Foto apps


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 23 December 2021

Apps voor fotografen

In dit artikel zal ik mijn ervaringen delen omtrent diverse foto apps. Ik gebruik zelf een iPhone (iPhone X) voor het maken, bewerken en bekijken van foto's. Maar ik gebruik mijn iPhone ook voor andere toepassingen. Zo maak ik gebruik van diverse apps als ik op pad ga met mijn spiegelreflexcamera. Denk hierbij aan GPS apps, lichtmeters en nog veel meer. Omdat ik zelf enkel ervaring heb met apps voor iPhones is dit artikel voornamelijk geschreven voor iPhone apps. Sommige foto apps zijn echter ook beschikbaar voor Android toestellen. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen. Wil je mijn foto's zien die ik met diverse foto apps heb gemaakt, bekijk dan mijn iPhone portfolio.

Opbouw artikel

De volgende apps worden in dit artikel besproken:

1. Everyday
2. Sunseeker
3. Light Meter Free
4. Microstockr
5. Vogels van Nederland


Everyday

Prijs: € 3,49
Categorie: Maak elke dag een foto van jezelf
Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch en iPad
Grootte: 0.8 MB
Omschrijving
Met de Everyday app kan je elke dag een foto van jezelf (gezicht) maken. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heel gaaf. De Everyday app maakt namelijk een filmpje van iedere foto die je maakt met deze foto app. Hierdoor krijg je een filmpje van jouw gezicht door de loop van de tijd heen. Hoe meer foto's je maakt, des te langer de film. Een voorbeeld van mijn eigen filmpje vind je hieronder. Dit filmpje bevat 365 foto's (1 jaar Thijs). Om ervoor te zorgen dat je echt iedere dag een foto maakt, kan je de app zo instellen dat hij je herinnert een foto te maken. Hiervoor kan je zelf de frequentie en de tijdstippen aangeven.

ScreenshotsDownloaden


Sunseeker

Prijs: Gratis (lite versie)
Categorie: Bekijk de stand van de zon
Beschikbaar voor: iPhone en iPad
Grootte: 0.7 MB
Omschrijving
Sunseeker is een ideale foto app voor mensen die graag buiten fotograferen. Deze app geeft onder andere aan hoe laat de zon opkomt en neergaat. Daarnaast geeft deze foto app ook aan wat het pad van de zon is. Oftewel, waar komt hij op en waar gaat hij onder. Hierdoor kan je precies zien waar het licht naar toe gaat. Dit geeft je vervolgens de mogelijkheid om te werken met schaduwen en zonnestralen. Verder maakt Sunseeker gebruik van de ingebouwde GPS module. Hierdoor reageert hij op draaiing van jouw iPhone. Tenslotte heeft deze foto app ook een kaart (map) ingebouwd zodat je kan zien of de zon invloed heeft op het gebied waar jij je in bevindt.

ScreenshotsDownloaden


Lichtmeter app: Light Meter Free

Prijs: Gratis
Categorie: Meten van licht, instellen van jouw camera
Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch en iPad
Grootte: 3.0 MB
Omschrijving
Light Meter Free is een gratis lichtmeter app voor jouw iPhone, iPod Touch of iPad. De app geeft je de mogelijkheid om sluitertijden, diafragma waarden en ISO instellingen correct op elkaar af te stemmen in een bepaalde lichtsituatie. Om dit te berekenen gebruikt Light Meter Free de interne camera van jouw iOS apparaat. Hierdoor zou deze foto app in theorie een dure lichtmeter kunnen vervangen. Hoe gebruik je de app? Heel eenvoudig. Je kan de ISO waarden instellen en vervolgens kiezen voor Av (diafragma keuze) of Tv (sluitertijd keuze). Als je bijvoorbeeld in een bepaalde lichtsituatie (zie onderstaande screenshot) een ISO van 160 en een sluitertijd van 1/160 instelt, dan laat Light Meter Free zien dat je het beste diafragma F9 kan gebruiken. Deze lichtmeter app is naar mijn mening ideaal voor fotografen die veel in de studio werken of graag met een oude camera op pad gaan. Daarnaast geeft de app je ook inzicht in camera-instellingen, dus het kan voor iedere fotograaf leerzaam zijn. Omdat deze lichtmeter app gratis is, is het downloaden zeker de moeite waard.

Screenshots


Downloaden


Microstockr

Prijs: € 2,69 Gratis!
Categorie: Bijhouden van stockfotografie inkomsten
Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch en iPad
Grootte: 2.9 MB
Omschrijving
Microstockr is app die inzicht geeft wat je inkomsten zijn per stockbureau is als je aan stockfotografie (het online verkopen van foto's) doet. De app werkt zeer eenvoudig. Zo is er een hoofdmenu waarin je alle stocksites naar jouw keuze ziet. Hierbij zie je het totale inkomsten overzicht. Wanneer je de pagina ververst (met een swipe van boven naar beneden) laat de app nieuwe inkomsten zien in de vorm van een grijs blokje (zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld). Click je vervolgens op een stockbureau, dan laat de Microstockr app de laatste verkopen inclusief afbeelding zien. Microstockr is een must have foto app voor stockfotografen en ondersteund de volgende stockbureau's; Shutterstock, iStockphoto, Dreamstime, Fotolia, Depositphotos, 123rf, Pixmac, Bigstockphoto, Crestock, Canstockphoto, Yaymicro, Stockfresh, Panthermedia en Photaki.

Screenshots


Downloaden


Vogels van Nederland

Prijs: € 8,99
Categorie: Vogelgids
Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch en iPad
Grootte: 353 MB
Omschrijving
De Vogels van Nederland app is een zeer complete vogelgids. De app is in mijn optiek een must have voor iedere natuurfotograaf. Hij is allicht iets aan de dure kant ( € 8,99 ), maar daar krijg je wel veel voor terug. Zo bevat deze app meer dan 250 vogel soorten compleet met afbeeldingen, geluiden, beschrijvingen en leefgebieden. Verder kan je een vogel eenvoudig terugvinden door middel van de ‘vogelvinder'. Dit is een functie waarbij je snel zoekt op kenmerken van een vogel. Tenslotte bevat de Vogels van Nederland app ook de mogelijkheid om een waarnemingslijst bij te houden, zodat je precies kan bijhouden welke vogels jij al hebt gezien. Al met al een complete app waardoor je een papieren vogels gids voorgoed in de kast laat liggen.

ScreenshotsDownloaden

Afsluiting

Je bent aan het einde gekomen van mijn lijst met foto apps. Let wel, ik update deze lijst met enige regelmaat, dus blijf vooral terugkomen. Heb je zelf goede tips of vragen / opmerkingen? Plaats dan hieronder een bericht.

0 0 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

8 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
herman meijer
5 Jaren geleden

ik de ligtmeterfree app geinstaleerd. als ik het goed begrijp is deze app puur en alleen een lichtmeter…hij is niet geconnecteerd aan mijn i phone-camera.
Bijvoorbeeld: als ik een tegenlichtcorrectie wil toepassen of een portretopname met ( bijv) F 2.8 wil maken dan gaat dat niet. Als ik dit wil moet ik dan een andere app gebruiken of doe,ik iets niet goed.
bij voorbaad dank, Herman Meijer

Hans Mulders
8 Jaren geleden

Leuke en interessante site, Thijs. Weet jij of er ook een lichtmeter-app voor Android is?

Regie
9 Jaren geleden

Bedankt voor de zeer interessante info