Stockfotografie


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Verdien geld met je foto's

In dit artikel leg ik uit hoe je eenvoudig geld kan verdienen met het verkopen van je eigen foto’s. Dit wordt ook wel stockfotografie genoemd. Ik zal allereerst de basis van het verkopen van foto's op het internet uitleggen. Na deze basis zal ik mijn ervaring omtrent verschillende stockbureau's geven. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen.

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Wat is stockfotografie?
2. Het kopen en verkopen van foto’s via internet
3. Wanneer kan je beginnen met het verkopen van foto’s?
4. Beginnen met stockfotografie
5. Refereren van kopers en verkopers
6. Diverse stocksites
7. Stockfotografie en de belastingdienst
8. Bijhouden en analyseren van sales
9. Vind je foto's terug

1. Wat is stockfotografie?

Het verkopen van foto's heet stockfotografie (stock photography) en werkt heel eenvoudig. Als fotograaf bied jij jouw foto’s aan op een website van een stockagent (stocksite genoemd). Deze agent plaatst vervolgens jouw foto’s in zijn database welke toegankelijk is voor de klanten van de agent. Wordt een foto verkocht, dan krijg jij een deel van de opbrengst. Hoeveel de opbrengst precies is hangt van diverse zaken af en wordt in de volgende paragraaf nader uitgelegd.

2. Het kopen en verkopen van foto’s via internet

De verkoopprijs van een foto wordt door diverse zaken bepaald. Deze zaken hebben invloed op de verkoopprijs en daarmee de verdiensten voor de fotograaf. Als fotograaf krijg je namelijk een percentage van de opbrengst uitgekeerd en dit kan oplopen tot tientallen euro’s per verkochte foto. De prijs van een foto hangt van onderstaande zaken af.

  • de resolutie van de foto
  • de licentie voor gebruik
  • de exclusiviteit van de foto
  • het type kopende klant

2a. De resolutie van de foto

Kopers van foto’s hebben de mogelijkheid om een foto in verschillende maten (resoluties) te kopen. Bij het gebruik van een foto op een website heb je immers een kleinere foto nodig dan wanneer je een foto in een magazine wilt afdrukken. Voor een kleinere foto betaal je minder dan voor een grote. Als fotograaf betekent dit dat je voor een verkoop van een kleinere resolutie foto minder krijgt dan dat je voor een foto met een hoge resolutie krijgt. Let wel, upload jouw foto altijd in de grootste / hoogste resolutie. De foto's worden namelijk automatisch verkleind door de stocksites om ze in verschillende prijsklassen aan te kunnen bieden.

panorama foto alpen

2b. De licentie voor gebruik

Als koper van een foto moet je aangeven in welke mate je de foto gaat gebruiken. De eerste mogelijkheid is het afnemen van een ‘extended license'. Deze licentie geeft de koper het recht de foto meerdere malen te gebruiken. Denk hierbij aan gebruik voor een televisiereclame of advertentie in een krant of tijdschrift. De tweede licentie geeft de koper het recht voor eenmalig gebruik. Deze licentie wordt ook wel ‘standard license' genoemd. Een ‘extended license’ is duurder dan een ‘standard license’ en als fotograaf krijg je dus ook meer voor een uitgebreide licentie betaald dan voor een standaard licentie.

2c. De exclusiviteit van de foto

Als fotograaf heb je de mogelijkheid en flexibiliteit om jouw foto’s op één of meerdere stocksites te plaatsen. Als jij je foto’s op meerdere stocksites aanbied is er een grotere kans dat je foto’s verkocht worden aangezien je toegang hebt tot meer potentiële kopers. Stocksites hebben echter liever dat je als fotograaf slechts voor één stocksite kiest. Hierdoor kunnen zij beelden leveren welke niet overal verkrijgbaar zijn. Als dank belonen zij ‘exclusieve fotografen’, dit zijn fotografen die hun werk slechts op één site aanbieden, met een hogere opbrengst (percentage van de opbrengst) per verkochte foto. Daarnaast zetten stocksites ‘exclusieve fotografen’ meer in de spotlight. Denk hierbij aan plekken op de frontpage van een site, foto’s in nieuwsbrieven naar klanten, etc.

