Top 10 beste fotoprinters 2022


Laatste update: 19 januari 2022

Welke fotoprinter moet ik kopen?

Zoek jij een goede fotoprinter maar weet je niet goed waar je op moet letten om tot de juiste keuze te komen? Lees dan vooral dit artikel. Onderstaand lees je tips waarop je kan letten bij aanschaf van een printer en heb ik een overzicht gemaakt van de 10 beste fotoprinters van 2022. Doordat ikzelf veel foto's afdruk (en inmiddels al behoorlijk wat printers in mijn leven heb getest) en veel reviews lees is onderstaand top 10 overzicht ontstaan. Als enthousiast fotograaf deel ik al jaren mijn kennis graag met anderen zodat iedereen met voor hem of haar passend materiaal aan de slag kan om, in dit geval, de ideale fotoprint te maken.

Bekijk de top 10 fotoprinters

Bekijk alle fotoprinters

In dit artikel:

In dit artikel vind je de top 10 beste fotoprinters van 2022 en tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een fotoprinter:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een fotoprinter
b. De top 10 beste fotoprinters van 2022

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fotoprinter?

Als je op zoek bent naar een professionele fotoprinter, dan komen daar behoorlijk wat keuzes bij kijken. Je wilt uiteraard een goede printkwaliteit, een optimaal gebruiksgemak, een geschikt formaat, de juiste garantie – en dat allemaal voor een betaalbare prijs. Hieronder ga ik dieper in op een aantal van deze elementen die je helpen bij het maken van de juiste keuze:
De printkwaliteit
Het gebruiksgemak
Het formaat
Prijs, service en garantie
Fotoprinter versus all-in-one printers
Ecotank printers

De printkwaliteit van een goede fotoprinter

Als je een fotoprinter wilt gebruiken voor je hobby of zelfs baan, is een hoge afdrukresolutie van belang. Als je een fotoprinter wilt aanschaffen voor het af en toe afdrukken van wat leuke foto's, zijn misschien de grootte en de prijs belangrijke weegfactoren. Wil je echt voor een hoge kwaliteit fotoprinter gaan, dan is het belangrijk dat je je niet laat afleiden door extra functionaliteiten. Je kunt dan het beste letten op de afdrukresolutie, het aantal cartridges en inktsoorten. Houd in gedachten dat hoe meer cartridges een fotoprinter heeft, hoe beter de kleuren tot zijn recht komen. Sommige printers beschikken over speciale inktsoorten, waardoor bijzondere tinten tot stand kunnen komen. Denk hierbij aan speciale grijze en zwarte cartridges die het printen van zwart-wit afdrukken op zeer hoge (en professionele) kwaliteit kunnen waarborgen.

Het gebruiksgemak van een fotoprinter

Ook is het van belang dat je bedenkt of je graag wilt afdrukken vanaf je camera, laptop/pc, of een USB/geheugenkaartje. Het hangt namelijk per printer af of er altijd een snoer wordt meegeleverd, of dat er vanuit wordt gegaan dat je draadloos fijner vindt. Dit geldt ook voor de papierlades. Printers kunnen over een dubbele of gescheiden papierlade beschikken, maar dat vindt niet iedereen prettig werken. Verder is de ene fotoprinter vanaf een touchscreen te bedienen, terwijl de ander weer een traditionele uitrusting heeft. Ook biedt de ene printer de mogelijkheid om cartridges afzonderlijk van elkaar te vervangen, terwijl je bij de andere printer wordt verplicht om alle cartridges in één keer te vervangen. De afzonderlijke optie is wat milieuvriendelijker en vaak goedkoper.

Het formaat een fotoprinter

Print je veel pasfoto's, standaardformaten of juist grote platen? Let dan specifiek op de afdrukformaten die een foto printer kan bieden. Tegenwoordig kunnen de speciale fotoprinters vaak formaten tot wel A3-formaat aan. Let er wel op dat printers soms juist weer geen kleine formaten kunnen afdrukken. Bovendien zijn er verschillende papiersoorten en diktes. Een foto printer kan soms wel grote formaten printen, maar dan wel in de standaard papierdikte. Als je dikker of speciaal papier wilt printen, is het cruciaal om daar bij de specificaties op te letten.

Prijs, service en garantie

Er zijn printers van veel verschillende merken en aanbieders, met prijzen rond de 100 euro of zelfs wel rond de 500 euro. Voordat je beoordeelt op enkel de prijs, is het goed om te weten dat dit niet altijd helemaal eerlijk is. Bij sommige fotoprinters zijn de meegeleverde cartridges bij de prijs inbegrepen, wat het vergelijken op het gebied van de prijs niet ten goede komt. Daarnaast moet je soms extra gebruiksgemakken bijbetalen, terwijl de productafbeeldingen wel vaak het complete beeld geven. Dit zijn bijvoorbeeld extra lades, aansluitingen of snoeren. Tevens is het belangrijk dat je let op de meegeleverde service, eventuele installatie én garantie. Een printer kan er soms erg positief uitkomen, maar heeft een veel kortere garantie dan een iets mindere printer.

Ecotank printers

Een techniek die de laatste jaren is opgekomen zijn de zogenaamde EcoTank printers of ook wel inktank printers genoemd. Deze printers beschikken over een groter hervulbare inkcartrige (inktank) die je zelf kan bijvullen met inkt van de desbetreffende fabrikant. Vooral Epson is hier op dit moment groots op aan het inzetten met de Epson EcoTank printers en ook Canon is snel aan het volgen met haar MegaTank printerlijn. De kwaliteit van de prints is erg hoog terwijl je als gebruiker een stuk minder betaald per printje omdat je deze zelf kan bijvullen met de meegeleverde inktankjes. Hierdoor kan je tot maar liefst 90% besparen op je printkosten. Ideaal voor de veelgebruikers onder ons! In mijn top 10 zal je dan ook zeker een aantal Ecotank printers terug vinden.

Bekijk alle Epson Ecotank printers

Bekijk alle Canon MegaTank printers

Fotoprinter versus all-in-one printers

Tot slot is het belangrijk dat je het onderscheid tussen een ‘normale' inkjetprinter en een fotoprinter kent. Zoals de naam het al aangeeft is een professionele fotoprinter speciaal geschikt voor het afdrukken voor foto's en met een inkjetprinter zijn ook andere teksten of andere uitingen af te drukken. Dit wordt vaak aangeduid met een alle-in-one printer, zo ook in onderstaand overzicht. Hieronder volgt er een overzicht van tien professionele fotoprinters, waardoor je keuze wellicht wat sneller is gemaakt.

De top 10 beste fotoprinters van 2022:

Hieronder vind je een overzicht met de top 10 beste fotoprinters van 2022. Wil je niet alle 10 de printers doorspitten? Check dan mijn samenvatting.

1. Epson Expression Photo XP-8600
2. HP Envy Photo 6020e
3. Epson EcoTank ET-2720
4. Canon PIXMA G2520 MegaTank
5. Canon PIXMA TS8350
6. Canon PIXMA iP8750
7. Canon PIXMA PRO-200
8. Epson EcoTank ET-8500
9. Epson SureColor SC-P700
10. Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo

Beknopte samenvatting

De Epson XP-8600, de beste A4 fotoprinter

Zoek je een eenvoudige en goede fotoprinter? Dan is de Epson XP-8600 jouw printer. Gezien de hoge afdrukkwaliteit en het gebruik van 6 cartridges is deze fotoprinter in mijn optiek de beste A4 fotoprinter van dit moment.

