Digitale camera kopen? Handige tips!


In dit artikel: tips bij het kopen van een digitale camera

Wil je een fotocamera kopen of een spiegelreflex kopen, maar kom je er maar niet uit wat de verschillen zijn en weet je niet goed waarop je moet letten? In dit artikel leg ik een aantal basiszaken uit die je helpen bij het maken van een keuze. Ik fotografeer inmiddels al meer dan 10 jaar en heb in die tijd flink wat kennis opgedaan. Ik heb zelfs enkele jaren camera's ingekocht voor Coolblue. Ik hoop dan ook dat ik met mijn kennis jou kan helpen in het maken van de juiste keuze en bij de aankoop van een fototoestel. Aan het einde van dit artikel kan je een reactie, opmerking of vraag achtergelaten. Tenslotte kan ik je aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte camera's te kijken.

banner_camera

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Welke digitale camera past bij mij?
2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?
3. Welke soorten camera's zijn er?
    3a. De compactcamera
    3b. De systeemcamera
    3c. De spiegelreflexcamera
4. Merken
    4a. Canon camera's
    4b. Nikon camera's
    4c. Sony camera's
    4d. Olympus camera's
    4e. Panasonic camera's
    4f. Pentax camera's
    4g. Samsung camera's
    4h. Fujifilm camera's
5. Welke soorten camera lenzen zijn er?
6. Afsluiting

1. Welke digitale camera past bij mij?

Vaak krijg ik de vragen: ‘Welke digitale camera past bij mij?' en ‘Wat is de beste camera?' Deze vraag kan je niet beantwoorden omdat dit per persoon verschilt! De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de zoektocht naar een fotocamera is: ‘Wat wil ik er allemaal mee gaan doen?'. Wil je natuur fotograferen? Wil je portretten schieten? Of wil je gewoon op vakantie lekker foto's maken? Komt er misschien een kleine en wil je die graag goed op de foto zetten? Wil je er ook mee filmen of gaat het je echt enkel om het maken van foto's? En heb je al nagedacht over het formaat? Wil je een kleine camera? Of maakt dat je niet uit? En wat ga je met de foto's doen? Ga je de foto's enkel op facebook plaatsen (denk aan een wifi camera) of wil je foto's ook groots afdrukken? Hoe makkelijk wil je dat de fotocamera is? Wil je niks instellen en gewoon mooie foto's kunnen maken of wil je zelf controle over de fotocamera hebben (veel instellen)? Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Zet je wensen eens op een rijtje en kijk wat je echt belangrijk vindt. Hieronder leg ik uit waarop je kan letten om je vragen te beantwoorden en wat dit voor invloed heeft op de specificaties van jouw ideale fotocamera.

2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?

Er zijn behoorlijk wat zaken waarop je moet letten bij het kopen van een digitale camera. Hieronder leg ik de belangrijkste zaken uit. Ik refereer in een aantal gevallen naar de verschillende soorten fototoestellen (compact camera, systeem camera, spiegelreflexcamera), deze camera's leg ik verder uit in paragraaf 3.

Megapixels

Megapixels. De ene camera heeft er 10 miljoen, de ander wel 30 miljoen! Maar wat is nou goed? Je moet het als volgt zien. Meer megapixels wil niet altijd zeggen dat het beter is. Wat ga jij namelijk met de foto doen? Zet jij hem alleen maar op je computer of deel je hem enkel via facebook? Dan heb je echt geen 20 miljoen pixels nodig. Ga je echter grote prints maken die je aan de muur gaat hangen? Of verkoop jij je foto's? Dan zou ik wel een camera met wat meer pixels nemen. Bedenk je in ieder geval dat je met 10 megapixels een goede afdruk op A4 kan maken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat meer megapixels voor grotere bestanden zorgt. Oftewel, zorg ervoor dat je een grote geheugenkaart hebt.

megapixels

Camera sensoren

Bij een analoge fotocamera werd de foto vastgelegd op een negatief. Bij een digitale camera wordt de foto vastgelegd op een sensor. De sensor is namelijk het onderdeel van de camera dat het licht (het beeld dat je ziet) opvangt en vervolgens omzet in een digitaal signaal. Het beeld wordt door de sensor opgevangen door de pixels en hoe groter de sensor, des te hoger de kwaliteit en des te meer beeld de camera kan opvangen. Wil je dus foto's van een hoge kwaliteit? Pak dan een fototoestel dat in jouw budget valt met een zo groot mogelijke sensor. Hieronder vind je de sensor maten per camerasoort.

Camerasoort:
Compactcamera'sOver het algemeen kleine sensoren
Systeemcamera'sBeschikken over kleine sensoren (Nikon CX), middelkleine sensoren (Micro-four-thirds), middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)
Spiegelreflexcamera'sBeschikken over middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)

In onderstaande afbeelding wordt het verschil per sensor nog eens visueel weergegeven.

Digicamshop

Twee veel gehoorde termen omtrent sensoren zijn de ‘crop sensor' en de ‘full-frame' sensor. De ‘full frame‘ sensor is de grootste sensor die op de markt te krijgen is (althans voor compactcamera's, systeemcamera's of spiegelreflexcamera's) en is qua formaat vergelijkbaar met een 35mm negatief. Doordat deze sensor zo groot is krijg je het meeste beeld op een foto zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien (gele lijn).
De ‘crop sensor‘ is een kleinere (en daardoor goedkopere) versie van de ‘full-frame' sensor. Je krijgt bij een ‘crop' (Crop is het Engelse woord voor ‘uitsnede') dan ook iets minder op beeld dan bij een ‘full-frame'. Ook dit is goed te zien in bovenstaande afbeelding. Vergelijk maar eens de rode / groene rand (crop) met de gele rand (full-frame).

Wat betekend dit voor jou? Eigenlijk is het heel simpel maar ook wel weer een beetje lastig. Ik ga nu namelijk in eens beginnen over lenzen. Waarom? Omdat het type sensor invloed heeft op het bereik van je lens. Alle millimeters die op je lens staan, zoals 18-55mm, zijn berekend op een fotocamera met een 35mm negatief / sensor. Heb je dus een full-frame camera (35mm sensor), dan is je lens inderdaad een 18-55mm lens. Maar heb je een fotocamera met een kleinere sensor? Dan heb je te maken met de zogenaamde cropfactor. Dit betekend dat je geen 18-55mm lens hebt maar een factor daarvan. Heb je bijvoorbeeld een Canon 750D (fotocamera met cropsensor), dan moet je het aantal millimeters van je lens maal 1.6 doen. Jouw 18-55mm is dus in weze geen 18-55mm, maar een 28,8mm-88mm lens. Wat je cropfactor is, is afhankelijk van je sensor. Hieronder heb ik de meest voorkomende cropfactoren op een rijtje gezet.

Sensor:Cropfactor:
Full-frame (35mm)1x
APS-C (Nikon spiegelreflexcamera en Sony spiegelreflexcamera)1,5x
APS-C (Canon spiegelreflexcamera)1,6x
Micro Four Thirds / 4/3 (Olympus systeemcamera en Panasonic systeemcamera)1,9x
Nikon CX (Nikon systeemcamera)2,7x

Om het nog makkelijker te maken heb ik een cropcalculator gemaakt. Hiermee kan je eenvoudig berekenen wat het effectieve bereik van je lens is.

Formaat

Het formaat van een camera is erg bepalend voor de bediening (ergonomie), als voor het gewicht dat je allemaal mee moet slepen. Wil je een camera die bijna niks weegt en zo in een zak kan? Pak dan een compactcamera. Wil je echter wat meer kunnen instellen of lenzen wisselen? Dan zit je toch gebonden aan een wat grotere fotocamera. Hiervoor kom je namelijk al snel uit op een spiegelreflexcamera. Wil je wel het gemak van een spiegelreflexcamera (wisselen van lenzen en zelf zaken in kunnen stellen), maar niet het gewicht / formaat? Pak dan een systeemcamera. Dit is namelijk de compacte versie van een spiegelreflexcamera. Wil je maten van verschillende camera's eens naast elkaar zien? Neem dan eens een kijkje op www.camerasize.com.

camera_formaten_vergelijken

Zoom (in geval van een compact camera)

Bedenk je bij de aanschaf van een compactcamera goed wat je wilt fotograferen. Wil je namelijk graag dieren of sport vastleggen? Dan heb je in veel gevallen een compactcamera nodig met veel zoom. Instap compactcamera's hebben een zoombereik van 3 tot 5 x. Dit is prima voor huis-tuin-en-keuken gebruik, maar heb je onderwerp ver weg (zoals een sporter of een wild dier), dan ga je het met 3 – 5 x zoom niet redden. Kijk dan eens naar camera's met 20 tot 30 x zoom. Deze zijn wel iets dikker, maar passen in veel gevallen alsnog in de binnenzak van je jas.

compact camera met veel zoom

Lenzen (in geval van een systeemcamera of digitale spiegelreflexcamera)

Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's hebben de eigenschap dat je lenzen kan wisselen. Dit is handig omdat voor iedere soort van fotografie lenzen beschikbaar zijn. Wil je landschappen fotograferen? Dan heb je een groothoek nodig. Wil je graag portretten schieten? Pak dan een lens met een klein diafragma zodat je mooie scherpte/diepte in een foto kan creëren (als je meer over diafragma en scherpte/diepte wilt lezen, neem dan zeker eens een kijkje naar mijn ‘Alles over lenzen‘ artikel). Wil je juist dieren, zoals vogels, op de foto zetten? Dan kan je overwegen om een telelens te kopen. Oftewel, het is van belang dat je nadenkt wat je met de camera wilt fotograferen en welke lens je dus als eerste bij je camera aanschaft. Wil je gewoon lekker starten met vakantie en familiefoto's? Dan kan ik je een kitlens aanraden. Een kitlens is een lens die veel fabrikanten standaard bij een nieuwe systeemcamera / spiegelreflexcamera leveren en heeft een bereik tussen de 14mm en 55mm. Hiermee kan je prima landschappen en portretten fotograferen. Wil je echter natuur of sport fotograferen? Overweeg dan als extra een telelens. Je kan er ook voor kiezen om een set te kopen met een lens met een groot bereik. Een voorbeeld is een camera inclusief 18-200mm lens.

canon_camera_with_lens

Camera Instellingen

Op vrijwel iedere fotocamera zit een zogenaamde groene stand. Met deze stand staat de camera in de automatische stand en zorgt hij voor een scherpe en goed belichte foto. Wil je echter zelf de controle over het toestel nemen? Zoals onder- of overbelichten? Dan moet de camera dit wel ondersteunen. Spiegelreflexcamera's kunnen dit over het algemeen wel, maar bij compactcamera's en systeemcamera's zijn soms de instelmogelijkheden beperkt. Wil je dus net wat meer kunnen doen met je fotocamera, neem dan goed een kijkje naar de instelmogelijkheden van het fototoestel.

camera_instellingen

Filmen met een digitale camera

Tegenwoordig kan je bijna met iedere digitale camera ook filmen. Het verschilt alleen wel per fototoestel wat de instelmogelijkheden zijn. Kan de camera bijvoorbeeld in Full-HD filmen (een hoge kwaliteit vergelijkbaar met HD TV) of is de kwaliteit toch lager? Bedenk voor jezelf of dit voor jou van toepassing is en neem het mee in je overwegingen. Let wel, filmen met een digitale camera op hoge kwaliteit kost flink wat geheugen. Het loopt zo op tot 4 GB per uur. Zorg in dit geval voor genoeg geheugenkaartjes. Wil je voornamelijk gaan filmen met je camera? Overweeg dan om een videocamera te kopen.

filmen_met_spiegelreflexcamera

Digitale camera met wifi

Deel je graag je foto's op Facebook of Instagram? Koop dan een wifi camera. Dankzij de ingebouwde wifi kaart kan je eenvoudig en snel je foto's via de smartphone delen op social media. Erg handig als je op vakantie bent en geen computer bij de hand hebt! Vooral compactcamera's beschikken over wifi, al komen er ook steeds meer spiegelreflexcamera's met wifi. Sommige merken hebben ook wifi adapters waardoor je je fotocamera zonder wifi kan uitbreiden.

wifi camera

Waterdichte (compact) camera's

Er zijn diverse merken met waterdichte camera's. Niet alleen leuk om foto's onderwater te maken, maar ook ideaal voor als je kinderen ermee op pad gaan. Je hoeft je immers geen zorgen te maken dat hij in het zwembad valt.

onderwatercamera

2. Welke camera soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten digitale camera's. Hieronder zal ik de drie meest voorkomende soorten, de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera, nader toelichten. In de praktijk zijn er ook nog andere soorten, zoals middenformaat camera's, echter laat ik deze even buiten beschouwing omdat dit voor camera's voor een specifieke doelgroep zijn (studiofotografen).

3a. De compact camera

De meest voorkomende camera is de compact camera. Dit is een, zoals de naam al aangeeft, kleine camera welke je eenvoudig mee kan nemen. De fotocamera beschikt over een vaste lens (deze kan je dus niet wisselen) en in vrijwel alle gevallen een ingebouwde flitser. Tegenwoordig vervangen veel mensen de compactcamera door de smartphone (zoals de iPhone). Qua kwaliteit komen de foto's van een smartphone erg in de buurt als van een compact camera (verschilt uiteraard per telefoon en per camera), maar wil je toch echt net wat meer dan op je iPhone? Zoals inzoomen? Overweeg dan zeker eens een (goede) compactcamera. Compact camera's zijn er in verschillende soorten en maten. Zo begint het al bij €50 voor een simpel model en loopt het op tot in de duizenden euro's voor een goede compactcamera met een hoogwaardige sensor, lens en instelmogelijkheden.

Compact camera

Voor en nadelen van een compact camera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Sommige camera's zijn zo compact dat ze zelfs in het zakje van een overhemd passen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere soort fotograaf is er wel een compactcamera te vinden.
Je kan geen lenzen verwisselen. Je moet het dus doen met de lens die in je camera zit.
Je kan (vaak) geen externe flitser aansluiten waardoor je het moet doen met de ingebouwde flitser.

Bekijk de beste compactcamera's van 2018

3b. De systeemcamera

De systeemcamera is eigenlijk een mengelmoes van een compactcamera en een digitale spiegelreflexcamera. Van de digitale spiegelreflexcamera heeft hij de eigenschap overgenomen dat je lenzen kan wisselen en dat je een externe flitser kan aansluiten. Van de compactcamera heeft hij de compactheid overgenomen. Een systeemcamera is zo compact doordat er geen spiegelhuis (het stuk waardoor je heen kijkt naar wat je op de foto zet) in de camera zit. Je maakt de foto dus door op het schermpje te kijken, net zoals bij een compact camera.

Systeemcamera's

Voor en nadelen van een systeemcamera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen.
Je kan lenzen wisselen waardoor je je kan specialiseren voor jouw soort fotografie (portret, natuur, sport, landschap)
Snel! Doordat er geen spiegel in een systeemcamera zit kan hij heel snel foto's achter elkaar schieten. Dit is ideaal voor sport- of natuurfotografie.
Ergonomie. Het is een compacte camera en ga je hem heel veel gebruiken, dan kan de compactheid tegen zich werken.
Het is een vrij nieuw segment op de markt waardoor er nog niet heel veel lenzen voor beschikbaar zijn.

Bekijk de beste systeemcamera's van 2018

3c. De spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's behoren tot een van de populairste camera's op de markt. Het eerste beeld dat je vaak hebt is een flink fototoestel met bekende namen zoals Canon spiegelreflexcamera's of Nikon Spiegelreflexcamera's. Dit type fototoestel kenmerkt zichzelf door het gebruik van lenzen die je kan wisselen, het feit dat je door het oculair kijkt om een foto te maken (je kijkt door de lens) en de vele instelmogelijkheden die de camera biedt. Wil je een serieuze camera waarmee je een lange tijd mee vooruit kan? Koop een digitale spiegelreflexcamera! Ze hebben alleen wel 1 nadeel. Ze zijn over het algemeen wat groter waardoor je wat meer moet meeslepen.

Spiegelreflexcamera's

Voor en nadelen van een spiegelreflexcamera

Uitbreidbaar met lenzen van zowel camera-fabrikanten (bv Canon of Nikon) als fabrikanten van camera lenzen (bv Tamron of Sigma) die zich enkel richten op het produceren van lenzen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere fotograaf is er wel een spiegelreflex fototoestel te vinden.
Doordat je zelf de instellingen tot op detail kan instellen heb je de volledige controle over de camera.
Snel! Je kan met een spiegelreflexcamera beelden vast leggen die je niet zo eenvoudig met een compactcamera kan vastleggen. Ideaal voor sport- of natuurfotografen.
Groter en in bijna alle gevallen zwaarder dan compact en systeem camera's. Een goede cameratas is dus wel aan te raden.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's van 2018

4. Fotocamera merken

Op het gebied van camera's zijn er heel veel merken op de markt. Hieronder zal ik een aantal fotocamera merken kort toelichten.

4a. Canon camera's

canon_camera_banner
Canon, opgericht in 1934 in Japan, is een van s'werelds grootste camera producenten. Tegenwoordig kennen we Canon ook van de printers, beamers en camcorders echter is het maken van digitale camera's en lenzen Canon's core business. De kwaliteit van de Canon camera's en Canon lenzen is hoog en dit maakt Canon marktleider op vele gebieden. Zo zijn ze marktleider op het gebied van spiegelreflexcamera's en maken veel professionals gebruik van Canon apparatuur. Zie je een foto in de krant? Dan is de kans groot dat hij met een Canon camera is gemaakt. Ook langs het voetbalveld of langs de baan van een F1 wedstrijd is de kans groot dat je een Canon camera (met een grote witte lens) spot!

Wil je de meer over Canon camera's weten? Neem dan een kijkje bij mijn uitgebreide Canon camera uitleg of bekijk de best verkochte Canon camera's.

4b. Nikon camera's

Nikon_camera_banner
Nikon is in 1917 opgericht in Japan en concentreert zich volledig op de productie van digitale camera's en lenzen. Ze staan vooral bekend om hun hoogwaardige spiegelreflexcamera's, maar ook de Nikon 1 systeemcamera's worden steeds bekender. Ze zijn een goede nr 2 op het gebied van spiegelreflexcamera's en veel sport- en natuurfotografen maken gebruik van Nikon spiegelreflexcamera's vanwege de hoge kwaliteit. Sterker nog, in veel testen wint Nikon van Canon op het gebied van beeldkwaliteit! De sensor van een Nikon camera is namelijk de laatste jaren net wat beter dan die van een Canon camera (volgens testbureau DXO). Tenslotte zijn Nikon fototoestellen erg geliefd bij natuurfotografen. Sla een National Geographic open en de kans is groot dat je een foto ziet die met een Nikon camera gemaakt is.

Wil je alles over Nikon camera's weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Nikon camera uitleg of bekijk de best verkochte Nikon camera's.

4c. Sony camera's

sony_alpha_camera_banner
Sony, een Japans bedrijf, is een wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica. Al sinds 1947 zijn ze actief in het produceren van televisies, radio's, camera's en zelfs muziek en films. Op het gebied van fotografie was Sony echter geen grote speler totdat ze in 2006 Konica Minolta's cameradivisie overnamen en daarmee in één klap een belangrijke positie pakte in de fotografie wereld. Sindsdien produceren ze hoogwaardige fotocamera's, en met succes! Op het gebied van compactcamera's zijn ze wereldwijd marktleider en ook in de systeemcamera-markt als spiegelreflexcamera-markt timmeren ze hard aan de weg.

Wil je alles over Sony camera's weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Sony camera uitleg of bekijk de best verkochte Sony camera's.

4d. Olympus camera's

olympus_camera_banner
Olympus is sinds 1919 actief. Ze zijn een wereldspeler op het gebied van foto- en audioapparatuur, maar produceren ook medische, wetenschappelijke en industriële apparaten. In de camerawereld zijn ze vooral bekend van hun Tough compactcamera-lijn en PEN systeemcamera-lijn.

Olympus heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Tough

De Olympus Tough lijn is een lijn met compactcamera's die tegen een stootje en water kunnen. Met deze fotocamera's kan je met gemak bergbeklimmen of een duik in zee nemen.

Stylus

De Olympus Stylus lijn is een lijn met compactcamera's die ondanks hun compactheid, behoorlijk wat instelmogelijkheden hebben.

PEN

Olympus was een van de eerste merken met een systeemcamera. Inmiddels is de PEN lijn een geroemde systeemcamera-lijn wat zich richt op een strakke uitstraling met veel bedieningsgemak.

OM-D

De OM-D serie van Olympus is een systeemcamera serie waarbij beeldkwaliteit en uiterlijk een belangrijke rol spelen. Deze camera's zien er retro uit, maar beschikken over hoogwaardige sensoren en digitale viewfinders (onderdeel waardoor je heen kijkt zoals bij een spiegelreflexcamera).

E-serie

De spiegelreflex serie van Olympus. Ze zijn hier echter al een tijdje mee gestopt en er komen geen nieuwe modellen meer op de markt. Ze focussen zich nu volledig op compact camera's en systeemcamera's.

Olympus camera kopen? Bekijk de best verkochte Olympus camera's.

4e. Panasonic

panasonic_camera_banner
Panasonic staat bekend om zijn elektronische producten, maar is nog niet zo heel erg lang actief met camera's (sinds 2001). Ze maken echter zeer goede camera's en hebben een samenwerking met Leica (een vooraanstaande producent van camera's en lenzen) om hoogwaardige producten te produceren. Vooral de compactcamera's met veel zoom (TZ serie) is erg geroemd en heeft diverse prijzen in de wacht gesleept.

Panasonic heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Lumix

De Panasonic Lumix lijn is een lijn met compact camera's. Deze lijn omvat diverse soorten met onder andere een instap serie (SZ-modellen), een compacte zoom serie (TZ-modellen), een super zoom serie (FZ-modellen), een serie die tegen een stootje en water kan (FT-modellen) en een high end serie (LX-modellen).

Lumix G

De Panasonic Lumix G lijn is de systeemcamera lijn van Panasonic. Omdat Panasonic op het gebied van systeemcamera's veel samenwerkt met Olympus hebben ze de beschikking over goede sensoren en een breed assortiment aan lenzen. De lenzen van een Panasonic systeemcamera en een Olympus systeemcamera zijn namelijk uitwisselbaar omdat ze allebei op het micro-four-thirds systeem werken.

Panasonic camera kopen? Bekijk de best verkochte Panasonic camera's.

4f. Pentax

pentax_camera_banner
Pentax is een cameramerk dat al sinds 1919 fototoestellen en verrekijkers maakt. Vooral in de jaren '70 waren de Pentax camera's erg populair, echter heeft het merk tegenwoordig een minder prominente positie. In 2013 werd de cameradivisie van Pentax overgenomen door Ricoh en sindsdien worden er weer wat nieuwe Pentax spiegelreflex modellen geïntroduceerd.

Pentax heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Optio

De Pentax Optio lijn is een lijn met compactcamera's.

Q

De Pentax Q serie is de systeemcameralijn van Pentax. Deze camera's behoren tot de kleinste systeemcamera's met verwisselbare lenzen.

K

De Pentax K lijn is Pentax's bekendste lijn en omvat alle spiegelreflexcamera's. De K serie is erg populair vanwege de goede bouwkwaliteit van de fototoestellen en het feit dat de camera's spatwaterdicht zijn.

Pentax camera kopen? Bekijk de best verkochte Pentax camera's.

4g. Samsung

samsung_camera_banner
Samsung is vooral bekend van bruingoed (zoals televisies) en witgoed (zoals koelkasten). Ze maken alleen ook digitale camera's. De camera's vallen vooral op door het gebruik van slimme technieken, zoals SMART waarmee je draadloos je foto's van je camera naar een smartphone kan sturen. Samsung was een van de eerste camera producenten met een wifi camera. Update eind 2015: Samsung heeft aangegeven te stoppen met de productie van fotocamera's.

Samsung had de volgende cameralijnen:

Lijn:
WB

De WB lijn van Samsung zijn de compactcamera's. Deze camera's variëren van simpele instapmodellen tot hoogwaardige snelheidsmonsters.

NX

De NX lijn is de systeemcamera lijn van Samsung. Deze camera's zijn geroemd om hun draadloze wifi verbindingen en daardoor erg populair bij het brede publiek. Je kan met deze wifi camera immers eenvoudig je foto's doorzetten naar je smartphone.

4h. Fujifilm

fuji_camera_banner
De meeste mensen kennen Fujifilm van de filmrolletjes. Ze zijn echter al sinds 1934 actief op de fotocamera markt en hebben diverse cameralijnen. Vooral de Fujifilm systeemcamera's zijn erg geliefd onder fanatieke fotografen vanwege de hoge beeldkwaliteit en klassieke uitstraling.

Fuji heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Finepix

De Finepix lijn is Fuji's compactcamera-lijn met fototoestellen variërend van instapmodellen tot en met hoogwaardige modellen met lichtsterke lenzen.

X

De X lijn is Fujifilm's systeemcameralijn. Deze lijn staat vooral bekend om zijn klassieke uitstraling (het zijn net camera's uit de jaren 70) en hoogwaardige beeldkwaliteit.

Fuji camera kopen? Bekijk de best verkochte Fujifilm camera's.

5. Welke soorten camera lenzen zijn er?

Als je een systeemcamera of spiegelreflexcamera wilt kopen is het ook van belang dat je een lens kiest die bij jouw behoefte past. Zoals eerder genoemd verschilt dit per soort fotografie (portret, landschap, etc, etc). Daarnaast heeft ieder merk zijn eigen lenzen (zoals aan Canon lenzen, Nikon lenzen en Sony lenzen), maar zijn er ook specifieke lens producenten die lenzen maken (zoals Tamron lenzen en Sigma lenzen). Let wel, niet iedere lens past op ieder merk camera. Lenzen worden specifiek gemaakt voor Canon spiegelreflexcamera's, Nikon spiegelreflexcamera's en Sony spiegelreflexcamera's. Hieronder heb ik in het kort de verschillende soorten lenzen opgesomd. Wil je wat betreft lenzen echt de diepte ingaan? Lees dan eens mijn andere artikel ‘Alles over lenzen‘.

camera_lenzen

De verschillende camera lens soorten:

Soort:
Fish-eye (< 10mm)

Een fish-eye lens is bolvormig en kan daardoor tot een hoek van 180 graden in 1 x op de foto zetten. Dit geeft een speciaal effect aan een foto waardoor het net is alsof je door het oog van een vis kijkt. Vandaar ook de naam ‘fish-eye'.

Groothoeklens (< 28mm)

Een groothoeklens zorgt ervoor dat je meer op beeld krijgt dan je normaliter met het menselijke ook ziet. Zo kan je met een groothoeklens eenvoudig landschappen fotograferen en krijg je ook gebouwen in 1 x op de foto.

Standaardlens (28mm – 100mm)

De standaardlens is de meest gebruikte lens en heeft een bereik dat tussen de 28mm en 100mm ligt. Hierdoor is de lens voor allerlei doeleinden te gebruiken, zoals landschap-, portret en sportfotografie.

Telelens (> 100mm)

Een telelens heeft een bereik van 100mm of meer. Hierdoor kunnen objecten van ver weg dichterbij gehaald worden.

Macrolens

Met een Macrolens kan je heel dicht op je onderwerp, zoals een vlinder, kruipen. Bij een goede macrolens kan je een verhouding van 1 op 1, waardoor het beeld dat op de sensor valt even groot is als je in werkelijkheid ziet.

Tilt-shift

Een tilt-shift lens heeft de eigenschap dat de lenselementen verschoven kunnen worden. Hierdoor kan een fotograaf rechte lijnen zonder vervorming op de foto zetten. Het gebruik van een tilt-shift lens is niet eenvoudig en heeft zeker wat oefening nodig.

Zoomlens

Een zoomlens is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, een lens waarmee je kan inzoomen op een onderwerp zonder van je plek te komen. Het grote voordeel van een zoomlens is dat je eenvoudig je onderwerp kan kaderen (je kan zoomen) zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit iets lager is dan een primelens.

Primelens

Een primelens is een lens met een vast brandpunt. Wil je dus dichter op je onderwerp kruipen? Dan moet je jezelf daadwerkelijk verplaatsen. Het grote voordeel van primelenzen is de hoge beeldkwaliteit en scherpte doordat de lens geoptimaliseerd is voor 1 brandpuntafstand


6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande digitale camera's. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je verder bent gekomen in je zoektocht. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! Je kan ook eens een kijkje nemen bij de keuzehulp van Coolblue of van CameraNu en kijk ook eens naar de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je veel fotoplezier!

Camera winkels:

Wil je een camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Top 10 beste compact camera's:

Wil je een compact camera kopen? Hieronder vind je mijn top 10 beste compact camera's.

panasonic tz70 kopen1. Panasonic Lumix DMC-TZ70: een ideale compact camera voor als je op reis gaat. Met 30x zoom haal je onderwerpen van ver eenvoudig dichtbij. En dankzij de Leica lens zijn je beelden van hoge kwaliteit. Meer informatie


sony hx90v kopen2. Sony Cybershot DSC-HX90V: een hoogwaardige compactcamera met grote sensor, Zeiss lens, wifi, GPS en 30x zoom. Meer informatie


nikon w100 kopen3. Nikon Coolpix W100: een leuke, goedkope en waterdichte compact camera. Ideaal voor gezinnen en vakantiegangers. Meer informatie


4. Nikon Coolpix A300: een leuke, goedkope compact camera met wifi. Ideaal voor als je onderweg je foto's en video's wilt delen. Meer informatie


sony hx60 kopen5. Sony Cybershot DSC-HX60: een goede camera met 30x zoom, een hoogwaardige Sony G lens, een snelle beeldprocessor voor uitstekende beeldkwaliteit en wifi. Meer informatie


canon sx720 kopen6. Canon PowerShot SX730 HS: een compacte en slanke fotocamera met een flink bereik. Dankzij de ingebouwde wifi functionaliteit deel je eenvoudig je beelden en video's. Meer informatie


sony cybershot w830 kopen7. Sony Cybershot DSC-W830: een compact en prijs-vriendelijk fototoestel. En dankzij 8x zoom haal onderwerpen van een eindje verderop eenvoudig dichtbij. Meer informatie


canon g9 kopen8. Canon PowerShot G9 X: een compact en krachtig fototoestel. Hij beschikt over een goede sensor en lens met 3x zoom, maar toch steek je hem eenvoudig in je binnenzak. Meer informatie


leica q kopen9. Leica Q: een compacte en stylish fotocamera met een flinke specs. Dankzij een full-frame sensor en het f/1.7 Leica objectief schiet je prachtige beelden. Meer informatie


sony camera kopen10. Sony Cybershot DSC-RX1R II: qua specs en kwaliteit toch wel een van de beste compact camera's. Dankzij een full-frame sensor en het Zeiss objectief schiet je haarscherpe beelden. Meer informatie

Top 10 beste spiegelreflexcamera's:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Hieronder vind je mijn top 10 beste spiegelreflexcamera's. Omdat spiegelreflexcamera's nogal verschillen in kwaliteit, mogelijkheden en daarmee ook prijs, begint mijn top 10 met instap spiegelreflexcamera's en loopt het op tot professionele spiegelreflexcamera's.

nikon d3300 kopen1. Nikon D3300: dankzij een zeer goede sensor is dit toch wel de beste instap spiegelreflexcamera die je kan kopen voor onder de 400 euro. Meer informatie


canon 750d kopen2. Canon 750D: een goede spiegelreflexcamera met snelle autofocus en die tot 5 beelden per seconde schiet. Meer informatie


nikon d7200 kopen3. Nikon D7200: een serieuze spiegelreflexcamera met magnesiumlegering behuizing, wifi en krachtige beeldprocessor. Meer informatie


canon 80d kopen4. Canon 80D: een serieuze camera die tegen een spatje water kan. Daarnaast is hij met 7 beelden per seconde erg snel. Meer informatie


nikon d500 kopen
5. Nikon D500: Nikon's snelheidsmonster met een zeer robuuste bouw. Met 10 beelden per seconde mis je geen moment. Meer informatie


canon 7d mark ii kopen
6. Canon 7D mk II: de ideale camera voor sport- en natuurfotografen. De camera schiet tot 10 beelden per seconden en is stof- en spatwaterbestendig. Meer informatie


nikon d810 kopen7. Nikon D810: de camera voor portret, bruiloft en rapportage fotografen. De fullframe 36.3 megapixel sensor heeft een breed dynamisch bereik en zorgt voor schitterende beelden. Meer informatie


canon 5d mark iv kopen8. Canon 5D mark IV: dankzij de fullframe sensor en het 61-punts autofocus systeem is het een van de beste Canon camera's die te koop is. Meer informatie


nikon d5 kopen
9. Nikon D5: het beste wat Nikon te bieden heeft. Een zeer snelle, robuuste en complete professionele spiegelreflexcamera met full frame sensor. Meer informatie


canon 1dx kopen10. Canon 1Dx mk II: het beste wat Canon te bieden heeft. Een super snelle en zeer robuuste spiegelreflexcamera met full frame sensor. Met de 1Dx mark II kan je iedere klus aan. Meer informatie


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

99 reacties “Digitale camera’s

 1. Dag Thijs.

  Ik vraag mij af doe ik een goede koop doe als ik Panasonic lumix DC-FZ 82.
  Koop .
  Ik denk ook aan de Nikon B700.
  groeten Willem

  1. Hi Willem,

   Bedankt voor je bericht!

   Beide camera’s zijn goede bridgecamera’s met een flink bereik. Zelf zou ik eerder voor de Panasonic DC-FZ82 gaan voor fotografie omdat deze net wat sneller is ten opzichte van de Nikon B700. Daarnaast is de lens ook wat lichtsterker waardoor hij beter kan omgaan met slecht licht. Wil je echter meer gaan filmen, dan is de Panasonic weer wat beter, deze kan namelijk in 4K filmen.

   Bekijk hier alle verschillen tussen de twee camera’s.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet,

   Thijs

 2. Dag Thijs
  Ik ben weer heel wat wijzer geworden over fotografie .
  nu mijn vraag Ik ben aan het denken wat koop ik een Nikon coolpic P900.
  Of Nikon coolpic B700.
  Panasonic DC-FZ.82.
  Of heb jij ook nog een waar ik niet aan gedacht heb..
  Al vast mijn dank.
  en groeten Willem.

 3. Hai Thijs,

  Wat een machtig interessante website en een heerlijk fijn artikel. Als leek in de fotografie wereld, weet ik eigenlijk nog steeds niet welke keuze ik het beste kan maken en daarom hoop ik dat je mij verder wilt en kunt helpen. We fotograferen nu met onze smartphone en zijn – zoals te verwachten valt- niet tevreden over het resultaat. Ik wil dus graag een camera kopen, maar ja welke? Ik twijfel zelfs nog tussen-compact-systeem en spiegelreflex. Zou je advies kunnen geven? Ik wil graag onze pasgeboren dochter kunnen fotograferen, ik zal vaak binnen foto’s maken en wil de camera ook gebruiken voor buitenfoto’s en voor op vakantie. Daarnaast vind ik het belangrijk de camera te kunnen pakken en zonder veel moeite foto’s te kunnen maken, ik wil niet handmatig enkele minuten bezig zijn met instellen en continu van lens moeten wisselen. Prijs categorie ergens tussen de 500-1000 euro. Ik wil vooral investeren in iets voor de komende jaren. Hopelijk kun je hier advies op geven?

  Alvast bedankt, vriendelijke groet, Elien

  1. Hey Elien,

   Bedankt voor je bericht en compliment! 🙂

   Ik kan mij goed voorstellen dat je wat meer kwaliteit wilt ten opzichte van je smartphone. Vaak als je foto’s gaat afdrukken zul je het verschil goed merken. 🙂
   Qua camera kan ik je denk ik toch het beste een systeemcamera aanraden. Je geeft namelijk aan dat je niet teveel wilt instellen, dat je hem makkelijk wilt pakken en dat hij mee gaat op vakanties. Systeemcamera’s zijn wat compacter dan spiegelreflexcamera’s en k denk dan ook dat dit type camera goed bij je past. Ik kan je zeker aanraden om eens te kijken naar mijn top-10 systeemcamera’s van 2018. In het specifieke geval zou ik kijken naar de Panasonic GX80+14-140mm. Dit is een compacte camera met flink wat zoom (je hoeft niet te wisselen). Daarnaast is de lens redelijk lichtsterk (wil je een lens die nog beter omgaat met donkere ruimtes, dan schiet je echt boven de 1000 euro) en kan de sensor goed omgaan met weinig licht. Ik denk dan ook dat dit een goede camera is voor jouw situatie. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

   1. Hai Thijs,

    Bedankt voor je reactie! We zijn inmiddels in twee winkels geweest en nog wat vrienden gevraagd; we neigen nu naar de Olympus E-M10 Mark III. In jouw top tien staat de Mark II op plek 7. Kun je iets vertellen over verschil tussen die Olympus en de Panasonic die je adviseerde; en welke je dan zou aanbevelen?

    Bedankt weer 🙂

    Groetje Elien

    1. Hey Elien,

     Graag gedaan! 🙂

     In mijn top tien heb ik de E-M1 (niet E-M10) staan. Dit is toch wel een andere camera met andere specs en een ander prijskaartje (3500 euro). Maar als ik naar de Olympus E-M10 Mark III kijk dan zou dit ook zeker een goede optie zijn. De camera is heel vergelijkbaar met de GX80 en wijkt enkel af op snelheid. De E-M10 III is namelijk net wat sneller tov de Panasonic. Er zit echter wel weer verschil in de lens. Bij Olympus krijg je een 14-42mm lens en bij de Panasonic een 14-150mm lens. Om deze reden had ik je de Panasonic aanbevolen omdat je dan minder hoeft te wisselen. 🙂 Is dat toch niet zo erg, dan kan je ook eens kijken naar de Olympus E-M10 Mark III met twee lenzen.

     Hopelijk kom je hier wat verder mee!

     Greets

     Thijs

 4. Beste Thijs,

  Complimenten met de fraaie, overzichtelijke en zeer informatieve website.
  Ik ben voornemens een nieuwe camera te kopen. Budget ong €500-600€
  Ik heb een vraag over de snelheid van het maken van fotos cq het snel achter elkaar kunnen maken van fotos.
  Soms wil ik snel achter elkaar meerdere fotos maken, maar wordt hierin belemmerd door de camera.
  Het opslaan van de foto kost tijd het opnieuw focussen etc etc. Professionele fotografen kunnen snel
  achter elkaar meerdere fotos nemen. Waar is dit afhankelijk van? De SD kaart, sensor, etc?
  Welke camera zou je adviseren?

  1. Hey Rob,

   Bedankt voor je bericht!

   De snelheid heeft deels met de kaart te maken, maar eigenlijk meer met de camera. Het verschilt namelijk per camera hoeveel beelden per seconde ze kunnen maken. En hoe meer beelden, des te duurder (vaak) de camera is. Een goede geheugenkaart is echter ook van belang. Als je namelijk veel beelden schiet moet je ze ook snel kunnen wegschrijven. Hoe sneller de kaart, hoe sneller dit gebeurd en hoe langer je dus weer kan doorschieten.

   Ik wil met liefde voor je kijken welke camera voor jou geschikt is, maar ik weet niet wat je gaat fotograferen. Is het sport en is het op binnen? Dat is heel anders dan wanneer je bv vogels wilt gaan fotograferen. Hiervoor kom je uit bij een spiegelreflexcamera of systeemcamera, maar helaas ga je het niet met 600 euro redden.Wil je hier echt snelheid, dan zit je zo boven de 1000 euro.
   Maar ben je op zoek naar een allround camera die erg snel is? Dan kan je eens kijken naar de Panasonic FZ1000. Dit is een snelle compacte camera die met 12 beelden per seconde schiet en prima te gebruiken is voor het opnemen van snelle beelden.

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Groet

   Thijs

 5. Hallo Thijs,

  Op de eerste plaats mijn complimenten voor je website. Duidelijke uitleg over veel onderwerpen.

  Ik wil graag een advies m.b.t. de aanschaf van een DSLR-camera.
  Ik heb nu een Sony Alpha 5000 met 2 lenzen: 16-50 en 55-210.

  Ik gebruik het fototoestel hoofdzakelijk voor het fotograferen van voetbalwedstrijden van mijn zoon en plaats deze dan op de Facebook pagina van de Voetbalacademie. Natuurlijk gaat het toestel ook mee op verschillende uitjes en vakanties.

  Nu zie ik verschillende set aanbiedingen van Nikon (i.v.m. betere sensor, hier gelezen). Er is ook een set met een lens tot 300 mm (geniet mijn voorkeur omdat ik vaker het gevoel heb dat het onderwerp alsnog ver weg is ondanks de 210 mm lens!!.

  Heb jij een advies voor wat betreft:
  Nikon D5300 incl. AF-P 18-105 mm ED VR / AF-P 70-300mm VR
  Nikon D5600 incl. AF-P 18-55 mm VR / AF-P 70-300mm VR
  Nikon D5600 incl. AF-P 18-55 mm / TAMRON 70-300mm DI LD Macro
  Nikon D5600 incl. AF-P 18-55 mm VR / 55-300mm VR

  Groet, Laurens

  1. Hey Laurens,

   Bedankt voor je reactie en compliment! 🙂

   Ik kan mij voorstellen dat je wat meer bereik en snelheid wilt hebben. De Apha 5000 is een mooie camera maar met 3,5 beelden per seconde niet super snel. In dit geval zou ik als ik jou was eens kijken naar de Nikon D5600 incl. AF-P 18-105 mm ED VR / AF-P 70-300mm VR. Nikon heeft inderdaad een hele goede sensor en de D5600 is lekker snel (5 beelden per seconde). Qua lenzen zijn de af-p lenzen de nieuwste en stilste die er zijn voor deze prijsklasse. Ook de 70-300 is een hele mooie en stille lens.

   Wil je trouwens nog iets meer snelheid, dan kan ik je ook de Nikon D7200 incl. af 18-105mm vr en Nikon 70-300mm VR gaan. Dit is echt een super set met nog meer beelden per seconde (6 beelden per seconde), maar hij kost wel weer een stukje meer. Het scheelt echter wel dat je nu 100 euro terug krijgt vanuit Nikon (op zowel de d5600 als de d7200). 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groeten

   Thijs

 6. Bondia Thijs,

  Wow, super bedankt voor dit artikel.
  Ben een stuk wijzer geworden. Jeetje wat een verademing.
  Maar nog vind ik het eng om er 1 te halen.
  Het is namelijk voir mijn dochtertje van 12. Ze maakt veel foto’s van alles.
  Natuur
  Anderen
  Feestjes
  En zichzelf.
  Maar ook stillevens
  En die bewerkt ze dan allemaal. Zodat ik vaak denk…wow. zag jij dat erin!
  En dit allemaal nig met een mobieltje.
  Nu heeft ze geld gespaard en wil ze dus graag een camera kopen.
  Alleen hebben wij net de pech dat we altijd de verkeerde dingen kiezen.
  En sinds het om veel geld gaat voor haar durf ik toch niet zomaar een keuze te maken.
  So please help als je kan ^_^

  Alvast bedankt Shaatje

  1. Hey Shaatje,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik kan mij voorstellen dat het best wel lastig is om de juiste camera te kiezen. En jullie zijn niet de enige die hier moeite mee hebben (zie de vele vragen op mijn site 😉 ).
   Als ik jullie was zou ik voor een spiegelreflexcamera gaan. Hiermee kan je namelijk echt alle kanten op. Ik heb een heel artikel over beginnerscamera’s geschreven, dus ik zou je zeker kunnen aanraden om hier eens naar te kijken. Het linkje naar het artikel is: Spiegelreflexcamera’s voor beginners.

   Qua camera zou ik de Nikon D3400 kunnen aanraden. Dit is een hele goede instap spiegelreflexcamera met goede kwaliteiten en eenvoudig in de bediening. Daarnaast kan ze hier flink los mee gaan als ze meer en meer met fotografie wil gaan doen. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   groeten

   Thijs

 7. Beste Thijs,

  Wat een handige site! Ik heb zeker iets gehad aan je uitleg. Maar toch… net zoals alle anderen hieronder, vind ik het lastig welke camera/lens te kiezen en zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb momenteel een systeemcamera van Sony maar wil overstappen naar een spiegelreflex van Canon of Nikon van rond de € 500. Ik zal de camera vooral gebruiken voor natuur- en macrofotografie, ook op reis gaat hij mee. Ik wil er graag een extra lens bij kopen, maar er is zoveel aanbod. Bij de Kamera Express zie ik bijvoorbeeld een combipakket van een Nikon D3400, 18-55 mm en 55-300 mm. Maar eenzelfde soort pakket wordt er aangeboden voor bijvoorbeeld de Canon EOS 200D. Welke zou je aanraden?

  Bedankt alvast voor het meedenken!

  1. Hi Romy,

   Bedankt voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn is zowel de 200D van Canon als de D3400 van Nikon een goede starterscamera. Welke camera je ook kiest, je kan met beide hele mooie foto’s maken.

   Maar wat zijn dan toch de verschillen? Kijk je naar de sensor, dan is de Nikon D3400 kit een hele goede keuze. De sensoren van Nikon zijn namelijk erg goed en leveren hele mooie contrastrijke beelden. Het verschil met Canon is echter klein, dus je moet goed kijken om het verschil te zien. Wat is dan het voordeel van de Canon? Nou, als je bv een kantelbaar touchscreen (handig voor filmen) en wifi handig vindt (Nikon werkt met bluetooth), dan is de Canon 200D kit weer een mooie keuze.

   Gooi ik alles op 1 hoop en zou ik zelf een keuze moeten maken? Dan zou ik voor de Nikon D3400 kit gaan. De sensor is eenmaal beter waardoor het eindresultaat toch net weer wat beter is. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groeten!

   Thijs

   1. Super, bedankt voor je advies! Ik vind een kantelbaar scherm wel belangrijk, maar ik ga vandaag eens een kijkje nemen bij de Kamera Express :).

 8. Thijs, ben op zoek naar een high speed camera, het is me nogal onduidelijk wat de beste keus is tot 400 euro en wat de mogelijk heden zijn ivm beelden per sec en lengte opname, groeten May

  1. Hey May,

   Het is vrij lastig om een goede high speed camera onder de 400 euro te vinden. Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Panasonic FZ200. Deze schiet namelijk met 12 beelden per seconde is kost normaal 600 euro maar ik zag hem nu bij Kamera-Express voor 299. Wie weet is dit iets voor jou! 🙂

   Groet

   Thijs

 9. Beste Thijs,
  Wat een mooie website en hoe leuk dat je anderen zo goed adviseerd! Ik ben al lange tijd op zoek naar een camera die bij mij past maar helaas nog niet gevonden. Ik heb nu een panasonic lumix gf3 systeem camera met twee lenzen. Buiten en afstand foto’s lukken aardig maar binnen zijn de foto’s snel te donker en bewogen. Hoewel ik wel interesse heb in fotografie heb ik er echt weinig verstand van en helaas momenteel te weinig tijd om me erin te verdiepen. Mijn huidige camera staat meestal dan ook in de automatische stand.
  Ik heb een dochtertje van 1 en een tweede op komst dus wil ik graag investeren in een camera om mooie foto’s van mijn dochters te maken. Foto’s zou ik in een fotoboek willen plakken maar ook iets vergroten en op de muur hangen. Verder vind ik het ook super leuk om op avontuurlijke vakanties te gaan waar ik graag foto’s maak van landschappen en vooral dieren op afstand.
  Dus de vraag wat voor een camera zou je mij adviseren? Ik denk dat ik een uitdaging ben.
  Je mag ook eerlijk zijn en zeggen dat ik maar een fotografie cursus moet gaan volgen 😉
  Ik hoor graag of je me kan helpen.

  Groetjes,
  Lucy

  1. Hey Lucy,

   Bedankt voor je berichtje en compliment omtrent mijn site! Leuk om te horen! 🙂

   Wbt je vraag. Ik kan mij voorstellen dat je tegen problemen aanloopt als je binnen gaat fotograferen. En hierin ben je zeker niet de enige. Een foto cursus zal je goed leren wat je in deze situaties kan doen. Als je op de automatische stand fotografeert zal de camera in veel gevallen de flitser willen gebruiken maar dit geeft niet altijd het mooiste beeld. Je zou de camera ook handmatig kunnen instellen. Mijn voorstel is dan een wat hogere ISO (bv 800) in combinatie met een laag f-getal van je lens (hiermee laat hij veel licht door). De gf3 kan dit qua ISO wel redelijk aan maar ik weet niet wat voor lenzen je hebt. Daar kan ik qua f-waarden dus niet over oordelen. Wel is de GF3 wat ouder waardoor je wat meer ruis (korrels) in je foto gaat krijgen als je hoog in de ISO’s kruipt. Een nieuwere camera zal hier beter mee om kunnen gaan en een mooie opvolger is bv de Panasonic GX800. Verder zal een goede fotocursus je ook zeker verder helpen. 😉

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 10. Hallo Thijs,

  Allereerst, wat een fijn website! Super om te zien dat je echt de moeite neemt om vragen te beantwoorden van bezoekers van je website.
  Ik ben op zoek naar een DSLR-camera en las enkele vragen van andere bezoekers, toen ik zag dat je de Nikon D3400 DSLR + AF-P 18-55 mm aan iemand aanbeval. Als ik kijk naar mijn wensen, komt deze camera goed overeen. Toch zou ik graag wat meer keuzemogelijkheden hebben ;).

  Ik vroeg mij af of jij dus een soortgelijke camera aan zou kunnen bevelen. Ik zoek een camera waarmee ik natuur en landschappen vast kan leggen en zelf de controle over de camera heb. Ik ga de camera puur gebruiken voor fotografie en niet voor film, dus een film-functie is niet essentieel. Aan het formaat van de camera heb ik niet veel eisen, maar hij moet wel prettig in de hand liggen. Mogelijkheid tot groots afdrukken en functies als WiFi of SnapBridge zouden fijn zijn.

  Mocht jij een goed alternatief hebben voor de Nikon, dan hoor ik het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Jesse Schenk

  1. Hey Jesse,

   Thanks voor je berichtje! 🙂

   Als ik naar je wensen kijk dan denk ik dat je inderdaad goed uit de voeten kan met de D3400. Uiteraard zijn er ook meerdere camera’s die het kunnen, maar het is eigenlijk vooral de lens die het verschil maakt. 🙂 Als je bv de Nikon D3400 pakt en er een Nikon 10-20 erbij doet ben je naar mijn mening goed compleet voor landschapsfotografie. Een alternatief (zoals je graag wilde horen 😉 ) is de Canon 1300D. Ook hier kan je een Canon 10-18mm lens (iets minder bereik tov Nikon) bijkopen en je kan helemaal los gaan.

   Zelf ben ik een Canon gebruiker, maar om eerlijk te zijn heeft Nikon het op dit moment net iets beter voor elkaar. De Sensoren zijn namelijk net wat beter waardoor het eindresultaat net wat beter is (volgens allerlei testonderzoeken). Om deze reden raad ik nu dan ook vaak een Nikon aan tov een Canon. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Greets

   Thijs

 11. Hoi Thijs,

  Ik heb een vraagje. Ik ben een onervaren fotograaf en ga dit jaar naar Lapland op vakantie. Natuurlijk hopen we het noorderlicht te zien, en zou dit fenomeen graag willen fotograferen. Daarnaast hoop ik mooie foto’s te maken van de natuur etc. Mijn budget is niet heel erg hoog helaas, heeft u misschien advies voor wat voor fotocamera ik moet kiezen?

  Met vriendelijke groet,

  Laurens

  1. Hey Laurens,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik kan je wel een advies geven, maar als ik je budget niet weet is het voor mij wel heel erg lastig. Kan je mij vertellen wat je ongeveer wilt uitgeven?

   Groet

   Thijs

  2. Hoi Thijs,

   bedankt voor uw reactie. Mijn budget ligt tussen de 300,- & 400,- euro.. Ik weet dat het niet veel is, maar hoop dat je een goede tip hebt 😉

   Groetjes

   1. Hi Laurens,

    Ik zou als ik jou was eens kijken naar een compactcamera met een lichtsterke lens. Hiermee kan je namelijk goed in het donker (schermer) fotograferen. Een mooie camera is bv de Sony RX100. Deze camera heeft namelijk een lichtsterk objectief en schiet echt schitterende platen. Verder is het ook handig om vanaf een statief te werken. Anders krijg je het noorderlicht er niet zo mooi op. In dit geval kan je eens kijken naar het HAMA star 61 statief. Deze is niet al te duur maar heeft een prima hoogte.

    Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

    Groet

    Thijs

 12. Dag Thijs, allereerst heel hartelijk dank voor je heldere uitleg!
  Ik heb een Sony a7r gekocht, maar kwam in de problemen bij mijn eerste studioopdracht met deze camera. Studioflitsers deden het pas nadat ik de camera gereset had. En ondervond nog wat problemen.
  Als ik in de Manual zoek op Internet, vind ik daar geen uitleg. Bovendien is de manual in het Engels. En de info is op locatie soms lastig te raadplegen.
  Weet jij misschien of er een boekje beschikbaar is liefst ook in het Nederlands…
  Hoe dan ook, ik zoek dus specifieke info over wel/niet mogelijke camerainstellingen voor studiofotografie. En ik wil de opnames direct terug kunnen zien op tv of laptop, tijdens de shooting dus.
  Ik hoop dat je me verder kunt helpen.
  Alvast hartelijk dank!
  ww

  1. Hey Wil,

   Bedankt voor je reactie en compliment!

   Wbt je vraag. Ik ben bang dat ik zelf niet zoveel ervaring heb met de a7R + studiowerk. Ik heb al even zitten zoeken, maar kan helaas geen Nederlandse content hierover vinden. Heb je al contact gehad met Sony? Misschien dat zij een specialist hebben die je verder kan helpen. Het lijkt mij immers dat er meerdere fotografen zijn die tegen hetzelfde aanlopen. 🙂

   Groet

   Thijs

 13. hoi Thijs,

  Echt een toffe website ik heb hier zo veel aan.

  Nu heb ik toch nog een vraag want ik kom er zelf toch niet uit omdat er zo veel keuze is. ( ik weet niet waar ik aan begonnen ben haha)
  ik heb gekeken op uw site tussen de adviezen om een camera te kopen. ik wil graag een spiegelreflex aanschaffen omdat ik graag landschappen wil fotograferen en een scherpe kwaliteit wil hebben. mijn planning is om volgend jaar naar Thailand te gaan en daar mooie foto’s te maken. nu is mijn vraag wat voor camera ik zal moeten aanschaffen voor gave beelden. ik hoef niet per se te filmen. ook met de lenzen vind ik het heel moeilijk te beslissen welke.
  door middel van uw website heb ik deze informatie weten te vinden en vroeg mij af of u nog tips had voor het aanschaffen van de perfecte camera voor mij
  dit zijn mijn opties waarvan ik dacht dat goed was:

  * canon Eos 1300D met de standaardlens
  * canon Eos 750D DSLR
  * nikon D3400 DSLR
  * groothoeklens

  ik hoop snel van u te horen

  groetjes,

  Linda

  1. Hey Linda,

   Bedankt voor je reactie en leuk om te horen dat je veel aan mijn site hebt! 🙂

   Wbt je vraag! Ik kan mij goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je bent echt niet de enige, haha!
   Als ik jou was zou ik voor een Nikon gaan. Nikon heeft op dit moment namelijk de beste sensoren waardoor je de beste fotokwaliteit koopt voor je geld.
   In dit geval zou ik zelf voor de Nikon D3400 + 18-55mm gaan. Dit is een fijne camera die eenvoudig te bedienen is. De sensor is erg goed en levert mooie scherpe beelden. De standaard 18-55mm lens is prima te gebruiken voor landschappen en portretten. Wil je alleen meer uit landschappen halen, dan zou ik ik zeker de Nikon 10-20mm erbij nemen. Deze lens heeft namelijk een geweldig bereik waardoor je landschappen heel makkelijk op de foto zet. Bij mij was de 10-20 (destijds van Sigma) een van mijn meest gebruikte lenzen. In steden kan je hier namelijk ook lekker mee los gaan. 🙂

   Verder is het leuk om te weten dat Nikon nu een Cashback heeft. Hierdoor krijg je 50 euro terug op de D3400! Scheelt toch weer. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! Mocht je meer willen weten, let me know!

   Greets!

   Thijs

   1. Hoi Thijs,

    Bedankt voor je reactie

    Ik heb inderdaad nu nog een vraag. Ik was vandaag naar een camera winkel, vastbesloten om de nikon te kopen.
    Nu vroegen zij waarom ik een spiegel reflex wilde hebben.
    Zij zeiden dat de sony systeemcamera veel beter in mijn rijtje paste aangezien die de zelfde eigenschappen heeft en compacter is.
    Het gaat om de sony alpha A6000 LCI.

