Top 10 beste fotoprinters 2021


Bekijk de top 10 fotoprinters Bekijk alle fotoprinters

Welke fotoprinter moet ik kopen?

Zoek jij een goede fotoprinter maar weet je niet goed waar je op moet letten om tot de juiste keuze te komen? Lees dan vooral dit artikel. Onderstaand lees je tips waarop je kan letten bij aanschaf van een printer en heb ik een overzicht gemaakt van de 10 beste fotoprinters van 2021. Doordat ikzelf veel foto's afdruk (en inmiddels al behoorlijk wat printers in mijn leven heb getest) en veel reviews lees is onderstaand top 10 overzicht ontstaan. Als enthousiast fotograaf deel ik al jaren mijn kennis graag met anderen zodat iedereen met voor hem of haar passend materiaal aan de slag kan om, in dit geval, de ideale fotoprint te maken.

In dit artikel:

In dit artikel vind je de top 10 beste fotoprinters van 2021 en tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een fotoprinter:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een fotoprinter
b. De top 10 beste fotoprinters van 2021

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fotoprinter?

Als je op zoek bent naar een professionele fotoprinter, dan komen daar behoorlijk wat keuzes bij kijken. Je wilt uiteraard een goede printkwaliteit, een optimaal gebruiksgemak, een geschikt formaat, de juiste garantie – en dat allemaal voor een betaalbare prijs. Hieronder ga ik dieper in op een aantal van deze elementen die je helpen bij het maken van de juiste keuze:
De printkwaliteit
Het gebruiksgemak
Het formaat
Prijs, service en garantie
Fotoprinter versus all-in-one printers

De printkwaliteit van een goede fotoprinter

Als je een fotoprinter wilt gebruiken voor je hobby of zelfs baan, is een hoge afdrukresolutie van belang. Als je een fotoprinter wilt aanschaffen voor het af en toe afdrukken van wat leuke foto's, zijn misschien de grootte en de prijs belangrijke weegfactoren. Wil je echt voor een hoge kwaliteit fotoprinter gaan, dan is het belangrijk dat je je niet laat afleiden door extra functionaliteiten. Je kunt dan het beste letten op de afdrukresolutie, het aantal cartridges en inktsoorten. Houd in gedachten dat hoe meer cartridges een fotoprinter heeft, hoe beter de kleuren tot zijn recht komen. Sommige printers beschikken over speciale inktsoorten, waardoor bijzondere tinten tot stand kunnen komen. Denk hierbij aan speciale grijze en zwarte cartridges die het printen van zwart-wit afdrukken op zeer hoge (en professionele) kwaliteit kunnen waarborgen.

Het gebruiksgemak van een fotoprinter

Ook is het van belang dat je bedenkt of je graag wilt afdrukken vanaf je camera, laptop/pc, of een USB/geheugenkaartje. Het hangt namelijk per printer af of er altijd een snoer wordt meegeleverd, of dat er vanuit wordt gegaan dat je draadloos fijner vindt. Dit geldt ook voor de papierlades. Printers kunnen over een dubbele of gescheiden papierlade beschikken, maar dat vindt niet iedereen prettig werken. Verder is de ene fotoprinter vanaf een touchscreen te bedienen, terwijl de ander weer een traditionele uitrusting heeft. Ook biedt de ene printer de mogelijkheid om cartridges afzonderlijk van elkaar te vervangen, terwijl je bij de andere printer wordt verplicht om alle cartridges in één keer te vervangen. De afzonderlijke optie is wat milieuvriendelijker en vaak goedkoper.

Het formaat een fotoprinter

Print je veel pasfoto's, standaardformaten of juist grote platen? Let dan specifiek op de afdrukformaten die een foto printer kan bieden. Tegenwoordig kunnen de speciale fotoprinters vaak formaten tot wel A3-formaat aan. Let er wel op dat printers soms juist weer geen kleine formaten kunnen afdrukken. Bovendien zijn er verschillende papiersoorten en diktes. Een foto printer kan soms wel grote formaten printen, maar dan wel in de standaard papierdikte. Als je dikker of speciaal papier wilt printen, is het cruciaal om daar bij de specificaties op te letten.

