Eerste Nikon systeemcamera in de ruimte!

De Nikon Z9, de eerste Nikon systeemcamera in de ruimte!

Door: Thijs Schouten | 9 februari 2024


De Nikon Z9, de opvolger van de Nikon D5 in de ruimte

Al meer dan 50 jaar worden Nikon camera's in de ruimte gebruikt door astronauten van NASA. De laatste camera die omhoog ging was de Nikon D5 en Nikon D6 die sinds 2017 gebruikt om foto's te maken van de aarde. Na 7 jaar was het wel tijd voor een nieuwe systeemcamera en in januari 2024 werden maar liefst negen Nikon Z9 systeemcamera's, tezamen met Nikon Z lenzen, naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de Nikon Z-serie, aangezien de Z9 de eerste spiegelloze camera van Nikon is die door de bemanning van het ruimtestation gebruikt wordt. Met de Z9 aan boord, kunnen NASA-astronauten de aarde en de ruimte vastleggen in de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.

Reis naar het ISS

De Nikon Z9 reisde, tezamen met een flinke selectie van NIKKOR Z-lenzen, naar het ISS als onderdeel van de 20e commerciële bevoorradingsmissie van Northrop Grumman voor NASA. De SpaceX Falcon 9-raket vertrok vanaf Cape Canaveral op 30 januari 2024 en kwam enkele dagen later aan bij het ISS. Deze camera's en lenzen zullen de aankomende jaren ingezet worden om foto's te maken van de aarde, van de bemanning en uiteraard van de maan en andere onderwerpen in de ruimte.


Het ISS in de ruimte (bron: NASA)

Weer een stap vooruit qua technologie

De Nikon Z9 vervangt de huidige Nikon D5 en Nikon D6 spiegelreflexcamera's. Qua bouw lijkt de Z9 ontzettend op zijn voorgangers, echter is de camera flink verbeterd op het gebied van dynamisch bereik (dankzij de betere sensor) en autofocus. Verder heeft de Z9 minder bewegende onderdelen (zoals het ontbreken van de sluiter) waardoor de camera langer mee kan gaan. Daarnaast maakt de Z9 ook gebruik van de nieuwere Nikon Z lenzen welke weer een hogere beeldkwaliteit leveren dan de voorgaande FX lenzen.

Aangepast voor de Ruimte

Al jaren is er een samenwerking tussen Nikon en NASA. Zo worden alle camera's, speciaal voor het gebruik in de ruimte, ietwat aangepast om in de ruimte beter te presteren. Deze aanpassingen zitten voornamelijk in de firmware zodat de ruimte Nikon camera's beter om kunnen gaan met ruisreductie. Daarnaast is de bestandsnaamgeving aangepast naar NASA's standaarden.


De Nikon D2xs in de ruimte (bron: Nikon)

Hoeveel Nikon camera's en lenzen zijn in de ruimte?

Op dit moment zijn er meer dan 10 camera's in het ISS, waarvan voornamelijk Nikon spiegelreflexcamera's. In 2016 werd er voor het eerst een systeemcamera naar het ISS verstuurd (een Sony A7s II, maar deze wordt enkel gebruikt voor het maken van video opnames. Voor het maken van foto's werd tot nu toe altijd een Nikon spiegelreflexcamera gebruikt maar door de komst van de Z9 aan het ISS zullen foto's voortaan geschoten worden met een Nikon Systeemcamera! Naast de 9 Nikon Z9 systeemcamera's gingen er ook meer dan 15 Nikon Z-lenzen, en 15 FTZ II-adapters naar boven. Dankzij de adapters kunnen de huidige FX lenzen gewoon gebruikt blijven worden en zijn de astronauten voorzien van de nieuwste technologie om alles in de ruimte goed vast te kunnen leggen!


5 1 Stem
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten