Asides

Canon EOS R1 aangekondigd

Canon EOS R1 aangekondigd

Door: Thijs Schouten | 15 mei 2024


Ontwikkeling van de Canon EOS R1

Eindelijk is het zover, na jaren wachten en speculeren heeft Canon vandaag aangekondigd dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van hun nieuwste vlaggenschip: de Canon EOS R1. Deze full-frame systeemcamera wordt het eerste topmodel binnen het EOS R System en zal in 2024 op de markt komen. De EOS R1 is het nieuwe topmodel en is speciaal ontworpen voor professionele fotografen en videografen. Canon belooft zowel de beeld- als videokwaliteit aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van het huidige topmodel, de Canon EOS R3. Heel veel details over deze camera zijn helaas nog niet bekend, maar wat Canon heeft aangekondigd heb ik dit nieuwsbericht voor je op een rijtje gezet.

Canon EOS R1 op komst

Canon EOS R1, het nieuwe topmodel van Canon

Met de komst van de Canon EOS R1 is er eindelijk een topmodel systeemcamera beschikbaar voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. Canon camera's met één cijfer in de naam, zoals voorheen de Canon EOS 1Dx mark III, zijn namelijk de topmodellen binnen de Canon camera line-up. Zo waren de Canon EOS 1D en de Canon EOS 1Dx zeer populaire spiegelreflexcamera onder professionele gebruikers, echter was er nog nooit eerder een systeemcamera uit de 1 serie uitgebracht. De Canon EOS R3 was tot op heden het top model, echter komt er nu een model boven te staan. De EOS R1! Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste specificaties van de Canon EOS R1 welke tot nu toe bekend zijn gemaakt.

Belangrijkste specificaties van de Canon EOS R1

  • Sensor: nieuwe fullframe CMOS-sensor
  • Beeldprocessor: DIGIC Accelerator en DIGIC X-processor
  • Autofocus: Verbeterde AF met deep learning-technologie
  • Functies: Action Priority-modus voor snelle bewegingen
  • Beeldkwaliteit: Geavanceerde beeldruisonderdrukking
  • Uitermate geschikt voor: actie, sport en wildlife fotografie

Nieuwe manier van beeldverwerking

De Canon EOS R1 introduceert een nieuw beeldverwerkingssysteem dat bestaat uit de innovatieve DIGIC Accelerator en de DIGIC X-processor. Samen met een nieuwe CMOS-sensor maakt dit systeem het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden te verwerken, wat leidt tot super snelle prestaties op het gebied van autofocus (AF) en andere functies. Dankzij deep learning-technologie herkent de camera snel en nauwkeurig onderwerpen, zelfs in drukke situaties zoals sportevenementen. Denk hierbij aan sporters op het veld. De camera kan zelf herkennen welk onderwerp het meest belangrijk is, zoals een voetballer die de bal heeft. Vervolgens zal de R1 de autofocus op dit onderwerp vasthouden zodat je als fotograaf altijd het juiste beeld maakt. Zelfs als er andere spelers door het beeld lopen! Persoonlijk lijkt mij dit een geweldige functie en ik ben dan ook ontzettend benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken.

Verbeterde AF Prestaties

  • Snelle en nauwkeurige onderwerpherkenning dankzij deep learning-technologie
  • “Action Priority” modus voor optimale tracking tijdens sportevenementen
  • Automatische selectie van hoofdonderwerp bij complexe acties zoals op een sportveld

Canon EOS R1 systeemcamera

De Canon EOS R1

Verbeterde beeldkwaliteit

Naast een indrukwekkende autofocus heeft Canon de EOS R1 ook uitgerust met geavanceerde beeldruisonderdrukkingstechnologie. Deze kennen wij van de computer-software programma's, maar Canon heeft deze techniek nu ook in de camera geïntegreerd, wat resulteert in scherpere en helderdere beelden, zelfs bij weinig licht. Hierdoor krijg je als gebruiker foto's met minder ruis. Ideaal! Of je de functionaliteit aan- of uit kan zetten is nog niet bekend. Net zoals of het bij enkel JPEG gaat werken of ook bij RAW. Persoonlijk denk ik dat deze functie voornamelijk gericht is op JPEG's en niet op RAW aangezien je bij RAW altijd over het meest pure beeld wil beschikken. Hoe het uiteindelijk gaat werken gaan wij zien.

Praktijktests en toekomstige ontwikkelingen

Momenteel is Canon bezig met praktijktests van de EOS R1 om te zorgen dat de camera voldoet aan de hoge eisen van professionals. Zo wordt de camera uitgebreid getest tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Zelf ga ik dan ook goed opletten op de beelden op TV, wie weet wordt de camera daar in het wild gespot! Verder heeft Canon, naast de aankondiging van de EOS R1, ook aangegeven dat ze blijft investeren in de uitbreiding van het EOS R System en de ontwikkeling van nieuwe RF-lenzen. De kans is dus groot dat er naast deze nieuwe systeemcamera ook andere nieuwe camera's en lenzen op de markt komen. Zodra er meer bekend is, zal ik dat op mijn site melden. Wil je op de hoogte blijven omtrent ontwikkelingen van de Canon EOS R1 en van andere camera's? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.


Canon Cashback

Hoef je niet per se het topmodel van Canon? Kijk dan eens naar de huidige Canon Lente Cashback.


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Nikon Comedy Wildlife Awards 2024

Nikon Comedy Wildlife Awards 2024

Door: Thijs Schouten | 13 mei 2024


De Nikon Comedy Wildlife Awards 2024 staat open voorinzendingen!

Ieder jaar worden de Comedy Wildlife Awards gehouden, een fotowedstrijd voor de meest grappige natuurfoto's van afgelopen jaar! Ook dit jaar kan jij weer mee doen met deze wedstrijd. Fotografen over de hele wereld doen mee en maken kans op leuke prijzen én eeuwige roem! In dit artikel laat ik een aantal grappige beelden van afgelopen jaren zien en leg ik uit hoe je mee kan doen.

© Arthur Telle Thiemenn/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020

Hoe kan je meedoen met de Nikon Comedy Wildlife Awards?

De Comedy Wildlife Awards zijn in 2015 opgericht door natuurfotograaf Paul Joynson-Hicks. Toen hij op een dag door zijn beelden heen aan het scrollen was, kwam hij meerdere grappige beelden tegen. Om hier meer aandacht aan te geven heeft Paul de Comedy Wildlife Awards welke sinds dit jaar (2024) de Nikon Comedy Wildlife Awards heten. Fotografen over de hele wereld kunnen tot en met 31 juli 2024 foto's insturen. Meedoen is eenvoudig, je kan je aanmelden via de website en maximaal 10 beelden insturen. Doe jij dit jaar mee? Hieronder een aantal leuke foto's van afgelopen jaren. Wie weet geef

Foto door Alex Pansier
Foto door Emmanuel Do Linh San
Foto door Jean Jacques Alcalay
Foto door Jennifer Hadley
Foto door Jorn Vangoidtsenhoven
Foto door Lukas Zeman
Foto door Miroslav Srb
Foto door Federica Vinci
Foto door Licoln Macgregor
Foto door Lee Zhengxing
© Ayala Fishaimer/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Charlie Davidson/Comedy Wildlife Photography Awards 2020 (Winnaar dieren op het land)
© Olin Rogers/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020 (Winnaar Think Tank Photo Junior Award)
© Daisy Gilardini//Comedy Wildlife Photography Awards 2020 (winnaar internet portfolio)
© Roland Krànitz/Comedy Wildlife Photography Awards 2020 (Winnaar people's choice)
© Luis Burgueño/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
Krisztina Scheeff/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Petr Sochman/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Yevhen Samuchenko/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Sally Lloyd-Jones/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Megan Lorenz/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Thomas Vijayan/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020
© Megan Lorenz/The Comedy Wildlife Photography Awards 2020


World Nature Photographer of the Year 2024

World Nature Photographer of the Year 2024

Door: Thijs Schouten | 27 maart 2024


Dit zijn de winnaars van de World Nature Photographer of the Year 2024!

De World Nature Photography Awards is een natuurfotowedstrijd welke sinds 2020 wordt gehouden. De wedstrijd is opgericht om de wereld de schoonheid van de natuur te laten zien én daarmee iedereen bewust te maken dat wij erg zuinig op de natuur moeten zijn. Afgelopen week zijn de winnaars van de World Nature Photography Awards 2024 bekend gemaakt. In dit artikel laat ik je diverse winnende beelden zien zodat je hier zelf inspiratie uit kan halen. Daarnaast laat het ook zo goed zien hoe mooi onze natuur is. Laten wij hier zuinig op zijn! 🌱

‘Underwater Gannets’ door Tracey Lund — World Nature Photographer of the Year 2024 en Gouden Prijs in categorie gedrag

Het winnende beeld van Tracey Lund

Het winnende beeld van 2024 is gemaakt door Tracey Lund. Zij fotografeerde Jan van Genten in hun duikvlucht op zoek naar vissen. Tracey won met deze foto ook een gouden prijs in de categorie “Gedrag — Vogels”. Wat een prachtig beeld waarbij zij heeft laten zien waar natuurfotografie om draait. Geduld, wachten op het juiste moment én het beheersen van de juiste techniek.

Gouden en zilveren winnaars World Nature Photography Awards 2024

Naast het beeld van Tracey zijn er nog meer schitterende beelden die prijzen hebben gepakt tijdens de World Nature Photography Awards 2024. Hieronder een selectie van beelden die mijzelf erg aanspraken.

‘Crowd Control’ door Andy Schmid | Gouden prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Those Last Seconds’ door Alex Brackx | Gouden prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Guarding’ door Elizabeth Yicheng Shen | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Difference’ door Ivan Pedretti | Gouden prijs World Nature Photography Awards 2024
Aspen Trees’ door Robert Ross | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Lynx Pounce’ door Thomas Vijayan | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024
‘Not So Silent Hill’ door Panagiotis Dalagiorgos | Zilveren prijs World Nature Photography Awards 2024

Over de World Nature Photography Awards

De World Nature Photography Awards (WNPA) wordt sinds 2020 gehouden en richt zich enkel op natuurfotografie. In 2020 is de wedstrijd opgezet om de wereld de schoonheid van de natuur te laten zien én daarmee iedereen bewust te maken dat wij erg zuinig op de natuur moeten zijn. Natuurfotografen over de hele wereld doen mee en kunnen foto's insturen in de volgende categorieën:

  • Gedrag – Vogels
  • Dierenportretten
  • Gedrag – Zoogdieren
  • Gedrag – Amfibieën en Reptielen
  • Gedrag – Ongewervelden
  • Natuurkunst
  • Mensen en Natuur
  • Planten en Schimmels
  • Onderwater
  • Landschappen en Omgevingen van Planeet Aarde
  • Zwart en Wit
  • Dieren in hun Habitat
  • Stedelijke Wilde Dieren
  • Natuurfotojournalistiek

Afsluitend

Hopelijk heb je genoten van de beelden die ik hier boven liet zien. Wil je nog meer beelden zien? Neem dan zeker een kijkje op de website van de World Nature Photographer of the Year. Wil je graag meer leren over het fotograferen van vogels? Neem dan een kijkje naar mijn uitgebreide uitleg over vogelfotografie.


Eerste Nikon systeemcamera in de ruimte!

De Nikon Z9, de eerste Nikon systeemcamera in de ruimte!

Door: Thijs Schouten | 9 februari 2024


De Nikon Z9, de opvolger van de Nikon D5 in de ruimte

Al meer dan 50 jaar worden Nikon camera's in de ruimte gebruikt door astronauten van NASA. De laatste camera die omhoog ging was de Nikon D5 en Nikon D6 die sinds 2017 gebruikt om foto's te maken van de aarde. Na 7 jaar was het wel tijd voor een nieuwe systeemcamera en in januari 2024 werden maar liefst negen Nikon Z9 systeemcamera's, tezamen met Nikon Z lenzen, naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de Nikon Z-serie, aangezien de Z9 de eerste spiegelloze camera van Nikon is die door de bemanning van het ruimtestation gebruikt wordt. Met de Z9 aan boord, kunnen NASA-astronauten de aarde en de ruimte vastleggen in de hoogst mogelijke beeldkwaliteit.

Reis naar het ISS

De Nikon Z9 reisde, tezamen met een flinke selectie van NIKKOR Z-lenzen, naar het ISS als onderdeel van de 20e commerciële bevoorradingsmissie van Northrop Grumman voor NASA. De SpaceX Falcon 9-raket vertrok vanaf Cape Canaveral op 30 januari 2024 en kwam enkele dagen later aan bij het ISS. Deze camera's en lenzen zullen de aankomende jaren ingezet worden om foto's te maken van de aarde, van de bemanning en uiteraard van de maan en andere onderwerpen in de ruimte.


Het ISS in de ruimte (bron: NASA)

Weer een stap vooruit qua technologie

De Nikon Z9 vervangt de huidige Nikon D5 en Nikon D6 spiegelreflexcamera's. Qua bouw lijkt de Z9 ontzettend op zijn voorgangers, echter is de camera flink verbeterd op het gebied van dynamisch bereik (dankzij de betere sensor) en autofocus. Verder heeft de Z9 minder bewegende onderdelen (zoals het ontbreken van de sluiter) waardoor de camera langer mee kan gaan. Daarnaast maakt de Z9 ook gebruik van de nieuwere Nikon Z lenzen welke weer een hogere beeldkwaliteit leveren dan de voorgaande FX lenzen.

Aangepast voor de Ruimte

Al jaren is er een samenwerking tussen Nikon en NASA. Zo worden alle camera's, speciaal voor het gebruik in de ruimte, ietwat aangepast om in de ruimte beter te presteren. Deze aanpassingen zitten voornamelijk in de firmware zodat de ruimte Nikon camera's beter om kunnen gaan met ruisreductie. Daarnaast is de bestandsnaamgeving aangepast naar NASA's standaarden.


De Nikon D2xs in de ruimte (bron: Nikon)

Hoeveel Nikon camera's en lenzen zijn in de ruimte?

Op dit moment zijn er meer dan 10 camera's in het ISS, waarvan voornamelijk Nikon spiegelreflexcamera's. In 2016 werd er voor het eerst een systeemcamera naar het ISS verstuurd (een Sony A7s II, maar deze wordt enkel gebruikt voor het maken van video opnames. Voor het maken van foto's werd tot nu toe altijd een Nikon spiegelreflexcamera gebruikt maar door de komst van de Z9 aan het ISS zullen foto's voortaan geschoten worden met een Nikon Systeemcamera! Naast de 9 Nikon Z9 systeemcamera's gingen er ook meer dan 15 Nikon Z-lenzen, en 15 FTZ II-adapters naar boven. Dankzij de adapters kunnen de huidige FX lenzen gewoon gebruikt blijven worden en zijn de astronauten voorzien van de nieuwste technologie om alles in de ruimte goed vast te kunnen leggen!


Nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst

Nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst

Door: Thijs Schouten
Door: Thijs Schouten | Laatste update: 29 November 2023


Vier nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst!

Naar verwachting introduceert Canon in de eerste helft van 2024 vier snelle L-prime groothoeklenzen. Het zal gaan om een 14mm, een 24mm, een 28mm en een 35mm specifiek voor Canon EOS R systeemcamera's. In mijn optiek zou het echt geweldig zijn als Canon met deze lenzen op de markt komt aangezien de huidige lenzen enkel beschikbaar zijn voor Canon spiegelreflexcamera's (Canon's EF lenzen). Onderstaand een overzicht van de vier lenzen waar het op dit moment over gaat. Zodra er meer bekend wordt over deze lenzen, en zodra ik ze zelf kan testen, zal ik dit uiteraard melden op mijn website!

Het gaat om de volgende vier lenzen

1. Canon RF 14mm f/1.4L USM
2. Canon RF 24mm f/1.4L IS USM
3. Canon RF 28mm f/1.4L IS USM
4. Canon RF 35mm f/1.4L IS USM

Canon RF 35mm f/1.2 op komst?

Verder gaan er ook geruchten rond over een Canon RF 35mm f/1.2L USM, maar helemaal zeker is dit nog niet. Het zou echter wel een geweldige aanvulling zijn aangezien Canon nog niet eerder een 35mm f/1.2 heeft ontwikkeld. Enkel een Canon RF 50mm f/1.2 en een Canon RF 85mm f/1.2. Een Canon RF 35mm f/1.2 zou ik in ieder geval zelf graag in mijn collectie toevoegen. Hier kan je namelijk geweldige portretfoto's mee maken!

Nieuwe technologie?

Naast de geruchten over deze lenzen gaat ook het gerucht rond dat één van bovenstaande lenzen met nieuwe technologie zal worden uitgerust. Wat het is, is nog niet bekend maar zelf denk ik aan Spherical Aberration (SA) control waarmee je de bokeh op de achtergrond kan variëren. Dit is ook terug te vinden op de Canon RF 100mm f/2.8 Marco IS USM, maar nog niet op groothoeklenzen. Een toevoeging van deze technologie in een groothoek zou erg prettig zijn bij het maken van portretten (voornamelijk dan op de 35mm). Of het om deze technologie gaat is nog een raadsel, maar wij gaan het hopelijk snel zien!

canon rf 35mm f/1.2

Meer Weten over Canon Lenzen?

Wil je meer lezen en leren over Canon lenzen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon Lenzen. Heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.