Nikon Z9 review

Door: Thijs Schouten
Waardering: 98/100 punten


De Nikon Z9, het topmodel van Nikon!

De Nikon Z9 is het topmodel van Nikon en is gericht op de professionele fotograaf. De Z9 is een zogenaamde systeemcamera en is uitgerust met een fullframe stacked (gestapelde) CMOS-sensor met maar liefst 45.7 megapixels. Daarnaast is de autofocus van de Z9 ongelofelijk snel! Zo schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde, schiet je 8K video-beelden en beschik je over 493 autofocuspunten. Om al deze beelden snel te kunnen verwerken maakt de Nikon Z9 gebruik van een EXPEED 7 processor. De body is van magnesium legering waardoor hij zowel spatwater als stofdicht is. Het resultaat, een fantastische topcamera die je zowel voor fotografie als videografie kan gebruiken. In dit artikel lees je alles over de Nikon Z9 en laat ik ook de verschillen zien tussen de Nikon Z7 II en de Nikon Z9.

Bekijk de Nikon Z9 bij CameraNu

Bekijk de Nikon Z9 bij Kamera-Express

Nikon Z9 releasedatum

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. In maart 2021 werd de Nikon Z9 al voor-aangekondigd, maar omdat Nikon nog druk bezig was met de ontwikkeling van deze camera, werd hij pas officieel in oktober 2021 gelanceerd. Op dit moment kan je de camera bij verschillende fotowinkels bestellen waarna de camera eind 2021 (december) zal worden uitgeleverd).

Nikon Z9 autofocus

De Nikon Z9 blinkt uit door zijn autofocus. Het autofocussysteem in deze systeemcamera is namelijk compleet nieuw. Zo beschik je over 493 autofocus-punten waarvan 405 autofocus-punten gebruikt worden in een van de 10 automatische veld-af modi. Dankzij deze 10 AF-veldstanden kan je voor iedere situatie de juiste autofocus-instellingen gebruiken. Of je nu vogels gaat fotograferen, of juist de camera gebruik voor het vastleggen van sporters, de Nikon Z9 zorgt voor de juiste scherpstelling. Hiervoor maakt de Z9 gebruik van Deeplearning Artificial Intelligence die automatisch tot maar liefst 9 onderwerpen kan herkennen. En of dit nu vogels, dieren, mensen of voertuigen zijn, de Nikon Z9 weet ze te vinden en stelt hier razendsnel op scherp. Ook kan de Z9 automatisch scherpstellen op ogen, iets dat we ook zien in de topmodellen van Canon (de Canon EOS R5) en Sony (de Sony A1).

Nikon's Deeplearning AI

Naast de Deeplearning AI autofocus maakt de Nikon Z9 ook gebruik van een 3D-tracking die we kennen uit de Nikon D6. Dankzij deze techniek kan de camera het onderwerp volgen en reageert hij direct op veranderingen in de positie, richting of snelheid van het onderwerp. Dit is ideaal bij snelle acties, zoals bij het fotograferen van sport of natuur. De burstrate van de Nikon Z9 is zeer indrukwekkend en loopt op tot maar liefst 120 beelden per seconde! In deze stand schiet je in JPEG's met maximaal 11 megapixel. Wil je in JPEG met 45 megapixel schieten? Dan kan dit tot maximaal 30 beelden per seconde. Ben je, net zoals ik, een RAW schieter? Dan kan je tot maximaal 20 beelden per seconde schieten in de volledige resolutie (45 mp). En het mooie, de buffer loopt pas vol bij 1000 foto's waardoor je echt ieder moment kan vastleggen!


Specificaties van de Nikon Z9 systeemcamera

Eigenschap
Soort camera Systeemcamera
Sensor Full frame
Resolutie sensor 45.7 megapixel stacked CMOS-sensor
Maximale foto resolutie 8256 x 5504 pixels
Maximale video resolutie 8K video met 24 – 60fps / 4k video met 24 – 120fps
Maximale ISO waarden 102.400
Processor Expeed 7 processor
Aantal beelden per seconde 120 fps!
Autofocus Deeplearning AI, detectie van maximaal 9 verschillende onderwerpen mogelijk
Aantal autofocuspunten 493 waarvan 405 voor automatisch veld-af
Belichting loopt van -5 tot +5 EV in 1/2 stops of 1/3 stops
Kortste sluitertijd 1/32000sec
Type scherm Zowel horizontaal als verticaal kantelbaar (90 graden)
Opslag / geheugenkaarten CFexpress Type B en XQD
Wifi Ja
Bluetooth Ja
Behuizing Magnesium, daardoor stof- en spatwaterdicht
Gewicht 1160 gram
Afmetingen (bxhxd) 149 x 150 x 91mm
Accu EN-EL18d (ongeveer 700 foto's)
Prijs €5.999
Meer informatie Bekijk alle Nikon Z9 specificaties


Filmen met de Nikon Z9

Naast fotografie is de Nikon Z9 ook uitermate geschikt voor het maken van video-opnamen. Zo film je 8k beelden met snelheiden tussen de 24 en 60 frames per seconde. Ben je meer van de super slowmotion beelden? Ook dit kan met de Nikon Z9 en maar liefst in 4k! In 4k kan je namelijk gebruik maken van snelheden tussen de 24 en 120 frames per seconde. De maximale opnameduur van een video is maar liefst 125 minuten wat de Nikon Z9 de systeemcamera maakt met de langste opname duur (veel andere systeemcamera's komen niet verder dan 30 minuten).

De viewfinder van de Nikon Z9

De elektronische zoeker van de Nikon Z9 zorgt voor een realtime weergave zonder black out, oftewel, je blijft je onderwerp zien zelfs als je een foto maakt. En doordat de zoeker een weergave heeft van maar liefst 3000 nits, heeft de Z9 de meest heldere zoeker van dit moment. Het is echt net alsof je door de zoeker van je ‘traditionele' spiegelreflexcamera kijkt. Sterker nog… het is zelfs beter want als je een foto maakt heb je geen last van black-outs.

Het kantelbare scherm van de Nikon Z9

Het 3.2 inch scherm van de Z9 is tot 90 graden kantelbaar over zowel de horizontale als de verticale kant. Hierdoor kan je eenvoudig uit een hoek werken in zowel de portret- als de landschap-stand. Daarnaast beschikt het scherm over touchscreen waardoor je eenvoudig je scherpstelpunt kan bepalen en ook eenvoudig door je foto's en instellingen kan gaan.


Wat zijn de verschillen tussen de Nikon Z7 II en de Nikon Z9

De Nikon Z9 is de grotere broer van de Nikon Z7 II. Maar wat zijn precies de verschillen? Het grootste verschil zit hem vooral in de autofocus (Z9 is sneller en schiet met meer beelden per seconde) en de video resolutie, maar er zijn ook kleinere verschillen. In onderstaand overzicht heb ik een duidelijke opsomming voor je gemaakt.

De belangrijkste verschillen tussen de Nikon Z7 II en de Nikon Z9 op een rijtje

Eigenschap Nikon Z7 II Nikon Z9
Introductiejaar 2020 2021
Sensor Fullframe Fullframe
Resolutie sensor 45.7 megapixel 45.7 megapixel
Maximale video resolutie 4k in 60P 8k in 60P
Processor Expeed Expeed 7
Aantal beelden per seconde 10 120
Aantal autofocuspunten 493 waarvan circa 80 voor het automatische veld 493 waarvan circa 405 voor automatische veld
Realtime eyetracking Ja Ja, met deeplearning AI
Beeldstabilisatie Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie (compenseert tot 5 stops) Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie (compenseert tot 5 stops)
Type scherm Kantelbaar over 2 assen Kantelbaar over 4 assen
Viewfinder OLED met 11 helderheid niveaus OLED met 16 helderheid niveaus
Geheugen opslag 2 slots: CFexpress Type B of SD (UHS-I & UHS-II) of XQD 2 slots: CFexpress Type B of XQD
GPS Nee Ja
Accu EN-EL15c, ca. 420 beelden EN-EL18d, ca. 700 beelden
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 615 gram 1160 gram
Afmetingen (bxhxd) 134 x 100.5 x 69.5mm 149 x 150 x 91mm
Prijs €3.199 €5.999
Meer informatie Alle specificaties van de Nikon Z7 II Alle specificaties van de Nikon Z9

Uitgebreide video over de Nikon Z9

Wil je meer weten over de Nikon Z9? Check dan eens onderstaande video van Nikon. Hierin krijg je een goed beeld van wat deze camera allemaal kan!

Nikon Z9 kopen?

Wil jij de Nikon Z9 systeemcamera kopen? Deze systeemcamera is vanaf december 2021 leverbaar en gaat €5.999 kosten. Op de websites van Kamera-Express en CameraNu is hij nu al te bestellen zodat jij hem als een van de eerste in huis hebt! Heb je nog vragen over deze camera of wil je persoonlijk advies? Laat dan een berichtje hieronder achter. Ik zal je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

5 1 Stem
Aantal sterren
0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten