Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie?

Ben je gek van vogels en wil je ze graag vastleggen? Maak dan gebruik van onderstaande tips waarmee jij je camera goed kan instellen voor het fotograferen van vogels.

Tip 1. Gebruik de juiste camerastand

Spiegelreflexcamera’s hebben diverse voorkeuze standen waarmee de instellingen van diafragma en sluitertijd worden ingesteld. De bekendste standen zijn de automatische stand (AUTO bij zowel Canon als Nikon), de sluitertijdstand (Tv bij Canon en S bij Nikon), de diafragmastand (Av bij Canon en A bij Nikon) en de M stand (bij Canon en Nikon is deze benaming gelijk aan elkaar). Wil je echter vliegende vogels fotograferen? Dan raad ik je aan om in de sluitertijdstand te gaan werken. Hierdoor heb je controle over de snelheid waarmee een foto vastgelegd wordt waardoor je de vogel in het beeld kan bevriezen.

Tip 2. Gebruik de juiste sluitertijd

Welke sluitertijd je het beste kan gebruiken bij het vastleggen van vogels is afhankelijk van het moment. Zit een vogel stil en heb je weinig licht? Dan kan je best een sluitertijd van 1/250e gebruiken. Wil je echter een vogel in vlucht vastleggen? Dan zit je eerder op een sluitertijd van 1/500e of 1/1000e. Wil je echt actie vastleggen? Gebruik dan een sluitertijd van minimaal 1/1600e.

Tip 3. Gebruik het juiste diafragma

Om een vogel vast te leggen met een onscherpe achtergrond heb je een groot diafragma nodig. Denk bijvoorbeeld aan een diafragma van f/2.8 of f/4. Het nadeel van een groot diafragma, zoals f/2.8, is alleen dat je soms net niet beide ogen van de vogel scherp op de foto krijgt. Om deze reden kan je bij het maken van portretten het diafragma net iets opkrikken naar bijvoorbeeld f/4. Wil je een vogel in actie vastleggen? Dan gebruik ik zelf meestal een diafragma van f/5.6 of f/7.1.

Tip 4. Stel de autofocus goed in

De autofocus van je camera heeft diverse standen. Zo kan je ervoor kiezen om eenmalig scherp te stellen (AF-S bij Nikon / One shot bij Canon) of je kan ervoor kiezen om continue scherp te stellen (AF-C bij Nikon / AI servo bij Canon). Deze laatste, continue scherpstelling, is hetgeen dat je bij het fotograferen van vogels moet gebruiken. Vogels zitten namelijk niet stil en je wilt dan ook dat je camera constant scherp blijft stellen, ongeacht wat het onderwerp doet.

autofocus

Tip 5. Zet je camera op extra snel

Bij het fotograferen van vogels is het van belang dat je camera zo snel mogelijk is, en dus zoveel mogelijk beelden achter elkaar kan maken. Vogels bewegen namelijk super snel (zelf zo snel dat je het soms niet met het blote oog kan zien) en daarom telt ieder moment. Zet daarom je camera in de sportstand (continu stand) te zetten. Bij Canon spiegelreflexcamera’s kan je dit instellen bij ‘Drive’. Bij Nikon spiegelreflexcamera’s heet deze instelling ‘Ch’ dat staat voor ‘Continue High Speed’. Heb je dit eenmaal ingesteld, en hou je de sluiterknop ingedrukt? Dan blijft de camera foto’s maken totdat de buffer of het geheugenkaartje vol zit.

Tip 6. Gebruik de juiste ISO waarden

Door de ISO waarden aan te passen in je camera kan je de hoeveelheid licht dat op je sensor valt controleren. Des te hoger de ISO waarden, des te meer licht er binnen kan komen en des te hogere sluitertijden je kan gebruiken. Een hogere ISO waarde heeft alleen als nadeel dat je meer ruis (korrels) in je foto krijgt. Zelf heb ik bij het fotograferen van vogels mijn ISO waarden altijd op automatisch staan. Op deze manier zorgt de camera er zelf voor dat de juiste ISO waarden ingesteld worden om te voldoen aan de sluitertijd en het diafragma van de lens. En hiermee zorg je er dus voor dat je foto niet onder- of overbelicht is.

Meer leren over vogelfotografie?

Wil je nog meer lezen over het fotograferen van vogels? Check dan mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie.

0 0 Stem
Aantal sterren
54 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Patrick Zeelen
3 Dagen geleden

Hallo Thijs,
Ik gebruik nog steeds de Nikon d5600 en de Tamron 150-600mm G2 .
Maar ik loop steeds vast als ik een vogel in vlucht (zie foto) met helder licht dat ik keer op keer de vogel zwart word ipv kleur, natuurlijk gebruik ik dan de bewerking programma voor het iets te boosten zeg maar, en soms gebruik ik de belichtings knop (+0.3 t/m +5.0) maar dan heb ik het probleem dat het zwaar overbelicht word, heeft u misschien een andere tip voor mij?

Met vriendelijke groet,
Patrick
ps, de foto is gemaakt met 1/400-f6.3-600mm-iso100

Robert
1 Maand geleden

Hoi thuis,

Mooi artikel ik ben bezig met vogelfotografie met mijn nikon z6II waar ik het meest bij vast loop is een klein vogeltje scherpstellen als hij of zij tussen de takjes zit heel vaak zit het scherpstelpunt dan net op een takje hierdoor al vele missers gehad. Ik werk in de m stand centrum gewogen lichtmeting bbf en auto iso. Wat is volgens jou de beste focus methode hiervoor. Meestal in dit geval werk ik met de enkel punt af. Heb jij voor mij nog een gouden tip dit wat meer slagingskans te geven?

Groetjes Robert

Robert Steuns
1 Maand geleden

Hoi Thijs,

Super gaaf de foto’s van jou en de kennis. Ik heb ook een vraagje ik bezit de Nikon z6II en de 200-500 5.6. Ik merk dat ik vaak op de takjes scherp zit in plaats van op het vogeltje zelf heb jij tips voor me kwa instelling. Het probleem is eigenlijk puur het focus punt. Wat ik doe is meestal 1/500 iets meer actie 1/1000 5.6 automatische iso. Maar kwa focus is het bij mij echt zoeken in dit geval 1 punt? Of los ik dit anders op. Groetjes Robert

Karen
1 Maand geleden

Beste Thijs,

Wat ik mij heel erg afvraag is hoe je nou het beste scherp kunt stellen op vogels. Ik heb op een cursus geleerd op met een 1 AF punt te werken op mijn 90D. Echter heb ik geen idee hoe ik dit punt bijvoorbeeld kan verplaatsen, of bijvoorbeeld vastzetten op het koppie als ie toch opeens wegvliegt. Hierboven lees ik ook over 1 punt en de 5 omliggende en dat spotmeting met scherpstellen te maken heeft? Ik snap het niet meer. Als ik namelijk een groter vlakje kies wat dus de vogel volgt, merk ik dat de scherpte er veel vaker naast ligt dan als ik zelf met dat ene blokje op het koppie van de vogel richt.

Adri
1 Maand geleden

Hoe is de instelling bij een fuji xt 4 in de vogelhut?

Philip Roos
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Ik maak foto,s met de Nikon D750 en de lens af-s nikkor 300mm f/4E PF ED VR
Ik fotografeer sinds kort vogels,bedankt voor de tips, ik gebruikte de stand matrix maar dat werkt niet,heb de volgende stand met 20 mm middenkader ingesteld maar ook dat wordt niet goed scherp.Dan maar de kleinste scherpstelpunt gebruiken?
Infin ,tot nu toe niet het resultaat wat ik verwachte ,gestoken scherpe foto’s.

Philip Roos
Antwoord op  Thijs Schouten
4 Dagen geleden

Bedankt voor de tip Thijs, ben veel weg om vogels te fotograferen en heb leuke foto’s kunnen maken maar nog steeds niet scherp genoeg.gebruik nu spot meting ingesteld op 8 punts centrum gerichte meting. In de stand c met 51 punts dynamisch Af.
Vraag is:Moet het in de zoeker
te zien scherpstelpunt er het zelfde uit zien als het icoon voor spot meting ?
dwz een vierkant met een stip in het midden? Ik zie een vierkant zonder stip in
het midden.
Ik ga van alles praktiseren ,heb ik iets verkeerd in gesteld ?

met vrg
Philip Roos

Jetty Postma
3 Maanden geleden

Goedeavond Thijs,

prachtige foto’s maak jij.
zou volgend jaar 2021 als het kan met die corona naar Helgoland willen met mijn zus, allebei de camera
Nikon P900, wat is dan handiger om vogels te fotograferen in de scene stand vogels kijken, wat wij wel vaak gebruiken of in een andere stand??

soms probeer ik in S stand te fotograferen, maar dan worden mijn foto’s heel donker??

groetjes van Jetty en Trienke

Hans Vonk
5 Maanden geleden

Hoi Tijs, nog een vraag? Hoe stel ik mijn camera in als ik in een vogelhut zit als ik de M stand gebruik? Is dat heel anders als gewoon in het veld of komt het allemaal wel wat bij elkaar. Lijkt mij dat je minder licht hebt in een fotohut? Ik heb een Canon EOS 7D mark II met een lens Sigma DG 120-400 mm. Wil dit binnenkort eens gaan uitproberen dus vandaar mijn vraag.
Hoor graag van je. mvg Hans

Hans Vonk
5 Maanden geleden

Hoi Tijs een vraagje? Kan ik bij het fotograferen van (vliegende) vogels mijn camera het beste op Case 4 zetten bij AF en gevoeligheid op +2? En de ISO op automatisch tussen 100-1600? Verder regel ik in de M stand de sluitertijd en diafragma zelf en heb beeldstijl standaard en witbalans op AWB. Verder heb ik hem staan op AF bediening AI Servo – hoge snelheid. Ik had hem eerst op Case 2 en gisteren bij het fotograferen van vliegende kuifeenden en krakeenden waren de foto’s erg onscherp…vandaar mijn vraag. Ik had de sluitertijd toen op 1/1600 en diafragma op 5.6..misschien ook te laag. Denk vraag het eens want zo lang doe ik dit nog niet. Ik heb een Canon EOS 7D mark II met een lens Sigma DG 120-400 mm. Op mijn facebook bij Hans Vonk Zevenbergen staan wat foto’s…

Hans Vonk
Antwoord op  Thijs Schouten
5 Maanden geleden

Bedankt voor de reactie Thijs en ik ga dit eens uitproberen..

