Welke Canon camera moet ik kopen?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 20 mei 2024

Welke Canon camera past bij mij?

Als je op zoek bent naar een Canon camera beland je in een woud met camera's en modelnamen. Er zijn zoveel verschillende modellen, dat ik het mij goed kan voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn per lijn. En omdat de Canon EOS lijn (dit zijn de Canon spiegelreflex en Canon systeemcamera's) zeer uitgebreid is, leg ik ook uit wat de verschillen zijn tussen de diverse EOS modellen. Om het overzicht helemaal compleet te maken vertel ik ook welke modellen van Nikon en Sony vergelijkbaar zijn met het model van Canon. Op deze manier hoop ik dat ik je kan helpen wanneer je een Canon camera wilt kopen. Mocht je er nou alsnog niet uitkomen, laat dan onderaan het artikel een berichtje achter. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte Canon camera's van dit moment.

1. Waarom een Canon camera?
2. De verschillende Canon camera lijnen
3. De beste Canon camera's 2024
4. Alle Canon systeemcamera modellen
    4a. Belangrijkste specificaties per Canon systeemcamera naast elkaar gezet
5. Alle Canon spiegelreflexcamera modellen

Waarom een Canon camera?

Canon is een Japans bedrijf dat in 1934 is opgericht. Canon staat vooral bekend om zijn camera's, maar we kennen ze ook van de camcorders, rekenmachines, printers en beamers. Omdat de kwaliteit van Canon fotocamera's erg hoog is wordt dit merk veel gebruikt door professionals. Bij een gemiddelde voetbalwedstrijd gebruikt 80% van de fotografen een Canon camera. Canon is dan ook marktleider op vele gebieden, van spiegelreflexcamera's tot en met de compactcamera's.

Canon camera lijnen

Canon camera's zijn onderverdeeld in verschillende lijnen. Deze zal ik hieronder kort toelichten. Omdat de EOS lijn, dit zijn de Canon spiegelreflex camera's en de Canon systeem camera's, uit veel modellen bestaat, zal ik deze verderop uitgebreid toelichten.

Lijn:
EOS

De Canon EOS lijn omvat alle Canon camera's waarbij lenzen verwisseld kunnen worden. Dit zijn dus Canon systeemcamera's en Canon spiegelreflexcamera's. Hier zijn echt heel veel variaties in te vinden (van professional tot beginner) welke in verderop in dit artikel uitgebreid uitleg.

Dit zijn de best verkochte Canon EOS camera's

Powershot

De Canon Powershot lijn richt zich op experts die veel willen instellen en hoge eisen stellen aan beeldkwaliteit. Canon biedt hier een breed scala aan van zeer compacte camera's tot uitgebreide (en daarmee grotere) camera's. Als je op zoek bent naar een geavanceerde camera met veel instelmogelijkheden, maar je wilt geen lenzen wisselen, dan is de Canon Powershot lijn zeker goed om naar te kijken.

Dit zijn de best verkochte Canon Powershot camera's

IXUS

De Canon IXUS lijn richt zich op hoogwaardige kwaliteit en design. Dit is een lijn met Canon compact camera's die je eenvoudig mee kan nemen. Ze passen namelijk gewoon in je broekzak. Omdat de compactcamera steeds meer wordt overgenomen door de smartphone verdwijnt langzaam wel deze Canon IXUS lijn.

Update 7 februari 2023: op dit moment zijn er geen Canon IXUS camera's meer te koop

Beste canon camera's 2024:

Wil je een canon camera kopen maar heb je geen idee welk model bij je zou passen? Hieronder vind je een aantal Canon Camera's die ik je van harte kan aanbevelen met een korte uitleg waarom. Onder deze uitleg ga ik dieper in op alle verschillende Canon EOS systeemcamera's en Canon EOS spiegelreflexcamera's.

