Canon EOS R6 review

Door: Thijs Schouten
Waardering: 88/100 punten


Review: Canon EOS R6

De Canon EOS R6 een zeer populaire systeemcamera, en niet zonder reden! Zo heeft deze systeemcamera een super snelle autofocus en schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde. Ideaal voor de fanatieke sport- en natuurfotograaf. Zelf heb ik al enige tijd een Canon EOS R5, maar was ik ook erg benieuwd naar de prestaties van de R6. Vanuit Canon Nederland mocht ik een Canon EOS R6, tezamen met een RF 70-200mm en RF100-500mm, enige tijd lenen zodat ik de camera goed aan de tand kon voelen. In deze Canon EOS R6 review deel ik al mijn ervaringen met deze systeemcamera en zoals altijd heb ik alles onderbouwd met voorbeeldfoto’s. Heb je na het lezen van mijn review vragen of opmerkingen? Laat dan onderaan deze review een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.


De Canon EOS R6 body

De Canon EOS R6 is te koop bij:



Canon in het kort

Canon is een gevestigde naam in de fotografie wereld. Ze bestaan al sinds 1934 en zijn meer dan 85 jaar bezig met het ontwikkelen van camera’s en lenzen. Ze staan vooral bekend om de hoge kwaliteit camera’s met zeer goede en snelle autofocus. Het is dan ook niet voor niets dat veel professionele fotografen voor Canon kiezen als het op camera-apparatuur gaat. Maar ook starters, amateurs en semi-professionele fotografen kiezen graag voor Canon. De camera’s zijn eenvoudig in gebruik, leveren hoogwaardige beelden en er zijn veel lenzen voor beschikbaar. De Canon EOS R6, waar deze review over gaat, is een populaire systeemcamera onder amateurs, semi-professionals en professionals.


De Canon EOS R serie, links de R6, midden de R5 en rechts de R3

Wat voor camera is de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is een zogenaamde systeemcamera, een compactere versie van de spiegelreflexcamera. Zo kan je met de EOS R6 (net zoals bij een spiegelreflexcamera) lenzen wisselen, maar is de camera door het ontbreken van het spiegelhuis een stukje compacter en lichter. Als je de R6 gebruikt kijk je via de zoeker niet door de lens (zoals bij een DSLR), maar op een hoogwaardig LCD scherm. Het verschil is nauwelijks te merken en het LCD scherm brengt extra voordelen met zich mee. Zo heb je vrijwel geen black-outs als je een serie opname maakt in de elektronische sluiter stand. Daarnaast geeft je dit ook de mogelijkheid om heel veel foto’s achter elkaar te maken. Zo schiet je met de EOS R6 tot maar liefst 20 beelden per seconde! Dit is iets dat met een traditionele spiegelreflexcamera, met al zijn bewegende delen, vrijwel onmogelijk was.


De Canon EOS R6 met de RF 24-105mm

De sensor van de Canon EOS R6

Qua sensor is de Canon EOS R6 uitgerust met een hoogwaardige full frame sensor met 20.1 megapixels. Deze levert een fotoresolutie van 5472 x 3648 pixels, groot genoeg om achteraf nog flink te gaan croppen. Qua video kan de sensor maximaal 4K beeld afleveren in 60P. Full HD kan hij afleveren in maximaal 120P. Ben je op zoek naar meer megapixels en een hogere video resolutie, dan kan je ook kijken naar de Canon EOS R5. Deze heeft namelijk 45 megapixels en verderop in deze review ga ik dieper in op de verschillen tussen de R6 en de R5.

Terug naar de Canon EOS R6. Naast de hoogwaardige sensor is deze systeemcamera uitgerust met een DIGIC X processor die de 20.1 megapixel beelden zeer snel kan verwerken. Dit maakt het mogelijk dat je met de R6 tot maar liefst 20 RAW beelden per seconde kan schieten in de stille modus. In deze stille modus blijft de sluiter open staan waardoor deze snelheden bereikt kunnen worden. Daarnaast hoor je helemaal niks als je een foto maakt, tenzij je een geluidje in het menu aanzet (dit is namelijk wel mogelijk). Persoonlijk vind ik de stille modus ideaal voor als ik een moment vastleg waarbij ik niet wil dat de omgeving afgeleid wordt. Denk hierbij aan het vastleggen van natuur (vogels en dieren) of bruiloften (ik wil dan niet opvallen met het geklik van mijn camera).


De sensor van de Canon EOS R6

Automatische oogherkenning

Een van de grootste voordelen van de Canon EOS R6 is de zogenaamde onderwerp detectie. Deze systeemcamera kan namelijk onderwerpen automatisch herkennen waarna de camera hier razendsnel op zal scherpstellen. Qua onderwerpen kan je kiezen uit voertuigen (bv auto’s), mensen of dieren. Bij mensen en dieren zal de camera zelf op zoek gaan naar het oog waarna hij daarop scherp gaat stellen. Persoonlijk vind ik dit een geweldige functie van de R6. Je hoeft je namelijk niet meer druk te maken of je autofocuspunt op de juiste plek zit, de camera regelt dit helemaal voor jou. Hierdoor kan jij je bezig houden met de compositie en doet de camera de rest. Geweldig! Meer over deze functie leg ik verderop in deze R6 review uit.

De lensvatting van de Canon EOS R6

Qua lenzen maakt de Canon EOS R6 gebruik van Canon's RF lensvatting. Dit is een nieuwe lensvatting welke een stuk korter en breeder is ten opzichte van de welbekende EF lensvatting die op bijvoorbeeld de Canon EOS 6D mark II wordt gebruikt. Het voordeel van deze RF lensvatting is dat de lenzen dichter op de camerasensor zitten waardoor de lenzen een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten ten opzichte van lenzen met een EF vatting. Heb jij, net zoals ik, veel EF lenzen? Ook dan kan je je lenzen op de EOS R6 gebruiken. Er zijn namelijk diverse Canon EF naar RF lensadapters waardoor je jouw Canon EF lenzen gewoon op een R6 kan gebruiken. En dit met volledig gebruik van autofocus en beeldstabilisatie, en zonder verlies van kwaliteit. Zo heb ik mijn Canon EF 500mm (plus 1.4x en 2.0x extenders) gebruikt op de R6 en zelf ben ik zeer tevreden met de kwaliteit van deze beelden (zie verderop in dit artikel).


Links een Canon lens met EF mount en rechts een Canon lens met RF mount

Specificaties van de Canon EOS R6 full frame systeemcamera

Meer details en specificaties over de Canon EOS R6 vind je hieronder.

Eigenschap
Introductiejaar 2020
Soort camera Systeemcamera
Sensor Fullframe
Resolutie sensor 20,1 megapixel
Maximale foto resolutie 5472 x 3648 pixels
Maximale video resolutie 4K (3840 x 2160 pixels) RAW!
Maximale ISO waarden 51.200 (uitbreidbaar tot 102.400)
Processor DIGIC X
Aantal beelden per seconde 12 met mechanise sluiter, 20 met elektronische sluiter
Aantal autofocuspunten 6.072
Autofocus bruikbaar tot: f/22
Beeldstabilisatie Ja, 5 assig en daarmee tot wel 8 stops compensatie
Kortste sluitertijd 1/8000s
Low light AF Tot -6.5 EV
Scherm bovenop Nee
Formaat scherm achterkant 3 inch met 1.62 miljoen dots
Type scherm Volledig kantelbaar
Viewfinder OLED met 3.69 miljoen pixels
Wifi Ja, 2.4 ghz (5 ghz kan middels additionele grip)
Bluetooth Ja
Spatwater en stofdicht Ja, dankzij magnesiumlegering behuizing
Sluiter dicht wanneer uitgeschakeld Ja
Geheugenkaart 2x SD (maximaal 299 MB per seconde)
Accu LP-E6NH
Aantal foto's met accu 510
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 680 gram
Afmetingen (bxhxd) 138.4 x 88.4 x 97.5 mm
Meer informatie Bekijk de Canon EOS R6

Actuele prijzen van de Canon EOS R6 body:

Verschil tussen de Canon EOS R6 en Canon EOS R5

De Canon EOS R6 is gelijktijdig met de Canon EOS R5 op de markt gekomen. Het grote verschil tussen deze twee camera’s zit in de de sensor, de videokwaliteit en de prijs. Waar de Canon EOS R5 zich richt op de professionele fotograaf (vergelijkbaar met de 5D mark IV) is de Canon EOS R6 gericht op de semi-professionele fotograaf (vergelijkbaar met de 6D mark II). De sensor van de Canon EOS R6 heeft, zoals eerder genoemd, 20.1 megapixels. De sensor van de Canon EOS R5 heeft er een stuk meer, namelijk 45 megapixels. Verder kan de R5 video-opnamen maken in 8K waar de R6 tot maximaal 4K gaat. Deze grotere sensor heeft ook veel impact op de prijs. Waar de EOS R6 op moment van schrijven zo’n €2500 kost, kost de R5 een stuk meer, namelijk zo'n €4500. En omdat de camera’s qua autofocus gelijk aan elkaar zijn, is het logisch dat veel mensen toch voor de Canon EOS R6 gaan. Wil je meer over de verschillen tussen deze twee camera’s lezen? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS R6 vs Canon EOS R5 vergelijking.


Links de Canon EOS R6 en rechts de Canon EOS R5

Lees mijn uitgebreide Canon EOS R6 vs Canon EOS R5 vergelijking

De bouw van de Canon EOS R6

Als je de Canon EOS R6 voor het eerst uit de doos haalt valt meteen op hoe lekker deze camera in je hand ligt. Daarnaast valt het gewicht ook meteen op, de camera weegt namelijk slechts 598 gram (losse body). Dit is ruim 33% lichter ten opzichte van de Canon EOS 5D mark IV die een vergelijkbare bouw heeft. Verder zitten de knoppen van de R6zitten op logische plekken en de behuizing is gemaakt van magnesium legering. Dankzij deze behuizing is de camera spatwater- en stofdicht waardoor je in vrijwel iedere weersomstandigheid kan fotograferen. Daarnaast is de R6, net zoals de R5, uitgerust met een sluiter die de sensor netjes afsluit wanneer je de camera uit zet. Hierdoor is de kans minder groot dat er stof op je sensor gaat zitten wanneer je lenzen verwisselt. Persoonlijk vind ik dit ideaal want het kan je heel wat sensorreinigingen schelen.


De afgesloten sensor van de EOS R6

Knoppen van de Canon EOS R6

Zoals hierboven kort benoemd zitten de knoppen van de Canon EOS R6 zitten op logische plekken. Heb je al een 6D of 5D-serie Canon camera (gehad)? Dan kan je blindelings de juiste knop vinden. Op de achterkant van de camera vinden zijn alle basis knoppen namelijk op dezelfde plek te vinden. Denk hierbij aan; het menu, de AF-ON, de jogdial, het scrollwiel, de set knop en de Q knop. Omdat de R6 is uitgerust met een kantelbaar scherm zijn de play knop en het prullenbakje iets verplaatst, namelijk naar onder het scrollwiel. In praktijk zijn deze heel snel en blindelings te vinden. Verder vinden wij bovenop de R6 een instelwiel met daar de gebruikelijke camerastanden (auto, P, Tv, Av, M, etc). Dit is trouwens ook een verschil tussen de R5 en de R6. Waar de R6 een instelwiel heeft, heeft de R5 een extra schermpje op deze plek en zitten de standen verstopt achter een mode knop. Zie onderstaande afbeelding met links de R6 en rechts de R5.


Links de bovenkant van de EOS R6, rechts die van mijn EOS R5

Het kantelbare scherm van de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is uitgerust met een volledig kantelbaar scherm. Dit betekent dat je het scherm naar links kan uitklappen en deze alle kanten kan opdraaien. Hierdoor kan je eenvoudig fotograferen vanuit een laagstandpunt (kikkerperspectief), een hoogstandpunt (over een menigte heen) maar ook als je jezelf wilt fotograferen (selfiestand). Persoonlijk vind ik dit zo’n groot voordeel! Zelf fotografeer ik graag uit een laag standpunt en dankzij het kantelbare scherm hoef ik mijzelf niet meer in bochten te wurmen om te zien wat ik vastleg. Ideaal! Daarnaast maakt het kantelbare scherm de R6 ook goed inzetbaar voor het maken van video-opnames. Je kan nu namelijk ook jezelf zien als je voor de camera gaat staan.


Het kantelbare scherm van de EOS R6

Dubbel kaartslot

Zoals eerder genoemd is de Canon EOS R6 razendsnel. Zo schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde in de silent mode. De foto’s worden weggeschreven op één van de twee SD-kaarten die je in de camera kan plaatsen. Het is erg fijn dat je twee kaarten in de camera kan plaatsen zodat je je geen zorgen hoeft te maken als één van de twee kaarten vol is. De camera schakelt dan automatisch door naar de volgende kaart. Mijn advies in deze is wel om snelle SD kaarten te gebruiken omdat anders de buffer vol kan lopen. En is de buffer van de camera vol? Dan loopt de snelheid flink terug (lees minder beelden per seconde). Persoonlijk gebruik ik SD kaarten van het type ‘Class 10 UHS-II U3 V90’ omdat deze tot 299 MB per seconde kunnen wegschrijven (verschilt een beetje per merk wat de maximale schrijfsnelheid is). Hiermee worden de foto’s heel snel weggeschreven waardoor de kans op een volle buffer een stuk kleiner is.


De dubbele kaartslot van de R6

Qua bouw is de R6, zoals eerder genoemd, een stuk lichter en compacter dan vergelijkbare spiegelreflexcamera’s. Ben je echter fan van een wat grotere camera, dan kan je de R6 ook uitrusten met de Canon BG-R10 battery grip. Deze grip heeft vergelijkbare knoppen aan de achterkant waardoor je ook in de portretstand snel toegang hebt tot bedieningsknoppen en draaiwielen. Daarnaast kan je ook twee accu’s in de BG-R10 plaatsen waardoor je langer door kan fotograferen. Ideaal als je een lange dag op pad bent en wat langer door wilt fotograferen.


De Canon BG-R10 battery grip voor de Canon R6

In de doos:

De Canon EOS R6 wordt geleverd met de volgende zaken:

  • De camera body (logisch)
  • Camera cover (R-F-5 voor als je geen lens op de camera hebt zitten)
  • Een strap (ER-EOS R6)
  • Een batterij lader (LC-E6E, dezelfde die je bij de EOS R5 / EOS 5D / EOS 6D krijgt)
  • Een accu (LP-E6E, dezelfde die je bij de EOS R5 krijgt. Maar ook de LP-E6N accu's van de EOS 5D / EOS 6D kunnen in de EOS R6)
  • Een accu beschermkap
  • Een handleiding

De Canon EOS R6 in gebruik

Toen ik zelf op zoek was naar een Canon systeemcamera was ik flink aan het twijfelen tussen de R5 en de R6. Uiteindelijk ben ik zelf toch voor de R5 gegaan in verband met de extra megapixels. Desalniettemin was ik erg benieuwd naar de prestaties van de R6 en toen ik vanuit Canon een berichtje kreeg dat ik hem een tijdje mocht lenen pakte ik meteen mijn kans. Ik heb de camera enkele weken mogen gebruiken om zo een goed beeld over de camera te krijgen. Helaas was het weer erg slecht (veel regen en bewolking), maar dat heeft mij er niet van weerhouden om op pad te gaan. Zo ben ik uiteraard de polders bij mij in de buurt ingedoken (o.a. Arkemheen) en heb ik de R6 meegenomen naar een vogelhut. Qua lenzen heb ik gebruik gemaakt van de RF 100-500mm, de RF 70-200mm 2.8 en mijn eigen 500mm icm de RF mount adapter. Hieronder vind je mijn bevindingen van de Canon EOS R6, uiteraard onderbouwd met diverse voorbeeldfoto’s. Ik heb alle foto’s in RAW geschoten (volledige sensor) en nabewerkt in Adobe Lightroom en een aantal met Topaz Labs. Wil je zelf de kwaliteit beoordelen? Download dan hier alle RAW bestanden. Het is prima om deze bestanden te gebruiken om je eigen mening over de R6 te vormen, het is niet toegestaan om door mij gemaakte foto's voor andere doeleinden te gebruiken.


500mm | 1/1000 | f/4 | ISO 1250

Snelheid en autofocus van de Canon EOS R6

Waar veel fotografen, en ook ikzelf, erg benieuwd naar zijn is de autofocus van de Canon EOS R6. Deze camera is namelijk erg snel en beschikt over de eerder genoemde onderwerpherkenning. Daarnaast kan je met 20 beelden per seconde schieten wat ik de praktijk erg fijn is. Hoe meer beelden je namelijk kan schieten, des te groter de kans is dat je het juiste moment weet vast te leggen. Qua autofocus en snelheid is de R6 vergelijkbaar met mijn eigen R5. Ik merkte hier echt geen verschil in en de camera pakt heel snel het onderwerp waarop je wilt scherpstellen. Een reeks foto’s heb je binnen no-time gemaakt waardoor je het juiste moment kan vastleggen. Hieronder twee foto’s van opvliegen vogels om je een idee te geven waarvoor ikzelf reeks opnamen maak. Ik kijk hierbij altijd naar de stand van de vleugels van vogels en met een reeks kan je het mooiste beeld pakken. Bijkomend voordeel van de Canon EOS R6, omdat je over minder megapixels beschikt zijn de foto’s qua geheugen ook kleiner. Dit scheelt weer in het overzetten van de beelden naar je computer en uiteindelijk heb je ook minder opslag ruimte nodig. Nadeel is natuurlijk dat je minder kan croppen dan bij een 45 megapixel opname.


200mm | 1/160 | f/7.1 | ISO 160


500mm | 1/1600 | f/7.1 | ISO 320

Hoog dynamisch bereik

De fullframe sensor van de Canon EOS R6 heeft een hoog dynamisch bereik. Dit betekent dat je in de nabewerking, als je een RAW beeld hebt geschoten, nog heel veel uit een foto kan halen. Persoonlijk vind ik dit erg fijn omdat je soms in situaties komt waarbij het licht wisselt en je niet altijd meteen de juiste instelling te pakken hebt. Een mooi voorbeeld laat ik hieronder zien. Deze torenvalk was opeens naast mijn auto aan het bidden. Normaal schiet ik dit soort beelden op spotmeting om de juiste belichting op de vogel te krijgen. Echter heb ik nu even bewust de foto gemaakt met meervlaksmeting. Hierdoor gebruikt de camera het hele beeld voor het meten van het licht met als gevolg een onderbelichte foto. Echter, omdat ik op RAW heb geschoten, kan ik in de nabewerking nog heel veel uit de foto halen. Links het beeld zoals ik hem uit de camera heb gehaald, rechts het beeld na het bewerken in Lightroom.


Links onbewerkt, rechts bewerkt. Foto gemaakt op 500mm | 1/1000 | f/4 | ISO 2000

Onderwerp-detectie: ogen en dieren

Een van de grote voordelen van Canon’s R-serie camera’s is de onderwerp-detectie. Dankzij dit systeem kan de Canon EOS R6 zelf onderwerpen herkennen en erop scherpstellen. Hierdoor blijft je onderwerp scherp in beeld en kan jij je als fotograaf bezig houden met de compositie. Persoonlijk ben ik zeer groot fan van de oogherkenning op dieren. Het zorgt er namelijk voor dat het scherpstelpunt direct op de juiste plek ligt. Onderstaand twee voorbeelden. Als eerst een foto van mijn (jonge) kat die voor het eerst buiten mocht. De kat ging alle kanten op en doordat de camera heel snel het oog te pakken had kon ik mij bezig houden met de compositie.


95mm | 1/800 | f/2.8 | ISO 800

De tweede foto heb ik gemaakt in de polder van Arkemheen. Deze valk zat in het veld op een paaltje achter riet. Ondanks het riet herkende de camera snel de vogel waarna hij erop scherp stelde. Hierdoor kon ik snel reageren en de foto maken. Enkele seconde later was de valk gevlogen.


500mm | 1/250 | f/7.1 | ISO 3200

Onderwerp herkenning

Naast ogen en dieren kan de Canon EOS R6 ook andere onderwerpen herkennen. Denk hierbij aan voertuigen zoals auto’s, vliegtuigen of boten. Zelf heb ik dit getest op voertuigen lang de snelweg (helaas waren er op het moment van testen geen races aan de gang op Zandvoort). Onderstaand een voorbeeld (panning) foto van een Land Rover waarbij de camera de scherpstelling op de auto hield.


