Asides

Canon EOS R10 mogelijk op komst

Canon EOS R10 mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 11 Mei 2022


De Canon EOS R10, een instap Canon systeemcamera met RF mount

Onlangs is uitgelekt dat Canon met een nieuw model systeemcamera op de markt komt. Het betreft de Canon EOS R10, een instap systeemcamera met APS-C sensor en Canon RF mount. Deze camera zal onder andere de Canon EOS M6 mark II vervangen die onlangs door Canon als ‘end of life' werd verklaard. Oftewel, de Canon EOS M6 mark II is straks niet meer te koop. Deze Canon EOS R10 zal dit gat vervangen en aangezien er steeds meer RF lenzen op de markt komen heb je meteen de beschikking over 28 en meer lenzen!

Naar verwachting zal de nieuwe Canon EOS R10 beschikken over een 24.2 megapixel APS-C sensor, een razendsnelle autofocus en schiet je tot maar liefst 23 beelden per seconde. Verder maakt de camera gebruik van SD kaarten en kan je in 4K filmen. Heel veel is helaas nog niet bekend, maar het schijnt wel dat de camera inmiddels door meerdere Canon Ambassadeurs wordt getest. Wij wachten in spanning af en zodra ik meer informatie heb zal ik dit artikel uiteraard aanpassen. Ben je op dit moment op zoek naar een goede en snelle systeemcamera? Lees dan eens mijn artikel over de beste systeemcamera's van 2022.

Uitgelekte Canon EOS R10 specificaties

 • 24.2 megapixel APS-C sensor
 • 15 beelden per seconde middels de mechanische sluiter
 • 23 beelden per seconde middels de elektronische sluiter
 • 4K video opname mogelijkheden
 • HDR PQ
 • 1 geheugenkaartslots: SD
 • Een compacte bouw zoals de Canon EOS M6 mark II


Mockup van de Canon EOS R10 systeemcamera

Canon EOS R10 kopen?

Wil jij de Canon EOS R10 systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. De verwachting is dat de camera in juni of juli 2022 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 1500 euro.

Bron: Canonrumors

Apple Mac Studio geintroduceerd

Apple Mac Studio geïntroduceerd

Door: Thijs Schouten | 9 maart 2022


De Apple Mac Studio, de snelste pc ooit!

Apple heeft op 8 maart 2022 de Apple Mac Studio geïntroduceerd, de snelste PC ooit! Deze nieuwe Mac maakt gebruik van Apples eigen M1 Max Silicon-chip waardoor de computer over zeer snelle prestaties beschikt. Naast een model met de M1 max chip komt er ook een versie met een nog krachtigere chip, de M1 Ultra. In deze chip zijn twee M1 max chips aan elkaar gekoppeld waardoor de rekenkracht van de computer nog beter wordt. Dit maakt de Apple Mac Studio de ideale PC voor het bewerken van grote fotobestanden of 8K video's. Sterker nog, volgens Apple kan je met gemak 9 8k ProRes-video opnamen afspelen. De droom voor iedere videoproducer! Ik als fotograaf begin nu in ieder geval toch echt te twijfelen om mijn Macbook met Intel chip in te ruilen…

Het formaat van de Apple Mac Studio

Qua formaat is de Apple Mac Studio heerlijk compact waardoor hij weinig plek inneemt op je bureau. Het model is vierkant met een afmeting van 19,7 cm x 19,7 cm en een hoogte van 9,5 cm. Ongelofelijk dat Apple zoveel kracht in zo'n klein apparaat heeft weten te krijgen! En je hoeft je niet druk te maken dat de mac te warm wordt. De Mac is namelijk uitgerust met een compleet nieuw koelingssysteem. Zo haalt de Mac koude lucht vanuit de onderkant omhoog en blaast deze omhoog langs de chip. Hierdoor wordt de Mac goed gekoeld en zal hij niet warm worden bij het draaien van zware programma's. Verder zitten er ook veel aansluitingen op de Mac Studio waardoor je meerdere monitoren en andere randapparatuur kan aansluiten. Onderstaand een overzicht met alle aansluitingen.

De voorkant van de Mac Studio
De voorkant van de Mac Studio

Aansluitingen aan de voorkant:

 • 2 x USB-C of Thunderbolt 4
 • 1 x SDXC
De achterkant van de Mac Studio
De achterkant van de Mac Studio

Aansluitingen aan de achterkant:

 • 4 x Thunderbolt 4
 • 1 x 10-GB Ethernet
 • 2 x USB-A
 • 1 x HDMI
 • 1 x mini-jack (koptelefoon)

Apple Mac Studio Tech Talk

Kijken we naar de technische specificaties van de Apple Mac Studio dan zijn deze zeer indrukwekkend. Zo is de CPU 2,5 keer sneller dan die van een 27 inch iMac uit 2020. Kijken we naar de grafische kaart, dan is deze 3,4 keer sneller dan de eerder genoemde iMac. Verder is de Mac Studio ook sneller dan de iMac Pro uit 2020. De CPU van de Studio is maar liefst 50% sneller en kies je voor de versie met M1 Ultra processor dan loopt je snelheid alleen maar verder op. Ben je een fotograaf of videograaf en werk je met grote bestanden? Dan is de Apple Mac Studio een ideaal werkpaard!

Qua geheugen kan je de Mac Studio zo configureren zoals jij het wilt. Opslag loopt tot 8 TB wat met een snelheid van 7,4 GB per seconde wordt weggeschreven. Het werkgeheugen begint bij het instap model met 32 GB maar kan uitgebreid worden naar maar liefst 128 GB. In combinatie met de M1 Ultra processor betekent dit in de praktijk dat je 18 streams met 8K opnamen tegelijk kan laten draaien. Bizar!

Apple Studio Display

Naast de Apple Mac Studio heeft Apple ook een nieuw display geïntroduceerd, de Apple Studio Display. Dit 27k scherm levert een hoogwaardig 5K beeld en beschikt over ingebouwde speakers en ook een camera (handig voor videobellen). Qua design ziet het scherm er geweldig uit en het sluit naadloos aan op de Apple Mac Studio. Ben je een Mac fan? Dan is het scherm een ideale toevoeging. Vraag je het mij persoonlijk? Dan zou ik toch eerder voor de nieuwe EIZO CG2700X gaan met 4K video resolutie.

Apple Mac Studio kopen?

Wil jij de Apple Mac Studio kopen? De Mac is vanaf 18 maart leverbaar en prijzen beginnen vanaf €2329. Onderstaand een overzicht met alle actuele modellen en prijzen.

Apple Introductievideo

Onderstaand de introductie video vanuit Apple over de Apple Mac Studio:

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

DJI Mini 3 op komst

DJI Mini 3 op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 9 maart 2022


Nieuwe DJI drone op komst, de DJI Mini 3!

Onlangs zijn foto's uitgelekt van de DJI mini 3, de opvolger voor de zeer populaire DJI Mini 2 drone. De DJI mini 3 zal een vernieuwde controller hebben met ingebouwd scherm. Ideaal want zo hoef je je eigen smartphone niet meer te gebruiken. Verder is de verwachting dat deze drone over een 1/1.3 inch CMOS sensor beschikt wat hoogwaardige 4K beelden kan leveren. Verder is de camera uitgerust met een 24mm objectief met een lichtsterk diafragma van f/1.7 én beschikt de mini 3 over een gimbal waarmee je de lens omlaag én omhoog kan richten. Helaas zijn er op het moment van schrijven niet heel veel details uitgelekt. Wel heb ik alles wat ik kon vinden in onderstaand overzicht gezet. Zodra er meer details bekend worden zal ik dit artikel aanvullen. En heb je zelf zaken gevonden? Laat het mij weten en ik zal het artikel aanvullen!

DJI drone

Belangrijkste specificaties van de DJI mini 3

 • Sensor: 1/1.3 inch CMOS sensor
 • Lens: 24mm met een diafragma van f/1.7
 • Gimbal: zowel naar beneden, als naar boven
 • Obstakel ontwijking voor en achter dmv sensoren
 • Active tracking modus: ja
 • Controller: nieuw type met ingebouwd scherm
 • Vliegtijd: 30-40 minuten
 • Gewicht: onder de 250 gram (249 gram)

Uitgelekte foto's:

Hieronder twee foto's die onlangs op twitter verschenen. De eerste foto laat de technische specificaties zien. Hieruit kunnen wij opmerken welke sensor, lens en accu in de camera zit. Op de tweede foto zien we de verpakking van de drone. Hierop is ook duidelijk te zien dat de controller is aangepast en dat deze nu over een ingebouwd scherm beschikt.

