Wat is het verschil tussen de Canon EOS R5 en de Canon EOS R3


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 21 maart 2024

Canon EOS R5 vs Canon EOS R3

De Canon EOS R5 en de Canon EOS R3 zijn twee Canon systeemcamera's die onder fotografen erg populair zijn. Beide camera's beschikken over een razendsnel autofocus-syteem en een hoogwaardige fullframe sensor. Hiermee schiet je haarscherpe foto's en video's. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee hoogwaardige systeemcamera's? In dit artikel vertel ik je meer over beide camera's, leg ik uit wat de verschillen zijn én heb ik de belangrijkste specificaties naast elkaar gezet.

Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is één van de meest populaire systeemcamera van 2024. Deze camera combineert hoogwaardige fotokwaliteit met snelheid en gebruiksgemak. De Canon R5 beschikt namelijk over een hoogwaardige 45 megapixel full frame sensor waarmee je details echt haarscherp vastlegt. Daarnaast is de systeemcamera super snel. Zo beschik je over 5.940 autofocuspunten en kan je tot maar liefst 20 beelden per seconde schieten. En omdat de camera over eye-detection beschikt stelt hij automatisch razendsnel scherp op het oog. Zelf heb ik deze camera getest (lees hier mijn Canon EOS R5 review) en ik ben echt weggeblazen door de mogelijkheden. Verder beschikt de R5 ook nog eens over een 5 assige beeldstabilisatie (hierdoor haal je trillingen weg) en is het menu zeer gebruikersvriendelijk. Maak je liever video opnamen? Ook dat kan met de R5! En niet zomaar… maar ik 8K RAW! De Canon EOS R5 is dan ook oprecht een geweldige systeemcamera voor ieders die niet per se de top hoeft (EOS R3), maar wel wil beschikken over een zeer hoogwaardige camera.

Plus en minpunten van de Canon EOS R5:
Beste premium systeemcamera volgens EISA 2021-2022
Hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
5.940 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Minder krachtige accu ten opzichte van de R3

Bekijk de Canon EOS R5

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is Canon's professionele systeemcamera die eind 2021 op de markt is gekomen. Het is een professionele systeemcamera met super snelle autofocus en een ingebouwde grip waardoor er grotere accu's in kunnen en je ook in de portret stand goed kan fotograferen. De Canon EOS R3 is de brug tussen Canon's vlaggenschip de Canon 1Dx mark III spiegelreflexcamera en de immense populaire Canon EOS R5 systeemcamera. De Canon EOS R3 beschikt over een 24.1 megapixel full frame sensor en dankzij de krachtige DIGIC X-beeldprocessor schiet je met 30 frames per seconde met AF/AE tracking, oog-, hoofd- en lichaamsherkenning. Ook zit er een geheel nieuw autofocus systeem in met zogenaamde Eye Control Function. Hiermee zal de camera scherpstellen op de plek waar je naar kijkt, net zoals in de klassieke Canon EOS 5 (analoge camera)! Ideaal voor sport- en natuurfotografen die in een split second de autofocus moeten verleggen. Al met al maakt dit de EOS R3 de ideale systeemcamera voor de professionele fotograaf!

Plus en minpunten van de Canon EOS R3:
Beste professionele camera 2022-2023 volgens EISA
Eye Control Function systeem (met je oog scherpstellen)
Hoogwaardige 24.1 megapixel fullframe sensor
Schiet tot 30 beelden per seconde (RAW!)
Video in 6K RAW 60p
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
1.053 scherpstelpunten
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, bluetooth of LAN
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E19, bekend van o.a. de 1D serie)
Spatwater en stofdicht
Kwaliteit mag wat kosten…

Bekijk de Canon EOS R3

Wat zijn de verschillen tussen de Canon EOS R5 en de Canon EOS R3?

Het grootste verschil tussen de Canon EOS R5 en de Canon EOS R3 zit in de sensor, het autofocussysteem en de bouw. Qua sensor is de EOS R5 uitgerust met een 45 megapixel fullframe sensor waar de EOS R3 uitgerust is met een 24 megapixel fullframe sensor. Hierdoor kan je met de EOS R5 afbeeldingen met een hogere resolutie maken dan met de EOS R3. Daarnaast kan je met de R5 ook op een hogere kwaliteit filmen, namelijk 8K vs 6K die de R3 maximaal levert. Kijken wij naar autofocus, dan is de EOS R3 een stuk sneller. Dit komt doordat hij minder grote beelden hoeft te verwerken met als gevolg dat je met de Canon EOS R3 tot maar liefst 30 beelden per seconde kan schieten. De Canon EOS R5 schiet 20 beelden per seconde. Als laatste is er ook een groot verschil in de bouw van de camera. De Canon EOS R3 heeft een ingebouwde verticale grip (dit kennen wij van de Canon 1D-serie) waardoor je ook in de portret-stand makkelijker bij je knoppen kan. Daarnaast geeft dit ook ruimte voor een krachtigere accu waardoor je met de Canon EOS R3 bijna 2 x zoveel foto's kan maken op één acculading ten opzichte van de Canon EOS R5.Naast deze verschillen, zijn er uiteraard nog meer verschillen te vinden. Deze vind je in onderstaande tabel. Hier heb ik alle specificaties op een rijtje gezet.

Bekijk alle verschillen tussen de Canon EOS R5 en R3


Links de Canon EOS R3 en rechts de EOS R5

Specificaties van de Canon EOS R5 en de Canon EOS R3 op een rijtje

Eigenschap Canon EOS R5 Canon EOS R3
Introductiejaar 2020 2021
Soort camera Systeemcamera Systeemcamera
Lens Mount Canon RF Canon RF
Sensor Fullframe Fullframe
Resolutie sensor 45 megapixel 24,1 megapixel
Maximale foto resolutie 8192 x 5464 pixels 6000 x 4000 pixels
Maximale video resolutie 8K (8192 x 4320 pixels) 6K (6000 x 3164 pixels)
Maximale ISO waarden 102.400 204.800
Aantal beelden per seconde 12 met mechanische sluiter, 20 met elektronische sluiter 12 met mechanische sluiter, 30 met elektronische sluiter
Eye Control AF Nee Ja
Aantal autofocuspunten 5.940 1.053
Onderwerpdetectie Lichaam, ogen, dieren en voertuigen Gezicht, ogen, dieren en voertuigen
Beeldstabilisatie Ja, 5 assig Ja, 5 assig
Kortste sluitertijd 1/8.000s 1/64.000s
Flitsen met elektronische sluiter Nee Ja
Type scherm Kantelbaar (onder/boven) Kantelbaar (onder/boven)
Wifi en NFC Ja Ja
GPS Nee, enkel met losse adapter Ja
Ethernet Nee Nee
Type accu LP-E6NH (ook de LP-E6 past in de R5) LP-E19
Capaciteit accu Ongeveer 490 foto’s Ongeveer 860 foto’s
Gewicht 738 gram 1015 gram
Afmetingen (bxhxd) 135.8 x 97.5 x 88 mm 150 x 142.6 x 87.2 mm
Prijs op moment van schrijven: €4.549 €6.499
Meer informatie: Lees mijn Canon EOS R5 review Lees mijn Canon EOS R3 review

Welke camera past bij mij? De Canon EOS R5 of de EOS R3?

Ben je erg aan het twijfelen tussen deze twee camera's en weet je niet precies welke het moet worden? Stel jezelf dan deze vragen:

1. Ben je veel met actie bezig, zoals het fotograferen van vogels of sport, en heb je niet per se veel megapixels nodig? Ga dan voor de Canon EOS R3. De extra snelheid van de camera, in combinatie met oog autofocus, is ontzettend waardevol bij het fotograferen van actie.

2. Heb je niet per se veel snelheid nodig (lees: 20 beelden per seconde is meer dan genoeg) maar wil je wel graag de mogelijkheid hebben om veel te croppen? Ga dan voor de Canon EOS R5. De grotere sensor met meer megapixels, in combinatie met zijn snelheid, is ontzettend fijn om mee te werken. Let er alleen wel op dat je eerder last hebt van ruis met de R5 dan met de R3. Dit omdat je eenmaal meer pixels hebt.

Hopelijk kan je met bovenstaande je vragen beantwoorden. Lukt dat nog niet? Lees dan eens mijn Canon EOS R5 review en Canon EOS R3 review. In deze reviews leg ik je veel meer uit over de camera's en laat ik ook voorbeeldfoto's zien die ik met beide camera's heb gemaakt. Daarnaast kan je ook RAW beelden downloaden zodat je zelf de kwaliteit kan beoordelen.

Lees mijn Canon EOS R5 review

Lees mijn Canon EOS R3 reviewLinks de Canon EOS R6, in het midden de R5 en rechts de R3

Meer leren over Canon camera's?

Wil je nog meer lezen over de verschillende Canon camera's? Check dan mijn uitgebreide artikel over Canon Camera's. Tenslotte kan ik je ook aanraden om de laatste Canon acties te bekijken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 1 Stem
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten