Canon EOS R8 fullframe systeemcamera review

Door: Thijs Schouten
Waardering: 88/100 punten


Review: Canon EOS R8 fullframe systeemcamera

In februari 2023 heeft Canon haar lichtste fullframe systeemcamera geΓ―ntroduceerd, de Canon EOS R8. Ik werd door Canon in Amstelveen uitgenodigd om deze camera te proberen en kreeg ik in mei deze camera een weekje thuis om hem eens goed te testen. Ik was namelijk erg benieuwd naar de prestaties van deze zeer lichte fullframe systeemcamera. De Canon EOS R8 beschikt namelijk over een 24.2 megapixel fullframe sensor, een razendsnelle autofocus met onderwerp herkenning en schiet je tot maar liefst 40 beelden per seconde. De R8 is dan ook een geweldige camera voor Canon fotografen die de overstap naar een systeemcamera willen maken, of fotografen die een upgrade willen doen vanuit de Canon EOS RP of Canon EOS R. In dit artikel leg ik je alles uit over deze fullframe systeemcamera en laat ik uiteraard ook foto's zien die ik met de camera heb geschoten. En omdat veel lezers zich zullen afvragen wat de verschillen zijn tussen de andere modellen leg ik in dit artikel ook uit wat de verschillen zijn tussen de R8, de R6 mark II en de EOS RP. Heb je na het lezen van deze review nog vragen? Laat dan zeker even een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.

Canon EOS R8 body review

De Canon EOS R8 body

Waar te koop?




Canon in het kort

Canon is een gevestigde naam in de fotografie wereld. Ze bestaan al sinds 1934 en zijn meer dan 85 jaar bezig met het ontwikkelen van camera’s en lenzen. Ze staan vooral bekend om de hoge kwaliteit en snelle autofocus. Het is dan ook niet voor niets dat veel professionele fotografen voor Canon kiezen als het op camera-apparatuur gaat. Canon is dan ook marktleider op vele markten, van spiegelreflexcamera's tot en met de compactcamera’s. En met de komst van de Canon EOS R8 zullen steeds meer mensen overstappen van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera. Deze camera is namelijk ontzettend licht, heeft een goede fullframe sensor Γ©n is ook nog eens betaalbaar. In Japan slaat hij ontzettend aan, iets dat in Nederland ook vast zal gebeuren!


De Canon EOS R8 fullframe systeemcamera, Canon's lichtste fullframe systeemcamera

De Canon EOS R8 is met zijn 461 gram Canon's lichtste fullframe systeemcamera. Canon heeft deze systeemcamera zo ligt weten te maken door een aantal functionaliteiten uit de camera te halen. Denk hierbij aan 5-assige beeldstabilisatie (zit wel op de zwaardere R6 mark II) en een kleinere compactere accu. Uiteraard is het jammer dat er geen IBIS in zit, maar gelukkig beschikken ontzettend veel RF lenzen over beeldstabilisatie waardoor dit geen gemis is. Daarnaast maakt het lichte gewicht de R8 de perfecte reisgenoot omdat je niet veel gewicht hoeft mee te sleuren, maar wel over een fullframe sensor beschikt! En in combinatie met de nieuwe Canon RF 24-50mm lens beschik je over een lichte en compacte cameraset met hoogwaardige beeldkwaliteit. Daarnaast zit de EOS R8 vol met de laatste technieken en een hoogwaardige fullframe sensor die wij kennen uit de Canon EOS R6 mark II. Zo beschik de R8 over 24.2 megapixels, schiet hij tot maar liefst 40 beelden per seconde met een razendsnelle autofocus wat dieren, mensen en voertuigen automatisch herkent. Denk hierbij aan ogen van personen of dieren, maar ook helmen van motorrijders en cockpits van vliegtuigen. Daarnaast heeft de R8 een Pre-Shooting functionaliteit waarmee de camera al beelden vastlegt voordat jij op de knop hebt gedrukt. Hoe dit in de praktijk werkt lees je verderop in deze review. Ik heb dit namelijk in de praktijk getest bij het fotograferen van ijsvogels.


De Canon EOS R8 met de 24-50mm kitlens, een ontzettend compacte en lichte combinatie

Voor en nadelen van de Canon EOS R8 systeemcamera

βœ“ Veel waarde voor je geld
βœ“ Met 461 gram super licht
βœ“ Hoogwaardige fullframe sensor met 24.2 megapixels
βœ“ Supersnelle autofocus met eye-autofocus
βœ“ Flexibele zones die je zelf kan instellen
βœ“ Schiet tot 40 beelden per seconde met de elektronische sluiter
βœ“ Schiet tot 30 beelden per seconde in de RAW burst mode met 0,5 seconden pre-shot opname
βœ“ Schiet tot 6 beelden per seconde met de mechanische sluiter
βœ“ Robuust ontwerp (Stof- en spatwaterdicht)
βœ“ 4K video opname mogelijkheden (met Canon Log 3 beeldprofielen)
βœ“ Volledig kantelbaar scherm
βœ“ Middels de Canon EF-EOS R Adapter kan je ook Canon EF spiegelreflexcamera lenzen gebruiken
βœ“ Gebruikt de welbekende Canon LP-E17 accu
βœ— Geen 5-assige beeldstabilisatie (reden waarom hij licht is)
βœ— Slechts 1 SD kaartslot en maakt geen gebruik van snelle geheugenkaarten (bv CFexpress Type B). Tip: maak gebruik van een snelle SD-kaart.
βœ— De Pre-Shooting functie kan je niet standaard aanzetten. Gaat de camera uit? Dan moet je het opnieuw even activeren.
βœ— Accu gaat slechts 220 beelden mee (reden waarom hij licht is)
βœ— Wat kleinere knoppen aan de achterkant

Awards gewonnen door de Canon EOS R8:

βœ“ TIPA 2023: Beste geavanceerde full frame camera
βœ“ Zoom.nl Diamond Awards 2023

Schiet tot maar liefst 40 beelden per seconde

De Canon EOS R8 kenmerkt zich voornamelijk door zijn supersnelle autofocus in combinatie met flinke burst mogelijkheden. Dit autofocussysteem is overgenomen van de Canon EOS R6 mark II en is ideaal voor sport en natuurfotografen. Maak je namelijk gebruik van de elektronische sluiter? Dan schiet je tot maar liefst 40 beelden per seconde. Ideaal om bijvoorbeeld wildlife, zoals vogels, vast te leggen! Daarnaast is de EOS R8 ook uitgerust met een zogenaamde RAW-burst modus. In deze stand schiet je 30 RAW beelden per seconde, maar maakt de camera ook een aantal beelden (15) voordat jij op de opnameknop hebt gedrukt! De camera heeft namelijk een ingebouwde pre-shooting modus waarmee de camera 0,5 seconde voordat jij op de knop drukt al opnames maakt. Hierdoor mis jij echt geen moment meer en krijg jij die vogel (of ander onderwerp) perfect op de foto! Ik was vooral erg benieuwd naar deze functie en heb dit uitvoerig getest. Vaak ben je als natuurfotograaf namelijk net iets te laat bent met drukken (bv wanneer de vogel net is gevlogen). Middels deze functie lever je wel wat snelheid in (van 40 naar 30 beelden per seconde), maar legt de camera ook beelden vast net voor het moment dat jij afdrukt. Ideaal! Verderop in deze review lees je mijn ervaringen met voorbeeldfoto's.

Super snelle autofocus dankzij Dual Pixel CMOS AF II

Kijken wij naar het autofocussysteem, dan zien wij hetzelfde Dual Pixel CMOS AF II autofocus systeem uit de Canon EOS R6 mark II. Dit systeem maakt gebruik van Deep Learning AI- en iTR AF-technologie waardoor de camera razendsnel onderwerpen weet te herkennen om hier vervolgens op scherp te stellen. Zo kan de R8 automatisch mensen (lichaam of gezicht), dieren (vogels, katten, honden en paarden) Γ©n voertuigen (auto's, treinen en vliegtuigen) herkennen. Persoonlijk vind ik dit echt een ideale mogelijkheid omdat de camera zelf razendsnel de scherpte op de plek legt en jij je bezig kan houden met de compositie van de foto. En het mooie is dat dit zowel werkt bij fotografie als het maken van video-opnamen.


De fullframe sensor van de Canon EOS R8

Wat kan de Canon EOS R8 automatisch herkennen?

  • Lichaam van persoon
  • Gezicht van persoon
  • Oog van persoon
  • Honden
  • Katten
  • Vogels
  • Paarden
  • Raceauto's
  • Motoren
  • Vliegtuigen
  • Treinen

Veel videomogelijkheden

Zoek je een lichte fullframe systeemcamera om mee te filmen? Dan is de EOS R8 echt iets voor jou. Met de R8 beschik je namelijk over 4K videomogelijkheden in 60P. Daarnaast beschik je over Canon Log-3 kleurprofielen waardoor je in de nabewerking helemaal los kan gaan. Film je liever slowmotion video's? Ook dit is mogelijk in de Full-HD stand met 180 frames per seconde. Wat verder super handig is, is de burst mode voor video. Zo neemt de camera, net zoals in de burst mode bij fotografie, een aantal seconde voordat jij op de opnameknop drukt al op. Hierdoor heb jij toch het juiste beeld te pakken, zelfs als je net te laat bent met het starten van de opname. Ideaal!

Specificaties van de Canon EOS R8

Eigenschap Canon EOS R8
Introductiejaar 2023
Lensvatting Canon RF
Sensor Fullframe
Resolutie sensor 24.2 megapixel
Maximale video resolutie 4K 60p met oversampling van 6K | Full HD (180P)
Maximale video opnametijd 2 uur
Maximale ISO waarden 100-204.800
Processor DIGIC X
Aantal beelden per seconde 40 (elektronische sluiter) / 6 (mechanische sluiter) / 30 (RAW burst met 0,5 sec vooropname)
Aantal autofocuspunten 4.897
Realtime eyetracking Ja, lichaam, gezicht, oog, dier+, voertuig+
Beeldstabilisatie Enkel bij video middels Movie Digital IS
Type scherm Volledig kantelbaar
Aantal pixels scherm 1.62 miljoen
Zoeker OLED-zoeker met 2.36 miljoen dots
Geheugen opslag 1 x SD (UHS-II, maximaal 299 MB per seconde)
Wifi Ja, 2.4 ghz
Bluetooth Ja, v4.2
GPS Nee
Accu LP-E17, 220 beelden
Gewicht (incl accu en geheugenkaart) 461 gram
Afmetingen (bxhxd) 132.5 x 86.1 x 70mm
Advies verkoopprijs €1819
Meer informatie Alle specificaties van de Canon EOS R8



Wat zijn de verschillen tussen de Canon EOS R8, de Canon EOS R6 mark II en de Canon EOS RP

Zowel de Canon EOS R8, als de R6 mark II als de RP zijn fullframe systeemcamera's. Maar wat is precies het verschil tussen deze drie Canon systeemcamera's? Eigenlijk kan je de Canon EOS R8 zien als de snellere en verbeterde versie van de Canon EOS RP. Zo schiet de R8 veel meer beelden per seconde (40 vs 5) en heeft de R8 betere videomogelijkheden. Daarnaast de ook de autofocus van de R8 een stuk beter geworden, zo herkent de camera automatisch mensen (lichaam of hoofd), dieren en voertuigen. Iets dat de EOS RP niet kan. Vergelijken wij de Canon EOS R8 met de Canon EOS R6 mark II dan zien wij ook wat verschillen. Zo beschikt de Canon EOS R8 over slechts 1 geheugenkaart-slot waar de Canon EOS R6 mark II er over 2 beschikt. Verder heeft de R8 geen 5-assige beeldstabilisatie, iets dat de R6 mark II wel heeft. Eigenlijk kan je dus zeggen dat de R6 mark II weer de grotere broer van de R6 mark II is. Wel heeft de de Canon EOS R8 een ontzettend groot voordeel ten opzichte van de R6 mark II. Zo is de R8 het meest compact met met zijn 461 gram de lichtste systeemcamera van de drie. De Canon EOS R8 is dan ook een ideale aanvulling voor de professionele fotograaf of een ideale step-up voor de serieuze amateur. Wil je meer verschillen tussen deze drie camera's zien? In onderstaand overzicht heb ik de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet. Wil je meer weten? Lees dan mijn uitgebreide vergelijking.

De canon EOS R8 vs canon EOS R6 mark II vs Canon EOS RP

Eigenschap Canon EOS R8 Canon EOS R6 mark II Canon EOS RP
Resolutie sensor Fullframe, 24.2 megapixel Fullframe, 24.2 megapixel Fullframe, 26.2 megapixel
Maximale video resolutie 4K 60p met oversampling van 6K | Full HD (180P) 4K 60p met volledige sensorbreedte en oversampling van 6K ProRes RAW (middels externe opslag) | Full HD (180P) 4K 25p | Full HD (60P)
Maximale video opnametijd 2 uur 6 uur 29 min en 59 sec
Aantal beelden per seconde 40 (elektronische sluiter) / 6 (mechanische sluiter) / 30 (RAW burst met 0,5 sec vooropname) 40 (elektronische sluiter) / 12 (mechanische sluiter) / 30 (RAW burst met 0,3 of 0,5 sec vooropname) 5
Realtime eyetracking Ja, lichaam, gezicht, oog, dier+, voertuig+ Ja, lichaam, gezicht, oog, dier+, voertuig+ Ja, algemene oogdetectie
Beeldstabilisatie Enkel bij video middels Movie Digital IS Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie Enkel bij video middels Movie Digital IS
Geheugen opslag 1 x SD (UHS-II) 2 x SD (UHS-II) 1 x SD (UHS-II)
Accu LP-E17, 220 beelden LP-E6NH, 450 beelden LP-E17, 250 beelden
Gewicht (incl accu en geheugenkaart) 461 gram 670 gram 485 gram
Afmetingen (bxhxd) 132.5 x 86.1 x 70mm 138.4 x 98.4 x 88.4mm 132.5 x 85 x 70mm
Advies verkoopprijs €1819 €2929 €1199
Meer informatie Alle specificaties van de Canon EOS R8 Alle specificaties van de Canon EOS R6 mark II Alle specificaties van de Canon EOS RP

De bouw van de Canon EOS R8

Als je de Canon R8 voor het eerst in je handen hebt valt meteen op hoe licht deze systeemcamera is. Door het gewicht lijkt het alsof je een plastic camera in je handen hebt, echter is de behuizing van de Canon EOS R8 voornamelijk gemaakt van magnesiumlegering. Hierdoor is de camera stof- en spatwaterdicht en hoef jij je geen zorgen te maken als je wordt overvallen door een plotselinge regenbui. Wel is het aan te raden om niet in de volle regen te fotograferen omdat de behuizing van de camera ook gebruik maakt van polycarbonaathars met glasvezel. Hij heeft dus geen volledige weatherseal zoals de R6 mark II. Maar daar is ook het gewicht en de prijs naar. En om eerlijk te zijn schiet je vaak toch niet in de volle regen en is dit ook eenvoudig op te lossen met een goede regenhoes.


De bouw van de Canon EOS R8

De knoppen op de Canon EOS R8

De knoppen van de Canon EOS R8 zitten op logische plekken, helemaal als je al eerder met een Canon spiegelreflexcamera of systeemcamera hebt gewerkt. Zo vinden wij aan de achterkant onder andere de welbekende menu knop, de AF-on knop (voor als je back-button autofocus gebruikt), de Q knop naar het snel menu en uiteraard de play en prullenbak knop. Wel moet ik bekennen dat ik best grote handen heb en dat de knoppen kleiner zijn dan de knoppen op bv de Canon EOS R5 (mijn eigen camera). Hierdoor was het soms even wennen en zoeken, echter was dit na uurtje al weer routine. Daarnaast kan je ook het touchscreen gebruiken om je autofocuspunt te verplaatsen. Iets dat super snel en blindelings werkt! Wil je trouwens iets meer grip? Dan kan je de Canon EG-E1 extension grip onderop de camera schroeven. Hierdoor wordt de camera iets hoger (en zwaarder) en ligt hij bij grote handen net iets lekkerder in de hand. Zelf had ik deze grip ook altijd op mijn EOS RP zitten waardoor hij net wat lekkerder in mijn hand lag. Een aanrader voor fotografen met grotere handen.

canon eos r8 achterkant

De achterkant van de Canon EOS R8

Bovenop de Canon EOS R8 vinden wij ook de welbekende Canon knoppen. Zo vind je hier onder andere het instelwiel met alle camera standen, instelknoppen voor diafragma en sluitertijden en uiteraard de ontspanknop. Daarnaast heeft Canon voor videografen een foto/video schakelaar aan de linkerkant toegevoegd. Hierdoor kan je ontzettend snel schakelen tussen de foto en video stand, zonder het menu in te duiken. Daarnaast zit er ook een dedicated start/stop knop op de bovenkant van de R8 waardoor je snel de video kan starten en stoppen.

canon eos r8 bovenkant

De knoppen bovenop de Canon EOS R8

In de doos

De Canon EOS R8 wordt met de gebruikelijke zaken meegeleverd. Zo zit er een flinke handleiding bij (in teveel talen) waarin uitgelegd wordt hoe de R8 in basis werkt. Verder krijg je er een strap (nekriem) bij en zit er een bodydop op de camera zodat deze beschermd is tegen stof. Als laatste zit er een losse acculader bij en uiteraard een accu (de compacte LP-E17 accu. Persoonlijk vind ik het hebben van een losse lader een groot voordeel versus het opladen in de camera (zoals bij Sony camera’s). Je kan namelijk accu’s opladen terwijl je zelf met de camera op pad gaat. Daarnaast is het goed om te weten dat de LP-E17 zo'n 200-250 foto's mee gaat. Hij is namelijk erg compact en licht en in de praktijk schiet je hem best snel leeg. Om deze reden kan ik je zeker aanraden om meteen een extra accu bij de camera te kopen. Dan weet je zeker dat je niet zonder stroom komt te zitten als je op pad gaat.


De Canon EOS R8 met meegeleverde accessoires

De Canon EOS R8 in gebruik

Toen de Canon EOS R8 uitkwam werd ik door Canon uitgenodigd om deze camera in Amstelveen te testen. Dit was op het hoofdkantoor van Canon en hier kon ik de eerste beelden met de camera schieten. Wat ik toen al kon vastleggen beloofde veel, maar uiteraard wilde ik de camera zo snel mogelijk mee de natuur in nemen! Vooral de Pre-Shooting functie trok mijn aandacht, zou dit de oplossing zijn voor het missen van actiemomenten? In mei 2023 was het eindelijk zover. Canon had een model beschikbaar die ik mocht lenen. Eindelijk kon ik de camera testen! Tezamen met de Canon RF 24-50mm kitlens, de lichte RF 100-400mm en mijn eigen lenzen (de Canon EF 500mm f4) ben ik op pad gegaan. Zo ben ik naar een plek gegaan waar ik goed ijsvogels kon fotograferen en heb ik de camera meegenomen op tripjes naar de tulpenvelden. Daarnaast ben ik ook nog een dagje naar Schiphol gegaan om te kijken hoe de voertuig-detectie functie werkt. De R8 kan namelijk ook automatisch voertuigen, zoals vliegtuigen, herkennen! Ik heb echt volle bak genoten van deze Canon systeemcamera en hieronder vind je mijn bevindingen, uiteraard met voorbeeldfoto’s. Alle foto’s zijn in RAW geschoten en nabewerkt in Adobe Lightroom en DXO Pure RAW 3. Wil je zelf de kwaliteit beoordelen? Download dan hier een flink aantal RAW bestanden. Het is prima om deze bestanden te gebruiken om je eigen mening over de R8 te vormen, het is niet toegestaan om door mij gemaakte foto's voor andere doeleinden te gebruiken.


500mm | 1/2000 | f/5.6 | ISO 1000

De Pre-Shooting functie van de Canon EOS R8

Zoals eerder gezegd in deze R8 review was ik ontzettend benieuwd naar de Pre-Shooting functie van de R8. Dankzij deze functionaliteit schiet de camera namelijk al een aantal foto's voordat jij zelf op de ontspanknop hebt gedrukt. Om dit in de praktijk te testen heb ik de camera meegenomen naar een plek waar je goed ijsvogels kan fotograferen. En aangezien ijsvogels ontzettend snel zijn, en je als fotograaf daardoor met regelmaat net te laat bent, zou deze functionaliteit de ideale oplossing zijn! Eenmaal op locatie ben ik dan ook meteen los gegaan met het testen van de pre-shooting functie. Voordat ik meteen beelden laat zien, zal ik eerst de functie uitleggen. Deze werkt als volgt; standaard zal de camera gewoon beelden in een reeks achter elkaar schieten (zoals je gewend bent). De Pre-Shooting functie is een functie die je handmatig moet activeren via het menu (zie afbeelding). Je zet de camera in RAW burst mode waarna je ook de pre-shooting functie aan kan zetten. Nu zal de camera constant een buffer van foto's vastleggen, echter slaat hij deze pas op als jij zelf ook op de ontspanknop hebt gedrukt. De gebufferde foto's zal de camera, tezamen met de foto's die je zelf hebt geschoten, vastleggen in één groot bestand. Vervolgens zie je het punt waar je zelf hebt afgedrukt, maar kan je ook terug in de tijd want dat is de buffer die de camera zelf ook vastlegde. Eenmaal opgeslagen kan je één of meerdere beelden in de camera (of op de computer) selecteren en opslaan als nieuw RAW bestand. Ideaal, want nu kan je terug in de tijd! Goed om te weten. Zet je de camera uit? Dan zal de Canon EOS R8 weer terugkeren naar de standaard instelling. Oftewel, foto's achter elkaar schieten zonder Pre-Shooting. Wil je opnieuw gebruikmaken van Pre-Shooting? Dan moet je opnieuw het menu induiken. Wil je sneller toegang? Zet dan de functionaliteit onder een knop (zoals de M-Fn knop). Hierdoor kan je snel de Pre-Shooting functie aan en uitzetten.


Het menu waar je de Pre-Shooting functie aanzet

Zelf heb ik een flinke reeks beelden gemaakt middels de Pre-Shooting functie van de R8. Vooral van ijsvogels omdat deze nou eenmaal ontzettend snel zijn en ik soms net te laat was met reageren. Onderstaand een reeks die ik heb geschoten die ik heb ingeladen in Canon's Digital Photo Professional 4 fotobewerkingsprogramma. Zoals je ziet was ik net te laat met reageren, de ijsvogel was namelijk al van de tak omhoog gesprongen om het water in te gaan (zie onderstaande afbeelding waarbij een deel van de vleugels uit beeld zijn). Gelukkig kon ik dankzij de Pre-Shooting terug in de tijd! Het uiteindelijke beeld dat ik heb gekozen is precies wat ik wilde, namelijk een mooie ijsvogel in vlucht (zie tweede onderstaande afbeelding). Het selecteren van dit beeld ging heel eenvoudig via Canon's gratis Digital Photo Professional 4 programma. Maar uiteraard kan het ook in de camera zelf. Helaas ondersteunt Adobe Lightroom deze grote buffer bestanden (nog) niet, dus je zal de foto keuze via Canon's camera of software moeten maken. Eenmaal als nieuw RAW beeld opgeslagen kan je deze uiteraard wel inladen in Adobe Lightroom.


De reeks foto's die ik met de Pre-Shooting functie heb gemaakt, bekeken vanuit Canon's Digital Photo Professional 4 programma


Het gekozen beeld dat ik anders gemist had

Schiet tot 40 beelden per seconde met de Canon EOS R8

Naast de Pre-Shooting functie is de Canon EOS R8 ook ontzettend snel. Het is namelijk één van de snelste Canon camera die op dit moment te koop is. Zo is de R8 uitgerust met een krachtige DIGIC X processor én een vernieuwde Dual Pixel CMOS AF II autofocussysteem. Hierdoor schiet je 40 beelden per seconde bij gebruik van de elektronische sluiter en met oogherkenning! Dit is ideaal als je aan natuurfotografie of sportfotografie doet. Je kan namelijk eenvoudig een reeks beelden vastleggen waarna je het mooiste moment eruit pikt. Bij de ijsvogel heb ik zelf veelvuldig gebruik gemaakt van de snelheid van de R8. Vooral op de momenten dat de ijsvogels het water indoken kwam de snelheid goed tot zijn recht. Zo kon ik mooi het moment pakken waarop de ijsvogels het water uitkwamen. Uiteraard blijft dit wel lastig, je weet immers niet waar de ijsvogel het water induikt, maar dankzij de snelheid van de Canon EOS R8 kon ontzettend mooie beelden maken. Onderstaand een tweetal voorbeeldfoto's.


500mm | 1/2000 | f/5.6 | ISO 800


500mm | 1/2000 | f/5.6 | ISO 1000

Automatische oogdetectie met de Canon EOS R8

Een groot voordeel van de Canon EOS R8 is het vernieuwde Dual Pixel AF II autofocussysteem wat er voor zorgt dat de camera automatisch onderwerpen, zoals ogen, herkent. Hierdoor kan je ontzettend snel schakelen en leg je de scherpte eenvoudig op de juiste plek. Waar je voorheen het scherpstelpunt moest verplaatsen is dit vanaf nu met de R8 niet meer nodig. Je kijkt enkel hoe je het beeld wild kaderen en de camera zal zelf het oog herkennen en de scherpte op deze plek leggen. En de camera is zelfs zo slim dat hij linker en rechter ogen kan herkennen. Wil je enkel op het linkeroog scherpstellen? Dan kan je dit selecteren in het menu en de camera doet de rest! Ideaal! Zelf heb ik gebruik gemaakt van beide ogen (het maakte mij niet uit of links op rechts scherp was aangezien je vaak maar één oog van een vogel ziet). Onderstaand een foto van een gaai dankzij de automatische oogherkenning.


500mm | 1/1600 | f/4 | ISO 400

Voertuigdetectie met de Canon EOS R8

Naast ogen en gezichten kan de Canon EOS R8 ook voertuigen herkennen. Denk hierbij aan auto's, motoren, treinen en zelfs vliegtuigen. Om dit te testen heb ik de R8 tezamen met de RF 100-400mm meegenomen naar Schiphol om aankomende en vertrekkende vliegtuigen te fotograferen. De camera herkende de onderwerpen met gemak en wist zelfs de cockpit uit te lichten. Het vastleggen van vliegtuigen was nog nooit zo eenvoudig!


174mm | 1/125 | f/18 | ISO 100

canon eos r8 plus rf 100-400mm

De Canon EOS R8 + 100-400mm lens

Het scherm van de Canon EOS R8

Qua scherm is de Canon EOS R8 uitgerust met een volledig kantelbaar scherm. Dit is uiteraard ontzettend handig voor het maken van video's, maar ook bij het fotograferen is dit een grote uitkomst. Zo geeft je dit de mogelijkheid om eenvoudig te werken met hoge en lange standpunten, zonder je rug te verdraaien. Zo kan je dankzij het kantelbare scherm eenvoudig je beeld zien en stel je simpelweg scherp door op de het touchscreen te drukken waar je de scherpte wil hebben. De camera zal automatisch op dit punt scherpstellen en de foto maken. Ideaal! Zo heb ik de R8 meegenomen naar de bollenstreek en heb ik onderstaande foto gemaakt van een aantal tulpen in een tulpenveld. Heerlijk uit het kikkerperspectief!

Kijken we naar de beeldkwaliteit van het scherm, dan is deze vergelijkbaar zijn grotere broertje, de Canon EOS R6 mark II. Zo beschik je over 1.62 miljoen pixels waardoor je goed je uiteindelijke foto kan beoordelen op kleur en scherpte. Daarnaast is het scherm energie zuinig gemaakt zodat hij niet al teveel stroom verbruikt. In de praktijk is dit zeker te merken. Zo zal de camera, wanneer je deze even niet gebruikt, in een standby-stand schieten waardoor het scherm donkerder wordt. Hierdoor kan de camera veel stroom besparen waardoor jij uiteindelijk langer kan fotograferen op één acculading. En druk je de ontspanknop weer in? Dan zal het beeld weer helder worden zodat hij klaar is voor actie.


24mm | 1/800 | f/4.5 | ISO 250

Gebruik van de Canon EOS R8 met een lens-adapters

Ben jij, net zoals ik, een Canon fotograaf en heb je al flinke collectie EF lenzen? Wees gerust, deze kan je gewoon gebruiken op de R8 middels een zogenaamde RF mount adapter. Hiermee plaats je EF lenzen op de RF mount van de Canon EOS R8 met behoud van scherpte, snelheid, autofocus en beeldstabilisatie. Zelf heb ik diverse lenzen op de R8 gehad (bijvoorbeeld de Canon 100-400mm II en de Canon EF 500mm) en alles werkte zonder enige vertraging of kwaliteitsverlies. Heb je alleen ook veel EF-s lenzen? Hou er dan wel rekening mee dat een deel van je beeld gecropt wordt. Deze lenzen zijn namelijk gemaakt voor een kleinere sensor dan in de R8 zit. Je levert dus iets in qua resolutie maar je kan wel je oude lenzen blijven gebruiken. Onderstaande een foto welke ik met mijn oude Canon EF 500mm heb gemaakt.


500mm | 1/2000 | f/4 | ISO 640

Foto’s delen via de Canon CameraConnect app

Ben je onderweg of op vakantie en wil jij je foto’s delen? Maak dan gebruik van de Canon CameraConnect app. De Canon EOS R8 beschikt namelijk over Bluetooth en Wifi waardoor je foto’s eenvoudig naar je telefoon of tablet kan doorsturen. Verder kan je ook de camera vanaf afstand bedienen en zie je de live beelden op je telefoon. Ideaal als je bijvoorbeeld je camera vanuit een andere ruimte wilt bedienen. De gemaakte foto kan je vervolgens meteen op je telefoon opslaan waarna je hem eenvoudig kan delen op social media. Zelf vind ik dit ideaal omdat ik de gemaakte beelden direct op mijn telefoon kon bewerken (middels de Lightroom App) om vervolgens op mijn Instagram profiel te delen. Wil je ook gebruik maken van de CameraConnect app? Download hem dan gratis in de Android App Store of Apple App store.

Meer voorbeeldfoto’s gemaakt met de Canon EOS R8

Lenzen voor de Canon EOS R8

De Canon EOS R8 beschikt over een zogenaamde RF mount waar op moment van schrijven meer dan 80 lenzen voor beschikbaar zijn. Maak je echter gebruik van de Canon EF-EOS R Adapter, dan kan je ook Canon EF spiegelreflexcamera lenzen gebruiken. Dit werkt in de praktijk super goed en geeft je de beschikking over meer dan 200 verschillende soorten lenzen. Of je nu op zoek bent naar een allround zoomlens, een portretlens of een telelens om vogels meer te fotograferen? Voor de EOS R8 is altijd een passende lens te vinden! In onderstaand overzicht heb ik populaire Canon RF lenzen voor je op een rijtje gezet.

Beste lenzen voor de Canon EOS R8

Model Uitgebracht Bereik Lichtsterkte Beeldstabilisatie Prijs Meer informatie
Canon RF 14-35mm f/4.0L IS USM 2021 14-35mm f/4.0 Ja €1.799 Meer informatie
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM 2022 15-30mm f/4.5 Ja €699 Meer informatie
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM 2023 24-50mm f/4.5 Ja €409 Meer informatie
Canon RF 24-105mm f/4-7.1L IS STM 2020 24-105mm f/4 Ja €450 Meer informatie
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM 2018 24-105mm f/4 Ja €950 Meer informatie
Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM 2019 24-70mm f/2.8 Ja €2.499 Meer informatie
Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM 2019 24-240mm f/4-6.3 Ja €929 Meer informatie
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM 2020 70-200mm f/4 Ja €1.899 Meer informatie
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM 2019 70-200mm f/2.8 Ja €2.699 Meer informatie
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USM 2021 100-400mm f/5.6 Ja €799 Meer informatie
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM 2019 100-500mm f/4.5 Ja €3.499 Meer informatie
Canon RF 16mm f/2.8 STM 2021 16mm f/2.8 Nee €350 Meer informatie
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STM 2022 24mm f/1.8 Ja €699 Meer informatie
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM 2018 35mm f/1.8 Ja €500 Meer informatie
Canon RF 50mm f/1.8 STM 2020 50mm f/1.8 Nee €250 Meer informatie
Canon RF 85mm F2.0 Macro IS STM 2020 85mm f/2 Ja €679 Meer informatie
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM 2021 100mm f/2.8 Nee €1.499 Meer informatie
Canon RF 135mm f/1.8L IS USM 2022 135mm f/1.8 Ja €2.899 Meer informatie
Canon RF 600mm f/11 IS STM 2021 600mm f/11 Ja €829 Meer informatie
Canon RF 800mm f/11 IS STM 2021 800mm f/11 Ja €1.099 Meer informatie
Canon EF RF mount adapter 2018 nvt nvt Nee €110 Meer informatie
Canon EF RF mount adapter met control ring 2018 nvt nvt Nee €220 Meer informatie

Eindoordeel van de Canon EOS R8

Na uitvoerig met de Canon EOS R8 op pad te zijn geweest moet ik zeggen dat het een hele fijne en lichte systeemcamera is. Vooral het gewicht icm de fullframe sensor, zijn snelheid (40 beelden per seconde) en de Pre-Shooting functie maken dit een hele fijne systeemcamera. De R8 is in mijn optiek de perfecte camera voor wildlife en actiefotografen die rond de €1900 willen uitgeven. Zijn er dan geen minpunten? Jawel, zo is de accu wel erg beperkt in capaciteit, beschik je niet over 5-assige beeldstabilisatie en heb je maar één kaartslot. Maargoed, daardoor is de camera wel ontzettend licht en ontzettend goed geprijsd! Wil je toch meer accu-capaciteit, beeldstabilisatie en een 2e kaartslot? Kijk dan naar de grotere broer, de Canon EOS R6 mark II (lees hier mijn review over de R6 mk II). Maarja, dan ben je wel €1000 meer kwijt. Wil je dit niet? Dan is de Canon EOS R8 echt een goede camera! En als je simpelweg een aantal extra LP-E17 accu's aanschaft kan je eenvoudig een hele dag fotograferen. Daarnaast is het ook echt een fijne camera als je al veel EF lenzen hebt. Middels de Canon EF RF mount adapter kan je gewoon gebruik blijven maken van je huidige lenzen. Ideaal!

Extra tip

Wat heel goed werkt bij de Canon EOS R8 is Back Button Focus in combinatie met oogdetectie. Hier dit precies werkt lees je in dit artikel.

Canon EOS R8 kopen?

Wil jij de Canon EOS R8 systeemcamera kopen? Neem dan een kijkje bij een van onderstaande winkels waar hij te koop is:

Canon EOS R8 prijs geschiedenis

In onderstaand overzicht laat ik zien wat de prijshistorie van de Canon EOS R8 is. Dit overzicht kijkt 180 dagen terug en wordt iedere dag ge-update, maar omdat de camera pas net uit is is er nog niet veel data. Wil jij graag een melding ontvangen wanneer de camera in prijs is gezakt? Schrijf je dan gratis in voor updates. Ik zal je dan mailen wanneer de prijs is aangepast bij een van de webwinkels.

Prijs geschiedenis van Canon EOS R8 systeemcamera Body Zwart

Statistieken

Huidige prijs €1.799,00 22-04-2024
Hoogste prijs €1.799,00 3-11-2023
Laagste prijs €1.399,00 22-02-2024
Sinds 3-11-2023

Laatste prijsaanpassing

€1.799,00 4-04-2024
€1.649,00 3-04-2024
€1.599,00 7-03-2024
€1.399,00 22-02-2024
€1.599,00 17-02-2024
Meld je aan voor prijsdaling:
Zet een melding aan voor Canon EOS R8 systeemcamera Body Zwart - €1.799,00

Vragen over de Canon EOS R8?

Heb jij nog vragen over de Canon EOS R8? Of kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Laat dan berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

Hoeveel sterren geef jij deze review?

5 7 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

18 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Roel
3 Maanden geleden

Beste Thijs ik heb een vraagje aan je over de Canon R8. Ik wil weer overstappen naar Canon na een 3 jaar met de Sony RX10M4 te hebben gefotografeerd. Ik heb jaren met de Canon spiegelreflex gefotografeerd mij oog is gevallen op een Canon R8 of R7. Ik fotografeer veel Wildlife en Vogels.
Mijn eerste keuze zou zijn een R8 met een RF 100-400 gezien de R8 een full frame camera is. Mijn tweede keuze zou een R& met de RF 100-400 zijn. Dit omdat dit omgerekend 640mm zou zijn. Nu heb ik gelezen dat de R8 ook kan croppen wat dan betekent dat ik ook op de 640 mm zou uitkomen. Heb jij ervaring om de sensor te croppen(bijsnijden 1: 1,6) en hoeveel kwaliteit verlief heb ik dan te opzichte van de R7. Ik hoor het graag van je.

Roel
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Maanden geleden

Hi Thijs, dank voor het antwoord hier heb ik zeker wat aan.

Groet,

Roel

Martijn
10 Maanden geleden

Hi Thijs, mooie review! Ik ben op zoek naar mijn eerste systeemcamera, en dit is zeker helpend. Ik ben even benieuwd naar de batterijduur van 220 beelden; die begrijp ik niet helemaal. Stel dat je in burst mode 10 beelden per seconde schiet, ben je dan al na 22 foto’s door de batterij heen? Hoe werkt dat precies?

Als ik de review zo lees is het enige wat me aan het twijfelen maakt namelijk de batterijduur.

Edwin
11 Maanden geleden

Beste Thijs,
Inmiddels ben ik mij meer aan het verdiepen in fotografie middels het volgen van cursussen. Ik heb nu nog een Canon EOS 1000D. Maar ik merk dat die inmiddels wel wat oud geworden is. Ik kijk nu naar bijvoorbeeld de EOS R50, R8 of RP. Het gaat mij vooral om het fotograferen van natuur, wellicht wat dieren en mensen. Een camera om mee op pad te gaan. Ik vind het lastig om in te schatten welke camera ik nu nodig heb en waarmee ik de komende jaren aan de slag kan om wat ik tijdens de cursus leer in de praktijk te brengen. Qua kostenplaatje denk ik dat de RP een goede keuze kan zijn omdat die fullframe is, maar wel vriendelijker geprijsd is dan de R8. De R8 vind ik behoorlijk aan de prijs op dit moment. Anderzijds is de RP wellicht al iets ouder en zou een andere keuze dus verstandiger zijn. Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet. Mocht je een heel ander type camera in gedachten hebben, dan sta ik daar natuurlijk ook voor open.
Alvast veel dank!