128mm | 1/60 | f/7.1 | ISO 160

Scherpstellen bij hele snelle onderwerpen

Om de snelheid van de Canon EOS R6 eens goed aan de tand te voelen heb gekeken of ik hele snelle onderwerpen goed vast kon leggen. Een ideale plek om dit te testen is vanuit een vogelhut. Hier komen namelijk diverse onderwerpen voor je lens. Één van deze onderwerpen was in mijn geval een kleine veldmuis. Deze muisjes zijn ontzettend snel en erg lastig om goed vast te leggen. Ik heb meerdere camera’s op dit soort onderwerpen getest, waaronder de Sony A1, en ik moet zeggen dat de Canon EOS R6 hier heel goed mee om ging! De camera wist dankzij de oogdetectie het oog van de muis binnen no-time te vinden waardoor ik onderstaande foto kon maken. Ik heb een hele reeks beelden gemaakt en onderstaande vond ik er het meest uitspringen.


500mm | 1/1250 | f/4 | ISO 2500

Silent mode

De Canon EOS R6 is uitgerust met een zogenaamde silent mode. In deze stand staat de sluiter van de camera open met als voordeel dat je 20 beelden per seconde kan maken. Een extra voordeel is dat de camera in deze stand niet te horen is. Als je een foto maakt licht een wit kader op in je beeld, maar je hoort helemaal niks (tenzij je dat echt wil, je kan namelijk een geluidje aanzetten in het menu). Het voordeel: onderwerpen, zoals vogels, hebben geen last van het geklik van de camera. Dit is echt anders dat vroeger toen ik nog veel fotografeerde met mijn spiegelreflexcamera. Maakte ik met mijn spiegelreflexcamera een reeks foto’s, dan maakte dat best wat lawaai. Het gevolg, de vogel schrok en vloog weg. Nu is dat met de komst van systeemcamera’s, zoals de Canon EOS R6, flink verandert. Zo heb ik onderstaande foto op een meter of 6 kunnen maken, zonder de vogel te storen. Het resultaat: deze mooie actiefoto.


500mm | 1/640 | f/4 | ISO 1600

Fotograferen met weinig licht

De ISO van de Canon EOS R6 kan flink opgeschroefd worden. Zo kan je tot maar liefst ISO 102.400 fotograferen! Zelf heb ik het tot ISO 16.000 getest maar moet zeggen dat je vanaf ISO 6.400 toch echt wel gaat merken dat er ruis in je beeld komt. Onderstaand een foto gemaakt op ISO 10.000 van mijn dochter die binnen aan het hockeyen was. Het was in een oude gymzaal, lees met dramatisch TL-licht. Persoonlijk ben ik nog best tevreden met dit eindresultaat want ik kom toch nog een best snelle sluitertijd (1/800e) gebruiken.


200mm | 1/800 | f/2.8 | ISO 10.000

5-assige beeldstabilisatie

Zoals alle Canon EOS R-systeemcamera’s is ook de Canon EOS R6 uitgerust met 5-assige beeldstabilisatie. Hierdoor worden trillingen opgevangen en kan je tot 5 stops compenseren. En schroef je er een RF lens op? Dan kan je zelfs tot 8 stops compenseren! Ideaal in situaties met weinig licht of bij gebruik van flinke telelenzen. Onderstaand een foto van twee ganzen op een behoorlijke afstand. Dankzij de beeldstabilisatie werden mijn trillingen weggenomen en kon ik in de vroege ochtend deze foto maken.


500mm | 1/800 | f/4 | ISO 1000

Gebruik met lensadapters

Ben jij, net zoals ik, een Canon fotograaf en heb je al flinke collectie EF lenzen? Wees gerust, deze kan je gewoon gebruiken op de R6 middels een zogenaamde RF mount adapter. Hiermee plaats je EF lenzen op de RF mount van de Canon EOS R6 met behoud van scherpte, snelheid, autofocus en beeldstabilisatie. Zelf heb ik diverse EF lenzen op de R6 gehad zoals de Canon 24-70mm 2.8 en de Canon EF 500mm. Alle lenzen werkte zonder enige vertraging of kwaliteitsverlies. Onderstaande een foto die ik heb gemaakt met de EF 500mm.


