Tuinvogeltelling 2023


Laatste update: 20 januari 2023

De Nationale Tuinvogeltelling gaat weer van start!

In het weekend van 27, 28 en 29 januari 2023 is het weer zover, de Nationale tuinvogeltelling 2023! Tijdens dit weekend tellen meer dan 150.000 mensen in een half uurtje alle vogels die ze in de tuin zien. Dit is niet alleen heel erg leuk om te doen, maar juist ook heel erg nuttig! Zo weten wij namelijk welke vogels in de winter gebruik maken van onze tuinen en leren wij hoe wij ze beter kunnen beschermen. Tel jij dit jaar, net zoals ik, mee? Vorig jaar hebben ruim 165.000 mensen de vogels in hun tuin geteld en hopelijk doen er dit jaar nog meer mensen mee. Hoe het precies werkt leg ik uit in dit artikel.


Het roodborstje stond vorig jaar op de 10e plek, op welke plek zal hij dit jaar staan?

Dit artikel bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Meedoen met de tuinvogeltelling
2. Tuinvogeltelling webapp
3. Tuinvogeltelling resultaten 2020-2022
4. Bijzondere soorten, ook in tuinen gespot!
5. Tips om meer vogels in je tuin te krijgen
6. Tuinvogels kijken
7. Vogels fotograferen

1. Meedoen met de tuinvogeltelling

Meedoen met de tuinvogeltelling is heel eenvoudig en uiteraard helemaal gratis. Het werkt als volgt:

1. Reserveer een half uurtje van je dag op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari.

2. Tel alle vogels die je in het half uurtje ziet. Tel enkel vogels die echt in je tuin of op je balkon zitten, overvliegende vogels tellen niet mee.
Tip 1: Vaak zijn vogels in de ochtend of aan het einde van de dag actief. Wil je meer zien? Doe dit dan in de ochtend of aan het einde van de dag
Tip 2: Schrijf alle waarnemingen op maar let op dat je geen dubbeltellingen hebt. Gebruik bijvoorbeeld deze tellijst om je tellingen bij te houden. Verder werkt het tellen heel praktisch, zie je op één moment 2 huismussen en op een later moment 4 huismussen? Noteer dan het hoogste getal (4 huismussen).

3. Geef je waarneming door in deze speciale webapp van de vogelbescherming
Tip: Weet je niet precies welke vogel in je tuin zit? In de webapp van de vogelbescherming is ook een vogelgids te vinden waarin je vogels kan opzoeken. Super handig!

2. Tuinvogeltelling webapp

Speciaal voor dit weekend heeft de vogelbescherming een speciale webapp gemaakt. Dit is een website die erg goed om je mobiele telefoon werkt en die je ook eenvoudig kan opslaan op het beginscherm van je telefoon. Middels deze app geef je eenvoudig je telling door en krijg je extra tips over welke vogelsoorten er allemaal zijn. Dit helpt je in het herkennen van de juiste vogel. Klik op onderstaande knop om naar de webapp te gaan.

Ga naar de webapp van de vogelbescherming


De tuinvogeltelling web app

3. Tuinvogeltelling resultaten 2020-2022

Sinds 2001 wordt de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door de Vogelbescherming. In onderstaand overzicht heb ik de top 10 vogels van vorig jaar, inclusief het aantal getelde vogels, op een rijtje gezet. Verder geef ik in het overzicht aan op welke plek deze vogelsoort in 2020, 2021 en 2022 stond. Welke soort zal in 2023 op de eerste plek komen te staan? Weer de Huismus? Of neemt de Koolmees het misschien over? Ik ben benieuwd!

Vogel Aantal tellingen 2022 Plek 2022 Plek 2021 Plek 2020
Huismus 453.502 1 1 1
Koolmees 307.963 2 2 2
Merel 199.676 3 4 5
Pimpelmees 198.125 4 3 3
Vink 149.501 5 5 6
Kauw 148.363 6 6 4
Houtduif 114.975 7 9 8
Ekster 105.754 8 8 10
Turkse tortelA 103.164 9 10 7
Roodborst 95.076 10 7 9

4. Bijzondere soorten, ook in tuinen gespot!

Naast bovenstaande top 10 worden er natuurlijk veel meer soorten gespot! Hieronder een aantal opmerkelijke soorten met de plek waarop ze twee jaar gelden (in 2021) zijn geëindigd qua telling. Benieuwd welke soorten veel in jouw buurt zijn geteld? Bekijk hier de resultaten van jouw buurt.


De kwetterende winterkoning werd vorig jaar 19.202 keer geteld en stond daarmee op de 22e plek


Het puttertje werd vorig jaar 11.860 keer geteld en stond daarmee op de 25e plek


Deze steenuil zat bij mij in het dorp op het dak van een oude schuur. Het was al erg donker maar toch kon ik hem vastleggen!


Deze vogel zal zeker niet in iedere tuin te vinden zijn, ik heb het geluk dat hij zo nu en dan op ons balkon komt zitten

5. Tips om meer vogels in je tuin te krijgen

Wil je graag meer vogels in je tuin? Dan is het goed om naar de juiste voeding én de juiste vogelhuisjes te kijken. Hieronder leg ik hier meer over uit.

Tip 1: zorg voor de juiste voeding

Wil je meer vogels in je tuin? Dan is het verstandig om de juiste voeding te plaatsen op de juiste plek. Iedere vogel houdt namelijk weer van wat anders! Zo zijn pimpelmezen dol op zonnebloemkeren, maar winterkoninkjes weer dol op meelwormen! In onderstaand overzicht van Vivara kan je eenvoudig zien welke voeding je kan plaatsen in je tuin om de juiste vogels aan te trekken. Doe hier je voordeel mee! 🙂


Bron: Vivara

Vogelvoer dat ik zelf gebruik in mijn tuin:

Tip 2: hang nestkastjes op

Wil je graag het hele jaar genieten van vogels in je tuin? Dan is het slim om nestkasten op te hangen. Deze worden niet alleen in het voorjaar gebruikt voor het broeden, maar ook in de winter voor het schuilen tegen de kou! Omdat iedere vogel weer zijn eigen (woon)wensen heeft zijn er heel veel nestkasjes te koop. Maar uiteraard kan je ook zelf een nestkastje maken (zie bv deze tips van de vogelbescherming)! Heb je een nestkastje gemaakt of gekocht? Let er dan goed op dat je hem op de juiste plek ophangt. Zorg ervoor dat het kastje niet in de volle zon hangt, dat de aanvliegroute vrij is en dat er uiteraard geen katten bij kunnen.


Een nestkastje bij ons in de tuin

Populaire nestkastjes:

6. Tuinvogels kijken

Als je echt goed naar de vogels in je tuin wilt kijken, dan is een verrekijker een must. Maar welke verrekijker is nu precies goed? En waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een verrekijker? In mijn artikel ‘alles over verrekijkers‘ leg ik dit tot in de puntjes uit. Heb je geen zin om dit hele artikel over verrekijkers te lezen? Dan kan je ook eens kijken naar onderstaande top 3. Dit zijn de kijkers die ik je op dit moment kan aanraden, van eenvoudig (instap prijs) naar top (flinke prijs). Heb je hulp nodig met het uitzoeken van de juiste kijker? Stuur mij dan een berichtje!

Lees mijn verrekijker artikel

Mijn top 3 verrekijkers van dit moment


Een pimpelmees in bad

7. Vogels fotograferen

Ben jij, net zoals ik, gek op het fotograferen van vogels? Maar weet je niet precies hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees dan eens mijn artikel over vogelfotografie. In dit artikel heb ik al mijn kennis omtrent het fotograferen van vogels verwoord zodat ook jij mooie foto's kan maken van de vogels in jouw tuin! En zelfs met je smartphone of compactcamera kan je al beginnen!

Lees mijn vogelfotografie artikel


Een zwaluw die een landing in zet

Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg over de tuinvogeltelling van 2023! Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad. Heb je na het lezen van dit artikel alsnog vragen? Laat dan een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte wens ik je veel plezier met het tellen van de vogels in jouw tuin / op jouw balkon!

5 3 Stemmen
Aantal sterren

2 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Angela
1 Jaar geleden

Wat leuk! Ik ga tellen dit weekend! Bedankt voor al je nuttige tips!