DJI mini 3
DJI mini 3 specificaties
DJI mini 3
DJI mini 3 verpakking

DJI mini 3 kopen?

Wil jij de DJI mini 3 kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze drone te koop is en wat hij gaat kosten. Zelf denk ik dat de drone binnen nu en enkele maanden geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 550 euro. Wil je de DJI ter zijne tijd pre-orderen? Hou dan de site van CameraNu en Kamera-Express in gaten.

Bekijk alle DJI drones

Bron: photorumors

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Canon EOS R5s mogelijk op komst

Canon EOS R5s mogelijk op komst!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 9 maart 2022


De Canon EOS R5s, een 75 megapixel fullframe Canon Systeemcamera:

Het gerucht is uitgelekt dat we dit jaar mogelijk een Canon systeemcamera met maar liefst 75 megapixels kunnen verwachten, de Canon EOS R5s. Deze camera zal gebaseerd zijn op de Canon EOS R5 wat helemaal in lijn ligt met voorgaande Canon camera's aangezien er van de Canon EOS 5D spiegelreflexcamera ook een speciale ‘5Ds versie‘ beschikbaar. Deze camera had ook veel meer megapixels dan de ‘gewone 5D' en beschikte over maar liefst 50 megapixels. Helaas is er op moment van schrijven niet meer bekend dan dat de camera 75 megapixels zal hebben. Zodra er meer informatie bekend is zal ik dit artikel aanvullen.

Canon EOS R5s systeemcamera
Canon EOS R5s systeemcamera

Canon EOS R5s kopen?

Wil jij de Canon EOS R5s systeemcamera kopen? Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze camera te koop is en wat hij gaat kosten. Zelf denk ik dat de camera aan het einde van 2022 geïntroduceerd zal worden. En de prijs? Die schat ik zelf in rond de 5500 euro. Wil je de camera ter zijne tijd pre-orderen? Hou dan de site van CameraNu en Kamera-Express in gaten.

Bron: Canonrumors

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS aangekondigd

Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS aangekondigd!

Door: Thijs Schouten | Laatste update: 9 maart 2022


Twee nieuwe Canon super tele objectieven aangekondigd, de Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS

Eind februari heeft Canon twee nieuwe Super Tele objectieven aangekondigd, de Canon RF 800mm F/5.6 L IS en de Canon RF 1200mm f/8 L IS. Beide teleobjectieven beschikken over een RF mount waardoor ze bruikbaar zijn op de Canon EOS R systeemcamera's zoals de Canon EOS R5 en de Canon EOS R3. Het bereik van deze super telelenzen is uitzonderlijk en met de 1200mm kan je zelfs onderwerpen op 400 meter afstand haardscherp vastleggen. Verder zijn beide lenzen compatibel met de RF 1.4x en RF 2.0x teleconverters waardoor je het bereik zelfs nog verder kan vergroten.

De Canon RF 1200mm F8L IS USM
De Canon RF 1200mm F8L IS USM
De Canon RF 800mm F5.6L IS USM
De Canon RF 800mm F5.6L IS USM

Opvolgers van de EF 800mm en EF 1200mm

Met de komst van de Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS worden de EF equivalenten (de EF 800mm en de EF 1200mm) vervangen. Deze lenzen waren jaren de top van Canon en werden enkel geleverd op bestelling. Het nadeel van deze lenzen was, naast de flinke prijs, het flinke gewicht. Je had namelijk goede statieven nodig als je deze lenzen goed wilde gebruiken. Met de komst van de Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS heeft Canon hier goed naar gekeken. Zo zijn is de RF 800mm maar liefst 1,4kg lichter dan zijn EF tegenhanger. Met een gewicht van slechts 3.1kg is het de lichtste en kortste 800mm telelens uit de L-serie tot nu toe! Kijken we naar de 1200mm dan is er ontzettend veel verandert. Zo is deze lens maar liefst 13kg lichter dan zijn EF voorganger! Met een gewicht van 3,34kg is het de lichtste 1200mm ooit door Canon gemaakt. Wel moet je bij deze lens inleveren op het diafragma. Zo gaat het diafragma van f/2.6 bij de EF 1200mm naar f/8 bij de RF 1200mm.

Belangrijke kenmerken Canon RF 800mm F5.6L IS USM:

 • 800mm supertelelens
 • Compacte lens met een maximale diameter x lengte van 163mm x 432mm
 • Gewicht van 3,14 kg
 • Groot f/5.6 diafragma
 • 4,5-stops beeldstabilisatie
 • Stof- en spatwaterdicht design
 • Minimale scherpstelafstand van 2,6 meter

Belangrijke kenmerken Canon RF 1200mm F8L IS USM:

 • 1200mm supertelelens
 • Compacte lens met een maximale diameter x lengte van 168mm x 537mm
 • Gewicht van 3,34 kg
 • 4-stops beeldstabilisatie
 • Stof- en spatwaterdicht design
 • Minimale scherpstelafstand van 4,3 meter
Canon RF 1200mm F8L IS USM optisch schema
Canon RF 1200mm F8L IS USM optisch schema
Canon RF 800mm F5.6L IS USM optisch schema
Canon RF 800mm F5.6L IS USM optisch schema

Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS kopen?

Wil jij de Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS kopen? Beide lenzen zijn vanaf mei 2022 beschikbaar en kosten respectievelijk € 20.249,99 voor de 800mm en € 23.799,99 voor de 1200mm.

Bekijk beide lenzen


Persbericht over de Canon RF 800mm F/5.6 L IS en Canon RF 1200mm f/8 L IS vanuit Canon Nederland

Canon lanceert twee nieuwe RF-lenzen voor de meest fascinerende opnamen op afstand: de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM

Amstelveen, 24 februari 2022 – Canon Europe maakt vandaag de introductie bekend van twee nieuwe supertelelenzen, de RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM. Deze lenzen verleggen de grenzen van het RF-lensportfolio en bieden professionele fotografen nieuwe mogelijkheden om onderwerpen vanaf grote afstand vast te leggen. Naast een indrukwekkende brandpuntsafstand van 800mm en 1200mm – ’s werelds langste brandpuntafstand bij een AF-lens voor systeemcamera’s1 – hebben deze lenzen een intelligent design dat ze in staat stelt superieure optische prestaties en draagbaarheid te bereiken. Met de krachtige optische beeldstabilisator en grote diafragma’s ondersteunen deze hoogwaardige RF-lenzen uit de L-serie een grote verscheidenheid aan onderwerpen – van sport en natuur tot journalistiek en bewaking – met een camera/lenscombinatie waarmee de actie van veraf met haarscherpe details is vast te leggen. Zelfs onder zeer uitzonderlijke omstandigheden.

Krachtig bereik met een draagbare lens

Met de introductie van de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM heeft Canon een ongeëvenaard portfolio supertelelenzen samengesteld om fotografen nog meer keuze te bieden en tegemoet te komen aan de behoeften van professionals. Deze twee nieuwe lenzen breiden de mogelijkheden van de RF-lensserie verder uit met 800mm en 1200mm tele – de langste brandpunts-afstand op de markt met een lens die geen telescoop is. Bovenop dit enorme bereik kunnen gebruikers de brandpuntsafstand tot het dubbele vergroten wanneer ze de lenzen combineren met de RF 1.4 x of RF 2 x extenders, AF-opnamen en IS-functionaliteit. Bij de RF 1200mm F8L IS USM stelt dit fotografen in staat details op meer dan 400 meter afstand haarscherp vast te leggen. Het intelligente en nieuw ontworpen optische systeem stelde Canon in staat deze indrukwekkende brandpuntsafstanden te bereiken met een design dat zowel kleiner als lichter is dan traditionele supertelelenzen van dit type. De lenzen zijn dan ook aanzienlijk kleiner dan hun EF-tegenhangers. Zo is de RF 800mm F5.6L IS USM Canon’s lichtste en kortste 800mm lens uit de L-serie tot nu toe met een gewicht van iets meer dan 3,1 kg, terwijl de RF 1200mm F8L IS USM de kleinste lens is die ooit is uitgebracht met deze specificaties – met 3,34 kg is deze lens slechts 1/5e van het gewicht en daarmee meer dan 13 kg lichter en 30 cm kleiner dan zijn legendarische voorganger, de EF 1200mm f/5.6L USM.

