Canon EOS R6 mark II fullframe systeemcamera reviews

Door: Thijs Schouten
Waardering: 89/100 punten


De Canon EOS R6 mark II fullframe systeemcamera, de opvolger van de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 mark II is de opvolger van de immens populaire Canon EOS R6 systeemcamera. Van de buitenkant lijkt de Canon EOS R6 mark II erg op zijn voorganger, maar onder de motorkap is ontzettend veel aangepast. Zo heeft de R6 mk II een nieuwe sensor gekregen met 20% meer pixels (24.2 megapixels) die wij kennen uit het topmodel, de Canon EOS R3. Verder beschik je met de R6 mark II over een razendsnel autofocussysteem met oogdetectie en schiet je tot 40 beelden per seconde. Dit maakt de Canon EOS R6 mark II de snelste Canon camera tot nu toe! Daarnaast is de systeemcamera ook uitgerust met een nieuw Dual Pixel CMOS AF II autofocus systeem wat over deeplearning AI beschikt. Hierdoor weet de camera nog beter onderwerpen te volgen en herkent hij zelfs voertuigen als treinen en vliegtuigen. Maar naast de nieuwe sensor en de autofocus is er nog veel meer te vertellen over deze systeemcamera. In dit artikel leg ik alle details uit en ook leg ik ook uit wat de verschillen zijn tussen de Canon EOS R6 mark II en zijn voorganger, de Canon EOS R6. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter! Ik kom dan zo snel mogelijk terug op je vraag.

Voor en nadelen van de Canon EOS R6 mark II

Hoogwaardige Fullframe 24,2 megapixel CMOS-sensor
Schiet tot maar liefst 40 beelden per seconde
Nieuw supersnel Dual Pixel CMOS AF II autofocus systeem wat over deeplearning AI beschikt
5 assige beeldstabilisatie die trillingen compenseert tot maar liefst 8 stops
Robuust ontwerp (stof- en spatwaterdicht)
6K video opname mogelijkheden (met Canon Log 3/HDR PQ)
Aparte knop bovenop de camera om te schakelen tussen foto en video
Twee kaartslots (SD/SDHC)
Volledig kantelbaar scherm
Flink aanbod aan Canon RF lenzen
Maakt geen gebruik van snelle geheugenkaarten (bv CFexpress Type B)
Schiet je in RAW? Dan zal de buffer na 75 beelden vol zitten. Schakel je over naar JPEG? Dan kan je 190 beelden achter elkaar schieten.

Awards gewonnen door de Canon EOS R6 mark II:

Op moment van schrijven heeft de Canon EOS R6 mark II nog geen awards gewonnen, maar dat gaat snel gebeuren!

Waar te koop?

CameraNu.nl

Coolblue

Kamera-Express.nl

Nieuwe 24,2 megapixel fullframe sensor én een nieuw autofocussysteem

De grootste upgrade in de Canon EOS R6 mark II ten opzichte van zijn voorganger is de 24,2 megapixel CMOS sensor. Dankzij deze sensor heb je 20% meer pixels wat veel voordelen heeft. Zo beschik je over een hoog dynamisch beriek, kan je je foto groter afdrukken en heb je in de nabewerking extra ruimte om te croppen. Maak je video? Dan heb je ook veel voordelen aangezien de camera tot maar liefst 4K filmt in de camera en als je een externe ATMOS aansluit kan je zelfs tot 6K filmen. Verder is de mark II uitgerust met een nieuw autofocussysteem genaamd ‘Dual Pixel CMOS AF II'. Dit autofocussysteem is uitgebreid met deeplearning AI (zelflerende kunstmatige intelligentie) waarmee de camera kan voorspellen waar het onderwerp naar toe gaat. Het gevolg is dat de mark II het onderwerp beter in focus kan houden, zelfs als het onderwerp door het beeld beweegt. Daarnaast worden nu, naast ogen van mensen, dieren en voertuigen, ook vliegtuigen, treinen en ogen van paarden herkend. En mocht de camera het oog van je onderwerp niet meer herkennen? Dan schakelt hij automatisch over naar het hoofd en zal hij de scherpte hierop vasthouden. Ideaal! Nu zorgt de camera er namelijk voor dat je onderwerp haarscherp in focus ligt terwijl jij je bezig kan houden met de compositie voor jouw foto of video!

Specificaties van de Canon EOS R6 mark II

Eigenschap Canon EOS R6 mark II
Introductiejaar 2022
Soort camera Systeemcamera
Sensor Fullframe
Resolutie sensor 24,2 megapixel
Maximale foto resolutie 6.000 x 4.000
Maximale video resolutie 4K/60p met volledige sensorbreedte en oversampling en 6K ProRes RAW (extern)
Maximale ISO waarden 102.400
Processor DIGIC X
Autofocussysteem Dual Pixel CMOS AF II met deeplearning AI
Aantal beelden per seconde 12 met mechanise sluiter, 40 met elektronische sluiter
Aantal autofocuspunten 1.053 in de automatische stand, 4.897 in de 1-punts AF stand
Autofocus bruikbaar tot: Tot -6.5EV
Beeldstabilisatie Ja, 5 assig en daarmee tot wel 8 stops compensatie
Kortste sluitertijd 1/8000s
Low light AF Tot -6.5 EV
Scherm bovenop Nee
Formaat scherm achterkant 3 inch met 1.62 miljoen dots
Type scherm Volledig kantelbaar
Viewfinder OLED met 3.69 miljoen pixels
Wifi Ja, 5 GHz
Bluetooth Ja, v.5
Spatwater en stofdicht Ja, dankzij magnesiumlegering behuizing
Sluiter dicht wanneer uitgeschakeld Ja
Geheugenkaart 2x SD (maximaal 299 MB per seconde)
Accu LP-E6NH
Aantal foto's met accu 760
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 670 gram
Afmetingen (bxhxd) 138.4 x 88.4 x 98.4 mm
Meer informatie Bekijk de Canon EOS R6 mark II

Schiet tot 40 beelden per seconde

Wat de Canon EOS R6 mark II echt kenmerkt is zijn snelheid. Het is namelijk de snelste Canon camera die op dit moment te koop is. Doordat de camera is uitgerust met de krachtige DIGIC X processor én het vernieuwde Dual Pixel CMOS AF II autofocussysteem kan de camera tot maar liefst 40 beelden per seconde vastleggen (bij gebruik van de elektronische sluiter). Maar de camera heeft naast deze snelheid nog een voordeel. Zo schiet de camera al 0,5 seconde voordat jij op de ontspanknop drukt een reeks foto's. In de praktijk komt het namelijk best vaak voor dat je net iets te laat bent met het maken van een opname. Met de R6 mk II is daar nu echt een einde aan gekomen. Je schiet met 40 beelden per seconde én de camera maakt al opnames voordat jij op de knop hebt gedrukt. Als er nu geen juist beeld meer tussen zit, dan weet ik het ook niet meer! Zelf heb ik de camera nog niet kunnen testen (hij is echt net uit), maar ik ben zelf ontzettend benieuwd naar deze functionaliteit. Ik fotografeer veel vogels en soms ben je net te laat voor het moment. Dit zou echt de oplossing kunnen zijn waar ik al jaren op wacht!

Autofocus met weinig licht

Het autofocussysteem van de R6 mark II is, zoals eerder genoemd, flink verbeterd. Zo ziet de camera precies welk onderwerp jij wilt vastleggen en zorgt de camera ervoor dat de autofocus op het onderwerp blijft scherpstellen. Ben je nu in een situatie met weinig licht, dan zal de camera goed blijven scherpstellen. Dit komt doordat de mark II is uitgerust met een zogenaamde Dual Pixel AF II low-luminance limiet. Deze techniek zorgt ervoor dat de camera zelfs in situaties met heel weinig licht (tot -6.5 EV) alsnog het onderwerp kan vinden en volgen. Voor fotografen en videografen die veel binnen of in het donker werken is dit echt een ideale uitkomst.

Filmen met de Canon EOS R6 mark II

Zoek je een goede systeemcamera om video-opnamen mee te maken? Dan is de Canon EOS R6 mark II een zeer goede optie. Zo schiet je met de camera video's in UHD kwaliteit (4K) met 60p én 4:2:2 10-bits met Canon Log 3. Daarnaast is er ook een optie om in ProRes RAW tot 6K 60p te schieten middels een compatibele externe recorder (zoals een Atomos Ninja). En voor de videografen die op zoek zijn naar professionele features heeft Canon de R6 mark II uitgerust met een false color indicator die wij kennen uit Canon professionele cinema lijn. Dankzij deze false color indicator zorg je ervoor dat de belichting goed blijft tijdens het maken van je opname. Daarnaast kan je nu ook meer dan 40 minuten filmen, zonder dat de camera overhit raakt, iets dat bij de eerste R6 niet mogelijk was.

8-stops stabilisatie

De R6 mark II is net zoals zijn voorganger uitgerust met IBIS wat staat voor In-Body Image Stabilisation. Oftewel, ingebouwde beeldstabilisatie. Dankzij deze techniek worden trillingen weggenomen waardoor je tot maar liefst 8 stops (als je ook een RF lens gebruikt) kan compenseren. Heb je geen RF lens op de camera zitten, maar bijvoorbeeld een EF lens middels een RF naar EF mount adapter? Ook dan zal de camera je beeld goed stabiliseren tot maar liefst 5.5 stops. Vooral bij het fotograferen en filmen uit de hand in situaties met weinig licht is deze techniek ideaal! Trillingen worden namelijk weggenomen waardoor je uiteindelijk scherpere beelden krijgt.

