Canon EOS R1 systeemcamera review

Door: Thijs Schouten
Waardering: 98/100 punten


De Canon EOS R1 systeemcamera, het nieuwe vlaggenschip van Canon!

De Canon EOS R1 is het lang verwachte vlaggenschip van Canon. De camera is speciaal ontwikkeld voor de professionele fotograaf en zit vol met de laatste technieken. Denk aan een hoogwaardige fullframe sensor met 24.2 megapixels, een super snel autofocus systeem dat gebruik maakt van een nieuw ‘nieuw Accelerated Capture imaging-platform', eye-control, pre-shooting, de mogelijkheid om tot 40 beelden per seconde vast te leggen én nog veel en veel meer! Daarnaast is de camera ook nog eens ontzettend robuust en kan hij tegen een stootje en tegen spatwater (zoals een regenbui). Het is dan ook niet gek dat veel fotografen lang uitkeken naar dit nieuwe topmodel van Canon! En ook ik kijk al lange tijd uit naar dit model! Zou het de opvolger zijn van mijn Canon EOS R5? Hier werk ik immers al weer flink wat jaartjes mee! In dit artikel leg ik je alles uit over de Canon EOS R1 en leg ik ook de verschillen uit tussen de Canon EOS R1, de Canon EOS R3 en de Canon EOS 1Dx mark III. Heb je na het lezen van deze review nog vragen? Laat dan zeker even een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.

canon eos r1 systeemcamera

Voor en nadelen van de Canon EOS R1

✓ Hoogwaardige fullframe sensor met 24.2 megapixels
✓ Supersnel autofocus systeem met onderwerp herkenning
✓ Nauwkeurige autofocus dankzij het nieuwe Cross Type AF-systeem
✓ Schiet tot 40 beelden per seconde met de elektronische sluiter
✓ Schiet tot 12 beelden per seconde met de elektronische sluiter
✓ Pre-shooting (schiet tot 20 beelden voordat je op de knop hebt gedrukt)
✓ 6K 60P video opname mogelijkheden
✓ People Priority functie waarbij de camera automatisch scherp stelt op de door jou geselecteerde persoon
✓ Action Priority functie waarbij de camera automatisch actieposities bij sport herkent en daarop scherpstelt
✓ Eye-control (met je oog bepaal je het scherpstelpunt)
✓ Ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie (tot 8.5 stops compensatie)
✓ Volledig kantelbaar scherm
✓ Middels de Canon EF-EOS R Adapter kan je ook Canon EF spiegelreflexcamera lenzen gebruiken
✓ Gebruikt de welbekende Canon LP-E19 accu (bekend uit de Canon 1Dx serie)
✓ Ruim 25% lichter dan de Canon EOS 1Dx mark III
✗ Heeft niet zoveel megapixels als bijvoorbeeld de Canon EOS R5 mark II
✗ Heeft helaas nog geen global shutter
✗ Kwaliteit mag wat kosten

Awards gewonnen door de Canon EOS R1:

Aangezien de Canon EOS R1 pas net op de markt is gekomen heeft hij nog geen awards gewonnen. Dit zal echter niet lang meer duren!

Waar te koop?

Canon Store CameraNu Kamera-Express Cameraland

Canon EOS R1, de systeemcamera voor de professionele fotograaf

Met de introductie van de Canon EOS R1 is er eindelijk een topmodel systeemcamera beschikbaar voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. Canon camera's met één cijfer in de naam, zoals de Canon EOS 1Dx mark III, zijn altijd de topmodellen binnen de Canon camera line-up geweest. Een opvallend kenmerk van deze camera's is de ingebouwde battery grip, die krachtigere accu's mogelijk maakt, zodat je langer kunt fotograferen. Dit is ideaal voor lange fotosessies! Daarnaast maakt de battery grip het gemakkelijker om in portretstand te fotograferen dankzij de extra knoppen.

Canon r1 lens verwisselen

In het verleden waren de Canon EOS 1D en de Canon EOS 1Dx, om deze redenen, ontzettend populair onder professionele gebruikers. Echter zijn de 1D spiegelreflexcamera's inmiddels zijn ingehaald door de modernere systeemcamera's, vooral op het gebied van autofocus. De autofocus is namelijk veel beter en sneller geworden! Om deze reden zijn veel 1D- gebruikers inmiddels al overgestapt op een ander model systeemcamera. Zelf heb ik bijvoorbeeld 4 jaar geleden mijn Canon EOS 1Dx mark II ingeruild voor een Canon EOS R5. Puur vanwege de super snelle autofocus (de mindere accuduur nam ik voor lief). Was er destijds een systeemcamera uit de 1-serie? Dan was ik logischerwijs direct naar dat model overgestapt. Echter was er tot nu toe nog geen systeemcamera in de 1-serie beschikbaar, enkel de Canon EOS R3 die toch minder megapixels heeft dan de EOS R5. Gelukkig is met de Canon EOS R1 nu eindelijk een échte opvolger voor de 1D-spiegelreflexcamera's op de markt gekomen! Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste specificaties van de Canon EOS R1. Na de opsomming van de specificaties ga ik dieper in op de belangrijkste kenmerken van de R1.

Specificaties van de Canon EOS R1 full frame systeemcamera

Eigenschap Canon EOS R1
Introductiejaar 2024
Lensvatting Canon RF
Sensor Fullframe (back-illuminated stacked)
Resolutie sensor 24.2 megapixel
Maximale video resolutie 6K 60p RAW
Maximale video opnametijd 6 uur
Maximale ISO waarden 50-409.600
Processor DIGIC X en DIGIC Accelerator
Autofocus systeem Dual Pixel Intelligent AF
Eye-control autofocussysteem Ja
Aantal beelden per seconde 40 (elektronische sluiter) / 12 (mechanische/ elektronische 1e-gordijnsluiter)
Maximaal aantal beelden per reeks JPEG: 500 beelden | RAW: 230 beelden
Pre-shooting Ja, tot 20 beelden (halve seconde wordt opgenomen)
Aantal autofocuspunten 4.368
Realtime eyetracking Ja, lichaam, gezicht, oog, dier+, voertuig+
Beeldstabilisatie Ja, tot 8.5 stops correctie
Type scherm Volledig kantelbaar
Aantal pixels scherm 2.1 miljoen
Zoeker OLED-zoeker met 9.44 miljoen dots
Geheugen opslag 2 x 2x CFexpress type B (max 2 TB per kaart)
Wifi Ja, 6 ghz
Ethernet Ja, 2.5 gbps
Bluetooth Ja, v5.3
GPS Ja
HDMI-uitgang Ja, type A
Accu LP-E16, 310 beelden
Capaciteit accu 1.330 beelden bij gebruik LCD
700 beelden bij gebruik zoeker
Materiaal behuizing Magnesiumlegering en polycarbonaat met glasvezel
Spatwater- en stofdicht Ja
Gewicht (incl accu en geheugenkaarten) 1.115 gram
Afmetingen (bxhxd) 157,6 x 149,5 x 87,3mm
Advies verkoopprijs €7.499
Meer informatie Alle specificaties van de Canon EOS R1


* Dit zijn nu nog pre-order prijzen. De camera kost €7.499 maar je moet een aanbetaling van €100 doen.

De autofocus van de Canon R1

Wat de Canon EOS R1 voornamelijk kenmerkt is de super snelle autofocus. Dankzij het nieuwe Accelerated Capture imaging-platform kan de EOS R1 nu nog sneller een onderwerp herkennen om er vervolgens op scherp te stellen. Dit platform werkt als volgt. Dankzij de bestaande DIGIC X processor én de nieuwe DIGIC Accelerator processor kan de camera ontzettend veel gegevens verwerken. Daarnaast zit er nu AI (deeplearning artificial intelligence) in de camera waardoor de camera zelf kan leren wat er voor jouw lens staat waarna hij erop gaat scherpstellen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je sneller een onderwerp scherp in beeld zal krijgen én dat hij ook het onderwerp goed (scherp) kan blijven volgen. Het uiteindelijke resultaat is een super scherp beeld!

Dual Pixel Intelligent AF

Naast het nieuwe imaging-platform is de Canon R1 ook uitgerust met een nieuwe autofocussysteem, namelijk het Dual Pixel Intelligent AF systeem. Doordat de processor in de camera krachtiger is dan ooit tevoren heeft Canon dit nieuwe autofocussysteem kunnen ontwikkelen. Het mooie is dat de camera nu nauwkeuriger onderwerpen kan herkennen. Denk hierbij aan gezichten (ook door bijvoorbeeld helmen of planten heen), bovenlichamen en de camera kan zelfs obstakels of andere spelers vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het voetbalveld, mocht er een andere speler door je beeld heen lopen, dan zal de camera toch de scherpstelling op de juiste persoon houden. Wat verder ontzettend gaaf is, is de nieuwe ‘Action Priority' modus. In deze stand herkent de camera automatisch actieposities bij diverse sporten (basketbal, voetbal en volleybal), waarbij het hoofdonderwerp in snelle situaties wordt gevolgd en het belangrijkste actiemoment wordt vastgelegd. Hierdoor zorgt de camera er dus voor dat het hoofdonderwerp altijd scherp in beeld komt! Aan het einde van deze R1 review heb ik een video van Jared Polin geplaatst waarin hij deze techniek laat zien. Daarnaast laat hij ook zien hoe snel de R1 kan scherpstellen. Zeker het kijken waard!

Wat ook ontzettend gaaf is, is dat de EOS R1 is uitgerust met een People Priority stand. In deze stand kan je een persoon in de camera registeren (in totaal 10 personen) waarna de camera altijd het onderwerp scherp in beeld zal brengen. Ideaal als je bijvoorbeeld langs het voetbalveld een bepaalde speler (zeg Messi 😉 ) scherp in beeld wilt krijgen. De camera zal constant op zoek gaan naar de geselecteerde speler en zal erop scherpstellen, zelfs als er anderen door het beeld lopen! Zelf ben ik ontzettend benieuwd naar deze functie. Helaas is het nog niet beschikbaar voor natuur onderwerpen (zoals vogels), maar wie weet dat dat ooit nog gaat komen!

Wat kan de Canon EOS R1 automatisch herkennen?

  • Lichaam van persoon
  • Hoofd van persoon
  • Gezicht van persoon
  • Oog van persoon
  • People Priority*
  • Action Priority / Sport**
  • Honden
  • Katten
  • Vogels
  • Raceauto's
  • Motoren
  • Vliegtuigen

* Je kan een persoon registreren waarna de camera hierop zal blijven scherpstellen
** Herkent automatisch actieposities bij basketbal, voetbal en volleybal, waarbij het hoofdonderwerp in snelle situaties wordt gevolgd en het belangrijkste actiemoment wordt vastgelegd.

canon eos r1 systeemcamera body

Het Cross Type AF-systeem van de Canon EOS R1

Ook nieuw in de Canon EOS R1 is het nieuwe Cross Type Autofocus-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de camera juist preciezer en nauwkeuriger op het onderwerp zal scherpstellen. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen door een tennisnet. Hierbij worden kleinere onderwerpen geselecteerd en wordt scherpgesteld op verticale details wanneer horizontale details ontbreken in het scherpstel-gebied. Deze nieuwe technologie is een primeur voor Canon en vereist een volledig nieuwe configuratie van de Dual Pixel CMOS AF-sensor. Zo heeft Canon de individuele Gb-pupil-verdelingen van pixels 90 graden gedraaid om gevoeligheid voor autofocus langs zowel de verticale als horizontale as van de sensor te bieden. Beetje technisch, maar het zorgt voor snelle en nauwkeurige resultaten. Oftewel, de camera kan nog beter en nauwkeuriger scherpstellen zodat jij een scherpe foto hebt.

canon r1 sample image

De Pre-Shooting functie van de Canon EOS R1

De Canon EOS R1 is uitgerust met een zogenaamde Pre-Shooting functie. Deze functie kennen wij al uit de Canon EOS R8 en geeft je de mogelijkheid beelden vast te leggen voordat je op de knop hebt gedrukt. Het werkt als volgt; standaard zal de camera gewoon beelden in een reeks achter elkaar schieten (zoals je gewend bent). De Pre-Shooting functie is een functie die je handmatig moet activeren via het menu. Je zet de camera in RAW burst mode waarna je ook de pre-shooting functie aan kan zetten. Nu zal de camera constant een buffer van foto's vastleggen (een halve seconde, lees 20 beelden), echter slaat hij deze pas op als jij zelf ook op de ontspanknop hebt gedrukt. De gebufferde foto's zal de camera, tezamen met de foto's die je zelf hebt geschoten, vastleggen in één groot bestand. Vervolgens zie je het punt waar je zelf hebt afgedrukt, maar kan je ook terug in de tijd want dat is de buffer die de camera zelf ook vastlegde. Eenmaal opgeslagen kan je één of meerdere beelden in de camera (of op de computer) selecteren en opslaan als nieuw RAW bestand. Ideaal, want nu kan je terug in de tijd! Handig als je bijvoorbeeld net de actie hebt gemist! Zelf was ik bij het testen van de R8 ontzettend onder de indruk van deze functie. In mijn optiek is het dan ook echt een waarde volle aanvulling voor de Canon EOS R1!