500mm | 1/1000 | f/4 | ISO 320

Beste lenzen voor de Canon EOS R6

Model Uitgebracht Bereik Lichtsterkte Beeldstabilisatie Prijs Meer informatie
Canon RF 14-35mm f/4.0L IS USM 2021 14-35mm f/4.0 Ja €1.799 Meer informatie
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM 2022 15-30mm f/4.5 Ja €699 Meer informatie
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM 2019 15-35mm f/2.8 Ja €2.799 Meer informatie
Canon RF 24-105mm f/4-7.1L IS STM 2020 24-105mm f/4 Ja €450 Meer informatie
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM 2018 24-105mm f/4 Ja €950 Meer informatie
Canon RF 28-70mm f/2.0L USM 2018 28-70mm f/2 Nee €3.300 Meer informatie
Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM 2019 24-70mm f/2.8 Ja €2.499 Meer informatie
Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM 2019 15-35mm f/2.8 Ja €2.499 Meer informatie
Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM 2019 24-240mm f/4-6.3 Ja €929 Meer informatie
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM 2020 70-200mm f/4 Ja €1.899 Meer informatie
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM 2019 70-200mm f/2.8 Ja €2.699 Meer informatie
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USM 2021 100-400mm f/5.6 Ja €799 Meer informatie
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM 2019 100-500mm f/4.5 Ja €3.499 Meer informatie
Canon RF 5.2mm f/2.8 Dual Fisheye 2021 5.2mm f/2.8 Nee €2.339 Meer informatie
Canon RF 16mm f/2.8 STM 2021 16mm f/2.8 Nee €350 Meer informatie
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STM 2022 24mm f/1.8 Ja €699 Meer informatie
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM 2018 35mm f/1.8 Ja €500 Meer informatie
Canon RF 50mm f/1.2L USM 2018 50mm f/1.2 Nee €2.499 Meer informatie
Canon RF 50mm f/1.8 STM 2020 50mm f/1.8 Nee €250 Meer informatie
Canon RF 85mm F2.0 Macro IS STM 2020 85mm f/2 Ja €679 Meer informatie
Canon RF 85mm F1.2L USM 2020 85mm f/1.2 Nee €3.499 Meer informatie
Canon RF 85mm F1.2L USM DS 2019 85mm f/1.2 Nee €2.999 Meer informatie
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM 2021 100mm f/2.8 Nee €1.499 Meer informatie
Canon RF 135mm f/1.8L IS USM 2022 135mm f/1.8 Ja €2.899 Meer informatie
Canon RF 400mm f/2.8L IS USM 2021 400mm f/2.8 Ja €13.999 Meer informatie
Canon RF 600mm f/11 IS STM 2021 600mm f/11 Ja €829 Meer informatie
Canon RF 600mm f/4L IS STM 2021 600mm f/4 Ja €14.999 Meer informatie
Canon RF 800mm f/11 IS STM 2021 800mm f/11 Ja €1.099 Meer informatie
Canon RF 800mm f/5.6L IS USM 2022 800mm f/5.6 Ja €20.249 Meer informatie
Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM 2022 1200mm f/8 Ja €23.799 Meer informatie
Canon EF RF mount adapter 2018 nvt nvt Nee €110 Meer informatie
Canon EF RF mount adapter met control ring 2018 nvt nvt Nee €220 Meer informatie
Canon EF RF mount adapter met drop-in filter 2018 nvt nvt Nee €460 Meer informatie

Mijn persoonlijke instellingen met de Canon EOS R6

Uiteraard zitten er ontzettend veel instellingen op de Canon R6. Zo kan je vrijwel iedere knop zelf instellen qua functie, zowel aan de achterkant van de camera als aan de voorkant. Zelf werk ik heel graag met Back Button Focus. Dit betekent dat de camera pas gaat scherpstellen als ik op de AF-ON knop druk. Ook bij het reviewen van de R6 heb ik van deze instelling gebruik gemaakt. Zo heb ik onderwerp-herkenning achter de AF-ON knop gezet en spot-autofocus achter het sterretje. In de praktijk vond ik dit heel prettig werken. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel over Back Button Focus plus Oogdetectie.

