Stockfotografie


Verdien geld met je foto's

In dit artikel leg ik uit hoe je eenvoudig geld kan verdienen met het verkopen van je eigen foto’s. Dit wordt ook wel stockfotografie genoemd. Ik zal allereerst de basis van het verkopen van foto's op het internet uitleggen. Na deze basis zal ik mijn ervaring omtrent verschillende stockbureau's geven. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen.

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Wat is stockfotografie?
2. Het kopen en verkopen van foto’s via internet
3. Wanneer kan je beginnen met het verkopen van foto’s?
4. Beginnen met stockfotografie
5. Refereren van kopers en verkopers
6. Diverse stocksites
7. Stockfotografie en de belastingdienst
8. Bijhouden en analyseren van sales
9. Vind je foto's terug

1. Wat is stockfotografie?

Het verkopen van foto's heet stockfotografie (stock photography) en werkt heel eenvoudig. Als fotograaf bied jij jouw foto’s aan op een website van een stockagent (stocksite genoemd). Deze agent plaatst vervolgens jouw foto’s in zijn database welke toegankelijk is voor de klanten van de agent. Wordt een foto verkocht, dan krijg jij een deel van de opbrengst. Hoeveel de opbrengst precies is hangt van diverse zaken af en wordt in de volgende paragraaf nader uitgelegd.

2. Het kopen en verkopen van foto’s via internet

De verkoopprijs van een foto wordt door diverse zaken bepaald. Deze zaken hebben invloed op de verkoopprijs en daarmee de verdiensten voor de fotograaf. Als fotograaf krijg je namelijk een percentage van de opbrengst uitgekeerd en dit kan oplopen tot tientallen euro’s per verkochte foto. De prijs van een foto hangt van onderstaande zaken af.

 • de resolutie van de foto
 • de licentie voor gebruik
 • de exclusiviteit van de foto
 • het type kopende klant

2a. De resolutie van de foto

Kopers van foto’s hebben de mogelijkheid om een foto in verschillende maten (resoluties) te kopen. Bij het gebruik van een foto op een website heb je immers een kleinere foto nodig dan wanneer je een foto in een magazine wilt afdrukken. Voor een kleinere foto betaal je minder dan voor een grote. Als fotograaf betekent dit dat je voor een verkoop van een kleinere resolutie foto minder krijgt dan dat je voor een foto met een hoge resolutie krijgt. Let wel, upload jouw foto altijd in de grootste / hoogste resolutie. De foto's worden namelijk automatisch verkleind door de stocksites om ze in verschillende prijsklassen aan te kunnen bieden.

panorama foto alpen

2b. De licentie voor gebruik

Als koper van een foto moet je aangeven in welke mate je de foto gaat gebruiken. De eerste mogelijkheid is het afnemen van een ‘extended license'. Deze licentie geeft de koper het recht de foto meerdere malen te gebruiken. Denk hierbij aan gebruik voor een televisiereclame of advertentie in een krant of tijdschrift. De tweede licentie geeft de koper het recht voor eenmalig gebruik. Deze licentie wordt ook wel ‘standard license' genoemd. Een ‘extended license’ is duurder dan een ‘standard license’ en als fotograaf krijg je dus ook meer voor een uitgebreide licentie betaald dan voor een standaard licentie.

2c. De exclusiviteit van de foto

Als fotograaf heb je de mogelijkheid en flexibiliteit om jouw foto’s op één of meerdere stocksites te plaatsen. Als jij je foto’s op meerdere stocksites aanbied is er een grotere kans dat je foto’s verkocht worden aangezien je toegang hebt tot meer potentiële kopers. Stocksites hebben echter liever dat je als fotograaf slechts voor één stocksite kiest. Hierdoor kunnen zij beelden leveren welke niet overal verkrijgbaar zijn. Als dank belonen zij ‘exclusieve fotografen’, dit zijn fotografen die hun werk slechts op één site aanbieden, met een hogere opbrengst (percentage van de opbrengst) per verkochte foto. Daarnaast zetten stocksites ‘exclusieve fotografen’ meer in de spotlight. Denk hierbij aan plekken op de frontpage van een site, foto’s in nieuwsbrieven naar klanten, etc.

2d. Het type kopende klant

Er twee soorten kopers. Als eerste kan een klant een losse foto aanschaffen die hij/zij op de website van de stocksite heeft gevonden. Dit wordt ook wel een ‘pay as you go' klant genoemd welke enkele foto’s per keer besteld. Er zijn ook klanten die op maandelijkse basis meerdere foto’s willen afnemen. Denk hierbij aan ontwikkelaars van websites, redacties, etc. Deze kopers kunnen een abonnement nemen waarna ze een maandelijkse contributie betalen. Wil je meer over de kosten weten, kijk dan even op de stock websites zelf waarvan straks een aantal worden vermeld.

3. Wanneer kan je beginnen met het verkopen van foto’s?

Iedere fotograaf kan zich gratis en vrijblijvend aanmelden bij de verschillende stocksites. Vrijwel alle stocksites hebben echter wel een toelatingskeuring voordat je foto's mag verkopen. Deze keuringen zijn meestal zeer streng, dus wees daarom zeer kritisch bij het uploaden van je eerste serie foto's. Als je de toelatingskeuring hebt gepasseerd mag je beginnen met het uploaden van je foto's voor verkoop. Vaak kan je hier de foto's, welke je voor de toelatingskeuring hebt gebruikt, wederom gebruiken. Ook deze foto's worden altijd gekeurd voordat deze online komen te staan. Let er verder op dat het keuren van foto's wel even kan duren. Dit verschilt per stocksite en varieert tussen de 24 en 172 uur. Iedere foto wordt namelijk gekeurd op zaken als scherpte (zoom eens in tot 100% en kijk of de foto scherp is), contrast, belichting, verkoopwaarde, en dergelijke.

ijsvogel_op_100procent

4. Beginnen met stockfotografie

De databanken van stocksites bevatten miljoenen foto’s. Om deze foto’s vindbaar te maken voor klanten moeten de foto’s met extra informatie aangevuld worden. Deze informatie wordt in uitzonderlijke gevallen door de stocksite ingevuld, echter moet in de meeste gevallen de fotograaf zelf deze informatie invullen. Door deze extra informatie direct in de EXIF informatie van een foto op te nemen kan veel tijd bespaard worden indien de foto’s op verschillende stocksites aangeboden worden. Enkele zaken die ingevuld moeten worden zijn:

 • een titel
 • een omschrijving
 • zoekwoorden
 • categorieën
 • vrijwaringsformulieren

4a. Foto's een titel geven

Iedere foto moet een titel / naam hebben. Deze naam wordt in veel gevallen getoond wanneer een koper op relevante zoekwoorden zoekt, dus zorgt voor een passende titel voor jouw foto.

4b. Foto's een omschrijving geven

Als kleine inleiding dient iedere foto voorzien te zijn van een korte omschrijving. Denk hierbij aan een verhaal over het onderwerp en de locatie. Deze omschrijving komt bij de foto te staan en heeft zover ik weet geen invloed op de zoekmachines van de stocksites.

4c. Foto's labelen met zoekwoorden (keywords)

Per foto moeten keywords (sleutelwoorden) worden toegevoegd. Deze sleutelwoorden zijn omschrijvingen van het onderwerp van de foto. Door middel van deze omschrijvingen (of keyword) zal de potentiële koper de foto terug vinden met behulp van de zoekmachine van de stocksite. Het is echter wel van belang dat je dit accuraat doet. Te weinig sleutelwoorden kan er toe leiden dat je foto vrijwel niet gevonden (en daarmee gekocht) wordt. Te veel (onzinnige) sleutelwoorden kan eventueel tot afkeuring van de foto door de stocksite betekenen.

Tip!

Na flink wat onderzoek ben ik tegen een tool opgelopen waarbij je makkelijk keywords kan genereren. Deze tools staat op de website van Juri Arcurs wie een zeer succesvol persoon is betreffende stockfotografie. Zijn tool geeft je de mogelijkheid om zelf een aantal sleutelwoorden opgeven waarna deze foto's van Shutterstock bij jouw sleutelwoorden zoekt. Selecteer vervolgens de foto's welke op jouw foto lijken en klik op ‘Accept photo's' onderaan de pagina. Nu krijg je een lijst met alle sleutelwoorden welke je vervolgens individueel kan selecteren. Selecteer de sleutelwoorden welke op jouw foto van toepassing zijn en klik op ‘show list' rechts boven aan de pagina. Nu heb je een lijst welke je vervolgens makkelijk kan kopiëren naar de stocksite of in de EXIF data van je foto.

4d. Foto's categoriseren

Bij veel stocksites dien je ook een aantal categorieën per foto te selecteren. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden uit ‘architectuur', ‘transport', ‘natuur’ en dergelijk. Deze handeling is snel en eenvoudig uit te voeren, let er echter wel op dat je dit zorgvuldig doet. Het selecteren van de categorieën heeft namelijk invloed op de zoekresultaten van de potentiële koper.

4e. Vrijwaringsformulieren

Mocht je foto eventuele gezichten, bedrijfslogo's of handelsnamen hebben, dan heb je een vrijwaring nodig. De persoon of het bedrijf welke aanwezig in de foto zijn, dienen jou goedkeuring te geven voor de verkoop van de foto's. Het vrijwaringsformulier kan je downloaden via de stocksite en er is een handtekening nodig van de persoon of het bedrijf voordat de foto zal worden opgenomen in de database.

5. Refereren van kopers en verkopers

Vrijwel iedere stocksite heeft de mogelijkheid om kopers en verkopers te refereren aan jouw eigen portfolio. Dit wordt ookwel ‘referral program' of ‘affiliation' genoemd. Op deze manier kan je als fotograaf extra inkomsten genereren door nieuwe klanten of fotografen aan te melden bij de stocksite. Als dank voor aanmelding van een nieuwe fotograaf of klant, krijgt de bemiddelende fotograaf een kleine vergoeding. Daarnaast geven een aantal stock websites vergoeding per gekochte of verkochte foto van de nieuwe klant aan de bemiddelende fotograaf. Dit heeft verder geen invloed op de prijs of opbrengst van de nieuwe fotograaf.

6. Diverse stocksites

Rechts en hieronder in de uitleg vind je links naar de verschillende stocksites waar ik zelf actief op ben. Via deze links wordt je door mij gerefereerd waardoor ik een kleine vergoeding krijg als jij je aanmeld. Let wel, dit heeft verder geen negatieve gevolgen voor jouw inkomsten of aanschafprijs. Wil je dat ik niet gerefereerd wordt? Ga dan rechtstreeks naar de betreffende stocksite.

iStockphoto

iStockphoto is de pionier op het gebied van stockfotografie. Het is één van de grootste stocksites met ruim 4 miljoen foto's online. Voor verkopers is deze stocksite zeer interessant, echter heeft deze een redelijk zware keuring voordat je foto's mag verkopen. Deze keuring heeft een redelijk lange tijdsbestek van officieel 1 week, in praktijk loopt dit vaak uit. Verder trekt de websites haar ‘exclusives’ (fotografen die enkel voor deze stocksite werken en nergens anders hun foto’s aanbieden) erg voor. Het is daarom vrij lastig om hier goed tussen te komen, wat zal inhouden dat de verkopen hier niet altijd even hoog zullen zijn.

Wil je meer over iStockphoto weten? Lees dan meer op mijn iStockphoto pagina.

Shutterstock

Shutterstock is één van de grootste en (bij veel fotografen) best lopende stocksite. Deze website verkoopt over de 5,5 miljoen foto's, waarbij je als fotograaf $0,25 per download krijgt voor een standaard licentie en $28,- per download met een extended licentie. Nu kan het zijn dat de betaling van $0,25 per download laag lijkt, echter zal dit in praktijk toch zeer profijtelijk zijn. Vaste klanten met een maandelijkse bijdrage mogen namelijk 25 foto's per dag downloaden. Hierdoor kan het aantal downloads per dag voor de fotograaf behoorlijk oplopen. Bij vele andere stocksites blijven de downloads per dag ver achterwege in vergelijking tot shutterstock. Een nadeel als fotograaf van deze website is de zware keuring welke je in het begin moet doorlopen. Dit doe je aan de hand van het uploaden van tien foto's (waarbij binnen 48 uur de uitslag bekend is). De keuring is erg zwaar het zou zo maar kunnen dat je niet meteen wordt toegelaten. Hou echter vol, want deze stocksite loont zeker de moeite.

Update Juni 2020: Shutterstock heeft helaas het commissie model aangepast waardoor je nu geen $0,25 maar $0,10 per download krijgt. Helaas een stuk minder… Ik hoop dat ze dit snel weer gaan herzien, echter is niet bekend of ze dit gaan doen.

Wil je meer over Shutterstock weten? Lees dan meer op mijn Shutterstock pagina.

Dreamstime

Dreamstime is een wat kleinere stocksite in vergelijking tot iStockphoto en Shutterstock. Echter is er geen toelatingskeuring bij deze stocksite, maar enkel keuring op kwaliteit van de foto's waarna deze direct in de verkoopdatabase zullen verschijnen. Zelf heb ik wel gemerkt dat de verkopen hier niet heel hard lopen, maar wel de moeite waard zijn.

Wil je meer over Dreamstime weten? Lees dan meer op mijn Dreamstime pagina.

Adobe Stock (voorheen Fotolia)

Adobe stock (voorheen Fotolia) is afgelopen jaren tot een van de grootste stockbureau's ter wereld gegroeid. Waar het voorheen onder de naam Fotolia erg vergelijkbaar was Dreamstime, is het sinds 2018 doorgegroeid naar een wereldspeler. Ook veel Nederlandse bedrijven kopen hun foto via deze stocksite en omdat er geen toelatingskeuring is, kan je hier snel van start. Naast verkopers biedt Adobe Stock ook veel kansen voor kopers, aangezien het een ruim aanbod heeft. Daarnaast is het eenvoudig te koppelen met de software pakketten van Adobe, zoals Adobe Photoshop. Wil jij je als fotograaf of koper aanmelden? Meld je dan gratis hier aan.

Can Stock Photo

Can Stock photo is een van de eerste stocksites. Ooit opgericht in 2004, maar inmiddels doorgegroei naar een zeer grote site met 21 miljoen beelden geschoten door 40.000 fotografen van over de hele wereld. Als je als fotograaf lid wil worden is het vrij eenvoudig. Je levert drie beelden in en als deze goed zijn ben je door. Klik hier als jij je wilt aanmelden.

De Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank is een stocksite welke geheel gericht is op Nederlands beeld. Deze stocksite accepteert dan ook enkel beeld van met Nederland of de Nederlandse cultuur te maken heeft. Iedereen die foto's kan maken, kan bij de Nederlandse beeldbank uploaden. Voorheen was er geen keuring, maar om de beeldbank in kwaliteit te doen stijgen hebben ze dit sinds januari 2010 aangepast. Veel klanten van de Nationale Beeldbank zijn landelijke tijdschriften en kranten, dus mocht je hier een foto verkopen, dan is de kans groot dat je hem ergens tegen komt! De verkopen lopen bij mij niet zo hard als bij andere stocksites (zie bovenstaande sites), maar wel is er een groot voordeel dat ze per foto uitbetalen. Dit betekend dat je niet hoeft te wachten voordat je een uitbetaling kan aanvragen. Dit is bij andere sites (zie bovenstaande) wel het geval en de drempel is vaak 100 dollar. Bij de Nationale Beeldbank krijg je direct een uitbetaling (let op, foto's van verkoop 6,99 EUR zijn hier een uitzondering op). Een ander voordeel van de Nationale Beeldbank is dat zij de hoogste commissie per foto geven. Je krijg als fotograaf namelijk 50% van de verkoopprijs (excl. btw) terwijl dit bij de andere sites op 20% tot 40% ligt. Klik hier als jij je wilt aanmelden.

Werk aan de muur


Werk aan de Muur is een Nederlands bedrijf dat het net even anders doet dan bovenstaande bedrijven. Via Werk aan de Muur kan je namelijk je eigen werken aanbieden, waarna zij ze voor je aanbieden op hun platform. Als klant / bezoeker koop je alleen geen digitale foto zoals bij andere stocksites, maar juist een print! Het is dus echt een werk voor aan je muur en heb je als bezoeker / klant de mogelijkheid om beelden te kopen op canvas, aluminium, Xpozer en (ingelijste) posters op hoogwaardige print kwaliteit. Door deze aanpak heeft Werk aan de Muur heeft dan ook een totaal andere doelgroep dan stocksites. Waar stocksites zich richten op zakelijke gebruikers (websites, drukkers, etc) richt Werk aan de Muur zich op de consumenten die iets moois in huis willen hangen of bedrijven die hun pand willen aankleden. Als fotograaf kan jij je gratis aanmelden en bepaal je zelf de verkoopprijs van je werk. Het werkt eigenlijk heel simpel. Je upload je werk, bepaalt een verkoopprijs en Werk aan de Muur doet de rest. Zij bieden het werk voor je aan op hun website, regelen de betaling en uiteraard ook het afdrukken en verzenden van het daadwerkelijke werk. En als fotograaf krijg je de commissie netjes op je rekening gestort! Zelf ben ik al sinds 2013 actief op werkaandemuur.nl (bekijk hier mijn shop) en heb al tientallen beelden over de jaren heen verkocht. Wil jij ook je werk verkopen? Meld je dan gratis aan en start met verkopen.

7. Stockfotografie en de belastingdienst

Als je foto's gaat verkopen moet je ook een aantal zaken regelen wat betreft belastingen. Laat je hier echter niet door afschrikken, het is allemaal vrij eenvoudig. Je hoeft slechts twee dingen te doen.

A) aangeven dat je in Nederland woont en zaken doet in Amerika. Zo hoef je niet 30% af te dragen aan de Amerikaanse staat.

B) Jouw inkomsten opgeven aan de Nederlandse belastingdienst onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’.

Verdieping op A:

Als je foto’s via een Amerikaanse Stocksite verkoopt, zoals Shutterstock, dan moet je 30% van je inkomsten afstaan aan de Amerikaanse belastingdienst. Maar, omdat Nederland een handelsverdrag met Amerika heeft, hoef jij als Nederlander dit niet te betalen. Dit regel je vrij eenvoudig in. Bij de stocksite vul je een W8BEN formulier in waarin je aangeeft dat je in Nederland woont en dat het stockbureau geen belasting hoeft in te houden. Op dit formulier moet je ook een EIN nummer invullen. Dit nummer is een Amerikaans BTW nummer voor mensen die zaken doen in Amerika, maar niet in Amerika wonen / gevestigd zijn. Hoe vraag je dit nummer aan? Heel eenvoudig via een SS-4 formulier die je hier kan vinden. Wat je allemaal moet invullen staat hieronder nader uitgelegd. Maar, omdat de post niet zo snel werkt, kan je ook een EIN via de telefoon aanvragen. Je hebt hem dan vandaag nog. Hoe werkt het? Bel met +1267-941-1099. Gebruik wel een vaste lijn of een goedkoop nummer die bijvoorbeeld te vinden is op Teledump. Het kan namelijk zijn dat je even in de wacht staat.

Wat moet je invullen / doorgeven op een SS-4 formulier of via de telefoon?

1. Voornaam Achternaam
2. Bedrijfsnaam
4a+4b: postadres
5a+5b: Adres
6: Land
9a: Sole proprietor (Eenmanszaak)
10: Compliance with IRS withholding regulations
11: Maand Jaar (datum hoeft niet)
16: Other: Graphical Design (in mijn geval)
17 : Photography (is voloende)
18: Nee (in mijn geval)

Na het controleren van de gegevens krijg je meteen telefonisch je EIN nummer. Schriftelijk ontvang je binnen 2 tot 3 weken een bevestiging. Dit nummer is overigens voor de rest van je leven te gebruiken omdat er geen vervaldatum op zit.
Als je jouw EIN eenmaal hebt kan je het W8BEN formulier compleet maken en opsturen naar het stockbureau. Ze zullen hierna geen belasting inhouden op jouw inkomsten. Wat je wel moet doen is jouw inkomsten aangeven bij de Nederlandse belastingdienst (zie onderstaand, kopje B).

B) Omdat je met het verkopen van jouw foto’s extra inkomsten genereert moet je dit wel opgeven aan de belastingdienst. Dit kan je gewoon opvoeren bij inkomsten uit overig werk.

8. Bijhouden en analyseren van sales

Als je bij meerdere stockbureau's aangemeld bent kan het lastig zijn om je verkopen bij te houden. Hier heb ik echter twee tips voor. De eerste is een excelsheet die ik zelf in elkaar heb gezet. Deze sheet geeft je de mogelijkheid om omzetten per bureau in te vullen waarna hij diverse grafieken laat zien. Deze sheet kan je vrijblijvend gebruiken en ombouwen naar je eigen smaak. Download hier het Excel bestand. Een tweede tip die ik je kan geven is een app voor iOS apparaten en Android toestellen. Deze app werkt heel simpel. Je hebt een hoofdscherm met daarin alle stocksites waar jij bent aangemeld. Als je vervolgens op een stocksite klikt, krijg je een overzicht met de laatste verkopen (inclusief foto). Bekijk onderstaande afbeelding om een indruk te krijgen van deze app.


De app Microstockr is inmiddels gratis en is verkrijgbaar in de iTunes store voor iOS of in de Google Play store voor Android.

9. Vind je foto's terug

Als je een foto hebt verkocht via een stocksite is het altijd leuk om te zien waar hij gebruikt wordt. Voorheen was het niet eenvoudig om de verkochte foto op te sporen, echter heeft Google dit in 2011 een stuk eenvoudiger gemaakt. Lees op mijn terugvinden pagina alles over het terugvinden van foto’s.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande stock fotografie, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Ik krijg erg veel reacties en aangezien ik een gezin met twee kleine kinderen heb kan het even duren voordat ik reageer. Maar… ik doe mijn best om je zsm te helpen. 🙂 Tenslotte wens ik je veel succes met het verkopen van jouw foto's!

Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg over een bepaald stockbureau.

istockphotoiStockphoto


shutterstockShutterstock


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Adobe Stock
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

228 reacties “Stockfotografie

 1. Hallo.

  Super fijne site, dank je wel voor alle uitleg.

  Ik maak foto’s van mijn dieren voor mijn eigen site, fb en instagram. Is het dan een probleem als ik deze opgeef als stockfoto, ze staan immers al online.

  mocht u het antwoord weten dan hoor ik het graag.

  mvg Marjolijn

  1. Hey Marjolijn,

   Bedankt voor je bericht en compliment!

   Je kan nog steeds prima je foto’s aanbieden bij stockbureaus. Zelfs als je ze al op je eigen site hebt staan. Het is namelijk niet zo dat ze nergens anders mogen staan. 🙂

   Happy sales!

   Greets

   Thijs

 2. Hi Thijs, Dank voor je mooie artikel en uitleg. Ik ben me aan het inschrijven bij Dreamstime en daar vragen ze om een TIN nummer. Is dat het zelfde idee als het EIN nummer?

 3. Op zich toch wel een goed idee om met fotografie zo geld te verdienen. Tot nu toe blog ik alleen en werk ik met affiliate marketing.

 4. Sinds 1 juni 2020 betaalt Shutterstock belachelijk lage prijzen voor foto’s, slechts een dubbeltje…! Een heel verschil met daarvoor. Het regent dan ook klachten en scheldpartijen op het forum van Shutterstock: vandaag al ruim 5000 posts over deze nieuwe strategie van Shutterstock om fotografen uit te knijpen: https://forums.submit.shutterstock.com/topic/100133-new-earnings-structure-for-contributors/
  Heel veel fotografen hebben hun beeldmateriaal (video’s en foto’s) inmiddels al verwijderd en stappen over naar andere bureau’s.
  Samengevat: vergeet Shutterstock!

  1. Hi Henk,

   Bedankt voor je bericht en ik kreeg het helaas ook door. Wat behoorlijk kl*te zeg… Ben er zeker niet blij mij en heb het ook verwerkt in mijn artikel. Weet nog niet of ik er ga stoppen (loopt nog steeds goed door) maartoch… food for thought.

   Groet

   Thijs

 5. Hoi Thijs,

  Bedankt voor je artikel met duidelijke uitleg. Ik ben gelijk begonnen met me in te schrijven bij verschillende stock websites. Ik heb er nu een stuk of 6, maar zie nu steeds een contributerscontract dat ik moet accepteren. Bij 123RF, Depositphoto’s en Alamy. Ik durf ze niet te accepteren. Vooral het stuk over rechtzaken vind ik erg beangstigend. Er staat bv.: “Depositphotos behoudt zich het recht voor om, op kosten van de Gebruiker, de controle en de verdediging van een zaak op zich te nemen of compensatie of schadevergoeding van de Gebruiker te eisen. In dit geval gaat de Gebruiker ermee akkoord om in geval van een dergelijke claim samen te werken met de verdediging van Depositphotos.” Ook staat er iets over het vergoeden van de advocaten. Ik ben meteen gestopt en weet niet goed wat ik moet doen. Bij de andere 6 stockwebsites heb ik ze niet gezien, maar waarschijnlijk hang ik er daar al aan vast. Zou je me kunnen adviseren?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Carola

  1. Hi Carola,

   Bedankt voor je bericht! Zelf heb ik dit nog niet gezien. Heb je een document? Dan kan ik het eens doorlezen om te kijken wat ze bedoelen. Let wel, ben geen advocaat dus ik weet ook niet precies wat het allemaal inhoud. 🙂

   Groet

   Thijs

 6. Hoi Thijs
  Bij Shutterstock is het een en ander veranderd. De laagste uitbetaling is nu 0,10 per download. Als je veel verkocht had, kreeg je i.p.v. 0,25 0,33 of 0,36. Dat is ook weg. Wel kun je in de loop van het jaar stijgen in ranking, waardoor de laagste uitbetaling iets meer wordt. Maar in het nieuwe jaar begint iedereen weer op het laagste niveau. Er wordt op dit moment hevig geprotesteerd. Sommigen gaan weg, anderen downloaden geen nieuwe foto’s meer uit protest. Alle veranderingen zijn 1 juni ingegaan en een week van tevoren medegedeeld.
  Zie forum: https://forums.submit.shutterstock.com/topic/100133-new-earnings-structure-for-contributors/
  Groeten Thijs

  1. Hey Thijs,

   Bedankt voor je bericht en inderdaad flink balen dat Shutterstock dit heeft aangepast. Behoorlijk kak wel te zeggen…..
   Heb het meteen aangepast in mijn artikel zodat ook andere lezers hiervan op de hoogte zijn!

   Groet

   Thijs

 7. Dag Thijs,
  Dreamstime : ik zie een voorbeeld van mijn eerste foto met hun logo er over en daar staat : royalty free photo ! ik heb nochtans niets aangeduid van “royalty free” , wel “commercial” … wat gebeurt er ? is dat omdat het de eerste foto’s zijn ? er wordt ook nergens naar een bankrekening gevraagd : enig idee waarom niet ?

  1. Hi Annemie,

   Klopt! Ze plaatsen er altijd logo’s doorheen dat je als klant de beelden rechten vrij (royalty free) kan kopen. Dit doen ze om je foto te beschermen en zodat mensen niet met je beeld aan de haal kunnen gaan.
   Wbt bankrekening. Dit kan je aangeven in je profiel. Bv, dat je via paypal wordt uitbetaald.

   Groet

   Thijs

 8. Beste Thijs,
  Is het mogelijk om bij diverse stock bedrijven dezelfde foto aan te bieden?

  1. Hi, dat is zeker mogelijk. Zolang je maar niet aangeeft dat je exclusief werkt voor een partij. Daarmee geef je namelijk aan dat de foto enkel daar te koop is.

 9. Hallo Thijs,
  Moeten de foto’s zo groot mogelijk worden aangeboden of is er een limiet?
  Hoe zit het met copyright?

  Gr. Paul

  1. Hey Paul,

   Je kan het beste de foto’s zo groot mogelijk aanbieden. En qua copyright. Ze blijven van jou dus je hoeft er geen logo in te verwerken. Dat doen zij voor je.

   Groet

   Thijs

 10. Hoi Thijs,

  Dank je wel voor dit artikel! Ik ben net begonnen met foto’s verkopen via stockbureau’s en ik lees op de fora daar dat het tegenwoordig kommer en kwel is met de verdiensten. Heb jij die ervaring ook of komt er bij jou nog wel regelmatig wat geld binnen? En hoeveel foto’s heb jij ongeveer bij de verschillende bureau’s uitstaan?

  Groeten,

  Ellen

  1. Hey Ellen,

   Bedankt voor je bericht en compliment!

   Om je vraag te beantwoorden. Ik heb zelf zo’n 500 foto’s live staan bij verschillende bureau’s en verkoop er dagelijks wel meer dan 1. Het is alleen geen volledige vetpot voor mij omdat ik er niet heel veel meer aan toevoeg. Zou ik dit wel doen, dan denk ik dat het weer harder gaat lopen. Ik richt mij nu echter meer op opdrachten en andere klussen en heb dit er lekker bij. 🙂

   Groet

   Thijs

 11. Handige tips voor het verkopen van stock fotos.
  Je moet echter (in ieder geval als je het formulier invult) ook vraag 7a en 7b invullen.
  Zo niet dan krijg je het formulier na ongeveer 3 weken retour met de vraag deze nog in te vullen

 12. Hallo Thijs,

  Mooi en inspirerend artikel. Ik wil gaan starten met het aanbieden van beelden op stocksites.
  Wat ik mij nog afvraag, in welke kleurruimte kun je de foto’s het beste aanleveren bij de sites?
  sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB of nog iets heel anders?

  Groeten,
  Bas

 13. Hi Thijs,

  Bedankt voor je handige artikel! Ik wil beginnen met foto’s uploaden op Can Stock Photo, hiervoor moet je drie foto’s uploaden. Weet je of dit echt drie totaal verschillende foto’s moeten zijn of dat dit ook foto’s van dezelfde omgeving mogen zijn met andere poses van modellen? Het gaat bij mij om landschapfoto’s met twee personen als model erop. De omgeving is hetzelfde, alleen de modellen hebben andere poses.

  Stel, je foto’s worden niet goedgekeurd, mag je ze dan gewoon aanpassen en opnieuw uploaden?

  Groeten!
  Juul

  1. Hey Juul,

   Ik zou zelf een paar verschillende foto’s doen. Dan maak je meer kans (anders gaan ze mogelijk aangeven dat ze teveel op elkaar lijken). Verder is het goed om bij modellen wel een modelverklaring toe te voegen. Anders krijg je geen akkoord om ze te verkopen.

   Veel succes met de verkoop! 🙂

   Groet

   Thijs

   1. Hi Thijs,

    Bedankt voor je snelle reactie! Weet je toevallig ook hoe het zin met een “herkansing” als één van je foto’s wordt afgekeurd?

    Alvast bedankt!

 14. Hallo,

  Vraagje: wat is het verschil tussen het W8BEN en het W8BEN-E formulier? Het gaat bij ons om een eenmanszaak. Als je op Shutterstock invult dat je aan Shutterstock bijdraagt als bedrijf, dan adviseren ze om het W8BEN-E formulier in te vullen. Ik las hier alleen maar over het W8BEN formulier. Volgens mij is die een stuk makkelijker in te vullen dus het zou fijn zijn als deze ook voldoet 🙂

  Ik hoor het graag! En bedankt dat er hier zoveel info te vinden is over Shutterstock, heel fijn 🙂
  Groeten Rachel

  1. Hi Rachel,

   Bedankt voor je bericht en leuk om te horen dat je veel aan mijn informatie hebt. 🙂

   Het is voor mij om eerlijk te zijn een tijd geleden dat ik deze formulieren heb ingevuld. Wat ik kan terugvinden is dat de W8BEN-E voor entiteiten is, en dus handig is als je een eenmanszaak hebt. Ik zou deze dan ook invullen, netzoals Shutterstock aangeeft.

   Hier kan je trouwens meer informatie vinden: https://blog.pdffiller.com/w-8ben-vs-w-8ben-e/

   Hopelijk kom je hiermee verder!

   Greets

   Thijs

 15. Beste Thijs,

  Ik wil graag foto’s en illustraties verkopen via Shutterstock.
  Ik kom uit Rusland en ik woon in Belgie.
  Ik denk dat ik ook een W8 BEN formulier moet in te vullen? maar ik weet niet zeker.
  Ik heb ook een vragje over de belasting regels, want ik kan nergens over deze sort werk informatie vienden. Ik heb geen bedrijf, ik ben een particulier ik heb mijn freelance werk ook niet geregestreerd, omdat ik niets erover weet hoe en waar moet ik dat regelen.
  En hoe moet ik daarna mijn belastingdeclaratie invullen?
  Ik heb ook geen Belgische nationalitijt, ik heb een russische.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Katerina

  1. Hey Katerina,

   Bedankt voor je bericht.

   Als je geen bedrijf hebt kan je ook prima foto’s verkopen, alleen zal de verkopende partij dan belasting inhouden. Hoe het alleen in Belgie werkt als je geen Belgische nationaliteit hebt weet ik zo niet. Ik zou dit als ik jou was eens navragen bij de Belgische Belastingdienst.

   Mvg,

   Thijs

 16. Hoi Thijs,

  Ik wil graag foto’s verkopen via Shutterstock.
  Alleen het belasting gedeelte is mij echt onduidelijk. Op het internet kom ik van alles tegen maar wat is nu de juiste weg. Ik ben een particulier en heb geen bedrijf of kvk. In het belastingcentrum van Shutterstock heb ik aangegeven dat ik geen ingezetene van de VS ben en dat ik particulier ben. Dien ik nu toch nog een W8 BEN formulier in te vullen? Weet jij hoe dit precies werkt? Ik heb me ook nog niet hoeven legitimeren, of gebeurt dit pas na goedkeuring van je eerste 10 foto’s?

  Hoor graag wat ik nu precies moet doen, want door de bekende bomen zie ik het bos even niet meer.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Ylanite

  1. Hey Ylanite,

   Thanks voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn is het voor mij alweer 10 jaar geleden dat ik mij heb aangemeld. Ik weet dus niet precies meer wanneer je je nu moet legitimeren. Maar anders bel je even met ze, dit kunnen ze je vast vertellen en ze hebben een NL kantoor.

   Verder kan je nog wel even wachten met het invullen van het W8 BEN formulier. Wat je nu namelijk hebt is dat ze bij verkopen TAX inhouden. Zodra je een ondernemer (eenmanszaak) bent, dan kan je het W8 BEN formulier invullen en zullen ze de Amerikaanse BTW niet inhouden. Je kan dus ook eerst even kijken hoe de verkopen gaan lopen. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets
   Thijs

 17. hi Thijs

  ik heb dit helemaal gelezen omdat ik het heel interessant vind
  maar toch heb ik nog 2 vraagjes

  1)als je 10 foto’s zijn toegelaten wanneer kan je dan nieuwe foto’s uploaden?
  2)hoe oud moet je zijn om je foto’s te verkopen?

  ik ben namelijk zelf 12 en iedereen om mij heen zegt dat ik mooie foto’s maak…

  1. Hey Elise,

   Bedankt voor je bericht en wat een goede vragen!

   Wbt vraag 1: je kan na de toelating meteen foto’s uploaden en starten met de verkoop.
   Wbt vraag 2: je moet minimaal 18 jaar oud zijn om foto’s te verkopen. Maar misschien kan je iets met je ouders regelen?

   Ben verder benieuwd naar je foto’s! Heb je ze ergens staan? Bv op Instagram? 🙂

   Greets

   Thijs

 18. Hoi Thijs,
  Een erg leuk en inspirerend artikel welke mij ertoe gezet heeft om de stap naar stock fotografie te gaan wagen. De eerste is meteen raak; shutterstock heeft mij in 1x approved, yes! Natuurlijk wil ik die 30% belasting niet betalen (wie wil dat nu wel…;-) ) maar vroeg mij het volgende af; mijn man heeft een B.V. op zijn naam , kan ik ik daarmee ook een EIN nummer opvragen voor mezelf of moet de BV of eenmanszaak echt op mijn naam staan? Alvast bedankt voor jouw reactie!

  1. Hey Janinne,

   Bedankt voor je bericht en wat gaaf om te horen dat je meteen bent toegelaten!

   Wbt je vraag. Ik denk dat je het wel op de zaak van je man kan zetten. Ik denk alleen wel dat je dan ook daar de inkomsten moet opgeven via de NL belastingdienst. Ik weet het niet 100% zeker, dus je zou het nog even bij de belastingtelefoon kunnen checken. 🙂

   Greets

   Thijs

 19. Hallo Thijs,

  Ik heb een vraag over mijn achternaam. In mijn paspoort staat uy in mijn achternaam en ik heb wel eens gehoord dat met name voor Canada de letter y niet wordt geaccepteerd. Gaat dat ook op voor Amerika? Zelf schrijf ik al jaren mijn achternaam met uij. Ik neem aan dat ik de formulieren SS-4 en W-8BEN volgens mijn paspoort moet invullen. Maar wordt de letter y geaccepteerd in persoonsnamen? Wat is het verschil tussen een W-7 en een SS-4 formulier om je ID aan te vragen?

  Ik zit nu 4 maanden op EyeEm maar heb nog niets kunnen verkopen. Ook op Werk aan de muur heb ik nog niets kunnen verkopen. Via EyeEm staan er een paar foto’s ook op Getty. Maar voor Getty heb je de tax-formulieren toch ook nodig?

  Ik heb inmiddels mijn werkkamer ingericht als studio voor de stockfotografie en portretfotografie en ben rustig mijn 10 foto’s aan het uitzoeken voor Shutterstock. Daarbij is mijn vraag of je een bedrijf moet zijn om de formulieren in te vullen? Een company name heb ik niet maar ik hou wel de uitgaven en inkomsten bij in een kasboek en bespreek dit met mijn boekhouder.

  Met vriendelijke groeten,

  Peter

  1. Hi Peter,

   Bedankt voor je mail en excuus voor mijn verlate reactie. Het zijn drukke tijden voor kerst.

   Ben je er inmiddels al uit? Zo niet, laat het dan zeker even weten. Dan denk ik met je mee! 🙂

   Groet

   Thijs

 20. Dag allen,

  Ik heb me net aangemeld op Adobe Stock. Ik begrijp echter niets van punt 5,6,7 en 9 + 10 van het W-8BEN formulier (i.v.m. belastingen). Kan iemand dit s.v.p. aan mij uitleggen?

  Groeten,
  Anneke

  1. Hi Anneke,

   Als ik het goed heb hoef je enkel 9 in te vullen:

   9. Hier kunt u vakje “A” aanvinken en Nederland invullen/ selecteren.

   Groet

   Thijs

 21. Hallo Thijs

  Super handig stukje

  Ik sta nu ingeschreven bij shutterstock maar heb geem formulier in hoeven vullen. Hoe kan ik dit als nog doen en waar moet ik deze naar toe sturen?

  Groetjes jennifer

 22. Dag Thijs,
  Ik heb me 2 jaar geleden aangemeld voor 2 stocksites.. alles goed hier. Nu wilde ik me dus ook bij 3 andere aanmelden om gewoon iets breder te gaan.
  Een daarvan is 123FR en als je fotos upload krijg je de keus: Rechtenvrij en redactioneel. Wat ik weet is dat redactioneel meer nieuws items zijn maar rechtenvrij klingt dan weer erg eng. Alsof ze de fotos kunnen gebruiken zonder te betalen.
  Ik hoop dat je hier antwoord op kunt geven,
  Vriendelijke groet,
  Bouke

  1. Hey Bouke,

   Ze bedoelen hiermee dat de koper de foto kan gebruiken voor bv commerciele uitingen of redactionele uitingen. En niet dat ze weer jou moeten betalen als ze bv de foto nog een keertje willen gebruiken in een andere uiting. Er zit vaak wel een limiet op (bv 10.000 prints) en dat is weer te vinden in de kleine lettertjes. Zelf verkoop ik ook via 123rf en heb geen problemen ondervonden. Ik wordt netjes betaald en ze gebruiken mijn foto’s niet gratis. 🙂

   Greets

   Thijs

 23. Ik heb uw artikel in grote lijnen doorgelezen. Ben wel nieuwsgierig geworden. Ik vraag mij af of dit vooral bedoeld is voor professionele fotografen of kunnen hobby fotografen ook deelnemen aan Stock-foto verkoop. Daarnaast vraag ik mij af of foto’s gemaakt met kleine camera van sony , kodak of Olympus geschikt kunnen zijn als Stockfoto?

  1. Hey Marcel,

   Stockfotografie is voor zowel professionele als hobby fotografen. Ik zou zeggen, meld je aan en geef het een kans. Wie weet kan je flink wat foto’s verkopen! Welke camera je gebruikt maakt verder niet uit, als de kwaliteit maar goed is en als de foto’s maar verkoopwaardig zijn. 🙂

   Groet

   Thijs

 24. hoi Thijs!

  Goed geschreven blogpost!!
  Ik had een vraag;
  mag het onderwerp wel van een merk zijn, zonder dat het erop staat?
  Bijvoorbeeld een Haute couture jurk van Dior, zonder dat je kan zien dat hij van Dior is?

  Hoop op een snelle reactie,
  Groetjes

  1. Hey A,

   Thanks voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn weet ik het niet zeker. Het kan namelijk zijn dat de maker (Dior) rechten heeft op het ontwerp en dat het daardoor niet kan. Het kan alleen per artikel / product verschillen. Als ik jou was zou ik dit eens checken bij een stockbureau. Mail anders eens met shutterstock. Zij moeten dit wel weten. 🙂

   Groet

   Thijs

   ps. wil je je uitkomsten delen? Ben er wel benieuwd naar 🙂

 25. Hallo Thijs,
  Fijn dat je aandacht besteedt aan Stockfotografie. Ben er deze week mee begonnen via Shutterstock. Was even uitzoeken maar ondertussen ben ik toegelaten en heb ik ruim 20 foto’s ge-upload (tip bij indienen ID: Als je je roepnaam (bv Piet) gebruikt bij de aanvraag en deze wijkt af van de naam in bv je paspoort (Pieter), dan wordt de ID niet geaccepteerd). De helft van de foto’s is door de “keuring” gekomen, de andere helft dus niet… Gebouwen is soms een “property release”, een kenteken is een “visible trademark” etc. Je leert er wel van!
  Wat ik echter nergens duidelijk terugvindt (maar dat kan aan mij liggen), is of je de foto’s die “rejected” zijn, weer na correctie direct opnieuw kunt indienen? Moet daar een bepaalde tijd tussen zitten? Zien ze deze nieuwe indiening niet als een “Previously submitted image”? En moet je de foto helemaal opnieuw uploaden en voorzien van titel en keywords… Ik zie nergens een button om de gegevens van de foto die is afgewezen te muteren.
  Veel vragen, maar ik hoor graag van je.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Henri

  1. Hey Henri,

   Bedankt voor je compliment en reactie! Ook bedankt voor je tip, dit kan andere fotografen weer verder helpen. 🙂

   Wbt je vraag. Het klopt dat je je foto’s niet eenvoudig opnieuw kan insturen. Je zult ze echt weer helemaal opnieuw moeten uploaden met alle keywords e.d. Mijn advies is dan ook om de keywords in de metabeschrijving van je foto te zetten (in bv photoshop) zodat je dit maar 1x hoeft te doen. Qua tijd maakt het volgens mij niet zo heel veel uit. Zelf zou ik een weekje of 2 wachten en het dan gewoon opnieuw insturen met de nodige aanpassingen.

   Greets en succes met de verkoop!

   Thijs

 26. Hallo Thijs,

  Zoals veel reacties hier heb ik inderdaad een hoop gehad aan je uitleg. No nonsense taal, helder, top uitleg!
  Ik Loop echter nog wel tegen het belasting verhaal aan. In de comments heb ik al wel aardig wat tips gelezen, maar ik kom er nog niet aan uit.

  Ik ben ingeschreven bij de KvK en zou dus volgens de beschrijving een EIN nummer moeten aanvragen. Ik test e.e.a. via Adobe stock, waar ik het W-8BEN document heb ingevuld en dit is ook goedgekeurd door de IRS. Ik heb hier géén BSN nummer of EIN nummer ingevuld!

  Via de link op je site moet ik een aantal stappen doorlopen om een EIN nummer aan te vragen. In een bepaalde stap wordt er gevraagd om je EIN nummer, maar dat is juist de reden waarvoor ik dit document in vul toch?

  Kortom, waar vraag ik exact een EIN nummer aan, of heb ik via het W-8BEN (zonder EIN of BSN nummer) al de 30% belasting ontlopen?

  Alvast hartelijk dank voor je reactie!

  groeten, Bart Dooremalen

 27. Hoi Thijs,

  Net als de meeste reacties hier ben ik ook enorm geholpen met je uitleg! Duidelijk met no-nonsense taal, top!

  Ik heb een vraag. Afgelopen week heb ik me aangemeld bij Adobe Stock (Fotolia), foto’s goedgekeurd dus klaar om te gaan!
  Nu heb ik me verdiept in het stuk over de belasting. Op Adobe stock heb ik een document ingevuld dat ik Nederlander ben en dus niet de 30% belasting hoef te betalen. Ik heb echter niet alle punten moeten beantwoorden die jij benoemde. Onderstaande niet:

  9a: Sole proprietor (Eenmanszaak)
  10: Compliance with IRS withholding regulations
  11: Maand Jaar (datum hoeft niet)
  16: Other: Graphical Design (in mijn geval)
  17 : Photography (is voloende)
  18: Nee (in mijn geval)

  Heb ik dan ergens vergeten aan te geven dat het een bedrijf betreft? Of gaat er iets anders mis?

  Alvast bedankt voor je tijd en hulp!

  Groeten, Bart Dooremalen

  1. Hey Bart,

   Bedankt voor je bericht en compliment! 🙂

   Gaaf dat jij je hebt aangemeld bij Adobe Stock! Loopt het al een beetje door?
   Wbt je vraag. Het is alweer een tijdje geleden dat ik zelf de formulieren heb ingevuld, dus het kan inmiddels iets verandert zijn. Maar als ik naar je antwoorden kijk (Sole Proprietor) dan denk ik dat je het goed hebt ingevuld. Heb je inmiddels al iets van ze gehoord / terugkoppeling gehad?

   Groet

   Thijs

   1. Hoi Thijs,

    Adobe stock werkt best aardig, ze zijn wel redelijk streng met hun selectie.
    De eerste verkopen zijn inmiddels gedaan, maar ik kan er nog niet van op vakantie haha.

    Ik heb bericht gekregen dat mijn document is goedgekeurd! Zonder mijn BSN nummer in te vullen, maar ik ga er vanuit dat het dan wel gewoon klopt. Bij de eerste uitbetaling zullen we het zien…

    Bedankt voor je feedback!
    Groeten, Bart

    1. Hi Bart,

     Thanks voor het laten weten! Leuk om te horen dat de eerste sales binnen zijn, hopelijk kan je snel op vakantie, haha!

     Greets en succes met de verkoop!

     Thijs

 28. Hoi thijs,
  Eindelijk iemand die in begrijpelijke taal vanalles uitlegd over stockfotografie, heel fijn!
  Ik heb geen eigen bedrijf.. maar wil wel mijn foto’s op sites gaan plaatsen..
  dan geldt zo’n EIN nr niet voor mij toch? Klopt dat? Want daar moet je je bedrijfsinfo invullen. Is ITIN dan geschikt voor mij? Of zie ik dat verkeerd?

  1. Hey Kim

   Thanks voor je bericht en complimnet!

   Als je geen bedrijf hebt hoef je niks in te vullen. De stocksites halen dan wel de belasting van je verdiensten af. Maar mocht het lonen dan kan je je natuurlijk altijd inschrijven bij de KvK. 🙂

   Greets

   Thijs

 29. Hallo Thijs,

  Bedankt voor je duidelijke uitleg, ik heb inmiddels mijn foto’s bij Shutterstock aangemeld, 1 puntje waar je als ( getrouwde vrouw) op moet letten is dat je de naam goed vermeld, dat heft wel even een paar mailtjes gekost voor ze het goed begrepen dat ik 1 persoon was. 🙂
  Ik hoop dat dit nu bij fotolia beter gaat.
  Fotolia is nu trouwens Adobe Stock. Maar misschien wist je dat al. Ik ben nu in afwachting of het goedgekeurd word.

 30. Hoi Thijs,

  Super fijn dat je zo’n duidelijk overzicht hebt gecreëerd met al deze informatie!
  Toch heb ik een vraag over het uploaden van foto’s met mensen erop. Ik heb een paar foto’s van verschillende stedentrips en vakanties alleen staan hier ook mensen op, echter heb ik geen idee wie dit zijn. Ze zijn niet het onderwerp van de foto maar wel zichtbaar.
  Kan ik deze foto’s uploaden zonder vrijwaring of kan ik ze dan beter niet gebruiken?

  Alvast bedankt!

  1. Hey Anne,

   Thanks voor je bericht en compliment! Leuk om te horen. 🙂

   Wbt je vraag. Als je mensen op de foto hebt staan mag je ze niet zomaar verkopen. Dan heb je toch echt goedkeuring nodig van de personen op de foto. Wel kan je de foto aanbieden als redactioneel (voor bv kranten enzo). Hiervoor heb je geen goedkeuring nodig.

   Greets en veel verkoopplezier!

   Thijs

 31. Hoi Thijs,

  Als de foto’s aangeboden zijn aan een stocksite, mag je ze dan nog op je eigen site laten staan?
  En mag je ook merken gebruiken? B.v. Van bier of frisdrank.

  Groetjes,
  Tonny

  1. Hey Tonny,

   Je mag ze zeker op je eigen site laten staan, tenzij je de foto inclusief alle rechten hebt verkocht (komt vrijwel nooit voor en de klant moet hier specifiek om vragen en betalen).

   Merken mag je helaas niet gebruiken, tenzij je hiervoor een goedkeuring hebt van het merk zelf.

   Groet

   Thijs

 32. Hoi Thijs. Ik lees in de comments het een en ander over het amerikaans BTW nummer. Als je ZZP’er bent in NL moet je deze dus wel aanvragen maar als je geen bedrijfje in NL hebt hoeft dit niet? Begrijp ik dat goed?

  Groet,
  R

  1. Hi R!

   Klopt! Maar geef je geen btw nr op dan zal de stocksite de Amerikaanse BTW inhouden. En als je een eigen bedrijf hebt doen ze dat niet en krijg je dus 100% uitbetaald. 🙂

   Groeten

   Thijs

 33. Moet je zelfstandige zijn om te starten met stockfotografie? Wat als je werkzoekende bent of student en je gaat aan stockfotografie doen? Brengt het genoeg inkomsten op om er een fatsoenlijk inkomen uit te halen?

  1. Hey Marleen,

   Je hoeft je niet per se in te schrijven bij de Kamer Van Koophandel, al heeft dit wel zijn voordelen. Je kan dan namelijk de 21% omzetbelasting terug krijgen (zo niet dan houdt de stocksite de omzetbelasting in).
   Verder kan je er van rondkomen, maar ik moet bekennen dat er weinig zijn die dat echt lukken. Zie het meer als een leuke extra inkomstenbron voor erbij.

   Groet

   Thijs

 34. Hallo, iemand ervaring met foto’s verkopen via 500px.com?
  En welke tax form je daar moet invullen?
  B.v.d. Tom

   1. Hey Thijs,

    Nee helaas nog niet veel verkocht. Het is wel een groot wereldwijd platform en ze hebben een samenwerking met Getty. Daarnaast houden ze ‘missies’, wedstrijden in opdracht van diverse, soms grote, opdrachtgevers. Het community idee erachter is wel leuk trouwens!
    Ik ga de andere stocksites ook eens proberen, daar kijken of mijn foto’s wat waard zijn of dat ik beter aan andere hobby kan gaan zoeken 😉

   2. Helaas nog niet veel. Het is een groot, wereldwijd forum die ook samenwerken met Getty. Het community idee erachter spreekt me wel aan. Ik ga de andere stocksites ook maar eens proberen. Kijken of mijn foto’s daar wat waard zijn of dat ik beter een andere hobby kan zoeken 😉

 35. Als je als particulier (individual), stockfoto’s wilt verkopen en je woont buiten de VS (non resident alien), dan heb je géén ITIN of EIN nummer nodig. Bij ieder stockfoto agentschap kan je online een W8BEN formulier invullen in het tax gedeelte op de site. Je hoeft geen ITIN aan te vragen en in te vullen (vak 5), maar moet een FTIN (Foreign Tax Identification Number) invullen (vak 6), oftewel je BSN nummer als je in NL woont. Het formulier vult verder automatisch in dat er 0,00% belasting wordt ingehouden, vanwege artikel 13(1). Je typt je naam in als handtekening, waarna het formulier vanzelf gekeurd wordt door de IRS. Hooguit moet je nog een kopie van een geldig paspoort uploaden, dit hoeft geen gewaarmerkte kopie te zijn. Let op, dit geldt alleen als je als particulier verkoopt en geen bedrijf hebt.

 36. Hallo,

  Heb met veel belangstelling deze site gelezen, maar heb toch een vraag mbt amerikaans btw nr aanvragen.
  Ik ben een amateur fotograaf en heb (nog) geen eigen bedrijf, KvK of BTW nr in Nederland, moet ik dat hebben
  om een SS-4 of EIN aan te vragen? en kan dit ondertussen niet online bij de IRS of belasting van de USA??

  1. Hey André,

   Bedankt voor je bericht!

   Zover ik weet heb je wel een KvK / BTW nummer nodig. Helaas kan het nog niet online, dit is alleen voor mensen die in de USA wonen (zie IRS). 🙁

   Groet

   Thijs

 37. Hallo Thijs,

  Inderdaad zeer informatieve site waar we allemaal wat van kunnen opsteken!
  Ik heb nog enkele vragen betreft omzet- en inkomsten belasting.

  Als we het over omzetbelasting hebben. Zeg je het volgende:

  “De Nederlandse overheid heeft namelijk afspraken met o.a. de USA waardoor je GEEN BTW hoeft te rekenen”

  Als je aan stock fotografie doet en aangifte moet invullen voor de omzetbelasting vul ik dus overal ‘0’ in. Ook bij mijn aankopen, want alleen BTW voor kosten die ik maak voor belaste omzet is aftrekbaar.Klopt dat?

  Waar kan ik die afspraken vinden? Heb je het over deze afspraken: http://wetten.overheid.nl/BWBV0001109/2004-12-28
  Deze hebben toch betrekking op het W-8BEN formulier? Waardoor je niet in de USA inkomstenbelasting hoeft te betalen omdat je dat al doet in Nederland? Maar dan hebben we het toch over de inkomsten belasting. Of haal ik zaken door elkaar?

  Gr. Eduard

  1. Hey Eduard,

   Bedankt voor je bericht!

   Het klopt wat je zegt mbt de omzetbelasting. En het heeft inderdaad betrekking op het W-8BEN formulier. Als je deze niet invult, dan houdt de Amerikaanse overheid omzetbelasting in. Omdat hij als NL afspraken hebben, en je het formulier invult, houden ze het niet in en keren ze netjes uit. Ik geef het vervolgens wel netjes op onder ‘intracommunautaire levering’. En uiteraard moet je het ook opgeven bij de inkomstenbelasting. 🙂

   Hopelijk kom je hier weer een stukje verder mee!

   Groet

   Thijs

 38. Hoi Thijs!

  Duidelijk verhaal. Bedankt!

  Kun je iets nuttigs zeggen over stocksites Twenty20, Picfair.com en Getty? Moeite waard?

  1. Hey Sis,

   Bedankt voor je reactie!

   Twenty20 en Picfair ken ik zelg niet. Getty is een prima stocksite en is onlangs samen gegaan met iStockphoto. Deze kan ik je prima aanraden! 🙂

   Greets

   Thijs

 39. hoi thijs, ik word gek van al die verschillende opties en vragen. Ik heb een ein nummer en nu moet ik het tex form invullen bij dreamstime maar ik rijg het niet voor elkaar hoor. kun jij me verder helpen met het invullen hiervan?

  ik ben heel blij met je website trouwens, de rest is allemaal heel helder. Bedankt,

  Gr Shelley

  1. Hey Shelley,

   Ik heb hem zojuist ook weer ingevuld (het is weer een nieuw jaar). Dit is wat ik heb gedaan:

   1. Individuals > I’m NOT a US Citizen or US Resident Alien (in het geval van een eenmanszaak)
   2. Al je gegevens. Bij ‘Foreign tax ID’ vul je je Nederlandse btw nummer in (voorheen moest hier EIN, nu gewoon je NL btw). Verder geboortedatum en kopie van je legetimatie.

   En that’s it! 🙂

   Groet
   Thijs

 40. Dag Thijs

  Ik heb veel aan deze uitleg gehad maar weet je misschien ook een site waar je geen liggeld moet betalen om foto’s te uploaden

  Groetjes Lucas

  1. Hey Lucas,

   Bedankt voor je reactie.

   Wat bedoel je precies met liggeld? De websites die ik hier beschrijf rekenen niks voor het aanmelden of het plaatsen van foto’s. Ookal verkoop je uiteindelijk helemaal niks, je krijgt geen kosten in rekening gebracht. 🙂

   Groet

   Thijs

 41. Beste Thijs,

  Je meldt dat je bij een foto van een persoon toestemming moet hebben an die persoon (handtekening). Is dat alleen bij portretten of bij alle foto’s waar mensen op staan ? Ik heb namelijk foto’s van een markt, een wedstrijd, een schoenmaker en een foto met wat bergbeklimmers om maar eens wat te noemen, waar (meerdere) mensen op staan die waarschijnlijk niet eens weten dat ze gefotografeerd zijn (ging mij om het totaalbeeld ipv om de persoon/personen in kwestie): heb je dan toestemming van (al) die mensen nodig ?!

  1. Hey Birgit,

   Het klopt dat je altijd toestemming nodig hebt van de persoon op de foto als je deze foto commercieel wilt verkopen. Wil je de foto redactioneel verkopen (voor bv een krant), dan hoeft dit weer niet. Is de persoon verder niet herkenbaar in beeld, dan hoef je vaak ook geen toestemming te hebben. 🙂

   Groeten,

   Thijs

 42. Hoi Thijs,

  Bedankt voor de info. Ik ben een ondernemer en geef per kwartaal de BTW door. Weet jij of ik een ICP formulier moet invullen van mijn stockfoto inkomsten?

  Groet,
  Annabel

 43. Ik kreeg in mijn mailbox antwoord op een vraag van Bert over model releases. Ik kan de vraag en het antwoord hier echter niet terugvinden om een reactie erop te geven. Dus ik hoop dat het zo ook goed terechtkomt. Ik gebruik model en property releases van easyrelease (dat is een app) en shutterstock, dreamstime, iStock en fotolia accepteren deze in ieder geval. Ik weet niet hoe het met anderen zit, daar ben ik niet bij. Succes ermee!

 44. Beste Thijs. Wat een mooi artikel heb je gemaakt met als aanvulling alle vragen en antwoorden.
  Voor 2 stock site’s heb ik mij ( via jouw site) aangemeld., Dus daar gaan we beiden, hopelijk 🙂 de vruchten van plukken.

  Echter kom ik niet verder met mijn EIN nummer.Op de site om een EIN nummer aan te vragen loop ik ook vast bij het SSN nummer. Ik lees op verschillende plekken dat je een SSN nummer moet hebben. 20 oktober 15 heeft Sander je er naar gevraagd. Echter zie ik niet wat zijn oplossing is.

  Heb jij van hem nog een reactie ontvangen?
  Of zou je onder zijn bericht de vraag kunnen stellen aan hem hoe hij dit uiteindelijk heeft opgelost?

  Ik hoop dat je me een beetje hiermee kan helpen.
  @Sander, als je dit leest, zou je anders willen reageren?

  Hartelijk dank allebei.

  Hans.

  1. Hey Hans,

   Bedankt voor je bericht en je aanmelding via mij! 🙂

   Wbt je vraag. Een SSN is een Social Security Number. Die krijg je echt enkel als je in Amerika woonachtig bent. Destijds, toen ik belde met de IRS, was hij niet nodig omdat ik niet in Amerika woon. Ik hoor de laatste tijd wel vaker dat dit toch nodig is en dat er een alternatief is, de ITIN. Misschien kan je deze aanvragen? Onderstaand een link meer meer info

   http://30februari1999.blogspot.nl/2014/02/een-itin-aanvragen-om-je-royalties-te.html

   Hopelijk kom je hiermee iets verder. 🙂

   Groet

   Thijs

 45. Hallo Thijs,

  Bedankt voor al deze info, ik had het nooit zonder je gekund! Ik kreeg net een e-mail van Shutterstock met ‘goed nieuws, you’re in’. Dus ik ga nu flink uploaden, alleen wilde ik je vragen hoe het zit met uitbetalen. Gaat dat automatisch? Moet ik declareren? Hoe weet ik of iemand mijn foto koopt? Alvast erg bedankt!

  1. Hey Elise,

   Graag gedaan! En gaaf dat je binnen bent. 🙂

   Wbt de uitbetaling. Dit kan je allemaal instellen als je ingelogd bent. Je geeft aan bij welk bedrag (bv 50 euro) je uitbetaald wilt krijgen en dan maken ze het naar je over (via bv Paypal). Als je ingelogd bent kan je ook precies zien welke foto’s je verkocht hebt onder stats.

   Veel succes!

   Thijs

 46. Hi Thijs, tof artikel waarvoor mijn dank, gelukkig heb ik al een account bij I-stock maar was echt op zoek naar hoe nu verder…nu dus wel, geweldige tips!!!

   1. Hallo Thijs, ik probeerde te reageren op jouw antwoord maar dat lukte niet echt. Bedankt voor je reactie en de tip over de keyword generator is geweldig en de site van Yuri Arcurs staat overigens ook vol met bruikbare tips. Ik ben me nu aan het inlezen bij Global Eye wat een interessante site is die ook een eerlijke prijs bied voor je werk. Lastig vind ik echter om goede concepten te bedenken die al niet ingevuld zijn maar dat hoort bij het spel denk ik en is natuurlijk ook de uitdaging.

    Groet,

    Bert

    1. Hey Bert,

     Nog graag gedaan! 🙂

     Yuri Arcurs heeft inderdaad een hele mooie site en is een voorbeeld voor vele. Hij heeft stockfotografie naar een hoog niveau gebracht.

     Groeten en veel succes!

     Thijs

     1. Hoi Thijs, zo af en toe kom je nog iets tegen waar je dan niet helemaal uit komt, die modelreleases zijn die universeel geldig voor elke site of heeft elk bureau weer een ander formulier??

     2. Hey Bert,

      Goeie vraag!

      Om heel eerlijk te zijn weet ik dit niet zo 123. Ik denk dat iedere site weer een andere release heeft, maar laatst las ik wel dat ze dit willen standaardiseren. Mijn advies, print ze allemaal even uit en doe een vergelijking. Desnoods laat je meerdere door je model tekenen. 🙂

      Gr

      Thijs

 47. Dank voor je bericht. Ik had geprobeerd contact te krijgen met IRS maar wachttijden van een uur en onbereikbaarheden deed mij doen besluiten om gewoon te mailen met Shutterstock en zij gaven aan regel 6 te kunnen overslaan, omdat ik als individu zou werken.

 48. Beste Thijs,

  Wat een super duidelijk verhaal! Echt top. Ik heb alleen een paar vragen en ik ben al een uur aan het zoeken. De vraag is al eerder gesteld hier, maar ik kom er alsnog niet uit. Ik wilde een EIN nummer aanvragen via de link die je hebt gepost. So far so good. Alleen op een gegeven moment wordt er gevraagd naar een SSN nummer. Ik heb deze niet naar mijn weten (behalve dat ik uitkom op het feit dat het, het BSN kan zijn) en ik kom dus niet verder in het formulier. Zodra ik een BSN invoer, krijg ik een error van IRS. Ik moet dan contact opnemen met hen. Zojuist geprobeerd, alleen zijn zij dicht nu.

  Kan jij mij helpen?

  1. Hey Sander,

   Thanks voor je bericht en je compliment.

   Zover ik weet is een SSN enkel nodig als je in de US woont. Waarschijnlijk heeft het een andere opbouw dan onze BSN waardoor het formulier eruit klapt. Ik zou als ik jou was dan toch even bellen met de IRS. 🙁

   Sorry dat ik je niet meer verder kan helpen. Het is voor mij namelijk al meer dan 5 jaar geleden dat ik mijn EIN heb gekregen. Dat is wel meteen het voordeel. Eenmaal in de pocket en je zit gebakken! 🙂

   Gr

   Thijs

 49. Beste Thijs,

  Wat ontzettend fijn deze uiteenzetting over Stockfotografie !! Ik wil namelijk graag mijn natuurfoto’s gemaakt in Latijns Amerika te koop aanbieden omdat ik er zó vaak te horen krijg dat ik er iets professioneels mee moet gaan doen (en heb al eens gewonnen met een wedstrijd via La Chispa), maar wist eerlijk gezegd niet waar ik moest beginnen. Dank zij jouw uitleg is het me allemaal een stuk duidelijker geworden. Dank daar voor ! Top !

 50. Dankjewel voor deze uitleg. Een vraag: op shutterstock zie ik staan ‘meer dan vijftig miljoen rechtenvrije foto’s’. Dat betekent dat een koper met jouw foto aan de haal kan gaan en er een wereldwijd goed verkopende poster van kan maken, bijvoorbeeld? Dat zou me dan toch tegenhouden.

  1. Hey Johan,

   Ze mogen je foto kopen en gebruiken voor bv een website of een magazine. Ze mogen niet zomaar jouw foto kopen om deze vervolgens zelf weer te gaan verkopen. Dat is wel goed geregeld anders denk ik niet dat er een fotograaf zijn foto’s via shutterstock zou verkopen. 😉

   Bij dreamstime heb je trouwens wel de mogelijkheid om rechten af te laten kopen. Dit kan je zelf instellen (heb het zelf niet gedaan). Denk hierbij aan een foto dat gebruikt wordt voor een bv boek dat ze exclusief willen hebben (zo is bv de foto op een kaft van een wereldwijd bekend boek ooit op deze manier afgekocht). Hier heb je het alleen wel over andere bedragen (in de honderden / duizenden euro’s en hierbij doe je ook echt afstand van de rechten.

   Gr

   Thijs

 51. hallo ik ben mij wat aan het inlezen over stock foto’s. Als zelfstandigen hoe zit het dan met de belasting in het buitenland bv Amerika. Ik heb een kvk en BTW nummer.

  groet arjan

 52. Hallo Thijs,

  Bedankt voor de info. leerzaam. Maar heb nog een vraag. Bestaan er ook stockfoto sites waar bv. autosport foto’s gezet kunnen worden? Ik gebruik nu oypo(makkelijk via mijn eigen site te zetten), maar levert problemen op met buitenlandse bezoekers.
  Inmiddels ook ingeschreven bij andere stockfoto site, maar helaas nog niet de juiste foto’s ingeleverd. Autosport is niet het enige dat op de plaat komt.

  Groeten Roald.

  1. Hey Roald,

   Thanks voor je berichtje!

   Wbt je vraag. Heb je al een keer naar werkaandemuur.nl gekeken? Hier kan je je werk verkopen op print, canvas of dibond en dit kan in diverse talen. Als je je foto’s digitaal wilt verkopen kom je toch uit bij de partijen die ik in dit artikel noem. Deze partijen werken over de hele wereld. 🙂

   Groeten!

   Thijs

 53. Hallo Thijs,
  Ik heb een vraag, soms gebruik ik in een foto een texture. Deze texture heb ik via Google gedownload (free).
  Mag ik deze foto’s op Internet verkopen? Of is dat niet toegestaan.
  Het gaat om texture, zoals strepen, kleuren enz…

  Alvast bedankt voor de reactie,
  Groetjes Bep

  1. Hoi Bep,

   Ik denk dat de maker het niet leuk vindt als jij zijn werk verkoopt. Ergens in de Creative Commons regels zal dit dan ook vast staan. 🙂

   Groet

   Thijs

   ps. Tenzij jij natuurlijk van meerdere textures weer iets nieuws maakt. Dan kan het best zijn dat je het wel mag verkopen.

 54. Hoi Thijs,

  Geweldige info heb je hier staan, complimenten!

  Inmiddels heb ik via een lieve dame, (gebeld met USA) het EIN nummer. Waar kan ik in godsnaam een W8BEN formulier vinden?
  Is e.e.a. niet makkelijker te regelen via het kantoor van Shutterstock in Amsterdam, of begrijp ik er helemaal niks van? 🙂
  Trouwens, ik heb inmiddels de 10 foto’s ter beoordeling bij Shutterstock aangeboden vandaag, maar er werd me niks gevraagd over EIN nummer, ook heb ik dus geen W8BEN formulier gezien, of krijg ik dat pas als de foto’s zijn goed gekeurd?

  Alvast dank voor een reactie,

  Tom.

  1. Hey Tom,

   Bedankt voor je reactie en je compliment. Leuk om te horen dat de info bruikbaar is! 🙂

   Wbt het W8BEN formulier. Deze vind je op de site van de stockbureau’s zelf en hoef je pas in te vullen als je door bent. Bij Shutterstock vind je hem middels onderstaande link:

   http://submit.shutterstock.com/legal/taxes/

   Hopelijk kan je hiermee verder. 🙂

   Greets

   Thijs

 55. Hoi Thijs,

  Superfijn zo’n uitgebreide site met praktische informatie. Ik duik zelf voor het eerste erin, dus overzichtelijk informatie is goud waard! Nog een vraagje: ik kreeg via een andere weg als tip de website Alamy (www.alamy.com) Heb je daar enige ervaring mee?
  Dank.
  Sophie

  1. Hey Sophie,

   Bedankt voor je reactie. 🙂

   Wbt Alamy. Ik heb er zelf geen ervaring mee en kan dus niet zeggen hoe hard het daar loopt. Zoals ik het uit de fotografen markt hoor zijn iStock en Shutterstock toch echt wel de grootste. Maar ik ben erg benieuwd! Mocht je er starten (of mocht er iemand anders met ervaringen zijn), laat gerust weten hoe je het vindt. Er zullen vast meer lezers zijn die op zoek zijn naar info over Alamy. 😀

   Groeten en succes.

   Thijs

 56. Hallo Thijs,

  Allereerst de complimenten voor deze uitleg, echt super.

  Ik heb een vraag, bij fotolia staat: Belangrijk: u dient een valuta zone uit te zoeken tijdens uw aanmelding. Kies deze zorgvuldig uit, want deze kan later niet veranderd worden.

  Wat is dan handiger om te kiezen?

  MVG, Bianca

  1. Hey Bianca,

   Bedankt voor je complimentje! 🙂

   Wbt je vraag. Het klopt dat Fotolia er om vraagt. Het geeft namelijk aan of je je inkomsten in Euro’s of in Dollars wilt ontvangen. Dit kan je maar 1 keer kiezen, dus denk er even goed over na. 🙂 Zelf heb ik Dollars, echter was Euro’s volgens mij net zo handig.

   Groeten

   Thijs

 57. Dag Thijs,

  Zeer duidelijke uitleg in je artikel. Ik ben recentelijk begonnen en de verkopen beginnen los te komen. Opvallend is dat mijn ervaring is, dat met name Shutterstock en iStock veruit het beste verkopen en dat Fotolia ver achterblijft, terwijl daar dezelfde foto’s op staan. Kan het zijn dat ik mogelijkheden over het hoofd zie om mijn foto’s aan te prijzen? Je schrijft hierboven iets over je “lightbox”…… Geeft dat mogelijkheden of heb je wellicht andere tips?

  Vriendelijke groet, Mike

  1. Hey Mike,

   Bedankt voor je reactie!

   Om eerlijk te zijn is het bij mij net zo. iStock en Shutterstock lopen goed door, Fotolia loopt een stukje minder. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat Fotolia een stuk minder bekend is en daardoor minder klanten heeft. Lightboxes helpen mij wel om de verkopen te stimuleren, dit heb ik alleen niet bij Fotolia ingesteld (weet niet 100% zeker of het kan). Bij iStockphoto heb ik dit wel gedaan. Zie onderstaand voorbeeld.

   http://www.istockphoto.com/photo/sailing-6557922?st=c72bdbb

   Hopelijk helpt dit je verder!

   Groet,

   Thijs

 58. Hallo Tijs,
  Ik doe verwoede pogingen om er bij Shutterstock tussen te komen, valt echter nog niet mee!!!!
  Ik krijg allerlei commentaren waar ik van wil leren, maar snap niet goed wat er bedoeld wordt.
  Wat voorbeelden:
  out of focus viewed at full resolution
  exposure issues
  poorly rasterized
  Snap er niets van!
  Ik wil je best de mail met de feedback doorsturen….maar wellicht dat je daar niet begint….
  Ik hoop van je te horen.
  Hartelijk dank vast voor je meewerking!
  Vriendelijke groet,
  Karin Counet

  1. Hey Karin,

   Ik heb exact hetzelfde gehad. Het kost je namelijk echt wat tijd om toegelaten te worden, maar ik zou zeggen. Geef niet op! 🙂
   Wbt je vraag omtrent creativiteit. Stocksites kijken daar ook naar, maar de technische kwaliteit moet echt goed zijn (bv scherpte). Dit komt omdat ze de foto’s doorverkopen aan bedrijven die het bv voor een print folder gebruiken en ze willen niet gedoe achteraf (foto was niet scherp).

   Onderstaand wat de statussen betekenen:

   1. op 100% zoom is de foto niet scherp / scherpte ligt niet op de juiste plek
   2. volgens mij is hij te overbelicht of te onderbelicht
   3. ik denk dat hij niet helemaal recht is / ze willen hem misschien wel een beetje gecropped zien.

   Hopelijk kan je hiermee een beetje verder. Wbt andere stocksites. Ik kan je de volgende goed ook goed aanraden; istockphoto en dreamstime (zie onderstaande linkjes voor meer info). 🙂

   http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/stockfotografie/istockphoto/
   http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/stockfotografie/dreamstime/

   Tenslotte kan je ook heel goed je werk verkopen via werkaandemuur.nl Neem hier zeker eens een kijkje op. 🙂

   Greets

   Thijs

 59. Hoi Thijs,
  Heb jij ook tips wat betreft foto’s verkopen ij I stock.
  Ik heb veel minder verkopen bij I stock dan bij Shutterstock of Fotolia.
  Krijgt de belastingdienst door wat je verdient bij stockbureaus, Ik heb in 2014 nog maar zo’n klein bedrag verdient.
  Met vriendelijke groet Trinet Uzun-Monkel

  1. Hey Trinet,

   Thnx voor je reactie! Bij mij is istock ook een wat kleinere partij in vergelijking tot Shutterstock of Fotolia. Wat wel weer leuk van istock is dat je banners kan plaatsen in je omschrijving. Ik gebruik dit om mijn andere foto’s te promotie. Zie onderstaand voorbeeldje:

   http://www.istockphoto.com/photo/sailing-6557922?st=c72bdbb

   Hoe doe je dit? Eigenlijk heel simpel. Je maakt een banner die je zelf ergens host. Vervolgens plak je een klein stukje html code in je omschrijving en linkt naar je lightbox.

   Wbt de belastingdienst. Ik weet niet wat ze zien, maar ik zou, ondanks dat het een klein bedrag is, het toch opgeven bij je inkomstenbelasting.

   Groet

   Thijs

 60. Hallo Thijs, fijn deze informatie, leuk dat je je informatie deelt. Ik heb mij 3 dagen geleden aangemeld bij Dreamstime. Ik heb 4 foto’s ingezonden en zojuist mijn profiel ingevuld. Weet jij of het nu gewoon afwachten is of de foto’s geaccepteerd worden? Ik kan me niet herinneren dat ik een vragen lijst heb hoeven invullen. Groetjes suus

   1. Hallo Thijs,

    ja het is gelukt met aanmelden! Inmiddels nu op 3 sites aangemeld (Istock, beeldbank en dreamstime).
    Het lukt met alleen niet om een ITIN nummer aan het vragen. vandaag gebeld, ruim een uur in de wacht gestaan en uiteindelijk konden ze me niet verder helpen, want ik moest het online invullen.
    Mijn engels is niet zo goed (helaas). Ik heb een eemanszaak (maar niet in deze brance) is het dan ook mogelijk om een EIN nummer aan te vragen, of is een ITIN beter? Zou jij me misschien willen helpen om het ITIN formulier in te vullen? Ik weet ook niet waar ik deze kan vinden (ik moest een W7 formulier invullen. Kan ik deze via de mail verzenden? of moet het via de post?

    Ik hoor het graag!! groetjes suus

 61. Hallo,

  Welk programma gebruik jij voor het uploaden van de stockfotos? Is er een programma waarmee je de stockfotos (die al een beschrijving, keywords en beschrijving bevatten) gemakkelijk en snel op meerdere stocksites kan aanbieden?

  Verder een goed en informatief stuk!

  Met vriendelijke groet,
  Brian

  1. Hey Brian,

   Bedankt voor je reactie en je compliment!

   Zelf voeg ik alle info toe aan mijn foto’s (beschrijving, keywords, etc). De foto’s upload ik vervolgens via een FTP programma (CyberDuck for Mac) naar de verschillende stocksites. Enkel voor iStockphoto gebruik ik DeepMeta. Volgens mij is er wel een overkoepelend programma dat alles in 1 keer doorstuurt, echter vragen ze (volgens mij) een fee per foto. Voor mij werkt dit eigenlijk net zo snel. Maar mocht je een goede tip hebben / tegenkomen, laat het dan gerust even weten. Sta natuurlijk altijd open om mijn workflow te verbeteren. 🙂

   Groeten,

   Thijs

   1. Hallo Thijs,

    Bedankt voor de reactie. Inderdaad kwam ik alleen betaalde programma’s tegen waarbij je alles in 1x kan toevoegen. Het werken met FTP heb ik inderdaad al iets over gelezen. Maar eens proberen binnenkort.

    Met vriendelijke groet,

    Brian Alma

 62. Hoi Thijs,

  Ik was op zoek naar een nederlandse stocksite…toen ik heb “jou” gevonden.
  Ik wil gewoon een groten BEDANKT zegen….. mooi site met handige info.

  Groeten,
  Dennis

 63. Hoi Thijs,

  Mooie website en leuk artikel over stockfotografie.
  Ik kwam je site tegen toen ik op zoek was naar IRS, W8, ITIN informatie…. Van de onderstaande forumreacties was ik nogal in de war geraakt namelijk:
  http://submit.shutterstock.com/forum/abt62507-0-asc-255.html
  Als ik de reactie zo lees, mag je niet als bedrijf staan ingeschreven die ook iets met fotografie doet? Ik zou denken: de belastingdienst maakt het niet uit hoe ik mijn inkomsten opgeef, als ik ze maar ergens opgeef, toch? Ik sta bij dreamstime en shutterstock namelijk als individu ingeschreven en bij nationale beeldbank en WADM met bedrijf. Bij fotolia weet ik het eerlijk gezegd niet wat ik opgegeven heb, daar krijg ik consequent foutmeldingen als ik het belastingformulier wil invullen en bij elke verkochte foto een extra reminder dat ik toch echt een bezoekje aan hun tax center moet brengen 🙂 …. Kortom: lijkt niet ingewikkeld, maar ik verdwaal toch iedere keer weer in formulierenland…

  1. Hey Sigrid,

   Bedankt voor je reactie en je complimentje. 🙂

   Het klopt dat het erg verwarrend is. In 2009 had ik er ook veel moeite mee om uit te zoeken hoe het precies zat. Uiteindelijk heb ik alles ingevuld als individual zoals ‘devation’ in het forum aangeeft. Zover ik het destijds had begrepen (sorry, het is alweer 5 jaar geleden dus herinner mij niet alle details meer) vulde je individual in met bij je naam ‘xxxx’ DBA (doing business as) ‘bedrijfsnaam’. In mijn geval dus: Thijs Schouten dba ‘Thijs Schouten Fotografie’. De reden hiervoor was omdat ze volgens mij geen eenmanszaak kennen in Amerika. In de afgelopen 5 jaar is het bij mij iig op deze manier goed gegaan en krijg ik alles uitbetaald. 🙂

   Hopelijk helpt dit je een beetje op weg.

   Groeten

   Thijs

 64. hallo Thijs. Bedankt ook voor je heldere uitleg. Ik heb 5 jaar in China gewoond en gewerkt en kwam vaak op het platteland. Nu heb ik veel interessante foto’s van kinderen en volwassenen gemaakt, maar ik heb ze niet om toestemming gevraagd voor publicatie. En ik kan ze natuurlijk ook niet meer om toestemming vragen. Betekent dit dat ik ze niet kan verkopen?? groet Jan

  1. Hallo Jan,

   Bedankt voor je berichtje.

   Als je foto’s met daarop personen commercieel wilt aanbieden (voor bv gebruik in reclame of folder) dan moet je een handtekening hebben. Heb je dit niet? Dan kan je ze niet commercieel verkopen. Je kan ze echter wel als redactionele / editorial beelden verkopen. Hierdoor mag deze foto gebruikt worden voor bijvoorbeeld kranten en dergelijke. Deze vorm van ‘licentie’ kan je aangeven bij het verwerken van je foto’s.

   Hopelijk kan je hiermee verder. 🙂

   Groet

   Thijs

   ps. dit geldt overigens ook voor merken (bv een foto van een Coca-Cola blikje of een iPhone). Middels een redactionele / editoral licentie kan je deze aanbieden bij diverse stocksites.

 65. Ontzettend bedankt voor alle informatie! Echt geweldig!
  Mijn vraag: moeten te verkopen foto’s digitaal van oorsprong zijn? Ik maak mijn werk op kleinbeeld en rolfilm, en scan de negatieven. De resoutie hiervan is erg hoog, maar vergeleken met digitaal gemaakte foto’s zijn ze per pixel minder scherp.

  Alvast dank voor je reactie!

  1. Hey Ananto,

   Bedankt voor je reactie. 🙂

   Wbt je vraag. Zover ik weet kan je ook analoog werk aanleveren. Als het maar aan de minimale resolutie voldoet. Wel kan het zijn dat ze scherpte missen, maar dat weet ik niet zeker. Ik zou het gewoon proberen. 🙂

   Groet

   Thijs

 66. Thijs, natuurlijk hartstikke bedankt voor de info. Leuk om te zien dat er veel gebruik van wordt gemaakt en dat de info nog steeds up-to-date wordt gehouden!

  Na het doornemen van deze site zit ik er sterk over na te denken om een KVK nummer aan te vragen.
  Wat ik me dan nog afvraag is of er belastingtechnisch nog voordeel is om mij op deze stocksites als bedrijf of als individu in te schrijven?

  Mvg, Sander

  1. Hey Sander,

   Thanks voor je complimentje omtrent mijn site. Leuk om te horen. 🙂

   Wbt je vraag. Voor het stockbureau maakt het volgens mij niet echt uit of je wel / niet bij de KVK ingeschreven staat. Je krijgt namelijk evenveel betaald. Voor jezelf is het echter wel erg handig. Zo kan je als bedrijf btw terugvragen (op bv je camera, lenzen, etc) en kan je je apparatuur afschrijven (van je inkomstenbelasting). Ik zou zeker even langs de KVK gaan want ze kunnen je hier vast meer over vertellen.

   Groeten,

   Thijs

 67. Hallo Chris

  Geweldig deze informatie. Zoals ik het nu begrijp heb je drie dingen nodig naast het formulier. 2 maal een gewaarmerkte kopie van een identiteitsbewijs (kan je laten doen bij de gemeente) en een brief met daarin aangegeven dat je van het stockburo inkomsten ontvangt. Dan de hele mikmak opsturen en wachten maar.

  Hopelijk gaat het lukken

  Bedankt voor de extra informatie

  Rick

  1. Update:

   ik heb de vraag verzonden naar Fotolia, Shutterstock en Dreamstime.
   Inmiddels heb ik wat antwoorden, of via de mail, of op de website gevonden.

   * bij Fotolia op de website: Belangrijk – Een W-8 BEN kan niet zonder een ITIN nummer worden ingediend. Een ITIN nummer stelt de contribuant in staat deel te nemen aan de belastingverdragen, en de voordelen ervan. Een ITIN is niet vereist voor inkomen buiten de VS.

   * Shutterstock mailtje: Note that a U.S. Tax ID # (TIN) is not required for Group A2, and it is okay to leave line 6, U.S. Taxpayer Identification Number field blank. However, if you are registered with Shutterstock as an LLC, partnership, corporation, etc., this Taxpayer Identification Number WILL be necessary.

   * Dreamstime: als individu moet je op Dreamstime (dus net als hierboven bij Fotolia) een ITIN aangeven, of alvast zeggen dat je er eentje hebt aangevraagd (je klikt op ‘applied for’) en ondertussen vraag je een ITIN aan.

   Conclusie: Shutterstock geeft aan dat als je een individu bent, je geen ITIN nodig hebt. Bij Dreamstime kun je alvast aangeven dat je er eentje hebt aangevraagd, en ook bij Fotolia heb je een ITIN nodig. Ik moet dus als de wiedeweerga zo’n nummer aanvragen en dat moet geloof ik met zo’n SS-4 formulier.

   Tenslotte nog enkele tips die ik uit de mail van Shutterstock kon halen:

   If you are submitting to Shutterstock as an individual and are a resident of a country that has a tax treaty with the U.S., then please submit Form W-8BEN digitally on Shutterstock’s website to benefit from the reduced or zero withholding rate that is specified in your country’s tax treaty. Form W-8 BEN must be submitted digitally on our site, we cannot accept your Form W-8BEN via email or fax. To determine whether your country has a tax treaty with the U.S., please review the Tax Treaty Country List.

   All non-US resident contributors are required to submit the requested forms. Please note that if you are a resident of a treaty country and do not submit a properly completed W-8 form, a 30% withholding will apply to your US source earnings.

   Here are some guidelines that will help you fill out the form:
   Line 2: If you submit as an individual, leave line 2 blank.
   Line 6: Note that a U.S. Tax ID # (TIN) is not required for Group A2, and it is okay to leave line 6, U.S. Taxpayer Identification Number field blank. However, if you are registered with Shutterstock as an LLC, partnership, corporation, etc., this Taxpayer Identification Number WILL be necessary.
   Line 7: If your country of residence for tax purposes has issued you a tax identifying number, you may enter it here.
   Line 9 a and b are checked by default.
   Line 9 c, e, or e: If you are an individual, do not check line 9 c, d, or e.
   Line 11, Part III – Notional Principal Contracts, must be left blank.

   1. UPDATE 2:

    Ik heb een reactie weer van Fotolia. Ik was namelijk in de war geraakt door de laatste zin van datgene wat op hun website stond:

    “Belangrijk – Een W-8 BEN kan niet zonder een ITIN nummer worden ingediend. Een ITIN nummer stelt de contribuant in staat deel te nemen aan de belastingverdragen, en de voordelen ervan. Een ITIN is niet vereist voor inkomen buiten de VS.”

    Ik kreeg als reactie op de vraag of ik nu wel of niet een ITIN moest invullen het volgende antwoord:

    “Hartelijk dank voor uw mail.

    Nee, een ITIN of EIN is inderdaad niet nodig. Een W8BEN formulier kan als volgt ingevuld worden:

    1. Uw naam.
    2. Land van bedrijfsvoering. Hier kunt u “N/A” invoeren.
    3. Hier kunt u het vakje “individueel” aanvinken.
    4. Uw adres.
    9. Hier kunt u vakje “A” aanvinken en Nederland invullen/ selecteren.

    De rest kan leeg gelaten worden, en dan kunt u op “indienen” klikken. Na de indiening zal er geen dubbele belasting geheven worden over al uw inkomsten via Fotolia.

    Ik hoop u hier voldoende mee geinformeerd te hebben.”

    Ofwel geen ITIN voor Shutterstock en Fotolia nodig. Blijkbaar alleen voor Dreamstime al zal ik voor de zekerheid hen ook nog even deze vraag voorleggen…

    Wordt vervolgd!

   2. Mooi werk Chris, bedankt! Ik heb de W-8ben gelijk even ingevuld op shutterstock.

 68. Hallo Thijs schouten,
  ik ben heel enthousiast na het lezen van jou informatie en ben mij gaan aanmelden via jou op de website istockphoto.com, maar ik ben een leek hierin want ik ben wel aangemelt maar heb de verkeerde aanmelding waarschijnlijk,want ik wil graag mijn eigen foto,s aanbieden maar weet niet waar ik deze kan downloaden op de website van Istockphoto.com .ik heb ook niet de vragen ontvangen op het scherm,die je volgens mij toch moest invullen. kan uw mij hierin helpen aub vandaag nog ? want om helemaal naar canada te gaan bellen is ook geen optie voor mij.

 69. Hallo Thijs

  Mooi overzicht over stock fotografie. Klopt het dat de aanvraagprocedure voor een EIN nummer is gewijzigd? Er wordt gevraagd om een SSN/ITIN nummer (verplicht veld).

  Groeten Rick

  A Social Security Number (SSN) is a permanently assigned nine-digit number issued by the Social Security Administration to identify an individual income tax account.

  An Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) is a tax processing number. The IRS issues ITINs to individuals who are required to have a U.S. Taxpayer Identification Number but who do not have, and are not eligible to obtain, an SSN.

  1. Hey Rick,

   Bedankt voor je complimentje.

   Zover ik weet is de procedure niet veranderd, al is het een tijd geleden dat ik een EIN heb aangevraagd (2009). Wel had ik toen ook gelezen over SSN en ITIN, echter is dit voor Amerikanen. Als Nederlander hoef je dit (volgens mij) dus niet te hebben. Ik zou gewoon even bellen met de IRS, zij moeten het immers weten. 🙂

   Groet

   Thijs

   1. Hallo Rick en Thijs,

    ik ben een beetje begonnen met stockfotografie en sta inmiddels op Shutterstock, Istock, Dreamstime en Fotolia. Als ik me niet vergis zou ik zo’n W8-Ben formulier moeten opsturen naar allemaal op Istock na omdat die in Canada zitten?

    Zo ja, dan klopt wat Rick zegt, tegenwoordig moet je ook een SSN/ITIN veld verplicht invullen om een EIN nummer te krijgen. En dat is blijkbaar ook een heel gedoe.

    Als je dit allemaal niet doet, is dan het enige gevolg dat er 30% extra belasting wordt geheven op je inkomsten? Dat is best jammer. Zonde dat ik nergens ook een helder duidelijk overzicht kan vinden hoe je dit allemaal moet aanvragen en invullen, al komt Thijs zijn site daarbij het dichtste in de buurt.

    Laatste vraag: moet je pas je inkomsten van stockfotografie op je belasting aangifte invullen op het moment dat je het hebt laten uitbetalen?

    met vriendelijke groet,

    Chris

    1. Wat ik nu op meerdere fora heb gelezen is dat je een ITIN nodig hebt als je een eenmanszaak bent en als je medewerkers onder je hebt een EIN. Een SSN zou alleen vereist zijn voor mensen in Amerika zelf.

     Dus ik ga nu maar proberen een ITIN te bemachtigen.

     1. Hallo Thijs en Rick,

      dit is een heel handige en ook zeer recente link (2014) waarin precies vermeld staat hoe je een ITIN aanvraagt:

      http://30februari1999.blogspot.nl/2014/02/een-itin-aanvragen-om-je-royalties-te.html

      Overigens, als correctie op m’n vorige bericht: een ITIN is dus voor individuen, een EIN is behalve voor bedrijven OOK voor eenmanszaken (dus in zekere zin ook individuen). Nadeel van ITIN is dat het aanvragen ongeveer 8 weken duurt en je een EIN via de telefoon kan aanvragen.

      M’n voorkeur zou dus uitgaan naar een EIN maar omdat ik het nog niet helemaal zeker weet hoe het precies zit zal ik eens een mailtje met deze vraag naar Dreamstime, Shutterstock en/of Fotolia sturen, kijken wat zij me antwoorden.

 70. Dag Thijs,

  Heb twee vragen ivm Dreamstime.
  Bij de fotograafzone heb je FTP UPLOAD?
  Wat houdt dat in en moet je er voor betalen?
  En wat houdt PR BIBLIOTHEEK in?

  alvast bedankt,

  mvg

  Gianni Alessi

  1. Hey Gianni,

   Bedankt voor je reactie.

   Wbt je vraag. FTP upload is een manier van foto’s aanleveren. Je kan dit namelijk via de website doen (flash upload) en via een File Transfer Protocol programma (een soort van verkenner). Zelf gebruik ik FTP omdat je dan makkelijk alle bestanden kan kopiëren en plakken. Daarnaast zijn beide manieren van aanleveren gratis.

   Wbt de PR bibliotheek. Dit is een overzicht van al je Property Releases. Dit zijn documenten waarin je aangeeft dat je toestemming hebt om een gebouw met rechten (zoals de Eiffeltoren bij nacht) of merklogo op de foto te zetten.

   Hopelijk heb ik hiermee je vragen beantwoord. 🙂

   Groeten,

   Thijs

 71. Ik heb me altijd al afgevraagd of je belastingen moet betalen op het geld die binnen haald van dergelijke sites.
  Zoja, hoe doe je dit?
  Ik kom uit België…

  T

  1. Hey Tom,

   In Nederland moet je je verdiensten opgeven aan de belastingdienst waarna je er dus belasting over betaald. Dit is dan ook wat ik zelf ieder jaar bij mijn inkomstenbelasting doe. Hoe dit alleen in België werkt weet ik niet. Misschien even de Belgische belastingdienst bellen?

   Groet

   Thijs

 72. Hoi Thijs,

  waardevolle info voor fotografen is er ontstaan met jouw artikel en alle interacties daarop volgend, mijn complimenten! Ik ben bezig met een nieuw initiatief op het gebied van beeldmateriaal: http://www.image2succeed.nl Een nieuw, vernieuwend initiatief waarbij bijvoorbeeld de beeldmakers zelf de prijs voor hun werk bepalen en altijd 70% succesfee ontvangen. Wellicht interessant? Ik ben in ieder geval benieuwd wat jij ervan vindt?!

  Groetjes, Anke Suijkerbuijk

  1. Hai Anke,

   Bedankt voor je reactie en je compliment.

   Je nieuwe concept ziet er veel belovend uit! Ik zal er binnenkort eens goed naar kijken. 🙂

   Groeten en succes met je startup!

   Thijs

 73. Hallo Thijs, complimenten voor je heldere uitleg. Ik ben er een stuk wijzer van geworden. Heb alleen nog een vraagje over het bewerken van foto’s. Mag je foto’s onbeperkt bewerken of juist niet?
  Groeten Rina

  1. Hey Rina,

   Bedankt voor je reactie en je compliment. 🙂

   Wbt je vraag. Je mag de foto’s zoveel bewerken als je wilt. Als ze nog maar wel aan de kwaliteitseisen van het stockbureau in kwestie voldoen (aantal pixels, niet te veel verscherpt, verkoopbaar, etc). Het beste wat je kan doen is gewoon je foto’s uploaden en dan zie je vanzelf of ze worden goedgekeurd. Ik bewerk in ieder geval al mijn foto’s voordat ik ze aan lever (horizon recht, contrast, schaduwen, etc).

   Groeten en succes met de verkoop!

   Thijs

 74. Hoi Thijs,

  Je hebt een leuke en leerzame website voor iedereen die geïnteresseerd is in stockfotografie.

  Op het belastingverhaal heb ik een kleine aanvulling. Ik zie dat btw vaak voorbij komt in de reacties.
  En dat er wat onduidelijkheid bestaat over het af dragen van belasting.
  BTW draag je in NL alleen af als je ondernemer bent.
  En ondernemer ben je niet snel voor de belastingdienst in NL. Voor de meesten onder ons die aan
  stockfotografie doen (mijzelf incluis) geldt de BTW-regel ook niet, die moeten de inkomsten uit
  stockfotografie gewoon onder Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW) opgeven.

  Door het opgeven van inkomsten bij ROW en eventueel opgaaf van kosten (aanschaf camera, lampen, lenzen etc.)
  wordt er door de belastingdienst zelf inkomstenbelasting geheven. Dit resulteerd vaak in een te betalen bedrag bij je aanslag.

  Het is dus voor de meesten onder ons niet nodig om vooraf met BTW te gaan rekenen. Gewoon bij ROW invullen en de rest word voor je uitgerekend.

  Let er wel op dat als je inkomsten elk jaar stijgen je op een gegeven moment wel als ondernemer gezien kan worden.

  Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

  Meer info: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/voordat_u_start/ondernemer_voor_inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting

  1. Hey Willem,

   Bedankt voor je reactie. Zeker een goede aanvulling. Ik heb meteen even een link naar jouw reactie geplaatst in mijn artikel. 🙂

   Groet

   Thijs

 75. Beste Thijs,
  Klopt het dat de 30% inhouding van Shutterstock alleen gaat over in Amerika verkochte foto’s?

  Bedankt voor je uitgebreide en informatieve artikel!

  Groeten,
  Dianne

  p.s. In je reactie aan Jacqueline staat nog steeds bij: Wat nader uitgelegd: Als je foto’s via een Amerikaanse Stocksite verkoopt, zoals iStockphoto en Shutterstock, dan moet je 30% van je inkomsten afstaan……

  1. Hey Dianne,

   Bedankt voor je reactie. 🙂

   Zover ik weet gaat het inderdaad enkel om de verkochte foto’s in Amerika. Dit lees ik in ieder geval terug op de FAQ van Shutterstock.

   Verder zal ik mijn vorige reactie even aanpassen. Bedankt voor de tip!

   Groeten,

   Thijs

 76. Hallo Thijs,

  Erg leuk en interessant stuk om te lezen.
  Ik zou ook mijn foto’s willen plaatsen op een stocksite.
  Wat is een leuke site om mee te starten voor de stock foto’s?

  En wat lever het op als je net begint?
  Moet ik dan denken aan een klein zakcentje ?

  Groeten Bas

  1. Hey Bas,

   Bedankt voor je berichtje en je compliment. 🙂

   Als je wilt starten, dan kan ik shutterstock en istockphoto aanraden. Dit zijn de grootste partijen waardoor je snel toegang hebt tot een groot publiek.

   Wbt de verkopen / sales. Dit is erg lastig in te schatten. Waarschijnlijk moet je aan een leuk zakcentje denken, maar ik ken ook mensen die met slechts 10 foto’s honderden euro’s per maand binnen halen. Zelf haal ik genoeg binnen om ieder jaar een nieuwe lens / camera te kopen. Dat maakt het voor mij toch wel waard. 🙂

   Groeten en succes!

   Thijs

  1. Beste Ronald,

   Volgens mij is een EIN niet gelijk aan een ITIN. Een EIN is namelijk voor een bedrijf / zelfstandige en een ITIN voor een persoon / werknemer. Bekijk anders eens de website van de IRS.

   Groet

   Thijs

 77. Amice, ik heb veel foto’s geupload naar internationale stockbureau’s, zoals shutterstock.
  Mijn angst is dat er misbruik van mijn foto’s wordt gemaakt: ik kan dit vanuit Nederland namelijk moeilijk controleren.
  Wat is de beste remidie om dit te voorkomen. Een watermerk laten plaatsen is denk ik niet voldoende.
  Ik zal aan de hand van Google Images ook nog eens steekproeven doen. Misschien kan ik bij misbruik
  de zaak voorleggen aan een stockbureau, Fotografen Federatie of FNV Kiem. Haalt dat wat uit ?
  Vriendelijke groet, Ronald Jansen, Hoogeveen.

  1. Beste Ronald,

   Bedankt voor je reactie.

   Stockbedrijven zetten zelf altijd watermerken in de foto’s. Als je foto’s upload naar stockbureau’s moet je dit dus niet zelf doen. Een foto met een watermerk van de fotograaf kunnen ze niet verkopen. Wbt het misbruik van een foto. Helaas kan dit altijd gebeuren. Zelf zoek ik vaak op mijn eigen foto’s via Google. Op deze pagina leg ik uit hoe je heel makkelijk je eigen foto’s weer terug kan vinden. Als ik een foto terug vind die ‘misbruikt’ is, dan stuur ik zelf altijd een mail naar de persoon / website. Hierin leg ik uit dat mijn foto gebruikt wordt (met screenshot en link erbij) en dat ze hier niet voor betaald hebben. Meestal verwijderen ze dan de foto of betalen ze er alsnog voor.

   Je kan ook altijd de zaak voorleggen aan een stockbureau, maar helaas kunnen ze je niet altijd helpen. Als je namelijk bij meerdere stockbureau’s ingeschreven staat kan het zijn dat de foto via een andere partij verkocht is. Ze kunnen je wel helpen als je jouw foto’s exclusief verkoopt bij 1 stockbureau.

   Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. 🙂

   Groet

   Thijs

 78. Hallo Thijs,

  Prima uitleg, bedankt.Maar het stukje over belasting is volgens mij iets anders.
  De grens van € 450,== is volgens mij bedoeld voor investeringen per artikel die je in een keer mag aftrekken van de IB.
  Alles daarboven moet in 3 jaar 5 of 10 jaar. Want als je voor € 30.000,= een Hasselblad koopt zit je dan voor 66,6 jaar
  af te schrijven.
  Met vriendelijke groet,
  Jacco.

  1. Hey Jacco,

   Bedankt voor je compliment en je bijdrage. Goed dat je aangeeft dat ik het niet goed had wbt afschrijven. Ik heb het meteen even aangepast.

   Groet

   Thijs

 79. Wat een prettig artikel heb je geschreven.
  Heel duidelijk.

  Ik wil je iets vragen over het gebruik van een foto.
  Ik heb een website en op deze site wil ik de verhalen (situtiemogelijkheden) van fictieve mensen vertellen. Voorbeeld: het verhaal van een kind dat gepest is op school. Er is geen kind dat ik geïnterviewd heb, maar ik verweef informatie, emotie en voorbeelden door elkaar tot 1 verhaal. Ik wil hier een gezicht bij plaatsen.
  Kan ik een kinderfoto, waarvan ik denk dat het kind mooi bij mijn verhaal past, plaatsen bij mijn artikele als ik de auteursrechten van de foto heb aangekocht? Ik begrijp dat degene die op de foto staat heeft aangegeven dat de foto gebruikt mag worden, maar mag dit bij ieder verhaal?
  Dit kind is immers een kind met een eigen verhaal en is waarschijnlijk helemaal niet gepest.
  Weet jij hoe dit zit?

  1. Hey Conny,

   Bedankt voor je reactie en je compliment.

   Je kan gewoon een foto van een kind gebruiken bij jouw artikel zolang je hem via een stocksite hebt aangeschaft. Als een fotograaf namelijk een foto van een kind wil verkopen, dan moet hij altijd contract meesturen waarin de ouder of voogd aangeeft dat de foto verkocht mag worden. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt in gebruik. Als gebruiker / koper van de foto ben je hierdoor verzekerd dat je niet op het gebruik aangesproken kan worden. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een foto zonder gezicht te plaatsen. Een voorbeeld hiervan vind je hier en/of hier. Ook kan je ervoor kiezen om een vermelding bij de foto te plaatsen waarin je aangeeft dat de foto enkel ter illustratie is.

   Groeten en hopelijk heb je wat aan mijn antwoord. 🙂

   Thijs

   1. Dank je, Thijs.
    Ik weet nu precies wat ik wilde weten. Je suggestie om zonder gezichten te werken hou ik in gedachten voor de gevallen dat het een moeilijk en persoonlijk verhaal wordt. Een uitdrukking op een gezicht of een oogopslag vind ik eerlijkgezegd beter bij een persoonlijk verhaal passen. Maar een emotiefoto vind ik ook sterk. Ik ga hiermee aan de slag.
    Groetjes, Conny

 80. iStockphoto is toch Canadees? Ik lees nergens dat je daar een W8BEN formulier in moet vullen. En hoe zit het dan met BTW?

  1. Hallo Joanne,

   Je hebt helemaal gelijk. Bij iStockphoto hoef je geen W8BEN formulier in te vullen. Ik heb het meteen even in mijn artikel aangepast.
   Wbt de (Canadese) BTW. Dit wordt niet van je istockphoto-inkomsten ingehouden. Je krijgt dus gewoon het volledige bedrag uitgekeerd. In Nederland moet je enkel dit bedrag opgeven in jouw inkomstenbelasting.

   Bedankt voor de tip!

   Groet

   Thijs

   1. Dus dit betekent dat je BTW percentage dus 0% is? Eerlijk gezegd snap ik dat hele BTW gebeuren niet helemaal. Ik moet ieder kwartaal BTW aangifte doen. Moet ik mijn stock inkomsten daar niet opgeven dan?

    En hoe zit het met je camera? Stel je voor ik verkoop voor 1000 euro aan foto’s per jaar en ik koop een nieuwe camera van 1500 euro t.b.v. de stockfotografie. Betekent dit dan dat ik niets aan inkomsten hoef op te geven (immers ik heb een ‘verlies’ van 500 euro), of denk ik nu te simplistisch?

    Ik zou er op zich wel meer mee willen gaan doen, maar ik vind het hele belastinggebeuren dusdanig ingewikkeld (en de belastingdienst weet het 9 van de 10 zelf ook niet), dat dit me elke keer ervan weerhoudt. Ik vind het BTW gebeuren al vervelend en onduidelijk, als de belasting je dan ook ineens als ondernemer voor de inkomstenbelasting zou gaan beschouwen, dan wordt het echt ingewikkelend/vervelend.

    1. Hey Joanna,

     Hopelijk kan ik het wat duidelijker voor je maken, maar let wel, ik ben geen belasting specialist. 🙂

     Wat is BTW?

     BTW is de Belasting Toegevoegde Waarde. BTW betaal je over alles wat je in Nederland koopt of verkoopt en dit zit vrijwel altijd in de prijs verwerkt (tenzij aangegeven als prijs excl. BTW). Het BTW-percentage verschilt per product / dienst, maar het gros heeft een BTW tarief van 21%. Dit betekend dat er 21% bovenop de verkoopprijs van een product wordt opgeteld. Dus voor bijvoorbeeld een een camera van € 100 (excl. btw = 100%) betaal je in de winkel € 121 ( = 121%).

     Wat betekend dit voor ondernemers?

     Koop:
     Koop je iets ten behoeve van jouw onderneming? Dan kan je de BTW terug vragen bij de belastingdienst. Stel ik koop een camera voor € 121 (incl btw), dan mag ik € 21 euro terug vragen bij de belastingdienst en betaal ik eigenlijk maar € 100 voor de camera.

     Verkoop:
     Verkoop je iets? Dan moet je BTW afdragen aan de belastingdienst. Stel ik verkoop foto’s in Nederland voor € 121 (incl btw), dan moet ik € 21 euro afdragen aan de belastingdienst en is mijn daadwerkelijke opbrengst € 100.
     In het geval van stockfotografie vanuit het buitenland heb je een voordeel. De Nederlandse overheid heeft namelijk afspraken met o.a. de USA waardoor je GEEN BTW hoeft te rekenen. Het tarief is hierdoor dus 0% en jouw opbrengst van bv € 121 is dan ook echt € 121.

     De BTW aangifte doe je 4 x per jaar. Hierbij geeft je alle BTW bedragen (aankoop en verkoop) door aan de belastingdienst. De stockfotografie verkopen uit het buitenland hoef je hier dus niet in mee te nemen.

     Inkomstenbelasting

     Alle opbrengsten (inkomsten) en investeringen (bv de aanschaf van jouw camera) geef je 1 x per jaar door via de aangifte voor inkomstenbelasting. Hierbij geef je dus aan wat je opbrengsten of uitgaven exclusief BTW zijn.

     Stel ik heb voor € 100 (excl btw) foto’s verkocht, dan geeft ik aan dat mijn inkomsten waar inkomstenbelasing over berekend moet worden € 100 is. Stel ik heb ook nog een camera van € 100 (excl. btw) gekocht, dan geef ik dit ook door. Hierdoor wordt mijn inkomen met € 100 in mindering gebracht en heb ik dus aan het einde van de streep een inkomsten van € 0. Ik hoef in dit geval geen inkomstenbelasting te betalen over de € 100 die ik met mijn foto’s heb verdiend.

     Let wel: Je mag maximaal € 450 per investering per jaar af schrijven. Dus stel, ik koop een camera van € 1500 en een lens van € 400, dan kan ik in het eerste jaar de lens van € 400 volledig afschrijven. De camera moet ik echter over 4 jaar afschrijven (3 x € 450 en 1 x € 150). – EDIT NA COMMENT JACCO. Je moet een aanschaf in 3, 5 of 10 jaar afschrijven. De camera in mijn voorbeeld moet ik dus in 5 jaar afschrijven middels 5 x 300 euro.

     Ik hoop dat mijn uitleg het iets duidelijker voor je heeft gemaakt. Wil je echter meer weten, dan kan ik je ook aanraden om eens langs de Kamer van Koophandel te gaan. Zij hebben namelijk vaak cursussen over dit soort zaken. 🙂

     Groeten en succes!

     Thijs

 81. Hallo Thijs,

  Allereerst mijn complimenten voor je heldere uitleg! Ik heb een vraag over het Amerikaanse belastingformulier. Je schrijft dat je een bedrijfsnaam moet opgeven. Is dit verplicht? Moet ik mij eerst aanmelden bij de KVK om een bedrijfsnaam te deponeren?

  Gr. Mike

  1. Hallo Mike,

   Bedankt voor je compliment en je reactie.

   Om heel eerlijk te zijn weet ik niet 100% zeker of je ingeschreven moet zijn bij de KvK om een Amerikaans belastingnummer aan te vragen. Ik denk het eigenlijk niet omdat je jezelf als een ‘Individual’ kan aanmelden. Om zeker te zijn zou ik je adviseren om even te bellen met de IRS. Een KvK inschrijving kan echter nooit kwaad als je start met de verkoop van foto’s. Je kan immers BTW facturen uitschrijven (voor bijvoorbeeld de Nationale Beeldbank of Werk aan de Muur). Daarnaast kan je ook je camera e.d. afschrijven / aftrekken van je inkomsten. 🙂

   Hopelijk beantwoord dit een beetje je vraag.

   Groeten,

   Thijs

 82. Hoi Thijs,

  Wat een fijne website, er is mij al veel duidelijk geworden. Nu heb ik alleen nog een vraag ik lees ook vaak over een W8BEN formulier, weet jij daar meer van?

  Gr. ben

  1. Hey Ben,

   Bedankt voor je reactie en je compliment. 🙂

   Wat betreft W8BEN formulier. Dit is een formulier wat je in kan vullen bij de stocksites om ervoor te zorgen dat ze geen (Amerikaanse) belasting inhouden op jouw verdiensten. Hiervoor vul je jouw gegevens in tezamen met jouw EIN nummer welke je eerst moet aanvragen bij de IRS (Amerikaanse belastingdienst , zie kopje belasting in mijn artikel).

   Hopelijk weet je zo genoeg, zo niet, dan hoor ik het wel! 🙂

   Groeten

   Thijs

 83. Ik ben op zoek naar wat informatie over het verkopen van
  liggend materiaal via stockfotosites. Ik heb dit nog nooit gedaan,
  dus wil ik eerst maar eens wat dingen uitzoeken betreffende dit
  onderwerp. Blij dat ik hier terecht kwam.Wat een informatieve site,
  geweldig dat je al deze informatie deelt, bedankt daarvoor!
  Gisella

 84. Beste Thijs,

  Moet je ook BTW afdragen in Nederland over ontvangen Istock bedragen uit Canada / Amerika etc. ?
  Of geef je dit aan als BTW verlegd?

  Bij voorbaat hartelijk dank!

  Gr. André

  1. Hey André,

   Bedankt voor je reactie.

   Zover ik weet hoef je geen btw af te dragen over de ontvangsten die je van iStockphoto e.d. krijgt. Dit komt omdat er een vrijstelling is tussen Nederland en Amerika. Hiervoor heb je alleen wel een EIN nummer / Amerikaans BTW nummer nodig (zie eerdere post), zodat de stockagency het voor je kan redelen. Verder geef ik dus geen btw op in Nederland wbt mijn omzet uit stockfotografie, wel geef ik het op als inkomsten bij mijn inkomstenbelasting.

   Hopelijk kom je hier mee verder! 🙂

   Groet

   Thijs

 85. Kan je dezelfde foto’s op meerdere stock foto -website plaatsen. Zeg maar dat ik bijvoorbeeld een foto opload op shutterstock en diezelfde foto bij een andere stock foto website. Mag dat?

  1. Hallo Piet,

   Het is zeker mogelijk om jouw eendezelfde foto bij meerdere partijen aan te bieden. Let er alleen wel op dat je hem niet als ‘exclusive’ markeert (los invulveld bij het uploaden). Als je dit namelijk doet geef je aan dat je de foto enkel bij de stocksite in kwestie aanbied.

   Groet

   Thijs

 86. Hallo Thijs,

  Nog even dit,ik heb mijn fotootjes voor zover ik iets kon bedenken al geruime tijd op http://www.werkaandemuur.nl staan maar nogmaals bedankt voor de tip ,hoewel er pas één plaatje verkocht is kan het toch aardig zijn wat daar op te hebben staan.alleen ik vind er vaak zelf nooit iets aan en heb er dus maar wat natuurfoto’s opgezet :-)) die ik nog had liggen,want als fotojournalist kom je nou niet bepaald vaak plaatjes tegen die geschikt zijn voor deze site. Maar bij deze bedankt voor de tip

  dailyphotopress

 87. Mooie site; helder en informatief.
  Toch nog een vraagje: hoe zit het met de belasting als je foto’s verkoopt?
  Moet dat ook afgedragen worden in het land waar het kantoor van de stocksite gevestigd is?
  En zo ja, is dat dan niet heel ingewikkeld bij beperkte verkoop van foto’s?

  Alvast bedankt.

  Groet, Jacqueline.

  1. Hey Jacqueline,

   Bedankt voor je bericht en je compliment over mijn site en artikel over stockfotografie.

   Bij deze antwoord op jouw vraag. Het klopt inderdaad dat je een aantal zaken moet regelen voor de belastingdienst, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. In a nutshell:

   1) aangeven dat je in Nederland woont en zaken doet in Amerika. Zo hoef je niet 30% af te dragen aan de Amerikaanse staat.
   2) Jouw inkomsten opgeven aan de Nederlandse belastingdienst onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’.

   Wat nader uitgelegd:

   1)

   Als je foto’s via een Amerikaanse Stocksite verkoopt, zoals Shutterstock, dan moet je 30% van je inkomsten afstaan aan de Amerikaanse belastingdienst. Maar, omdat Nederland een handelsverdrag met Amerika heeft, hoef jij als Nederlander dit niet te betalen. Wat je hier wel voor moet doen is een EIN nummer aanvragen. Dit nummer is een Amerikaans BTW nummer voor mensen die zaken doen in Amerika, maar niet in Amerika wonen / gevestigd zijn. Hoe vraag je dit nummer aan? Heel eenvoudig via een SS-4 formulier die op de website van de stocksites staat. Wat je allemaal moet invullen staat hieronder nader uitgelegd.

   Omdat de post niet zo snel werkt kan je ook een EIN via de telefoon aanvragen. Je hebt hem dan vandaag nog. Hoe werkt het? Bel met + 1 215 516 6999. Gebruik wel een vaste lijn of een goedkoop nummer die bijvoorbeeld te vinden is op Teledump. Het kan namelijk zijn dat je even in de wacht staat.

   Wat moet je invullen / doorgeven op een SS-4 formulier of via de telefoon?

   1. Voornaam Achternaam
   2. Bedrijfsnaam
   4a+4b: postadres
   5a+5b: Adres
   6: Land
   9a: Sole proprietor (Eenmanszaak)
   10: Compliance with IRS withholding regulations
   11: Maand Jaar (datum hoeft niet)
   16: Other: Graphical Design (in mijn geval)
   17: Photography (is voloende)
   18: Nee (in mijn geval)
   Na het controleren van de gegevens krijg je meteen telefonisch je EIN. Schriftelijk ontvang je binnen 2 tot 3 weken een bevestiging.

   2) Omdat je met het verkopen van jouw foto’s extra inkomsten genereert moet je dit wel opgeven aan de belastingdienst. Dit kan je gewoon opvoeren bij inkomsten uit overig werk.

   Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord. Mocht je meer willen weten dan hoor ik het natuurlijk graag.

   Groeten en succes met de verkoop!

   Thijs

   1. Hallo Thijs,

    Voor mij is het invullen van de Amerikaanse belastingformulieren net even een drempel te hoog (Ik duik pas net in het stockphoto gebeuren). Ik neem aan dat wanneer ik gebruik maak van Nederlandse en europese stocksites dat ik hier niet tegenaan loop? Heb jij, op de nederlandse beeldbank na, nog tips voor niet-Amerkikaanse Stocksites?

    Bvd!

    1. Hey Xander,

     Bedankt voor je berichtje.

     Het valt best mee hoor, het aanvragen van de Amerikaanse belastingformulieren. Verder kan je ze, als je ze eenmaal hebt aangevraagd, overal gebruiken. Wil je dit echter niet, geen probleem. Je maakt het je alleen wel iets moeilijker aangezien alle grote partijen werken met deze papieren.

     Heb je deze belastingpapieren echt nodig?

     Nee. Je kan je ook aanmelden en foto’s verkopen zonder deze papieren. De stockagent houdt dan alleen wel een deel van jouw inkomsten in aangezien hij deze moet overmaken naar de Amerikaanse belastingdienst. Je kan dus zonder deze papieren werken, maar het kost je wel geld / inkomsten. Best zonde aangezien je het formulier binnen 15 minuten gratis (op telefoontje naar USA na) hebt aangevraagd.

     Hieronder heb ik even een overzicht gemaakt met de bureau’s waar je wel en niet dit formulier nodig hebt. Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

     Niet nodig:
     PixMac
     123rf
     iStockphoto

     Wel nodig:
     Shutterstock
     Fotolia
     Dreamstime
     Deposit Photos

     Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Iig veel succes met het verkopen van jouw foto’s!

     Groet,

     Thijs

     1. Beste Thijs,

      In eerste instantie complimenten voor je site. De duidelijkheid ontzorgt, zeg maar 😉
      Vandaag heb ik gebeld om met de IRS om het EIN-nummer aan te vragen. Het duurt inderdaad 15 minuten; het vooraf invullen van het formulier zorgde voor een vlot verloop.

      Alleen is het nummer wat hierboven is gepubliceerd niet meer in gebruik. Ik heb gebeld met +1267-941-1099.

      Succes en bedankt!
      Nancy

   2. Bedankt voor de info op deze site. Over stockbureau’s/buitenland en belasting is weinig te vinden op internet en de belastingdienst weten me tot dus ver ook niet veel duidelijkheid te geven.
    Zelf wil ik proberen om op een vergelijkbare manier dessins via een stockbureau uit Engeland te gaan verkopen, maar hier is helemaal geen info over te vinden. Ga er dus maar even vanuit dat de regels hiervoor vergelijkbaar zijn met stockfotografie.

    2 Vragen;
    -Je beschrijft hoe het e.a. qua belasting werkt met een stockbureau uit Amerika, maar weet je toevallig ook hoe dit in z’n werk gaat als het stockbureau in Engeland zit?
    -En hoe gaat e.a. in z’n werk als je wel in het bezit bent van een BTW no. en het onder je inkomsten wilt laten vallen?

    Zou fijn zijn als je hier meer over zou kunnen vertellen!

    Alvast bedankt,

    Gr Olga

    1. Hey Olga,

     Bedankt voor je reactie.

     Wbt je vragen. Zelf heb ik geen ervaring met Engelse Stockbureaus, dus ik weet niet zeker hoe het werkt. Onderstaand hoe ik denk dat het werkt. 🙂

     Jouw vragen:
     1. Omdat Engeland onder de EU valt denk ik dat je kan aanvragen dat ze de BTW naar jou verleggen. Hierdoor krijg je gewoon alles uitgekeerd (ex btw), maar moet je zelf in Nederland de BTW aangeven. Als je hierop googled kom je vast meer te weten.
     2. Dit is niet anders dan met een Amerikaanse stocksite. Je geeft je inkomsten (ex btw) gewoon op bij je inkomen waardoor je er gewoon inkomstenbelasting over betaald.

     Hopelijk heb je wat aan mijn antwoorden. In ieder geval veel succes met de verkoop van je designs! 🙂

     Groet

     Thijs

   3. Hallo Thijs,
    Wat fijn om zo`n site te hebben met alle informatie op een rijtje.
    Ik vroeg mij wel af of het ook nodig is om je in te schrijven bij de kvk? Aangezien je ook een bedrijfsnaam en adres moet opgeven.
    Alvast bedankt,
    Groetjes Lonneke

    1. Hey Lonneke,

     Graag gedaan! 🙂

     Wbt je vraag. Je hoeft je niet per se aangemeld te hebben bij de KVK. Iedereen kan zich aanmelden, ook zonder bedrijf. Desnoods geef je je eigen naam als bedrijfsnaam op. 🙂

     Groet

     Thijs

 88. Misschien is het een hele domme vraag maar hoe meld je je aan als fotograaf bij Shutterstock. Ik bedoel dus niet als koper maar als verkoper.

  Alvast bedankt!

 89. Handig hoor deze site over stockfotografie!
  Kun je nu ook op verschillende stocksite’s dezelfde foto’s aanbieden?
  Dank,
  Ingrid

  1. Beste Ingrid,

   Bedankt voor je reactie.

   Je kan je foto’s op zoveel stocksites aanbieden als je zelf wilt. Zo staan mijn foto’s bij 7 verschillende stocksites live. Let er alleen wel op dat je je niet als ‘exclusief lid’ aanmeld. Hiermee zeg je namelijk dat je enkel de foto’s bij de stocksite in kwestie aanmeld.

   Succes met je verkopen!

   Groet,

   Thijs

 90. De nationale beeld bank vind ik zelf niets ook al zouden ze per foto betalen en voor een paar euro een foto verkopen doe ik helaas niet aan mee ,tevens is het voor mij als oud fotojournalist een doorn in het oog dat er veel foto’s opstaan die regelrecht de prullenbak in kunnen,ze zeuren te veel en doen te weinig en als je ze vertel dat je niet akkoord ga met de 50% regeling kraken ze de foto’s af en vergaten ze in het verleden te betalen,voor mij een raadsel waarom ze zoals ze op hun site te zien is voor veel klanten werken ze lopen immers wel erg ver naast hun schoenen

  Jammer dat niet meer fotojournalisten zoals ik ben geweest niet met elkaar een site beginnen ja Hollands hoogte zelfde verhaal als ze moeten betalen is het in eens niet goed meer of staat er een komma verkeerd in het onderschrift ,jammer dat ik als fotograaf niet 3 dingen gelijk kan.
  Mocht iemand een goed script weten voor mij om mijn eigen foto’s te verkopen dan hoor ik dat graag van U

   1. Hallo Thijs.

    Ik begrijp dat je oypo ken maar ik heb een site bij de prof site waar oypo op draaid,deze is niet gratis maar kost een 10 euro per maand.

    Het vervelende is dat ik via een programmaatje van Google picture surge veel van mijn foto’s ben tegen gekomen die zonder mijn toestemming en zonder dat ik er iets van wist dus laat staan voor betaald kreeg op websites staan. NU.nl maakt ook gretig gebruik van mijn foto’s hoewel ik ze dit al eens verboden heb,omdat ze eens commentaar hadden op een foto van TNT die ze dus nu regelmatig gebruiken op hun site,deze plaatjes had ik er eens op gezet om te zien hoe ze reageren toen ik ze er weer af wilde hebben omdat ze niet betalen voor publicaties maar wel verkopen,nu zijn mijn plaatjes iets anders dan de meeste omdat ik beroeps fotograaf ben geweest maar dat maakt voor de wet niet uit ook als amateurfotograaf hebben ze de plicht u toestemming te vragen voor uw foto(s) en de foto’s die ik nu vindt of gevonden heb is maar een topje van de ijsberg zeg maar bergen dus tijd voor actie het NVJ en of via http://www.pictoright.nl/gebruikers/index.php. Dit zijn wat website waar toevallig 3 keer de zelfde foto op staat die afkomstig is van mijn beeldbank en die nooit is verkocht maar wel op z’n zachts gezegd is gejat dus een tarief hiervoor van 3 keer het normale tarief plus 100% omdat bij twee van de drie mijn naam niet bijstaat is normaal volgens het NVJ. Ook kwam ik dus recentelijk nog foto’s tegen op ander site en je begrijpt het al even geleend zij de hoofd redacteur die zich zelf uitgaf voor communicatie adviseur,deze had de foto na mijn melding er afgehaald maar dat mag niet baten hij moet toch betalen en de foto is via picture surge gewoon terug te vinden op zijn pagina want als je op de foto klikt dan toont Google deze samen met de krant /internet site op de achtergrond.

    Het is jammer dat we op deze manier zo moeten werken maar dit komt omdat iedereen met een digi zich maar fotograaf noemt ja studie was niet meer nodig maar ja de kennis zoals wij deze vroeger nodig hadden is nier meer nodig volgens een vak opleidingsinstituut .

    Het is dus niet vreemd dat ik wel eens foto’s tegen komt die ik als 8 jarige weg gooide toen ik de beginselen van de fotografie leerde van mijn oom.

    Maar voor de personen die een leuke website willen maken die niets kost nou ja twee websites kan maken voor niets ga dan hier eens kijken http://www.weebly.com of zie mijn proefwebsite voor een collega met mijn fotootjes http://dailyphotopress.weebly.com/ hier zie ja dan een aantal mogelijk heden om zo’n site te maken en dat dus gratis,oké je kan er een betaalde versie van krijgen en dan kan je dus foto’s tot een grote van 100 MB op zetten maar de gratis versie is ook goed want die kan tot 5 MB foto’s uploaden maar ik zet ze altijd nier groter dan 200KB op de site en er is geen limit aan.

    Dus doe je voordeel er mee en breng je nog mensen aan via je site krijg je nog gratis tot 6 maanden een prof site

    Succes voor iedereen,maar let wel op zet er een watermerk door heen(niet op een stocksite dus )

     1. Hoi Thijs ! Ik ben een Nederlandse Amerikaan woonachtig in Las Vegas. Ik heb een paar natuurfoto’s verkocht via Shutterstock maar het is echt minimaal. Graag zou ik ‘meer’ willen. Weet jij ook onderwerpen die ik hier in Las Vegas kan fotograferen die een goede kans hebben om verkocht te worden ? Alvast bedankt…

     2. Hey Henk,

      Bedankt voor je reactie vanuit de US! Erg leuk om te zien en lezen. 🙂

      Wbt je vraag. Je kan eens kijken bij de trends op Shutterstock. Je kan namelijk zien waar veel op gezocht wordt en wat mogelijk goed gaat verkopen. Zie onderstaande link voor de trends!

      http://www.shutterstock.com/trends

      Verder kan je ook in de zoekmachine van Shutterstock kijken. Als ik op Las Vegas zoek krijg ik automatisch tips waar nog meer op gezocht worden. Zie onderstaand screenshot. Misschien heb je hier wat aan?

      Shutterstock las vegas

      Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

      Groeten,

      Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)