Spiegelreflexcamera voor beginners


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Welke spiegelreflexcamera is geschikt voor beginners?

Ben je op zoek naar je eerste digitale spiegelreflexcamera, maar kom je er niet uit? Dan help ik je graag een stukje verder! Ik ben al meer dan 15 jaar actief in fotografie en via mijn website geef ik graag uitleg omtrent fotografie. Zo krijg ik met regelmaat de vraag wat de beste spiegelreflexcamera voor beginners is. Omdat de vragen toenamen heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven. Hieronder vind je allereerst een korte uitleg omtrent spiegelreflexcamera’s gevolgd door een overzicht van instap spiegelreflexcamera’s die naar mijn mening zeer geschikt zijn voor beginners. Heb je naar aanleiding van mijn uitleg nog vragen, laat dan gerust een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken mijn artikel over de beste spiegelreflexcamera’s van 2024 te lezen net zoals mijn artikel over de systeemcamera's van 2024. Systeemcamera's zijn compactere versies van de spiegelreflexcamera en zijn daarmee een heel mooi alternatief voor de spiegelreflexcamera. Verderop in de artikel leg ik hier meer over uit.

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel. Dit helpt je bij het kiezen van de ideale spiegelreflexcamera.

1. Wat is een spiegelreflexcamera?
2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?
3. Spiegelreflexcamera of systeemcamera?
4. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s
5. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners
6. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners
7. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?
8. Afsluitend

1. Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR genoemd, is een camera met een aantal specifieke kenmerken. Zo heb je met een DSLR de mogelijkheid om lenzen te wisselen en beschik je over tal van instelmogelijkheden (van automatisch tot handmatig). Daarnaast maak je een foto niet door op het schermpje van de camera te kijken, maar door middels een zoeker (ook wel oculair genoemd). Dit werkt als volgt; het beeld gaat door de lens naar een spiegel (vandaar de naam spiegelreflexcamera), vervolgens zorgt de spiegel ervoor dat het beeld omhoog gaat naar het prisma, het prisma zorgt er vervolgens voor dat het beeld correct weergegeven wordt door de zoeker. Zie onderstaande afbeelding ter illustratie.

hoe werkt een spiegelreflexcamera

2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera heeft flink wat voordelen ten opzichte van een compact camera of smartphone. Zo beschikken spiegelreflexcamera’s over grotere sensoren waardoor ze het licht beter kunnen opvangen. Dit zorgt ervoor dat je in situaties met weinig licht toch nog mooie foto’s kan maken.


De sensor van een Nikon D850 spiegelreflexcamera

Verder beschikken spiegelreflexcamera’s over uitgebreide instelmogelijkheden. Hierdoor kan je zelf bepalen hoe je foto gemaakt wordt zonder enige vorm van beperking. Maar wees gerust, veel spiegelreflexcamera’s beschikken ook over een automatische stand (ideaal voor beginners). Daarnaast hebben een aantal nieuwe spiegelreflexcamera’s handleidingen ingebouwd die je precies uitleggen wat een bepaalde instelling (zoals ISO of sluitertijd) doet. Hierdoor leer je terwijl je aan het fotograferen bent!

Het laatste grote voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen. Hierdoor kan jij je camera aanpassen naar de fotografie vorm die je wilt gaan uitoefenen. Wil je bijvoorbeeld een portret schieten? Dan kan je een lichtsterke portretlens op je spiegelreflexcamera monteren waardoor je portretfoto’s kan maken met een onscherpe achtergrond (ideaal voor het fotograferen van mensen). Wil je graag een landschap fotograferen? Dan heb je geen lichtsterke lens nodig, maar juist een lens met een breed bereik (lees hier alles over lenzen voor landschappen). Doordat er voor iedere tak van fotografie wel een aantal lenzen te koop is, heb je de mogelijkheid om je helemaal specialiseren. Gelukkig zijn er ook allround lenzen te koop die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. De standaard kitlens die in veel gevallen bij een spiegelreflexcamera geleverd wordt is een redelijke allround lens waarbij je al flink wat kanten op kan. Maar omdat er toch wat mooie aanvullingen op de kitlenzen zijn, geef ik verderop in dit artikel ook nog een aantal tips omtrent aanvullende lenzen voor beginners.

3. Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

De laatste jaren is de systeemcamera flink in opkomst. Maar wat is nu precies een systeemcamera? Eigenlijk is het een compacte spiegelreflexcamera doordat er geen oculair (zoals hier boven uitgelegd) in de camera zit. Dit hebben ze vervangen door een digitale zoeker waardoor je nog steeds door de camera heen kijkt, maar op een klein digitaal scherm in de zoeker in van plaats echt door de lens. En dit scheelt flink in de bouw zoals onderstaande afbeelding laat zien. De techniek is anno 2024 zo goed geworden dat het verschil met de spiegelreflexcamera nihil is. Daarnaast is de autofocus van systeemcamera's de afgelopen jaren ook flink verbeterd. Zo herkennen veel systeemcamera's automatisch ogen waarop ze scherp kunnen stellen (bij zowel mensen als dieren). Doordat de systeemcamera qua techniek gelijk is aan de van spiegelreflexcamera's (en op sommige fronten zelfs verder), en ze lichter en compacter zijn, stappen veel fotografen over van spiegelreflexcamera's naar systeemcamera's. Het is daarom ook zeker verstandig om eens te kijken naar mijn uitleg over systeemcamera voor beginners en mijn uitleg over de verschillen tussen spiegelreflexcamera's en systeemcamera's. Let wel, de systeemcamera's zijn over het algemeen wel wat duurder dan spiegelreflexcamera's en ook de lenzen kosten een stukje meer. Maakt formaat je niet zoveel uit? Dan is een spiegelreflexcamera een goedkoper alternatief voor de beginner!


Links een systeemcamera (de Sony A7 IV) en rechts een spiegelreflexcamera (Nikon D850)


canon vs nikon

4. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s

Als je naar de spiegelreflexcamera merken kijkt zijn er eigenlijk maar twee merken die er echt toe doen. Canon en Nikon. Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt. Hieronder ga ik wat dieper in op mijn favoriete spiegelreflexcamera’s voor beginners per merk.

5. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Canon heeft een behoorlijk assortiment aan spiegelreflexcamera’s. De camera’s variëren van instap spiegelreflexcamera’s tot professionele camera’s. Onderstaande Canon spiegelreflexcamera’s zijn ideaal voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Canon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon camera’s.

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

De Canon EOS 2000D is een ideaal fototoestel voor beginners. Hij is eenvoudig in gebruik en wordt geleverd met een 18-55mm lens. Met deze lens heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De camera beschikt over diverse automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je met een handomdraai de juiste instellingen te pakken hebt. Ook zijn er standen waarin je zelf alles kan instellen zodat je het maximale uit de camera haalt. Dit is vooral fijn als je meer met fotografie wilt gaan doen en als je bijvoorbeeld een fotocursus wilt gaan volgen. De 2000D beschikt verder over wifi en NFC waardoor je de door jouw gemaakte foto’s en video’s eenvoudig deelt.


Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
Wifi en NFC
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm
Met 3 beelden per seconde niet super snel

» Meer informatie

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II is de beste Canon spiegelreflexcamera voor beginners

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 450 euro? Dan is de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 450 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij.

De Canon EOS 2000D DSLR + 18-55mm IS II bij CameraNu.nl

De Canon EOS 2000D DSLR + 18-55mm IS II bij Kamera-Express


De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.


Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie

De Canon EOS 250D, compacte Canon spiegelreflexcamera voor beginners

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 700 euro? Dan is de Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM jouw fototoestel! De prijs ligt rond de 700 euro en voor dit geld krijg je er de zeer stille 18-55mm IS STM lens bij.

De Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM bij CameraNu.nl

De Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM bij Kamera-Express


Aanvullende Canon lenzen voor beginners

Als je voor het eerst een Canon spiegelreflexcamera koopt, krijg (lees koop) je in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze 18-55mm lens is een ideale starterslens en wordt ook wel de ‘kitlens’ genoemd. Wil je echter meer met fotografie gaan doen? Dan kan ik je onderstaande lenzen aanraden. Wil je echt alles over Canon lenzen weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM:

canon groothoek De Canon 10-18mm is een zeer mooie groothoek lens waarmee je met gemakt wijdse landschappen in 1x op de foto zet. Oftewel, ben je op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm

Canon EF 50mm f/1.8 STM:

canon plastic fantstic De Canon 50mm 1.8 STM is een zeer mooie en voordelige portretlens. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je mooie portretten met een onscherpe achtergrond. Voor het geld kan je deze lens niet laten liggen.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.8

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM:

canon telelens Ben je op zoek naar een Canon telelens? Dan is dit je lens! De lens begint bij 55mm waardoor het ideaal aansluit op de kitlens. Daarnaast gaat het bereik tot 250mm waardoor je onderwerpen van ver eenvoudig dichterbij haalt. Tenslotte beschikt dit objectief ook over beeldstabilisatie.