2d. Het type kopende klant

Er twee soorten kopers. Als eerste kan een klant een losse foto aanschaffen die hij/zij op de website van de stocksite heeft gevonden. Dit wordt ook wel een ‘pay as you go' klant genoemd welke enkele foto’s per keer besteld. Er zijn ook klanten die op maandelijkse basis meerdere foto’s willen afnemen. Denk hierbij aan ontwikkelaars van websites, redacties, etc. Deze kopers kunnen een abonnement nemen waarna ze een maandelijkse contributie betalen. Wil je meer over de kosten weten, kijk dan even op de stock websites zelf waarvan straks een aantal worden vermeld.

3. Wanneer kan je beginnen met het verkopen van foto’s?

Iedere fotograaf kan zich gratis en vrijblijvend aanmelden bij de verschillende stocksites. Vrijwel alle stocksites hebben echter wel een toelatingskeuring voordat je foto's mag verkopen. Deze keuringen zijn meestal zeer streng, dus wees daarom zeer kritisch bij het uploaden van je eerste serie foto's. Als je de toelatingskeuring hebt gepasseerd mag je beginnen met het uploaden van je foto's voor verkoop. Vaak kan je hier de foto's, welke je voor de toelatingskeuring hebt gebruikt, wederom gebruiken. Ook deze foto's worden altijd gekeurd voordat deze online komen te staan. Let er verder op dat het keuren van foto's wel even kan duren. Dit verschilt per stocksite en varieert tussen de 24 en 172 uur. Iedere foto wordt namelijk gekeurd op zaken als scherpte (zoom eens in tot 100% en kijk of de foto scherp is), contrast, belichting, verkoopwaarde, en dergelijke.

ijsvogel_op_100procent

4. Beginnen met stockfotografie

De databanken van stocksites bevatten miljoenen foto’s. Om deze foto’s vindbaar te maken voor klanten moeten de foto’s met extra informatie aangevuld worden. Deze informatie wordt in uitzonderlijke gevallen door de stocksite ingevuld, echter moet in de meeste gevallen de fotograaf zelf deze informatie invullen. Door deze extra informatie direct in de EXIF informatie van een foto op te nemen kan veel tijd bespaard worden indien de foto’s op verschillende stocksites aangeboden worden. Enkele zaken die ingevuld moeten worden zijn:

  • een titel
  • een omschrijving
  • zoekwoorden
  • categorieën
  • vrijwaringsformulieren

4a. Foto's een titel geven

Iedere foto moet een titel / naam hebben. Deze naam wordt in veel gevallen getoond wanneer een koper op relevante zoekwoorden zoekt, dus zorgt voor een passende titel voor jouw foto.

4b. Foto's een omschrijving geven

Als kleine inleiding dient iedere foto voorzien te zijn van een korte omschrijving. Denk hierbij aan een verhaal over het onderwerp en de locatie. Deze omschrijving komt bij de foto te staan en heeft zover ik weet geen invloed op de zoekmachines van de stocksites.

4c. Foto's labelen met zoekwoorden (keywords)

Per foto moeten keywords (sleutelwoorden) worden toegevoegd. Deze sleutelwoorden zijn omschrijvingen van het onderwerp van de foto. Door middel van deze omschrijvingen (of keyword) zal de potentiële koper de foto terug vinden met behulp van de zoekmachine van de stocksite. Het is echter wel van belang dat je dit accuraat doet. Te weinig sleutelwoorden kan er toe leiden dat je foto vrijwel niet gevonden (en daarmee gekocht) wordt. Te veel (onzinnige) sleutelwoorden kan eventueel tot afkeuring van de foto door de stocksite betekenen.

Tip!

