Spiegelreflexcamera voor beginners


Ik ga voor Canon Ik ga voor Nikon Ik weet het nog niet

Welke spiegelreflexcamera is geschikt voor beginners?

Ben je op zoek naar je eerste digitale spiegelreflexcamera, maar kom je er niet uit? Dan help ik je graag een stukje verder! Ik ben al meer dan 10 jaar actief in fotografie en via mijn website geef ik graag uitleg omtrent fotografie. Zo krijg ik met regelmaat de vraag wat de beste spiegelreflexcamera voor beginners is. Omdat de vragen toenamen heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven. Hieronder vind je allereerst een korte uitleg omtrent spiegelreflexcamera’s gevolgd door een overzicht van instap spiegelreflexcamera’s die naar mijn mening zeer geschikt zijn voor beginners. Heb je naar aanleiding van mijn uitleg nog vragen, laat dan gerust een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken bij de top 10 best verkochte spiegelreflexcamera’s van 2021.

De top 10 best verkochte spiegelreflexcamera’s van 2021

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel. Dit helpt je bij het kiezen van de ideale spiegelreflexcamera.

1. Wat is een spiegelreflexcamera?
2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?
3. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s
4. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners
5. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners
6. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?
7. Afsluitend

1. Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR genoemd, is een camera met een aantal specifieke kenmerken. Zo heb je met een DSLR de mogelijkheid om lenzen te wisselen en beschik je over tal van instelmogelijkheden (van automatisch tot handmatig). Daarnaast maak je een foto niet door op het schermpje van de camera te kijken, maar door middels een zoeker (ook wel oculair genoemd). Dit werkt als volgt; het beeld gaat door de lens naar een spiegel (vandaar de naam spiegelreflexcamera), vervolgens zorgt de spiegel ervoor dat het beeld omhoog gaat naar het prisma, het prisma zorgt er vervolgens voor dat het beeld correct weergegeven wordt door de zoeker. Zie onderstaande afbeelding ter illustratie.

hoe werkt een spiegelreflexcamera

2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera heeft flink wat voordelen ten opzichte van een compact camera of smartphone. Zo beschikken spiegelreflexcamera’s over grotere sensoren waardoor ze het licht beter kunnen opvangen. Dit zorgt ervoor dat je in situaties met weinig licht toch nog mooie foto’s kan maken.

Verder beschikken spiegelreflexcamera’s over uitgebreide instelmogelijkheden. Hierdoor kan je zelf bepalen hoe je foto gemaakt wordt zonder enige vorm van beperking. Maar wees gerust, veel spiegelreflexcamera’s beschikken ook over een automatische stand (ideaal voor beginners). Daarnaast hebben een aantal nieuwe spiegelreflexcamera’s handleidingen ingebouwd die je precies uitleggen wat een bepaalde instelling (zoals ISO of sluitertijd) doet. Hierdoor leer je terwijl je aan het fotograferen bent!

Het laatste grote voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen. Hierdoor kan jij je camera aanpassen naar de fotografie vorm die je wilt gaan uitoefenen. Wil je bijvoorbeeld een portret schieten? Dan kan je een lichtsterke portretlens op je spiegelreflexcamera monteren waardoor je portretfoto’s kan maken met een onscherpe achtergrond (ideaal voor het fotograferen van mensen). Wil je graag een landschap fotograferen? Dan heb je geen lichtsterke lens nodig, maar juist een lens met een breed bereik (lees hier alles over lenzen voor landschappen). Doordat er voor iedere tak van fotografie wel een aantal lenzen te koop is, heb je de mogelijkheid om je helemaal specialiseren. Gelukkig zijn er ook allround lenzen te koop die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. De standaard kitlens die in veel gevallen bij een spiegelreflexcamera geleverd wordt is een redelijke allround lens waarbij je al flink wat kanten op kan. Maar omdat er toch wat mooie aanvullingen op de kitlenzen zijn, geef ik verderop in dit artikel ook nog een aantal tips omtrent aanvullende lenzen voor beginners.


canon vs nikon

3. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s

Als je naar de spiegelreflexcamera merken kijkt zijn er eigenlijk maar twee merken die er echt toe doen. Canon en Nikon. Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt. Hieronder ga ik wat dieper in op mijn favoriete spiegelreflexcamera’s voor beginners per merk.

4. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Canon heeft een behoorlijk assortiment aan spiegelreflexcamera’s. De camera’s variëren van instap spiegelreflexcamera’s tot professionele camera’s. Onderstaande Canon spiegelreflexcamera’s zijn ideaal voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Canon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon camera’s.

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
De Canon EOS 2000D is een ideaal fototoestel voor beginners. Hij is eenvoudig in gebruik en wordt geleverd met een 18-55mm lens. Met deze lens heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De camera beschikt over diverse automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je met een handomdraai de juiste instellingen te pakken hebt. Ook zijn er standen waarin je zelf alles kan instellen zodat je het maximale uit de camera haalt. Dit is vooral fijn als je meer met fotografie wilt gaan doen en als je bijvoorbeeld een fotocursus wilt gaan volgen. De 2000D beschikt verder over wifi en NFC waardoor je de door jouw gemaakte foto’s en video’s eenvoudig deelt. Meer informatie


Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
Wifi en NFC
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm
Met 3 beelden per seconde niet super snel

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 350 euro? Dan is de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 350 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij.

Bekijk de Canon EOS 2000D DSLR + 18-55mm IS II

De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM
De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.

Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 600 euro? Dan is de Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM jouw fototoestel! De prijs ligt rond de 600 euro en voor dit geld krijg je er de zeer stille 18-55mm IS STM lens bij.

Bekijk de Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM

Aanvullende Canon lenzen voor beginners

Als je voor het eerst een Canon spiegelreflexcamera koopt, krijg (lees koop) je in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze 18-55mm lens is een ideale starterslens en wordt ook wel de ‘kitlens’ genoemd. Wil je echter meer met fotografie gaan doen? Dan kan ik je onderstaande lenzen aanraden. Wil je echt alles over Canon lenzen weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM:

canon groothoek De Canon 10-18mm is een zeer mooie groothoek lens waarmee je met gemakt wijdse landschappen in 1x op de foto zet. Oftewel, ben je op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm

Canon EF 50mm f/1.8 STM:

canon plastic fantstic De Canon 50mm 1.8 STM is een zeer mooie en voordelige portretlens. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je mooie portretten met een onscherpe achtergrond. Voor het geld kan je deze lens niet laten liggen.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.8

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM:

canon telelens Ben je op zoek naar een Canon telelens? Dan is dit je lens! De lens begint bij 55mm waardoor het ideaal aansluit op de kitlens. Daarnaast gaat het bereik tot 250mm waardoor je onderwerpen van ver eenvoudig dichterbij haalt. Tenslotte beschikt dit objectief ook over beeldstabilisatie.

Bekijk de Canon EF-S 55-250mm

5. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Net zoals Canon heeft ook Nikon een flink assortiment spiegelreflexcamera’s. Nikon is zowel door beginners als professionals geliefd vanwege de gebruiksvriendelijkheid en hoge beeldkwaliteit. Hieronder staan een aantal Nikon spiegelreflexcamera’s welke ideaal zijn voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Nikon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Nikon camera’s.

De Nikon D3500 + 18-55mm VR

nikon d3500 beginnerscamera

De Nikon D3500 + 18-55mm VR
De Nikon D3500 is de Nikon spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is zeer eenvoudig in zijn bediening en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je bijvoorbeeld eenvoudig hoe je een goede portretfoto maakt of hoe je een sporter goed op de foto krijgt. Omdat de Nikon D3500 uitgerust is met bluetooth en wifi kan je eenvoudig foto’s doorsturen naar je smartphone (middels een gratis Nikon App) waarna je ze kan delen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Deze lens is een prima starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Meer informatie


Plus en minpunten van de Nikon D3500 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,4 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth en wifi zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 500 euro? Dan is de Nikon D3500 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 499 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij.

Bekijk de Nikon D3500 + 18-55mm VR

De Nikon D5600 + 18-55mm VR

De Nikon D5600 + 18-55mm VR
De Nikon D5600 + 18-55mm VR is het grotere broertje van de eerder genoemde Nikon D3500. Hij is zeer eenvoudig in gebruik maar beschikt over net wat meer specificaties. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm waardoor je eenvoudig hoge en lage standpunten kan innemen. Om foto’s te delen maakt het fototoestel gebruik van wifi (de D3500 gebruikt bluetooth) of NFC. Tenslotte beschikt de Nikon D5600 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen. Meer informatie


Plus en minpunten van de Nikon D5600 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet waterbestendig

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 750 euro? Dan is de Nikon D5600 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 600 euro en voor dit geld krijg je er de nieuwste AF-p 18-55 lens bij.

Bekijk de Nikon D5600 + 18-55mm VR

Aanvullende Nikon lenzen voor beginners

Koop je voor het eerst een Nikon spiegelreflexcamera? Dan krijg (lees koop) je er in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze lens wordt ookwel ‘kitlens’ genoemd en kan prima gebruikt worden voor landschappen en portretten. Wil je echter wat meer gaan doen, dan kan ik je een van onderstaande lenzen aanraden.

Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX:

nikon portretlens De Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX is een must have voor iedere Nikon fotograaf. Het objectief is namelijk erg lichtsterk dankzij de f-waarde van f/1.8. Hierdoor maak je met gemak zeer mooie portretfoto’s (het onderwerp scherp, de achtergrond onscherp). Voor het geld kan je deze lens eigenlijk niet laten liggen, hij kost namelijk rond de 200 euro.

Bekijk de Nikon AF-S 35mm f/1.8

Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR:

Ben je op zoek naar een lens om landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je eenvoudig een wijds landschap in één foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen.

Bekijk de Nikon AF-P 10-20mm

Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR:

nikon telelens Ben je op zoek naar meer bereik? Kijk dan eens naar de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Dit is een mooie telelens met flink bereik. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt de lens ervoor dat lichte trillingen worden gecorrigeerd.

Bekijk de Nikon AF-P 70-300mm

6. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?

Als je een spiegelreflexcamera koopt krijg je er een paar accessoires bij. Denk aan een accu en acculader, lensdoppen en een nackstrap (dit is een draagriem voor om je nek). Naast deze meegeleverde accessoires kan ik je aanraden om goed te kijken naar onderstaande artikelen:

1. Een geheugenkaartje. Zonder geheugenkaartje kan je geen foto’s maken. Het is dan ook een musthave. Welk type geheugenkaart in je digitale camera gaat verschilt per model en merk, maar tegenwoordig is het in 99% van de gevallen een SD kaartje. Bekijk hier de best verkochte geheugenkaarten. Tip! Koop twee wat kleinere kaarten in van plaats één hele grote. Mocht je kaartje ooit kapot gaan, dan heb je er nog één achter de hand.


2. Een goede cameratas is een must have om je camera mee te nemen en te beschermen. Omdat er zeer veel diverse cameratassen zijn kan je in aanraden om eens mijn cameratassen artikel te lezen. Ook kan ik je deze tassenvinder, waarmee je binnen 4 stappen een juiste tas vindt, aanbevelen. Tip: koop een iets ruimere tas. Hierdoor heb je geen ruimte gebrek als jij je cameraset in de toekomst aanvult met bijvoorbeeld een telelens.


3. Om je lens te beschermen tegen stof en krassen is het handig om een UV filter te gebruiken. Daarnaast kan je ook filters gebruiken om de kleuren in een foto te versterken. In mijn artikel over lensfilters leg ik je er echt alles over uit.


4. Een extra accu kan handig zijn wanneer je op vakantie gaat. Het laden van een accu kan namelijk wel even duren en als je geen moment wil missen is het wel zo handig dat je een extra opgeladen accu bij je hebt. Gelukkig gaan de accu’s wel lang mee. Gemiddeld maak je zo’n 500 foto’s op 1 volle accu.


Tenslotte heb ik nog één tip omtrent accessoires. Ga je een nieuwe een digitale spiegelreflexcamera kopen? Kijk dan eens naar de pakket aanbiedingen. Veel winkels hebben namelijk pakketen waarbij je in éen keer een fototoestel plus extra accu, geheugenkaart en tas koopt. Zo ben je in 1x klaar!

7. Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg met betrekking tot spiegelreflexcamera’s voor beginners. Ik hoop dat het je heeft geholpen in je zoektocht naar een spiegelreflexcamera. Heb je toch nog twijfels of vragen? Laat dan gerust een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Ook kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top-10 best verkochte spiegelreflexcamera’s en de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je alvast heel veel fotografie plezier met je nieuwe camera!

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande foto winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stem
Aantal sterren
126 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
An Goossens
7 Dagen geleden

Dag Thijs,

Ook hier beginnerskriebels en blij dat ik jouw site tegenkwam 😉

Voornamelijk zou deze camera dienen voor natuurfotografie (landschappen en dieren) en voor producten. Welke zou je mij aanbevelen ajb?

Alvast bedankt voor jouw tijd en vriendelijke groet, An Goossens

Willie Janmaat
11 Dagen geleden

Hallo Thijs,
Je kunt EF lensen met adapter gebruiken op Canon EOS R5. Mijn vraag, als vrouwelijke leek☺️:
Kan het ook the other way around?
RF lensen met adapter op Canon 5D Mark IV?
Erg benieuwd naar je antwoord.
Hartelijke groet,
Willie Janmaat

Liz
24 Dagen geleden

Hoi Thijs,

Wat een onwijs interessante website heb je.
Ook ik wil graag beginnen met fotografie. Nu heb ik je artikel gelezen, maar twijfel ik tussen 2 camera’s.
De Canon EOS 250D en de De Nikon D5600 + 18-55mm VR.

Ik wil een fotografie cursus gaan volgen om me er goed in te verdiepen, zodat ik weet wat ik aan het doen ben! Ik wil voornamelijk foto’s gaan maken van landschappen en mensen die over straat lopen. Voornamelijk het dagelijkse leven.. Of de camera meenemen op vakantie! Af en toe zal er ook wel een portret foto bij zitten, maar niet geposeerd in een studio!

Alvast bedankt!

Groetjes Liz

Bernadet Oosterhof
1 Maand geleden

Hallo Thijs,
Ik ben in bezit van een canon EOS 2000d. Graag zou ik een foto willen maken die uit 2 foto’s bestaat waardoor je dat dromerige effect krijgt. Daarvoor moet je dus naar de meervoudige belichting modus.
Allemaal heel leuk maar ik heb geen idee welke knop ik daarvoor moet gebruiken. Heb de instructiehandleiding erbij maar kom er niet uit. Help

Cecile
3 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Zelf ben ik van plan om een camera aan te schaffen. Ik ben veel op pad in de natuur en zie daar vaak dieren denk aan vogels, kleine en grotere zoogdieren maar ook insecten. hier zou ik graag foto’s van willen maken. Ik ben dus opzoek naar een camera die goede wildlife foto’s kan maken ook van een afstandje. Ook vind ik het belangrijk dat de camera niet al te zwaar is en mogelijkheden tot uitbreiding met betere lenzen.
In andere reacties zie ik dat je al vaker de Nikon D5600 DSLR + 18-55mm VR + 70-300mm VR bundel hebt aangeraden maar ook de Nikon D5300 DSLR Zwart + AF-P 18-55 VR + AF-P 70-300 VR. Ik vroeg me af of deze camera’s aan mijn eisen voldoen en wat precies de verschillen zijn.
Alvast bedankt! 🙂

4 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Allereerst hartelijk dank voor je uitgebreide informatie en uitleg. Hier haal ik veel uit als leek! Toch nog een vraag ..

Ik maak nu alleen maar foto’s met mijn telefoon maar sinds een jaartje ben ik me meer aan het verdiepen in camera’s, foto’s maken vind ik erg leuk en wil er iets meer mee doen dan alleen op de telefoon. Ik kom er alleen niet uit welke het beste is voor een beginner.

Is een spiegelreflex wel de juiste camera om mee te beginnen? Ik maak het liefst foto’s van food, natuur en portret. Een standaard lens is voor het begin voldoende.

Ook heb ik veel gelezen over meervoudige belichting, hier maak je o.a. sprookjesachtige beelden mee. Deze optie zou ik heel graag op de camera willen hebben.

Alvast heel erg bedankt voor je hulp!

Elise
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Maanden geleden

Dag Thijs,

Wauw, ik zit al eventjes op uw site en leer heel veel bij.
Bedankt voor alle duidelijke info.
Als beginner heb ik 10 jaar geleden een D5100 Nikon toestel gekocht met lens 18-55 mm 1:3.5-5.6.
Ik zou me graag een nieuw toestel aanschaffen, liefst terug een Nikon.
Ik fotografeer voornamelijk mensen, honden/paarden, vakantie en landschappen.
Ik ga sowieso eens informeren in een speciaalzaak, maar probeer zelf ook wat info te verzamelen.
Ik vroeg me af of u advies kan geven?
Is er een toestel in de lijn van de D5100 waarmee ik me toch ook wat verbeter?
En welke lens schaf ik me best hierbij aan?

Alvast bedankt voor uw antwoord

Elise

Bart
4 Maanden geleden

Beste Thijs,

Wat een schat aan informatie deze website. Respect daarvoor.
En dankzij jouw duidelijke omschrijvingen heb ik zojuist de Nikon D3500 gekocht.
Helemaal als beginner, begin ik onder aan de ladder. Ondanks de verleiding om meteen all-in te gaan, begin ik rustig aan met deze camera.

Wat voor cursussen/trainingen adviseer je? Online of is bij een fotoclub (of iets dergelijks) beter aan de raden?
Ik heb een achtergrond in IT, heb wel wat ervaring met videografie, maar fotografie is toch weer wat anders.
Ik beschik al over Photoshop en Lightroom. De software is er dus, nu nog de diepgaande kennis om er ook echt mee te kunnen werken.

Nogmaals dank voor de overzichtelijke website.

Elise
4 Maanden geleden

Ha Thijs, ten eerste mijn complimenten voor je uitgebreide uitleg en prettige website! Ik overweeg een spiegelreflexcamera te kopen, maar zie echt door de bomen het bos niet meer. Ik ben compleet blanco en nieuw hierin, maar vind fotograferen (nu met mobiele telefoon, vroeger met digitale camera) onwijs leuk om te doen en wil dit dan ook naar een ‘serieuzer’ niveau tillen. Ik wil vooral foodphotography, portretten en natuur/vakanties gaan fotograferen. Ik heb niet de voorkeur ineens heel veel geld neer te leggen en wat ik begrijp zijn de Canon 2000D of Nikon d3500 prima toestellen om mee te beginnen. Wat zou jij mij aanraden? Of heb je nog tips voor een heel ander model/lens?
Groet, Elise

Marlou
5 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Allereerst bedankt voor jouw uitgebreide site, heel fijn dat er mensen zijn die hier de tijd voor nemen om anderen op weg te helpen.
Ik kom er zelf nog niet helemaal uit, ik wil graag een camera om portretfoto’s En natuurfoto’s te maken.
Met de portretfotos wil ik graag foto’s kunnen maken met alles scherp maar ook het onderwerp scherp en de achtergrond vaag. En met de natuurfoto’s landschappen en bijvoorbeeld zonsondergang.
Ik zat zelf te denken aan de Nikon d5600, is dit een goede optie of zou je wat anders adviseren?
En dan zat ik naar een lens te kijken. Neem ik de standaard lens of is een andere geschikter voor mijn doeleinden? Ik heb het liefst 1 lens met mogelijkheden om te fotograferen. Wat voor lens is geschikt voor mij?
Heb je daarnaast ook nog een advies voor een nabewerkingsprogramma? Hier heb ik totaal nog geen ervaring mee?
Alvast heel erg bedankt.