Lees mijn artikel over Back Button Focus plus Oogdetectie

Voorbeeldfoto’s gemaakt met de Canon EOS R6

Eindoordeel Canon EOS R6

Na flink wat dagen testen met de Canon EOS R6 kan ik zeggen dat het echt een hele fijne systeemcamera is. De autofocus is razendsnel en doordat je 20 beelden per seconde kan schieten heb je veel kans om het juiste moment vast te leggen. Persoonlijk vond ik de camera zeer vergelijkbaar als met mijn Canon EOS R5, maar dan met minder megapixels. Het nadeel hiervan is dat je minder kan croppen, maar ben je een persoon die dit toch al niet veel doet, dan is de Canon EOS R6 echt een geweldige koop (scheelt je immers €2000)! Daarnaast scheelt het ook weer in opslag omdat de foto’s kleiner van formaat zijn. Ik kan de camera aan iedereen aanraden die op zoek is naar een snelle fullframe (systeem)camera. Helemaal sport- en natuurfotografen zullen geen spijt krijgen van de Canon EOS R6. En heb je al veel Canon lenzen, dan kan je deze gewoon blijven gebruiken dankzij de RF mount adapter. Persoonlijk ben ik heel blij met mijn eigen R5, maar ik had ook prima uit de voeten gekund met de R6!

Canon EOS R6 prijs

De Canon EOS R6 kost op moment van schrijven €2.519 (body). Actuele prijzen vind je in onderstaand overzicht.

Canon EOS R6 prijs geschiedenis

In onderstaand overzicht laat ik zien wat de prijshistorie van de Canon EOS R6 body is. Dit overzicht kijkt 180 dagen terug en wordt iedere dag ge-update, maar omdat deze review nog niet zo lang live staat kan het zijn dat er nog niet genoeg data is om 180 dagen terug te kijken. Wil jij graag een melding ontvangen wanneer de camera in prijs is gezakt? Schrijf je dan gratis in voor updates. Ik zal je dan enkel mailen wanneer de prijs is aangepast bij één van de webwinkels.

Prijs geschiedenis van Canon EOS R6 Body

Statistieken

Huidige prijs €2.519,00 27-03-2024
Hoogste prijs €2.549,00 27-01-2024
Laagste prijs €1.949,00 30-09-2023
Sinds 30-09-2023

Laatste prijsaanpassing

€2.519,00 14-03-2024
€2.549,00 17-02-2024
€2.539,00 16-02-2024
€2.549,00 27-01-2024
€2.249,00 1-01-2024
Meld je aan voor prijsdaling:
Zet een melding aan voor Canon EOS R6 Body - €2.519,00

Canon EOS R6 kopen?

Wil jij graag de Canon EOS R6 kopen? Neem dan een kijkje naar een van onderstaande kits bij één van onderstaande winkels:

Vragen over de Canon EOS R6

Heb jij nog vragen over de Canon EOS R6? Of kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Laat dan berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

Hoeveel sterren geef jij deze review?

5 12 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

16 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
VERJANS Eddy
1 Maand geleden

Ik heb je info over de R6 meermaals doorgenomen en heb een R6 kunnen aanschaffen samen met een cashback van Canon.

Er is een stand dat je kan croppen (1.6x) met de R6. maar wat doet het toestel nu precies, knipt hij het beeld overeenkomend gelijk bij een cropcamera of is het echt dat je een uitgesneden beeld krijgt van vb 200mm lens wordt dan 320mm.
Ik vind er nergens een degelijke uitleg over en ik denk dat deze vraag ook interessant is voor veel van je volgers.

nancy
4 Maanden geleden

hoi ik ben een hobby fotografe die zich vooral bezig houdt met het fotograferen van wielrenners. Ik ben niet tevreden over de kleur schakering in mijn foto’s die zijn namelijk nogal dof. Hoe kan ik deze energieker doen overkomen qua kleuren. Mijn scherpstelling loopt ook niet altijd hoe het moet. Ik fotografeer op de M stand – met een lens 70-200 mm van canon en de diafragma staat momenteel al op 5.6. Kan je mij helpen?

Marissa
9 Maanden geleden

Hi Thijs, ik lees in je review dat er op de Canon R6 een stille functie heeft, alleen kan ik nergens vinden hoe ik dit in kan stellen. Kan jij mij helpen? Alvast bedankt! Groetjes, Marissa