Na flink wat onderzoek ben ik tegen een tool opgelopen waarbij je makkelijk keywords kan genereren. Deze tools staat op de website van Juri Arcurs wie een zeer succesvol persoon is betreffende stockfotografie. Zijn tool geeft je de mogelijkheid om zelf een aantal sleutelwoorden opgeven waarna deze foto's van Shutterstock bij jouw sleutelwoorden zoekt. Selecteer vervolgens de foto's welke op jouw foto lijken en klik op ‘Accept photo's' onderaan de pagina. Nu krijg je een lijst met alle sleutelwoorden welke je vervolgens individueel kan selecteren. Selecteer de sleutelwoorden welke op jouw foto van toepassing zijn en klik op ‘show list' rechts boven aan de pagina. Nu heb je een lijst welke je vervolgens makkelijk kan kopiëren naar de stocksite of in de EXIF data van je foto.

4d. Foto's categoriseren

Bij veel stocksites dien je ook een aantal categorieën per foto te selecteren. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden uit ‘architectuur', ‘transport', ‘natuur’ en dergelijk. Deze handeling is snel en eenvoudig uit te voeren, let er echter wel op dat je dit zorgvuldig doet. Het selecteren van de categorieën heeft namelijk invloed op de zoekresultaten van de potentiële koper.

4e. Vrijwaringsformulieren

Mocht je foto eventuele gezichten, bedrijfslogo's of handelsnamen hebben, dan heb je een vrijwaring nodig. De persoon of het bedrijf welke aanwezig in de foto zijn, dienen jou goedkeuring te geven voor de verkoop van de foto's. Het vrijwaringsformulier kan je downloaden via de stocksite en er is een handtekening nodig van de persoon of het bedrijf voordat de foto zal worden opgenomen in de database.

5. Refereren van kopers en verkopers

Vrijwel iedere stocksite heeft de mogelijkheid om kopers en verkopers te refereren aan jouw eigen portfolio. Dit wordt ookwel ‘referral program' of ‘affiliation' genoemd. Op deze manier kan je als fotograaf extra inkomsten genereren door nieuwe klanten of fotografen aan te melden bij de stocksite. Als dank voor aanmelding van een nieuwe fotograaf of klant, krijgt de bemiddelende fotograaf een kleine vergoeding. Daarnaast geven een aantal stock websites vergoeding per gekochte of verkochte foto van de nieuwe klant aan de bemiddelende fotograaf. Dit heeft verder geen invloed op de prijs of opbrengst van de nieuwe fotograaf.

6. Diverse stocksites

Rechts en hieronder in de uitleg vind je links naar de verschillende stocksites waar ik zelf actief op ben. Via deze links wordt je door mij gerefereerd waardoor ik een kleine vergoeding krijg als jij je aanmeld. Let wel, dit heeft verder geen gevolgen voor jouw inkomsten of aanschafprijs. Wil je dat ik niet gerefereerd wordt? Ga dan rechtstreeks naar de betreffende stocksite.

iStockphoto

iStockphoto is de pionier op het gebied van stockfotografie. Het is één van de grootste stocksites met ruim 4 miljoen foto's online. Voor verkopers is deze stocksite zeer interessant, echter heeft deze een redelijk zware keuring voordat je foto's mag verkopen. Deze keuring heeft een redelijk lange tijdsbestek van officieel 1 week, in praktijk loopt dit vaak uit. Verder trekt de websites haar ‘exclusives’ (fotografen die enkel voor deze stocksite werken en nergens anders hun foto’s aanbieden) erg voor. Het is daarom vrij lastig om hier goed tussen te komen, wat zal inhouden dat de verkopen hier niet altijd even hoog zullen zijn. Wil je meer over iStockphoto weten? Lees dan meer op mijn iStockphoto pagina.

Meld je aan bij iStockphoto

Shutterstock

Shutterstock is één van de grootste en (bij veel fotografen) best lopende stocksite. Deze website verkoopt over de 5,5 miljoen foto's, waarbij je als fotograaf $0,25 per download krijgt voor een standaard licentie en $28,- per download met een extended licentie. Nu kan het zijn dat de betaling van $0,25 per download laag lijkt, echter zal dit in praktijk toch zeer profijtelijk zijn. Vaste klanten met een maandelijkse bijdrage mogen namelijk 25 foto's per dag downloaden. Hierdoor kan het aantal downloads per dag voor de fotograaf behoorlijk oplopen. Bij vele andere stocksites blijven de downloads per dag ver achterwege in vergelijking tot shutterstock. Een nadeel als fotograaf van deze website is de zware keuring welke je in het begin moet doorlopen. Dit doe je aan de hand van het uploaden van tien foto's (waarbij binnen 48 uur de uitslag bekend is). De keuring is erg zwaar het zou zo maar kunnen dat je niet meteen wordt toegelaten. Hou echter vol, want deze stocksite loont zeker de moeite. Wil je meer over Shutterstock weten? Lees dan meer op mijn Shutterstock pagina.

