Canon lenzen


Canon lens banner by Thijs Schouten

Alles over Canon lenzen

Canon produceert al meer dan 70 jaar lenzen. Het begon allemaal in 1946 met de Serenar 50mm f/3.5 I en in 2016 behaalde Canon een mijlpaal met de 120 miljoenste geproduceerde EF (autofocus) lens. We kunnen dus gerust zeggen dat ze één van de grootste lenzen producent van de wereld zijn. Vele amateurs en professionals maken gebruik van Canon lenzen vanwege de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Op deze pagina leg ik de verschillen tussen de diverse lenzen uit en ga ik wat dieper in op de technieken en de productie. Tenslotte leg ik ook uit hoe je kan zien wanneer jouw Canon objectief geproduceerd is. Wil je een Canon lens kopen? Kijk dan eens bij de best verkochte Canon lenzen of de actuele cashback acties.

Opbouw artikel

Deze uitleg is opgebouwd uit de volgende onderdelen.

1. Canon lensvattingen
2. Canon lenzen uitleg
  2a. Canon lenzen met een vast brandpunt
  2b. Canon zoomlenzen
  2c. Canon telezoom lenzen
  2d. Canon fisheye lenzen
  2e. Canon macro lenzen
  2f. Canon tilt-shift lenzen
  2g. Canon extenders
  2h. Canon cinema lenzen
3. Canon L serie lenzen
4. Technieken en afkortingen
5. Productiedata
6. Canon productievideo
7. Afsluiting

1. Canon lensvattingen:

Canon objectieven zijn beschikbaar voor de verschillende Canon camera's. Aangezien Canon systeemcamera's en Canon spiegelreflexcamera's verschillende lensvattingen (bevestigingspunt) hebben, moet je goed opletten dat je een Canon lens met de juiste lensvatting voor jouw camera koopt. Canon heeft drie verschillende lensvattingen die ik hieronder nader uitleg.

Lensvatting: 
EFCanon lenzen met de benaming EF kunnen gebruikt worden op Canon full frame camera’s (Canon camera’s met een 35mm sensor zoals de Canon EOS 5D mark IV) en Canon small frame camera's (Canon camera's met een crop sensor). Canon EF lenzen zijn te herkennen aan een rode stip aan de zijkant. Dankzij deze stip kan je zien hoe je de lens op je camera moet bevestigen.
EF-s

Canon lenzen met de benaming EF-s kunnen enkel gebruikt worden op de Canon camera's met een crop sensor (zoals de Canon EOS 1300D). De S in EF-s staat voor short back focus en dit betekend eigenlijk simpelweg dat de lens dichter op de sensor geplaatst is. EF-s lenzen kunnen dan ook niet op full frame camera's van Canon gebruikt worden omdat ze anders de spiegel kunnen beschadigen. Canon EF-s lenzen zijn verder te herkennen aan het witte vierkantje aan de zijkant van de lens. Hiermee zie je precies hoe je de lens op je canon camera kan bevestigen.

EF-mCanon lenzen met de benaming EF-m kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon. Deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon systeemcamera zoals de Canon EOS M5.

2. Canon lenzen uitleg:

Canon heeft inmiddels meer dan 100 verschillende lensmodellen te koop. Iedere lens is ontworpen voor een bepaalde tak van fotografie (zoals portret of natuur) en heeft zijn eigen unieke eigenschap en kwaliteit. Lenzen kunnen we groeperen in acht lenstypen welke hieronder nader worden uitgelegd.

2a. Canon lenzen met een vast brandpunt

canon vast brandpunt kopen

Canon lenzen met een vast brandpunt (ookwel prime lenzen genoemd) hebben slechts 1 brandpuntafstand (bijvoorbeeld: Canon EF 50mm 1.8) en kenmerken zich doordat ze een hoge beeldkwaliteit (scherpte) hebben en een groot diafragma (lichtsterk). Het nadeel is dat je niet kan inzoomen, wil je dus je onderwerp dichterbij halen, dan moet je naar je onderwerp verplaatsen. Canon heeft veel verschillende modellen met een vast brandpunt. Het begint bij een 14mm lens (een flinke groothoek lens) en loopt op tot een 800mm objectief (een super telelens). De best verkochte Canon lens met vast brandpunt is de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Dit is een ideale portretlens met een diafragma van f/1.8 (je krijgt mooie onscherpe achtergronden) van €119. Ben je op zoek naar een ragscherpe en lichtsterkte lens? Koop dan een Canon lens met vast brandpunt. Bekijk hier de best verkochte Canon lenzen met vast brandpunt.

2b. Canon zoomlenzen

canon zoomlens kopen

Canon zoomlenzen hebben, zoals de beschrijving het al zegt, een variabel brandpunt. Het bereik kan je herleiden aan de naam, zo varieert het brandpunt van de Canon EF-S 1855mm van 18mm tot 55mm. Alle lenzen tot 105mm noemen we zoomlenzen, alle lenzen boven de 105mm noemen we telelenzen. Het grote voordeel van zoomlenzen is dat je het onderwerp dichterbij kan halen zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Dit maakt de lens erg flexibel. Het nadeel is dat zoomlenzen minder scherp zijn dan lenzen met een vastbrandpunt. Waar lenzen met een vast brandpunt geoptimaliseerd is voor 1 brandpunt, moeten zoomlenzen ingesteld worden voor meerdere afstanden waardoor er scherpte verloren gaat. Daarnaast zijn zoomlenzen vaak minder lichtsterk (uitgezonderd de duurdere Canon L lenzen). Bekijk hier de best verkochte Canon zoomlenzen.

2c. Canon telelenzen

canon telezoom kopen

Canon telelenzen zijn vergelijkbaar met zoomlenzen, maar hebben een brandpunt dat begint bij 105mm. Dankzij dit grote brandpuntafstand zijn tele lenzen in staat om onderwerpen van ver weg eenvoudig dichterbij te halen. Telelenzen zijn dan ook ideaal voor natuur-, vogel- en sportfotografie. Een veel verkochte Canon telelens is de Canon EF-S 55-250mm. Dit is een ideale instap telelens vanwege zijn lage gewicht en prijs. Ben je echter op zoek naar een Canon telelens voor vogelfotografie dan kan je beter op zoek naar een telelens met een brandpuntafstand van minimaal 300mm zoals de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 IS USM. Bekijk hier de best verkochte Canon telelenzen.

2d. Canon fisheye lenzen

canon fish eye lens kopen

Canon fisheye lenzen zijn zeer specialistische lenzen. Het unieke aan een fish-eye is de diagonale beeldhoek van maar liefst 180° waardoor je in één keer een hele scene in beeld kan brengen. Omdat de beeldhoek zo ruim is, is het wel van belang dat je dicht op je onderwerp kruipt. Denk bijvoorbeeld aan Max Verstappen die zijn team in de armen springt waar jij als fotograaf pal naast staat. Met een fisheye leg je dit in één foto vast. Omdat fisheye lenzen best wel specialistisch zijn kan je ze niet voor iedere situatie gebruiken. Vaak worden Canon fisheye lenzen gebruik bij sport-, concert-, portret-, architectuur- en urbex-fotografie (urbex zijn verlaten gebouwen). Zelf heb ik mijn fisheye gebruikt voor het fotograferen van het verlaten dorp Doel. Ben je dus op zoek naar een extreem objectief waarmee je alles in één beeld kan vastleggen? Ga voor een Canon fisheye. Bekijk hier de best verkochte Canon fisheye lenzen.

2e. Canon macro lenzen

canon macro lens kopen

Canon heeft een aantal Macro lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor macrofotografie. Met deze lenzen kan je flink op je onderwerp kruipen waarna je het onderwerp 1:1 (werkelijke grote) op de foto kan krijgen. Hierdoor laat je met gemak de kleinste details zien van bijvoorbeeld bloemen of lenzen. Macro lenzen kunnen verder ook gebruikt worden voor portret fotografie vanwege het relatief grote diafragma (je krijgt een mooie onscherpe achtergrond.). Een zeer uitzonderlijke Canon Macro lens, die tot wel 5x kan vergroten, is de MP-E65. Lees hier mijn uitgebreide Canon MP-E65 review. Ben je op zoek naar een lens waarmee je de kleinste details kan vastleggen? Dan is het verstandig om een Canon macro lens kopen. Bekijk hier de best verkochte Canon macro lenzen.

2f. Canon tilt-shift lenzen

canon tiltshift kopen

Canon heeft een aantal tilt-shift lenzen te koop. Dit zijn lenzen voor zeer specifieke fotografie doeleinden zoals architectuur- en product-fotografie. Met een tilt-shift lens kan je namelijk de lenselementen kantelen (tilten) en verschuiven (shiften). Hierdoor kan het perspectief en de scherptediepte afzonderlijk worden ingesteld waardoor het onderwerp zo realistisch mogelijk op beeld komt. Als je bv een gebouw van statief met een groothoek lens fotografeert, dan is de onderkant breed en zal hij naar boven smaller worden. Dit heeft te maken met de bolling van de lens en de hoek waarin de camera staat (schuin, anders krijg je niet alles erop). Bij het gebruik van een tilt-shift kan je de lens shiften waardoor je alles op beeld krijgt zonder dat de hoek verandert. Hierdoor blijven lijnen recht en krijg je een realistisch beeld. Ben je dus op zoek naar een specialistisch objectief waarmee je het onderwerp zo correct mogelijk in beeld kan brengen? Neem dan zeker een kijkje naar de Canon tilt shift lenzen. Bekijk hier de best verkochte Canon tilt-shift lenzen.

2g. Canon extenders

welke canon extender kopen

Canon heeft twee extenders te koop. De Canon EF 1.4x Extender III en de Canon EF 2.0x Extender III. Extenders plaats je tussen je lens en de body waardoor je het brandpunt van je (tele)lens verlengt met de factor van de extender. Ter illustratie: Als we de 1.4x extender op een Canon EF 70-200mm f/4L USM zetten, dan wordt het bereik vergroot van: 70-200mm met 1.4x vermenigvuldigd naar: 98-280mm. Let op: de f-waarde van de lens verandert ook. In het geval van het voorbeeld (f/4 objectief) wordt de f-waarde aangepast van: f/4 naar: f/5.6. Verder is het goed om te weten dat niet iedere lens samenwerkt met een extender. Ook kunnen sommige functies, zoals autofocus en beeldstabilisatie, bij het gebruik van een extender wegvallen. Wil je weten of jouw objectief een extender aan kan? Bekijk dan deze compatibiliteitslijst. Wil je een Canon extender kopen? Bekijk dan de best verkochte Canon extenders.


2h. Canon cinema lenzen

canon cinema lens aanschaffen

Canon heeft een speciale lijn lenzen ontwikkeld voor de Canon EOS videocamera's, zoals de Canon EOS C300. Deze zogenaamde cinelenzen beschikken over hoogwaardige lenselementen en voldoen aan de hoge normen van cinematografen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het schieten van videoopnamen. Ben je dus op zoek naar een Canon lens speciaal voor het maken van video's? Neem dan een kijkje bij de best verkochte Canon cinelenzen.


3. Canon L serie lenzen:

De top van de top bij Canon heeft de benaming ‘L' gekregen. L staat voor ‘Luxury' en dit zijn simpelweg de beste lenzen die Canon produceert. L-lenzen maken gebruik van het beste glas en ze zijn zo gemaakt zodat ze in extreme condities nog steeds goed presteren.

canon objectief kopen

Verder onderscheiden L lenzen zich van de non-L-lenzen op de volgende punten:

De rode ring
Alle L-lenzen hebben een rode ring wat aangeeft dat het een lens uit de L-serie betreft. Verder zijn alle telelenzen uit de L serie (uitgezonderd de 200mm f2.8) spierwit van kleur. Deze witte kleur zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt tegengehouden waardoor de lens minder snel warm wordt.

canon-l-ring

Weerbestendig
Bijna alle L-lenzen zijn weerbestendig. Dit betekend dat de lenzen tegen spatwater of stof kunnen. De L lenzen hebben namelijk rubberen ringen en afdichtingen bij de bajonet, schakelaars en bedieningsknoppen. Verder heeft Canon de ruimte tussen camera en lens geminimaliseerd waardoor ook hier geen stof of water doorheen kan. Let op: niet iedere L-lens is weerbestendig en als je camera ook niet weerbestendig is, is de afdichting niet optimaal. Gebruik verder altijd een goede regenhoes als je met vochtig weer naar buiten gaat.

canon spatwaterdicht

Glaselementen
De Canon L-lenzen maken gebruik van zeer hoogwaardige glaselementen (Fluoriet) met lage mate van dispersie. Hierdoor kan Canon de scherpste beelden leveren en worden chromatische aberraties verminderd.

lenselementen-canon

Full Time Manual Focus (FTM)
Vrijwel alle Canon L lenzen hebben Full Time Manual Focus (FTM). Dit zorgt ervoor dat je als fotograaf ten alle tijden handmatig kan scherpstellen, zelfs als de lens in de autofocusstand staat. Je hoeft de schakelaar dus niet om te zetten van autofocus naar handmatige focus.

canon lens

4. Technieken en afkortingen:

Canon maakt gebruik van heel veel technieken om haar lenzen optimaal te laten werken. Zo beschikken de lenzen over autofocusmotoren, beeldstabilatoren, speciale glaselementen en afstandregelaars. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je naar mijn ‘alles over lenzen‘ artikel.

canon lens kopen

Welke techniek er in een bepaald objectief zit is te herleiden aan de afkortingen die in de Canon lens naam staan. Zo beschikt het Canon EF 50mm f/1.8 STM objectief (zie bovenstaande foto) over een EF vatting (te zien aan EF in de naam) en een Stepping Motor (te zien aan STM in de naam). Voor een compleet overzicht van alle afkortingen verwijs ik je naar mijn ‘lens afkortingen‘ artikel.

5. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?

Lenzen van Canon worden in diverse landen geproduceerd. De top serie lenzen (L serie) worden in Japan gemaakt. De ‘reguliere' Canon objectieven worden in Taiwan geproduceerd. Wil je graag weten in welk jaar jouw Canon lens is geproduceerd? Gebruik dan onderstaand overzicht. Canon heeft namelijk een methode ontwikkeld zodat je aan de hand van het serienummer kan zien in welk jaar het objectief is geproduceerd. Canon gebruikt twee methodes. De eerste betreft productie vanaf 1986 tot en met 2008. De tweede betreft productie vanaf 2008 tot heden.

waar worden canon lenzen gemaakt

1986 tot en met 2008:
Vanaf 1987 tot en met 2008 maakte Canon gebruik van speciale codes. Deze codes zijn in vrijwel alle gevallen terug te vinden aan de achterkant van de lens (het deel wat op je camera gaat). De code bestaat uit twee letters en vier cijfers zoals op onderstaande foto (UU0910). Deze code is in sommige gevallen ook terug te vinden op een aantal Canon camera's.

wanneer is mijn canon lens gemaakt

De eerste letter geeft aan waar de lens is gemaakt. Onderstaand overzicht geeft de verschillende productiefaciliteiten aan. In het geval van UU0910 betreft het Utsunomiya in Japan.

Code:Productiefacaliteit
UUtsunomiya in Japan
FFukushima in Japan
OOita in Japan

De tweede letter geeft aan in welk jaar de lens geproduceerd is. Canon starte in 1986 met de letter A en heeft steeds doorgeteld. Zie onderstaand overzicht voor de letters en bijbehorende jaartallen. In het geval van UU0910 betreft het 2006 (de lens was nog niet uitgebracht in 1980).

Code:Productiejaar
A2012, 1986, 1960
B2013, 1987, 1961
C2014, 1988, 1962
D2015, 1989, 1963
E2016, 1990, 1964
F2017, 1991, 1965
G2018, 1992, 1966
H1993, 1967
I1994, 1968
J1995, 1969
K1996, 1970
L1997, 1971
M1998, 1972
N1999, 1973
O2000, 1974
P2001, 1975
Q2002, 1976
R2003, 1977
S2004, 1978
T2005, 1979
U2006, 1980
V2007, 1981
W2008, 1982
X2009, 1983
Y2010, 1984
Z2011, 1985

De eerste twee cijfers geven de maand aan. In het geval van UU0910 betreft het de negende maand, oftewel september. De laatste twee cijfers zijn interne codes van Canon en vertellen verder niks over de productiedatum.

Kijken we naar het volledige voorbeeld van UU0910 dan kunnen we zeggen dat deze lens geproduceerd is in september 2006 te Utsunomiya in Japan.

2008 tot en met heden:
Vanaf 2008 maakt Canon gebruik van een 10 cijferig serienummer. Een voorbeeld zie je in onderstaande foto met als nummer: 940201034824. We kunnen dit nummer in drie onderdelen knippen. AA B CCCCCCC waarin AA aangeeft wanneer de lens geproduceerd is, B aangeeft welke batch heft betreft, en CCCCCCC (dit kunnen 5 tot 12 cijfers zijn) aangeeft wat het serienummer van de lens is. Let wel, dit is alleen geldig voor Canon lenzen en werkt niet voor Canon camera's.

canon productie datum

Kijken we naar onderstaand schema, dan kunnen we concluderen dat bovenstaande lens, met code 94, in september 2012 geproduceerd is. Het betreft batch 0 en het serienummer is 201034824.

 200820092010201120122013201420152016
January38506274861132537
February39516375872142638
March40526476883152739
April41536577894162840
May42546678905172941
June43556779916183042
July44566880927193143
August45576981938203244
September46587082949213345
October475971839510223446
November486072849611233547
December496173859712243648

5. Canon productievideo:

In onderstaande video is te zien hoe de lenzen van Canon geproduceerd worden.

Hoe Canon haar lenstechnieken ontwikkeld en toepast in haar lenzen is de zien in onderstaande video.

6. Afsluiting:

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Canon objectieven. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter met je vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug. Ook kan je altijd even een kijkje nemen naar het uitgebreide advies van CameraNu.nl of de actuele cashback actie.

Canon lenzen kopen

Wil je een Canon lens kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Meer artikelen

Hieronder vind je meer van mijn artikelen.

digitale-cameras-linkjeCanon camera's


lenzenlinkjeAlles over lenzen


cameratassenlinkjeCameratassen


lensfilterslinkjeLensfilters

Top 10 Canon lenzen onder de €500:

Wil je een Canon lens kopen en gaat je budget tot €500? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van onder de €500.

canon groothoek1. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM: een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor. Ben je op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie


canon plastic fantstic2. Canon EF 50mm f/1.8 STM: een zeer mooie en voordelige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je mooie portretten. Meer informatie


canon 50mm 1.43. Canon EF 50mm f/1.4 USM: het ‘grotere’ broertje van de 50mm 1.8. Dankzij het diafragma van f/1.4 heb je nog meer onscherpte op je achtergrond. Daarnaast is deze lens stiller en zachter. Meer informatie


canon portret lens4. Canon EF 85mm f/1.8 USM: de lens voor portret- en bruiloft-fotografen. Dankzij het bereik van 85mm kan je van een wat grotere afstand een mooi portret maken. Meer informatie


canon allround5. Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM: een zeer fijne allround lens voor zowel portretten als landschappen. De lens is ideaal voor full frame camera's, maar werkt ook op crop camera's. Meer informatie


canon starterslens6. Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM: een zeer fijne portret, landschap en allround lens voor crop camera's. Ben je op zoek naar een goede starterslens? Dan is dit het model dat je nodig hebt. Meer informatie


canon telelens7. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM: ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens! Hij heeft een mooi bereik voor een kleine prijs. Meer informatie


canon telelens8. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM: een zeer mooie telelens voor zowel crop- als full frame camera's. Dit is het nieuwste model met LCD scherm. Meer informatie


canon alles in 1 lens9. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM: ben je op zoek naar een lens met een flink bereik en wil je niet de hele tijd wisselen? Koop een Canon 18-200mm! Hiermee fotografeer je zowel landschappen als onderwerpen op een afstand. Meer informatie


canon macro lens 10. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM: wil je in de wondere wereld van Macro kruipen? Dan is de Canon 100mm een ideale lens om mee te beginnen. Meer informatie

Top 10 Canon lenzen boven de €500:

Wil je een Canon lens kopen en en heb je meer dan €500 euro te besteden? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van boven de €500.

canon 11-24 kopen1. Canon EF 11-24mm f/4.0L USM: Ben je op zoek naar de beste groothoeklens van Canon? Dan is de 11-24mm het model dat je zoekt. Deze lens is van hoek tot hoek ragscherp. Meer informatie


canon groothoek kopen2. Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM: een schitterende groothoek lens en een voordeliger alternatief van de 11-24mm. De kwaliteit liegt er niet om, deze lens levert zeer goede prestaties. Meer informatie


canon 24-70 lens kopen3. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM: een prachtige rapportage lens waarmee je goed uit de voeten kan. Of het nu om landschappen, portretten of rapportages gaat, met de 24-70mm f2.8 II zit je goed! Meer informatie


canon 35mm kopen4. Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II: een zeer mooie lens met vast brandpunt voor zowel rapportages als portretten. Deze lens wordt geroemd om de scherpte. Meer informatie


canon portretlens5. Canon EF 85mm f/1.2L II: dit is de beste en scherpste Canon lens die te koop is. Ben je op zoek naar de beste portretlens? Kijk niet verder en pak een Canon 85mm f/1.2. Meer informatie


canon telelens 70-2006. Canon EF 70-200mm f/4.0L USM: een zeer scherpe en fijne telelens met een vast diafragma van f/4 over het hele bereik. Ben je op zoek naar een relatief betaalbare, maar toch scherpe telelens? Dan is dit je lens. Meer informatie


canon 70-200 2.87. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type II: het grotere broertje van de f/4. Dit model is lichtsterker (f/2.8) en heeft ook nog eens beeldstabilisatie. Meer informatie


canon telelens8. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II: ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Dan is de 100-400mm type 2 het scherpste model dat je kan kopen. Meer informatie


canon super tele9. Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM: de droom van vele vogelaars. Een ragscherpe lens met een flink bereik en een relatief licht gewicht. Je koopt er alleen ook een kleine auto voor. Meer informatie


canon macro10. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM: een prachtige en zeer scherpe macrolens van Canon. De lens is tevens als portretlens te gebruiken. Meer informatie

Canon website

canon lens kopenWil je meer informatie over de lenzen van Canon? Neem dan zeker eens een kijkje op de Canon website. Deze staat vol met achtergrond informatie en specificaties.

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

6 reacties “Canon lenzen

 1. Beste Thijs,

  Is nieuw altijd het beste, of kan je ook goede tweedehands camera’s en/of lenzen kopen? Heb je wellicht tips waar je bij tweede hand op moet letten?

  Groet, Maarten

  1. Hey Maarten,

   Bedankt voor je reactie!

   Nieuw is niet altijd het beste hoor. Tweedehands kan namelijk net zo goed! Zelf let ik altijd op de staat van de camera / lens. Je wilt namelijk geen professioneel gebruikte gear aangezien dit behoorlijk wat te voortduren heeft gehad. Bij een lens let ik op het glas (is het schoon en geen schimmel). Bij een camera let ik vervolgens ook op hoeveel clicks hij heeft. Een camera gaat namelijk maar een bepaald aantal foto’s mee (bv 150.000) en daarna moet de sluiter vervangen worden.

   Hieronder een korte checklist:
   – de staat van de camera / lens
   – zit er schimmel in de lens?
   – werkt de autofocus van de lens?
   – het aantal clicks (foto’s dat de camera heeft gemaakt)
   – hoe oud de camera / lens is.
   – wat je er allemaal bij krijgt (zit er een originele lader bij etc)
   – wat is het serienummer (ff Googlen, wie weet is het een gestolen camera en dat wil je natuurlijk echt niet)

   Verder kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar 2e hands artikelen bij fotowinkels. Zo koop je voordeliger een camera of lens, maar krijg je vanuit de winkel vaak 6 maanden garantie. Zelf koop ik wel eens 2e hands lenzen bij bv CameraNu.nl.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 2. Beste Thijs,

  Als een beginnende ben ik opzoek naar een lens die zowel groothoek als telelens heeft.
  Dit voor gebruik tijdens mijn reizen.

  Mvg,
  Nathalie

 3. Hoi Thijs
  Ik heb 4 lenzen gekregen maar hebben een andere beginstuk is er iets wat ik op mijn camera kan plaatsen zodat de lenzen passen?

  1. Hey Joyce,

   Er zijn zogenaamde adapters die ervoor zorgen dat je de lenzen kan gebruiken. Het is alleen de vraag welk begin stuk erop zit. Kan je mij vertellen welk merk lens het is? Of hoe het eruit ziet?

   Groet
   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)