Prijs, service en garantie

Er zijn printers van veel verschillende merken en aanbieders, met prijzen rond de 100 euro of zelfs wel rond de 500 euro. Voordat je beoordeelt op enkel de prijs, is het goed om te weten dat dit niet altijd helemaal eerlijk is. Bij sommige fotoprinters zijn de meegeleverde cartridges bij de prijs inbegrepen, wat het vergelijken op het gebied van de prijs niet ten goede komt. Daarnaast moet je soms extra gebruiksgemakken bijbetalen, terwijl de productafbeeldingen wel vaak het complete beeld geven. Dit zijn bijvoorbeeld extra lades, aansluitingen of snoeren. Tevens is het belangrijk dat je let op de meegeleverde service, eventuele installatie én garantie. Een printer kan er soms erg positief uitkomen, maar heeft een veel kortere garantie dan een iets mindere printer.

Fotoprinter versus all-in-one printers

Tot slot is het belangrijk dat je het onderscheid tussen een ‘normale' inkjetprinter en een fotoprinter kent. Zoals de naam het al aangeeft is een professionele fotoprinter speciaal geschikt voor het afdrukken voor foto's en met een inkjetprinter zijn ook andere teksten of andere uitingen af te drukken. Dit wordt vaak aangeduid met een alle-in-one printer, zo ook in onderstaand overzicht. Hieronder volgt er een overzicht van tien professionele fotoprinters, waardoor je keuze wellicht wat sneller is gemaakt.

De top 10 beste fotoprinters van 2021:

Hieronder vind je een overzicht met de top 10 beste fotoprinters van 2021. Wil je niet alle 10 de printers doorspitten? Check dan mijn samenvatting.

1. Epson XP-6100
2. HP Envy Photo 6234
3. Epson XP-8605
4. Epson Expression Photo XP-8600
5. Canon PIXMA TS8350
6. Epson Expression Photo XP-970
7. Canon PIXMA iP8750
8. Canon PIXMA PRO-200
9. Epson SureColor SC-P700
10. Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo

Beknopte samenvatting

De Epson XP-6100, de beste A4 fotoprinter

Zoek je een eenvoudige en goede fotoprinter? Dan is de Epson XP-6100 jouw printer. Gezien de hoge afdrukkwaliteit en het gebruik van 5 cartridges is deze fotoprinter in mijn optiek de beste A4 fotoprinter van dit moment.

De Epson SureColor SC-P700, de beste foto fotoprinter voor de serieuze fotograaf

Ben je een serieuze fotograaf die op hoge kwaliteit in vrijwel ieder formaat (a3 en zelfs van een papier rol) wil kunnen afdrukken? Dan is de Epson SureColor SC-P700 jouw printer. Deze foto printer beschikt over 10 cartridges met een nieuw soort printerkop waardoor de zwarte inkt niet vervangen hoeft te worden. De kwaliteit is echt hoog waardoor de kleuren van de foto afspatten. Zelfs als je zwart-wit en lowkey foto's wilt afdrukken.

1. Epson XP-6100

De Epson XP-6100 is een ideale fotoprinter met een hoge afdrukkwaliteit. De Epson fotoprinter bevat daarnaast een beeldscherm waarop de te printen foto te zien is. Deze fotoprinter is dan ook zonder de bijkomst van een laptop of pc te gebruiken. Je kunt hiervoor een geheugenkaartje gebruiken. Vind je printen vanaf een apparaat fijner, dan is dat ook mogelijk. Deze foto printer is ook als standaard inkjetprinter te gebruiken en heeft hiervoor bewust twee gescheiden papierlades met gewoon papier en fotopapier. Tot slot is deze printer zeer geschikt voor het afdrukken van zeer gedetailleerde foto's en komen de originele kleuren uitzonderlijk goed naar voren.


Plus en minpunten van de Epson XP-6100
Een zeer hoge resolutie van 1400 x 5760
Maakt gebruik van 5 cartridges
Foto's kan je direct van de SD kaart afdrukken
Beschikt over wifi
Is niet super snel met het afdrukken

Bekijk de Epson XP-6100

2. HP Envy Photo 6234

De HP Envy Photo 6234 is een compacte all in one inkjetprinter waarmee je goed foto's kan afdrukken. De resolutie van de printer is hoog, namelijk 4.800 bij 1.200 dpi waardoor hij perfect te gebruiken is voor het afdrukken van foto's. Daarnaast heeft de printer wifi waardoor je snel vanaf je smartphone een afbeelding selecteert en print. En dat voor een relatief lage prijs onder de €100. In deze HP fotoprinter gaan twee cartridges, 1 voor zwart en 1 voor kleur en als je wilt kan je gebruik maken van HP instant ink, een service waarbij de printer zelf inkt besteld als deze bijna op is. Zo zit je nooit zonder inkt!


Plus en minpunten van de HP Envy Photo 6234
Hoge resolutie van 4.800 x 1.200 wat ideaal is voor het afdrukken van foto's
Voordelig in aanschaf (onder de 100 euro)
Kan snel foto's en tekst afdrukken
Beschikt over wifi
Heeft geen papierlade waardoor het papier stoffig kan worden indien je de printer een tijd niet gebruikt

Bekijk de HP Envy Photo 6234

3. Epson XP-8605

Deze Epson foto printer is een zogenaamde all-in-one fotoprinter. Deze inkjetprinter drukt haarscherpe foto's af én beschikt over een ingebouwde flatbed scanner, waardoor de foto's eenvoudig zijn te scannen en op te slaan. In dit type gaan zes kleurencartridges en is uitermate geschikt voor hobbyfotografen.


Plus en minpunten van de Epson XP-8605
Een zeer hoge resolutie van 1400 x 5760
Maakt gebruik van 6 cartridges
Foto's kan je direct van de SD kaart afdrukken
Beschikt over wifi
Een aparte papierlade voor fotopapier waardoor je standaard papier en fotopapier niet door elkaar haalt
De eerste installatie kost even wat tijd

Bekijk de Epson XP-8605

4. Epson Expression Photo XP-8600

Deze Epson fotoprinter heeft in principe dezelfde specificaties als de vorige printer. Het voordeel van deze inkjetprinter is dat er ook grotere en dikkere papiersoorten afgedrukt kunnen worden. Dit kan tot A3-formaat. Door een speciaal ingebouwde flatbed scanner blijven de foto's tijdens het afdrukken goed op zijn plaats liggen. Ook kiest deze printer automatisch voor het juiste papier uit de twee afgescheiden papierlades. Dit maakt het tot een professionele fotoprinter.


Plus en minpunten van de Epson Expression Photo XP-8600
Print op A4 fotomaat fotopapier
Een zeer hoge resolutie van 1400 x 5760
Maakt gebruik van 6 cartridges
Foto's kan je direct van de SD kaart afdrukken
Beschikt over wifi
Een aparte papierlade voor fotopapier waardoor je standaard papier en fotopapier niet door elkaar haalt
Is niet super snel met het afdrukken

Bekijk de Epson Expression Photo XP-8600

5. Canon PIXMA TS8350

De Canon pixma TS8350 is een all-in-one printer. Dit betekent dat dit type printer is te gebruiken als zowel een fotoprinter en als inkjetprinter. Deze officiële Canon foto printer heeft naast de basiscartridges aanvullende blauwe en zwarte inkt, waardoor deze tinten extra goed tot hun recht komen. Het afdrukken van foto's met bijzondere effecten, zoals zwart-wit of diepblauwe tinten, is hier uitermate voor geschikt. Ondanks dat het een gecombineerde (papier en foto) printer is, heeft ook dit type een touchscreen. Deze photoprinter is daarnaast handig in gebruik met de speciale Canon app.