De Epson SureColor SC-P700, de beste foto fotoprinter voor de serieuze fotograaf

Ben je een serieuze fotograaf die op hoge kwaliteit in vrijwel ieder formaat (a3 en zelfs van een papier rol) wil kunnen afdrukken? Dan is de Epson SureColor SC-P700 jouw printer. Deze foto printer beschikt over 10 cartridges met een nieuw soort printerkop waardoor de zwarte inkt niet vervangen hoeft te worden. De kwaliteit is echt hoog waardoor de kleuren van de foto afspatten. Zelfs als je zwart-wit en lowkey foto's wilt afdrukken.


De volledige top 10 beste fotoprinters van 2022

1. Epson Expression Photo XP-8600

De Epson XP-8600 is een zeer complete fotoprinter voor thuisgebruikers of amateurs. De printer heeft een hoge printresolutie en maakt gebruik van maar liefst 6 cartridges om de kleuren zo goed mogelijk weer te geven. Daarnaast heeft de printer een schermpje zodat je ook direct van een geheugenkaart (of smartphone) kan printen. Daarnaast zijn er twee papierlades waardoor de printer automatisch kiest voor het juiste papier (gewoon papier of fotopapier). Een ideale printer voor thuisgebruikers en seriueze amateurs die tot maximaal A4 willen afdrukken.


Plus en minpunten van de Epson Expression Photo XP-8600
Print op A4 fotomaat fotopapier
Een zeer hoge resolutie van 5760 x 1400
Maakt gebruik van 6 cartridges
Foto's kan je direct van de SD kaart afdrukken
Beschikt over wifi
Een aparte papierlade voor fotopapier waardoor je standaard papier en fotopapier niet door elkaar haalt
Is niet super snel met het afdrukken


De Epson Expression Photo XP-8600 bij Coolblue

De Epson Expression Photo XP-8600 bij Bol.com


2. HP Envy Photo 6020e

De HP Envy Photo 6020e is een compacte all in one inkjetprinter waarmee je goed foto's kan afdrukken. De resolutie van de printer is hoog, namelijk 4.800 bij 1.200 dpi waardoor hij perfect te gebruiken is voor het afdrukken van foto's. Daarnaast heeft de printer wifi waardoor je snel vanaf je smartphone een afbeelding selecteert en print. En dat voor een relatief lage prijs rond de €100. In deze HP fotoprinter gaan twee cartridges, 1 voor zwart en 1 voor kleur en als je wilt kan je gebruik maken van HP instant ink, een service waarbij de printer zelf inkt besteld als deze bijna op is. Zo zit je nooit zonder inkt!


Plus en minpunten van de HP Envy Photo 6020e
Hoge resolutie van 4.800 x 1.200 wat ideaal is voor het afdrukken van foto's
Voordelig in aanschaf (rond de 100 euro)
Kan snel foto's en tekst afdrukken
Beschikt over wifi
Is niet super snel in het afdrukken van grote hoeveelheden
De kleuren zitten alledrie in één cartridge. Dit is wat minder voordelig als je veel print


De HP Envy Photo 6020e bij Coolblue

De HP Envy Photo 6020e bij Bol.com


3. Epson EcoTank ET-2720

De Epson EcoTank ET-2720 is een zogenaamde Ecotank printer. Dit betekend dat je niet met cartridges werkt maar met inktanks. Deze tanks zijn een stuk groter dan standaard cartridges die je eenvoudig kan aanvullen. Zo krijg je bij deze printer een equivalent van 88 cartriges meegeleverd. Dit is goed voor zo'n 4.500 in kleur en 7.500 pagina's in zwart wit (let wel, bij het afdrukken van foto's zal dit echt minder zijn omdat ze hier bij Epson uitgaan van pagina's met text). Ben je door de flessen inkt heen? Dan kan je deze eenvoudig opnieuw bestellen. Al met al zullen je printkosten met 90% dalen, ideaal voor de veelgebruiker! Is de printkwaliteit dan minder? Nee! Deze printer heeft een hoge fotoresolutie van 5760 x 1440 dpi en je kan gewoon op fotopapier afdrukken. Al met al een ideale printer voor de veelvuldige gebruiker.


Plus en minpunten van de Epson EcoTank ET-2720
3 in 1 printer (printen, scannen, kopiëren)
Lage printkosten doordat je de 4 cartridges kan navullen (bespaar tot wel 90% op je kosten)
Je krijgt een equivalent van 88 cartridges meegeleverd bij de printer
Een zeer hoge resolutie van 5760 x 1440
Een 3.7 inch scherm aan de voorkant voor eenvoudige bediening
Beschikt over wifi
Kan helaas niet dubbelzijdig afdrukken


De Epson EcoTank ET-2720 bij Coolblue

De Epson EcoTank ET-2720 bij Bol.com


4. Canon PIXMA G2520 MegaTank

De Canon PIXMA G2520 MegaTank is ook een zogenaamde Ecotank printer zoals bovenstaande Epson. Canon heeft het alleen MegaTank genoemd en het komt ophetzelfde neer. In van plaats losse cartriges te vervangen krijg je bij deze printer flesjes inkt waarmee je de printer eenvoudig bijvult. In totaal krijg je bij deze printer voor zo'n 7.700 pagina's in kleur en 12.000 pagina's in zwart wit aan inkt (let wel, bij het afdrukken van foto's zal dit echt minder zijn omdat ze hier bij Canon uitgaan van pagina's met text) Dit levert je een flinke besparing op in kosten zonder in te leveren op kwaliteit! De G2520 print namelijk in een hoge resolutie (4800 x 1200 dpi) en je kan ook gewoon op fotopapier afdrukken. Een fijne fotoprinter voor de veelgebruiker!


Plus en minpunten van de Canon PIXMA G2520 MegaTank
3 in 1 printer (printen, scannen, kopiëren)
Lage printkosten doordat je de 4 cartridges kan navullen
Je krijgt genoeg inkt meegeleverd voor 12.000 zwart wit prints en 7.700 kleuren prints
Een hoge resolutie van 4800 x 1200
Een LCD-scherm voor eenvoudige bediening
Beschikt over wifi
Kan helaas niet dubbelzijdig afdrukken


De Canon PIXMA G2520 MegaTank bij Coolblue

De Canon PIXMA G2520 MegaTank bij Bol.com


5. Canon PIXMA TS8350

De Canon pixma TS8350 is een all-in-one printer. Dit betekent dat dit type printer is te gebruiken als zowel een fotoprinter en als inkjetprinter. Deze officiële Canon foto printer heeft naast de basiscartridges aanvullende blauwe en zwarte inkt, waardoor deze tinten extra goed tot hun recht komen. Het afdrukken van foto's met bijzondere effecten, zoals zwart-wit of diepblauwe tinten, is hier uitermate voor geschikt. Ondanks dat het een gecombineerde (papier en foto) printer is, heeft ook dit type een touchscreen. Deze photoprinter is daarnaast handig in gebruik met de speciale Canon app.


Plus en minpunten van de Canon PIXMA TS8350
Hoge resolutie van 1200 x 4800
Groot touchscreen voor eenvoudige bediening
Maakt gebruik van 6 cartridges waaronder fotozwart en fotoblauw
Foto's kan je direct van de SD kaart afdrukken
Beschikt over wifi
Relatief kleine papierlade (100 vellen)


De Canon PIXMA TS8350 bij Coolblue

De Canon PIXMA TS8350 bij PrintAbout.nl


6. Canon PIXMA iP8750

De Canon PIXMA ip8750 is een serieuze fotoprinter met een zeer hoge afdrukresolutie van 9600 x 2400 dpi. En doordat de ip8750 papier formaten van A3+ aankan is dit de foto printer voor de serieuze fotograaf. In totaal maakt de printer gebruik van 6 cartridges die je individueel kan vervangen als ze op zijn. Daarnaast kan de Canon IP8750 print randloos afdrukken waardoor je het maximale van je fotopapier kan benutten.


