Asides

Nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst

Nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst

Door: Thijs Schouten
Door: Thijs Schouten | Laatste update: 29 November 2023


Vier nieuwe lichtsterke Canon lenzen op komst!

Naar verwachting introduceert Canon in de eerste helft van 2024 vier snelle L-prime groothoeklenzen. Het zal gaan om een 14mm, een 24mm, een 28mm en een 35mm specifiek voor Canon EOS R systeemcamera's. In mijn optiek zou het echt geweldig zijn als Canon met deze lenzen op de markt komt aangezien de huidige lenzen enkel beschikbaar zijn voor Canon spiegelreflexcamera's (Canon's EF lenzen). Onderstaand een overzicht van de vier lenzen waar het op dit moment over gaat. Zodra er meer bekend wordt over deze lenzen, en zodra ik ze zelf kan testen, zal ik dit uiteraard melden op mijn website!

Het gaat om de volgende vier lenzen

1. Canon RF 14mm f/1.4L USM
2. Canon RF 24mm f/1.4L IS USM
3. Canon RF 28mm f/1.4L IS USM
4. Canon RF 35mm f/1.4L IS USM

Canon RF 35mm f/1.2 op komst?

Verder gaan er ook geruchten rond over een Canon RF 35mm f/1.2L USM, maar helemaal zeker is dit nog niet. Het zou echter wel een geweldige aanvulling zijn aangezien Canon nog niet eerder een 35mm f/1.2 heeft ontwikkeld. Enkel een Canon RF 50mm f/1.2 en een Canon RF 85mm f/1.2. Een Canon RF 35mm f/1.2 zou ik in ieder geval zelf graag in mijn collectie toevoegen. Hier kan je namelijk geweldige portretfoto's mee maken!

Nieuwe technologie?

Naast de geruchten over deze lenzen gaat ook het gerucht rond dat één van bovenstaande lenzen met nieuwe technologie zal worden uitgerust. Wat het is, is nog niet bekend maar zelf denk ik aan Spherical Aberration (SA) control waarmee je de bokeh op de achtergrond kan variëren. Dit is ook terug te vinden op de Canon RF 100mm f/2.8 Marco IS USM, maar nog niet op groothoeklenzen. Een toevoeging van deze technologie in een groothoek zou erg prettig zijn bij het maken van portretten (voornamelijk dan op de 35mm). Of het om deze technologie gaat is nog een raadsel, maar wij gaan het hopelijk snel zien!

canon rf 35mm f/1.2

Meer Weten over Canon Lenzen?

Wil je meer lezen en leren over Canon lenzen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon Lenzen. Heb je nog vragen? Laat dan hieronder een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM uitgebracht

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM uitgebracht

Door: Thijs Schouten
Door: Thijs Schouten | Laatste update: 11 September 2023


Nieuwe Canon ultra groothoeklens aangekondigd, de Canon RF 10-20mm f/4!

Vandaag (11 September 2023) heeft Canon een nieuwe super-groothoeklens aangekondigd, de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM. Deze lens is ontwikkeld voor fullframe systeemcamera's en beschikt over een spectaculair wijd perspectief waarmee je eenvoudig ieder landschap op de foto zet. Qua autofocus maakt de Canon RF 10-20mm gebruik van een STM motor die niet alleen snel is, maar ook nog eens ontzettend stil scherpstelt. Hierdoor kan je de lens ook perfect gebruiken voor het maken van video's. Verder beschikt de 10-20mm over beeldstabilisatie waarmee je tot maar liefst 6 stops kan compenseren. Tenslotte beschikt de lens over Air Sphere- en SWC-coatings om lensflares en nevenbeelden te minimaliseren. Qua bouw is de RF 10-20mm erg robuust gebouwd. Zo is deze lens stof- en spatwaterdicht. Mocht je dus overvallen worden door een (kleine) regenbui? Dan kan je lekker door fotograferen!