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is Canon's beste camera van dit moment en is gericht op de professionele markt. De camera kenmerkt zich door zijn ingebouwde grip, een hoogwaardige fullframe sensor en het feit dat je tot maar liefst 30 beelden per seconde kan schieten! Verder zit er in deze systeemcamera een DIGIC X-beeldprocessor en beschik je over AF/AE tracking, oog-, hoofd- en lichaamsherkenning. Ook zit er een geheel nieuw autofocus systeem in met zogenaamde Eye Control Function. Hiermee zal de camera scherpstellen op de plek waar je naar kijkt, ideaal voor sport- en natuurfotografen die in een split second de autofocus moeten verleggen! Wil je het beste van Canon? Kijk niet verder en ga voor de EOS R3. » Meer informatie

Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is de ideale Canon systeemcamera voor gevorderde sport- en natuurfotografen. De camera is erg compact omdat het een systeemcamera betreft. Wel kan hij meten aan de prestaties van de 1Dx mark III doordat de camera met wel 20 beelden per seconde kan schieten. Daarnaast is hij stof- en spatwaterbestendig. Met de R5 leg je dus ieder detail super snel vast wat onder andere ideaal is bij het fotograferen van vogels. Het is mijn persoonlijke favoriet! » Meer informatie

Canon 5D mark IV

canon 5d mark iv kopenDe Canon EOS 5D mark IV een professionele Canon spiegelreflex camera met een fullframe sensor. Dankzij het 61-punts autofocus systeem is het een van de beste Canon spiegelreflex camera's die te koop is. De camera schiet met 7 beelden per seconde en filmt in 4K. Ben je op zoek naar de beste kwaliteit? Dan is dit je Canon camera. » Meer informatie

Canon EOS 90D

canon eos 90d kopenDe Canon EOS 90D een robuuste Canon spiegelreflex camera voor de serieuzere amateur fotograaf. Deze Canon DSLR kan tegen een spatje water en is met 10 beelden per seconde erg snel. Dit maakt het een ideale spiegelrefelxcamera voor startende natuur-, sport-, en bruiloft-fotografen. » Meer informatie

Canon PowerShot SX740 HS

canon camera kopenDe Canon Powershot SX740HS en een hele fijne compactcamera met flink wat zoom en wifi. Ga je op vakantie en wil je zowel landschappen, portretten als natuur vastleggen? En niet teveel meenemen? Dan is dit de ideale Canon compactcamera. » Meer informatie
Verschillen tussen de Canon systeemcamera's

Omdat de Canon EOS systeemcamera line-up behoorlijk breed is zal ik hieronder een uitleg geven tussen de verschillende modellen (van professioneel naar beginner). Canon EOS systeemcamera's zijn te herkennen aan een ‘M' of ‘R' in de naam (zoals Canon EOS M50 II of Canon EOS R5). De systeemcamera's met ‘M' in de naam beschikken over kleinere (en daardoor goedkopere) sensoren en maken gebruik van speciaal ontwikkelde EF-m lenzen. De Canon systeemcamera's met ‘R' in de benaming beschikken over full frame sensoren (beter maar ook duurder) en maken gebruik van speciaal ontwikkelde RF lenzen. Het is ook mogelijk om je ‘oude' EF en EF-s lenzen te gebruiken op EOS R systeemcamera's middels de speciaal ontwikkelde EF-RF adapter. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit super goed werkt (zelf gebruik ik al mijn EF lenzen op mijn EOS R5).

Alle Canon systeemcamera modellen en jaartallen van introductie:

Hieronder ga ik dieper in op alle Canon systeemcamera modellen en geef ik per model aan wat de belangrijkste eigenschappen zijn. Verderop in dit artikel heb ik ook de belangrijkste specificaties per Canon systeemcamera op een rijtje gezet zodat je eenvoudig specificaties met elkaar kan vergelijken.

Model: Uitleg:
R3

De Canon EOS R3 is Canon's professionele systeemcamera die in 2021 op de markt is gekomen. De camera kenmerkt zich door zijn ingebouwde grip, een hoogwaardige fullframe sensor en het feit dat je tot maar liefst 30 beelden per seconde kan schieten! Verder zit er in deze systeemcamera een DIGIC X-beeldprocessor en beschik je over AF/AE tracking, oog-, hoofd- en lichaamsherkenning. Ook zit er een geheel nieuw autofocus systeem in met zogenaamde Eye Control Function. Hiermee zal de camera scherpstellen op de plek waar je naar kijkt, net zoals in de klassieke Canon EOS 5 (analoge camera)! Ideaal voor sport- en natuurfotografen die in een split second de autofocus moeten verleggen. Verder maakt de EOS R3, net zoals de RP, R, R6 en R5 gebruik van Canon RF lenzen.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R3:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 12 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 30 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2021 | Canon EOS R3 | Lees hier mijn review over de Canon EOS R3

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R3 en de EOS R5

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A1 en de Nikon Z9.

R5

De Canon EOS R5 is één van de meest populaire systeemcamera's van Canon. Dit komt omdat de R5 over een 45 megapixel fullframe sensor beschikt waarmee je hoogwaardige foto's en video's (in 8k) schiet! Verder is de camera ook razend snel want je schiet tot maar liefst 12 beelden per seconde met de mechanische sluiter en tot maar liefst 20 beelden per seconde met de elektronische sluiter! De R5 maakt gebruik van van een RF lensvatting voor de nieuwe Canon RF lenzen, maar ook kan je een EF-RF adapter gebruiken om de lenzen van je vertrouwde spiegelreflexcamera's te gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R5:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 45 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 12 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 20 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2021 | Canon EOS R5C (de Cinema versie van de R5) | Lees hier mijn uitgebreide Canon EOS R5C artikel
2020 | Canon EOS R5 | Lees hier mijn uitgebreide Canon EOS R5 review

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R5 en de EOS R3

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R6 en de EOS R5

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A9 II en de Nikon Z7 II.

R6

De Canon EOS R6 is het kleinere broertje van de R5 en is in 2020 op de markt gekomen. De Canon EOS R6 mark II is de opvolger van de R6 en kwam in 2022 op de markt. De R6 modellen kenmerken zich door zijn fullframe sensor gecombineerd met super snelle autofocus. Zo beschikt de EOS R6 mark II over 24,2 megapixels met 6K video-opname mogelijkheden. Dit is dan ook meteen het grootste verschil met de R5 (45 megapixel versus 24.2 megapixel). Verder maakt de Canon EOS R6 mark II systeemcamera over het zelfde autofocussyteem uit de R5 en kan je tot maar liefst 40 beelden per seconde schieten. Qua lensvatting heeft de R6 ook de speciale RF-mount waarop je RF-lenzen kan gebruiken. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je de een EOS EF-RF adapter gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R6 mark II:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 12 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 40 beelden per seconde

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R6:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 20.1 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 12 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 20 beelden per seconde

Het nieuwste model:

2022 | Canon EOS R6 mark II | Lees hier mijn review over de Canon EOS R6 mark II

Voorgangers:
2020 | Canon EOS R6 | Lees hier mijn review over de Canon EOS R6

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R6 en de EOS R6 mark II

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R6 en de EOS R5

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A7 IV en de Nikon Z6 II.

R7

De Canon EOS R7 is Canon's eerste R systeemcamera met een APS-C sensor en is in 2022 op de markt gekomen als vervanger van de Canon EOS 7D mark II. De R7 kenmerkt zich door zijn APS-C sensor gecombineerd met super snelle autofocus en flinke burst snelheden. Zo beschikt de EOS R7 over 32.5 megapixels met 4K video-opname mogelijkheden en schiet je tot maar liefst 30 beelden per seconde. Qua autofocus beschik je over het zelfde autofocussysteem uit de R5, R6 en R3 en worden onderwerpen (zoals mensen, dieren en voertuigen) automatisch herkend. Qua vatting maakt de EOS R7 gebruik van een RF vatting voor RF en RF-s lenzen. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je de een EOS EF-RF adapter gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R7:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 32.5 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 15 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 30 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2022 | Canon EOS R7 | Lees hier mijn review over de Canon EOS R7

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A6600 en de Nikon Z50.

R8

De Canon EOS R8 is Canon's lichtste systeemcamera met een fullframe sensor en is in 2023 op de markt gekomen. De R8 kenmerkt zich door zijn fullframe sensor gecombineerd met super snelle autofocus en flinke burst snelheden. Zo beschikt de EOS R8 over 24.2 megapixels met 4K video-opname mogelijkheden en schiet je tot maar liefst 40 beelden per seconde. Qua autofocus beschik je over het zelfde autofocussysteem uit de R5, R6 en R3 en worden onderwerpen (zoals mensen, dieren en voertuigen) automatisch herkend. Qua vatting maakt de EOS R8 gebruik van de RF vatting voor RF lenzen. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je de een EOS EF-RF adapter gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R8:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 26.2 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 6 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 30 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2023 | Canon EOS R8 | Lees hier mijn review over de Canon EOS R8

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R8, de EOS R6 mark II en de EOS RP

Canon en Nikon hebben nog geen vergelijkbare modellen.