Plus en minpunten van de Canon PIXMA iP8750
Een zeer hoge resolutie van 2400 x 9600
Print op A3+ fotomaat fotopapier
Maakt gebruik van 6 cartridges
Beschikt over wifi
Het is geen all in one printer, scannen en kopieëren is dus niet mogelijk.


De Canon PIXMA iP8750 bij CameraNu.nl

De Canon PIXMA iP8750 bij Kamera-Express


7. Canon PIXMA PRO-200

De Canon PIXMA PRO-200 gaat weer een stap verder dan de iP8750. Zo beschikt de PRO-200 over 8 cartridges waardoor kleuren nog beter afgedrukt worden. Daarnaast kan de Pro-200 zwaarder en dikker fotopapier aan, waardoor de fotokwaliteit nog hoger wordt. Qua fotopapier kan je tot op A3+ afdrukken waardoor het een ideale printer is voor de serieuze fotograaf.


Plus en minpunten van de Canon PIXMA PRO-200
Print op A3+ fotomaat fotopapier
Een hoge resolutie van 2400 x 4800
Maakt gebruik van 8 cartridges
Kan dikker papier aan
Beschikt over wifi
Het is geen all in one, dus je kan enkel printen


De Canon PIXMA PRO-200 bij CameraNu.nl

De Canon PIXMA PRO-200 bij Kamera-Express


8. Epson EcoTank ET-8500

Ben je een veel gebruiker en zoek je naar de hoogste kwaliteit prints voor de laagste kosten? Dan is de Epson EcoTank ET-8500 echt iets voor jou! Deze printer beschikt namelijk over 6 hervulbare inktpatronen waardoor je tot maar liefst 90% op je printkosten kan besparen. Met een setje inkt druk je volgens Epson maar liefst 2.300 foto's op A4 af. Daarnaast is de resolutie van deze printer erg hoog, je print namelijk in 5760 x 1440 dpi op A4. Al met al maakt dit de meest voordelige A4 printer voor fotografen. Wil je graag in A3 afdrukken? Kijk dan eens naar de grotere broer, de Epson EcoTank ET-8550. Deze print namelijk tot maar liefst A3+ af! En ook deze printer krijg je geleverd met genoeg inkt voor 2.300 foto's!


Plus en minpunten van de Epson EcoTank ET-8500
3 in 1 printer (printen, scannen, kopiëren)
Lage printkosten doordat je de 6 cartridges kan navullen
Je krijgt genoeg inkt meegeleverd voor 2.300 foto's!
Een zeer hoge resolutie van 1440 x 5760
Kan ook dikker papier aan
Beschikt over wifi
Hij kan helaas geen A3+ prints maken (kijk naar de Epson EcoTank ET-8550 als je dit wel wilt)


De Epson EcoTank ET-8500 bij Coolblue

De Epson EcoTank ET-8500 bij Kamera-Express


9. Epson SureColor SC-P700

De Epson SureColor SC-P700 fotoprinter is een serieuze fotoprinter voor de zwart-wit en lowkey fotograaf. De printer beschikt over 10 cartridges met UltraChrome HD en Vivid Magenta inkt waardoor de kleuren van de foto afspatten. Daarnaast heb je de beschikking over een multifunctionele papierlade. Hiermee kan je van zowel op papier (tot A3 formaat) afdrukken, maar ook vanaf een rol. Dit maakt de SC-P700 ideaal voor de serieuze fotograaf die in vrijwel ieder formaat wil kunnen afdrukken.


Plus en minpunten van de Epson SureColor SC-P700
Print op A3+ fotomaat fotopapier
Print vanaf rol
Een hoge resolutie van 5760 x 1440
Maakt gebruik van 10 cartridges
Beschikt over wifi
De printer is flink van formaat


De Epson SureColor SC-P700 bij CameraNu.nl

De Epson SureColor SC-P700 bij Kamera-Express


10. Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo

Ben je op zoek naar de beste afdrukkwaliteit? Dan is de Epson SureColor SC-P900 A2 Photo jouw printer. Met dit bakbeest print je op A2-formaat en kan je zelfs vanaf rol afdrukken. Dit is ideaal voor posters, landschap- en panoramafoto's. Qua inkt maar de SC-P900 gebruik van 10 UltraChroma HD-inktcartridges waardoor de kleuren echt van het papier afspatten. Ben jij een professional en zoek je het beste van het beste? Dan is de SC-P900 jouw ideale fotoprinter!


Plus en minpunten van de Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo
Print op A2 fotomaat fotopapier
Print vanaf rol
Een hoge resolutie van 5760 x 1440
Maakt gebruik van 10 cartridges
Beschikt over wifi
De printer is flink van formaat


De Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo bij CameraNu.nl

De Epson SureColor SC-P900 A2+ Photo bij Kamera-Express


Gebruikte bronnen

Zoals eerder gemeld ben ik zelf gek van fotografie en heb ik al menig printer versleten. Ik blijf als fotograaf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen en haal mijn informatie uit diverse bronnen. Al mijn kennis, tezamen met de informatie die ik uit magazines e.d. haal, heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste fotoprinters van 2022. Hopelijk heeft het overzicht je geholpen met het vormen van een beeld over alle soorten, functies en gebruiksgemakken. Hiermee hoop ik dan ook dat je een stapje verder bent in je zoektocht naar het ideale printer. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulpen van onderstaande webwinkels:

De keuzehulp van CameraNu.nl

De keuzehulp van Kamera-Express

De keuzehulp van Coolblue

Volg jij mij al op Instagram?


5 3 Stemmen
Aantal sterren
61 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Didy
1 Maand geleden

Beste Thijs,

Wat fijn dat je dit overzicht van printers hebt gemaakt. Ik ben zelf enthousiast over de Epson Ecotank die je bij nummer 8 beschrijft. Maar nou heb ik toch een paar vragen: je hebt t vooral over de printkwaliteit, maar ik zou het apparaat ook graag gebruiken voor het scannen van oude foto’s.
Dus de vragen:

  1. Kun jij zeggen of die Epson Ecotank bij nummer 8 ook goed scant?
  2. Kan hij daarbij verschillende formaten foto’s aan?
  3. En bepaalt hij automatisch het formaat en laat hij de rest eromheen weg?
  4. Zet hij automatisch de foto recht als je hem er iets scheef op de plaat hebt gelegd?

Ik zou het super vinden als je hier ook antwoorden op zou hebben… ik hoop dat je die hebt voor mij.

Alvast hartelijk dank!! Didy

Sam
2 Maanden geleden

Hi Thijs,

Bedankt voor je website. Als beginnende fotografe een erg leerzame plek om informatie vandaan te halen. Omdat ik graag creatief bezig ben, ben ik momenteel opzoek naar een goede budget printer voor foto afdrukken, 200+/-, max. 300. Heb je tips? Een all in one zou mooi zijn, omdat ik student ben, maar geen vereistte.

Alvast bedankt!

Sam

3 Maanden geleden

Ik heb jarenlang (en ook lang (rond (2000
) veel afgedrukt met een A3 van Epson. Corel stuurde aan, prachtige afdrukken.
Maar mijn ondervinding was toen: druk zoveel mogelijk af, want stilstaan kon
niet erg goed.( Inktkanaaltjes droog. 1 is al genoeg voor mislukte afdruk)
Ook bij latere printers ondervonden dat eenrechte, goed geleide doorvoer het
beste is voor afdrukken met zwaarder Hanemule papieren. Ik overweeg nu op
nieuw te gaan afdrukken en zou willen weten hoe de ervaringen NU zijn met
het (thuis) afdrukken van groter werk en de doorvoer van de printers. HP had
destijds een schuinstaande doorvoer dat niet voor het zwaardere goed werkte.
alvast dank! M.Emmerik