De eye-control functie van de Canon EOS R1

Wat ontzettend handig is, is dat de Canon EOS R1 is uitgerust met een Eye-Control functie. Deze kennen wij al uit de Canon EOS R3 en geeft je de mogelijkheid om met je oog het scherpstelpunt te bepalen. Je kijkt simpelweg door de zoeker naar het onderwerp waarop je wilt scherpstellen, en de camera zal het scherpstelpunt verleggen. Deze functie heb ik destijds al getest bij de Canon EOS R3 en vond ik zelf erg handig. Wel was het systeem bij de R3 niet altijd even snel, maar daar heeft Canon bij de R1 gelukkig rekening mee gehouden. Zo is het oog systeem in de EOS R1 een stuk sneller geworden waardoor je nu twee keer zo snel kan scherpstellen in vergelijking tot de R3.

Nieuwe high-speed beeldsensoren

Waar veel fotografen op hoopte was dat de R1 was uitgerust met een nieuwe Global Shutter. Met dit nieuwe type sluiter, waar Canon ook aan werkt, heb je namelijk geen last meer van het rolling shutter effect. Het rolling shutter effect is een vervorming die optreedt bij snelle bewegingen of trillingen in video's of foto's, doordat de beeldsensor niet het hele beeld in één keer vastlegt, maar van boven naar beneden scant. Denk hierbij aan het fotograferen van een golfer terwijl hij een bal weg slaat. De golfclub zal vervormen, zie onderstaande foto.

Rolling shutter probleem bij oudere systeemcamera's


canon eos r1 rolling shutter

Het rolling shutter effect is verleden tijd met de Canon EOS R1


De Canon EOS R1 is helaas niet uitgerust met een nieuwe Global Shutter, echter heeft Canon de R1 wel uitgerust met nieuwe high-speed beeldsensoren. Deze zorgen voor hogere opnamesnelheden en snellere sensor uitlezing waardoor je vrijwel geen last meer hebt van het rolling shutter effect. Canon geeft aan dat, dankzij deze nieuwe sensoren, het rolling shutter effect met 40% is verminderd in vergelijking tot de EOS R3. In de praktijk komt het er zelfs op neer dat het rolling shutter effect op hetzelfde niveau komt als de mechanische sluiter in de EOS-1D X Mark III! Ideaal als je veel sport of actie vastlegt!

sport canon r1

Veel videomogelijkheden

Naast fotografie is de Canon EOS R1 perfect te gebruiken voor het opnemen van video's. Zo beschik je over een 4K video-resolutie met 60P. En wil je graag slowmotion beelden maken? Ook dit kan met de Canon EOS R1! De camera kan namelijk in 2K tot maar liefst 240 frames per seconde opnemen. Ideaal voor mooie en vloeiende slowmotion beelden. Daarnaast is de systeemcamera uitgerust met veel gamma-profielen, waaronder Canon Log 2/3, Canon 709, PQ en Hybrid Log Gamma (HLG). En uiteraard is de R1 ook uitgerust met een 4 kanaals 24-bit microfoon ingang zodat je ook meteen goed geluid kan opnemen bij jouw video.

Verbeterde beeldkwaliteit

Naast een indrukwekkende autofocus heeft Canon de EOS R1 ook uitgerust met geavanceerde beeldruisonderdrukkingstechnologie (leuk woord voor galgje). Deze techniek is al terug te vinden in computer-software programma's (zoals DXO PureRaw of Topaz Labs), maar Canon heeft deze techniek nu ook in de camera geïntegreerd! In de praktijk komt het er op neer dat de camera automatisch JPEG en HEIF bestanden zal corrigeren op ruis waardoor je mooiere beelden krijgt. Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik altijd in RAW fotografeer waardoor je het maximale uit een beeld kan halen. Zelf zou ik deze functie dan ook niet heel veel gebruiken, echter is het wel handig als je even snel een foto wilt doorsturen (je pakt dan vaker een JPEG bestand).