Bekijk de Canon EF-S 55-250mm


6. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Net zoals Canon heeft ook Nikon een flink assortiment spiegelreflexcamera’s. Nikon is zowel door beginners als professionals geliefd vanwege de gebruiksvriendelijkheid en hoge beeldkwaliteit. Hieronder staan een aantal Nikon spiegelreflexcamera’s welke ideaal zijn voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Nikon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Nikon camera’s.

Update zomer 2023: Omdat steeds meer camera fabrikanten zich richten op systeemcamera's zijn er minder spiegelreflexcamera's te koop. Vooral Nikon heeft aangegeven geen nieuwe (instap) spiegelreflexcamera's meer te ontwikkelen waardoor onderstaande modellen enkel 2e hands te koop zijn. Mijn advies is om eens te kijken naar de de beste systeemcamera van 2023 voor beginners.

De Nikon D3500 + 18-55mm VR

De Nikon D3500 is de Nikon spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is zeer eenvoudig in zijn bediening en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je bijvoorbeeld eenvoudig hoe je een goede portretfoto maakt of hoe je een sporter goed op de foto krijgt. Omdat de Nikon D3500 uitgerust is met bluetooth en wifi kan je eenvoudig foto’s doorsturen naar je smartphone (middels een gratis Nikon App) waarna je ze kan delen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Deze lens is een prima starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd.

nikon d3500 beginnerscamera
Plus en minpunten van de Nikon D3500 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,4 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth en wifi zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

De Nikon D3500 + 18-55mm VR is de beste Nikon spiegelreflexcamera voor beginners

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 500 euro? Dan is de Nikon D3500 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 500 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij.

Tweedehands Nikon D3500 modellen bij CameraNu.nl

Tweedehands Nikon D3500 modellen bij Kamera-Express


De Nikon D5600 + 18-55mm VR

De Nikon D5600 is het grotere broertje van de eerder genoemde Nikon D3500. Hij is zeer eenvoudig in gebruik maar beschikt over net wat meer specificaties. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm waardoor je eenvoudig hoge en lage standpunten kan innemen. Om foto’s te delen maakt het fototoestel gebruik van wifi (de D3500 gebruikt bluetooth) of NFC. Tenslotte beschikt de Nikon D5600 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.


Plus en minpunten van de Nikon D5600 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet waterbestendig

» Meer informatie

De Nikon D5600, een snelle Nikon spiegelreflexcamera voor beginners

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 750 euro? Dan is de Nikon D5600 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 700 euro en voor dit geld krijg je er de nieuwste AF-p 18-55 lens bij.

Tweedehands Nikon D5600 modellen bij CameraNu.nl

Tweedehands Nikon D5600 modellen bij Kamera-Express


Aanvullende Nikon lenzen voor beginners

Koop je voor het eerst een Nikon spiegelreflexcamera? Dan krijg (lees koop) je er in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze lens wordt ookwel ‘kitlens’ genoemd en kan prima gebruikt worden voor landschappen en portretten. Wil je echter wat meer gaan doen, dan kan ik je een van onderstaande lenzen aanraden.

Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX:

nikon portretlens De Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX is een must have voor iedere Nikon fotograaf. Het objectief is namelijk erg lichtsterk dankzij de f-waarde van f/1.8. Hierdoor maak je met gemak zeer mooie portretfoto’s (het onderwerp scherp, de achtergrond onscherp). Voor het geld kan je deze lens eigenlijk niet laten liggen, hij kost namelijk rond de 200 euro.

Bekijk de Nikon AF-S 35mm f/1.8

Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR:

Ben je op zoek naar een lens om landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je eenvoudig een wijds landschap in één foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen.

Bekijk de Nikon AF-P 10-20mm

Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR:

nikon telelens Ben je op zoek naar meer bereik? Kijk dan eens naar de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Dit is een mooie telelens met flink bereik. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt de lens ervoor dat lichte trillingen worden gecorrigeerd.

Bekijk de Nikon AF-P 70-300mm


7. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?

Als je een spiegelreflexcamera koopt krijg je er een paar accessoires bij. Denk aan een accu en acculader, lensdoppen en een nackstrap (dit is een draagriem voor om je nek). Naast deze meegeleverde accessoires kan ik je aanraden om goed te kijken naar onderstaande artikelen:

1. Een geheugenkaartje. Zonder geheugenkaartje kan je geen foto’s maken. Het is dan ook een musthave. Welk type geheugenkaart in je digitale camera gaat verschilt per model en merk, maar tegenwoordig is het in 99% van de gevallen een SD kaartje. Bekijk hier de best verkochte geheugenkaarten. Tip! Koop twee wat kleinere kaarten in van plaats één hele grote. Mocht je kaartje ooit kapot gaan, dan heb je er nog één achter de hand.


2. Een goede cameratas is een must have om je camera mee te nemen en te beschermen. Omdat er zeer veel diverse cameratassen zijn kan je in aanraden om eens mijn cameratassen artikel te lezen. Ook kan ik je deze tassenvinder, waarmee je binnen 4 stappen een juiste tas vindt, aanbevelen. Tip: koop een iets ruimere tas. Hierdoor heb je geen ruimte gebrek als jij je cameraset in de toekomst aanvult met bijvoorbeeld een telelens.


3. Om je lens te beschermen tegen stof en krassen is het handig om een UV filter te gebruiken. Daarnaast kan je ook filters gebruiken om de kleuren in een foto te versterken. In mijn artikel over lensfilters leg ik je er echt alles over uit.


4. Een extra accu kan handig zijn wanneer je op vakantie gaat. Het laden van een accu kan namelijk wel even duren en als je geen moment wil missen is het wel zo handig dat je een extra opgeladen accu bij je hebt. Gelukkig gaan de accu’s wel lang mee. Gemiddeld maak je zo’n 500 foto’s op 1 volle accu.


Tenslotte heb ik nog één tip omtrent accessoires. Ga je een nieuwe een digitale spiegelreflexcamera kopen? Kijk dan eens naar de pakket aanbiedingen. Veel winkels hebben namelijk pakketen waarbij je in éen keer een fototoestel plus extra accu, geheugenkaart en tas koopt. Zo ben je in 1x klaar!

8. Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg met betrekking tot spiegelreflexcamera’s voor beginners. Ik hoop dat het je heeft geholpen in je zoektocht naar een spiegelreflexcamera. Heb je toch nog twijfels of vragen? Laat dan gerust een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Ook kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top-10 best verkochte spiegelreflexcamera’s en de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je alvast heel veel fotografie plezier met je nieuwe camera!

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande foto winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.8 10 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

144 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
marie
3 Maanden geleden

Hallo Thijs
Wat een zalige website!
Ik ben op zoek naar een camera die voor verschillende doeleinden gebruikt zou worden.

  • foto’s binnen van de kinderen
  • foto’s langs de zijlijn van het sportveld
  • vakantiefoto’s (buiten)
  • foto’s op de fuif op meerdaagse schooluitstap (donkere ruimte)
  • mogelijkheid om natuurfoto’s te nemen (dieren in de verte)

Mag ik hiervoor uw mening vragen? Alvast enorm bedankt!!
(Dit mag een nieuw maar ook een tweedehands toestel zijn van maximum 800 euro).

Hans
1 Jaar geleden

Hallo Thijs

Op dit moment heb ik een canon powershot SX 30 IS , maar ben opzoek naar een spiegelreflexcamera tussen de €400 en €800.
Ik wil er natuur foto’s mee maken en foto’s van mijn zwarte labradors als ze aan het rennen en zwemmen zijn
Zoek wel een camera die lekker in de hand ligt en eventueel met een extra lens

Alvast bedankt

Hans

Sophie
2 Jaren geleden

Dag Thijs,

Ik heb heel wat informatie gehaald uit je artikels, maar toch blijf ik twijfelen.
Omdat ik heel graag mooie heldere foto’s maak van mijn 4 kinderen overweeg ik om een camera aan te kopen. De omvang en gewicht daarentegen houden me toch wat aan het twijfelen.
Graag wil ik wel investeren in iets waar ik op lange termijn plezier van blijf hebben.
Een kantelbaar scherm vind ik zeker een must-have.
Ik neem graag foto’s als ze bezig zijn, actiefoto’s dus eigenlijk.
Wat raad je mij aan? Ik dacht aan de Nikon D5600, maar vraag graag uw advies.
Alvast bedankt
Sophie