De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM


De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM

Belangrijke kenmerken Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM:

 • Super groothoeklens
 • Bereik van 10 tot 20mm
 • Groot f/4 diafragma
 • Compacte lens met een maximale diameter x lengte van 84mm x 112mm
 • Gewicht van 570 gram
 • 6-stops beeldstabilisatie
 • Stof- en spatwaterdicht design
 • Minimale scherpstelafstand van 25 cm

Het gebruik van filters

Doordat de RF 10-20mm een ontzettend wijd bereik heeft, is het frontelement van de lens bol. Hierdoor is het niet mogelijk om standaard filters te gebruiken. Wil je echter gebruik maken van ND filters? Om zo met langere sluitertijden te werken? Dan is dit gelukkig wel mogelijk. Aan de achterkant van de lens zit namelijk een gelatinefilterhouder waarin je ND filters kan plaatsen. Hierdoor is het dus toch mogelijk om je belichting aan te passen.

Stille autofocus

De Canon RF 10-20mm f/4.0L IS maakt gebruik van een STM-motor welke ervoor zorgt dat de autofocus fluisterstil is. Dit maakt de lens ideaal voor het vastleggen van landschappen (geen afleiding voor de natuur) én het maken van video's (geen storende autofocusmotor op je opname). Verder beschikt deze groothoeklens ook over een programmeerbare bedieningsring waardoor je de door jou gekozen instelling (zoals belichting) eenvoudig en snel vanaf je lens kan aanpassen. ideaal!

Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM kopen?

Wil jij de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM kopen? De lens is vanaf oktober 2023 leverbaar en kost rond de €2800.

Bekijk de Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STM


Nikon Z8

Nikon Z8 mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 3 mei 2023


De Nikon Z8, Nikon's nieuwste systeemcamera

Afgelopen weken zijn nieuwe geruchten uitgelekt omtrent de Nikon Z8, een nieuwe Nikon systeemcamera. Deze systeemcamera zal naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar van 2023 worden geïntroduceerd. De Nikon Z8 onderscheid zich door zijn hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor die wij ook kennen uit de Nikon Z9 (Lees hier mijn Nikon Z9 review). Wel is deze camera compacter door het ontbreken van de ingebouwde battery-grip en gaat de accu wat minder lang mee (De z8 maakt immers gebruik van compactere accu's). Wel is de systeemcamera een echt werkpaard. Je beschikt namelijk over een zeer goede sensor, een snelle autofocus en de mogelijkheid om in 8K video's op te nemen. De verwachting is dan ook dat de Nikon Z8 Nikon's top camera wordt op het gebied van video. Verdere details zijn op moment van schrijven helaas niet bekend, maar wel schijnt het dat meerdere Nikon Ambassadeurs de Z8 aan het testen zijn. Wij wachten in spanning af en zodra ik meer informatie heb zal ik dit artikel uiteraard aanpassen. Ben je op dit moment op zoek naar een goede en snelle systeemcamera? Lees dan eens mijn artikel over de beste systeemcamera's van 2023.

Update 10 mei: de Nikon Z8 is officieel gelanceerd. Bekijk de camera hier.

Bekijk de Nikon Z8

Uitgelekte Nikon Z8 specificaties

 • Systeemcamera welke tussen de Z7 II en de Z9 wordt gepositioneerd
 • Vergelijkbaar met de Nikon D850 spiegelreflexcamera
 • 45.7 megapixel Fullframe sensor (vergelijkbaar met de sensor uit de Nikon Z9)
 • 8K video in 60p
 • Schiet tot 20 RAW beelden of 120 JPEG beelden per seconde
 • 3D tracking en oogherkenning
 • Verbeterde viewfinder met 9 megapixels
 • 5 assige beeldstabilisatie
 • Magnesiumlegering behuizing
 • 2 kaartslots (CFexpress type B en 1 sd kaartslot)
 • Maakt gebruik van de EN-EL15c accu (zoals de Nikon Z7 II)
 • Leverbaar vanaf Mei 2023


Het formaat van de Nikon Z8 vergeleken met de Z7 II en de Z9 (bron: Nikonrumors)

Bekijk alle Nikon camera's

Nikon Z8 kopen?

Wil jij de Nikon Z8 systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. De verwachting is dat de camera in april of mei 2023 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die zal naar waarschijnlijkheid liggen op €4500.

Populaire Nikon systeemcamera van dit moment

Bron: Nikonrumors

Top 10 finalisten Comedy Wildlife Photography Awards 2022

Top 10 finalisten Comedy Wildlife Photography Awards 2022

Door: Thijs Schouten | 21 Oktober 2022


Grappige natuurfoto's van over de hele wereld.

Over de hele wereld worden dagelijks natuurfoto's gemaakt. En soms doen de dieren hele grappige dingen! De Comedy Wildlife Photography Awards verzamelt ieder jaar de leukste en grappige foto's en zet deze online! Ook dit jaar waren er weer ontzettend veel leuke inzendingen en ik heb de (naar mijn mening) tien leukste foto's uit 2022 hieronder een rijtje gezet. Hopelijk geniet je er net zoveel van als dat ik zelf doe. Zie je er een leuke tussen zitten? Dan kan je op deze foto stemmen! De allerleukste comedy wildlife foto van 2022 is namelijk nog niet gekozen. Stem jij mee? Dit kan op de website van https://www.comedywildlifephoto.com/.

Foto door Alex Pansier
Foto door Emmanuel Do Linh San
Foto door Jean Jacques Alcalay
Foto door Jennifer Hadley
Foto door Jorn Vangoidtsenhoven
Foto door Lukas Zeman
Foto door Miroslav Srb
Foto door Federica Vinci
Foto door Licoln Macgregor
Foto door Lee Zhengxing

De Comedy Wildlife Photography Awards is opgericht door Tom Sullam en Paul Joynson-Hicks. Dit zijn twee enthousiaste natuurfotografen die in Tanzania wonen. Hoewel het vooral om de humor in de foto's gaat zit er ook een serieuze twist aan deze wedstrijd. Het is namelijk van groot belang dat wij de prachtige flora en fauna van onze planeet behouden. Je leest meer over de Comedy Wildlife Photography Awards op: https://www.comedywildlifephoto.com/


Wil je zelf mooie foto's maken van bijvoorbeeld vogels? Check dan mijn vogelfotografie tips!

Canon EOS R10 mogelijk op komst

Canon EOS R10 mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 11 Mei 2022


De Canon EOS R10, een instap Canon systeemcamera met RF mount

Onlangs is uitgelekt dat Canon met een nieuw model systeemcamera op de markt komt. Het betreft de Canon EOS R10, een instap systeemcamera met APS-C sensor en Canon RF mount. Deze camera zal onder andere de Canon EOS M6 mark II vervangen die onlangs door Canon als ‘end of life' werd verklaard. Oftewel, de Canon EOS M6 mark II is straks niet meer te koop. Deze Canon EOS R10 zal dit gat vervangen en aangezien er steeds meer RF lenzen op de markt komen heb je meteen de beschikking over 28 en meer lenzen!

Naar verwachting zal de nieuwe Canon EOS R10 beschikken over een 24.2 megapixel APS-C sensor, een razendsnelle autofocus en schiet je tot maar liefst 23 beelden per seconde. Verder maakt de camera gebruik van SD kaarten en kan je in 4K filmen. Heel veel is helaas nog niet bekend, maar het schijnt wel dat de camera inmiddels door meerdere Canon Ambassadeurs wordt getest. Wij wachten in spanning af en zodra ik meer informatie heb zal ik dit artikel uiteraard aanpassen. Ben je op dit moment op zoek naar een goede en snelle systeemcamera? Lees dan eens mijn artikel over de beste systeemcamera's van 2022.

Uitgelekte Canon EOS R10 specificaties

 • 24.2 megapixel APS-C sensor
 • 15 beelden per seconde middels de mechanische sluiter
 • 23 beelden per seconde middels de elektronische sluiter
 • 4K video opname mogelijkheden
 • HDR PQ
 • 1 geheugenkaartslots: SD
 • Een compacte bouw zoals de Canon EOS M6 mark II


Mockup van de Canon EOS R10 systeemcamera

Canon EOS R10 kopen?

Wil jij de Canon EOS R10 systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. De verwachting is dat de camera in juni of juli 2022 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 1500 euro.

Bron: Canonrumors