Stockfotografie


Verdien geld met je foto's

In dit artikel leg ik uit hoe je eenvoudig geld kan verdienen met het verkopen van je eigen foto’s. Dit wordt ook wel stockfotografie genoemd. Ik zal allereerst de basis van het verkopen van foto's op het internet uitleggen. Na deze basis zal ik mijn ervaring omtrent verschillende stockbureau's geven. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen.

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Wat is stockfotografie?
2. Het kopen en verkopen van foto’s via internet
3. Wanneer kan je beginnen met het verkopen van foto’s?
4. Beginnen met stockfotografie
5. Refereren van kopers en verkopers
6. Diverse stocksites
7. Stockfotografie en de belastingdienst
8. Bijhouden en analyseren van sales
9. Vind je foto's terug

1. Wat is stockfotografie?

Het verkopen van foto's heet stockfotografie (stock photography) en werkt heel eenvoudig. Als fotograaf bied jij jouw foto’s aan op een website van een stockagent (stocksite genoemd). Deze agent plaatst vervolgens jouw foto’s in zijn database welke toegankelijk is voor de klanten van de agent. Wordt een foto verkocht, dan krijg jij een deel van de opbrengst. Hoeveel de opbrengst precies is hangt van diverse zaken af en wordt in de volgende paragraaf nader uitgelegd.

2. Het kopen en verkopen van foto’s via internet

De verkoopprijs van een foto wordt door diverse zaken bepaald. Deze zaken hebben invloed op de verkoopprijs en daarmee de verdiensten voor de fotograaf. Als fotograaf krijg je namelijk een percentage van de opbrengst uitgekeerd en dit kan oplopen tot tientallen euro’s per verkochte foto. De prijs van een foto hangt van onderstaande zaken af.

  • de resolutie van de foto
  • de licentie voor gebruik
  • de exclusiviteit van de foto
  • het type kopende klant

2a. De resolutie van de foto

Kopers van foto’s hebben de mogelijkheid om een foto in verschillende maten (resoluties) te kopen. Bij het gebruik van een foto op een website heb je immers een kleinere foto nodig dan wanneer je een foto in een magazine wilt afdrukken. Voor een kleinere foto betaal je minder dan voor een grote. Als fotograaf betekent dit dat je voor een verkoop van een kleinere resolutie foto minder krijgt dan dat je voor een foto met een hoge resolutie krijgt. Let wel, upload jouw foto altijd in de grootste / hoogste resolutie. De foto's worden namelijk automatisch verkleind door de stocksites om ze in verschillende prijsklassen aan te kunnen bieden.

panorama foto alpen

2b. De licentie voor gebruik

Als koper van een foto moet je aangeven in welke mate je de foto gaat gebruiken. De eerste mogelijkheid is het afnemen van een ‘extended license'. Deze licentie geeft de koper het recht de foto meerdere malen te gebruiken. Denk hierbij aan gebruik voor een televisiereclame of advertentie in een krant of tijdschrift. De tweede licentie geeft de koper het recht voor eenmalig gebruik. Deze licentie wordt ook wel ‘standard license' genoemd. Een ‘extended license’ is duurder dan een ‘standard license’ en als fotograaf krijg je dus ook meer voor een uitgebreide licentie betaald dan voor een standaard licentie.

2c. De exclusiviteit van de foto

Als fotograaf heb je de mogelijkheid en flexibiliteit om jouw foto’s op één of meerdere stocksites te plaatsen. Als jij je foto’s op meerdere stocksites aanbied is er een grotere kans dat je foto’s verkocht worden aangezien je toegang hebt tot meer potentiële kopers. Stocksites hebben echter liever dat je als fotograaf slechts voor één stocksite kiest. Hierdoor kunnen zij beelden leveren welke niet overal verkrijgbaar zijn. Als dank belonen zij ‘exclusieve fotografen’, dit zijn fotografen die hun werk slechts op één site aanbieden, met een hogere opbrengst (percentage van de opbrengst) per verkochte foto. Daarnaast zetten stocksites ‘exclusieve fotografen’ meer in de spotlight. Denk hierbij aan plekken op de frontpage van een site, foto’s in nieuwsbrieven naar klanten, etc.

2d. Het type kopende klant

Er twee soorten kopers. Als eerste kan een klant een losse foto aanschaffen die hij/zij op de website van de stocksite heeft gevonden. Dit wordt ook wel een ‘pay as you go' klant genoemd welke enkele foto’s per keer besteld. Er zijn ook klanten die op maandelijkse basis meerdere foto’s willen afnemen. Denk hierbij aan ontwikkelaars van websites, redacties, etc. Deze kopers kunnen een abonnement nemen waarna ze een maandelijkse contributie betalen. Wil je meer over de kosten weten, kijk dan even op de stock websites zelf waarvan straks een aantal worden vermeld.

3. Wanneer kan je beginnen met het verkopen van foto’s?

Iedere fotograaf kan zich gratis en vrijblijvend aanmelden bij de verschillende stocksites. Vrijwel alle stocksites hebben echter wel een toelatingskeuring voordat je foto's mag verkopen. Deze keuringen zijn meestal zeer streng, dus wees daarom zeer kritisch bij het uploaden van je eerste serie foto's. Als je de toelatingskeuring hebt gepasseerd mag je beginnen met het uploaden van je foto's voor verkoop. Vaak kan je hier de foto's, welke je voor de toelatingskeuring hebt gebruikt, wederom gebruiken. Ook deze foto's worden altijd gekeurd voordat deze online komen te staan. Let er verder op dat het keuren van foto's wel even kan duren. Dit verschilt per stocksite en varieert tussen de 24 en 172 uur. Iedere foto wordt namelijk gekeurd op zaken als scherpte (zoom eens in tot 100% en kijk of de foto scherp is), contrast, belichting, verkoopwaarde, en dergelijke.

ijsvogel_op_100procent

4. Beginnen met stockfotografie

De databanken van stocksites bevatten miljoenen foto’s. Om deze foto’s vindbaar te maken voor klanten moeten de foto’s met extra informatie aangevuld worden. Deze informatie wordt in uitzonderlijke gevallen door de stocksite ingevuld, echter moet in de meeste gevallen de fotograaf zelf deze informatie invullen. Door deze extra informatie direct in de EXIF informatie van een foto op te nemen kan veel tijd bespaard worden indien de foto’s op verschillende stocksites aangeboden worden. Enkele zaken die ingevuld moeten worden zijn:

  • een titel
  • een omschrijving
  • zoekwoorden
  • categorieën
  • vrijwaringsformulieren

4a. Foto's een titel geven

Iedere foto moet een titel / naam hebben. Deze naam wordt in veel gevallen getoond wanneer een koper op relevante zoekwoorden zoekt, dus zorgt voor een passende titel voor jouw foto.

4b. Foto's een omschrijving geven

Als kleine inleiding dient iedere foto voorzien te zijn van een korte omschrijving. Denk hierbij aan een verhaal over het onderwerp en de locatie. Deze omschrijving komt bij de foto te staan en heeft zover ik weet geen invloed op de zoekmachines van de stocksites.

4c. Foto's labelen met zoekwoorden (keywords)

Per foto moeten keywords (sleutelwoorden) worden toegevoegd. Deze sleutelwoorden zijn omschrijvingen van het onderwerp van de foto. Door middel van deze omschrijvingen (of keyword) zal de potentiële koper de foto terug vinden met behulp van de zoekmachine van de stocksite. Het is echter wel van belang dat je dit accuraat doet. Te weinig sleutelwoorden kan er toe leiden dat je foto vrijwel niet gevonden (en daarmee gekocht) wordt. Te veel (onzinnige) sleutelwoorden kan eventueel tot afkeuring van de foto door de stocksite betekenen.

Tip!

Na flink wat onderzoek ben ik tegen een tool opgelopen waarbij je makkelijk keywords kan genereren. Deze tools staat op de website van Juri Arcurs wie een zeer succesvol persoon is betreffende stockfotografie. Zijn tool geeft je de mogelijkheid om zelf een aantal sleutelwoorden opgeven waarna deze foto's van Shutterstock bij jouw sleutelwoorden zoekt. Selecteer vervolgens de foto's welke op jouw foto lijken en klik op ‘Accept photo's' onderaan de pagina. Nu krijg je een lijst met alle sleutelwoorden welke je vervolgens individueel kan selecteren. Selecteer de sleutelwoorden welke op jouw foto van toepassing zijn en klik op ‘show list' rechts boven aan de pagina. Nu heb je een lijst welke je vervolgens makkelijk kan kopiëren naar de stocksite of in de EXIF data van je foto.

4d. Foto's categoriseren

Bij veel stocksites dien je ook een aantal categorieën per foto te selecteren. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden uit ‘architectuur', ‘transport', ‘natuur’ en dergelijk. Deze handeling is snel en eenvoudig uit te voeren, let er echter wel op dat je dit zorgvuldig doet. Het selecteren van de categorieën heeft namelijk invloed op de zoekresultaten van de potentiële koper.

4e. Vrijwaringsformulieren

Mocht je foto eventuele gezichten, bedrijfslogo's of handelsnamen hebben, dan heb je een vrijwaring nodig. De persoon of het bedrijf welke aanwezig in de foto zijn, dienen jou goedkeuring te geven voor de verkoop van de foto's. Het vrijwaringsformulier kan je downloaden via de stocksite en er is een handtekening nodig van de persoon of het bedrijf voordat de foto zal worden opgenomen in de database.

5. Refereren van kopers en verkopers

Vrijwel iedere stocksite heeft de mogelijkheid om kopers en verkopers te refereren aan jouw eigen portfolio. Dit wordt ookwel ‘referral program' of ‘affiliation' genoemd. Op deze manier kan je als fotograaf extra inkomsten genereren door nieuwe klanten of fotografen aan te melden bij de stocksite. Als dank voor aanmelding van een nieuwe fotograaf of klant, krijgt de bemiddelende fotograaf een kleine vergoeding. Daarnaast geven een aantal stock websites vergoeding per gekochte of verkochte foto van de nieuwe klant aan de bemiddelende fotograaf. Dit heeft verder geen invloed op de prijs of opbrengst van de nieuwe fotograaf.

6. Diverse stocksites

Rechts en hieronder in de uitleg vind je links naar de verschillende stocksites waar ik zelf actief op ben. Via deze links wordt je door mij gerefereerd waardoor ik een kleine vergoeding krijg als jij je aanmeld. Let wel, dit heeft verder geen negatieve gevolgen voor jouw inkomsten of aanschafprijs. Wil je dat ik niet gerefereerd wordt? Ga dan rechtstreeks naar de betreffende stocksite.

iStockphoto

iStockphoto is de pionier op het gebied van stockfotografie. Het is één van de grootste stocksites met ruim 4 miljoen foto's online. Voor verkopers is deze stocksite zeer interessant, echter heeft deze een redelijk zware keuring voordat je foto's mag verkopen. Deze keuring heeft een redelijk lange tijdsbestek van officieel 1 week, in praktijk loopt dit vaak uit. Verder trekt de websites haar ‘exclusives’ (fotografen die enkel voor deze stocksite werken en nergens anders hun foto’s aanbieden) erg voor. Het is daarom vrij lastig om hier goed tussen te komen, wat zal inhouden dat de verkopen hier niet altijd even hoog zullen zijn.

Wil je meer over iStockphoto weten? Lees dan meer op mijn iStockphoto pagina.

Shutterstock

Shutterstock is één van de grootste en (bij veel fotografen) best lopende stocksite. Deze website verkoopt over de 5,5 miljoen foto's, waarbij je als fotograaf $0,25 per download krijgt voor een standaard licentie en $28,- per download met een extended licentie. Nu kan het zijn dat de betaling van $0,25 per download laag lijkt, echter zal dit in praktijk toch zeer profijtelijk zijn. Vaste klanten met een maandelijkse bijdrage mogen namelijk 25 foto's per dag downloaden. Hierdoor kan het aantal downloads per dag voor de fotograaf behoorlijk oplopen. Bij vele andere stocksites blijven de downloads per dag ver achterwege in vergelijking tot shutterstock. Een nadeel als fotograaf van deze website is de zware keuring welke je in het begin moet doorlopen. Dit doe je aan de hand van het uploaden van tien foto's (waarbij binnen 48 uur de uitslag bekend is). De keuring is erg zwaar het zou zo maar kunnen dat je niet meteen wordt toegelaten. Hou echter vol, want deze stocksite loont zeker de moeite.

Update Juni 2020: Shutterstock heeft helaas het commissie model aangepast waardoor je nu geen $0,25 maar $0,10 per download krijgt. Helaas een stuk minder… Ik hoop dat ze dit snel weer gaan herzien, echter is niet bekend of ze dit gaan doen.

Wil je meer over Shutterstock weten? Lees dan meer op mijn Shutterstock pagina.

Dreamstime

Dreamstime is een wat kleinere stocksite in vergelijking tot iStockphoto en Shutterstock. Echter is er geen toelatingskeuring bij deze stocksite, maar enkel keuring op kwaliteit van de foto's waarna deze direct in de verkoopdatabase zullen verschijnen. Zelf heb ik wel gemerkt dat de verkopen hier niet heel hard lopen, maar wel de moeite waard zijn.

Wil je meer over Dreamstime weten? Lees dan meer op mijn Dreamstime pagina.

Adobe Stock (voorheen Fotolia)

Adobe stock (voorheen Fotolia) is afgelopen jaren tot een van de grootste stockbureau's ter wereld gegroeid. Waar het voorheen onder de naam Fotolia erg vergelijkbaar was Dreamstime, is het sinds 2018 doorgegroeid naar een wereldspeler. Ook veel Nederlandse bedrijven kopen hun foto via deze stocksite en omdat er geen toelatingskeuring is, kan je hier snel van start. Naast verkopers biedt Adobe Stock ook veel kansen voor kopers, aangezien het een ruim aanbod heeft. Daarnaast is het eenvoudig te koppelen met de software pakketten van Adobe, zoals Adobe Photoshop. Wil jij je als fotograaf of koper aanmelden? Meld je dan gratis hier aan.

Can Stock Photo

Can Stock photo is een van de eerste stocksites. Ooit opgericht in 2004, maar inmiddels doorgegroei naar een zeer grote site met 21 miljoen beelden geschoten door 40.000 fotografen van over de hele wereld. Als je als fotograaf lid wil worden is het vrij eenvoudig. Je levert drie beelden in en als deze goed zijn ben je door. Klik hier als jij je wilt aanmelden.

De Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank is een stocksite welke geheel gericht is op Nederlands beeld. Deze stocksite accepteert dan ook enkel beeld van met Nederland of de Nederlandse cultuur te maken heeft. Iedereen die foto's kan maken, kan bij de Nederlandse beeldbank uploaden. Voorheen was er geen keuring, maar om de beeldbank in kwaliteit te doen stijgen hebben ze dit sinds januari 2010 aangepast. Veel klanten van de Nationale Beeldbank zijn landelijke tijdschriften en kranten, dus mocht je hier een foto verkopen, dan is de kans groot dat je hem ergens tegen komt! De verkopen lopen bij mij niet zo hard als bij andere stocksites (zie bovenstaande sites), maar wel is er een groot voordeel dat ze per foto uitbetalen. Dit betekend dat je niet hoeft te wachten voordat je een uitbetaling kan aanvragen. Dit is bij andere sites (zie bovenstaande) wel het geval en de drempel is vaak 100 dollar. Bij de Nationale Beeldbank krijg je direct een uitbetaling (let op, foto's van verkoop 6,99 EUR zijn hier een uitzondering op). Een ander voordeel van de Nationale Beeldbank is dat zij de hoogste commissie per foto geven. Je krijg als fotograaf namelijk 50% van de verkoopprijs (excl. btw) terwijl dit bij de andere sites op 20% tot 40% ligt. Klik hier als jij je wilt aanmelden.

Werk aan de muur


Werk aan de Muur is een Nederlands bedrijf dat het net even anders doet dan bovenstaande bedrijven. Via Werk aan de Muur kan je namelijk je eigen werken aanbieden, waarna zij ze voor je aanbieden op hun platform. Als klant / bezoeker koop je alleen geen digitale foto zoals bij andere stocksites, maar juist een print! Het is dus echt een werk voor aan je muur en heb je als bezoeker / klant de mogelijkheid om beelden te kopen op canvas, aluminium, Xpozer en (ingelijste) posters op hoogwaardige print kwaliteit. Door deze aanpak heeft Werk aan de Muur heeft dan ook een totaal andere doelgroep dan stocksites. Waar stocksites zich richten op zakelijke gebruikers (websites, drukkers, etc) richt Werk aan de Muur zich op de consumenten die iets moois in huis willen hangen of bedrijven die hun pand willen aankleden. Als fotograaf kan jij je gratis aanmelden en bepaal je zelf de verkoopprijs van je werk. Het werkt eigenlijk heel simpel. Je upload je werk, bepaalt een verkoopprijs en Werk aan de Muur doet de rest. Zij bieden het werk voor je aan op hun website, regelen de betaling en uiteraard ook het afdrukken en verzenden van het daadwerkelijke werk. En als fotograaf krijg je de commissie netjes op je rekening gestort! Zelf ben ik al sinds 2013 actief op werkaandemuur.nl (bekijk hier mijn shop) en heb al tientallen beelden over de jaren heen verkocht. Wil jij ook je werk verkopen? Meld je dan gratis aan en start met verkopen.

7. Stockfotografie en de belastingdienst

Als je foto's gaat verkopen moet je ook een aantal zaken regelen wat betreft belastingen. Laat je hier echter niet door afschrikken, het is allemaal vrij eenvoudig. Je hoeft slechts twee dingen te doen.

A) aangeven dat je in Nederland woont en zaken doet in Amerika. Zo hoef je niet 30% af te dragen aan de Amerikaanse staat.

B) Jouw inkomsten opgeven aan de Nederlandse belastingdienst onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’.

Verdieping op A:

Als je foto’s via een Amerikaanse Stocksite verkoopt, zoals Shutterstock, dan moet je 30% van je inkomsten afstaan aan de Amerikaanse belastingdienst. Maar, omdat Nederland een handelsverdrag met Amerika heeft, hoef jij als Nederlander dit niet te betalen. Dit regel je vrij eenvoudig in. Bij de stocksite vul je een W8BEN formulier in waarin je aangeeft dat je in Nederland woont en dat het stockbureau geen belasting hoeft in te houden. Op dit formulier moet je ook een EIN nummer invullen. Dit nummer is een Amerikaans BTW nummer voor mensen die zaken doen in Amerika, maar niet in Amerika wonen / gevestigd zijn. Hoe vraag je dit nummer aan? Heel eenvoudig via een SS-4 formulier die je hier kan vinden. Wat je allemaal moet invullen staat hieronder nader uitgelegd. Maar, omdat de post niet zo snel werkt, kan je ook een EIN via de telefoon aanvragen. Je hebt hem dan vandaag nog. Hoe werkt het? Bel met +1267-941-1099. Gebruik wel een vaste lijn of een goedkoop nummer die bijvoorbeeld te vinden is op Teledump. Het kan namelijk zijn dat je even in de wacht staat.

Wat moet je invullen / doorgeven op een SS-4 formulier of via de telefoon?

1. Voornaam Achternaam
2. Bedrijfsnaam
4a+4b: postadres
5a+5b: Adres
6: Land
9a: Sole proprietor (Eenmanszaak)
10: Compliance with IRS withholding regulations
11: Maand Jaar (datum hoeft niet)
16: Other: Graphical Design (in mijn geval)
17 : Photography (is voloende)
18: Nee (in mijn geval)

Na het controleren van de gegevens krijg je meteen telefonisch je EIN nummer. Schriftelijk ontvang je binnen 2 tot 3 weken een bevestiging. Dit nummer is overigens voor de rest van je leven te gebruiken omdat er geen vervaldatum op zit.
Als je jouw EIN eenmaal hebt kan je het W8BEN formulier compleet maken en opsturen naar het stockbureau. Ze zullen hierna geen belasting inhouden op jouw inkomsten. Wat je wel moet doen is jouw inkomsten aangeven bij de Nederlandse belastingdienst (zie onderstaand, kopje B).

B) Omdat je met het verkopen van jouw foto’s extra inkomsten genereert moet je dit wel opgeven aan de belastingdienst. Dit kan je gewoon opvoeren bij inkomsten uit overig werk.

8. Bijhouden en analyseren van sales

Als je bij meerdere stockbureau's aangemeld bent kan het lastig zijn om je verkopen bij te houden. Hier heb ik echter twee tips voor. De eerste is een excelsheet die ik zelf in elkaar heb gezet. Deze sheet geeft je de mogelijkheid om omzetten per bureau in te vullen waarna hij diverse grafieken laat zien. Deze sheet kan je vrijblijvend gebruiken en ombouwen naar je eigen smaak. Download hier het Excel bestand. Een tweede tip die ik je kan geven is een app voor iOS apparaten en Android toestellen. Deze app werkt heel simpel. Je hebt een hoofdscherm met daarin alle stocksites waar jij bent aangemeld. Als je vervolgens op een stocksite klikt, krijg je een overzicht met de laatste verkopen (inclusief foto). Bekijk onderstaande afbeelding om een indruk te krijgen van deze app.


De app Microstockr is inmiddels gratis en is verkrijgbaar in de iTunes store voor iOS of in de Google Play store voor Android.

9. Vind je foto's terug

Als je een foto hebt verkocht via een stocksite is het altijd leuk om te zien waar hij gebruikt wordt. Voorheen was het niet eenvoudig om de verkochte foto op te sporen, echter heeft Google dit in 2011 een stuk eenvoudiger gemaakt. Lees op mijn terugvinden pagina alles over het terugvinden van foto’s.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande stock fotografie, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Ik krijg erg veel reacties en aangezien ik een gezin met twee kleine kinderen heb kan het even duren voordat ik reageer. Maar… ik doe mijn best om je zsm te helpen. 🙂 Tenslotte wens ik je veel succes met het verkopen van jouw foto's!

Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg over een bepaald stockbureau.

istockphotoiStockphoto


shutterstockShutterstock


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Adobe Stock
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

0 0 Stem
Aantal sterren
230 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Tonny
26 Dagen geleden

Hoi Thijs,

Ik heb het SS-4 formulier ingevuld geprint en wil het graag opsturen, maar ik zie nergens een postadres. Ook geprobeerd om het telefonisch door te geven, is niet gelukt. Je hoort dan zoveel opties.
Ik hoop van je te horen.

Groetjes,
Tonny

Marjolijn Olsthoorn
3 Maanden geleden

Hallo.

Super fijne site, dank je wel voor alle uitleg.

Ik maak foto’s van mijn dieren voor mijn eigen site, fb en instagram. Is het dan een probleem als ik deze opgeef als stockfoto, ze staan immers al online.

mocht u het antwoord weten dan hoor ik het graag.

mvg Marjolijn

Anna
3 Maanden geleden

Hi Thijs, Dank voor je mooie artikel en uitleg. Ik ben me aan het inschrijven bij Dreamstime en daar vragen ze om een TIN nummer. Is dat het zelfde idee als het EIN nummer?

Lisa Verdienen
8 Maanden geleden

Op zich toch wel een goed idee om met fotografie zo geld te verdienen. Tot nu toe blog ik alleen en werk ik met affiliate marketing.

Henk
8 Maanden geleden

Sinds 1 juni 2020 betaalt Shutterstock belachelijk lage prijzen voor foto’s, slechts een dubbeltje…! Een heel verschil met daarvoor. Het regent dan ook klachten en scheldpartijen op het forum van Shutterstock: vandaag al ruim 5000 posts over deze nieuwe strategie van Shutterstock om fotografen uit te knijpen: https://forums.submit.shutterstock.com/topic/100133-new-earnings-structure-for-contributors/
Heel veel fotografen hebben hun beeldmateriaal (video’s en foto’s) inmiddels al verwijderd en stappen over naar andere bureau’s.
Samengevat: vergeet Shutterstock!

8 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Bedankt voor je artikel met duidelijke uitleg. Ik ben gelijk begonnen met me in te schrijven bij verschillende stock websites. Ik heb er nu een stuk of 6, maar zie nu steeds een contributerscontract dat ik moet accepteren. Bij 123RF, Depositphoto’s en Alamy. Ik durf ze niet te accepteren. Vooral het stuk over rechtzaken vind ik erg beangstigend. Er staat bv.: “Depositphotos behoudt zich het recht voor om, op kosten van de Gebruiker, de controle en de verdediging van een zaak op zich te nemen of compensatie of schadevergoeding van de Gebruiker te eisen. In dit geval gaat de Gebruiker ermee akkoord om in geval van een dergelijke claim samen te werken met de verdediging van Depositphotos.” Ook staat er iets over het vergoeden van de advocaten. Ik ben meteen gestopt en weet niet goed wat ik moet doen. Bij de andere 6 stockwebsites heb ik ze niet gezien, maar waarschijnlijk hang ik er daar al aan vast. Zou je me kunnen adviseren?

Alvast bedankt!

Groetjes, Carola

8 Maanden geleden

Hoi Thijs
Bij Shutterstock is het een en ander veranderd. De laagste uitbetaling is nu 0,10 per download. Als je veel verkocht had, kreeg je i.p.v. 0,25 0,33 of 0,36. Dat is ook weg. Wel kun je in de loop van het jaar stijgen in ranking, waardoor de laagste uitbetaling iets meer wordt. Maar in het nieuwe jaar begint iedereen weer op het laagste niveau. Er wordt op dit moment hevig geprotesteerd. Sommigen gaan weg, anderen downloaden geen nieuwe foto’s meer uit protest. Alle veranderingen zijn 1 juni ingegaan en een week van tevoren medegedeeld.
Zie forum: https://forums.submit.shutterstock.com/topic/100133-new-earnings-structure-for-contributors/
Groeten Thijs

11 Maanden geleden

Dag Thijs,
Dreamstime : ik zie een voorbeeld van mijn eerste foto met hun logo er over en daar staat : royalty free photo ! ik heb nochtans niets aangeduid van “royalty free” , wel “commercial” … wat gebeurt er ? is dat omdat het de eerste foto’s zijn ? er wordt ook nergens naar een bankrekening gevraagd : enig idee waarom niet ?

V. Nykl
1 Jaar geleden

Beste Thijs,
Is het mogelijk om bij diverse stock bedrijven dezelfde foto aan te bieden?

Paul Martijn
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,
Moeten de foto’s zo groot mogelijk worden aangeboden of is er een limiet?
Hoe zit het met copyright?

Gr. Paul

Paul
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Dank je wel. Ik ga er mee aan de slag.
Gr. Paul

Ellen
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Dank je wel voor dit artikel! Ik ben net begonnen met foto’s verkopen via stockbureau’s en ik lees op de fora daar dat het tegenwoordig kommer en kwel is met de verdiensten. Heb jij die ervaring ook of komt er bij jou nog wel regelmatig wat geld binnen? En hoeveel foto’s heb jij ongeveer bij de verschillende bureau’s uitstaan?

Groeten,

Ellen

J.B.
1 Jaar geleden

Handige tips voor het verkopen van stock fotos.
Je moet echter (in ieder geval als je het formulier invult) ook vraag 7a en 7b invullen.
Zo niet dan krijg je het formulier na ongeveer 3 weken retour met de vraag deze nog in te vullen

Bas
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Mooi en inspirerend artikel. Ik wil gaan starten met het aanbieden van beelden op stocksites.
Wat ik mij nog afvraag, in welke kleurruimte kun je de foto’s het beste aanleveren bij de sites?
sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB of nog iets heel anders?

Groeten,
Bas

Juul
1 Jaar geleden

Hi Thijs,

Bedankt voor je handige artikel! Ik wil beginnen met foto’s uploaden op Can Stock Photo, hiervoor moet je drie foto’s uploaden. Weet je of dit echt drie totaal verschillende foto’s moeten zijn of dat dit ook foto’s van dezelfde omgeving mogen zijn met andere poses van modellen? Het gaat bij mij om landschapfoto’s met twee personen als model erop. De omgeving is hetzelfde, alleen de modellen hebben andere poses.

Stel, je foto’s worden niet goedgekeurd, mag je ze dan gewoon aanpassen en opnieuw uploaden?

Groeten!
Juul

Juul
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Hi Thijs,

Bedankt voor je snelle reactie! Weet je toevallig ook hoe het zin met een “herkansing” als één van je foto’s wordt afgekeurd?

Alvast bedankt!

Rachel
1 Jaar geleden

Hallo,

Vraagje: wat is het verschil tussen het W8BEN en het W8BEN-E formulier? Het gaat bij ons om een eenmanszaak. Als je op Shutterstock invult dat je aan Shutterstock bijdraagt als bedrijf, dan adviseren ze om het W8BEN-E formulier in te vullen. Ik las hier alleen maar over het W8BEN formulier. Volgens mij is die een stuk makkelijker in te vullen dus het zou fijn zijn als deze ook voldoet 🙂

Ik hoor het graag! En bedankt dat er hier zoveel info te vinden is over Shutterstock, heel fijn 🙂
Groeten Rachel

Katerina
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Ik wil graag foto’s en illustraties verkopen via Shutterstock.
Ik kom uit Rusland en ik woon in Belgie.
Ik denk dat ik ook een W8 BEN formulier moet in te vullen? maar ik weet niet zeker.
Ik heb ook een vragje over de belasting regels, want ik kan nergens over deze sort werk informatie vienden. Ik heb geen bedrijf, ik ben een particulier ik heb mijn freelance werk ook niet geregestreerd, omdat ik niets erover weet hoe en waar moet ik dat regelen.
En hoe moet ik daarna mijn belastingdeclaratie invullen?
Ik heb ook geen Belgische nationalitijt, ik heb een russische.

Alvast bedankt!

Groetjes,
Katerina

Ylanite
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Ik wil graag foto’s verkopen via Shutterstock.
Alleen het belasting gedeelte is mij echt onduidelijk. Op het internet kom ik van alles tegen maar wat is nu de juiste weg. Ik ben een particulier en heb geen bedrijf of kvk. In het belastingcentrum van Shutterstock heb ik aangegeven dat ik geen ingezetene van de VS ben en dat ik particulier ben. Dien ik nu toch nog een W8 BEN formulier in te vullen? Weet jij hoe dit precies werkt? Ik heb me ook nog niet hoeven legitimeren, of gebeurt dit pas na goedkeuring van je eerste 10 foto’s?

Hoor graag wat ik nu precies moet doen, want door de bekende bomen zie ik het bos even niet meer.

Alvast bedankt!

Groetjes,
Ylanite

Elise
2 Jaren geleden

hi Thijs

ik heb dit helemaal gelezen omdat ik het heel interessant vind
maar toch heb ik nog 2 vraagjes

1)als je 10 foto’s zijn toegelaten wanneer kan je dan nieuwe foto’s uploaden?
2)hoe oud moet je zijn om je foto’s te verkopen?

ik ben namelijk zelf 12 en iedereen om mij heen zegt dat ik mooie foto’s maak…

Janinne
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Een erg leuk en inspirerend artikel welke mij ertoe gezet heeft om de stap naar stock fotografie te gaan wagen. De eerste is meteen raak; shutterstock heeft mij in 1x approved, yes! Natuurlijk wil ik die 30% belasting niet betalen (wie wil dat nu wel…;-) ) maar vroeg mij het volgende af; mijn man heeft een B.V. op zijn naam , kan ik ik daarmee ook een EIN nummer opvragen voor mezelf of moet de BV of eenmanszaak echt op mijn naam staan? Alvast bedankt voor jouw reactie!

2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Ik heb een vraag over mijn achternaam. In mijn paspoort staat uy in mijn achternaam en ik heb wel eens gehoord dat met name voor Canada de letter y niet wordt geaccepteerd. Gaat dat ook op voor Amerika? Zelf schrijf ik al jaren mijn achternaam met uij. Ik neem aan dat ik de formulieren SS-4 en W-8BEN volgens mijn paspoort moet invullen. Maar wordt de letter y geaccepteerd in persoonsnamen? Wat is het verschil tussen een W-7 en een SS-4 formulier om je ID aan te vragen?

Ik zit nu 4 maanden op EyeEm maar heb nog niets kunnen verkopen. Ook op Werk aan de muur heb ik nog niets kunnen verkopen. Via EyeEm staan er een paar foto’s ook op Getty. Maar voor Getty heb je de tax-formulieren toch ook nodig?

Ik heb inmiddels mijn werkkamer ingericht als studio voor de stockfotografie en portretfotografie en ben rustig mijn 10 foto’s aan het uitzoeken voor Shutterstock. Daarbij is mijn vraag of je een bedrijf moet zijn om de formulieren in te vullen? Een company name heb ik niet maar ik hou wel de uitgaven en inkomsten bij in een kasboek en bespreek dit met mijn boekhouder.

Met vriendelijke groeten,

Peter

Anneke
2 Jaren geleden

Dag allen,

Ik heb me net aangemeld op Adobe Stock. Ik begrijp echter niets van punt 5,6,7 en 9 + 10 van het W-8BEN formulier (i.v.m. belastingen). Kan iemand dit s.v.p. aan mij uitleggen?

Groeten,
Anneke

Jennifer Hendriks
2 Jaren geleden

Hallo Thijs

Super handig stukje

Ik sta nu ingeschreven bij shutterstock maar heb geem formulier in hoeven vullen. Hoe kan ik dit als nog doen en waar moet ik deze naar toe sturen?

Groetjes jennifer

bouke
2 Jaren geleden

Dag Thijs,
Ik heb me 2 jaar geleden aangemeld voor 2 stocksites.. alles goed hier. Nu wilde ik me dus ook bij 3 andere aanmelden om gewoon iets breder te gaan.
Een daarvan is 123FR en als je fotos upload krijg je de keus: Rechtenvrij en redactioneel. Wat ik weet is dat redactioneel meer nieuws items zijn maar rechtenvrij klingt dan weer erg eng. Alsof ze de fotos kunnen gebruiken zonder te betalen.
Ik hoop dat je hier antwoord op kunt geven,
Vriendelijke groet,
Bouke

Marcel Schol
2 Jaren geleden

Ik heb uw artikel in grote lijnen doorgelezen. Ben wel nieuwsgierig geworden. Ik vraag mij af of dit vooral bedoeld is voor professionele fotografen of kunnen hobby fotografen ook deelnemen aan Stock-foto verkoop. Daarnaast vraag ik mij af of foto’s gemaakt met kleine camera van sony , kodak of Olympus geschikt kunnen zijn als Stockfoto?

A
2 Jaren geleden

hoi Thijs!

Goed geschreven blogpost!!
Ik had een vraag;
mag het onderwerp wel van een merk zijn, zonder dat het erop staat?
Bijvoorbeeld een Haute couture jurk van Dior, zonder dat je kan zien dat hij van Dior is?

Hoop op een snelle reactie,
Groetjes

Henri
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Fijn dat je aandacht besteedt aan Stockfotografie. Ben er deze week mee begonnen via Shutterstock. Was even uitzoeken maar ondertussen ben ik toegelaten en heb ik ruim 20 foto’s ge-upload (tip bij indienen ID: Als je je roepnaam (bv Piet) gebruikt bij de aanvraag en deze wijkt af van de naam in bv je paspoort (Pieter), dan wordt de ID niet geaccepteerd). De helft van de foto’s is door de “keuring” gekomen, de andere helft dus niet… Gebouwen is soms een “property release”, een kenteken is een “visible trademark” etc. Je leert er wel van!
Wat ik echter nergens duidelijk terugvindt (maar dat kan aan mij liggen), is of je de foto’s die “rejected” zijn, weer na correctie direct opnieuw kunt indienen? Moet daar een bepaalde tijd tussen zitten? Zien ze deze nieuwe indiening niet als een “Previously submitted image”? En moet je de foto helemaal opnieuw uploaden en voorzien van titel en keywords… Ik zie nergens een button om de gegevens van de foto die is afgewezen te muteren.
Veel vragen, maar ik hoor graag van je.
Alvast bedankt voor je reactie.
Henri

Bart Dooremalen
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Zoals veel reacties hier heb ik inderdaad een hoop gehad aan je uitleg. No nonsense taal, helder, top uitleg!
Ik Loop echter nog wel tegen het belasting verhaal aan. In de comments heb ik al wel aardig wat tips gelezen, maar ik kom er nog niet aan uit.

Ik ben ingeschreven bij de KvK en zou dus volgens de beschrijving een EIN nummer moeten aanvragen. Ik test e.e.a. via Adobe stock, waar ik het W-8BEN document heb ingevuld en dit is ook goedgekeurd door de IRS. Ik heb hier géén BSN nummer of EIN nummer ingevuld!

Via de link op je site moet ik een aantal stappen doorlopen om een EIN nummer aan te vragen. In een bepaalde stap wordt er gevraagd om je EIN nummer, maar dat is juist de reden waarvoor ik dit document in vul toch?

Kortom, waar vraag ik exact een EIN nummer aan, of heb ik via het W-8BEN (zonder EIN of BSN nummer) al de 30% belasting ontlopen?

Alvast hartelijk dank voor je reactie!

groeten, Bart Dooremalen

Bart Dooremalen
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Net als de meeste reacties hier ben ik ook enorm geholpen met je uitleg! Duidelijk met no-nonsense taal, top!

Ik heb een vraag. Afgelopen week heb ik me aangemeld bij Adobe Stock (Fotolia), foto’s goedgekeurd dus klaar om te gaan!
Nu heb ik me verdiept in het stuk over de belasting. Op Adobe stock heb ik een document ingevuld dat ik Nederlander ben en dus niet de 30% belasting hoef te betalen. Ik heb echter niet alle punten moeten beantwoorden die jij benoemde. Onderstaande niet:

9a: Sole proprietor (Eenmanszaak)
10: Compliance with IRS withholding regulations
11: Maand Jaar (datum hoeft niet)
16: Other: Graphical Design (in mijn geval)
17 : Photography (is voloende)
18: Nee (in mijn geval)

Heb ik dan ergens vergeten aan te geven dat het een bedrijf betreft? Of gaat er iets anders mis?

Alvast bedankt voor je tijd en hulp!

Groeten, Bart Dooremalen

Bart Dooremalen
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Adobe stock werkt best aardig, ze zijn wel redelijk streng met hun selectie.
De eerste verkopen zijn inmiddels gedaan, maar ik kan er nog niet van op vakantie haha.

Ik heb bericht gekregen dat mijn document is goedgekeurd! Zonder mijn BSN nummer in te vullen, maar ik ga er vanuit dat het dan wel gewoon klopt. Bij de eerste uitbetaling zullen we het zien…

Bedankt voor je feedback!
Groeten, Bart

Kim
2 Jaren geleden

Hoi thijs,
Eindelijk iemand die in begrijpelijke taal vanalles uitlegd over stockfotografie, heel fijn!
Ik heb geen eigen bedrijf.. maar wil wel mijn foto’s op sites gaan plaatsen..
dan geldt zo’n EIN nr niet voor mij toch? Klopt dat? Want daar moet je je bedrijfsinfo invullen. Is ITIN dan geschikt voor mij? Of zie ik dat verkeerd?

2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Bedankt voor je duidelijke uitleg, ik heb inmiddels mijn foto’s bij Shutterstock aangemeld, 1 puntje waar je als ( getrouwde vrouw) op moet letten is dat je de naam goed vermeld, dat heft wel even een paar mailtjes gekost voor ze het goed begrepen dat ik 1 persoon was. 🙂
Ik hoop dat dit nu bij fotolia beter gaat.
Fotolia is nu trouwens Adobe Stock. Maar misschien wist je dat al. Ik ben nu in afwachting of het goedgekeurd word.

Marlies
2 Jaren geleden

Super handig artikel. Ik heb het gebruikt als bron bij mijn eigen post over geld verdienen met stockfoto’s. https://afbeeldingen.net/geld-verdienen-met-stockfotos/

Anne
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Super fijn dat je zo’n duidelijk overzicht hebt gecreëerd met al deze informatie!
Toch heb ik een vraag over het uploaden van foto’s met mensen erop. Ik heb een paar foto’s van verschillende stedentrips en vakanties alleen staan hier ook mensen op, echter heb ik geen idee wie dit zijn. Ze zijn niet het onderwerp van de foto maar wel zichtbaar.
Kan ik deze foto’s uploaden zonder vrijwaring of kan ik ze dan beter niet gebruiken?

Alvast bedankt!

Tonny van Cromvoirt
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Als de foto’s aangeboden zijn aan een stocksite, mag je ze dan nog op je eigen site laten staan?
En mag je ook merken gebruiken? B.v. Van bier of frisdrank.

Groetjes,
Tonny

R
3 Jaren geleden

Hoi Thijs. Ik lees in de comments het een en ander over het amerikaans BTW nummer. Als je ZZP’er bent in NL moet je deze dus wel aanvragen maar als je geen bedrijfje in NL hebt hoeft dit niet? Begrijp ik dat goed?

Groet,
R

Marleen De Pooter
3 Jaren geleden

Moet je zelfstandige zijn om te starten met stockfotografie? Wat als je werkzoekende bent of student en je gaat aan stockfotografie doen? Brengt het genoeg inkomsten op om er een fatsoenlijk inkomen uit te halen?

Tom
3 Jaren geleden

Hallo, iemand ervaring met foto’s verkopen via 500px.com?
En welke tax form je daar moet invullen?
B.v.d. Tom

3 Jaren geleden

Ik heb ook met ve interesse dit artikel gelezen. Zelf heb ik een account bij eyeem ( http://www.eyeem.com/u/20384766 ). Heb jij hier toevallig ook ervaring mee?

Groeten Kris

Kris
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Hey Thijs,

Nee helaas nog niet veel verkocht. Het is wel een groot wereldwijd platform en ze hebben een samenwerking met Getty. Daarnaast houden ze ‘missies’, wedstrijden in opdracht van diverse, soms grote, opdrachtgevers. Het community idee erachter is wel leuk trouwens!
Ik ga de andere stocksites ook eens proberen, daar kijken of mijn foto’s wat waard zijn of dat ik beter aan andere hobby kan gaan zoeken 😉

Kris
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Helaas nog niet veel. Het is een groot, wereldwijd forum die ook samenwerken met Getty. Het community idee erachter spreekt me wel aan. Ik ga de andere stocksites ook maar eens proberen. Kijken of mijn foto’s daar wat waard zijn of dat ik beter een andere hobby kan zoeken 😉

3 Jaren geleden

Als je als particulier (individual), stockfoto’s wilt verkopen en je woont buiten de VS (non resident alien), dan heb je géén ITIN of EIN nummer nodig. Bij ieder stockfoto agentschap kan je online een W8BEN formulier invullen in het tax gedeelte op de site. Je hoeft geen ITIN aan te vragen en in te vullen (vak 5), maar moet een FTIN (Foreign Tax Identification Number) invullen (vak 6), oftewel je BSN nummer als je in NL woont. Het formulier vult verder automatisch in dat er 0,00% belasting wordt ingehouden, vanwege artikel 13(1). Je typt je naam in als handtekening, waarna het formulier vanzelf gekeurd wordt door de IRS. Hooguit moet je nog een kopie van een geldig paspoort uploaden, dit hoeft geen gewaarmerkte kopie te zijn. Let op, dit geldt alleen als je als particulier verkoopt en geen bedrijf hebt.

André Klooster
3 Jaren geleden

Hallo,

Heb met veel belangstelling deze site gelezen, maar heb toch een vraag mbt amerikaans btw nr aanvragen.
Ik ben een amateur fotograaf en heb (nog) geen eigen bedrijf, KvK of BTW nr in Nederland, moet ik dat hebben
om een SS-4 of EIN aan te vragen? en kan dit ondertussen niet online bij de IRS of belasting van de USA??

Eduard Todikromo
3 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Inderdaad zeer informatieve site waar we allemaal wat van kunnen opsteken!
Ik heb nog enkele vragen betreft omzet- en inkomsten belasting.

Als we het over omzetbelasting hebben. Zeg je het volgende:

“De Nederlandse overheid heeft namelijk afspraken met o.a. de USA waardoor je GEEN BTW hoeft te rekenen”

Als je aan stock fotografie doet en aangifte moet invullen voor de omzetbelasting vul ik dus overal ‘0’ in. Ook bij mijn aankopen, want alleen BTW voor kosten die ik maak voor belaste omzet is aftrekbaar.Klopt dat?

Waar kan ik die afspraken vinden? Heb je het over deze afspraken: http://wetten.overheid.nl/BWBV0001109/2004-12-28
Deze hebben toch betrekking op het W-8BEN formulier? Waardoor je niet in de USA inkomstenbelasting hoeft te betalen omdat je dat al doet in Nederland? Maar dan hebben we het toch over de inkomsten belasting. Of haal ik zaken door elkaar?

Gr. Eduard

Sis
3 Jaren geleden

Hoi Thijs!

Duidelijk verhaal. Bedankt!

Kun je iets nuttigs zeggen over stocksites Twenty20, Picfair.com en Getty? Moeite waard?

4 Jaren geleden

hoi thijs, ik word gek van al die verschillende opties en vragen. Ik heb een ein nummer en nu moet ik het tex form invullen bij dreamstime maar ik rijg het niet voor elkaar hoor. kun jij me verder helpen met het invullen hiervan?

ik ben heel blij met je website trouwens, de rest is allemaal heel helder. Bedankt,

Gr Shelley

Lucas Adriaens
4 Jaren geleden

Dag Thijs

Ik heb veel aan deze uitleg gehad maar weet je misschien ook een site waar je geen liggeld moet betalen om foto’s te uploaden

Groetjes Lucas

Birgit Grefkens
4 Jaren geleden

Beste Thijs,

Je meldt dat je bij een foto van een persoon toestemming moet hebben an die persoon (handtekening). Is dat alleen bij portretten of bij alle foto’s waar mensen op staan ? Ik heb namelijk foto’s van een markt, een wedstrijd, een schoenmaker en een foto met wat bergbeklimmers om maar eens wat te noemen, waar (meerdere) mensen op staan die waarschijnlijk niet eens weten dat ze gefotografeerd zijn (ging mij om het totaalbeeld ipv om de persoon/personen in kwestie): heb je dan toestemming van (al) die mensen nodig ?!

Birgit Grefkens
Antwoord op  Thijs Schouten
4 Jaren geleden

Dank voor je reactie !

Annabel Hesselink
4 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Bedankt voor de info. Ik ben een ondernemer en geef per kwartaal de BTW door. Weet jij of ik een ICP formulier moet invullen van mijn stockfoto inkomsten?

Groet,
Annabel

4 Jaren geleden

Ik kreeg in mijn mailbox antwoord op een vraag van Bert over model releases. Ik kan de vraag en het antwoord hier echter niet terugvinden om een reactie erop te geven. Dus ik hoop dat het zo ook goed terechtkomt. Ik gebruik model en property releases van easyrelease (dat is een app) en shutterstock, dreamstime, iStock en fotolia accepteren deze in ieder geval. Ik weet niet hoe het met anderen zit, daar ben ik niet bij. Succes ermee!

Hans
5 Jaren geleden

Beste Thijs. Wat een mooi artikel heb je gemaakt met als aanvulling alle vragen en antwoorden.
Voor 2 stock site’s heb ik mij ( via jouw site) aangemeld., Dus daar gaan we beiden, hopelijk 🙂 de vruchten van plukken.

Echter kom ik niet verder met mijn EIN nummer.Op de site om een EIN nummer aan te vragen loop ik ook vast bij het SSN nummer. Ik lees op verschillende plekken dat je een SSN nummer moet hebben. 20 oktober 15 heeft Sander je er naar gevraagd. Echter zie ik niet wat zijn oplossing is.

Heb jij van hem nog een reactie ontvangen?
Of zou je onder zijn bericht de vraag kunnen stellen aan hem hoe hij dit uiteindelijk heeft opgelost?

Ik hoop dat je me een beetje hiermee kan helpen.
@Sander, als je dit leest, zou je anders willen reageren?

Hartelijk dank allebei.

Hans.

Sander
Antwoord op  Hans
4 Jaren geleden

Hi,

Het zal vast te laat zijn. Maar het SSN kan je overslaan.

Gr,

Elise
5 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Bedankt voor al deze info, ik had het nooit zonder je gekund! Ik kreeg net een e-mail van Shutterstock met ‘goed nieuws, you’re in’. Dus ik ga nu flink uploaden, alleen wilde ik je vragen hoe het zit met uitbetalen. Gaat dat automatisch? Moet ik declareren? Hoe weet ik of iemand mijn foto koopt? Alvast erg bedankt!

Bert
5 Jaren geleden

Hi Thijs, tof artikel waarvoor mijn dank, gelukkig heb ik al een account bij I-stock maar was echt op zoek naar hoe nu verder…nu dus wel, geweldige tips!!!

Bert
Antwoord op  Thijs Schouten
5 Jaren geleden

Hallo Thijs, ik probeerde te reageren op jouw antwoord maar dat lukte niet echt. Bedankt voor je reactie en de tip over de keyword generator is geweldig en de site van Yuri Arcurs staat overigens ook vol met bruikbare tips. Ik ben me nu aan het inlezen bij Global Eye wat een interessante site is die ook een eerlijke prijs bied voor je werk. Lastig vind ik echter om goede concepten te bedenken die al niet ingevuld zijn maar dat hoort bij het spel denk ik en is natuurlijk ook de uitdaging.

Groet,

Bert

Bert
Antwoord op  Thijs Schouten
4 Jaren geleden

Hoi Thijs, zo af en toe kom je nog iets tegen waar je dan niet helemaal uit komt, die modelreleases zijn die universeel geldig voor elke site of heeft elk bureau weer een ander formulier??

Sander
5 Jaren geleden

Dank voor je bericht. Ik had geprobeerd contact te krijgen met IRS maar wachttijden van een uur en onbereikbaarheden deed mij doen besluiten om gewoon te mailen met Shutterstock en zij gaven aan regel 6 te kunnen overslaan, omdat ik als individu zou werken.