Maud
6 Maanden geleden

Beste Thijs,

Ik ben van plan een camera aan te schaffen, maar zag door de bomen het bos niet meer. Heel
Veel informatie vind je op internet, waardoor ik blijf twijfelen. Ik heb zojuist de informatie op je site gelezen en deze is zeker verhelderend. Als beginnend fotograaf die nu overstapt van telefoon naar spiegelreflexcamera heb ik toch advies nodig. Met het oog op gezinsuitbreiding wil ik straks mooie foto’s schieten van de kinderen. Daarnaast is mijn broertje visser en ga ik volgend jaar meer naar Bled. Hier wil ik mooie actiefoto’s maken tijdens het vissen, maar het paardrijden van mijn schoonzusje zal hier ook aan bod komen. Daarbij verwacht ik dat ik op het werk tijdens evenementen ook vaker mijn camera zal gaan gebruiken.

Als ik bovenstaande informatie lees gaat mijn voorkeur uit naar de Nikon D5600 of de D3500. Is één van deze geschikt en wat zou jij mij aanraden.

Hopelijk kan jij mij adviseren om de juiste keuze te maken!

Groet,

Maud

Monique
7 Maanden geleden

Hallo Thijs,
Allereerst mijn complimenten over jou site, zoveel informatie…. Ik heb inmiddels al verschillend artikelen gelezen.
Maar hoe informatief ook….., ik heb ook die prangende vraag, welke camera ik het best kan kiezen.
Ik ben ook beginnend fotograaf, begonnen met sony compact DSC-HX 90, momenteel heb ik de Sony HX- 400 te leen, prima camera vooral de zoom, maar tegelijkertijd is hij dan niet op zijn scherpst, toch altijd wat ruis op de foto’s als ik ze op de computer bekijk. Ik fotografeer graag vogels, wild, natuur en close-up. Het liefst loop ik de hele dag met de camera in mijn buurt want in onze tuin zitten veel leuke vogels en insecten, ook als ik even de fiets pak gaat de camera zo veel mogelijk mee.
Ik ben onlangs bij een filiaal van cameranu.nl geweest in Eindhoven (2 uur rijden van mijn huis) omdat er bij ons in de buurt geen goede zaak meer zit waar ze hele goede uitleg kunnen geven. Daar gaven ze met veel geduld prima uitleg. Als eerste advies, de Sony rx 10 3 (ze wist natuurlijk nog geen budget) de mark 4 heeft net iets meer mijn voorkeur, dus denk je, dan ben je er toch al uit?
Nou nee, want spiegelreflex lijkt mij ook wel wat dus heb ik daar ook het een en ander in mijn handen gehad, oa de Nikon 5600 met de Tamron 150-600mm 2g. Ook jou artikel hier inmiddels over gelezen. Maar wat een gewicht ineens. Omdat je handmatig moet zoomen viel dat bij mij een beetje tegen.
Maar met een monopod ging dat al wel wat beter, alles went op den duur, maar dat gewicht…..
De reden daarvan was eigenlijk omdat de waarschijnlijk voor mij perfecte Sony niet zo heel veel zoom bereik heeft en het toch een compactamera blijft, met spiegelreflex heb je uitbreidingsmogelijkheden….. en de combinatie 5600 met Sigma of Tamron 100-400mm komt een beetje overheen met de Sony is mij verteld, alleen is de Sony is dan licht sterker en heeft ook groothoek.
Veel fotograven die de Sony kopen hebben al een scala aan andere camera’s en lenzen en nemen de Sony er dan bij voor het gemak op vakantie maar zo breed is mijn budget nu ook weer niet. Ik sta met 1voet in kamp 1 en de andere voet in kamp 2, ik moet concessies doen. Bovendien is de prijs van de Sony best hoog (maar ook wel een goede camera), voor een paar honderd er bij heb je dus ook iets anders. Wat is wijsheid??? De cashback actie van Sony loopt ook bijna af… , heb jij nog een aanvullend advies voor mij wat mij over de streep kan helpen, budget is tussen 1000,- en 2000,-
Misschien heb je wel een heel ander advies…..
Alvast heel veel dank.

Groetjes,
Monique

Monique Zuijdweg
Antwoord op  Thijs Schouten
7 Maanden geleden

Hoi Thijs,
Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
En wat fijn dat je me ook de Sony RX 10 M4 zou adviseren want ik heb hem gisteren net binnen gekregen na heel lang dubben en wikken en wegen eindelijk de knoop door gehakt.
De eerste foto’s bevallen me wel, al valt er nog heel wat te leren om alles er uit te halen.
Een systeemcamera was ook nog even in mijn gedachten geweest, maar toch dat wisselen van lenzen, ik weet niet of dat iets voor mij is.
Maar ik vind het toch fijn te weten dat de Sony ook een goede keuze is.
Nogmaals hartelijk dank en nog een heel fijn weekend.
Groet,
Monique

Michael de Haas
8 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Sinds 2004 ben ik in het bezit van een Nikon D3100 spiegelreflexcamera. Inmiddels zijn de foto’s van mijn I-Phone mooier dan van mijn spiegelreflexcamera. Nu ben ik mij aan het oriënteren op een nieuwe camera. Ik heb twee vragen die jij ongetwijfeld kunt beantwoorden.

1. kan ik mijn lens (Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 (IF) overzetten op een nieuwe camera?
2. Heeft het plaatsen van een oude lens invloed op kwaliteit van de foto’s?

Dank voor je reactie!

valerie
8 Maanden geleden

hoi, hier een beginner:). ik heb na weken surfen ect mijn focus nu opde d5600. graag wil ik de tamron 400 lens. past deze op deze camera?

Sanne
10 Maanden geleden

Beste Thijs,

Ik vroeg me af of je me zou kunnen helpen. Ik wil me graag verdiepen in fotograferen en heb nu, mede dankzij jouw duidelijke website, twee camera’s op het oog. De Nikon 5600 en de Canon EOS 250D inclusief een lens voor rond de 600 euro. Nu vroeg ik me af welke van deze camera’s je zou adviseren?

Vriendelijke groet, Sanne

Audrey
11 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Ten eerste: wat een fijne website. Ik kwam hier onlangs ook al op terecht toen ik aan het zoeken was naar een geschikte laptop voor fotobewerking.