Plus en minpunten van de Canon PIXMA TS8350
Hoge resolutie van 1200 x 4800
Groot touchscreen voor eenvoudige bediening
Maakt gebruik van 6 cartridges waaronder fotozwart en fotoblauw
Foto's kan je direct van de SD kaart afdrukken
Beschikt over wifi
Relatief kleine papierlade (100 vellen)

Bekijk de Canon PIXMA TS8350

6. Epson Expression Photo XP-970

Deze all-in Epson fotoprinter heeft een bijzonder hoge afdrukresolutie. Je foto's op je camera, telefoon of laptop verstuur je eenvoudig en draadloos naar de printer, waardoor hij makkelijk in gebruik is. Ook bij deze inkjetprinter is het afdrukken van speciale formaten en diktes mogelijk. Daarnaast is het zelfs mogelijk om speciale cd's en dvd's te bedrukken!


Plus en minpunten van de Epson Expression Photo XP-970
Print op A3 fotomaat fotopapier
Een zeer hoge resolutie van 1440 x 5760
Maakt gebruik van 6 cartridges
Kan ook dikker papier aan
Beschikt over wifi
Hij is met 8 pagina's per minuut (kleur) niet super snel

Bekijk de Epson Expression Photo XP-970

7. Canon PIXMA iP8750

De Canon PIXMA ip8750 is een serieuze fotoprinter met een zeer hoge afdrukresolutie van 9600 x 2400 dpi. En doordat de ip8750 papier formaten van A3+ aankan is dit de foto printer voor de serieuze fotograaf. In totaal maakt de printer gebruik van 6 cartridges die je individueel kan vervangen als ze op zijn. Daarnaast kan de Canon IP8750 print randloos afdrukken waardoor je het maximale van je fotopapier kan benutten.


Plus en minpunten van de Canon PIXMA iP8750
Een zeer hoge resolutie van 2400 x 9600
Print op A3+ fotomaat fotopapier
Maakt gebruik van 6 cartridges
Beschikt over wifi
Het is geen all in one printer, scannen en kopieëren is dus niet mogelijk.

Bekijk de Canon PIXMA iP8750

8. Canon PIXMA PRO-200

De Canon PIXMA PRO-200 gaat weer een stap verder dan de iP8750. Zo beschikt de PRO-200 over 8 cartridges waardoor kleuren nog beter afgedrukt worden. Daarnaast kan de Pro-200 zwaarder en dikker fotopapier aan, waardoor de fotokwaliteit nog hoger wordt. Qua fotopapier kan je tot op A3+ afdrukken waardoor het een ideale printer is voor de serieuze fotograaf.


Plus en minpunten van de Canon PIXMA PRO-200
Print op A3+ fotomaat fotopapier
Een hoge resolutie van 2400 x 4800
Maakt gebruik van 8 cartridges
Kan dikker papier aan
Beschikt over wifi
Het is geen all in one, dus je kan enkel printen

Bekijk de Canon PIXMA PRO-200

9. Epson SureColor SC-P700

De Epson SureColor SC-P700 fotoprinter is een serieuze fotoprinter voor de zwart-wit en lowkey fotograaf. De printer beschikt over 10 cartridges met UltraChrome HD en Vivid Magenta inkt waardoor de kleuren van de foto afspatten. Daarnaast heb je de beschikking over een multifunctionele papierlade. Hiermee kan je van zowel op papier (tot A3 formaat) afdrukken, maar ook vanaf een rol. Dit maakt de SC-P700 ideaal voor de serieuze fotograaf die in vrijwel ieder formaat wil kunnen afdrukken.