Eenvoudige bediening

Waar Canon al jaren in uitblinkt is de eenvoudige bediening van haar camera's. En ook de Canon EOS R1 zit weer goed in elkaar. Heb je eerder gewerkt met een 1D-serie camera? Dan zal je merken dat alle knoppen op dezelfde plek zitten. Verder zijn er ook weer meerdere knoppen die je zelf kan instellen waardoor je altijd snel toegang hebt tot jouw favoriete functies. Daarnaast is er nu een kantelbaar scherm aan toegevoegd zodat je ook uit hoeken eenvoudiger kan fotograferen. Zelf vind ik dit echt ideaal omdat ik vaak graag uit een laag standpunt fotografeer. En dankzij het kantelbare scherm heb ik nu geen hoekzoeker meer nodig, ideaal!

Dubbel cardslot

Qua geheugenkaarten maakt de Canon EOS R1 gebruik van CFexpress Type B kaarten. Deze kaarten zijn erg stabiel, kunnen tegen een stootje én zijn ontzettend snel. Zo kan je met de juiste kaart, zoals deze Angelbird, tot maar liefst 1600 MB per seconde wegschrijven. Ideaal voor het maken van grote reeksen foto's of video's. In totaal zitten er twee CFexpress Type B slots in deze camera waardoor je dus twee kaarten in de camera kan plaatsen.

Eenvoudige foto's delen

Ben jij op een shoot en moet je snel foto's delen naar het hoofdkantoor of naar de editor? Dan kan je dit op diverse manieren doen. Zo is de R1 uitgerust met super snel wifi (6 GHz), bluetooth en er zit zelfs een Ethernet aansluiting op de camera. Hierdoor kan je direct je beelden op een server wegzetten waardoor je collega's direct met de beelden aan de slag kunnen. Ideaal als er zo min mogelijk tijd tussen shoot en publicatie moet zitten! Daarnaast kan je uiteraard ook gebruik maken van de Canon Connect App waarmee je de camera op afstand kan bedienen.

achterkant canon eos r1

bovenkant canon eos r1

canon eos r1 geheugenkaarten

canon r1 weatherseal

De spatwater- en stofdichte behuizing van de Canon EOS R1


In de doos:

De Canon EOS R1 wordt geleverd met de volgende zaken:

canon r1 accessoires

  • De Canon EOS R1 body (logisch)
  • Een Eyecup (Type: ER-i)
  • Een schoenhoes (om je flitsschoen af te dekken tegen stof en water)
  • Camera cover (R-F-5 voor als je geen lens op de camera hebt zitten)
  • Een strap (ER-L1)
  • Een dubbele batterij lader (LC-E19, vergelijkbaar als met de R3 / 1Dx Mark III)
  • Een stroomkabel
  • Een accu (LP-E19, vergelijkbaar als met de R3 / 1Dx Mark III)
  • Een accu beschermkap
  • Een interface kabel (IFC-100U)
  • Een kabelbeschermer
  • Een handleiding
  • Canon EOS R1 voorbeeldfoto’s

    Onderstaand diverse voorbeeldfoto’s die ik vanuit Canon heb gekregen om te laten zien welke beelden je met de Canon EOS R1 kan maken. Zodra ik de camera zelf mee op pad heb genomen zal ik uiteraard mijn eigen beelden laten zien. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!

    Wat zijn de verschillen tussen de Canon EOS R1, de Canon EOS R3 en de Canon EOS 1Dx mark III?

    Omdat veel fotografen benieuwd zullen zijn naar de verschillen tussen de Canon EOS R1, de R3 en de 1Dx mark III heb ik deze hieronder op een rijtje gezet. Het grootste verschil zit hem in het autofocussyteem van de Canon EOS R1 systeemcamera. Deze maakt namelijk gebruik van het nieuwe nieuw Accelerated Capture imaging-platform waardoor de autofocus nog intelligenter is geworden (zie bovenstaande uitleg). Verder heeft de Canon EOS R1 ook de meeste opties, zoals pre-shooting, eye-control en super snel wifi. Wil je meer verschillen zien? Check dan onderstaande tabel. Hier heb ik de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet:

    canon eos r1 vs r3 vs 1dx mark iii

    Links de Canon EOS R1, in het midden de R3 en rechts de 1Dx mark III


    Belangrijkste verschillen tussen de Canon EOS R1, de Canon EOS R3 en de Canon EOS 1Dx mark III:

    Eigenschap Canon EOS R1 Canon EOS R3 Canon EOS 1Dx mark III
    Introductiejaar 2024 2021 2019
    Soort camera Systeemcamera Systeemcamera Spiegelreflexcamera
    Lens Mount Canon RF Canon RF Canon EF
    Sensor Fullframe Fullframe Fullframe
    Resolutie sensor 24,2 megapixel 24,1 megapixel 20,1 megapixel
    Type sensor Back-illuminated stacked CMOS-sensor Back-illuminated stacked CMOS-sensor Full frame CMOS
    Beeldprocessor DIGIC Accelerator en DIGIC X DIGIC X DIGIC X
    Autofocussysteem Dual Pixel Intelligent AF met Cross Type AF Dual Pixel CMOS AF II Dual Pixel CMOS AF
    Maximale foto resolutie 6000 x 4000 pixels 6000 x 4000 pixels 5472 x 3648 pixels
    Maximale video resolutie 6K 60p (6000 x 3164 pixels) 6K 60p (6000 x 3164 pixels) 5.5K 60p (3840 x 2160 pixels)
    Maximale video opnamesnelheid 240p in 2K 240p in Full-HD 120p in Full-HD
    Gamma profielen Canon Log 2/3, Canon 709, PQ, Hybrid Log Gamma (HLG), BT.709, C20 Canon Log 3 Canon Log 1/3
    Maximale ISO waarden 409.600 204.800 819.200
    Aantal beelden per seconde 12 met mechanische sluiter, 40 met elektronische sluiter 12 met mechanische sluiter, 30 met elektronische sluiter 16 met mechanische sluiter, 20 in liveview modus
    Pre-shooting Ja, tot 20 beelden (halve seconde wordt opgenomen) Nee Nee
    Eye Control AF Ja Ja Nee
    Aantal autofocuspunten 4.368 4.779 191
    AF-gevoeligheid -7.5 EV -7.5 EV -4 EV
    Onderwerpdetectie Lichaam, ogen, dieren+ en voertuigen+ Gezicht, ogen, dieren en voertuigen Mensen
    People Priority functie* Ja Nee Nee
    Action Priority functie** Ja Nee Nee
    Beeldstabilisatie Ja, 5 assig Ja, 5 assig Nee
    Kortste sluitertijd 1/64.000s 1/64.000s 1/8.000s
    Flitsen met elektronische sluiter Ja Ja n.v.t.
    Type scherm Volledig kantelbaar Volledig kantelbaar Vast
    Wifi en NFC Ja, 6 GHz Ja, 5 GHz Ja, 2.4 GHz
    GPS Ja Ja Ja
    Ethernet Ja Nee Ja
    Type accu LP-E19 LP-E19 LP-E19
    Capaciteit accu Ongeveer 1.330 foto’s Ongeveer 860 foto’s Ongeveer 2850 foto’s
    Gewicht 1100 gram 1015 gram 1250 gram
    Afmetingen (bxhxd) 157,6 x 149,5 x 87,3mm 150 x 142.6 x 87.2 mm 167.6 x 158 x 82.6mm
    Prijs op moment van schrijven: €7.499 €6.499 €6.999
    Meer informatie Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera

    * Je kan een persoon registreren waarna de camera hierop zal blijven scherpstellen
    ** Herkent automatisch actieposities bij basketbal, voetbal en volleybal, waarbij het hoofdonderwerp in snelle situaties wordt gevolgd en het belangrijkste actiemoment wordt vastgelegd.

    Meer weten over de verschillen tussen deze drie camera's? Lees dan mijn uitgebreide vergelijking.

    Ruime keuze aan lenzen

    De Canon EOS R1 beschikt over een zogenaamde RF mount. Deze mount is in 2018 speciaal ontwikkeld voor Canon R systeemcamera's en heeft als voordeel dat het dichter op de sensor van de camera zit. Doordat systeemcamera's, zoals de EOS R1, niet meer over een spiegelhuis beschikken kan de lens dichter op de sensor geplaatst worden. Het grote voordeel is dat de lenzen compacter gemaakt kunnen worden én over grotere elementen kunnen beschikken. Hierdoor krijg je lichtsterkere lenzen waarmee je mooiere beelden met onscherpe achtergronden kan schieten. Hieronder een kort overzicht met de beste lenzen voor de Canon EOS R1. Maak je echter nog gebruik van Canon EF lenzen? Geen probleem! Gebruik dan een Canon EF-EOS R Adapter om al je oude lenzen op jouw nieuwe R1 te gebruiken. Dit werkt in de praktijk super goed en geeft je de beschikking over meer dan 200 verschillende soorten lenzen.

    Canon RF lenzen

    Beste lenzen voor de Canon EOS R51

    Model Uitgebracht Bereik Lichtsterkte Beeldstabilisatie Prijs Meer informatie
    Canon RF 14-35mm f/4.0L IS USM 2021 14-35mm f/4.0 Ja €1.799 Meer informatie
    Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM 2019 15-35mm f/2.8 Ja €2.799 Meer informatie
    Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM 2018 24-105mm f/4 Ja €950 Meer informatie
    Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM 2019 24-70mm f/2.8 Ja €2.499 Meer informatie
    Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM 2019 24-240mm f/4-6.3 Ja €929 Meer informatie
    Canon RF 70-200mm f/4L IS USM 2020 70-200mm f/4 Ja €1.899 Meer informatie
    Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM 2019 70-200mm f/2.8 Ja €2.699 Meer informatie
    Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USM 2021 100-400mm f/5.6 Ja €799 Meer informatie
    Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM 2019 100-500mm f/4.5 Ja €3.499 Meer informatie
    Canon RF 16mm f/2.8 STM 2021 16mm f/2.8 Nee €350 Meer informatie
    Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STM 2022 24mm f/1.8 Ja €699 Meer informatie
    Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM 2018 35mm f/1.8 Ja €500 Meer informatie
    Canon RF 50mm f/1.2L USM 2018 50mm f/1.2 Nee €2.499 Meer informatie
    Canon RF 85mm F2.0 Macro IS STM 2020 85mm f/2 Ja €679 Meer informatie
    Canon RF 85mm F1.2L USM 2020 85mm f/1.2 Nee €3.499 Meer informatie
    Canon RF 85mm F1.2L USM DS 2019 85mm f/1.2 Nee €2.999 Meer informatie
    Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM 2021 100mm f/2.8 Nee €1.499 Meer informatie
    Canon RF 135mm f/1.8L IS USM 2022 135mm f/1.8 Ja €2.899 Meer informatie
    Canon RF 400mm f/2.8L IS USM 2021 400mm f/2.8 Ja €13.999 Meer informatie
    Canon RF 600mm f/4L IS STM 2021 600mm f/4 Ja €14.999 Meer informatie
    Canon RF 800mm f/5.6L IS USM 2022 800mm f/5.6 Ja €20.249 Meer informatie
    Canon RF 1200mm f/8.0L IS USM 2022 1200mm f/8 Ja €23.799 Meer informatie
    Canon EF RF mount adapter 2018 nvt nvt Nee €110 Meer informatie
    Canon EF RF mount adapter met control ring 2018 nvt nvt Nee €220 Meer informatie

    Wat schrijven anderen over de Canon EOS R1?

    Omdat de Camera pas net is uitgebracht is er nog niet veel over geschreven. Zodra er meer bekend is zal ik dit artikel aanvullen

    Mijn eigen review volgt zodra ik de Canon EOS R1 heb kunnen testen. Ik sta op de wachtlijst bij Canon, maar er zijn (helaas) meer fotografen die deze camera uitgebreid willen testen.

    Uitgebreide video over het autofocussysteem van de Canon EOS R1 door Jared Polin

    Uitgebreide video over de Canon EOS R1 van Gordon Laing

    Canon EOS R1 kopen?

    Wil jij de Canon EOS R1 systeemcamera kopen? De camera is vanaf nu te bestellen wordt medio november 2024 uitgeleverd. Bestellen kan via een van onderstaande winkels:

    Vragen over de Canon EOS R1?

    Heb jij nog vragen over de Canon EOS R1? Of kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Laat dan berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

    Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

    5 3 Stemmen
    Aantal sterren
    Aanmelden
    Bericht van

    0 Berichten
    Nieuwste
    Oudste
    Feedback
    Bekijk alle berichten