En nu ben ik bezig met mijn volgende zoektocht, een nieuwe DSLR! Ik heb momenteel alweer bijna 5 jaar de Nikon D3300 in mijn bezit. Sinds september 2019 ben ik fotocursussen aan het volgen en loop ik hier en daar toch tegen wat beperkingen aan. Nu twijfel ik nog steeds enorm tussen een crop-toestel of een full frame toestel. Het is nogal een ander kostenplaatje (zeker ook als ik er lenzen bij ga kopen, ik wil graag een 18-300mm, maar ook een groothoek, om mee te beginnen). Feit is in elk geval dat de D3300 echt wel verouderd is, zo loop ik er regelmatig tegen aan dat ik op de grond lig om goed te kunnen kijken wat ik in beeld krijg, terwijl je bij de nieuwere camera’s natuurlijk gewoon een kantelbaar scherm hebt! Ik ben niet van plan om grote afdrukken te maken (hoogstens voor in de eigen woonkamer), het is echt hobbymatig. Maar dat betekent wel dat ik bv. ook in het donker foto’s wil maken met lange sluitertijden. Is de D5600 dan bv. voldoende of kan ik toch beter voor een full frame camera gaan? En is een touch screen een pré? De D5600 heeft dit bv wel, de D750 als instapmodel full frame niet. Verder kom ik dan nog de D7500 tegen, die minder MP heeft dan de D5600, maakt dat nog veel uit, want die is toch wel weer een paar honderd euro duurder dan de D5600? De D750 is in elk geval wel zo’n beetje mijn maximum budget dat ik wil uitgeven en ik vraag me af of het nodig is.

En dan nog een andere vraag: Kan het kloppen dat zo’n 18-300mm lens niet van Nikon zelf te koop is en dat daarom vaak een Tamron lens in de kits zit? En maakt dit verder nog iets uit volgens jou?

Nou, een heel verhaal, hopelijk kun je me een beetje op weg helpen. Internet is fijn, maar ik zie door de bomen het bos meestal niet meer…

Alvast enorm bedankt!
Audrey.

Marit
1 Jaar geleden

Hoi Thijs!

Ik wil graag een spiegelreflexcamera aanschaffen, maar weet niet voor welke ik het best kan gaan. Ik wil hem graag gebruiken voor landschapsfoto’s (op vakantie) en voor portretfoto’s van mijn huisdieren/mensen met een wazige achtergrond (scherptediepte). Ik las dat de Canon 200D hier goed voor zou zijn, maar deze is volgens mij niet meer verkrijgbaar.
Wat raad je mij aan?

Groetjes, Marit

Martine
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Na een zoektocht op het internet ben ik op je fijne en nuttige site terecht gekomen, daar ben ik je dankbaar voor. Ik ben op zoek naar een instap spiegelreflex model voor niet al te veel geld. Ik vind het leuk om portretfoto’s te maken, maar ook in de natuur dieren of landschappen te fotograferen. Meerdere lenzen heb ik dus sowieso nodig. Ik dacht uit te komen op de Nikon D 3500 met AF-P DX 18-55 VR en AF-P 70-300 VR of de Canon 2000D met 18-55mm IS II en 50mm f/1.8 STM. Met acties/aanbiedingen die ik kan vinden, is er momenteel amper prijs verschil hiertussen, maar zie ik dat de Nikon normaliter duurder is (terwijl ik die nu voor goedkoper vind dan de Canon). De minpunten die ik vooral lees over de Nikon zijn geen kantelbaar scherm en geen Wifi, maar wel bluetooth. Over de Canon ook geen kantelbaar scherm, wel Wifi, maar deze is dan weer iets trager en volgens mij iets minder goed met beperkt licht. Ook al is het wellicht persoonlijke voorkeur, maar zijn er nog tips of adviezen in de keuze tussen een van deze twee?

Bij voorbaat dank voor je reactie.

Groeten,
Martine

Frenk
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Ik ben steeds meer aan het fotograferen (met een simpele volautomatische camera) op het moment voornamelijk natuur, portret- fotografie, wil ook voor de toekomst ook meer macrofotografie gaan doen en fotografie van bliksemflitsen.

Begin volgend jaar ga ik op vakantie naar Zuid Afrika, wil daar o.a. natuurfoto’s, “close-up’s” van wilde dieren, portret, en stads fotografie gaan doen (gedeeltelijk ook ‘s avonds).
Kwaliteit bij weinig licht en bij vergroten van foto’s moet uiteraard ook goed zijn.
Budget maximaal ca. 1000,00
Zou je mij kunnen adviseren welke spiegelreflexcamera en lenzen ik hier het beste voor kan aanschaffen?

Alvast bedankt!

Frenk
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,
Bedankt voor je advies en sorry voor de late reactie!

Als ik de Nikon D5600 aanschaf is dit ook een goed toestel ook als ik later wil uitbreiden met duurdere (tele)lenzen?

Groet, Frenk

Frenk
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Top! Bedankt Thijs!

K. Mastenbroek
1 Jaar geleden

Hi Thijs,

Ik ben informatie aan het inwinnen betreft een spiegelreflexcamera. Eigenlijk zijn mijn verwachtingen heel simpel van de camera:
– Scherp beeldkwaliteit
– Landschappen
– Natuur/dieren
– Portret

Ik vind dus het inzoomen en scherpstellen van het object/persoon heel belangrijk. Ook als je de foto’s zou willen afdrukken op een canvas dat dit nog steeds zijn kwaliteit behoudt. Daarnaast zou ik ook willen bewerken, heb je tips voor hét programma?

Ik ben overigens een beginner en heb geen budget (ook niet over the top haha).

Wat adviseer je mij?

Met vriendelijke groet,
K. Mastenbroek

1 Jaar geleden

Hoi Thijs, Als kunstschilder stel ik mijn werk beschikbaar voor reproducties. De foto’s die ik upload moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Éen daarvan is EXIF gegevens. Ik heb een NikonD3400. Doet die dat ook? Moet ik dat zelf instellen? In de handleiding kan ik niks vinden. Of doet zo’n camera dat alleen als je handmatig instelt? Tot nog toe gebruik ik de automatische instellingen. Ik krijg bij mijn foto’s geen EXIF gegevens.

Maartje
2 Jaren geleden

Beste Thijs,

Wat een ontzettend fijne website!

Ik ben opzoek naar een nieuwe camera, ik twijfel of ik voor een spiegelreflex of een systeemcarema moet gaan. Ik ben een beginner, heb tot nu toe altijd een compact camera gehad. Mijn budget is 500 euro voor camera inclusief de standaard lens. Ik wil de camera vooral voor landschappen gebruiken en op de tweede plek voor dieren. Ik fotografeer vooral als ik op reis ben, dus ik kan geen gebruik maken van een statief. Verder vind ik het belangrijkste dat de kwaliteit goed blijft als ik ze afdruk op een wat groter formaat. Omdat ik beginner ben vraag ik me af hoeveel meerwaarde een spiegelreflex heeft ten opzichte van een systeemcamera? Ik hoor graag wat je me zou adviseren.

Alvast bedankt!

Mandy
Antwoord op  Thijs Schouten
11 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Ik heb eigenlijk exact dezelfde vraag als Maartje. Ook ik ben een beginner, die altijd een compactcamera gehad heeft en ben op zoek naar een spiegelreflex/systeemcamera om mooie foto’s mee te maken. Ik ga over een paar maanden naar Afrika en wil de foto’s die ik daar maak ook graag op groot formaat kunnen afdrukken. Ook zou ik het leuk vinden als ik mooie portretfoto’s kan maken met het toestel. Mijn budget is ook om en nabij de 500 euro incl. lens. Prioriteit is eerst mooie landschapsfoto’s/dierenfoto’s. Als ik er op den duur een lens moet bijkopen voor portretfoto’s kan dat.
Graag hoor ik van je wat je me adviseert!

Alvast bedankt!

Groet, Mandy

Mandy
Antwoord op  Thijs Schouten
11 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Hier heb ik zeker iets aan! Heel erg bedankt!

Groetjes Mandy

Ruth
2 Jaren geleden

Echt een fijne site, ik ben ook op zoek, ik neig naar de canon 750d, maar die vind ik een beetje duur.
Ik wil graag een camera met goede autofocus, omdat ik er ook wel filmpjes mee wil maken.
Ik weet al wel wat, maar ik wil graag mijn cameraskills verbeteren.
Dus wat is dan een goede keus?
(Een kantelbaar scherm is wel heel fijn)
mvg Ruth

Fabienne
2 Jaren geleden

Tijdens mijn zoektocht naar een spiegelreflexcamera stuitte ik op uw website, dit heeft mij al een heel stuk wijzer gemaakt!
Echter had ik nog een vraag en ik hoop dat u mij daarin advies kan geven.

Ik ben zelf opzoek naar een spiegelreflexcamera voor een beginner, ik vind het heel leuk om al het moois wat ik tegenkom vast te leggen met een camera. Woon zelf aan het strand, dus zal dan met de camera het strand opgaan of de duinen in. Daarnaast vind ik het ook leuk om bijvoorbeeld mijn familie, vriendinnen of hond vast te leggen.

Nu heeft u als instap model verschillende camera’s van zowel Nikon als Canon, zoals de;
Canon EOS 1300 D
Canon EOS 750 D
Canon EOS 2000 D

Nikon D3400
Nikon D5300

Mijn budget is wel maximaal €550,-, wat kan u mij m.b.t. het budget dan adviseren?

Daarnaast heb ik via via het model Sony HX 400V te horen gekregen, is dit vergelijkbaar met de Canon/Nikon of is dit heel iets anders?
En is het dan beter, of juist minder?

Stephanie
2 Jaren geleden

Hoe is de Nikon D5200 om mee te beginnen?? Lees veel goede verhalen over de D500 Maar vind het prijs zo hoog voor een “eerste” camera.

mandy
2 Jaren geleden

Beste Thijs

Wat een super mooie informatieve website heb jij!
Ik heb toch nog even een vraag ik heb nu zelf een canon spiegelreflexcamera uit 2007 al aardig wat jaartjes oud. Inmiddels heb ik een kleintje van 8 maanden. Heb een compact camera gekocht omdat ik dacht is handiger meenemen met alle spullen die je al mee sjouwt voor die kleine. Alleen merk ik nu dat ik met mijn IPhone meer foto’s maak dan met compact camera omdat die veel sneller een foto maakt. Dus wil ik eigenlijk een nieuwe spiegelreflexcamera kopen omdat die veel sneller foto’s maakt. Ondanks dat ik wel al jaren een spiegelreflex camera heb weet ik nog niet zoveel ervan. heb een aantal vragen:

– Welke raad je aan voor een gezin en dan met vooral bewegende kinderen en dieren.
– Ik ben nu wel geïnteresseerd in Nikon lijkt wel of die heldere foto’s maakt qua beeld klopt dit (vriendin heeft nikon)?
– Heb voor mijn canon andere lenzen gekocht zouden deze ook op een nikon passen?

groet mandy

hoor graag van je

2 Jaren geleden

Ja, ook ik wil graag een spiegelreflex kopen. Maar welke? Ik denk (ook qua budget) aan de Nikon D3400.
Het valt mij op dat deze D3400 een gewicht heeft van 205 gr. De andere door u aanbevolen Canon 1300D, 485 gr., Canon 750D, 555gr. en de Nikon D5300, 485gr. Klopt dat? En waar zit dat verschil dan in?
Nog een vraag: wat is ruis?
Mijn bedoeling met fotograferen is: natuur, ondergaande zon en: foto’s van mijn schilderijen, die daarna sterk vergroot kunnen worden voor reproducties.
Is de D3400 een goede keus?
Bedankt voor de mooie website!

Floor van Hout
2 Jaren geleden

Hoi Thijs!
Ik zou graag mijn eerste spiegelreflexcamera aan willen schaffen.
Omdat ik veel reis moet de camera niet mega groot en geschikt voor natuurfotografie zijn.
Mijn budget is rond de 400/500 euro.
Welke camera en/of lens zou je mij aanraden?

Nadia
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Ik heb zopas een ouder toestel gekocht 2de hands namelijk een Canon Eos 1000D.
Nu wil ik in de toekomst misschien een recenter model of eventueel eerst eens een andere lens bijkopen.
Ik heb nu een standaard lens.
Welke lenzen passen zowel op de Eos 1000d als op een nieuwer MODEL?

Met vriendelijke groeten
Nadia

M Roerink
2 Jaren geleden

Beste Thijs, al de vragen gelezen helaas staat toch mijn vraag er niet bij.Ik zou graag naast het maken van gewone foto’s ook macro foto’s willen maken ivm na schilderen of natekenen.Wat voor een type is dan handig?
Tot op heden maak slechts foto’s met mijn mobiel.

Elizabeth
2 Jaren geleden

Hi Thijs, wat een fijne website is dit! Ik wil graag een spiegelreflexcamera kopen met de volgende kenmerken:
– tussen de 400 en 600 euro (ongeveer)
– gebruik voor portretten en (af en toe) filmen
– kantelbaar scherm is een pre als je daarmee selfies zou kunnen maken (maar vraag me af of dit ook echt werkt?)
– een licht(er) toestel is ivm meenemen tijdens het wandelen en vakantie ook fijn.

