Asides

Top 10 finalisten Comedy Wildlife Photography Awards 2022

Top 10 finalisten Comedy Wildlife Photography Awards 2022

Door: Thijs Schouten | 21 Oktober 2022


Grappige natuurfoto's van over de hele wereld.

Over de hele wereld worden dagelijks natuurfoto's gemaakt. En soms doen de dieren hele grappige dingen! De Comedy Wildlife Photography Awards verzamelt ieder jaar de leukste en grappige foto's en zet deze online! Ook dit jaar waren er weer ontzettend veel leuke inzendingen en ik heb de (naar mijn mening) tien leukste foto's uit 2022 hieronder een rijtje gezet. Hopelijk geniet je er net zoveel van als dat ik zelf doe. Zie je er een leuke tussen zitten? Dan kan je op deze foto stemmen! De allerleukste comedy wildlife foto van 2022 is namelijk nog niet gekozen. Stem jij mee? Dit kan op de website van https://www.comedywildlifephoto.com/.

Foto door Alex Pansier
Foto door Emmanuel Do Linh San
Foto door Jean Jacques Alcalay
Foto door Jennifer Hadley
Foto door Jorn Vangoidtsenhoven
Foto door Lukas Zeman
Foto door Miroslav Srb
Foto door Federica Vinci
Foto door Licoln Macgregor
Foto door Lee Zhengxing

De Comedy Wildlife Photography Awards is opgericht door Tom Sullam en Paul Joynson-Hicks. Dit zijn twee enthousiaste natuurfotografen die in Tanzania wonen. Hoewel het vooral om de humor in de foto's gaat zit er ook een serieuze twist aan deze wedstrijd. Het is namelijk van groot belang dat wij de prachtige flora en fauna van onze planeet behouden. Je leest meer over de Comedy Wildlife Photography Awards op: https://www.comedywildlifephoto.com/


Wil je zelf mooie foto's maken van bijvoorbeeld vogels? Check dan mijn vogelfotografie tips!

Canon EOS R10 mogelijk op komst

Canon EOS R10 mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 11 Mei 2022


De Canon EOS R10, een instap Canon systeemcamera met RF mount

Onlangs is uitgelekt dat Canon met een nieuw model systeemcamera op de markt komt. Het betreft de Canon EOS R10, een instap systeemcamera met APS-C sensor en Canon RF mount. Deze camera zal onder andere de Canon EOS M6 mark II vervangen die onlangs door Canon als ‘end of life' werd verklaard. Oftewel, de Canon EOS M6 mark II is straks niet meer te koop. Deze Canon EOS R10 zal dit gat vervangen en aangezien er steeds meer RF lenzen op de markt komen heb je meteen de beschikking over 28 en meer lenzen!

Naar verwachting zal de nieuwe Canon EOS R10 beschikken over een 24.2 megapixel APS-C sensor, een razendsnelle autofocus en schiet je tot maar liefst 23 beelden per seconde. Verder maakt de camera gebruik van SD kaarten en kan je in 4K filmen. Heel veel is helaas nog niet bekend, maar het schijnt wel dat de camera inmiddels door meerdere Canon Ambassadeurs wordt getest. Wij wachten in spanning af en zodra ik meer informatie heb zal ik dit artikel uiteraard aanpassen. Ben je op dit moment op zoek naar een goede en snelle systeemcamera? Lees dan eens mijn artikel over de beste systeemcamera's van 2022.

Uitgelekte Canon EOS R10 specificaties

 • 24.2 megapixel APS-C sensor
 • 15 beelden per seconde middels de mechanische sluiter
 • 23 beelden per seconde middels de elektronische sluiter
 • 4K video opname mogelijkheden
 • HDR PQ
 • 1 geheugenkaartslots: SD
 • Een compacte bouw zoals de Canon EOS M6 mark II


Mockup van de Canon EOS R10 systeemcamera

Canon EOS R10 kopen?

Wil jij de Canon EOS R10 systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. De verwachting is dat de camera in juni of juli 2022 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 1500 euro.

Bron: Canonrumors

Apple Mac Studio geintroduceerd

Apple Mac Studio geïntroduceerd

Door: Thijs Schouten | 9 maart 2022


De Apple Mac Studio, de snelste pc ooit!

Apple heeft op 8 maart 2022 de Apple Mac Studio geïntroduceerd, de snelste PC ooit! Deze nieuwe Mac maakt gebruik van Apples eigen M1 Max Silicon-chip waardoor de computer over zeer snelle prestaties beschikt. Naast een model met de M1 max chip komt er ook een versie met een nog krachtigere chip, de M1 Ultra. In deze chip zijn twee M1 max chips aan elkaar gekoppeld waardoor de rekenkracht van de computer nog beter wordt. Dit maakt de Apple Mac Studio de ideale PC voor het bewerken van grote fotobestanden of 8K video's. Sterker nog, volgens Apple kan je met gemak 9 8k ProRes-video opnamen afspelen. De droom voor iedere videoproducer! Ik als fotograaf begin nu in ieder geval toch echt te twijfelen om mijn Macbook met Intel chip in te ruilen…

Het formaat van de Apple Mac Studio

Qua formaat is de Apple Mac Studio heerlijk compact waardoor hij weinig plek inneemt op je bureau. Het model is vierkant met een afmeting van 19,7 cm x 19,7 cm en een hoogte van 9,5 cm. Ongelofelijk dat Apple zoveel kracht in zo'n klein apparaat heeft weten te krijgen! En je hoeft je niet druk te maken dat de mac te warm wordt. De Mac is namelijk uitgerust met een compleet nieuw koelingssysteem. Zo haalt de Mac koude lucht vanuit de onderkant omhoog en blaast deze omhoog langs de chip. Hierdoor wordt de Mac goed gekoeld en zal hij niet warm worden bij het draaien van zware programma's. Verder zitten er ook veel aansluitingen op de Mac Studio waardoor je meerdere monitoren en andere randapparatuur kan aansluiten. Onderstaand een overzicht met alle aansluitingen.

De voorkant van de Mac Studio
De voorkant van de Mac Studio

Aansluitingen aan de voorkant:

 • 2 x USB-C of Thunderbolt 4
 • 1 x SDXC
De achterkant van de Mac Studio
De achterkant van de Mac Studio

Aansluitingen aan de achterkant:

 • 4 x Thunderbolt 4
 • 1 x 10-GB Ethernet
 • 2 x USB-A
 • 1 x HDMI
 • 1 x mini-jack (koptelefoon)

Apple Mac Studio Tech Talk

Kijken we naar de technische specificaties van de Apple Mac Studio dan zijn deze zeer indrukwekkend. Zo is de CPU 2,5 keer sneller dan die van een 27 inch iMac uit 2020. Kijken we naar de grafische kaart, dan is deze 3,4 keer sneller dan de eerder genoemde iMac. Verder is de Mac Studio ook sneller dan de iMac Pro uit 2020. De CPU van de Studio is maar liefst 50% sneller en kies je voor de versie met M1 Ultra processor dan loopt je snelheid alleen maar verder op. Ben je een fotograaf of videograaf en werk je met grote bestanden? Dan is de Apple Mac Studio een ideaal werkpaard!

Qua geheugen kan je de Mac Studio zo configureren zoals jij het wilt. Opslag loopt tot 8 TB wat met een snelheid van 7,4 GB per seconde wordt weggeschreven. Het werkgeheugen begint bij het instap model met 32 GB maar kan uitgebreid worden naar maar liefst 128 GB. In combinatie met de M1 Ultra processor betekent dit in de praktijk dat je 18 streams met 8K opnamen tegelijk kan laten draaien. Bizar!

Apple Studio Display

Naast de Apple Mac Studio heeft Apple ook een nieuw display geïntroduceerd, de Apple Studio Display. Dit 27k scherm levert een hoogwaardig 5K beeld en beschikt over ingebouwde speakers en ook een camera (handig voor videobellen). Qua design ziet het scherm er geweldig uit en het sluit naadloos aan op de Apple Mac Studio. Ben je een Mac fan? Dan is het scherm een ideale toevoeging. Vraag je het mij persoonlijk? Dan zou ik toch eerder voor de nieuwe EIZO CG2700X gaan met 4K video resolutie.

Apple Mac Studio kopen?