Update Juni 2020: Shutterstock heeft helaas het commissie model aangepast waardoor je nu geen $0,25 maar $0,10 per download krijgt. Helaas een stuk minder, maar bij mij is het nog steeds de meest renderende website.

Meld je aan bij Shutterstock

Dreamstime

Dreamstime is een wat kleinere stocksite in vergelijking tot iStockphoto en Shutterstock. Echter is er geen toelatingskeuring bij deze stocksite, maar enkel keuring op kwaliteit van de foto's waarna deze direct in de verkoopdatabase zullen verschijnen. Zelf heb ik wel gemerkt dat de verkopen hier niet heel hard lopen, maar wel de moeite waard zijn. Wil je meer over Dreamstime weten? Lees dan meer op mijn Dreamstime pagina.

Meld je aan bij Dreamstime

Adobe Stock (voorheen Fotolia)

Adobe stock (voorheen Fotolia) is afgelopen jaren tot een van de grootste stockbureau's ter wereld gegroeid. Waar het voorheen onder de naam Fotolia erg vergelijkbaar was Dreamstime, is het sinds 2018 doorgegroeid naar een wereldspeler. Ook veel Nederlandse bedrijven kopen hun foto via deze stocksite en omdat er geen toelatingskeuring is, kan je hier snel van start. Naast verkopers biedt Adobe Stock ook veel kansen voor kopers, aangezien het een ruim aanbod heeft. Daarnaast is het eenvoudig te koppelen met de software pakketten van Adobe, zoals Adobe Photoshop. Wil jij je als fotograaf of koper aanmelden? Meld je dan gratis hier aan.

Meld je aan bij Adobe stock

Can Stock Photo

Can Stock photo is een van de eerste stocksites. Ooit opgericht in 2004, maar inmiddels doorgegroeid naar een zeer grote site met 21 miljoen beelden geschoten door 40.000 fotografen van over de hele wereld. Als je als fotograaf lid wil worden is het vrij eenvoudig. Je levert drie beelden in en als deze goed zijn ben je door. Klik hier als jij je wilt aanmelden.

Meld je aan bij Canstock photo

De Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank is een stocksite welke geheel gericht is op Nederlands beeld. Deze stocksite accepteert dan ook enkel beeld van met Nederland of de Nederlandse cultuur te maken heeft. Iedereen die foto's kan maken, kan bij de Nederlandse beeldbank uploaden. Voorheen was er geen keuring, maar om de beeldbank in kwaliteit te doen stijgen hebben ze dit sinds januari 2010 aangepast. Veel klanten van de Nationale Beeldbank zijn landelijke tijdschriften en kranten, dus mocht je hier een foto verkopen, dan is de kans groot dat je hem ergens tegen komt! De verkopen lopen bij mij niet zo hard als bij andere stocksites (zie bovenstaande sites), maar wel is er een groot voordeel dat ze per foto uitbetalen. Dit betekend dat je niet hoeft te wachten voordat je een uitbetaling kan aanvragen. Dit is bij andere sites (zie bovenstaande) wel het geval en de drempel is vaak 100 dollar. Bij de Nationale Beeldbank krijg je direct een uitbetaling (let op, foto's van verkoop 6,99 EUR zijn hier een uitzondering op). Een ander voordeel van de Nationale Beeldbank is dat zij de hoogste commissie per foto geven. Je krijg als fotograaf namelijk 50% van de verkoopprijs (excl. btw) terwijl dit bij de andere sites op 20% tot 40% ligt. Klik hier als jij je wilt aanmelden.