Uit jouw website leid ik af dat er dan een aantal goede opties zijn (nikon d3400, canon 2000d, canon 200d bv). Ik denk dat ze allemaal wel goed zijn voor mijn doel (het kantelbare scherm niet meegerekend), maar vind het daarom moeilijk om 1 keuze te maken. Welk toestel zou jij dan kiezen? 🙂

Alvast bedankt voor je tips!
Groetjes Elizabeth

Rianne
2 Jaren geleden

Ha Thijs,

Bedankt voor je site! ik ben zelf op zoek naar een camera om natuur te fotograferen zoals klein en groot wild.
Maar ook gewoon om momenten vast te leggen van het gezin oid.
Ik zat te denken aan een D5300 maar dan moet ik nog wel even sparen!
Nu is mijn vraag: Wat zullen nadelen zijn om met een 18-55 lens het wild te fotograferen?
Is het dat de foto dan snel beweegt, of dat je niet ver genoeg in kan zoomen?

Alvast bedankt voor je reactie!

Met vriendelijke groet,
Rianne Pul

Mariska Brak
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Ik heb me, vooral op jou site, goed kunnen inlezen in de wereld van spiegelreflexcamera’s. Ik heb op dit moment een Panasonic dmc-tz7 uit 2010. Deze maakt mooie foto’s maar ik zou graag over willen stappen naar een spiegelreflex om nog mooiere foto’s te kinnen maken. Nu ben ik er achter dat mijn Panasonic 12x zoom heeft een een standaard lens voor een spiegel reflex maar 3x.
Wat zijn dan de voordelen van een spiegelreflex vraag ik mij dan af? Hij maakt vast scherpere foto’s maar als ik er gelijk een hele dure lens bij moet kopen om hetzelfde zoombereik te halen zie ik dat niet zo zitten.
Dank je wel voor je reactie.
Gr. Mariska

2 Jaren geleden

ook wij zijn vanplan om een spiegelreflex camara te gaan kopen, ik kwam deze toevallig tegen Canon EOS 800D Kit met EF-S 18-55mm f / 4-5.6 IS STM Lens Digitale SLR Camera

of kan ik als beginner toch beter de Canon EOS 1300D aanschaffen?

mvg Greta

Mariska
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Ik ben blij jouw website te hebben gevonden. Veel informatie wat voor de beginnende fotograaf tenminste een beetje te begrijpen is 😉
Ik wil graag een spiegelreflex camera kopen. Ben al een tijdje aan het oriënteren. Ik heb nu mijn oog laten vallen op de Canon Eos 2000d. Is dit de opvolger van de 1300d en dus een betere camera?
Alvast bedankt voor je reactie.

Groeten, Mariska

Mariska
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Ik ben blij jouw website te hebben gevonden. Veel informatie wat voor de beginnende fotograaf tenminste een beetje te begrijpen is 😉
Ik wil graag een spiegelreflex camera kopen. Ben al een tijdje aan het oriënteren. Ik heb nu mijn oog laten vallen op de Canon Eos 2000d. Is dit de opvolger van de 1300d en dus een betere camera?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten, Mariska

Elise
2 Jaren geleden

Beste Thijs,

Ik ben opzoek naar een spiegelreflexcamera, Ik weet nu echt niet meer welke ik moet nemen, mijn budget is niet zo hoog (300-400.
Ik zou de camera graag mee willen nemen voor vakantie, en foto’s willen maken van de natuur.

Weet u misschien welke camera hier perfect voor is.

Groetjes

Elise

Eline
2 Jaren geleden

Dag Thijs,

Ik wil graag een beginnerscamera kopen. Nu zie ik bij de mediamarkt de Canon 4000D in de aanbieding. Wat is het verschil met de 3400? Zou je de 4000 ook aanbevelen?

Groet Eline

Eline
2 Jaren geleden

Dag Thijs,

Bedankt voor de heldere uitleg. Echter is nu bij de mediamarkt de Canon EOS 4000D in de aanbieding. Beveel je deze ook aan voor beginners?

Groet,

Eline

Met
2 Jaren geleden

Dag Thijs,

Allereerst bedankt voor de gave site met uiterst nuttige informatie in dit artikel voor de beginner! Grotendeels door je artikel (en vele andere positieve reviews) was ik van plan een Nikon D5600 aan te schaffen, echter toen kwam ik per toeval de Canon M50 (systeemcamera) tegen en sloef de twijfel weer toe. 🙂

In eerste instantie wil ik eenvoudig kwalitatief goede foto’s kunnen nemen in verschillende situaties met de kitlens. Dus zo foolproof mogelijk voor een beginner die foto’s maakt van zijn gezien op bijzondere momenten en locaties. De tweede wens is dat het ook in de komende jaren toereikend zal zijn, als ik meer ervaring heb opgedaan met fotografie.

Ik heb al naar de specs gekeken en wat ik lastig vind te beoordelen zijn de focuspoints (CM50 heeft veel meer, maar geen cross-type). Waar zal een beginner meer aan hebben?

Zou je je mening kunnen delen?

Met
2 Jaren geleden

Beste Thijs,

Allereerst een gave site met uiterst nuttige informatie! Inmiddels ben ik al iets minder een leek 🙂 Dank voor alle tijd en energie die je erin steekt! Zelf ben ik op zoek naar een goede camera om bijzondere momenten (kids, vakanties/trips etc) mooi vast te kunnen leggen, maar ook te vergroten etc. De iPhone en een compactcamera zijn helaas niet toereikend hiervoor.

Voornamelijk dankzij jou website was ik er uit.. de Nikon 5600 (leek me handig om de recentere versie te nemen om de kleine verbeteringen ook mee te nemen) En toen zag ik de Canon M50 systeemcamera.. en was ik het weer kwijt.

De één heeft een iets grotere sensor, de andere meer focus points en is sneller (10 vs 5fps).. de ander heeft een betere flitsbereik (12m vs 5m) etc etc

Belangrijk vind ik op het moment dat “point and shoot” foto’s er in zoveel mogelijk verschillende situaties er goed uit zien. Als het ware zo “foolproof” mogelijk totdat ik meer ervaring heb opgedaan. 🙂

Zelf neig ik nog steeds naar de D5600, maar wellicht dat ik me verkijk op het belang van alle verschillende specificaties? Zoals bij de autofocus points.. 143(Canon) vs 39 (Nikon), maar bij de Nikon schijnen er 9 cross-type te zijn. Ik kan niet zo goed beoordelen waar ik het meest profijt van zal hebben..

Wellicht kan je jouw mening delen?

Isabelle
2 Jaren geleden

Goedemorgen,

Bedankt voor de heldere uitleg. Ik wil al een enige tijd een camera kopen om te beginnen met fotograferen. Dit kotm voort dat ik het leuk vind om foto’s te maken en mijn telefoon ondertussen overloopt’;-)
Eerder kreeg ik het advies om dan te beginnen met een systeemcamera. Klopt dit? Wat is uw advies hierin? Op internet zie ik door de bomen het bos niet meer.. Systeem, Spiegelreflex etc. Ik wil vooral van portretten maken denk ik, en af en toe landschap op vakantie (dat is hoe ik er nu over denk).

ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Isabelle

Renee
2 Jaren geleden

Dag Thijs,

Fijn om als beginner jou heldere uitleg te lezen. Ik ben op dit moment op wereldreis en zie fantastisch mooie plekken, dieren en mensen. Ik heb een compactcamera meegenomen, maar ik merk dat ik meer mogelijkheden wil om al het moois wat ik tegenkom, zo goed mogelijk op de foto te krijgen.
Daarom wil ik graag een spiegelreflex kopen. Ik wil er landschappen, natuur en mensen (locals) mee kunnen fotograferen. Als backpacker heb ik niet meer dan 500/600 euro te besteden. Ik begrijp dus dat ik niet direct alle geschikte objectieven kan kopen. Maar waar kan ik het best mee starten? Ik kan dan eventueel later nog uitbreiden.

Alvast bedankt!

Groeten Renee

Frits Pals
2 Jaren geleden

Goed middag,

Ik ben aan het twijfelen welke camera ik wil kopen.. Ik twijfel aan de nikons welke u hier bespreekt. En nu vraag ik me af of de 5300 ook het leer programma heeft wat de andere die u bespreekt heeft.

2 Jaren geleden

Hallo Thijs, ik heb nu al een tijdje een nikon d3300 maar lees nu vaak dat men nog een extra flits kan gebruiken. Welke zou je aanraden ?
Mvg Jan

2 Jaren geleden

Beste Thijs, Ik ben op zoek naar mijn eerste spiegelreflexcamera.
Nou ja tweede. De eerste was een Minolta X-700, maar dat is dus al een half leven geleden. Die heb ik verkocht wegens te weinig gebruik. Nu zoek ik een camera speciaal om mijn schilderijen te fotograferen. Van de foto’s moeten zo groot mogelijke vergrotingen gemaakt kunnen worden via de websites die prints maken van mijn werk. Ook maak ik met mijn huidige compactcamera graag macro opnames in de natuur. Kun je mij een budget spiegelreflexcamera adviseren? Alvast bedankt, ook voor je artikel.

Sven
3 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Als eerst complimenten voor je mooie, duidelijke site en bruikbare comments.

Van de zomer ga ik naar Namibië/Botswana (wildlife&natuur) en ben me aan het oriënteren voor mijn eerste spiegelreflexcamera. Ben opzoek naar een goede basis camera, die ik later kan uitbreiden met lenzen voor bijv. portretten of interieurfoto’s.

Heb bij de Consumentenbond een testrapport opgevraagd en daaruit kwam de Canon EOS 200D als beste koop boven, ver boven de Canon D5300 en de Canon 750D uit. Uit je comments haal ik volgens mij dat je meer gecharmeerd bent van de Nikon D5300 ten opzichte van de Nikon 750D? Ik kan niet goed het verschil vinden tussen deze camera’s in vergelijking met de Canon EOS 200D.

Als beginnend hobby fotograaf zou jij dan bijvoorbeeld de duurdere Canaon EOS 77D aanraden?
Qua budget heb ik in totaal circa € 800,- te besteden.

Hoop dat je antwoord kan geven op mijn vragen, alvast bedank.

Mvg. Sven

Karolien
3 Jaren geleden

Ik ben van plan om een spiegelreflex te kopen, en heb net een setje gevonden van een Nikon D3300 DX 18-55VR, met camera case en statief voor 429,78€. Is deze camera te vergelijken met de Nikon 5300 die u aanprijst? Of toch beter de Nikon 5300 of de canon Eos 750D?
Grtjs. Karo

Elise
3 Jaren geleden

Hallo Thijs!

Nav mijn Google zoekopdracht “spiegelreflexcamera aanschaffen voor beginners” kwam ik op jouw site terecht. Super fijn voor leken zoals ikzelf, zodat je enigszins een idee krijgt wat er allemaal te vinden is. Zelf ben ik momenteel (nog) op vakantie in Zuid-Afrika, en baal ik er redelijk van dat ik geen goede camera heb om al het moois hier vast te kunnen leggen. Het idee van de aanschaf voor een spiegelreflex camera zit al een tijdje in mijn hoofd maar ik ben er nog niet helemaal achter welke camera nou het beste bij me zou passen. Qua budget zit ik rond de 300-600.

Ik zou hem (voornamelijk) gebruiken voor het vastleggen van natuur, mensen, sport en gebouwen. Een ‘must’ voor mij zou zijn dat je relatief snel foto’s achter elkaar kan schieten, dus veel frames per second. Qua natuur lijkt het me leuk om bijvoorbeeld ook mooie sunset/sunrise vast te kunnen leggen; scene achtige foto’s dus. Zoals je merkt lijken veel verschillende dingen me leuk om vast te leggen. 🙂
Na wat zoekwerk kwam ik uit op de Nikon D5300 of de Canon 750D; heb je een idee of een van deze 2 bij mijn wensen zou aansluiten? Mocht je nog andere suggesties hebben welke rond dezelfde prijscategorie (of iets lager) liggen hoor ik het ook heel graag!

Alvast hartelijk dank!

Groet,
Elise

Marjolein
3 Jaren geleden

Beste Thijs,

Fijn deze site!

Ik ben opzoek naar een camera voor mijn werk om interieurs te fotograferen. Tevens wil ik hem ook graag
in mijn vrije tijd benutten voor het maken van natuurfoto’s. Welke camera zou jij mij adviseren?

Nancy
3 Jaren geleden

Hallo,

Vraagje, ik ga van de zomer op vakantie naar Canada, en ik ben aan het overwegen om een spiegelreflexcamera aan te schaffen om deze bijzondere reis goed vast te leggen. Alleen wat kan ik het beste halen? Het gaat voornamelijk om natuurfoto’s maar om eventuele walvissen of beren goed vast te kunnen leggen is er wel een goede zoom nodig. Ik heb totaal geen verstand van welke lens je dan het beste kan pakken enz. Zou je me misschien meer info kunnen geven? Heb niet een groot budget (dit gaat al naar de reis). Groetjes Nancy