Ime
7 Maanden geleden

Hoi , zeker het proberen waart die uitleg van jouw . Ik heb zins kort een D7500 en loop soms tegen vogels die in bomen zitten aan en dan gaat mijn autofocussysteem heen en weer dat het niet gericht gefocust word op de vogel alleen . Wat kan ik daar aan veranderen . Alvast bedankt .

Rudi Van Onderbergen
8 Maanden geleden

Goeie dag Thijs,
Ik beschik over een Sony A7R III body met Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS lens welke ik gebruik voor vogelfotografie, liefst vliegende vogels in actie.
Ik blijf echter problemen hebben om de vliegende vogels, vooral de kleine zangvogels, scherp in beeld te krijgen. Ze staan telkens wel goed op de foto maar bij het uitvergroten zijn ze zeker niet scherp genoeg.
Ik zie ook dat de snelheid van het fotograferen soms heel goed is en soms wat hapert, ik denk dat dit afhangt van hoe de camera de vogel in beeld krijgt.
Kunt U mij helpen of tips geven om dit op te lossen .
Met heel veel dank en vriendelijke groet
Rudi Van Onderbergen

Wiel Pelzer
9 Maanden geleden

Beste Thuis, bedankt voor de uitleg. Bij het instellen van de AF (autofocus) vind ik zelf ook belangrijk om het juiste autofocusbereik in te stellen. Bij een stil zittende vogel bv kan ik nog uit de voeten met spotmeting. Doch bij het fotograferen van bv een overvliegende vogel breid ik het gebied uit tot een groter kader of zelfs tot het gehele autofocusgebied. Canon EOS 90D.

1 Jaar geleden

Zeer goede uitleg de beste tot nou toe, bedankt

H Streutker
1 Jaar geleden

Thijs bedankt voor jou tips, maar ik zou ook graag jou mening horen over het volgende. Van een andere natuurfotograaf kreeg ik de tip om op M te fotograferen. En het diafragma zo groot mogelijk te zetten ( in mijn geval met een 100 -400 lens f/4.5 – f/5.6 ) De sluitertijd net zoals jij hierboven hebt aangegeven. En de iso op automatisch. Zodoende zijn de altijd de sluitertijd en het diafragma steeds hetzelfde , alleen de iso varieert . Op deze stand wel de belichtingsmeter in de gaten houden omdat bij veel licht de iso niet verder terug kan dan in mijn geval 100. Dan moet of de sluitertijd of het diafragma aangepast worden Gr Henk

Helen G
1 Jaar geleden

Wat een heerlijke en zeer duidelijke uitleg. Ik het zeer zeker proberen. Veel oefenen dan gaat het steeds beter. En wat een prachtige foto’s maak je Thijs gewoon jaloers makend haha

Fred
1 Jaar geleden

Thijs, op welk meetmethode zet ik de camera bij vogels die vliegen? Spot-, meervlaks-, deel- of gemiddelde meting op een Canon camera

Tony
1 Jaar geleden

Duidelijke uitleg, bedankt.

1 Jaar geleden

Hoi Thijs, bedankt voor de tips, duidelijk toegelicht en erg nuttig. Nu ga ik zelf ook aan de slag!

Ernst
1 Jaar geleden

Bedankt voor de heldere uitleg. Een goede houvast.

Niels van de Linde
1 Jaar geleden

Erg leerzaam! Ga ik zeker wat mee doen!

Jacqueline Ten Veen roodenburg
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Zijn deze instellingen ook goed voor in een vogelhut?
Mooie foto’s maak je.
Groetjes jacqueline

Paul Obdeijn
Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Dag Thijs,
Dank voor je uitgebreide uitleg. Even ingaande op de instellingen in een fotohut. Welke AF instelling (Canon) heeft in dat geval jouw voorkeur? Meervlaks, deel, spot of gemiddeld?

Marco van galen
1 Jaar geleden

We gaan alles van je volgen. Sinds een jaar overgestapt naar canon 7d mark ll met de tamron 150-600 wat ik ook doe of probeer. Heel vaak zijn de foto’s uien. Ik ga het morgen nog eens proberen met deze instellingen. Bedankt en een fijne avond Marco uit delft

Willy Haegeman
1 Jaar geleden

Prachtig uitgelegd dank daarvoor

Jos
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Nuttig. Dank hiervoor.

Jan Rinkens
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Thijs,bedankt voor de nuttige tips en zeker de mooie bijgevoegde foto s, schitterend.