Meld je aan bij de Nationale Beeldbank

Werk aan de muur

Werk aan de Muur is een Nederlands bedrijf dat het net even anders doet dan bovenstaande bedrijven. Via Werk aan de Muur kan je namelijk je eigen werken aanbieden, waarna zij ze voor je aanbieden op hun platform. Als klant / bezoeker koop je alleen geen digitale foto zoals bij andere stocksites, maar juist een print! Het is dus echt een werk voor aan je muur en heb je als bezoeker / klant de mogelijkheid om beelden te kopen op canvas, aluminium, Xpozer en (ingelijste) posters op hoogwaardige print kwaliteit. Door deze aanpak heeft Werk aan de Muur heeft dan ook een totaal andere doelgroep dan stocksites. Waar stocksites zich richten op zakelijke gebruikers (websites, drukkers, etc) richt Werk aan de Muur zich op de consumenten die iets moois in huis willen hangen of bedrijven die hun pand willen aankleden. Als fotograaf kan jij je gratis aanmelden en bepaal je zelf de verkoopprijs van je werk. Het werkt eigenlijk heel simpel. Je upload je werk, bepaalt een verkoopprijs en Werk aan de Muur doet de rest. Zij bieden het werk voor je aan op hun website, regelen de betaling en uiteraard ook het afdrukken en verzenden van het daadwerkelijke werk. En als fotograaf krijg je de commissie netjes op je rekening gestort! Zelf ben ik al sinds 2013 actief op werkaandemuur.nl (bekijk hier mijn shop) en heb al tientallen beelden over de jaren heen verkocht. Wil jij ook je werk verkopen? Meld je dan gratis aan en start met verkopen.

Meld je aan bij de Werk aan de Muur

7. Stockfotografie en de belastingdienst

Als je foto's gaat verkopen moet je ook een aantal zaken regelen wat betreft belastingen. Laat je hier echter niet door afschrikken, het is allemaal vrij eenvoudig. Je hoeft slechts twee dingen te doen.

A) aangeven dat je in Nederland woont en zaken doet in Amerika. Zo hoef je niet 30% af te dragen aan de Amerikaanse staat.

B) Jouw inkomsten opgeven aan de Nederlandse belastingdienst onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’.

Verdieping op A:

Als je foto’s via een Amerikaanse Stocksite verkoopt, zoals Shutterstock, dan moet je 30% van je inkomsten afstaan aan de Amerikaanse belastingdienst. Maar, omdat Nederland een handelsverdrag met Amerika heeft, hoef jij als Nederlander dit niet te betalen. Dit regel je vrij eenvoudig in. Bij de stocksite vul je een W8BEN formulier in waarin je aangeeft dat je in Nederland woont en dat het stockbureau geen belasting hoeft in te houden. Op dit formulier moet je ook een EIN nummer invullen. Dit nummer is een Amerikaans BTW nummer voor mensen die zaken doen in Amerika, maar niet in Amerika wonen / gevestigd zijn. Hoe vraag je dit nummer aan? Heel eenvoudig via een SS-4 formulier die je hier kan vinden. Wat je allemaal moet invullen staat hieronder nader uitgelegd. Maar, omdat de post niet zo snel werkt, kan je ook een EIN via de telefoon aanvragen. Je hebt hem dan vandaag nog. Hoe werkt het? Bel met +1267-941-1099. Gebruik wel een vaste lijn of een goedkoop nummer die bijvoorbeeld te vinden is op Teledump. Het kan namelijk zijn dat je even in de wacht staat.

Wat moet je invullen / doorgeven op een SS-4 formulier of via de telefoon?

1. Voornaam Achternaam
2. Bedrijfsnaam
4a+4b: postadres
5a+5b: Adres
6: Land
9a: Sole proprietor (Eenmanszaak)
10: Compliance with IRS withholding regulations
11: Maand Jaar (datum hoeft niet)
16: Other: Graphical Design (in mijn geval)
17 : Photography (is voloende)
18: Nee (in mijn geval)

Na het controleren van de gegevens krijg je meteen telefonisch je EIN nummer. Schriftelijk ontvang je binnen 2 tot 3 weken een bevestiging. Dit nummer is overigens voor de rest van je leven te gebruiken omdat er geen vervaldatum op zit.
Als je jouw EIN eenmaal hebt kan je het W8BEN formulier compleet maken en opsturen naar het stockbureau. Ze zullen hierna geen belasting inhouden op jouw inkomsten. Wat je wel moet doen is jouw inkomsten aangeven bij de Nederlandse belastingdienst (zie onderstaand, kopje B).

