Asides

World Nature Photographer of the Year 2024

World Nature Photographer of the Year 2024

Door: Thijs Schouten | 27 maart 2024


Dit zijn de winnaars van de World Nature Photographer of the Year 2024!

De World Nature Photography Awards is een natuurfotowedstrijd welke sinds 2020 wordt gehouden. De wedstrijd is opgericht om de wereld de schoonheid van de natuur te laten zien én daarmee iedereen bewust te maken dat wij erg zuinig op de natuur moeten zijn. Afgelopen week zijn de winnaars van de World Nature Photography Awards 2024 bekend gemaakt. In dit artikel laat ik je diverse winnende beelden zien zodat je hier zelf inspiratie uit kan halen. Daarnaast laat het ook zo goed zien hoe mooi onze natuur is. Laten wij hier zuinig op zijn! 🌱

‘Underwater Gannets’ door Tracey Lund — World Nature Photographer of the Year 2024 en Gouden Prijs in categorie gedrag

Het winnende beeld van Tracey Lund

Het winnende beeld van 2024 is gemaakt door Tracey Lund. Zij fotografeerde Jan van Genten in hun duikvlucht op zoek naar vissen. Tracey won met deze foto ook een gouden prijs in de categorie “Gedrag — Vogels”. Wat een prachtig beeld waarbij zij heeft laten zien waar natuurfotografie om draait. Geduld, wachten op het juiste moment én het beheersen van de juiste techniek.

Gouden en zilveren winnaars World Nature Photography Awards 2024

Naast het beeld van Tracey zijn er nog meer schitterende beelden die prijzen hebben gepakt tijdens de World Nature Photography Awards 2024. Hieronder een selectie van beelden die mijzelf erg aanspraken.

‘Crowd Control’ door Andy Schmid | Gouden prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Those Last Seconds’ door Alex Brackx | Gouden prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Guarding’ door Elizabeth Yicheng Shen | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Difference’ door Ivan Pedretti | Gouden prijs World Nature Photography Awards 2024
Aspen Trees’ door Robert Ross | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Lynx Pounce’ door Thomas Vijayan | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Not So Silent Hill’ door Panagiotis Dalagiorgos | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024

Over de World Nature Photography Awards

De World Nature Photography Awards (WNPA) wordt sinds 2020 gehouden en richt zich enkel op natuurfotografie. In 2020 is de wedstrijd opgezet om de wereld de schoonheid van de natuur te laten zien én daarmee iedereen bewust te maken dat wij erg zuinig op de natuur moeten zijn. Natuurfotografen over de hele wereld doen mee en kunnen foto's insturen in de volgende categorieën:

 • Gedrag – Vogels
 • Dierenportretten
 • Gedrag – Zoogdieren
 • Gedrag – Amfibieën en Reptielen
 • Gedrag – Ongewervelden
 • Natuurkunst
 • Mensen en Natuur
 • Planten en Schimmels
 • Onderwater
 • Landschappen en Omgevingen van Planeet Aarde
 • Zwart en Wit
 • Dieren in hun Habitat
 • Stedelijke Wilde Dieren
 • Natuurfotojournalistiek

Afsluitend

Hopelijk heb je genoten van de beelden die ik hier boven liet zien. Wil je nog meer beelden zien? Neem dan zeker een kijkje op de website van de World Nature Photographer of the Year. Wil je graag meer leren over het fotograferen van vogels? Neem dan een kijkje naar mijn uitgebreide uitleg over vogelfotografie.


Eerste Nikon systeemcamera in de ruimte!

De Nikon Z9, de eerste Nikon systeemcamera in de ruimte!

Door: Thijs Schouten | 9 februari 2024


De Nikon Z9, de opvolger van de Nikon D5 in de ruimte

Al meer dan 50 jaar worden Nikon camera's in de ruimte gebruikt door astronauten van NASA. De laatste camera die omhoog ging was de Nikon D5 en Nikon D6 die sinds 2017 gebruikt om foto's te maken van de aarde. Na 7 jaar was het wel tijd voor een nieuwe systeemcamera en in januari 2024 werden maar liefst negen Nikon Z9 systeemcamera's, tezamen met Nikon Z lenzen, naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de Nikon Z-serie, aangezien de Z9 de eerste spiegelloze camera van Nikon is die door de bemanning van het ruimtestation gebruikt wordt. Met de Z9 aan boord, kunnen NASA-astronauten de aarde en de ruimte vastleggen in de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.

Reis naar het ISS

De Nikon Z9 reisde, tezamen met een flinke selectie van NIKKOR Z-lenzen, naar het ISS als onderdeel van de 20e commerciële bevoorradingsmissie van Northrop Grumman voor NASA. De SpaceX Falcon 9-raket vertrok vanaf Cape Canaveral op 30 januari 2024 en kwam enkele dagen later aan bij het ISS. Deze camera's en lenzen zullen de aankomende jaren ingezet worden om foto's te maken van de aarde, van de bemanning en uiteraard van de maan en andere onderwerpen in de ruimte.