R10

De Canon EOS R10 is Canon's compacte R systeemcamera met een gewicht van slechts 429 gram. De R10 kenmerkt zich, net zoals bovenstaande Canon EOS R7, door zijn APS-C sensor gecombineerd met super snelle autofocus en flinke burst snelheden. Het verschil tussen de R10 en de R7 zit hem voornamelijk in het aantal megapixels en de snelheid van de camera. Zo beschikt de EOS R10 over 24.2 megapixels met 4K video-opname mogelijkheden en schiet je tot maar liefst 23 beelden per seconde. Qua autofocus beschik je over het zelfde autofocussyteem uit de R5, R6 en R3 en worden onderwerpen (zoals mensen, dieren en voertuigen) automatisch herkend. Qua vatting maakt de EOS R10 gebruik van een RF vatting voor RF en RF-s lenzen. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je de een EOS EF-RF adapter gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R10:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 15 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 30 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2022 | Canon EOS R10 | Lees hier mijn review over de Canon EOS R10

Tip: Lees hier alle verschillen tussen de EOS R7 en de EOS R10

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A6400 en de Nikon Z50.

R50

De Canon EOS R50 is een compacte en veelzijdige systeemcamera voor creatievelingen. Of je nu aan de gang gaat met fotografie, of helemaal los gaat op met het maken van video's? Met de R50 kan je echt alle kanten op! De Canon EOS R50 kenmerkt zich voornamelijk door zijn supersnelle autofocus in combinatie met flinke burst mogelijkheden. Zo kan schiet je tot maar liefst 15 beelden per seconde! Ideaal als je net dat ene actiemoment wilt vastleggen. Daarnaast levert de APS-C sensor hoogwaardige beelden af met een hoge resolutie van 24.2 megapixel. Je kan hierdoor met gemak de foto's in groot formaat afdrukken, ideaal voor als je een poster wilt afdrukken voor thuis aan de muur.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R50:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 12 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 15 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2023 | Canon EOS R50 | Lees hier mijn review over de Canon EOS R50

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A6100 en de Nikon Z50.

R100

De Canon EOS R100 is een zeer compacte systeemcamera met een 24.1 megapixel APS-C CMOS sensor. De camera maakt gebruik van de Canon RF mount, net zoals bovenstaande Canon EOS R50. Daarnaast beschik je over een snelle autofocus met oogherkenning en kan je ook 4K video beelden schieten met de Canon EOS R100. Verder beschik je over Wifi zodat je de beelden draadloos naar je smartphone kan sturen waarna je ze kan delen op de verschillende social media kanalen. Qua snelheid is de R100 een stukje langzamer dan de R50. Zo schiet de R100 maximaal 6.5 beelden per seconde waar de R50 er 15 schiet. Ben jij op zoek naar een compacte en lichte systeemcamera om je gezin en vakanties vast te leggen? Dan is de Canon EOS R100 een perfecte keuze!

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R100:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 24.1 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 6,5 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 6,5 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2023 | Canon EOS R100

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A6100 en de Nikon Z30.

RP

De Canon EOS RP is de ‘instap' systeemcamera met een fullframe sensor. Zo is de EOS RP erg licht qua gewicht, maar ook wat minder snel dan de grotere broers R, R6 en R5. De EOS RP schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar je de EOS R tot wel 8 beelden per seconde kan schieten en de R5/R6 tot maar liefst 20 beelden per seconde. Daarnaast beschikt de EOS RP over minder megapixels, namelijk 26.2 versus 30.3 bij de EOS R. Verder maakt de Canon EOS RP, net zoals bij de EOS R, gebruik van en RF lensvatting. Ook kan je met de speciale adapter Canon EF lenzen gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS RP:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 5 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 5 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2019 | Canon EOS RP | Lees hier mijn uitgebreide Canon EOS RP review

Tip: Bekijk hier de vergelijking tussen de EOS RP en de EOS R.

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A7 II en de Nikon Z5.

R

De Canon EOS R is sinds 2018 op de markt en was Canon's eerste fullframe systeemcamera. Deze systeemcamera heeft een grote RF-lensvatting waardoor hij veel licht naar binnen laat. Om deze reden heeft Canon speciale RF-lenzen ontwikkeld die je op de Canon EOS R kan gebruiken. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je een EOS EF-RF adapter gebruiken. Inmiddels is bekend geworden dat de EOS R er uit is gaan omdat hij is opgevolgd door de Canon EOS R6 en R5. Je kan deze camera dus enkel nog 2ehands kopen.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 30.3 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 8 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 8 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2019 | Canon EOS Ra (EOS R editie speciaal voor Astro fotografie, enkel 2ehands te koop)
2018 | Canon EOS R (enkel 2ehands te koop) | Lees hier mijn uitgebreide Canon EOS R review

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A7 IV en de Nikon Z6 II.

Mx

De Canon systeemcamera's met een kleine sensor hebben een naam met een M plus één of meerdere cijfers. Canon heeft voor deze camera's speciale lenzen ontwikkeld. Dit zijn de zogenaamde Canon EF-m lenzen. Canon lenzen voor spiegelreflexcamera's kunnen ook gebruikt worden, mist je een Canon EF-m Mount Adapter gebruikt.

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS M50 mark II:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 24.1 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 10 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 10 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2021 | Canon EOS M50 II | Lees hier mijn uitgebreide Canon EOS M50 mark II artikel
2019 | Canon EOS M200

Voorgangers:
2019 | Canon EOS M6 II
2018 | Canon EOS M50
2018 | Canon EOS M100
2017 | Canon EOS M6
2016 | Canon EOS M5
2015 | Canon EOS M3
2015 | Canon EOS M10
2013 | Canon EOS M2
2012 | Canon EOS M

Vergelijkbare modellen van Sony en Nikon zijn de Sony A6400 en de Nikon Z50.

Overzicht met de belangrijkste specificaties per Canon systeemcamera

Onderstaand de belangrijkste specificatie per Canon systeemcamera zodat je eenvoudig de verschillen kan vergelijken. Wat alle onderstaande systeemcamera's in ieder geval hebben is onderwerp herkenning waarmee de camera automatisch ogen (van mens en dier) en voertuigen kan detecteren. De instelmogelijkheden hiervan verschillen wel per model, klik op ‘bekijk camera' om meer over de desbetreffende camera en mogelijkheden te lezen.

Eigenschap R100 R50 R10 R7 RP R8 R6 R6 II R5 R3
Sensor APS-C APS-C APS-C APS-C Full frame Full frame Full frame Full frame Full frame Full frame
Resolutie sensor 24.1 mp 24.2 mp 24.2 mp 32.5 mp 24.2 mp 26.2 mp 20.1 mp 24.2 mp 45 mp 24.2 mp
Maximale video resolutie 4K 30p 4K 30p 4K 60p 4K 60p 4K 30p 4K 60p 4K 60p 4K 60p 8K 30p 6K 60p
Processor DIGIC 8 DIGIC X DIGIC X DIGIC X DIGIC 8 DIGIC X DIGIC X DIGIC X DIGIC X DIGIC X
Beelden per seconde (mechanisch) 6,5 fps 12 fps 15 fps 15 fps 5 fps 6 fps 12 fps 12 fps 12 fps 12 fps
Beelden per seconde (elektronisch) 6,5 fps 15 fps 23 fps 30 fps 5 fps 30 fps 20 fps 40 fps 20 fps 30 fps
RAW burst/Pre-shooting Nee / Nee Nee / Nee 23 fps / Ja 30 fps / Ja Nee / Nee 30 fps / Ja Nee / Nee 30 fps / Ja Nee / Nee 195 fps / Nee
Aantal autofocuspunten 3975 4503 4503 5940 4779 5940 6072 5940 5940 5940
Ingebouwde beeldstabilisatie Nee Nee Nee Ja Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Joystick bediening Nee Nee Nee Ja Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Spatwater- en stofdicht Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Opslag 1x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 2x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 2x SD (USH-II) 2x SD (USH-II) 1x CFexpress type B & 1x SD (USH-II) 1x CFexpress type B & 1x SD (USH-II)
Capaciteit accu ± 340 beelden ± 440 beelden ± 430 beelden ± 370 beelden ± 770 beelden ± 250 beelden ± 510 beelden ± 760 beelden ± 490 beelden ± 860 beelden
Gewicht (enkel body) 356 gram 328 gram 382 gram 530 gram 440 gram 461 gram 598 gram 588 gram 650 gram 822 gram
Prijs (enkel body) €599 €780 €979 €1.629 €979 €1.819 €2.249 €2.929 €4.499 €6.499
Meer informatie Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera

Bovenstaande prijzen heb ik in maart 2024 voor het laatst gecontroleerd. Het kan zijn dat de prijs op moment van lezen weer aangepast is.


canon cameras copy

Verschillen tussen de Canon spiegelreflexcamera's

Canon staat bekend om zijn spiegelreflexcamera's. Ze maken al sinds 1987 spiegelreflexcamera's en in 2001 kwam de eerste digitale spiegelreflexcamera op de markt. Maar wat zijn nu precies alle verschillen? In onderstaand overzicht heb ik alle Canon spiegelreflexcamera modellen op een rijtje gezet (van professioneel tot beginner) zodat je goed kan zien waar de verschillen in zitten. Goed om te weten, Canon EOS spiegelreflexcamera's hebben altijd een model aanduiding met getallen gevold door een D op het eind (zoals Canon EOS 90D of Canon EOS 2000D). Dit kan soms verwarrend zijn omdat Nikon juist weer een D gebruikt gevolgd door cijfers (bv Nikon D850). Ik zal in onderstaand overzicht dan ook meteen even aangeven wat de concurrerende modellen van Nikon zijn zodat je het verschil tussen Canon en Nikon goed kan zien.

Alle Canon spiegelreflex camera modellen en jaartallen van introductie:

Model: Uitleg:
xD

De beste Canon fotocamera's hebben slechts 1 cijfer (xD) in de naam. Deze modellen-serie heeft Canon in 4 groepen onderverdeeld:

1. Canon EOS 1D modellen:

De modellen met 1D in de naam zijn de beste Canon spiegelreflexcamera's die er te koop zijn. Deze camera's beschikken over de beste bouwkwaliteit, de beste sensoren, de beste autofocus-systemen en zijn radend snel (tot wel 12 beelden per seconde). Deze spiegelreflexcamera's zijn ook gericht op de professionele (sport en natuur) fotograaf. Qua lenzen passen enkel de Canon Canon EF lenzen op deze modellen en dus niet de Canon EF-s lenzen.

Het nieuwste model:
2019 | Canon EOS 1D X mark III

Voorgangers:
2016 | Canon EOS 1D X mark II (enkel tweedehands te koop)
2013 | Canon EOS 1D X (enkel tweedehands te koop)
2009 | Canon EOS 1D mark IV
2007 | Canon EOS 1Ds mark III
2007 | Canon EOS 1D mark III
2005 | Canon EOS 1D mark IIn
2004 | Canon EOS 1Ds mark II
2004 | Canon EOS 1D mark II
2002 | Canon EOS 1Ds
2001 | Canon EOS 1D

Vergelijkbare modellen van Nikon zijn modellen uit de DX serie, zoals de Nikon D6.

2. De Canon EOS 5D modellen:

Dit zijn de beste ‘compacte' spiegelreflexcamera's van Canon met een hoogwaardige bouw en de beste fullframe sensoren. De camera's zijn zeer vergelijkbaar met de camera's uit de 1D serie echter zijn ze minder snel (minder beelden per seconde) en zijn ze wat minder groot. Qua lenzen passen enkel de Canon Canon EF lenzen op deze modellen en niet de Canon EF-s lenzen.

Het nieuwste model:
2016 | Canon EOS 5D mark IV

Voorgangers:
2015 | Canon EOS 5Ds R (enkel nog tweedehands te koop)
2015 | Canon EOS 5Ds (enkel nog tweedehands te koop)
2012 | Canon EOS 5D mark III (enkel nog tweedehands te koop)
2008 | Canon EOS 5D mark II
2005 | Canon EOS 5D

Vergelijkbare modellen van Nikon zijn modellen uit de D800 serie, zoals de Nikon D850.


3. De Canon EOS 6D modellen:

Dit zijn de ‘instap' full frame fototoestellen van Canon. Deze camera's beschikken over hoogwaardige full frame sensoren en zijn uitermate geschikt voor portret- en landschapsfotografie. Let op, enkel de Canon EF lenzen kunnen op deze Canon spiegelreflex camera's. De Canon EF-s lenzen passen hier niet op.

Het nieuwste model:
2017 | Canon EOS 6D mark II

Voorganger(s):
2012 | Canon EOS 6D

Vergelijkbare modellen van Nikon zijn modellen uit de D600 serie, zoals de Nikon D610 (enkel nog tweedehands te koop).


4. De Canon EOS 7D modellen:

Dit zijn de beste cropcamera's die Canon in huis heeft. De camera's beschikken over hoogwaardige crop-sensoren maar zijn daarnaast ook nog eens razendsnel. Zo kunnen ze tot wel 10 beelden per seconde fotograferen. Qua lenzen maken deze Canon spiegelreflexcamera's gebruik van Canon EF en EF-s lenzen. Helaas worden deze camera's vandaag de dag niet meer gemaakt omdat Canon zich meer gaat richten op systeemcamera's zoals met de Canon EOS M50 mark II.

Het nieuwste model:
2014 | Canon EOS 7D mark II (enkel tweedehands te koop)

Voorganger(s):
2009 | Canon EOS 7D

Een vergelijkbaar model Nikon is de Nikon D500.


xxD

De Canon camera modellen met 2 cijfers (EOS xxD) in de naam zijn Canon's semi-professionele camera's. Bij deze Canon modellen is de bouwkwaliteit vergelijkbaar als met bovenstaande professionele camera's, maar beschikken deze camera's over kleinere sensoren waardoor ze goedkoper zijn. Qua bouw beschikken de Canon xxD camera's over magnesiumlegering-behuizing waardoor ze zowel stofdicht als spatwaterdicht zijn. Verder zijn deze fotocamera's erg snel waardoor je meer beelden per seconde kan schieten. Ideaal voor natuur- of sportfotografen. Ben je dus op zoek naar een camera waarmee je flink aan de bak kan? Kijk dan eens naar de Canon EOS 90D. Qua lenzen maken deze Canon spiegelreflexcamera's gebruik van Canon EF en EF-s lenzen.

Het nieuwste model:
2019 | Canon EOS 90D

Voorgangers:
2017 | Canon EOS 77D (let op: dit model is een uitzondering, hij is namelijk niet stof- en spatwaterdicht)
2016 | Canon EOS 80D (beperkt verkrijgbaar)
2013 | Canon EOS 70D
2010 | Canon EOS 60D
2008 | Canon EOS 50D
2007 | Canon EOS 40D
2006 | Canon EOS 30D
2004 | Canon EOS 20D
2003 | Canon EOS 10D
2002 | Canon EOS D60
2000 | Canon EOS D30

Vergelijkbare modellen van Nikon zijn modellen uit de D7000 serie, zoals de Nikon D7500.

xxxD

De Canon camera modellen met 3 cijfers (EOS xxxD) in de naam zijn ideaal voor beginners. Deze camera's maken gebruik van hoogwaardige APS-C sensoren, eenvoudige bediening en een redelijk snelle autofocus. Daarnaast zijn de camera's gemaakt van hoogwaardig plastic en metaal waardoor ze stevig aanvoelen. Tenslotte maken deze Canon spiegelreflexcamera's gebruik van Canon EF en EF-s lenzen waardoor er een breed scala aan lenzen beschikbaar is voor iedere tak van fotografie. Ben je op zoek naar een eerste spiegelreflexcamera? Dan is bijvoorbeeld een Canon EOS 850D of Canon EOS 250D een goede keuze!.

Het nieuwste modellen:
2020 | Canon EOS 850D
2019 | Canon EOS 250D (Dit is de compacte versie van de 800D/850D)

Voorgangers:
2017 | Canon EOS 800D
2017 | Canon EOS 200D (Dit is de compacte versie van de 800D)
2015 | Canon EOS 760D (Deze camera heeft twee lcd schermen en is in 2017 opgevolgd door de 77D)
2015 | Canon EOS 750D
2013 | Canon EOS 700D
2013 | Canon EOS 100D (Dit is de compacte versie van de 700D en is opgevolgd door de 200D)
2012 | Canon EOS 650D
2011 | Canon EOS 600D
2010 | Canon EOS 550D
2009 | Canon EOS 500D
2008 | Canon EOS 450D
2006 | Canon EOS 400D
2005 | Canon EOS 350D
2003 | Canon EOS 300D

Goed om te weten: In Amerika hebben deze camera's trouwens een andere naam. Hier worden ze namelijk als ‘Canon Rebel' op de markt gezet.

Vergelijkbare modellen van Nikon zijn modellen uit de D5000 serie, zoals de Nikon D5600.

xxxxD

De Canon spiegelreflexcamera's met 4 cijfers (EOS xxxxD) in de modelnaam zijn de instap modellen van Canon. Deze Canon fotocamera's beschikken over hoogwaardige (crop)sensoren, zijn eenvoudig te bedienen en zijn van plastic gemaakt. Verder maken deze Canon spiegelreflexcamera's gebruik van Canon EF en EF-s lenzen. Wil je starten met fotografie en niet teveel geld uitgeven? Dan is dit een ideale spiegelreflexcamera voor beginners.

Het nieuwste model:
2018 | Canon EOS 2000D

Voorgangers:
2018 | Canon EOS 4000D
2016 | Canon EOS 1300D
2014 | Canon EOS 1200D
2011 | Canon EOS 1100D
2008 | Canon EOS 1000D

Vergelijkbare modellen van Nikon zijn modellen uit de D3000 serie, zoals de Nikon D3500.

Afsluiting

Ik hoop dat mijn overzicht je heeft geholpen en dat ik je heb kunnen uitleggen wat de verschillen tussen de verschillende Canon camera's zijn. Heb je toch nog twijfels of vragen? Laat dan gerust een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan je ook altijd even kijken op de website van Canon en neem ook eens een kijkje naar de actuele cashbacks.

Camera winkels die Canon camera's verkopen

Wil je een Canon camera kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera Express
Cameraland
Media Markt

Belgische camera winkels:

Coolblue BE
Kamera Express

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 14 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

210 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Wouter
11 Dagen geleden

Dag Thijs,

Ik ben al jaren een wildlife reiziger, en mijn camera is mijn beste travelbuddy. Over de jaren heen is die geevolueerd van de EOS D500 naar de EOS D70, en nu is het tijd voor een nieuwe upgrade. Ik heb 2 jaar geleden de nieuwe Tamron 150-600mm gekocht, naar aanleiding van jou review artikel, en dat was een enchte gamechanger. Ik merk nu echter, als ik mijn fotos vergelijk met die van de camera van mijn vriendin (een EOS6D mark II), dat mijn fotos net die extra punch missen. Ik veronderstel dat dit het vershil is tussen een crop-sensor en een full-frame sensor? Het aantal pixels is nochtans hetzelfde.
Ik ben dus op zoek naar een camera update, en wil uiteraard binnen Canon blijven. Mijn enige subjects zijn wildlife, vogels en mammals, van de tropsiche jungle tot de droogste woestijn. Als ik camera reviews zoek voor goede wildlife cameras, vind ik vaak tegenstrijdige reviews. Er zal daar waarschijnlijk een grote “personal opinion” in schuilen.

de 2 grote vragen die ik me stel zijn:
1) cropped sensor of full-frame sensor? mijn huidige D70 heeft die fameuse 1.6x crop factor, en dat is toch een serieuse meerwaarde als die vogel of aap net iets verder in een boom zit. Ik vroeg me af of een full-frame sensor beter beelden maakt, waardoor croppen in de editing fase je subject even goed in beeld brengt als mijn cropped sensor dat doet tijdens het vastleggen van het beeld.
2) de grote vraag, spiegelreflex trouw blijven? of switchen naar systeemcamera?

Er is zo veel keuze tegenwoordig, ik zie het bos niet meer door de bomen.
Wat zou jij me aanbevelen als nieuwe wildlife fotografie CANON camera, met een budget van 2000 euro maximum.

Alvast bedankt.

Mar
5 Maanden geleden

Momenteel maak ik zeer intensief gebruik van mijn Canon EOS 850D voor natuurfotografie en dan met name dieren. Hiervoor heb ik een Tamron 150-600 lens. Aangezien ik graag de lens wil blijven gebruiken, twijfel ik nu tussen een Canon R6 (met adapter) of de EOS 5D mark IV. Wat zou jouw advies zijn?

Leo
6 Maanden geleden

Hier zocht ik naar. Wat ik nog wel interessant zou vinden is te weten of bijvoorbeeld een 20D net zo goed is als een nieuwer model in lagere klasse.
Groet, leo

Leo
Antwoord op  Thijs Schouten
5 Maanden geleden

Dankjewel, goede tip.