Canon EOS R1 aangekondigd

Canon EOS R1 aangekondigd

Door: Thijs Schouten | 15 mei 2024


Ontwikkeling van de Canon EOS R1

Eindelijk is het zover, na jaren wachten en speculeren heeft Canon vandaag aangekondigd dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van hun nieuwste vlaggenschip: de Canon EOS R1. Deze full-frame systeemcamera wordt het eerste topmodel binnen het EOS R System en zal in 2024 op de markt komen. De EOS R1 is het nieuwe topmodel en is speciaal ontworpen voor professionele fotografen en videografen. Canon belooft zowel de beeld- als videokwaliteit aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van het huidige topmodel, de Canon EOS R3. Heel veel details over deze camera zijn helaas nog niet bekend, maar wat Canon heeft aangekondigd heb ik dit nieuwsbericht voor je op een rijtje gezet.

Canon EOS R1 op komst

Canon EOS R1, het nieuwe topmodel van Canon

Met de komst van de Canon EOS R1 is er eindelijk een topmodel systeemcamera beschikbaar voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. Canon camera's met één cijfer in de naam, zoals voorheen de Canon EOS 1Dx mark III, zijn namelijk de topmodellen binnen de Canon camera line-up. Zo waren de Canon EOS 1D en de Canon EOS 1Dx zeer populaire spiegelreflexcamera onder professionele gebruikers, echter was er nog nooit eerder een systeemcamera uit de 1 serie uitgebracht. De Canon EOS R3 was tot op heden het top model, echter komt er nu een model boven te staan. De EOS R1! Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste specificaties van de Canon EOS R1 welke tot nu toe bekend zijn gemaakt.

Belangrijkste specificaties van de Canon EOS R1

  • Sensor: nieuwe fullframe CMOS-sensor
  • Beeldprocessor: DIGIC Accelerator en DIGIC X-processor
  • Autofocus: Verbeterde AF met deep learning-technologie
  • Functies: Action Priority-modus voor snelle bewegingen
  • Beeldkwaliteit: Geavanceerde beeldruisonderdrukking
  • Uitermate geschikt voor: actie, sport en wildlife fotografie

Nieuwe manier van beeldverwerking

De Canon EOS R1 introduceert een nieuw beeldverwerkingssysteem dat bestaat uit de innovatieve DIGIC Accelerator en de DIGIC X-processor. Samen met een nieuwe CMOS-sensor maakt dit systeem het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden te verwerken, wat leidt tot super snelle prestaties op het gebied van autofocus (AF) en andere functies. Dankzij deep learning-technologie herkent de camera snel en nauwkeurig onderwerpen, zelfs in drukke situaties zoals sportevenementen. Denk hierbij aan sporters op het veld. De camera kan zelf herkennen welk onderwerp het meest belangrijk is, zoals een voetballer die de bal heeft. Vervolgens zal de R1 de autofocus op dit onderwerp vasthouden zodat je als fotograaf altijd het juiste beeld maakt. Zelfs als er andere spelers door het beeld lopen! Persoonlijk lijkt mij dit een geweldige functie en ik ben dan ook ontzettend benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken.

Verbeterde AF Prestaties

  • Snelle en nauwkeurige onderwerpherkenning dankzij deep learning-technologie
  • “Action Priority” modus voor optimale tracking tijdens sportevenementen
  • Automatische selectie van hoofdonderwerp bij complexe acties zoals op een sportveld

Canon EOS R1 systeemcamera

De Canon EOS R1

Verbeterde beeldkwaliteit

Naast een indrukwekkende autofocus heeft Canon de EOS R1 ook uitgerust met geavanceerde beeldruisonderdrukkingstechnologie. Deze kennen wij van de computer-software programma's, maar Canon heeft deze techniek nu ook in de camera geïntegreerd, wat resulteert in scherpere en helderdere beelden, zelfs bij weinig licht. Hierdoor krijg je als gebruiker foto's met minder ruis. Ideaal! Of je de functionaliteit aan- of uit kan zetten is nog niet bekend. Net zoals of het bij enkel JPEG gaat werken of ook bij RAW. Persoonlijk denk ik dat deze functie voornamelijk gericht is op JPEG's en niet op RAW aangezien je bij RAW altijd over het meest pure beeld wil beschikken. Hoe het uiteindelijk gaat werken gaan wij zien.

Praktijktests en toekomstige ontwikkelingen

Momenteel is Canon bezig met praktijktests van de EOS R1 om te zorgen dat de camera voldoet aan de hoge eisen van professionals. Zo wordt de camera uitgebreid getest tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Zelf ga ik dan ook goed opletten op de beelden op TV, wie weet wordt de camera daar in het wild gespot! Verder heeft Canon, naast de aankondiging van de EOS R1, ook aangegeven dat ze blijft investeren in de uitbreiding van het EOS R System en de ontwikkeling van nieuwe RF-lenzen. De kans is dus groot dat er naast deze nieuwe systeemcamera ook andere nieuwe camera's en lenzen op de markt komen. Zodra er meer bekend is, zal ik dat op mijn site melden. Wil je op de hoogte blijven omtrent ontwikkelingen van de Canon EOS R1 en van andere camera's? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.


Canon Cashback

Hoef je niet per se het topmodel van Canon? Kijk dan eens naar de huidige Canon Lente Cashback.


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 1 Stem
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten