Nikon stopt met productie van F-lenzen

Het einde van een tijdperk: Nikon stopt met de productie van F-mount lenzen

Door: Thijs Schouten | 17 april 2024


Productiestop van Nikon F-mount

Het einde van een tijdperk, na meer dan 65 jaar stopt Nikon met de productie van nieuwe Nikon (Nikkor) F-mount lenzen! Dit zijn Nikon lenzen met FX en DX in de benaming. Deze lenzen zijn jarenlang gebruikt door Nikon fotografen in combinatie met Nikon Spiegelreflexcamera's, maar door de komst van de systeemcamera komt er helaas een einde aan het tijdperk voor de F-mount lens. Nikon heeft aangegeven dat de productie nu helemaal gestopt is en zodra de geproduceerde lenzen helemaal uitverkocht zijn zullen er geen nieuwe FX en DX lenzen meer gemaakt worden.

Meer dan 110 miljoen Nikon F-lenzen geproduceerd

In juni 1959 rolde de eerste Nikon spiegelreflexcamera camera met F-mount uit de fabrieken in Japan. Sinds die tijd zijn er meer dan 110 miljoen Nikon F-lenzen voor deze F-mount geproduceerd. Nikon stond echt bekend om deze lijn met lenzen omdat ze hoog van kwaliteit waren én je kon ze blijven gebruiken op iedere spiegelreflexcamera. Of het nu een analoge of digitale spiegelreflexcamera was, de Nikon F-mount lens kon je gewoon gebruiken! Dit maakte Nikon écht uniek aangezien de grootste concurrent, Canon, bij de introductie van autofocus overstapte op een andere lensmount. Maar na 90 jaar valt dan nu toch het doek voor de Nikon F-mount. Vanaf nu zullen er enkel nieuwe Nikon Z-mount lenzen van de band afrollen.

Evolutie van de Nikon F-mount

Hieronder een kort overzicht met de evolutie van de Nikon F-mount en de Nikon F lenzen die hierop werkte.

  • 1959: Nikon's eerste spiegelreflexcamera met verwisselbare lenzen werd geïntroduceerd, de Nikon F
  • 1977: Automatische diafragma-indexering werd geïntroduceerd. Hierdoor kreeg je als gebruiker de mogelijkheid om automatische het maximale diafragma in te stellen.
  • 1981: Compatibiliteit met het programma auto-belichtingsmodus werd geïntroduceerd.
  • 1983: Voor het eerst werd diafragma-informatie met de camerabody uitgewisseld door middel van CPU communicatie. Hierdoor kon je op de lens aflezen wat je diafragma instelling was.
  • 1983: Voor het eerst werd autofocus op Nikon F mount lenzen geïntroduceerd.
  • 1995: De eerste Nikon digitale spiegelreflexcamera kwam op de markt en werkte ook met Nikon F-mount lenzen.


De Nikon F, Nikon's eerste spiegelreflexcamera met F-mount.

Hoe werden Nikon F lenzen gemaakt?

Hoe de lenzen gemaakt worden zie je in onderstaande film ‘Philosophy of NIKKOR Volume 6'.

Een toekomst met Z-mount

Met het stoppen van de productie van F-mount lenzen richt Nikon nu al haar pijlen op de nieuwere Nikon Z-mount. Nikon heeft de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Z-serie, wat zeker te zien is met de lancering van topmodellen zoals de Nikon Z9. Systeemcamera's, zoals de Z9 en Z8, bieden significant verbeterde specificaties zoals een hoger dynamisch bereik en geavanceerdere autofocus systemen vergeleken met hun F-mount voorgangers. Dat Nikon na 90 jaar overstapt naar een nieuw platform is dan ook niet vreemd. Inmiddels zijn er meer dan 150 Nikon Z lenzen te koop. Hierdoor is er voor iedere tak van sport wel een juiste lens te vinden. Heb je echter nog veel Nikon F lenzen en twijfel je om over te stappen naar Z? Wees dan gerust, je kan namelijk met een lens adapter je F mount lenzen blijven gebruiken op een Nikon Z camera. Meer hierover leg ik uit in mijn uitgebreide artikel over lensadapters.

Tweedehands beschikbaarheid

Ondanks de stopzetting van de productie, blijven F-mount lenzen en camera’s volop te krijgen op de tweedehandsmarkt. Zo kan je nog genoeg FX en DX lenzen vinden bij tweedehands retailers zoals CameraNu en Kamera-Express. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg lenzen te vinden op platformen als Marktplaats.nl.

Wat betekent de productiestop voor Nikon gebruikers?

Voor bestaande gebruikers van F-mount camera's en lenzen betekent de stop dat zij geen nieuwe lenzen meer kunnen kopen. Wel kunnen zij nog steeds rekenen op ondersteuning en service. Nikon heeft bevestigd dat zij doorgaan met het leveren van afterservice en onderdelen voor hun F-mount producten voor de komende jaren. Echter, door de verschuiving naar de Z-serie, zal dit wel afgebouwd worden waardoor het toch slim is om te kijken naar het nieuwe systeem. Dit geeft je immers flink wat voordelen waaronder betere en snellere autofocus (zoals oogherkenning). Mocht je nu zelf nog twijfels hebben, of nog wat aan mij willen vragen over deze stop? Laat dan hieronder een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 1 Stem
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten