Spiegelreflexcamera voor beginners


Ik ga voor Canon Ik ga voor Nikon Ik weet het nog niet

Welke spiegelreflexcamera is geschikt voor beginners?

Ben je op zoek naar je eerste digitale spiegelreflexcamera, maar kom je er niet uit? Dan help ik je graag een stukje verder! Ik ben al meer dan 10 jaar actief in fotografie en via mijn website geef ik graag uitleg omtrent fotografie. Zo krijg ik met regelmaat de vraag wat de beste spiegelreflexcamera voor beginners is. Omdat de vragen toenamen heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven. Hieronder vind je allereerst een korte uitleg omtrent spiegelreflexcamera’s gevolgd door een overzicht van instap spiegelreflexcamera’s die naar mijn mening zeer geschikt zijn voor beginners. Heb je naar aanleiding van mijn uitleg nog vragen, laat dan gerust een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken bij de top 10 best verkochte spiegelreflexcamera’s van 2021.

De top 10 best verkochte spiegelreflexcamera’s van 2021

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel. Dit helpt je bij het kiezen van de ideale spiegelreflexcamera.

1. Wat is een spiegelreflexcamera?
2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?
3. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s
4. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners
5. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners
6. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?
7. Afsluitend

1. Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR genoemd, is een camera met een aantal specifieke kenmerken. Zo heb je met een DSLR de mogelijkheid om lenzen te wisselen en beschik je over tal van instelmogelijkheden (van automatisch tot handmatig). Daarnaast maak je een foto niet door op het schermpje van de camera te kijken, maar door middels een zoeker (ook wel oculair genoemd). Dit werkt als volgt; het beeld gaat door de lens naar een spiegel (vandaar de naam spiegelreflexcamera), vervolgens zorgt de spiegel ervoor dat het beeld omhoog gaat naar het prisma, het prisma zorgt er vervolgens voor dat het beeld correct weergegeven wordt door de zoeker. Zie onderstaande afbeelding ter illustratie.

hoe werkt een spiegelreflexcamera

2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera heeft flink wat voordelen ten opzichte van een compact camera of smartphone. Zo beschikken spiegelreflexcamera’s over grotere sensoren waardoor ze het licht beter kunnen opvangen. Dit zorgt ervoor dat je in situaties met weinig licht toch nog mooie foto’s kan maken.

Verder beschikken spiegelreflexcamera’s over uitgebreide instelmogelijkheden. Hierdoor kan je zelf bepalen hoe je foto gemaakt wordt zonder enige vorm van beperking. Maar wees gerust, veel spiegelreflexcamera’s beschikken ook over een automatische stand (ideaal voor beginners). Daarnaast hebben een aantal nieuwe spiegelreflexcamera’s handleidingen ingebouwd die je precies uitleggen wat een bepaalde instelling (zoals ISO of sluitertijd) doet. Hierdoor leer je terwijl je aan het fotograferen bent!

Het laatste grote voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen. Hierdoor kan jij je camera aanpassen naar de fotografie vorm die je wilt gaan uitoefenen. Wil je bijvoorbeeld een portret schieten? Dan kan je een lichtsterke portretlens op je spiegelreflexcamera monteren waardoor je portretfoto’s kan maken met een onscherpe achtergrond (ideaal voor het fotograferen van mensen). Wil je graag een landschap fotograferen? Dan heb je geen lichtsterke lens nodig, maar juist een lens met een breed bereik (lees hier alles over lenzen voor landschappen). Doordat er voor iedere tak van fotografie wel een aantal lenzen te koop is, heb je de mogelijkheid om je helemaal specialiseren. Gelukkig zijn er ook allround lenzen te koop die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. De standaard kitlens die in veel gevallen bij een spiegelreflexcamera geleverd wordt is een redelijke allround lens waarbij je al flink wat kanten op kan. Maar omdat er toch wat mooie aanvullingen op de kitlenzen zijn, geef ik verderop in dit artikel ook nog een aantal tips omtrent aanvullende lenzen voor beginners.


canon vs nikon

3. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s

Als je naar de spiegelreflexcamera merken kijkt zijn er eigenlijk maar twee merken die er echt toe doen. Canon en Nikon. Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt. Hieronder ga ik wat dieper in op mijn favoriete spiegelreflexcamera’s voor beginners per merk.

4. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Canon heeft een behoorlijk assortiment aan spiegelreflexcamera’s. De camera’s variëren van instap spiegelreflexcamera’s tot professionele camera’s. Onderstaande Canon spiegelreflexcamera’s zijn ideaal voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Canon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon camera’s.

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
De Canon EOS 2000D is een ideaal fototoestel voor beginners. Hij is eenvoudig in gebruik en wordt geleverd met een 18-55mm lens. Met deze lens heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De camera beschikt over diverse automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je met een handomdraai de juiste instellingen te pakken hebt. Ook zijn er standen waarin je zelf alles kan instellen zodat je het maximale uit de camera haalt. Dit is vooral fijn als je meer met fotografie wilt gaan doen en als je bijvoorbeeld een fotocursus wilt gaan volgen. De 2000D beschikt verder over wifi en NFC waardoor je de door jouw gemaakte foto’s en video’s eenvoudig deelt. Meer informatie


Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
Wifi en NFC
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm
Met 3 beelden per seconde niet super snel

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 350 euro? Dan is de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 350 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij.

Bekijk de Canon EOS 2000D DSLR + 18-55mm IS II

De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM
De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.

Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 600 euro? Dan is de Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM jouw fototoestel! De prijs ligt rond de 600 euro en voor dit geld krijg je er de zeer stille 18-55mm IS STM lens bij.

Bekijk de Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM

Aanvullende Canon lenzen voor beginners

Als je voor het eerst een Canon spiegelreflexcamera koopt, krijg (lees koop) je in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze 18-55mm lens is een ideale starterslens en wordt ook wel de ‘kitlens’ genoemd. Wil je echter meer met fotografie gaan doen? Dan kan ik je onderstaande lenzen aanraden. Wil je echt alles over Canon lenzen weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM:

canon groothoek De Canon 10-18mm is een zeer mooie groothoek lens waarmee je met gemakt wijdse landschappen in 1x op de foto zet. Oftewel, ben je op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm

Canon EF 50mm f/1.8 STM:

canon plastic fantstic De Canon 50mm 1.8 STM is een zeer mooie en voordelige portretlens. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je mooie portretten met een onscherpe achtergrond. Voor het geld kan je deze lens niet laten liggen.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.8

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM:

canon telelens Ben je op zoek naar een Canon telelens? Dan is dit je lens! De lens begint bij 55mm waardoor het ideaal aansluit op de kitlens. Daarnaast gaat het bereik tot 250mm waardoor je onderwerpen van ver eenvoudig dichterbij haalt. Tenslotte beschikt dit objectief ook over beeldstabilisatie.

Bekijk de Canon EF-S 55-250mm

5. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Net zoals Canon heeft ook Nikon een flink assortiment spiegelreflexcamera’s. Nikon is zowel door beginners als professionals geliefd vanwege de gebruiksvriendelijkheid en hoge beeldkwaliteit. Hieronder staan een aantal Nikon spiegelreflexcamera’s welke ideaal zijn voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Nikon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Nikon camera’s.

De Nikon D3500 + 18-55mm VR

nikon d3500 beginnerscamera

De Nikon D3500 + 18-55mm VR
De Nikon D3500 is de Nikon spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is zeer eenvoudig in zijn bediening en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je bijvoorbeeld eenvoudig hoe je een goede portretfoto maakt of hoe je een sporter goed op de foto krijgt. Omdat de Nikon D3500 uitgerust is met bluetooth en wifi kan je eenvoudig foto’s doorsturen naar je smartphone (middels een gratis Nikon App) waarna je ze kan delen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Deze lens is een prima starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Meer informatie


Plus en minpunten van de Nikon D3500 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,4 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth en wifi zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 500 euro? Dan is de Nikon D3500 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 499 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij.

Bekijk de Nikon D3500 + 18-55mm VR

De Nikon D5600 + 18-55mm VR

De Nikon D5600 + 18-55mm VR
De Nikon D5600 + 18-55mm VR is het grotere broertje van de eerder genoemde Nikon D3500. Hij is zeer eenvoudig in gebruik maar beschikt over net wat meer specificaties. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm waardoor je eenvoudig hoge en lage standpunten kan innemen. Om foto’s te delen maakt het fototoestel gebruik van wifi (de D3500 gebruikt bluetooth) of NFC. Tenslotte beschikt de Nikon D5600 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen. Meer informatie


Plus en minpunten van de Nikon D5600 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet waterbestendig

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 750 euro? Dan is de Nikon D5600 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 600 euro en voor dit geld krijg je er de nieuwste AF-p 18-55 lens bij.

Bekijk de Nikon D5600 + 18-55mm VR

Aanvullende Nikon lenzen voor beginners

Koop je voor het eerst een Nikon spiegelreflexcamera? Dan krijg (lees koop) je er in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze lens wordt ookwel ‘kitlens’ genoemd en kan prima gebruikt worden voor landschappen en portretten. Wil je echter wat meer gaan doen, dan kan ik je een van onderstaande lenzen aanraden.

Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX:

nikon portretlens De Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX is een must have voor iedere Nikon fotograaf. Het objectief is namelijk erg lichtsterk dankzij de f-waarde van f/1.8. Hierdoor maak je met gemak zeer mooie portretfoto’s (het onderwerp scherp, de achtergrond onscherp). Voor het geld kan je deze lens eigenlijk niet laten liggen, hij kost namelijk rond de 200 euro.

Bekijk de Nikon AF-S 35mm f/1.8

Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR:

Ben je op zoek naar een lens om landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je eenvoudig een wijds landschap in één foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen.

Bekijk de Nikon AF-P 10-20mm

Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR:

nikon telelens Ben je op zoek naar meer bereik? Kijk dan eens naar de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Dit is een mooie telelens met flink bereik. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt de lens ervoor dat lichte trillingen worden gecorrigeerd.

Bekijk de Nikon AF-P 70-300mm

6. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?

Als je een spiegelreflexcamera koopt krijg je er een paar accessoires bij. Denk aan een accu en acculader, lensdoppen en een nackstrap (dit is een draagriem voor om je nek). Naast deze meegeleverde accessoires kan ik je aanraden om goed te kijken naar onderstaande artikelen:

1. Een geheugenkaartje. Zonder geheugenkaartje kan je geen foto’s maken. Het is dan ook een musthave. Welk type geheugenkaart in je digitale camera gaat verschilt per model en merk, maar tegenwoordig is het in 99% van de gevallen een SD kaartje. Bekijk hier de best verkochte geheugenkaarten. Tip! Koop twee wat kleinere kaarten in van plaats één hele grote. Mocht je kaartje ooit kapot gaan, dan heb je er nog één achter de hand.


2. Een goede cameratas is een must have om je camera mee te nemen en te beschermen. Omdat er zeer veel diverse cameratassen zijn kan je in aanraden om eens mijn cameratassen artikel te lezen. Ook kan ik je deze tassenvinder, waarmee je binnen 4 stappen een juiste tas vindt, aanbevelen. Tip: koop een iets ruimere tas. Hierdoor heb je geen ruimte gebrek als jij je cameraset in de toekomst aanvult met bijvoorbeeld een telelens.


3. Om je lens te beschermen tegen stof en krassen is het handig om een UV filter te gebruiken. Daarnaast kan je ook filters gebruiken om de kleuren in een foto te versterken. In mijn artikel over lensfilters leg ik je er echt alles over uit.


4. Een extra accu kan handig zijn wanneer je op vakantie gaat. Het laden van een accu kan namelijk wel even duren en als je geen moment wil missen is het wel zo handig dat je een extra opgeladen accu bij je hebt. Gelukkig gaan de accu’s wel lang mee. Gemiddeld maak je zo’n 500 foto’s op 1 volle accu.


Tenslotte heb ik nog één tip omtrent accessoires. Ga je een nieuwe een digitale spiegelreflexcamera kopen? Kijk dan eens naar de pakket aanbiedingen. Veel winkels hebben namelijk pakketen waarbij je in éen keer een fototoestel plus extra accu, geheugenkaart en tas koopt. Zo ben je in 1x klaar!

7. Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg met betrekking tot spiegelreflexcamera’s voor beginners. Ik hoop dat het je heeft geholpen in je zoektocht naar een spiegelreflexcamera. Heb je toch nog twijfels of vragen? Laat dan gerust een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Ook kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top-10 best verkochte spiegelreflexcamera’s en de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je alvast heel veel fotografie plezier met je nieuwe camera!

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande foto winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

118 reacties “Spiegelreflexcamera voor beginners

 1. Hallo Thijs,

  Zelf ben ik van plan om een camera aan te schaffen. Ik ben veel op pad in de natuur en zie daar vaak dieren denk aan vogels, kleine en grotere zoogdieren maar ook insecten. hier zou ik graag foto’s van willen maken. Ik ben dus opzoek naar een camera die goede wildlife foto’s kan maken ook van een afstandje. Ook vind ik het belangrijk dat de camera niet al te zwaar is en mogelijkheden tot uitbreiding met betere lenzen.
  In andere reacties zie ik dat je al vaker de Nikon D5600 DSLR + 18-55mm VR + 70-300mm VR bundel hebt aangeraden maar ook de Nikon D5300 DSLR Zwart + AF-P 18-55 VR + AF-P 70-300 VR. Ik vroeg me af of deze camera’s aan mijn eisen voldoen en wat precies de verschillen zijn.
  Alvast bedankt! 🙂

  1. Hi Cecile,

   Bedankt voor je bericht! En het klopt dat zowel de D5600 als de D5300 prima voldoen aan je wensen. Het grote verschil zit hem in de sensor. De D5300 is alweer wat ouder en heeft daarmee ook een oudere sensor waardoor hij minder goed met licht om kan gaan tov de D5600. Daarnaast heeft de D5600 wifi en een touchscreen (de D5300 beide niet). Ik zou als ik jou was dan ook echt voor de D5600 gaan, en dan inderdaad de D5600 + 18-55 +70-300.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 2. Hoi Thijs,

  Allereerst hartelijk dank voor je uitgebreide informatie en uitleg. Hier haal ik veel uit als leek! Toch nog een vraag ..

  Ik maak nu alleen maar foto’s met mijn telefoon maar sinds een jaartje ben ik me meer aan het verdiepen in camera’s, foto’s maken vind ik erg leuk en wil er iets meer mee doen dan alleen op de telefoon. Ik kom er alleen niet uit welke het beste is voor een beginner.

  Is een spiegelreflex wel de juiste camera om mee te beginnen? Ik maak het liefst foto’s van food, natuur en portret. Een standaard lens is voor het begin voldoende.

  Ook heb ik veel gelezen over meervoudige belichting, hier maak je o.a. sprookjesachtige beelden mee. Deze optie zou ik heel graag op de camera willen hebben.

  Alvast heel erg bedankt voor je hulp!

  1. Hi Tessa,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vraag. Als je inderdaad betere foto’s wilt maken dan met je smartphone, dan kan ik je zeker een spiegelreflexcamera aanraden. Hiermee kan je namelijk veel meer met licht spelen en uiteraard ook met licht en belichting (zoals een meervoudige belichting). Als ik jou was zou ik eens naar de D5600 kijken. Met deze camera kan je veel zaken instellen en hij is net weer wat sneller dan de D3500.

   Heb je hier wat aan? 🙂

   Groet

   Thijs

   1. Dag Thijs,

    Wauw, ik zit al eventjes op uw site en leer heel veel bij.
    Bedankt voor alle duidelijke info.
    Als beginner heb ik 10 jaar geleden een D5100 Nikon toestel gekocht met lens 18-55 mm 1:3.5-5.6.
    Ik zou me graag een nieuw toestel aanschaffen, liefst terug een Nikon.
    Ik fotografeer voornamelijk mensen, honden/paarden, vakantie en landschappen.
    Ik ga sowieso eens informeren in een speciaalzaak, maar probeer zelf ook wat info te verzamelen.
    Ik vroeg me af of u advies kan geven?
    Is er een toestel in de lijn van de D5100 waarmee ik me toch ook wat verbeter?
    En welke lens schaf ik me best hierbij aan?

    Alvast bedankt voor uw antwoord

    Elise

    1. Hi Elise,

     Bedankt voor uw bericht! En leuk om te lezen dat u veel aan mijn site heeft. 🙂

     Wbt uw vraag. De Nikon D5600, zoals in dit artikel, is de opvolger van de D5100 (zitten ook wat modellen tussen, maar de D5600 is het laatste model). De sensor is weer een stuk beter dan de D5100 en ook de ISO waarden (voor in situaties met minder licht) zijn veel beter onder controle. Deze camera is zeker aan te raden, en helemaal in combinatie met de Nikon D5600 DSLR + 18-55mm VR + 70-300mm VR kit. Hiermee beschikt u meteen over een 18-55mm lens zoals gewend, maar ook een 70-300mm telelens waarmee u goed honden en paarden kan fotograferen.

     Hopelijk heeft u hier wat aan!

     Groet

     Thijs

 3. Beste Thijs,

  Wat een schat aan informatie deze website. Respect daarvoor.
  En dankzij jouw duidelijke omschrijvingen heb ik zojuist de Nikon D3500 gekocht.
  Helemaal als beginner, begin ik onder aan de ladder. Ondanks de verleiding om meteen all-in te gaan, begin ik rustig aan met deze camera.

  Wat voor cursussen/trainingen adviseer je? Online of is bij een fotoclub (of iets dergelijks) beter aan de raden?
  Ik heb een achtergrond in IT, heb wel wat ervaring met videografie, maar fotografie is toch weer wat anders.
  Ik beschik al over Photoshop en Lightroom. De software is er dus, nu nog de diepgaande kennis om er ook echt mee te kunnen werken.

  Nogmaals dank voor de overzichtelijke website.

  1. Hey Bart,

   Bedankt voor je bericht en leuk om te horen dat mijn tips je hebben geholpen! 🙂

   Wbt je vraag. Als ik jou was zou ik kijken naar een basis training bij bv Cameranu. Hier leer je echt de basis technieken van fotografie waarna je goed aan de gang kan gaan. Daarna zou ik als ik jou was eens kijken naar een fotoclub in jouw buurt. Daar kan je vaak echt nog meer leren omdat je van mede fotografen tips en tricks krijgt. Zelf ben ik al jaren lid van diverse clubs en leer zelfs nu nog veel van. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 4. Ha Thijs, ten eerste mijn complimenten voor je uitgebreide uitleg en prettige website! Ik overweeg een spiegelreflexcamera te kopen, maar zie echt door de bomen het bos niet meer. Ik ben compleet blanco en nieuw hierin, maar vind fotograferen (nu met mobiele telefoon, vroeger met digitale camera) onwijs leuk om te doen en wil dit dan ook naar een ‘serieuzer’ niveau tillen. Ik wil vooral foodphotography, portretten en natuur/vakanties gaan fotograferen. Ik heb niet de voorkeur ineens heel veel geld neer te leggen en wat ik begrijp zijn de Canon 2000D of Nikon d3500 prima toestellen om mee te beginnen. Wat zou jij mij aanraden? Of heb je nog tips voor een heel ander model/lens?
  Groet, Elise

  1. Hey Elise,

   Bedankt voor je bericht! En leuk dat je met fotografie aan de gang wilt gaan. 🙂
   Wbt je vraag. Zowel de Canon 2000D als de Nikon D3500 zijn hele fijne camera’s om mee te starten. Het verschil is minimaal, maar als ik mocht kiezen zou ik nu zelf voor de Nikon D3500 gaan. Deze heeft namelijk een net iets betere sensor dan de Canon waardoor de kleuren en beelden net wat beter zijn. En qua lens zou ik dan starten met de Nikon D3500 + AF-P 18-55mm kit. Deze lens is prima voor landschappen, portretten en ook food. Wil je uiteindelijk nog meer uit je foto’s halen, dan zou ik ook zeker voor de Nikon 35mm f1.8 gaan. Dit is een lens waarmee je heel mooi onscherpe achtergronden kan krijgen. Ideaal voor portet en food! 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 5. Hallo Thijs,

  Allereerst bedankt voor jouw uitgebreide site, heel fijn dat er mensen zijn die hier de tijd voor nemen om anderen op weg te helpen.
  Ik kom er zelf nog niet helemaal uit, ik wil graag een camera om portretfoto’s En natuurfoto’s te maken.
  Met de portretfotos wil ik graag foto’s kunnen maken met alles scherp maar ook het onderwerp scherp en de achtergrond vaag. En met de natuurfoto’s landschappen en bijvoorbeeld zonsondergang.
  Ik zat zelf te denken aan de Nikon d5600, is dit een goede optie of zou je wat anders adviseren?
  En dan zat ik naar een lens te kijken. Neem ik de standaard lens of is een andere geschikter voor mijn doeleinden? Ik heb het liefst 1 lens met mogelijkheden om te fotograferen. Wat voor lens is geschikt voor mij?
  Heb je daarnaast ook nog een advies voor een nabewerkingsprogramma? Hier heb ik totaal nog geen ervaring mee?
  Alvast heel erg bedankt.

  1. Hey Marlou,

   Bedankt voor je bericht en compliment omtrent mijn site! Leuk om te horen. 🙂

   Ik denk dat je erg veel plezier zult hebben van de Nikon D5600. Het is namelijk echt een fijne spiegelreflexcamera die prima zal voldoen aan jouw wensen. En als je er een Nikon 18-55mm lens bij neemt kan je eigenlijk alle kanten op. Zowel portretten als landschappen. Wil je alleen nog mooiere portretten maken? Dan zou ik wel een extra lens aanraden, en dat is de Nikon 35mm 1.8. Deze lens is namelijk heel lichtsterk waardoor je van die mooie achtergronden kan maken. En wil je hele wijdse landschappen fotograferen, ook dan kan ik je een extra lens aanraden en dat is de Nikon 10-20mm. Hiermee zet je namelijk echt hele panorama’s vrijwel in 1x op de foto. Ik begrijp alleen goed dat je het liefste een alles in 1 lens hebt, echter zijn deze er (nog) niet. Wat je dan namelijk zoekt is een 10-50mm f/1.8 lens, maar die is er niet. Je zal het dus met losse lenzen moeten doen. 🙂

   Ow, en qua programma zou ik als ik jou was eens kijken naar Adobe Lightroom. Dit werkt echt super en er zijn veel online tutorials te vinden waarin je kan leren hoe het werkt. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 6. Beste Thijs,

  Ik ben van plan een camera aan te schaffen, maar zag door de bomen het bos niet meer. Heel
  Veel informatie vind je op internet, waardoor ik blijf twijfelen. Ik heb zojuist de informatie op je site gelezen en deze is zeker verhelderend. Als beginnend fotograaf die nu overstapt van telefoon naar spiegelreflexcamera heb ik toch advies nodig. Met het oog op gezinsuitbreiding wil ik straks mooie foto’s schieten van de kinderen. Daarnaast is mijn broertje visser en ga ik volgend jaar meer naar Bled. Hier wil ik mooie actiefoto’s maken tijdens het vissen, maar het paardrijden van mijn schoonzusje zal hier ook aan bod komen. Daarbij verwacht ik dat ik op het werk tijdens evenementen ook vaker mijn camera zal gaan gebruiken.

  Als ik bovenstaande informatie lees gaat mijn voorkeur uit naar de Nikon D5600 of de D3500. Is één van deze geschikt en wat zou jij mij aanraden.

  Hopelijk kan jij mij adviseren om de juiste keuze te maken!

  Groet,

  Maud

  1. Beste Maud,

   Bedankt voor je bericht!

   Vanwege de vakantieperiode was ik er nog niet aan toe gekomen om je vraag te beantwoorden. Ben je nog steeds op zoek en heb je nog hulp nodig? Laat het dan zeker even weten en dan denk ik met je mee. 🙂

   Groet

   Thijs

 7. Hallo Thijs,
  Allereerst mijn complimenten over jou site, zoveel informatie…. Ik heb inmiddels al verschillend artikelen gelezen.
  Maar hoe informatief ook….., ik heb ook die prangende vraag, welke camera ik het best kan kiezen.
  Ik ben ook beginnend fotograaf, begonnen met sony compact DSC-HX 90, momenteel heb ik de Sony HX- 400 te leen, prima camera vooral de zoom, maar tegelijkertijd is hij dan niet op zijn scherpst, toch altijd wat ruis op de foto’s als ik ze op de computer bekijk. Ik fotografeer graag vogels, wild, natuur en close-up. Het liefst loop ik de hele dag met de camera in mijn buurt want in onze tuin zitten veel leuke vogels en insecten, ook als ik even de fiets pak gaat de camera zo veel mogelijk mee.
  Ik ben onlangs bij een filiaal van cameranu.nl geweest in Eindhoven (2 uur rijden van mijn huis) omdat er bij ons in de buurt geen goede zaak meer zit waar ze hele goede uitleg kunnen geven. Daar gaven ze met veel geduld prima uitleg. Als eerste advies, de Sony rx 10 3 (ze wist natuurlijk nog geen budget) de mark 4 heeft net iets meer mijn voorkeur, dus denk je, dan ben je er toch al uit?
  Nou nee, want spiegelreflex lijkt mij ook wel wat dus heb ik daar ook het een en ander in mijn handen gehad, oa de Nikon 5600 met de Tamron 150-600mm 2g. Ook jou artikel hier inmiddels over gelezen. Maar wat een gewicht ineens. Omdat je handmatig moet zoomen viel dat bij mij een beetje tegen.
  Maar met een monopod ging dat al wel wat beter, alles went op den duur, maar dat gewicht…..
  De reden daarvan was eigenlijk omdat de waarschijnlijk voor mij perfecte Sony niet zo heel veel zoom bereik heeft en het toch een compactamera blijft, met spiegelreflex heb je uitbreidingsmogelijkheden….. en de combinatie 5600 met Sigma of Tamron 100-400mm komt een beetje overheen met de Sony is mij verteld, alleen is de Sony is dan licht sterker en heeft ook groothoek.
  Veel fotograven die de Sony kopen hebben al een scala aan andere camera’s en lenzen en nemen de Sony er dan bij voor het gemak op vakantie maar zo breed is mijn budget nu ook weer niet. Ik sta met 1voet in kamp 1 en de andere voet in kamp 2, ik moet concessies doen. Bovendien is de prijs van de Sony best hoog (maar ook wel een goede camera), voor een paar honderd er bij heb je dus ook iets anders. Wat is wijsheid??? De cashback actie van Sony loopt ook bijna af… , heb jij nog een aanvullend advies voor mij wat mij over de streep kan helpen, budget is tussen 1000,- en 2000,-
  Misschien heb je wel een heel ander advies…..
  Alvast heel veel dank.

  Groetjes,
  Monique

  1. Hi Monique,

   Bedankt voor je bericht en compliment! Fijn om te horen dat je veel aan mijn info hebt gehad. 🙂

   Wbt je vraag. Ik begrijp je dilemma helemaal en ik spreek veel mensen die tegen hetzelfde aanlopen. Ga ik voor een camera met een fijn gewicht, of ga ik voor de uitgebreide spiegelreflexcamera. Qua bridgecamera (compacte camera met veel zoom) zou ik je ook zeker de Sony RX10 IV aanraden. Ja de camera is behoorlijk aan de prijs, maar het is echt een topper. Hij heeft veel zoom en ook nog eens een lichtsterke lens. Een combinatie die je niet veel ziet en daar betaal je helaas ook voor. De D5600 icm de 150-600mm is inderdaad een combi die ik veel fotografen aanraad als ze vogels willen fotograferen. Met deze lens kom je namelijk zo goed dichtbij! Maarja, dan zit je wel met het gewicht.

   Maar er is ook nog een derde optie en dat is een systeemcamera. Dan heb je namelijk een camera waarbij je lenzen kan wisselen, en die ook nog eens lichter is dan de D5600. Kijk in dit geval eens naar onderstaande:

   De Sony A6400: een compacte maar super snelle systeemcamera met hoogwaardige sensor. Daarnaast krijg je bij deze kit een standaard lens voor bv landschappen en portretten. Met de cashback zit je net onder de 1000 euro, maar je hebt ook nog een telelens nodig. Hiervoor zou ik dan kijken naar de Sigma 100-400mm voor Sony E camera’s. Deze past super op de A6400 en met deze combinatie heb je een mooie set in handen. Het totale gewicht zit op zo’n 1,5kg (de RX10 weegt 1 kg) en dat is een stuk beter dan de D5600 + 150-600mm 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

   1. Hoi Thijs,
    Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
    En wat fijn dat je me ook de Sony RX 10 M4 zou adviseren want ik heb hem gisteren net binnen gekregen na heel lang dubben en wikken en wegen eindelijk de knoop door gehakt.
    De eerste foto’s bevallen me wel, al valt er nog heel wat te leren om alles er uit te halen.
    Een systeemcamera was ook nog even in mijn gedachten geweest, maar toch dat wisselen van lenzen, ik weet niet of dat iets voor mij is.
    Maar ik vind het toch fijn te weten dat de Sony ook een goede keuze is.
    Nogmaals hartelijk dank en nog een heel fijn weekend.
    Groet,
    Monique

    1. Hey Monique,

     Graag gedaan en wat goed om te horen dat je voor de RX10 M4 bent gegaan. Zeker een fijne camera waar je veel plezier van zult hebben.
     Helemaal als je niet zo van het wisselen van lenzen bent, dan is het echt de beste keuze. 🙂

     Veel fotoplezier en mocht je nog andere tips nodig hebben, dan weet je mij te vinden. 😉

     Groeten!

     Thijs

 8. Hallo Thijs,

  Sinds 2004 ben ik in het bezit van een Nikon D3100 spiegelreflexcamera. Inmiddels zijn de foto’s van mijn I-Phone mooier dan van mijn spiegelreflexcamera. Nu ben ik mij aan het oriënteren op een nieuwe camera. Ik heb twee vragen die jij ongetwijfeld kunt beantwoorden.

  1. kan ik mijn lens (Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 (IF) overzetten op een nieuwe camera?
  2. Heeft het plaatsen van een oude lens invloed op kwaliteit van de foto’s?

  Dank voor je reactie!

  1. Hey Michael,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan mij voorstellen dat de D3100 inmiddels achterhaald is. Ik kan je aanraden om eens naar de D3500 of de D5600 te kijken. Deze zijn een stuk nieuwe en beschikken over nieuwere sensoren. Hiermee gaat de kwaliteit echt stappen omhoog en je kan je 18-200mm gewoon blijven gebruiken. Uiteraard zou je die tzt ook kunnen vervangen, maar het verschil in sensor (van de camera) is groter te merken dan in het glas van de lens.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 9. hoi, hier een beginner:). ik heb na weken surfen ect mijn focus nu opde d5600. graag wil ik de tamron 400 lens. past deze op deze camera?

 10. Beste Thijs,

  Ik vroeg me af of je me zou kunnen helpen. Ik wil me graag verdiepen in fotograferen en heb nu, mede dankzij jouw duidelijke website, twee camera’s op het oog. De Nikon 5600 en de Canon EOS 250D inclusief een lens voor rond de 600 euro. Nu vroeg ik me af welke van deze camera’s je zou adviseren?

  Vriendelijke groet, Sanne

  1. Hey Sanne,

   Bedankt voor je bericht en ik kan je zeker helpen! Beide camera’s zijn goede keuzes, echter sprint de Nikon D5600 er naar mijn mening net iets beter uit. Dit heeft te maken met de sensor die net weer wat beter is en net weer wat mooiere kleuren levert dan de Canon. Als het mijn keuze dus zou zijn, dan zou ik voor de D5600 gaan. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 11. Hallo Thijs,

  Ten eerste: wat een fijne website. Ik kwam hier onlangs ook al op terecht toen ik aan het zoeken was naar een geschikte laptop voor fotobewerking.

  En nu ben ik bezig met mijn volgende zoektocht, een nieuwe DSLR! Ik heb momenteel alweer bijna 5 jaar de Nikon D3300 in mijn bezit. Sinds september 2019 ben ik fotocursussen aan het volgen en loop ik hier en daar toch tegen wat beperkingen aan. Nu twijfel ik nog steeds enorm tussen een crop-toestel of een full frame toestel. Het is nogal een ander kostenplaatje (zeker ook als ik er lenzen bij ga kopen, ik wil graag een 18-300mm, maar ook een groothoek, om mee te beginnen). Feit is in elk geval dat de D3300 echt wel verouderd is, zo loop ik er regelmatig tegen aan dat ik op de grond lig om goed te kunnen kijken wat ik in beeld krijg, terwijl je bij de nieuwere camera’s natuurlijk gewoon een kantelbaar scherm hebt! Ik ben niet van plan om grote afdrukken te maken (hoogstens voor in de eigen woonkamer), het is echt hobbymatig. Maar dat betekent wel dat ik bv. ook in het donker foto’s wil maken met lange sluitertijden. Is de D5600 dan bv. voldoende of kan ik toch beter voor een full frame camera gaan? En is een touch screen een pré? De D5600 heeft dit bv wel, de D750 als instapmodel full frame niet. Verder kom ik dan nog de D7500 tegen, die minder MP heeft dan de D5600, maakt dat nog veel uit, want die is toch wel weer een paar honderd euro duurder dan de D5600? De D750 is in elk geval wel zo’n beetje mijn maximum budget dat ik wil uitgeven en ik vraag me af of het nodig is.

  En dan nog een andere vraag: Kan het kloppen dat zo’n 18-300mm lens niet van Nikon zelf te koop is en dat daarom vaak een Tamron lens in de kits zit? En maakt dit verder nog iets uit volgens jou?

  Nou, een heel verhaal, hopelijk kun je me een beetje op weg helpen. Internet is fijn, maar ik zie door de bomen het bos meestal niet meer…

  Alvast enorm bedankt!
  Audrey.

  1. Hi Audrey,

   Bedankt voor je bericht en wat leuk dat je weer op mijn site komt! En wbt je vragen, ik kan je zeker helpen!

   Als ik jou was zou ik niet meteen voor een fullframe camera gaan. Dit is namelijk een flinke investering en met enkel de body ben je er echt nog niet. Je moet namelijk ook nog flink investeren in lenzen en als ik lees wat je zoekt kan je ook prima aan de gang met een APS-C camera. De Nikon D5600 is zeker een fijne keuze en zeker een camera die ik je kan aanraden. De D7500 is ook een optie voor als je meer snelheid nodig hebt. Daar is deze camera namelijk beter in tov de D5600 (5 beelden per sec bij de D5600 vs 8 bij de D7500). Doe je veel aan sport, dan is de D7500 een betere keuze. Ben je vooral bezig met landschappen en portretten, dan kan je ook prima voor de D5600 gaan. En dan hou je ook nog eens wat geld in je zak voor een goede lens. Qua lens is de Nikon 10-20mm echt een aanrader voor landschappen.

   Je had het ook over een 18-300mm. Deze heeft Nikon ook hoor, de Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II. Een ideale lens omdat je dan bijna niet hoeft te wisselen (je kan landschappen fotograferen als flink inzoomen voor bv natuur of sport).

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 12. Hoi Thijs!

  Ik wil graag een spiegelreflexcamera aanschaffen, maar weet niet voor welke ik het best kan gaan. Ik wil hem graag gebruiken voor landschapsfoto’s (op vakantie) en voor portretfoto’s van mijn huisdieren/mensen met een wazige achtergrond (scherptediepte). Ik las dat de Canon 200D hier goed voor zou zijn, maar deze is volgens mij niet meer verkrijgbaar.
  Wat raad je mij aan?

  Groetjes, Marit

 13. Hoi Thijs,

  Na een zoektocht op het internet ben ik op je fijne en nuttige site terecht gekomen, daar ben ik je dankbaar voor. Ik ben op zoek naar een instap spiegelreflex model voor niet al te veel geld. Ik vind het leuk om portretfoto’s te maken, maar ook in de natuur dieren of landschappen te fotograferen. Meerdere lenzen heb ik dus sowieso nodig. Ik dacht uit te komen op de Nikon D 3500 met AF-P DX 18-55 VR en AF-P 70-300 VR of de Canon 2000D met 18-55mm IS II en 50mm f/1.8 STM. Met acties/aanbiedingen die ik kan vinden, is er momenteel amper prijs verschil hiertussen, maar zie ik dat de Nikon normaliter duurder is (terwijl ik die nu voor goedkoper vind dan de Canon). De minpunten die ik vooral lees over de Nikon zijn geen kantelbaar scherm en geen Wifi, maar wel bluetooth. Over de Canon ook geen kantelbaar scherm, wel Wifi, maar deze is dan weer iets trager en volgens mij iets minder goed met beperkt licht. Ook al is het wellicht persoonlijke voorkeur, maar zijn er nog tips of adviezen in de keuze tussen een van deze twee?

  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Groeten,
  Martine

  1. Hi Martine,

   Bedankt voor je bericht!

   Zelf zou ik, ondanks dat ik een Canon fotograaf ben, toch voor de Nikon D3500 gaan. Deze heeft namelijk een erg goede sensor die net weer wat beter is dan de Canon. Wbt het ontbreken van wifi, zelf vind ik dit geen probleem omdat je met bluetooth vrijwel hetzelfde kan bereiken (fotos van de camera halen). Een kantelbaarscherm is wel weer lekker, maar als je dat wilt kom je toch een model hoger uit bij de D5600. En het is de vraag of je zoveel dan weer wilt uitgeven.

   Qua lenzen zou ik ook zeker naar bovengenoemde 35mm en 70-300 kijken. Dan ben je namelijk helemaal klaar. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet,

   Thijs

 14. Hallo Thijs,

  Ik ben steeds meer aan het fotograferen (met een simpele volautomatische camera) op het moment voornamelijk natuur, portret- fotografie, wil ook voor de toekomst ook meer macrofotografie gaan doen en fotografie van bliksemflitsen.

  Begin volgend jaar ga ik op vakantie naar Zuid Afrika, wil daar o.a. natuurfoto’s, “close-up’s” van wilde dieren, portret, en stads fotografie gaan doen (gedeeltelijk ook ‘s avonds).
  Kwaliteit bij weinig licht en bij vergroten van foto’s moet uiteraard ook goed zijn.
  Budget maximaal ca. 1000,00
  Zou je mij kunnen adviseren welke spiegelreflexcamera en lenzen ik hier het beste voor kan aanschaffen?

  Alvast bedankt!

  1. Hi Frenk,

   Bedankt voor je bericht en wat gaaf dat je naar Zuid Afrika gaat. Daar kan je mooie foto’s maken! 🙂

   Wbt de camera, hier kan ik zeker wel advies in geven. En ook binnen je budget zijn er genoeg mogelijkheden. Let er alleen wel op dat echt goede lenzen, die goed om kunnen gaan met weinig licht, niet goedkoop zijn en daardoor buiten je budget vallen. En helemaal telelenzen die met weinig licht om kunnen gaan zitten helaas in aanschaf al ver boven de 1000 euro. Onderstaand advies is dan ook gebaseerd op je budget en ik heb ook wat extra tips voor als je nog wat meer zou willen. 😉

   Qua camera zou ik kijken naar een Nikon Spiegelreflexcamera. Deze camera’s beschikken over zeer goede sensoren en kunnen op het moment gewoon het beste omgaan met weinig licht. En omdat je ook wilde dieren gaat fotograferen zou ik als ik jou was kijken naar de Nikon D5600. Deze camera schiet met 5 beelden per seconde en heeft een zeer goede sensor die tot ISO 25.600 gaat. Daarnaast is hij verkrijgbaar in een kit met een 18-55mm lens voor portretten en landschappen + een 70-300mm telelens voor natuur en sport. Eigenlijk heb je hiermee meteen een goede starterskit waarmee je echt goed uit de voeten kan.

   Het gaat om deze kit: Nikon D5600 DSLR + 18-55mm VR + 70-300mm VR

   Wil je nog meer? Dan kan ik je voor portretten de Nikon 35mm 1.8 lens aanraden. Hiermee kan je mooie onscherpe achtergronden krijgen en deze lens is zeer lichtsterk waardoor hij ook in situaties met weinig licht te gebruiken is.

   Voor flinke landschappen kan ik je de Nikon 10-20mm aanraden. Hiermee leg je met gemak een geheel landschap vast. Daarnaast is deze lens ook goed te gebruiken voor stadsgezichten omdat je zoveel beeld in 1 foto kan vangen.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Gr

   Thijs

   1. Hoi Thijs,
    Bedankt voor je advies en sorry voor de late reactie!

    Als ik de Nikon D5600 aanschaf is dit ook een goed toestel ook als ik later wil uitbreiden met duurdere (tele)lenzen?

    Groet, Frenk

 15. Hi Thijs,

  Ik ben informatie aan het inwinnen betreft een spiegelreflexcamera. Eigenlijk zijn mijn verwachtingen heel simpel van de camera:
  – Scherp beeldkwaliteit
  – Landschappen
  – Natuur/dieren
  – Portret

  Ik vind dus het inzoomen en scherpstellen van het object/persoon heel belangrijk. Ook als je de foto’s zou willen afdrukken op een canvas dat dit nog steeds zijn kwaliteit behoudt. Daarnaast zou ik ook willen bewerken, heb je tips voor hét programma?

  Ik ben overigens een beginner en heb geen budget (ook niet over the top haha).

  Wat adviseer je mij?

  Met vriendelijke groet,
  K. Mastenbroek

 16. Hoi Thijs, Als kunstschilder stel ik mijn werk beschikbaar voor reproducties. De foto’s die ik upload moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Éen daarvan is EXIF gegevens. Ik heb een NikonD3400. Doet die dat ook? Moet ik dat zelf instellen? In de handleiding kan ik niks vinden. Of doet zo’n camera dat alleen als je handmatig instelt? Tot nog toe gebruik ik de automatische instellingen. Ik krijg bij mijn foto’s geen EXIF gegevens.

  1. Hi Yvon,

   Als het goed is zit er wel EXIF data in de bestanden van jouw D3400. Het kan alleen zijn dat je fotobewerkingsprogramma dit eruit haalt bij het bewerken van de foto’s. Welk programma gebruik je?

   Groet,
   Thijs

 17. Beste Thijs,

  Wat een ontzettend fijne website!

  Ik ben opzoek naar een nieuwe camera, ik twijfel of ik voor een spiegelreflex of een systeemcarema moet gaan. Ik ben een beginner, heb tot nu toe altijd een compact camera gehad. Mijn budget is 500 euro voor camera inclusief de standaard lens. Ik wil de camera vooral voor landschappen gebruiken en op de tweede plek voor dieren. Ik fotografeer vooral als ik op reis ben, dus ik kan geen gebruik maken van een statief. Verder vind ik het belangrijkste dat de kwaliteit goed blijft als ik ze afdruk op een wat groter formaat. Omdat ik beginner ben vraag ik me af hoeveel meerwaarde een spiegelreflex heeft ten opzichte van een systeemcamera? Ik hoor graag wat je me zou adviseren.

  Alvast bedankt!

  1. Hey Maartje,

   Bedankt voor je bericht en sorry dat ik zo laat reageer. Ik ben de laatste tijd namelijk overspoeld met vragen en ben nog niet aan alle vragen toegekomen.
   Ben je er inmiddels al uit? Of kan ik je nog helpen? If so, laat het dan zeker even weten, dan denk ik met je mee. 🙂

   Greets,

   Thijs

   1. Hoi Thijs,

    Ik heb eigenlijk exact dezelfde vraag als Maartje. Ook ik ben een beginner, die altijd een compactcamera gehad heeft en ben op zoek naar een spiegelreflex/systeemcamera om mooie foto’s mee te maken. Ik ga over een paar maanden naar Afrika en wil de foto’s die ik daar maak ook graag op groot formaat kunnen afdrukken. Ook zou ik het leuk vinden als ik mooie portretfoto’s kan maken met het toestel. Mijn budget is ook om en nabij de 500 euro incl. lens. Prioriteit is eerst mooie landschapsfoto’s/dierenfoto’s. Als ik er op den duur een lens moet bijkopen voor portretfoto’s kan dat.
    Graag hoor ik van je wat je me adviseert!

    Alvast bedankt!

    Groet, Mandy

    1. Hey Mandy,

     Bedankt voor je bericht! En wat gaaf dat je binnenkort naar Afrika gaat. Daar kan je zeker mooie foto’s maken. 🙂
     Wbt camera zijn er meerdere opties, al moet ik bekennen dat je budget wel behoorlijk krap is. Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Nikon D3500. Dit is een fijne beginnerscamera waarmee je flink wat kanten uitkan. Ideaal voor je reis is de Nikon D3500 + 18-55mm + 70-300mm lens. Het zit alleen wel iets boven je budget (650 euro), maar dan heb je wel een lens voor landschappen & basis portretten plus een telelens voor dieren op afstand. Is het te ver boven je budget? Dan kan je ook voor de set met 1 lens gaat, dat is de D3500 + 18-55mm lens. Let er alleen wel op dat je dan wel minder goed dieren kan fotograferen omdat je niet veel bereik met de 18-55mm lens hebt. Dieren op afstand krijg je er dan dus niet zo goed op.

     Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

     Greets

     Thijs

     1. Hoi Thijs,

      Hier heb ik zeker iets aan! Heel erg bedankt!

      Groetjes Mandy

 18. Echt een fijne site, ik ben ook op zoek, ik neig naar de canon 750d, maar die vind ik een beetje duur.
  Ik wil graag een camera met goede autofocus, omdat ik er ook wel filmpjes mee wil maken.
  Ik weet al wel wat, maar ik wil graag mijn cameraskills verbeteren.
  Dus wat is dan een goede keus?
  (Een kantelbaar scherm is wel heel fijn)
  mvg Ruth

  1. Hey Ruth,

   Bedankt voor je reactie.

   De Canon 750D is een prima keuze voor hetgeen wat jij ermee wilt doen. Als je net wat minder wilt uitgeven dan kan je ook eens kijken naar de Canon EOS 200d. Deze heeft nu een cashback waardoor hij net wat beter geprijsd is. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 19. Tijdens mijn zoektocht naar een spiegelreflexcamera stuitte ik op uw website, dit heeft mij al een heel stuk wijzer gemaakt!
  Echter had ik nog een vraag en ik hoop dat u mij daarin advies kan geven.

  Ik ben zelf opzoek naar een spiegelreflexcamera voor een beginner, ik vind het heel leuk om al het moois wat ik tegenkom vast te leggen met een camera. Woon zelf aan het strand, dus zal dan met de camera het strand opgaan of de duinen in. Daarnaast vind ik het ook leuk om bijvoorbeeld mijn familie, vriendinnen of hond vast te leggen.

  Nu heeft u als instap model verschillende camera’s van zowel Nikon als Canon, zoals de;
  Canon EOS 1300 D
  Canon EOS 750 D
  Canon EOS 2000 D

  Nikon D3400
  Nikon D5300

  Mijn budget is wel maximaal €550,-, wat kan u mij m.b.t. het budget dan adviseren?

  Daarnaast heb ik via via het model Sony HX 400V te horen gekregen, is dit vergelijkbaar met de Canon/Nikon of is dit heel iets anders?
  En is het dan beter, of juist minder?

 20. Hoe is de Nikon D5200 om mee te beginnen?? Lees veel goede verhalen over de D500 Maar vind het prijs zo hoog voor een “eerste” camera.

  1. Hey Stephanie,

   Bedankt voor je bericht.

   De D5200 is een prima camera om mee te starten, al zou ik nu zelf voor de Nikon D5300 gaan. Deze is namelijk net wat nieuwer. De D500 is ook echt een geweldige camera (hij is namelijk super snel). Het is alleen niet echt een beginnerscamera. 😉

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 21. Beste Thijs

  Wat een super mooie informatieve website heb jij!
  Ik heb toch nog even een vraag ik heb nu zelf een canon spiegelreflexcamera uit 2007 al aardig wat jaartjes oud. Inmiddels heb ik een kleintje van 8 maanden. Heb een compact camera gekocht omdat ik dacht is handiger meenemen met alle spullen die je al mee sjouwt voor die kleine. Alleen merk ik nu dat ik met mijn IPhone meer foto’s maak dan met compact camera omdat die veel sneller een foto maakt. Dus wil ik eigenlijk een nieuwe spiegelreflexcamera kopen omdat die veel sneller foto’s maakt. Ondanks dat ik wel al jaren een spiegelreflex camera heb weet ik nog niet zoveel ervan. heb een aantal vragen:

  – Welke raad je aan voor een gezin en dan met vooral bewegende kinderen en dieren.
  – Ik ben nu wel geïnteresseerd in Nikon lijkt wel of die heldere foto’s maakt qua beeld klopt dit (vriendin heeft nikon)?
  – Heb voor mijn canon andere lenzen gekocht zouden deze ook op een nikon passen?

  groet mandy

  hoor graag van je

  1. Hey Mandy,

   Bedankt voor je mail en excuus voor mijn verlate reactie. Het zijn drukke tijden voor kerst.

   Ben je er inmiddels al uit? Zo niet, laat het dan zeker even weten. Dan denk ik met je mee! 🙂

   Groet

   Thijs

 22. Ja, ook ik wil graag een spiegelreflex kopen. Maar welke? Ik denk (ook qua budget) aan de Nikon D3400.
  Het valt mij op dat deze D3400 een gewicht heeft van 205 gr. De andere door u aanbevolen Canon 1300D, 485 gr., Canon 750D, 555gr. en de Nikon D5300, 485gr. Klopt dat? En waar zit dat verschil dan in?
  Nog een vraag: wat is ruis?
  Mijn bedoeling met fotograferen is: natuur, ondergaande zon en: foto’s van mijn schilderijen, die daarna sterk vergroot kunnen worden voor reproducties.
  Is de D3400 een goede keus?
  Bedankt voor de mooie website!

  1. Hi Yvon,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Het zijn drukke tijden. 🙂

   Wbt de verschillen. De D3400 is een ideale starterscamera. Hij is namelijk erg eenvoudig in gebruik en hij beschikt over een goede sensor. De verschillen met de D5300 zit hem vooral in de autofocus en de snelheid. De D5300 is sneller waardoor hij beter te gebruiken is bij natuur (bv dieren) of sport. Het verschil met de Canon zit hem vooral in de bouw (Nikon is net wat steviger dan de 1300D). De 750D is weer vergelijkbaar met de D5300.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 23. Hoi Thijs!
  Ik zou graag mijn eerste spiegelreflexcamera aan willen schaffen.
  Omdat ik veel reis moet de camera niet mega groot en geschikt voor natuurfotografie zijn.
  Mijn budget is rond de 400/500 euro.
  Welke camera en/of lens zou je mij aanraden?

  1. Hey Floor,

   Bedankt voor je bericht! Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Canon 200D. Deze is namelijk lekker compact en heeft een goede sensor waardoor je mooi foto’s kan maken met weinig licht. De lens is geschikt voor landschappen, maar als je echt de natuur wilt vastleggen heb je eigenlijk tzt een telelens nodig. Deze zit er helaas niet bij en ik ben bang dat dat met jou budget ook niet zo snel gaat lukken. Misschien eerst hiermee starten en later een telelens erbij? 🙂

   Greets

   Thijs

 24. Hallo Thijs,

  Ik heb zopas een ouder toestel gekocht 2de hands namelijk een Canon Eos 1000D.
  Nu wil ik in de toekomst misschien een recenter model of eventueel eerst eens een andere lens bijkopen.
  Ik heb nu een standaard lens.
  Welke lenzen passen zowel op de Eos 1000d als op een nieuwer MODEL?

  Met vriendelijke groeten
  Nadia

  1. Hey Nadia,

   De lenzen met een EF-s of EF vatting passen op jouw Canon 1000D en nieuwere camera’s. Let er alleen wel op dat EF-s lenzen niet op Full Frame camera’s passen (dit zijn camera’s van €1500+). Wil je dat lenzen ook hierop passen, dan raad ik je aan om EF lenzen te kopen. Zie onderstaande link voor alle lenzen:

   https://www.thijsschouten.com/cn/canon-ef-efs

   Groet

   Thijs

 25. Beste Thijs, al de vragen gelezen helaas staat toch mijn vraag er niet bij.Ik zou graag naast het maken van gewone foto’s ook macro foto’s willen maken ivm na schilderen of natekenen.Wat voor een type is dan handig?
  Tot op heden maak slechts foto’s met mijn mobiel.

  1. Beste M Roerink,

   Ik zou voor een goede compactcamera gaan die een lichtsterke lens heeft. Hiermee kan je namelijk in situaties met weinig licht ook goede foto’s maken. Als het aan mij lag zou ik zelf voor de Sony RX100 model II gaan. Dit is een eenvoudige compactcamera met een zeer goede lens waardoor hij hoge kwaliteit afbeeldingen aflevert. Daarnaast zit er wifi op waardoor de foto’s eenvoudig gedeeld kunnen worden.

   Bekijk hier de Sony RX100 model II

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet
   Thijs

 26. Hi Thijs, wat een fijne website is dit! Ik wil graag een spiegelreflexcamera kopen met de volgende kenmerken:
  – tussen de 400 en 600 euro (ongeveer)
  – gebruik voor portretten en (af en toe) filmen
  – kantelbaar scherm is een pre als je daarmee selfies zou kunnen maken (maar vraag me af of dit ook echt werkt?)
  – een licht(er) toestel is ivm meenemen tijdens het wandelen en vakantie ook fijn.

  Uit jouw website leid ik af dat er dan een aantal goede opties zijn (nikon d3400, canon 2000d, canon 200d bv). Ik denk dat ze allemaal wel goed zijn voor mijn doel (het kantelbare scherm niet meegerekend), maar vind het daarom moeilijk om 1 keuze te maken. Welk toestel zou jij dan kiezen? 🙂

  Alvast bedankt voor je tips!
  Groetjes Elizabeth

  1. Hey Elizabeth,

   Thanks voor je bericht en je compliment betreft mijn site! Leuk om te horen. 🙂

   Wbt je vraag. Als ik jou was zou ik voor de Canon EOS 200D + 18-55mm STM gaan. Dit is namelijk de kleinste en lichtste spiegelreflexcamera van het stel. Daarnaast heeft hij hele goede prestaties (heeft er zelfs wat awards voor gekregen), een kantelbaar scherm en ook de lens is goed om mee te starten. Let er alleen wel op dat je de STM lens pakt, deze is namelijk lekker stil wat fijn is bij het filmen. Er zit nu trouwens ook een cashback op de camera waardoor het je weer 40 euro scheelt. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 27. Ha Thijs,

  Bedankt voor je site! ik ben zelf op zoek naar een camera om natuur te fotograferen zoals klein en groot wild.
  Maar ook gewoon om momenten vast te leggen van het gezin oid.
  Ik zat te denken aan een D5300 maar dan moet ik nog wel even sparen!
  Nu is mijn vraag: Wat zullen nadelen zijn om met een 18-55 lens het wild te fotograferen?
  Is het dat de foto dan snel beweegt, of dat je niet ver genoeg in kan zoomen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Rianne Pul

  1. Hey Rianne,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Ik heb een verhuizing achter de rug en het was een chaotische periode.
   Ben je inmiddels al geslaagd? Of kan ik je ergens mee helpen? Wbt je vraag. Met de 18-55mm kan je prima landschappen fotograferen, maar wil je echt natuur vastleggen, dan heb je wel een telelens nodig. Bijvoorbeeld een 70-300mm.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 28. Hoi Thijs,
  Ik heb me, vooral op jou site, goed kunnen inlezen in de wereld van spiegelreflexcamera’s. Ik heb op dit moment een Panasonic dmc-tz7 uit 2010. Deze maakt mooie foto’s maar ik zou graag over willen stappen naar een spiegelreflex om nog mooiere foto’s te kinnen maken. Nu ben ik er achter dat mijn Panasonic 12x zoom heeft een een standaard lens voor een spiegel reflex maar 3x.
  Wat zijn dan de voordelen van een spiegelreflex vraag ik mij dan af? Hij maakt vast scherpere foto’s maar als ik er gelijk een hele dure lens bij moet kopen om hetzelfde zoombereik te halen zie ik dat niet zo zitten.
  Dank je wel voor je reactie.
  Gr. Mariska

  1. Hi Mariska,

   Bedankt voor je berichtje op mijn site en sorry dat ik zo laat reageer. Ik heb net een verbouwing en verhuizing achter de rug en het was zo’n chaotische tijd achter de rug waardoor ik nog geen tijd had om te reageren. Ben je inmiddels al geslaagd? Of kan ik je nog ergens mee helpen? 🙂

   Greets

   Thijs

 29. ook wij zijn vanplan om een spiegelreflex camara te gaan kopen, ik kwam deze toevallig tegen Canon EOS 800D Kit met EF-S 18-55mm f / 4-5.6 IS STM Lens Digitale SLR Camera

  of kan ik als beginner toch beter de Canon EOS 1300D aanschaffen?

  mvg Greta

  1. Hi Greta,

   Bedankt voor je bericht!

   Als beginner kan je zowel voor de 800D als de 1300D gaan. Beide zijn goede camera’s en het verschil zit hem vooral in de bouw. De 800D is namelijk wat robuuster. 🙂

   Groet

   Thijs

 30. Hoi Thijs,
  Ik ben blij jouw website te hebben gevonden. Veel informatie wat voor de beginnende fotograaf tenminste een beetje te begrijpen is 😉
  Ik wil graag een spiegelreflex camera kopen. Ben al een tijdje aan het oriënteren. Ik heb nu mijn oog laten vallen op de Canon Eos 2000d. Is dit de opvolger van de 1300d en dus een betere camera?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groeten, Mariska

 31. Hoi Thijs,
  Ik ben blij jouw website te hebben gevonden. Veel informatie wat voor de beginnende fotograaf tenminste een beetje te begrijpen is 😉
  Ik wil graag een spiegelreflex camera kopen. Ben al een tijdje aan het oriënteren. Ik heb nu mijn oog laten vallen op de Canon Eos 2000d. Is dit de opvolger van de 1300d en dus een betere camera?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groeten, Mariska

  1. Hey Mariska,

   Bedankt voor je bericht en sorry dat ik zo laat reageer. Ik ben net verhuisd en het was een chaotische en drukke tijd. Ben je inmiddels al geslaagd? Ik moet zeggen dat beide camera’s goed zijn. De 2000D is alleen net wat nieuwe, dus die zou mijn voorkeur hebben. 🙂

   Greets

   Thijs

 32. Beste Thijs,

  Ik ben opzoek naar een spiegelreflexcamera, Ik weet nu echt niet meer welke ik moet nemen, mijn budget is niet zo hoog (300-400.
  Ik zou de camera graag mee willen nemen voor vakantie, en foto’s willen maken van de natuur.

  Weet u misschien welke camera hier perfect voor is.

  Groetjes

  Elise

  1. Hey Elise,

   Bedankt voor je mailtje!

   Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Canon EOS 1300D. Dit is echt een ideale spiegelreflexcamera voor in jouw budget. Hij komt standaard met een 18-55mm lens waarmee je landschappen (bv op vakantie) en portretten kan schieten. Wil je echter natuur vastleggen, dan kan je hem in de toekomst uitbreiden met een telelens. Dit haal je alleen niet met je huidige budget, dus ik zou het eerst hiermee doen. Zie onderstaande link voor meer details. 🙂

   https://www.cameranu.nl/nl/p946795/canon-eos-1300d-dslr-18-55mm-is-ii

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 33. Dag Thijs,

  Ik wil graag een beginnerscamera kopen. Nu zie ik bij de mediamarkt de Canon 4000D in de aanbieding. Wat is het verschil met de 3400? Zou je de 4000 ook aanbevelen?

  Groet Eline

  1. Hey Eline,

   Bedankt voor je bericht!

   De Canon EOS 4000D is een prima beginnerscamera. Hij is wel basis uitgevoerd, maar als je wilt beginnen is dit meer dan prima. Hij heeft namelijk automatische en handmatige instellingen, beschikt over wifi en je kan altijd uitbreiden met lenzen. Er is wel een verschil met de D3400 van Nikon. De Canon is namelijk wat meer plastic, de sensor is ook wat minder (merk je vooral bij weinig licht) en de camera is wat minder snel. Maargoed, het prijsverschil (helemaal nu met de actie van Mediamarkt) maakt hem wel interessant. 🙂 Als je op zoek bent naar een prijs vriendelijke instapcamera, dan zou ik hiervoor gaan.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets
   Thijs

 34. Dag Thijs,

  Bedankt voor de heldere uitleg. Echter is nu bij de mediamarkt de Canon EOS 4000D in de aanbieding. Beveel je deze ook aan voor beginners?

  Groet,

  Eline

 35. Dag Thijs,

  Allereerst bedankt voor de gave site met uiterst nuttige informatie in dit artikel voor de beginner! Grotendeels door je artikel (en vele andere positieve reviews) was ik van plan een Nikon D5600 aan te schaffen, echter toen kwam ik per toeval de Canon M50 (systeemcamera) tegen en sloef de twijfel weer toe. 🙂

  In eerste instantie wil ik eenvoudig kwalitatief goede foto’s kunnen nemen in verschillende situaties met de kitlens. Dus zo foolproof mogelijk voor een beginner die foto’s maakt van zijn gezien op bijzondere momenten en locaties. De tweede wens is dat het ook in de komende jaren toereikend zal zijn, als ik meer ervaring heb opgedaan met fotografie.

  Ik heb al naar de specs gekeken en wat ik lastig vind te beoordelen zijn de focuspoints (CM50 heeft veel meer, maar geen cross-type). Waar zal een beginner meer aan hebben?

  Zou je je mening kunnen delen?

 36. Beste Thijs,

  Allereerst een gave site met uiterst nuttige informatie! Inmiddels ben ik al iets minder een leek 🙂 Dank voor alle tijd en energie die je erin steekt! Zelf ben ik op zoek naar een goede camera om bijzondere momenten (kids, vakanties/trips etc) mooi vast te kunnen leggen, maar ook te vergroten etc. De iPhone en een compactcamera zijn helaas niet toereikend hiervoor.

  Voornamelijk dankzij jou website was ik er uit.. de Nikon 5600 (leek me handig om de recentere versie te nemen om de kleine verbeteringen ook mee te nemen) En toen zag ik de Canon M50 systeemcamera.. en was ik het weer kwijt.

  De één heeft een iets grotere sensor, de andere meer focus points en is sneller (10 vs 5fps).. de ander heeft een betere flitsbereik (12m vs 5m) etc etc

  Belangrijk vind ik op het moment dat “point and shoot” foto’s er in zoveel mogelijk verschillende situaties er goed uit zien. Als het ware zo “foolproof” mogelijk totdat ik meer ervaring heb opgedaan. 🙂

  Zelf neig ik nog steeds naar de D5600, maar wellicht dat ik me verkijk op het belang van alle verschillende specificaties? Zoals bij de autofocus points.. 143(Canon) vs 39 (Nikon), maar bij de Nikon schijnen er 9 cross-type te zijn. Ik kan niet zo goed beoordelen waar ik het meest profijt van zal hebben..

  Wellicht kan je jouw mening delen?

  1. Hey Met!

   Bedankt voor je reacties op mijn artikel en ook voor de complimenten. Leuk om te horen! 🙂

   Wbt je vraag. Ik begrijp heel goed dat je twijfelt. De M50 is ook zeker een mooie camera. Zelf zou ik alleen toch voor de Nikon D5600 + 18-55mm lens gaan. Nikon heeft namelijk een geweldige sensor die het gewoon erg goed doet met weinig licht. Daarnaast is er voor de D5600 veel meer beschikbaar. Denk aan lenzen voor macrofotografie, telelenzen, portretlenzen, etc etc. Bij Canon hebben ze nog niet zo heel veel lenzen ontwikkeld voor de M50 waardoor je veelal moet werken met adapters en Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s. En dat werkt simpelweg niet echt lekker.

   Wbt de autofocuspunten. Dit ga je vooral merken bij video (filmen). Het is alleen de vraag of je hier veel mee gaat doen. Is dit niet het geval? Dan is de D5600 echt een prima keuze. Ga je juist veel filmen? Tsja, dan is de Canon EOS M50 toch wel weer wat beter. 🙂

   Hopelijk helpt dit je een beetje. Mocht je nog andere twijfels / vragen hebben, let me know!

   Greets

   Thijs

 37. Goedemorgen,

  Bedankt voor de heldere uitleg. Ik wil al een enige tijd een camera kopen om te beginnen met fotograferen. Dit kotm voort dat ik het leuk vind om foto’s te maken en mijn telefoon ondertussen overloopt’;-)
  Eerder kreeg ik het advies om dan te beginnen met een systeemcamera. Klopt dit? Wat is uw advies hierin? Op internet zie ik door de bomen het bos niet meer.. Systeem, Spiegelreflex etc. Ik wil vooral van portretten maken denk ik, en af en toe landschap op vakantie (dat is hoe ik er nu over denk).

  ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Isabelle

  1. Hey Isabelle,

   Bedankt voor je bericht!

   Je bent niet de enige die tussen spiegelreflex en systeemcamera’s twijfelt. Het is alleen net even de vraag wat je ermee wilt gaan doen. Wil je veel met fotografie aan de bak? Dan zou ik zelf toch voor een spiegelreflex gaan. Hier zijn namelijk meer lenzen voor beschikbaar waardoor je meer kanten op gaat. Is juist formaat een ding (voor bv op reis)? Ga dan voor een systeemcamera. Deze zijn kleiner en neem je toch sneller mee. Ik heb hier een heel artikel over geschreven, neem daar zeker eens een kijkje. 🙂

   Zie: https://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/beste-systeemcamera/

   Groet

   Thijs

 38. Dag Thijs,

  Fijn om als beginner jou heldere uitleg te lezen. Ik ben op dit moment op wereldreis en zie fantastisch mooie plekken, dieren en mensen. Ik heb een compactcamera meegenomen, maar ik merk dat ik meer mogelijkheden wil om al het moois wat ik tegenkom, zo goed mogelijk op de foto te krijgen.
  Daarom wil ik graag een spiegelreflex kopen. Ik wil er landschappen, natuur en mensen (locals) mee kunnen fotograferen. Als backpacker heb ik niet meer dan 500/600 euro te besteden. Ik begrijp dus dat ik niet direct alle geschikte objectieven kan kopen. Maar waar kan ik het best mee starten? Ik kan dan eventueel later nog uitbreiden.

  Alvast bedankt!

  Groeten Renee

  1. Hey Renee,

   Bedankt voor je bericht en leuk om te horen dat mijn uitleg je heeft geholpen. 🙂

   Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Canon EOS 200D + 18-55mm. Dit is namelijk een compacte spiegelreflex (wel zo handig op backpackreis 🙂 ). Daarnaast beschikt de camera over de nieuwste sensor van Canon die het goed doet met weinig licht, een kantelbaar scherm, wifi (dan kan je meteen alles delen) en full HD video. De 18-55mm lens kan je goed gebruiken voor portretten, landschappen en een beetje voor natuur. Wil je alleen echt inzoomen, dan heb je een telelens nodig. Dit valt nu alleen even niet in je budget. 😉

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 39. Goed middag,

  Ik ben aan het twijfelen welke camera ik wil kopen.. Ik twijfel aan de nikons welke u hier bespreekt. En nu vraag ik me af of de 5300 ook het leer programma heeft wat de andere die u bespreekt heeft.

  1. Hi Frits,

   De Nikon D5300 is ook uitgerust met een zeer uitgebreid menu en diverse scene’s waarin geleerd wordt hoe je moet fotograferen. Om deze reden is de camera zeer geschikt om mee te beginnen. 🙂

   Groet

   Thijs

 40. Beste Thijs, Ik ben op zoek naar mijn eerste spiegelreflexcamera.
  Nou ja tweede. De eerste was een Minolta X-700, maar dat is dus al een half leven geleden. Die heb ik verkocht wegens te weinig gebruik. Nu zoek ik een camera speciaal om mijn schilderijen te fotograferen. Van de foto’s moeten zo groot mogelijke vergrotingen gemaakt kunnen worden via de websites die prints maken van mijn werk. Ook maak ik met mijn huidige compactcamera graag macro opnames in de natuur. Kun je mij een budget spiegelreflexcamera adviseren? Alvast bedankt, ook voor je artikel.

  1. Hey Liliane,

   Bedankt voor je bericht en je mailtje! 🙂
   Ik heb je zojuist terug gemaild met een aantal vragen. Mocht je meer willen weten laten het dan vooral even weten.

   Groeten!

   Thijs

 41. Hallo Thijs,

  Als eerst complimenten voor je mooie, duidelijke site en bruikbare comments.

  Van de zomer ga ik naar Namibië/Botswana (wildlife&natuur) en ben me aan het oriënteren voor mijn eerste spiegelreflexcamera. Ben opzoek naar een goede basis camera, die ik later kan uitbreiden met lenzen voor bijv. portretten of interieurfoto’s.

  Heb bij de Consumentenbond een testrapport opgevraagd en daaruit kwam de Canon EOS 200D als beste koop boven, ver boven de Canon D5300 en de Canon 750D uit. Uit je comments haal ik volgens mij dat je meer gecharmeerd bent van de Nikon D5300 ten opzichte van de Nikon 750D? Ik kan niet goed het verschil vinden tussen deze camera’s in vergelijking met de Canon EOS 200D.

  Als beginnend hobby fotograaf zou jij dan bijvoorbeeld de duurdere Canaon EOS 77D aanraden?
  Qua budget heb ik in totaal circa € 800,- te besteden.

  Hoop dat je antwoord kan geven op mijn vragen, alvast bedank.

  Mvg. Sven

  1. Hey Sven,

   Bedankt voor je bericht en compliment! 🙂 En mijn excuus voor de verlate reactie, het zijn drukke tijden. 🙂

   Wat gaaf dat je van het zomer naar Namibië/Botswana gaat! Daar kan je goed losgaan met fotografie, haha! Qua camera heb ik wel een advies voor je. Ik weet alleen niet of je inmiddels al voorzien bent? De Canon EOS 200D is inderdaad een hele mooie camera die lekker compact is en goede specificaties heeft. Zelf ben ik ook een Canon gebruiker, echter ben ik de laatste tijd erg gecharmeerd van Nikon. Dit komt omdat de sensoren van de Nikon camera’s op dit moment beter zijn waardoor ze beter presteren bij weinig licht. Om deze reden zou ik dan ook voor een Nikon gaan tov Canon. De D5300 is inderdaad een mooie camera en heeft als voordeel dat hij met 5 beelden per seconde schiet. Voor zo’n 850 euro koop je een Nikon D5300 DSLR Zwart + 18-55 en 70-300 lens waardoor je eigenlijk in 1x klaar bent voor je reis. Met de 18-55mm kan je mooi landschappen en portretten fotograferen en met de 70-300mm kan je wildlife vastleggen.

   Vergelijk ik de D5300 met de door jou genoemde Canon EOS 77D dan is het wel weer andere koek, haha. De 77D heeft namelijk meer scherpstelpunten, schiet met 6 beelden per seconde, heeft twee LCD schermen (eentje extra bovenop voor je instellingen) en heeft een Aluminiumlegering behuizing waardoor hij stof- en spatwaterdicht is. Het is dus een wat serieuzere camera voor de echte amateur. Kijk je dan alleen naar prijs, dan zit je op 850 euro voor enkel de body. Lenzen komen er nog bij waardoor je snel op 1000 euro zit. Zelf denk ik dat je beter voor de D5300 kan gaan omdat het verschil niet heel groot in specs is en aangezien je net begint. Voor de 850 euro voor de D5300 met 2 lenzen ben je daarnaast voorlopig even klaar. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 42. Ik ben van plan om een spiegelreflex te kopen, en heb net een setje gevonden van een Nikon D3300 DX 18-55VR, met camera case en statief voor 429,78€. Is deze camera te vergelijken met de Nikon 5300 die u aanprijst? Of toch beter de Nikon 5300 of de canon Eos 750D?
  Grtjs. Karo

  1. Hey Karolien,

   Er zit wel degelijk verschil tussen de D3300 en de D5300 / 750D. Het verschil zit hem o.a. in de snelheid (de D5300 en de 750D kunnen meerdere beelden per seconde schieten) waardoor ze beter te gebruiken zijn bij bv sport of natuur. Verder heeft de D3300 een vast scherm en hebben de D5300 en de 750D kantelbare schermen. Ik weet natuurlijk niet precies wat je wilt fotograferen maar zelf zou ik toch voor de Nikon D5300 gaan. Voor de lange termijn heb je hier namelijk net wat meer aan. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Groet

   Thijs

 43. Hallo Thijs!

  Nav mijn Google zoekopdracht “spiegelreflexcamera aanschaffen voor beginners” kwam ik op jouw site terecht. Super fijn voor leken zoals ikzelf, zodat je enigszins een idee krijgt wat er allemaal te vinden is. Zelf ben ik momenteel (nog) op vakantie in Zuid-Afrika, en baal ik er redelijk van dat ik geen goede camera heb om al het moois hier vast te kunnen leggen. Het idee van de aanschaf voor een spiegelreflex camera zit al een tijdje in mijn hoofd maar ik ben er nog niet helemaal achter welke camera nou het beste bij me zou passen. Qua budget zit ik rond de 300-600.

  Ik zou hem (voornamelijk) gebruiken voor het vastleggen van natuur, mensen, sport en gebouwen. Een ‘must’ voor mij zou zijn dat je relatief snel foto’s achter elkaar kan schieten, dus veel frames per second. Qua natuur lijkt het me leuk om bijvoorbeeld ook mooie sunset/sunrise vast te kunnen leggen; scene achtige foto’s dus. Zoals je merkt lijken veel verschillende dingen me leuk om vast te leggen. 🙂
  Na wat zoekwerk kwam ik uit op de Nikon D5300 of de Canon 750D; heb je een idee of een van deze 2 bij mijn wensen zou aansluiten? Mocht je nog andere suggesties hebben welke rond dezelfde prijscategorie (of iets lager) liggen hoor ik het ook heel graag!

  Alvast hartelijk dank!

  Groet,
  Elise

  1. Hey Elise,

   Bedankt voor je berichtje en wat gaaf dat je naar Zuid-Afrika gaat! Hier kan je schitterende foto’s maken. 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je heel blij gaat worden van de Nikon D5300. Dit zou zelf mijn keuze zijn en dan komt omdat deze camera een hele goede sensor heeft waarmee je mooie foto’s kan maken met veel dynamisch bereik (mooie kleuren). Daarnaast is hij ook redelijk snel (5 beelden per seconde) en is hij heel eenvoudig in gebruik. Standaard is hij leverbaar met een Nikon 18-55mm lens waarmee je landschappen (zoals een zonsondergang), mensen en gebouwen kan vastleggen. Wil je echter ook natuur vastleggen dan heb je toch eigenlijk wel een telelens nodig. En om heel eerlijk te zijn ga je het dan niet redden met het budget van 600 euro. In dit geval zou ik als ik jou was eens kijken naar de Nikon D5300 DSLR Zwart + AF-P 18-55 VR + AF-P 70-300 VR. Dit is een mooie en betaalbare (voor z’n klasse 🙂 ) set inclusief 70-300mm lens. Met deze lens kan je goed natuur fotograferen zoals vogels of wildlife. Wil je het echt goed doen dan heb je eigenlijk een Nikon 200-500mm lens nodig, maar die alleen al kost je 1500 euro. Ik kan mij voorstellen dat dat wel erg ver gaat en om eerlijk te zijn denk ik dat je al heel blij wordt van de 70-300mm. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 44. Beste Thijs,

  Fijn deze site!

  Ik ben opzoek naar een camera voor mijn werk om interieurs te fotograferen. Tevens wil ik hem ook graag
  in mijn vrije tijd benutten voor het maken van natuurfoto’s. Welke camera zou jij mij adviseren?

  1. Hey Marjolein,

   Bedankt voor je reactie!

   Als ik jou was zou ik eens kijken naar een spiegelreflexcamera met een goede groothoek. Hiermee kan je namelijk in 1 beeld een interieur vastleggen. Qua specificaties, kwaliteit en gebruiksgemak zou ik zelf gaan voor een Nikon D5300. Deze camera heeft een goede sensor, is eenvoudig in gebruik en is net wat sneller dat de instap D3400. Daarnaast zit er ook wifi op de camera waardoor je snel via een app je foto’s kan doorsturen. Qua kit is er een versie met 18-55 en 70-300 lens. De 18-55 is fijn voor algemene zaken zoals basis landschappen en portretten. De 70-300mm is juist weer lekker voor natuur.

   Qua lens zou ik ook als extra voor de Nikon 10-20mm gaan. Dit is een mooie groothoek waarmee je eenvoudig je interieur foto’s kan maken. Wel zou ik een goed statief gebruiken, anders krijg je bewogen beelden. Verder kan ik je ook een geheugenkaart en extra accu aanbevelen. Vaak hebben kitjes zodat je wat korting op de accessoires krijgt. Zie bv onderstaande link en scroll dan iets naar beneden. 🙂 Hieronder heb ik even de linkjes geplaatst naar wat ik je kan adviseren. 🙂

   Camera: http://www.thijsschouten.com/cn/nikon-d5300-dzkit
   Groothoeklens: http://www.thijsschouten.com/cn/nikon-10-20mm
   Statief: http://www.thijsschouten.com/cn/manfrotto-mk290

   Hopelijk heb je hier wat aan! Mocht je meer willen weten, let me know!

   Groeten,

   Thijs

 45. Hallo,

  Vraagje, ik ga van de zomer op vakantie naar Canada, en ik ben aan het overwegen om een spiegelreflexcamera aan te schaffen om deze bijzondere reis goed vast te leggen. Alleen wat kan ik het beste halen? Het gaat voornamelijk om natuurfoto’s maar om eventuele walvissen of beren goed vast te kunnen leggen is er wel een goede zoom nodig. Ik heb totaal geen verstand van welke lens je dan het beste kan pakken enz. Zou je me misschien meer info kunnen geven? Heb niet een groot budget (dit gaat al naar de reis). Groetjes Nancy

  1. Hey Nancy,

   Bedankt voor je reactie en wat gaaf dat je naar Canada gaat! Volgens mij kan je hier schitterende foto’s maken! 🙂
   Wbt de camera zou ik als ik jou was eens kijken naar de Canon 1300D + 18-55mm + 55+250mm. Dit is een goede instap spiegelreflexcamera set die eenvoudig in gebruik is. Daarnaast kan je met de 18-55mm lens landschappen en portretten fotograferen. Met de 55-250mm lens kan je juist goed inzoomen (op bv beren of Mooses) en doordat deze lens gestabiliseerd hebt, heb je minder trillingen en daardoor mooiere foto’s. Vergeet verder niet een geheugenkaartje (SD kaartje) en tas (zoals de Case Logic TBC-409k) te kopen. Dit krijg je er namelijk standaard niet bij.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 46. Hallo Thijs,

  Jouw uitleg is zo fijn! Hele heldere site. Ik ben van plan om een spiegelreflexcamera te kopen en twijfel tussen de Nikon D3300 en de Nikon D3400. Ik heb namelijk het idee dat de D3400 wat ‘verbeteringen’ heeft, die niet echt verbeteringen zijn. Zoals bijvoorbeeld het achterwege laten van de sensorreiniging. Wat zou jij aanraden? Ik wil graag gaan fotograferen in de natuur/landschappen.

  Groet,
  Cilia

  1. Hey Cilia,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Het klopt dat er qua specs niet super veel verschil tussen de D3400 en de D3300 zit. Een groot verschil is echter wel wat ze uit de sensor kunnen halen. De D3400 kan namelijk net weer wat hoger in de ISO. De vraag is dan wel wat je uiteindelijk ermee gaat doen aangezien deze foto’s vaak behoorlijk wat ruis hebben. Een ander groot verschil is Bluetooth. De D3400 heeft dit wel zodat je eenvoudig foto’s kan delen via je smartphone. Mocht je dit allemaal niet gebruiken, dan kan je zeker ook voor de D3300 gaan. 🙂

   Wil je alle verschillen zien? Check dan hier dit lijstje.

   Groeten!

   Thijs

 47. Dag Thijs,

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg over de spiegelreflexcamera! Zonder twijfel een van de betere op het net! Voor een leek als ik, heel handig!

  Ik ben van plan om een spiegelreflexcamera aan te kopen, en na wat opzoekwerk over welke ik het beste zou kopen, ben ik op uw site terechtgekomen.

  Ik ben chef-patissier en chocolatier. Ik zie prachtige foto’s verschijnen van mijn collega’s op Instagram waar ik stiekem een beetje jaloers op ben. En hoewel mijn creaties zeker gezien mogen worden, komen ze helemaal niet zo mooi over op beeld.
  Welke camera koop ik het best? Aangezien ik van dichtbij foto’s maak en details goed in beeld wil brengen. En welke (macro)lens zou u aanraden?

  Zelf dacht ik aan “CANON EOS 700D+18/55 IS STM” en als lens “Canon EF 100MM F/2.8 MACRO USM”. Is dat iets dat aan te raden is? Of zijn er beter opties voor foodfotografie?

  Alvast bedankt voor uw antwoord

  Elena

  1. Hey Elena,

   Bedankt voor je bericht en voor je mooie compliment! Gaaf om te horen! 🙂

   En wat gaaf dat je met food fotografie aan de gang gaat! Ik ben benieuwd naar je creaties! 😀
   Wbt de camera zou ik als ik jou was eens kijken naar de Canon EOS 200D + 18-55mm. De 700D is namelijk alweer wat ouder en de 200D is nieuwe en dat heeft zijn voordelen. Denk aan een betere sensor (betere fotokwaliteit), een betere chip (hierdoor is hij sneller) en wifi+bluetooth.
   Qua lens kan je heel prima werken met de Canon 100mm macro. Dit is een fijne lens! Je zou ook kunnen kijken naar de Canon 60mm macro. Hiermee kan je net iets dichter op je onderwerp kruipen. Verder kan ik je ook een Falcon Eyes lichtset aanraden. Je hebt namelijk wel mooi licht nodig en met deze twee lampen heb je dat zo gefixed!

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groeten

   Thijs

   ps. Heb je de Canon winterpromo gezien? Deze is nog geldig tot morgen en scheelt je toch weer een bedrag op je aanschaf! 🙂

 48. Hallo Thijs
  Mijn vraag aan u is ik heb een Nikon D3100 met een Nikon DX 18-55mm lens.
  Ik zou graag documenten fotograferen welke instellingen moet ik hiervoor hebben?
  Heb gehoord dat je dan een voorzetlens moet gebruiken.
  Groet Erik

  1. Hi Erik,

   Als ik jou was zou ik vanaf een statief werken. Dan krijg je de scherpste beelden.
   Verder zou ik de camera in de A stand zetten. Hiermee stel je namelijk het diafragma in waarna de camera de rest zelf instelt. Zet vervolgens het diafragma op bv f/9 waardoor je beeld van voor tot achter lekker scherp is. Qua opzet lens kan je eens kijken naar een goede macro filter. Deze schroef je op je lens waardoor je nog dichter op je onderwerp kan kruipen. Een mooie en betaalbare set is de Caruba 52mm Close-up filterset +1 +2 +4 +10. Deze past op jouw 18-55mm lens. 🙂

   Hopelijk helpt dit je verder! 🙂

   Groet

   Thijs

 49. Hallo Thijs,

  Ik heb sinds 8 jaar een canon 1000d maar gebruik hem nog altijd alleen maar in de auto-stand. Voor mijn gevoel reageert hij niet meer naar behoren. Wil eigenlijk de body vervangen en mijn oog viel op de canon 200d zag dat dit toestel zelf uitleg geeft? Dat lijkt mij handig… is hij de enige dit dit kan? En passen mijn lenzen op de 200d? Ben je website aan het doorlezen erg interessant allemaal ! Dank! mvg Naomi

  1. Hi Naomi,

   Bedankt voor je bericht en compliment!

   Wbt je vraag. Ik kan mij voorstellen dat je 1000D inmiddels een beetje op is. Hij is inderdaad al weer wat ouder, haha. 🙂 De Canon EOS 200D zou een mooi alternatief zijn en hij heeft inderdaad een uitleg die je leert fotograferen. Op deze manier kan je van de autostand af en veel meer leren wat je echt allemaal met de camera kan. Er zijn ook andere modellen die dit hebben, maar dan ga je wel weer wat hoger in prijs (zoals de Canon EOS 800D). Wat betreft de lenzen, je kan je huidige lenzen prima op je 200D zetten. Dit gaat prima werken!

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Greets

   Thijs

 50. Hallo Thijs,
  Ik denk er over om een goeie camera aan te schaffen. Ik maak nu foto’s met mijn telefoon maar stoor me er aan dat dit niet voldoet aan mijn wensen. Canon en Nikon genieten mijn voorkeur. Budget ongeveer 600 euro. Als ik de 750D en de D5300 vergelijk zie ik dat de Nikon iets van voordelen heeft.
  Enige nadeel: hij is een paar jaar langer op de markt. Nu blijkt wel dat de Canon wordt aangeboden met een extra 60-300mm lens en diverse extra’s voor 649 euro.
  Ik zal de camera het meeste gebruiken voor: vakantiefoto’s (enigszins afstand), sport(beweging) en foto’s met weinig licht (binnen).
  Wat is de juiste keuze?

  1. Hey John,

   Bedankt voor je reactie.

   Om eerlijk te zijn zijn beide zijn goede camera’s. Daarnaast is er niet heel veel innovatie de laatste paar jaren, waardoor de verschillen minimaal zijn. Zelf ben ik wel een fan van de Nikon camera’s omdat ze goede sensoren hebben. Zelf schiet ik echter met Canon en dat bevalt mij ook heel erg goed. De kwaliteitsverschillen zijn namelijk echt minimaal. 🙂

   Als ik naar je budget kijk kan ik mij goed voorstellen dat je voor de Canon 750D + 2 lenzen gaat. Het is namelijk een erg vriendelijke en fijne camera en dankzij de Canon cashback van 40 euro scheelt het op dit moment toch weer een flink bedrag.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

 51. Hallo Thijs,

  Normaal maak ik altijd foto’s m.b.v. mijn mobiel . Komend jaar gaan mijn vriend en ik echter op vakantie naar Kenia en om “the big 5” mobiel te fotograferen lijkt mij niet optimaal. Daarom nu de overweging om een spiegelreflexcamera aan te schaffen. Kun je met de beginnercamera’s ook goede foto’s maken van bewegende dieren/objecten ed. die verderweg zijn? Heb je daar nog een speciale lens voof nodig?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  Groet,
  Sharon

  1. Hey Sharon,

   Wat gaaf dat je naar Kenia gaat! Als je de big 5 wilt fotograferen dan wordt het alleen wel wat lastiger met een iPhone, haha. 🙂
   Om eerlijk te zijn heb je wel een goede telelens nodig om dit te doen. De prijzen variëren alleen van een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Als je kan aangeven wat je ongeveer wilt uitgeven, dan kan ik altijd ff kijken wat naar mijn mening het maximale is. 🙂

   Groeten!

   Thijs

 52. Heb je uitleg bestudeerd en ben (zoals velen, waarschijnlijk) momenteel gebruiker van een Nikon Coolpix =O
  Ik fotografeer voornamelijk mijn honden en ben over de compactcameras ondertussen meer dan ontevreden. Helaas ben ik echter noch technisch begaafd noch een bijzonder goede fotograaf maar wil toch proberen de stap naar een spiegelreflex te zetten. Nu had ik begrepen dat de Nikon D3400 DE camera voor beginners is. Heel toevallig kreeg ik echter van een kennis haar Nikon D3200 aangeboden omdat ze die in een opwelling had gekocht maar er uiteindelijk toch niets mee doet. Het toestel heeft ondertussen een aantal jaren in haar kast gelegen maar ziet er nog als nieuw uit. Ze wil er echter nog 200,- € voor hebben en ik vroeg mij af, of het de moeite is om daarmee te beginnen ? Als ik na 14 dagen spijt krijg, dat ik er geld aan gegeven heb, wil ik misschien toch liever wat meer investeren en iets aanschaffen waar ik nadien geen spijt van heb. Ik vind het een moeilijke dus even raad vragen of u het toestel überhaupt kent ? Alvast bedankt, hoor 🙂

  1. Hey Marion,

   De Nikon D3200 is de voorloper van de D3400 en een prima beginnerscamera. 200 euro is in mijn optiek een redelijke prijs, maar weet wel dat de camera al 5 jaar oud is. Heb je een idee hoevaak hij gebruikt is? En welke lens je erbij krijgt? De D3400 heeft namelijk een nieuwere (stillere) lens.

   Greets

   Thijs

 53. vergeten nog te vragen wat de verschillen zijn tussen het maken van foto’s via digiscoping en een DSLR (spiegelreflex)

 54. Hallo Thijs
  Via het zoeken op natuurfoto’s kwam ik terecht op je website die helder en duidelijk is, zonder ingewikkelde termen.
  Omdat ik meer natuurfoto’s wil gaan maken t.w. landschappen en vogels is de vraag wat je daarvoor nodig hebt om mooie foto’s te schieten.
  Reeds in bezit van een Panasonic Lumic dmc fz 100 maar lees weinig of niets over systeemcamera’s en ‘tips en tools’ hiervan. Reden van de koop destijds was dat de camera een 3 in 1 lens heeft (macro, groothoek en tele) dus geen ‘rits’ aan lenzen mee te slepen en redelijk licht in gewicht. Algemeen een prima tot uitstekende camera.
  Vraag me af waarom het mij niet lukt om mooie vogelfoto’s te maken, gezien je portfolio en diverse natuur bladen w.o. vogels.
  Kan het zijn dat het maken van mooie ‘vogelfoto’s’ meer kennis van-en omgang huidige apparatuur behoeft of dat er beter t.z.t op een andere camera/lenzen overgestapt dient te worden? Ook weet ik niet of er eventueel andere lenzen verwisseld kunnen worden op deze Panasonic?
  Als beginner van het fotograferen van vogels en natuurlandschappen weet ik nog niet de juiste plekjes te vinden rondom Amersfoort en omstreken m.u.v Arkemheen.

  1. Hey Ben,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vragen. Ik denk dat je best goede foto’s kan maken met de FZ100. Het is alleen verstandig om je goed in te lezen in de natuur en de omgeving. Zelf ga ik met regelmaat de polder in (bv Arkemheen, maar ook de wegen richting Lelystad) en weet wat er leeft. Zo weet ik precies waar bepaalde Buizerds zitten (ze zitten vaak op dezelfde paal 😉 ) en zou ook met een FZ100 prima dichterbij kunnen komen. Je loopt echter tegen problemen aan als je vogels in vlucht (ookwel BIF / birds in flight genoemd) wilt fotograferen. Je hebt namelijk flink wat licht nodig om een snelle sluitertijd (bevriezen van het beeld / de vogel) te krijgen. In dit geval biedt een spiegelreflexcamera de uitkomst. Hier kan je namelijk andere lenzen op zetten (kan niet bij jouw FZ100) waardoor je goed vogels kan fotograferen. Welke camera en lens alleen geschikt zijn is weer afhankelijk van je budget. Je kan het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. 😉

   Wbt het verschil tussen digiscoping en het fotograferen met een DSLR. Digiscoping is het fotograferen door een kijker. Het nadeel hiervan is dat je beelden over het algemeen iets minder scherp zijn. De camera is immers niet afgesteld op de telescoop. Bij het fotograferen met een DSLR maak je optimaal gebruik van lens + camera combi. Afbeeldingen zijn hierdoor over het algemeen scherper. Daarnaast kan je ook veel sneller schakelen omdat je lens over autofocus beschikt. Dit is bij digiscoping niet het geval.

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Greets

   Thijs

 55. ik ben van plan om een spiegelreflexcamera te kopen. Ik heb een compactoestel van Canon. De kwaliteit van de foto’s vallen tegen en zeer storend is de vervorming van het beeld door de lens. Met name de closeup foto’s.
  Na het lezen van u uitleg heb ik al een stuk beter idee over deze soort fototoestellen. Helder en duidelijk uitgelegd. Bedankt daarvoor.

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)