Plus en minpunten van de Epson SureColor SC-P700
Print op A3+ fotomaat fotopapier
Print vanaf rol
Een hoge resolutie van 5760 x 1440
Maakt gebruik van 10 cartridges
Beschikt over wifi
De printer is flink van formaat

Bekijk de Epson SureColor SC-P700

10. Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo

Ben je op zoek naar de beste afdrukkwaliteit? Dan is de Epson SureColor SC-P900 A2 Photo jouw printer. Met dit bakbeest print je op A2-formaat en kan je zelfs vanaf rol afdrukken. Dit is ideaal voor posters, landschap- en panoramafoto's. Qua inkt maar de SC-P900 gebruik van 10 UltraChroma HD-inktcartridges waardoor de kleuren echt van het papier afspatten. Ben jij een professional en zoek je het beste van het beste? Dan is de SC-P900 jouw ideale fotoprinter!


Plus en minpunten van de Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo
Print op A2 fotomaat fotopapier
Print vanaf rol
Een hoge resolutie van 5760 x 1440
Maakt gebruik van 10 cartridges
Beschikt over wifi
De printer is flink van formaat

Bekijk de Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo

Gebruikte bronnen

Zoals eerder gemeld ben ik zelf gek van fotografie en heb ik al menig printer versleten. Ik blijf als fotograaf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen en haal mijn informatie uit diverse bronnen. Al mijn kennis, tezamen met de informatie die ik uit magazines e.d. haal, heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste fotoprinters van 2021. Hopelijk heeft het overzicht je geholpen met het vormen van een beeld over alle soorten, functies en gebruiksgemakken. Hiermee hoop ik dan ook dat je een stapje verder bent in je zoektocht naar het ideale printer. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van CameraNu.nl.

Volg jij mij al op Instagram?


5 2 Stemmen
Aantal sterren
50 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Klaas Jan
7 Dagen geleden

Hallo Thijs,

Heb je ook ervaring me de zogenaamde inkttank printers?
Ik heb nu een Canon MG7550. Op zich beviel die prima, maar de laatste tijd krijg ik steeds een errorcode. Zoeken op internet geeft aan dat dit een bekend probleem is.

Dus op zoek naar een andere printer. Het grote nadeel van een inktjet printer blijft het steeds maar kopen van dure cartridges. Zelfs als je niet print, dan gebruikt de printer de dure inkt om de kop niet te laten uitdrogen.

Dus wat dat betreft lijkt een inkttank printer ideaal. De eerste aanschaf is duurder, maar daarna….
Ik heb 2 studerende kinderen die af en toe zaken moeten printen en ik print zelf ook af en toe een foto.

Wat voor inkttank printer zou je adviseren?

Klaas Jan

2 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Wat een fijne artikelen om te lezen!!
Momenteel ben ik in het bezit van een Brother DCP-J4110DW voor dagelijks gebruik in mijn tattooshop. We printen er onze tattoo designs op en soms foto’s van tattoos die we gezet hebben.
Echter laten we vaak designs printen bij de copyshop op een laserprinter omdat die de designs veel mooier afdrukken. Nu lees ik hier dat er ook led printers zijn..
Wat is nu een goede betaalbare optie voor ons om dagelijks +-6 printjes mee te draaien om bijvoorbeeld de grootte van een tattoo te bepalen en om dus mooie prints uit te draaien om in te lijsten aan onze muren?

Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Zeker!! Dankjewel voor het advies!!

Kirsten
3 Maanden geleden

Hoi Thijs, wat fijn dat jij dit soort overzichten maakt! Heel veel dank daarvoor. Ik heb nog een aanvullende vraag. Ik maak zelf boeken. Ik ben nu met een project bezig waarbij ik foto’s wil afdrukken op handgeschept papier van katoen (met botrand), bamboepapier en henneppapier (met botrand). Ik heb hiermee veel problemen gekregen met mijn huidige HP printer. Die kan ik nu weggooien. Ik moet dus een nieuwe hebben en dacht aan die Epson Expression Premium XP 6100 die jij op nr. 1 hebt. Weet jij of deze de verschillende diktes en structuren van het papier aankan? Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes, Kirsten