Meer foto's schieten met dezelfde accu

Qua scherm is de Canon EOS R6 mark II uitgerust met een hoogwaardig 3 inch scherm met maar liefst 1,62 miljoen pixels. Deze is uiteraard kantelbaar (net zoals bij zijn voorganger) waardoor je vanuit iedere hoek een foto of video kan maken. Qua beeld en kwaliteit is het scherm vergelijkbaar met zijn voorganger. Echter zit er een wel een groot verschil in verbruik. Zo is het Canon gelukt om dit scherm zuiniger te maken, zonder verlies van kwaliteit, waardoor de camera langer door kan gaan op één acculading. Waar de Canon EOS R6 tot 510 foto's kon maken op één acculading, kan de R6 mark II maar liefst 760 foto's maken op één acculading. Je schiet dus bijna 50% meer foto's! En dat met dezelfde accu, namelijk de LP-E6NH.

De bouw van de body

De bouw van de body is vergelijkbaar met zijn voorganger, echter heeft Canon een slimme aanpassing gedaan. Zo heb je nu boven op de R6 mark II een schakelaar waarmee je eenvoudig tussen video en foto kan schakelen. De andere knoppen zitten nog steeds op dezelfde plek en ook is behuizing van magnesiumlegering wat er voor zorgt dat de camera stof- en spatwaterdicht is. Dit is ideaal omdat jij je nu geen zorgen hoeft te maken als je tijdens je fotoshoot wordt overvallen door een (kleine) regenbui. En wissel je van lens? Dan zal de camera de sensor netjes afsluiten zodat er geen stof op de sensor kan komen.

Ruime keuze aan lenzen

De Canon EOS R6 mark II beschikt over een zogenaamde RF mount waar op moment van schrijven meer dan 80 lenzen voor beschikbaar zijn. Maak je echter gebruik van de Canon EF-EOS R Adapter, dan kan je ook Canon EF spiegelreflexcamera lenzen gebruiken. Dit werkt in de praktijk super goed en geeft je de beschikking over meer dan 200 verschillende soorten lenzen. Of je nu op zoek bent naar een allround zoomlens, een portretlens of een telelens om vogels meer te fotograferen? Voor de R6 II is altijd een passende lens te vinden!

Wat zijn de verschillen tussen de Canon EOS R6 en de Canon EOS R6 mark II

De grote verschillen tussen de Canon EOS R6 en de Canon EOS R6 mark II zitten vooral in de sensor én in de snelheid. Waar de Canon EOS R6 is uitgerust met een 20,1 megapixel sensor, is de mark II uitgerust met een 24,2 megapixel sensor die we kennen uit de Canon EOS R3. Daarnaast is ook de autofocus en snelheid flink onder handen genomen. Zo kan de mark II tot maar liefst 40 beelden per seconde schieten. Dit maakt de R6 mark II de snelste Canon camera tot nu toe. In onderstaand overzicht heb ik alle verschillen op een rijtje voor je gezet zodat je eenvoudig kan zien waar nog meer verschillen in zitten. Doe hier je voordeel mee!

Specificaties van de Canon EOS R6 en de Canon EOS R6 mark II op een rijtje

Eigenschap Canon EOS R6 Canon EOS R6 mark II
Introductiejaar 2020 2022
Soort camera Systeemcamera Systeemcamera
Sensor Fullframe Fullframe
Resolutie sensor 20,1 megapixel 24,2 megapixel
Maximale foto resolutie 5472 x 3648 pixels 6.000 x 4.000
Maximale video resolutie 4K (3840 x 2160 pixels) 60p 4K/60p met volledige sensorbreedte en oversampling en 6K ProRes RAW (extern)
Maximaal aantal minuten video-opname 30 minuten 40 minuten
Maximale ISO waarden 51.200 (uitbreidbaar tot 102.400) 51.200 (uitbreidbaar tot 102.400)
Processor DIGIC X DIGIC X
Autofocussysteem Dual Pixel CMOS AF Dual Pixel CMOS AF II met deeplearning AI
Aantal beelden per seconde 12 met mechanise sluiter, 20 met elektronische sluiter 12 met mechanise sluiter, 40 met elektronische sluiter
Aantal autofocuspunten 1.053 in de automatische stand, 6.072 in de 1-punts AF stand 1.053 in de automatische stand, 4.897 in de 1-punts AF stand
Autofocus bruikbaar tot: f/22 f/22
Beeldstabilisatie Ja, 5 assig en daarmee tot wel 8 stops compensatie Ja, 5 assig en daarmee tot wel 8 stops compensatie
Kortste sluitertijd 1/8000s 1/8000s
Low light AF Tot -6.5 EV Tot -6.5 EV
Scherm bovenop Nee Nee
Formaat scherm achterkant 3 inch met 1.62 miljoen dots 3 inch met 1.62 miljoen dots
Type scherm Volledig kantelbaar Volledig kantelbaar
Viewfinder OLED met 3.69 miljoen pixels OLED met 3.69 miljoen pixels
Wifi Ja, 2.4 ghz (5 ghz kan middels additionele grip) Ja, 5 ghz
Bluetooth Ja Ja
Spatwater en stofdicht Ja, dankzij magnesiumlegering behuizing Ja, dankzij magnesiumlegering behuizing
Sluiter dicht wanneer uitgeschakeld Ja Ja
Geheugenkaart 2x SD (maximaal 299 MB per seconde) 2x SD (maximaal 299 MB per seconde)
Accu LP-E6NH LP-E6NH
Aantal foto's met accu 510 760
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 680 gram 670 gram
Afmetingen (bxhxd) 138.4 x 88.4 x 97.5 mm 138.4 x 88.4 x 98.4 mm
Meer informatie Bekijk de Canon EOS R6 of lees mijn R6 review Bekijk de Canon EOS R6 mark II

Tip: Lees hier mijn artikel meer uitleg over de verschillen tussen de EOS R6 en de EOS R6 mark II

Introductie video van de Canon EOS R6 mark II

Canon EOS R6 mark II kopen?

Wil jij de Canon EOS R6 mark II systeemcamera kopen? Vanaf eind november 2022 is de camera leverbaar voor een prijs van €2900. Wil jij hem als een van de eerste in huis hebben? Neem dan een kijkje bij onderstaande webwinkels, hier is hij nu al te bestellen.

CameraNu.nl

Coolblue

Kamera-Express.nl

Canon EOS R6 mark II prijs geschiedenis

In onderstaand overzicht laat ik zien wat de prijshistorie van de Canon EOS R6 mark II is. Dit overzicht kijkt 180 dagen terug en wordt iedere dag ge-update, maar omdat de camera pas net uit is is er nog niet veel data. Wil jij graag een melding ontvangen wanneer de camera in prijs is gezakt? Schrijf je dan gratis in voor updates. Ik zal je dan mailen wanneer de prijs is aangepast bij een van de webwinkels.

Prijs geschiedenis van Canon EOS R6 Mark II systeemcamera Body Zwart

Statistieken

Huidige prijs €2.929,00 9-12-2022
Hoogste prijs €2.929,00 2-11-2022
Laagste prijs €2.929,00 2-11-2022
Sinds 2-11-2022

Laatste prijsaanpassing

€2.929,00 2-11-2022
Meld je aan voor prijsdaling:
Zet een melding aan voor Canon EOS R6 Mark II systeemcamera Body Zwart - €2.929,00

Vragen over de Canon EOS R6 mark II?

Heb jij nog vragen over de Canon EOS R6 mark II? Of kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Laat dan berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

4.7 3 Stemmen
Aantal sterren

6 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Luc
1 Maand geleden

Blijkbaar alweer geen eigen GPS ? Camera Connect ondersteunt geen 2 camera’s tegelijkertijd… en is eigenlijk ook al omslachtig… soms duurt het immers even vooraleer de smatphone en de camera geconnecteerd zijn.
Deze R6ii zou als tweede camera perfect zijn, maar dan moet ik dus kiezen bij welke camera de GPS-coördinaten geschreven worden (en dus hoe dan ook alweer extra werk om ze bij de andere camera alsnog bij te schrijven).
Of is hier een oplossing voor ?

Luc
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Bewaren voor de R5? …die heeft het ook niet!
En die GP-E2 is idd een oplossing maar dan zit je constant met zo’n extra ding op ja camera, ook niet erg leuk toch? Bovendien is dat behoorlijk prijzig…
mvg,
Luc

Bram Kruit
1 Maand geleden

Ik ben al jaren een fan van Canon. Momenteel fotografeer ik met de Canon 5D mark IV – een heerlijke machine maar ik mis af en toe het uitklapbaar scherm en de gezicht cq oog herkenning van de nieuwere typen Canon. Een filmer ben ik (nog) niet. Ik ben nagenoeg ieder dag op stap met m’n camera ( straat fotografie, portretfotografie, zakelijke fotografie). Het is voor mij hobby (gepensioneerd).
Kunt u aangeven wat de verschillen zijn met de 5D mark IV qua te verwachten beeldkwaliteit? Raad u mij aan een overstap te maken naar de R6 ? (Of bijvoorbeeld te wachten tot de R5 mark II er is).
Met vriendelijke groet, Bram