Het ISS in de ruimte (bron: NASA)

Weer een stap vooruit qua technologie

De Nikon Z9 vervangt de huidige Nikon D5 en Nikon D6 spiegelreflexcamera's. Qua bouw lijkt de Z9 ontzettend op zijn voorgangers, echter is de camera flink verbeterd op het gebied van dynamisch bereik (dankzij de betere sensor) en autofocus. Verder heeft de Z9 minder bewegende onderdelen (zoals het ontbreken van de sluiter) waardoor de camera langer mee kan gaan. Daarnaast maakt de Z9 ook gebruik van de nieuwere Nikon Z lenzen welke weer een hogere beeldkwaliteit leveren dan de voorgaande FX lenzen.

Aangepast voor de Ruimte

Al jaren is er een samenwerking tussen Nikon en NASA. Zo worden alle camera's, speciaal voor het gebruik in de ruimte, ietwat aangepast om in de ruimte beter te presteren. Deze aanpassingen zitten voornamelijk in de firmware zodat de ruimte Nikon camera's beter om kunnen gaan met ruisreductie. Daarnaast is de bestandsnaamgeving aangepast naar NASA's standaarden.


De Nikon D2xs in de ruimte (bron: Nikon)

Hoeveel Nikon camera's en lenzen zijn in de ruimte?

Op dit moment zijn er meer dan 10 camera's in het ISS, waarvan voornamelijk Nikon spiegelreflexcamera's. In 2016 werd er voor het eerst een systeemcamera naar het ISS verstuurd (een Sony A7s II, maar deze wordt enkel gebruikt voor het maken van video opnames. Voor het maken van foto's werd tot nu toe altijd een Nikon spiegelreflexcamera gebruikt maar door de komst van de Z9 aan het ISS zullen foto's voortaan geschoten worden met een Nikon Systeemcamera! Naast de 9 Nikon Z9 systeemcamera's gingen er ook meer dan 15 Nikon Z-lenzen, en 15 FTZ II-adapters naar boven. Dankzij de adapters kunnen de huidige FX lenzen gewoon gebruikt blijven worden en zijn de astronauten voorzien van de nieuwste technologie om alles in de ruimte goed vast te kunnen leggen!


Nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst

Nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst

Door: Thijs Schouten
Door: Thijs Schouten | Laatste update: 29 November 2023


Vier nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst!

Naar verwachting introduceert Canon in de eerste helft van 2024 vier snelle L-prime groothoeklenzen. Het zal gaan om een 14mm, een 24mm, een 28mm en een 35mm specifiek voor Canon EOS R systeemcamera's. In mijn optiek zou het echt geweldig zijn als Canon met deze lenzen op de markt komt aangezien de huidige lenzen enkel beschikbaar zijn voor Canon spiegelreflexcamera's (Canon's EF lenzen). Onderstaand een overzicht van de vier lenzen waar het op dit moment over gaat. Zodra er meer bekend wordt over deze lenzen, en zodra ik ze zelf kan testen, zal ik dit uiteraard melden op mijn website!

Het gaat om de volgende vier lenzen

1. Canon RF 14mm f/1.4L USM
2. Canon RF 24mm f/1.4L IS USM
3. Canon RF 28mm f/1.4L IS USM
4. Canon RF 35mm f/1.4L IS USM

Canon RF 35mm f/1.2 op komst?

Verder gaan er ook geruchten rond over een Canon RF 35mm f/1.2L USM, maar helemaal zeker is dit nog niet. Het zou echter wel een geweldige aanvulling zijn aangezien Canon nog niet eerder een 35mm f/1.2 heeft ontwikkeld. Enkel een Canon RF 50mm f/1.2 en een Canon RF 85mm f/1.2. Een Canon RF 35mm f/1.2 zou ik in ieder geval zelf graag in mijn collectie toevoegen. Hier kan je namelijk geweldige portretfoto's mee maken!

Nieuwe technologie?

Naast de geruchten over deze lenzen gaat ook het gerucht rond dat één van bovenstaande lenzen met nieuwe technologie zal worden uitgerust. Wat het is, is nog niet bekend maar zelf denk ik aan Spherical Aberration (SA) control waarmee je de bokeh op de achtergrond kan variëren. Dit is ook terug te vinden op de Canon RF 100mm f/2.8 Marco IS USM, maar nog niet op groothoeklenzen. Een toevoeging van deze technologie in een groothoek zou erg prettig zijn bij het maken van portretten (voornamelijk dan op de 35mm). Of het om deze technologie gaat is nog een raadsel, maar wij gaan het hopelijk snel zien!

canon rf 35mm f/1.2

Meer Weten over Canon Lenzen?

Wil je meer lezen en leren over Canon lenzen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon Lenzen. Heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM uitgebracht

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM uitgebracht

Door: Thijs Schouten
Door: Thijs Schouten | Laatste update: 11 September 2023


Nieuwe Canon ultra groothoeklens aangekondigd, de Canon RF 10-20mm f/4!

Vandaag (11 September 2023) heeft Canon een nieuwe super-groothoeklens aangekondigd, de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM. Deze lens is ontwikkeld voor fullframe systeemcamera's en beschikt over een spectaculair wijd perspectief waarmee je eenvoudig ieder landschap op de foto zet. Qua autofocus maakt de Canon RF 10-20mm gebruik van een STM motor die niet alleen snel is, maar ook nog eens ontzettend stil scherpstelt. Hierdoor kan je de lens ook perfect gebruiken voor het maken van video's. Verder beschikt de 10-20mm over beeldstabilisatie waarmee je tot maar liefst 6 stops kan compenseren. Tenslotte beschikt de lens over Air Sphere- en SWC-coatings om lensflares en nevenbeelden te minimaliseren. Qua bouw is de RF 10-20mm erg robuust gebouwd. Zo is deze lens stof- en spatwaterdicht. Mocht je dus overvallen worden door een (kleine) regenbui? Dan kan je lekker door fotograferen!


De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM


De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM

Belangrijke kenmerken Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM:

 • Super groothoeklens
 • Bereik van 10 tot 20mm
 • Groot f/4 diafragma
 • Compacte lens met een maximale diameter x lengte van 84mm x 112mm
 • Gewicht van 570 gram
 • 6-stops beeldstabilisatie
 • Stof- en spatwaterdicht design
 • Minimale scherpstelafstand van 25 cm

Het gebruik van filters

Doordat de RF 10-20mm een ontzettend wijd bereik heeft, is het frontelement van de lens bol. Hierdoor is het niet mogelijk om standaard filters te gebruiken. Wil je echter gebruik maken van ND filters? Om zo met langere sluitertijden te werken? Dan is dit gelukkig wel mogelijk. Aan de achterkant van de lens zit namelijk een gelatinefilterhouder waarin je ND filters kan plaatsen. Hierdoor is het dus toch mogelijk om je belichting aan te passen.

Stille autofocus

De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS maakt gebruik van een STM-motor welke ervoor zorgt dat de autofocus fluisterstil is. Dit maakt de lens ideaal voor het vastleggen van landschappen (geen afleiding voor de natuur) én het maken van video's (geen storende autofocusmotor op je opname). Verder beschikt deze groothoeklens ook over een programmeerbare bedieningsring waardoor je de door jou gekozen instelling (zoals belichting) eenvoudig en snel vanaf je lens kan aanpassen. ideaal!

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM kopen?

Wil jij de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM kopen? De lens is vanaf oktober 2023 leverbaar en kost rond de €2800.

Bekijk de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM


Nikon Z8

Nikon Z8 mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 3 mei 2023


De Nikon Z8, Nikon's nieuwste systeemcamera

Afgelopen weken zijn nieuwe geruchten uitgelekt omtrent de Nikon Z8, een nieuwe Nikon systeemcamera. Deze systeemcamera zal naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar van 2023 worden geïntroduceerd. De Nikon Z8 onderscheid zich door zijn hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor die wij ook kennen uit de Nikon Z9 (Lees hier mijn Nikon Z9 review). Wel is deze camera compacter door het ontbreken van de ingebouwde battery-grip en gaat de accu wat minder lang mee (De z8 maakt immers gebruik van compactere accu's). Wel is de systeemcamera een echt werkpaard. Je beschikt namelijk over een zeer goede sensor, een snelle autofocus en de mogelijkheid om in 8K video's op te nemen. De verwachting is dan ook dat de Nikon Z8 Nikon's top camera wordt op het gebied van video. Verdere details zijn op moment van schrijven helaas niet bekend, maar wel schijnt het dat meerdere Nikon Ambassadeurs de Z8 aan het testen zijn. Wij wachten in spanning af en zodra ik meer informatie heb zal ik dit artikel uiteraard aanpassen. Ben je op dit moment op zoek naar een goede en snelle systeemcamera? Lees dan eens mijn artikel over de beste systeemcamera's van 2023.

Update 10 mei: de Nikon Z8 is officieel gelanceerd. Bekijk de camera hier.

Bekijk de Nikon Z8

Uitgelekte Nikon Z8 specificaties

 • Systeemcamera welke tussen de Z7 II en de Z9 wordt gepositioneerd
 • Vergelijkbaar met de Nikon D850 spiegelreflexcamera
 • 45.7 megapixel Fullframe sensor (vergelijkbaar met de sensor uit de Nikon Z9)
 • 8K video in 60p
 • Schiet tot 20 RAW beelden of 120 JPEG beelden per seconde
 • 3D tracking en oogherkenning
 • Verbeterde viewfinder met 9 megapixels
 • 5 assige beeldstabilisatie
 • Magnesiumlegering behuizing
 • 2 kaartslots (CFexpress type B en 1 sd kaartslot)
 • Maakt gebruik van de EN-EL15c accu (zoals de Nikon Z7 II)
 • Leverbaar vanaf Mei 2023


Het formaat van de Nikon Z8 vergeleken met de Z7 II en de Z9 (bron: Nikonrumors)

Bekijk alle Nikon camera's

Nikon Z8 kopen?

Wil jij de Nikon Z8 systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. De verwachting is dat de camera in april of mei 2023 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die zal naar waarschijnlijkheid liggen op €4500.

Populaire Nikon systeemcamera van dit moment

Bron: Nikonrumors