Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie?

Ben je gek van vogels en wil je ze graag vastleggen? Maak dan gebruik van onderstaande tips waarmee jij je camera goed kan instellen voor het fotograferen van vogels.

Tip 1. Gebruik de juiste camerastand

Spiegelreflexcamera’s hebben diverse voorkeuze standen waarmee de instellingen van diafragma en sluitertijd worden ingesteld. De bekendste standen zijn de automatische stand (AUTO bij zowel Canon als Nikon), de sluitertijdstand (Tv bij Canon en S bij Nikon), de diafragmastand (Av bij Canon en A bij Nikon) en de M stand (bij Canon en Nikon is deze benaming gelijk aan elkaar). Wil je echter vliegende vogels fotograferen? Dan raad ik je aan om in de sluitertijdstand te gaan werken. Hierdoor heb je controle over de snelheid waarmee een foto vastgelegd wordt waardoor je de vogel in het beeld kan bevriezen.

Tip 2. Gebruik de juiste sluitertijd

Welke sluitertijd je het beste kan gebruiken bij het vastleggen van vogels is afhankelijk van het moment. Zit een vogel stil en heb je weinig licht? Dan kan je best een sluitertijd van 1/250e gebruiken. Wil je echter een vogel in vlucht vastleggen? Dan zit je eerder op een sluitertijd van 1/500e of 1/1000e. Wil je echt actie vastleggen? Gebruik dan een sluitertijd van minimaal 1/1600e.

Tip 3. Gebruik het juiste diafragma

Om een vogel vast te leggen met een onscherpe achtergrond heb je een groot diafragma nodig. Denk bijvoorbeeld aan een diafragma van f/2.8 of f/4. Het nadeel van een groot diafragma, zoals f/2.8, is alleen dat je soms net niet beide ogen van de vogel scherp op de foto krijgt. Om deze reden kan je bij het maken van portretten het diafragma net iets opkrikken naar bijvoorbeeld f/4. Wil je een vogel in actie vastleggen? Dan gebruik ik zelf meestal een diafragma van f/5.6 of f/7.1.

Tip 4. Stel de autofocus goed in

De autofocus van je camera heeft diverse standen. Zo kan je ervoor kiezen om eenmalig scherp te stellen (AF-S bij Nikon / One shot bij Canon) of je kan ervoor kiezen om continue scherp te stellen (AF-C bij Nikon / AI servo bij Canon). Deze laatste, continue scherpstelling, is hetgeen dat je bij het fotograferen van vogels moet gebruiken. Vogels zitten namelijk niet stil en je wilt dan ook dat je camera constant scherp blijft stellen, ongeacht wat het onderwerp doet.

autofocus

Tip 5. Zet je camera op extra snel

Bij het fotograferen van vogels is het van belang dat je camera zo snel mogelijk is, en dus zoveel mogelijk beelden achter elkaar kan maken. Vogels bewegen namelijk super snel (zelf zo snel dat je het soms niet met het blote oog kan zien) en daarom telt ieder moment. Zet daarom je camera in de sportstand (continu stand) te zetten. Bij Canon spiegelreflexcamera’s kan je dit instellen bij ‘Drive’. Bij Nikon spiegelreflexcamera’s heet deze instelling ‘Ch’ dat staat voor ‘Continue High Speed’. Heb je dit eenmaal ingesteld, en hou je de sluiterknop ingedrukt? Dan blijft de camera foto’s maken totdat de buffer of het geheugenkaartje vol zit.

Tip 6. Gebruik de juiste ISO waarden

Door de ISO waarden aan te passen in je camera kan je de hoeveelheid licht dat op je sensor valt controleren. Des te hoger de ISO waarden, des te meer licht er binnen kan komen en des te hogere sluitertijden je kan gebruiken. Een hogere ISO waarde heeft alleen als nadeel dat je meer ruis (korrels) in je foto krijgt. Zelf heb ik bij het fotograferen van vogels mijn ISO waarden altijd op automatisch staan. Op deze manier zorgt de camera er zelf voor dat de juiste ISO waarden ingesteld worden om te voldoen aan de sluitertijd en het diafragma van de lens. En hiermee zorg je er dus voor dat je foto niet onder- of overbelicht is.

Meer leren over vogelfotografie?

Wil je nog meer lezen over het fotograferen van vogels? Check dan mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie.

23 reacties “Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie

 1. Thijs bedankt voor jou tips, maar ik zou ook graag jou mening horen over het volgende. Van een andere natuurfotograaf kreeg ik de tip om op M te fotograferen. En het diafragma zo groot mogelijk te zetten ( in mijn geval met een 100 -400 lens f/4.5 – f/5.6 ) De sluitertijd net zoals jij hierboven hebt aangegeven. En de iso op automatisch. Zodoende zijn de altijd de sluitertijd en het diafragma steeds hetzelfde , alleen de iso varieert . Op deze stand wel de belichtingsmeter in de gaten houden omdat bij veel licht de iso niet verder terug kan dan in mijn geval 100. Dan moet of de sluitertijd of het diafragma aangepast worden Gr Henk

  1. Hi Henk,

   Bedankt voor je bericht! En op deze manier werken (in de M stand) is ook zeker erg handig. Je hebt dan maximale controle over je camera en de belichting wordt via ISO geregeld. Zelf werk ik ook vaak op deze manier omdat ik dat voor een snelle sluitertijd ga (bv 1/1250e) icm f/4 of f/5.6. De ISO doet dan inderdaad de rest van het werk, maar je moet inderdaad goed op het licht letten. Het kan zijn dat je foto’s overbelicht worden als er teveel zon is. Een tip daarbij is om de foto’s in RAW op te slaan. Dan is er vaak nog wel iets terug te halen (verschilt wel per situatie en bij onderbelichting is dit makkelijker dan bij overbelichting).

   Greets

   Thijs

 2. Wat een heerlijke en zeer duidelijke uitleg. Ik het zeer zeker proberen. Veel oefenen dan gaat het steeds beter. En wat een prachtige foto’s maak je Thijs gewoon jaloers makend haha

 3. Thijs, op welk meetmethode zet ik de camera bij vogels die vliegen? Spot-, meervlaks-, deel- of gemiddelde meting op een Canon camera

  1. Hi Fred,

   Ik zet hem zelf altijd op gemiddelde meting. Vooral als er veel wolken zijn. Maar heb je een mooie blauwe lucht met geen wolken? En wel veel licht? Dan is spotmeting vaak weer ideaal. 🙂

   Groet,

   Thijs

   1. Zijn deze instellingen ook goed voor in een vogelhut?
    Mooie foto’s maak je.
    Groetjes jacqueline

    1. Hey Jacqueline,

     Bedankt voor je bericht! Deze instellingen kan je inderdaad ook in de hut gebruiken. En omdat je in een hut ook mooie portretten kan maken is het ook slim om de camera in de diafragma stand te zetten (bv Av bij Canon) en dan op een groot diafragma (bv f/4) instellen. Dan krijg je mooie onscherpe achtergronden.

     Groeten!

     Thijs

 4. We gaan alles van je volgen. Sinds een jaar overgestapt naar canon 7d mark ll met de tamron 150-600 wat ik ook doe of probeer. Heel vaak zijn de foto’s uien. Ik ga het morgen nog eens proberen met deze instellingen. Bedankt en een fijne avond Marco uit delft

     1. Thijs,bedankt voor de nuttige tips en zeker de mooie bijgevoegde foto s, schitterend.

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)