Wil jij de Apple Mac Studio kopen? De Mac is vanaf 18 maart leverbaar en prijzen beginnen vanaf €2329. Onderstaand een overzicht met alle actuele modellen en prijzen.

Apple Introductievideo

Onderstaand de introductie video vanuit Apple over de Apple Mac Studio:

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

DJI Mini 3 op komst

DJI Mini 3 op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 1 januari 2023


Nieuwe DJI drone op komst, de DJI Mini 3!

Onlangs zijn foto's uitgelekt van de DJI mini 3, de opvolger voor de zeer populaire DJI Mini 2 drone. De DJI mini 3 zal een vernieuwde controller hebben met ingebouwd scherm. Ideaal want zo hoef je je eigen smartphone niet meer te gebruiken. Verder is de verwachting dat deze drone over een 1/1.3 inch CMOS sensor beschikt wat hoogwaardige 4K beelden kan leveren. Verder is de camera uitgerust met een 24mm objectief met een lichtsterk diafragma van f/1.7 én beschikt de mini 3 over een gimbal waarmee je de lens omlaag én omhoog kan richten. Helaas zijn er op het moment van schrijven niet heel veel details uitgelekt. Wel heb ik alles wat ik kon vinden in onderstaand overzicht gezet. Zodra er meer details bekend worden zal ik dit artikel aanvullen. En heb je zelf zaken gevonden? Laat het mij weten en ik zal het artikel aanvullen!

Update 1 januari 2023: Inmiddels is de DJI mini 3 uitgekomen. Je leest meer over deze drone in mijn artikel over De beste drones van 2023

DJI drone

Belangrijkste specificaties van de DJI mini 3

 • Sensor: 1/1.3 inch CMOS sensor
 • Lens: 24mm met een diafragma van f/1.7
 • Gimbal: zowel naar beneden, als naar boven
 • Obstakel ontwijking voor en achter dmv sensoren
 • Active tracking modus: ja
 • Controller: nieuw type met ingebouwd scherm
 • Vliegtijd: 30-40 minuten
 • Gewicht: onder de 250 gram (249 gram)

Uitgelekte foto's:

Hieronder twee foto's die onlangs op twitter verschenen. De eerste foto laat de technische specificaties zien. Hieruit kunnen wij opmerken welke sensor, lens en accu in de camera zit. Op de tweede foto zien we de verpakking van de drone. Hierop is ook duidelijk te zien dat de controller is aangepast en dat deze nu over een ingebouwd scherm beschikt.

DJI mini 3
DJI mini 3 specificaties
DJI mini 3
DJI mini 3 verpakking

DJI mini 3 kopen?

Wil jij de DJI mini 3 kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze drone te koop is en wat hij gaat kosten. Zelf denk ik dat de drone binnen nu en enkele maanden geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 550 euro. Wil je de DJI ter zijne tijd pre-orderen? Hou dan de site van CameraNu en Kamera-Express in gaten.

Bekijk alle DJI drones

Bron: photorumors

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Canon EOS R5s mogelijk op komst

Canon EOS R5s mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 9 maart 2022


De Canon EOS R5s, een 75 megapixel fullframe Canon Systeemcamera:

Het gerucht is uitgelekt dat we dit jaar mogelijk een Canon systeemcamera met maar liefst 75 megapixels kunnen verwachten, de Canon EOS R5s. Deze camera zal gebaseerd zijn op de Canon EOS R5 wat helemaal in lijn ligt met voorgaande Canon camera's aangezien er van de Canon EOS 5D spiegelreflexcamera ook een speciale ‘5Ds versie‘ beschikbaar. Deze camera had ook veel meer megapixels dan de ‘gewone 5D' en beschikte over maar liefst 50 megapixels. Helaas is er op moment van schrijven niet meer bekend dan dat de camera 75 megapixels zal hebben. Zodra er meer informatie bekend is zal ik dit artikel aanvullen.

Canon EOS R5s systeemcamera
Canon EOS R5s systeemcamera

Canon EOS R5s kopen?

Wil jij de Canon EOS R5s systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. Zelf denk ik dat de camera aan het einde van 2022 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 5500 euro. Wil je de camera ter zijne tijd pre-orderen? Hou dan de site van CameraNu en Kamera-Express in gaten.

Bron: Canonrumors

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?