B) Omdat je met het verkopen van jouw foto’s extra inkomsten genereert moet je dit wel opgeven aan de belastingdienst. Dit kan je gewoon opvoeren bij inkomsten uit overig werk.

8. Bijhouden en analyseren van sales

Als je bij meerdere stockbureau's aangemeld bent kan het lastig zijn om je verkopen bij te houden. Hier heb ik echter twee tips voor:

Tip 1: Ik heb een excelsheet voor je die je gewoon kan gebruiken. Deze sheet geeft je de mogelijkheid om omzetten per bureau in te vullen waarna hij diverse grafieken laat zien. Deze sheet kan je vrijblijvend gebruiken en ombouwen naar je eigen smaak. Download hier het Excel bestand. Enige nadeel is dat je zelf iedere keer je omzet moet bijvullen.

Tip 2: Er is ook een (betaald) programma die alles automatisch bijhoudt, namelijk Microstockr. In dit programma heb je een hoofdscherm met daarin alle stocksites en je kan zelf kiezen welke site je wel en niet wilt zien. Je ziet hierin eenvoudig al je omzet en als je vervolgens op een stocksite klikt krijg je een overzicht met de laatste verkopen (inclusief foto). Bekijk onderstaande afbeelding om een indruk te krijgen van deze app. Zelf gebruik ik dit programma omdat het mij weer handwerk scheelt qua het bijhouden van omzet.

Extra tip: Stuur even een mailtje naar support@microstockr.com en geef aan dat je mijn artikel hebt gelezen. Microstockr zal je dan een kortingscode van 25% toesturen.

9. Vind je foto's terug

Als je een foto hebt verkocht via een stocksite is het altijd leuk om te zien waar hij gebruikt wordt. Voorheen was het niet eenvoudig om de verkochte foto op te sporen, echter heeft Google dit in 2011 een stuk eenvoudiger gemaakt. Lees op mijn terugvinden pagina alles over het terugvinden van foto’s.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande stock fotografie, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Ik krijg erg veel reacties en aangezien ik een gezin met twee kleine kinderen heb kan het even duren voordat ik reageer. Maar… ik doe mijn best om je zsm te helpen. 🙂 Tenslotte wens ik je veel succes met het verkopen van jouw foto's!


Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg over een bepaald stockbureau.

istockphotoiStockphoto


shutterstockShutterstock


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Adobe Stock
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.7 13 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

264 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Kees D
5 Maanden geleden

Dank je wel Thijs, voor de goeie samengevatte ‘to the point’ informatie.
Voor het eerst ben ik me aan het oriënteren om mijn foto’s en evt. video’s via internet aan te bieden. Toen kwam ik al snel bij jou uit.
Ik heb er echt veel aan.

Vriendelijke en succesvolle groeten van Kees

NtiniC
8 Maanden geleden

Fijne artikel! Alleen ik zie niet of je hiervoor ingeschreven moet zijn bij de KvK.

Frans
1 Jaar geleden

Ha Thijs,
Dank voor je uitgebreide informatie.
Ik had een probleem met een vrij te gebruiken foto. Ik zag nergens dat ik m niet gebruiken mocht, had een klein fotootje geplaatst op mijn eigen site. Kreeg ik een advocaat van NL.Legal op mijn dak namens fotograaf Richard Broekhuijzen . Meteen een bizarre claim van duizenden euro’s. Op Google zie je ook bij zijn naam dat meerdere mensen gedupeerd zijn. Dit is altijd wel lastig met stockfoto’s en rechten. Want zelfs als je welwillend bent, kun je alsnog flink in de problemen komen. Sommige fotografen maken er hun baan van, om hun foto’s online te zoeken en dan een advocaat erop af te sturen met een immense claim.
Ik hoop dat anderen hier niet mee te maken krijgen.