Ongeëvenaarde optische prestaties

Zowel de RF 800mm F5.6L IS USM als de RF 1200mm F8L IS USM is ontworpen om indruk te maken. In combinatie met de krachtige beeldstabilisatie biedt de RF 800mm F5.6L IS USM tot 4,5-stops voordeel en
de RF 1200mm F8L IS USM tot 4-stops om trillingen te verminderen en haarscherpe, detailrijke opnamen te produceren. De 800mm lens biedt ook een groot maximaal diafragma van f/5.6 voor deze brandpunts-afstand en dit levert uitstekende prestaties en een hoge beeldkwaliteit op. Bij beide lenzen kan bovendien het cirkelvormige diafragma met 9 lamellen in stappen van 1/8ste worden aangepast, zodat tijdens video-opnamen vloeiende overgangen tussen diafragma’s mogelijk zijn. Naast het intelligente design profiteert de RF-lensserie van Canon haar toonaangevende optische technologie. Met Fluoriet-, UD- en Super UD-elementen bieden de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM een vlekkeloze beeldresolutie en een uitstekende correctie van chromatische aberratie. De combinatie van ASC-coatings en een verbeterde lensconstructie minimaliseert tot slot reflecties en overstraling. Zelfs met al deze extra optica in de lenzen is Canon erin geslaagd om de scherpstelafstand te beperken tot een toonaangevende 2,6 meter bij de RF 800mm F5.6L IS USM – minder dan de helft van de afstand bij andere 800mm f/5.6 lenzen – en 4,3 meter bij de RF 1200mm F8L IS USM, zodat onderwerpen over een groot bereik aan afstanden eenvoudig kunnen worden gevolgd en vastgelegd.

Geniet van het vermogen van het EOS R System

Met hun supertele-eigenschappen en geringe gewicht zijn deze lenzen de perfecte partner voor de EOS R3 – Canon’s topmodel voor sportfotografie. De RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM werken samen met het AF-systeem in de EOS R3 om onderwerpen te volgen met opnamesnelheden tot maar liefst 30 fps. Met een Ring USM Drive, Dual Power Drive, high-speed CPU en een geoptimaliseerd AF-algoritme maken deze lenzen niet alleen een snelle en soepele, maar ook stille AF mogelijk – perfect voor het vastleggen van snel bewegende dieren, De door de gebruiker aan te passen AF-stopknoppen op de lenzen geven bovendien nog meer controle bij het scherpstellen op onderwerpen. Omdat deze lenzen deel uitmaken van de RF-serie, hebben fotografen het voordeel dat ze dezelfde onderdelen zoals filters en zonnekappen kunnen gebruiken en zo extra flexibel zijn.

Robuust en professioneel gebouwd

De RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM zijn zo gebouwd dat ze bestand zijn tegen een reeks uitdagende opnamescenario’s – van hoge temperaturen tot natte of stoffige omgevingen. Zo is er namelijk een stof- en druipwaterdichte constructie gebruikt voor de aansluiting op de camera, de schakelaar en de scherpstelringen om te voorkomen dat vuil of water in de lens komt. Om te verhinderen dat olie, water of stof aan de voorzijde van de lens blijft kleven, is bovendien het voorste element voorzien van een fluorcoating. De RF 800mm F5.6L IS USM en de RF 1200mm F8L IS USM zijn tot slot voorzien van een sterk reflecterende coating voor bescherming tegen hitte, zodat fotografen ook langdurig opnamen kunnen maken in een heet klimaat. Deze witte coating zorgt voor uitstekende UV-bestendigheid en helpt de temperatuur van de lensbehuizing te verlagen om de optische kwaliteit te behouden. Dankzij de hoogwaardige Canon-technologie en een geavanceerd optisch design bieden de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM lenzen onder alle omstandigheden ongeëvenaarde prestaties, zodat fotografen ook onderwerpen kunnen vastleggen die zich verder weg bevinden dan ooit.

Prijzen en beschikbaarheid

De RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM zijn vanaf mei beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van respectievelijk €20.249,99 en €23.799,99. Ga voor meer informatie over de RF 800mm F5.6L IS USM en RF 1200mm F8L IS USM

Bron: www.canon.nl

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?