    Dus nu ben ik weer naar huis gegaan zonder camera omdat ik het niet meer weet.

    Help me out!
    Heeft u verstand van deze camera en is dit een aanrader voor mij.

    groeten,

    linda

    1. Hey Linda!

     Ik kan mij goed voorstellen dat ze de Sony A6000 hebben voorgesteld. Ook dit is een mooie en inderdaad compacte camera. Hij heeft in principe alle eigenschappen die de Nikon ook heeft, maar er is wel een minpuntje. Er zijn namelijk nog niet heel veel lenzen beschikbaar voor Sony systeemcamera’s (worden er wel steeds meer en meer) en over het algemeen zijn de lenzen een stuk duurder. Er is een mooie groothoek beschikbaar, de Sony 10-18mm waarmee je goed los kan gaan op landschappen. In praktijk komt het erop neer dat de kwaliteit vergelijkbaar is met de Nikon set, maar hij is dan wel een stukje compacter. Het is alleen de vraag of je hier meer geld aan uit wilt geven. 🙂

     Hopelijk helpt je dit een beetje. Zo niet, let me know! Ik denk graag mee. 🙂

     Groet

     Thijs

     1. Hoi Thijs,

      Bedankt voor alle informatie en uw hulp.
      Hier heb ik toch veel aan gehad.
      Ik heb uiteindelijk de nikon D3400 gekocht, door doorslag was dat hij lekkerder in de hand lag.
      En de lenzen van de sony zijn inderdaad prijzig.

      Nogmaals bedankt,

      Groeten,

      Linda

 14. Hoi Thijs,

  Wat een duidelijk artikel! Ik kom echter nog niet echt dichterbij weten wat ik wil :-).

  Ik zoek (waarschijnlijk) een compact camera. Ik heb geen ervaring met camera’s maar kan wel slechte van goede foto’s onderscheiden en leer redelijk snel. Dan is natuurlijk de vraag wat ik ermee wil doen! Het gaat om het maken van foto’s van auto’s, auto’s en auto’s… Voornamelijk in onze eigen zaak, binnen en buiten, van de gehele auto maar ik moet ook goed details kunnen vastleggen, denk aan motorisch. Ook moet ik op het circuit foto’s kunnen maken, veraf en de snelheid moet ik goed kunnen laten zien als ik dat wil.

  De foto’s moeten gebruikt worden op FB, de website (hoge resolutie) en posters.

  Heb jij een tip voor mij? Aangezien we een startend bedrijf zijn, is het budget niet torenhoog…

  Ik lees graag je reactie!

  1. Hey Ilse!

   Bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat je wat aan mijn artikel hebt. 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je het beste voor een spiegelreflexcamera kan gaan. Je geeft namelijk aan dat je graag de snelheid wilt vastleggen en met een compactcamera is dit toch een stuk lastiger (niet onmogelijk, maar wel moeilijker). Aangezien het budget wat beperkter is zou ik als ik jou was eens kijken naar de Canon 1300D + 18-55. Daarnaast een Tamron 70-300mm telelens voor het vastleggen van de snelheid beelden. Ik denk dat je met deze setup goed uit de voeten kan!

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 15. Hallo Thijs,

  Ik ben op zoek naar een camera waarbij ik voornamelijk interieur foto’s kan gaan maken. Heb jij tips wat voor camera hiervoor het beste is?
  Daarnaast wil ik hem ook graag gebruiken voor portret en dagelijks gebruik. Het budget is 500 euro!

  Ik hoor graag!

  Groet, M

  1. Hey M!

   Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Sony RX100 II. Dit is namelijk een compacte all round camera met een zeer lichte groothoeklens. Oftewel, hij is goed te gebruiken voor interieur fotografie vanwege de lichtsterkte en de groothoek. Daarnaast ook ideaal voor portretfotografie omdat je mooie onscherpe achtergronden kan creëren. Ik denk dan ook dat je veel plezier zult hebben van deze camera. 🙂

   Hopelijk heeft dit je een beetje op weg geholpen!

   Greets

   Thijs

 16. Hallo Thijs,

  Heel erg bedankt voor de nuttige uitleg. Ik ben al een tijdje op zoek naar een spiegelreflexcamera, maar ik weet niet precies welke ik moet kopen. Ik wil mensen fotograferen, bijvoorbeeld bloggers en ook korte filmpjes maken. Maar natuurlijk ben ik ook een natuurliefhebber, dus wil ik ook het natuur fotograferen. Mijn budget is ongeveer rond de 700. Welke camera raad je mij aan? Kun je mij een beetje op weg helpen? Alvast bedankt.

  1. Hey Hande,

   Bedankt voor je bericht! Ik zou als ik jou was eens kijken naar de Nikon D5300 met 18-55. Deze heeft een kantelbaar scherm waardoor hij goed te gebruiken is voor video e.d. Ook is hij redelijk snel wat fijn is bij natuurfotografie. Je mist alleen nog wel een telelens. Als je dit ook wilt kom je boven de 700 euro uit. Je gaat dan namelijk naar de kit met de Nikon 55-300mm. Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 17. Dag Thijs,

  Wat een fijne site en wat geef je veel informatie !! Super dank al daarvoor!
  Ik heb behoefte aan advies: ik fotografeer al erg lang: nadat deze hobby een tijdje heeft stil gelegen wil ik ‘m weer op gaan pakken.
  Ik heb een Canon body: 400 D (alweer erg verouderd dus!) een Tamron lens 18-200 en een macro lens (Sigma) 105 mm. Ik wil deze set erg graag uit gaan breiden met een telelens. Mijn oog is gevallen op de Tamron 150 – 600. Mijn vraag is: is deze lens een goede combinatie met de body en
  klopt het dat deze lens, net wat beter is dan de Sigma 150-600 contemporary?

  Ik hoor het graag en wens je heel veel succes met alles (en heb mij ingeschreven voor je nieuwsbrief)!
  Groet,
  Patricia

  1. Hey Patricia,

   Bedankt voor je reactie en compliment omtrent mijn website! 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat de tamron 150-600 een hele goede aanvulling is. Je hebt alleen twee versies, de G1 en G2. Vooral de G2 is erg goed en is inderdaad beter tov de Sigma 150-600 op het gebied van scherpte en snelheid. Beide lenzen heb ik trouwens gereviewd. Had je deze al gelezen? If not, check dan mijn productreview pagina. Hier ga ik dieper in op beide lenzen. 🙂

   Wel moet ik bekennen dat de 400D wel weer wat ouder is. Ik zou de camera tzt ook zeker gaan vervangen. Denk dan bv aan een Canon 80D of een 77D. 🙂

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Greets

   Thijs

 18. Hoi Thijs,

  Ik ben op zoek naar goede compactcamera tot 500 EU. Nu gebruik ik deze voor op vakantie (Verre Oosten) dag en nacht o.a. stad skyline fotografie. Daarnaast wil ik de camera gebruiken voor mijn hobby als DJ (veelal ‘s avonds) fotografie en video. Welke type camera/merk kun je aanraden?

  1. Hey Anthony,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik zou als ik jou was eens kijken naar een lichtsterke compactcamera. Via onderstaande link heb ik er 3 op een rijtje gezet:

   https://www.cameranu.nl/nl/content/product/compare

   Alle drie de camera’s hebben een lichtsterke lens wat betekend dat je goed foto’s kan maken met weinig licht. De Sony is een toppertje, maar al wel weer wat ouder (het nieuwste model is model 4 en kost 1200 euro). De Canon’s zijn weer wat nieuwer en de G7 heeft het meeste zoom (4x). Tenslotte beschikken ze alledrie over wifi, dus je kan makkelijk je foto’s delen. 🙂

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Greets

   Thijs

 19. Beste Thijs,

  Ik ben op zoek naar een camera voor een reis naar Australië die ik ga maken.
  Ik ben nog een beginner wat betreft fotografie, maar zoek wel een camera met leuk wat opties om zowel gave natuurfoto’s te kunnen maken, als actie foto’s van dieren, sporters etc. Ik wil me ook iets meer verdiepen in het fotograferen en als het bevalt er wat meer mee te kunnen experimenteren.

  Mijn budget is 500 euro, en zat momenteel naar de Canon EOS 1300d te kijken, en ik was benieuwd naar uw mening, en eventuele suggesties.

  Alvast bedankt,
  Lotte

  1. Hey Lotte,

   Bedankt voor je reactie en wat gaaf dat je naar Australië gaat! Het lijkt mij echt een geweldig land! 🙂

   Wbt je vraag. Met de Canon 1300D heb je echt een mooie beginners camera. Hij is eenvoudig in de bediening en biedt je ook veel mogelijkheden voor als je bv een cursus wilt gaan doen. Wel zou ik voor de kit gaan met de vernieuwde Canon lens: de Canon EOS 1300D DSLR + 18-55mm IS II. Verder is het verstandig om er een telelens bij te kopen. Met de standaard 18-55mm kom je namelijk niet heel ver. Een mooie aanvulling is de Canon EFs 55-250 IS STM. Dit is een stille en snelle tele lens en past perfect bij de 18-55mm. Je zit dan wel iets boven de 500 euro, maar je hebt het dan wel een 1x goed. 🙂 Je kan ook een goedkopere telelens aanschaffen, maar vaak heb je dan geen beeldstabilisatie. Het gevolg is minder scherpe beelden bij weinig licht.

   Hopelijk heb je hier iets aan! Mocht je meer willen weten, let me know. 🙂

   Greets

   Thijs

   1. Beste Thijs,

    Bedankt voor je snelle en zeer nuttige reactie! Ik ben wel vrij overtuigd van de canon, en de mogelijkheden die een extra telelens biedt. Nu heb ik veel mensen in mijn omgeving die me voor gek verklaren dat ik zo’n groot ding mee wil nemen op reis, en zeggen dat ik er spijt van ga krijgen omdat die zo groot is. Nu ben ik nog niet helemaal overtuigd van het commentaar, maar wil ik toch even de opties afwegen van de compact camera’s. Ik zat dan zelf vooral te kijken naar de panasonic lumix tz90, met de 4k film mogelijkheden. Ik was nu benieuwd wat u zou aanraden, en of je er qua kwaliteit erg op achteruit gaat met een compact camera? Ik zou t jammer vinden als er weinig experimenteer mogelijkheden mee zijn.

    Alvast bedankt,
    Lotte

    1. Hey Lotte,

     Sorry voor mijn verlate reactie. Het waren een beetje drukke tijden. 🙂

     Ik begrijp goed dat mensen om je heen je voor gek verklaren. Ik hoor het zelf ook met grote regelmaat, maar als ze uiteindelijk mijn foto’s zien piepen ze toch weer anders, haha. 😉 Wel moet ik zeggen dat de foto’s die je nu kan maken met een compactcamera, zoals de TZ90, toch ook wel mooi zijn. Het verschil zit hem alleen toch in de lens / kwaliteit. Bij een spiegelreflexcamera kan je namelijk spelen met scherpte diepte. Denk aan een scherp onderwerp (zoals een portret) en wazige achtergrond. Dit kan je ook met een compactcamera voor elkaar krijgen, maar doordat de sensoren van deze camera’s kleiner zijn en ook de lensopening kleiner is, is het effect toch lang niet zo mooi als met een spiegelreflexcamera. Daarnaast is een compactcamera minder snel en ga je vooral bij het inzoomen het verschil merken. Als je namelijk inzoomt wordt de lichtsterkte van de lens nog minder en is het uiteindelijk lastiger om een goede foto te maken. Tenslotte is het experimenten met een compactcamera toch een stuk minder dan met een slr. Wil je dus echt iets met fotografie gaan doen (zoals een fotocursus), dan is een spiegelreflex toch wel de betere keuze.

     Het blijft echter een lastige keuze. Ga je voor kwaliteit, dan kom je uit bij en spiegelreflex. Ga je voor compactheid, dan kom je uit bij een compactcamera. Ook zou je naar een systeemcamera kunnen kijken. Dit zit er tussenin. Ze zijn compacter dan spiegelreflexcamera’s maar hebben we goede kwaliteiten. Een mooi model is dan de Sony A6000. Deze is lekker compact maar levert hele mooie foto’s. 🙂

     Hopelijk kan je hier iets mee!

     Greets

     Thijs

 20. Hallo,
  Zit met een probleempje.
  Mijn vrouw is verzot op het fotograferen van vogeltjes als ook watervogels op ongeveer 50 meter afstand. Ze is reumapatiënt en we zijn dus op zoek naar een reflexcamera die licht is en een lens die dicht genoeg bij die vogels geraakt. Wat moeten wij dan het best kopen.
  Groetjes

  1. Hallo Kris,

   Bedankt voor je reactie!

   Om eerlijk te zijn ben ik bang dat alle camera’s en lenzen toch best zwaar worden. 50 meter is namelijk een flinke afstand en qua lens zit je al snel op 2 kg. Zelf zou ik eens kijken naar een telescoop met daarop een camera. Dit noemen ze ookwel Digiscoping. Qua gewicht is dit een stuk aantrekkelijker en ook kan je een heel stuk dichterbij komen. Telescopen zijn er alleen in allerlei soorten en maten. Heb je een idee van wat je wilt uitgeven? Het loopt namelijk tussen de 500 euro en 5000 euro. 🙂

   Groet

   Thijs

 21. Hallo Thijs,

  Ik ben blij dat ik op deze site ben uitgekomen tijdens mijn zoektocht.
  Ik ben nu een jaar in het bezit van een Panasonic FZ-300. Het is heerlijk om geen lenzen te hoeven verwisselen maar na een jaar loop ik er toch tegenaan. 😉 Ik heb de camera gekocht om in 4K te kunnen filmen, voornamelijk natuur. Het filmen van macrobeelden is steeds meer gaan trekken en nu ben ik voor het filmen/fotograferen van macrobeelden (insecten, bloemen) op zoek naar een andere camera. Ik moet dus nog een nieuwe body en lens kopen en weet daarom nu helemaal niet meer wat de beste keuze is haha. De Panasonic is echt een heel fijne camera in bediening maar ik wil mij niet vastpinnen aan dat merk. De FZ-300 blijft in mijn bezit.

  Zou u mij van wat advies kunnen voorzien? Ik kijk uit naar uw reactie.

  Hartelijke groet,
  Leendert

  1. Ik kwam nu zelf na een week speuren uit op de 60D als body. Vindt u dit een geschikte body om met macrofotografie/filmen te beginnen?
   Een keuze voor een geschikte lens heb ik nog niet kunnen maken.

   Groeten Leendert

   1. Hey Leendert,

    Excuus voor mijn verlate reactie. Ik krijg veel reacties en mailtjes en probeer iedereen op tijd te beantwoorden. 🙂

    Wbt je vraag. Ik denk dat de Canon 60D een goede camera is, echter is hij wel wat aan de oude kant. Zelf zou ik eens kijken naar zijn opvolger, de Canon 70D. Deze camera is net wat sneller, heeft betere ISO prestaties en beschikt over een touchscreen. Let er alleen wel op dat je niet in 4K kan filmen. Dit gaat namelijk tot 1980×1080. Wil je 4K filmen met een DSLR, dan kom je uit op de Canon 5D mark IV met toch wel een heel ander prijskaartje. 😉

    Qua lens denk ik dat je het beste uit bent met een macro lens. Hieronder vind je een link naar 3 een vergelijking van 3 macrolenzen:

    https://www.cameranu.nl/nl/content/product/compare

    De Sigma is het goedkoopste van het stel en heeft een goede prijs kwaliteit verhouding.
    De Tamron is pas net op de markt en heeft als voordeel dat hij ook spat- en stof-water dicht is. Verder is het een scherp en lichtsterk objectief.
    De Canon is echt een toppertje. Hij is snel, scherp en heeft een zeer goede beeldstabilisatie. Hij is alleen wel het duurste van het stel. 😉

    Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! Mocht je nog verder willen sparren dan hoor ik het graag. 🙂

    Groet

    Thijs

    1. Bedankt voor uw antwoord! Zie het bericht nu pas. Na nog wat verder zoeken kwam ik er ook achter dat het inderdaad beter is om voor de 70D dan voor de 60D te gaan. Maar nu kwam ik de 750D tegen. Zit er nu echt zoveel verschil in kwaliteit tussen de 70D en de 750D die het (voor mij grote) prijsverschil verklaart? Ik probeer de kosten toch wat te knijpen want ik zal ook nog lenzen aan moeten schaffen. En ik denk dat lenzen eerder het verschil gaan maken dan de body, maar misschien zit ik er naast.

     Groeten Leendert

     1. Hey Leendert,

      Graag gedaan!

      Qua sensor zit er nu heel veel verschil tussen de 70D en de 750D. Qua body en bouw echter wel. Zo is de 70D veel robuuster en is hij gemaakt voor het echte werk. Denk aan spatwater- en stofdicht en daarnaast aan hoogwaardig plastic icm met magnesiumlegering. De 750D is in dit opzicht toch een stuk meer plastic. Ga je echter niet heel veel naar buiten als het regent en maakt de bouw je niet heel veel uit, dan kan je prima voor de Canon 750D gaan. 🙂

      Greets

      Thijs

 22. Hallo Thijs, bedankt voor je antwoord. ik heb nog eens gekeken naar de tamron 70-300 mm en ben razend enthousiast.

  Ik heb echter nog een vraag, nl mijn vrouw Kitty fotografeert samen al jaren met mij en koopt net als ik ook de 77D van Canon , maar zij wil een alround tele nl. de Tamron 16-300 mm kost wel 599,– haar vraag is, is deze gezien de prijs beter dan de Tamron 18-270mm die 359,– kost. wat zou je advies zijn. zij houdt niet van verwisselen van een lens.

  nogmaals Gr. George en bedankt.

  1. Hey George,

   Graag gedaan!

   Wbt de lens voor je vrouw. Zelf zou ik voor de Tamron 16-300mm gaan. Dit is namelijk een nieuwe objectief met een betere autofocus. Daarnaast heb je aan beide kant een stuk meer bereik. Vooral op groothoek ga je dit merken, het verschil tussen 18mm en 16mm is namelijk goed te merken. 🙂

   Hopelijk komen jullie hiermee verder!

   Greets

   Thijs

 23. Hallo Thijs, Ik ga binnenkort een Canon 77D spiegelreflex kopen, en zou graag je advies willen krijgen welke lenzen ik erbij zou kunnen nemen.
  Ik fotografeer best wel al lang en vaak met zoomlenzen, maar wil wat alrounder gaan werken.
  Zelf heb ik in gedachten de Canon 10-18mm voor meer groothoek en de Canon 18-135mm usm en de Canon 55-250mm voor wat tele.
  Zou dit een goede totaalset zijn, Ik heb ook nog een Sony HX400V en een Panasonic TZ81 compact.
  Ik heb je site net ontdekt en ben zeer onder de indruk van de vele kennis en onderwerpen. o.a. HDR fotografie.

  Gr. George en alvast bedankt

  1. Hey George,

   Bedankt voor je bericht en compliment! 🙂

   Wbt je vraag. De 77D is een hele mooie camera en ik denk dat je veel plezier zult hebben van de lenzen die je erbij hebt uitgekozen. De 10-18 is echt een topper voor landschap en de 18-135 is een mooie allround aanvulling. Enkel de tele heeft bij mij wat twijfels. Het is een prima starters telelens, maar ik zou zelf toch voor een iets hoger model gaan. Kijk bv eens naar de Tamron 70-300 VC of de Canon 70-300 IS type II. Hierbij heb je net wat meer bereik (ideaal voor bv natuur / vogels en sport). Op de lange termijn ben ik bang dat je hierbij met de 55-250 tegenaan gaat lopen. 🙂

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Greets

   Thijs

 24. Dag Thijs,
  Dank je wel voor je reactie, ik weet nu wat ik ga kopen.
  Fijn om ruggesteun te hebben, er is zoveel te koop en je moet op zoveel dingen letten.
  Leuke site, ik heb er veel aan gehad en geef me nu op voor de nieuwsbrief.
  Vriendelijke groet,
  Tineke

 25. Dag Thijs,
  Ik ga een Nikon 5300 kopen.
  Nu wil ik er graag:
  – een zoomlens van bv 24-70 mm.
  – een telelens van bv 70-300
  – een macrolens
  Nu heeft de Nikon 5300 geen beeldstabilisator.
  Ik kijk veel rond op internet en kom tot de volgende lenzen:
  Sigma 17-50 2.8
  Tamron 70-300
  Sigma 105 mm f2.8
  Is dit alles een goede keus?
  Wat is jouw advies?
  Vriendelijke groet,
  Tineke

  1. Hey Tineke,

   Bedankt voor je bericht!

   De D5300 is een hele mooie camera en ik denk dat je keuze qua lenzen hier heel goed op aansluit. De Sigma 17-50 2.8 is een heerlijke zoomlens met fijn diafragma. Zelf heb ik de 17-70 van Sigma jaren gehad en de prijs/kwaliteit verhouding is erg goed. De Macro lens is ook echt een toppertje. Hij heeft een mooi bereik (net iets meer dan bv de Tamron 90mm) en is een mooie aanvulling op je set. Qua telelens zou ik wel kijken naar de Tamron 70-300 VC. Deze heeft namelijk een beeldstabilisator wat op lange afstanden (300mm) voor scherpere beelden zorgt.

   Al met al heb je met bovenstaande een mooie set! Ik denk dat ik je hetzelfde had geadviseerd. Hopelijk heb je hier toch nog iets aan. 🙂

   Greets

   Thijs

 26. Ha Thijs
  goede informatieve site heb je. Complimenten!
  Ik heb een vraag. Ik ben op zoek naar een systeemcamera met een goede panorama-functie. Ik was me aan het orienteren op Olympus E-M10 Mark2,
  maar kwam erachter dat deze camera alleen maar achteraf ‘stiched’. Ik zoek eigelijk een camera (net als de panorama functie van een mobiele telefoon), waarbij je het toestel beweegt en ‘on the spot’ het resultaat ziet.
  Weet jij meer?
  Dank alvast en groet
  Kees

  1. Hey Kees,

   Bedankt voor je bericht en je compliment! 🙂

   Ik weet niet of je inmiddels al voorzien bent, maar mocht dit niet het geval zijn neem dan eens een kijkje naar de Systeemcamera’s van Sony. Zij hebben namelijk deze functionaliteit ingebouwd. Een mooie camera is bijvoorbeeld de Sony A5000.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 27. Hoi Thijs,

  Binnenkort wil ik een systeemcamera aanschaffen. Ik fotografeer al een tijdje met de spiegelreflex van mijn vader en begin het fotograferen steeds leuker te vinden. De komende zomer staan er twee vakanties op de planning, volgend jaar ook twee examenreizen en daarnaast trek ik er regelmatig op uit om inspirerende ervaringen vast te leggen op beeld. Ik zoek daarom een compacte camera die scherpe foto’s maakt (hoef niet verder te vergroten dan hoogstens A3 incidenteel) en waarop veel instellingen handmatig te bepalen zijn. Mijn budget is op zich niet heel erg hoog, namelijk max. €450, omdat ik deze camera vooral ga gebruiken als ik weg ben (voor de spontane kiekjes) en ik geen grote spiegelreflex mee wil zeulen.

  Ik fotografeer over het algemeen het liefst mensen, portretfotografie en dynamische beelden (close-ups) en landschappen. De camera mag wat mij betreft dus ook wel lekker snel zijn. Ik ben al een paar weken aan het zoeken tussen de camera’s maar ik kan door de bomen echt het bos niet meer zien en al die specificaties zijn zo ingewikkeld dat ik echt niet meer weet wat nou uiteindelijk een betere kwaliteit op zal leveren. Mijn oog was vooralsnog gevallen op de Canon Eos M10 en de Fujifilm X-A2. Bij de eerste was ik verbluft door de prijs/kwaliteit-verhouding en bij de tweede (nu in de outlet bij kamera expres) viel mij op dat de foto’s erg scherp zijn (ook bij minder licht) en dat hij mooie diepte/bokeh in foto’s kan aanbrengen. Heb jij misschien nog tips voor mij of welke vind jij de beste?

  Zo dat was een erg lang verhaal, dus sowieso alvast bedankt voor het lezen en ik ben ranzendbenieuwd naar je mening!

  Groetjes,
  Noah

  1. Hey Noah,

   Bedankt voor je bericht! Gaaf dat je twee keer op reis gaat, ik ben jaloers! 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je veel plezier zult hebben van een systeemcamera. Het is namelijk een compacte camera met veel mogelijkheden. Qua modellen / merken is er ontzetten veel. Er zijn uiteraard verschillen, denk aan snelheid, ISO prestaties, wel of geen wifi, etc etc. Zelf denk ik dat je heel veel plezier zult hebben van de Fuji. Deze heeft namelijk een APS-C sensor wat een redelijk grote sensor is. Hierdoor heb je minder snel last van ruis en kan je mooie plaatjes schieten. Kamera-Express heeft inderdaad een outlet model, dit scheelt je veel geld. Ik zou eens kijken naar de Fujifilm X-A2 wit + 16-50mm OIS II + 50-230mm OIS II OUTLET. Dit is namelijk een kit met zowel standaard lens (voor landschappen en portretten) als een telelens (voor bv natuur).

   Mocht je nu toch ook benieuwd zijn wat andere merken te bieden hebben, kijk dan eens naar de Sony A5100. Deze heeft wat meer pixels en is een stukje sneller en ook de lens in compacter.

   Hopelijk kom je hiermee verder!

   Groet

   Thijs

 28. Dag Thijs,

  al surfend naar info voor een nieuwe camera op jouw leuke site uitgekomen.

  Ook ik zie zoals zo velen door de bomen het bos niet meer. Ik wil mij een camera aanschaffen voor de alledaagse huis- tuin-familie taferelen maar ook om mijn voetballende kinderen te fotograferen tijdens hun wedstrijdjes. Ik fotografeer nu met een compactcamera van Panasonic maar zou willen overstappen naar een camera met wisselbare lenzen. Fotograferende vrienden hebben mij ook al advies gegeven maar de één raadt een systeemcamera aan, de ander een spiegelreflex.
  Budget dat ik zou willen spenderen is max. 700€.

  Wat zou je me kunnnen aanbevelen?

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Fonny

  1. Hey Fonny,

   Bedankt voor je berichtje! 🙂

   Ik kan mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn immers veel camera’s en camera typen te koop! Of je voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera moet gaan is afhankelijk van een paar dingen. Wil je graag een camera die compact is? Dan is een systeemcamera ideaal. Wil je echter op de lange termijn wat meer met fotografie gaan doen? Dan is op dit moment een spiegelreflexcamera wat fijner. Voor spiegelreflexcamera’s zijn namelijk meer lenzen beschikbaar waardoor je wat meer kanten op kan. Daarnaast zijn de lenzen wat goedkoper dan de lenzen van systeemcamera’s.

   Omdat je kids gaat fotograferen tijdens het sporten kom je in ieder geval uit op een snelle camera inclusief telelens. Zelf zou ik kijken naar een van onderstaande camera’s:

   SONY ALPHA A6000 ZWART + 16-50MM + 55-210MM: Dit is een zeer goede en snelle systeemcamera met een goede sensor (beeldkwaliteit). Je schiet met 11 beelden per seconde en krijgt er direct een mooie telelens bij waarmee je de kids vanaf afstand goed kan fotograferen. Het nadeel is alleen wel dat hij wat duurder is. Dit heeft o.a. te maken dat de lens los al snel 300 euro kost. Wil je toch goedkoper? Dan kan je ook naar de 5100 double zoom kit. Het verschil zit hem o.a. in de snelheid, de 5100 schiet namelijk met 6 beelden per seconde.

   Nikon D3400 + 18-55mm: Dit is een hele fijne instap spiegelreflexcamera met een goed sensor een eenvoudige bediening. Hij schiet met 5 beelden per seconde en is dus niet zo snel als bovenstaande camera’s. Hij is wel een stukje goedkoper, maar let op. Hier zit nog geen telelens bij. Ik kan je er nog een tamron 70-300mm bij aanraden. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 29. Beste Thijs
  Behalve mobile en iPad heb ik geen digitale camera. Omdat ik schilderijen maak wil ik die goed kunnen fotograferen ( geen vervorming ) en op mijn site kunnen plaatsen, ook details van heel dichtbij.met als doel dat de drukkerij dit goed kan vertalen naar bijvoorbeeld ansichtkaarten. Deze bestanden moet ik in tiff of RAW aan kunnen leveren.
  Ik heb her en der al georiënteerd en gevraagd maar kom er niet goed uit…compact, systeem of spiegelreflex …en welke dan! Ik wil ook kunnen groeien..
  Heb jij een goed advies? ( rond de €500 )
  Dank. En ik verneem het graag.
  Ida.

  1. Hallo Ida,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vragen. Ik zou voor een goede spiegelreflexcamera gaan. Deze hebben namelijk grote sensoren waardoor je een goede beeldkwaliteit kan krijgen. Daarnaast zijn er veel lenzen beschikbaar waardoor je flink kan doorgroeien in fotografie. Voor iedere tak van sport is wel een lens beschikbaar. Standaard worden spiegelreflexcamera’s vaak geleverd met een 18-55mm lens. Dit is een prima lens om mee te beginnen. Loop je op een gegeven moment tegen de beperkingen aan van de lens, dan kan je deze upgraden met een betere lens.

   In jouw geval zou ik eens kijken naar de Nikon 3400 of de Nikon 5300. Het verschil tussen deze twee camera’s leg ik uit in mijn artikel: spiegelreflexcamera’s voor beginners.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! 🙂

   Groeten

   Thijs

 30. Hallo Tijs,
  Ik zou graag in een binnenbad mooie foto’s willen maken. Mijn dochters zwemmen veel en zou toch graag eens mooie foto’s maken. Wie weet ook wel voor de club maar dat zien we dan wel.
  Problemen zijn, slecht licht. En aktie foto’s, opspringen uit het water e.d. En die zonder flits gemaakt moeten worden i.v.m. Wedstrijdvoorschrift.
  Welke camera en lens zou u mij adviseren?
  Vriendelijke groet,
  Annelies

  1. Hey Annelies,

   Bedankt voor je berichtje!

   Wat gaaf dat je foto’s gaat maken in een binnenbad. Ik kan mij voorstellen dat het niet eenvoudig is, echter denk ik dat je met goede apparatuur ver kan komen. Als ik jou was zou ik qua camera eens kijken naar de Canon EOS 7D mark II. Dit is een echte sportcamera en is ontwikkeld om ook goed te presteren in sporthallen (zoals een zwembad). Hij kan hoog in de ISO en hij kan ook goed overweg met TL licht (ik vermoed dat je hiermee te maken hebt). Daarnaast is hij razendsnel waardoor je het opspringen ook mooi kan fotograferen.

   Qua lens heb je echt een lichtsterk objectief nodig. Ik denk dat je toch echt voor een f/2.8 lens moet gaan. Qua bereik denk ik dat je met een 70-200 goed uit de voeten kan. In dit geval kan je kijken naar de Canon ef 70-200 f2.8 II IS echter is dit wel een dure lens. Een zeer mooi alternatief is de Tamron 70-200 f/2.8. Let wel, deze lens is inmiddels al opgevolgd door een versie 2. De 2e versie is wel een stukje beter, maar kost ook wel weer wat meer. Voor het geld is de versie 1 een zeer mooie lens. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groeten

   Thijs

 31. Hallo,
  Ik ben al een tijdje op zoek naar een spiegelreflexcamera en ik kom er maar niet uit.
  De bekende twijfel Canon of Nikon
  Dus ik ben druk aan het googlen om te kijken wat de verschillen eigenlijk zijn. Daardoor kwam ik op deze site uit,wat een uitgebreide uitleg zeg!
  Dit heeft mij al enorm geholpen,bedankt daarvoor.
  Ik mag heel graag de natuur fotograferen, en ik ben dol op macro foto’s. Nu doe ik dit nog met mijn telefoon,mijn compactcamera is stuk en daar zat een mooie macro functie op.
  En macro met de telefoon is ook niet ideaal,tenminste niet zoals ik wil,maar dat is ook niet realistisch want daar is een telefoon niet voor bedoeld.
  Moet ik daar een extra lens voor kopen als ik een spiegelreflexcamera aanschaf??
  Ik denk dat ik voor de Nikon D3300 ga.
  Met vriendelijke groet
  Annette Krist

  1. Hey Annette,

   Bedankt voor je bericht en complimenten omtrent mijn site. 🙂

   Ik denk dat je veel plezier zult hebben van de Nikon D3300. Dit is echt een fijne starterscamera met een hele fijne sensor waarmee je mooie foto’s kan maken. Je kan macro foto’s maken met een zogenaamde macrolens, maar ook met zogenaamde macro filters. In het laatste geval schroef je een speciaal filter op je lens waardoor je dichter op je onderwerp kan kruipen. Qua kwaliteit is het wel wat minder, maar het voordeel is dat het een stuk goedkoper is. Wil je het echt goed doen, dan raad ik je toch een macro lens aan. Een hele mooie aanvulling op de Nikon D3300 is de Nikon 40mm Micro lens. Dit is een speciale macro lens die ontwikkeld is voor Nikon crop camera’s zoals de D3300. Je kan erg dicht op je onderwerp kruipen en hij vergroot 1 op 1! Echt een mooie lens voor het geld. 🙂

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Groeten

   Thijs

 32. Hallo Thijs,
  Ik heb een Sony DSC HX300. Ik vond het altijd een fijne camera (megazoom), zeer scherpe foto’s. Maar helaas is de stabilisator kapot, een zeer veel voorkomend euvel bij deze camera. Garantietermijn is net voorbij en repareren kost net zo veel als een nieuwe. Ik ben dus op zoek naar een nieuwe camera (voor mij geen Sony meer).
  Ik twijfel nog een beetje tussen een spiegel reflex en wederom een bridge camera, maar neig toch wat meer naar een bridge camera (met zoomlens). En het liefst met grote sensor, RAW, elektronische (en liefst ook optische zoeker).

  Graag jouw advies. Alvast bedankt!

  Mvrgr
  Pien

  1. Hey Pien,

   Bedankt voor je bericht en wat vervelend dat je HX300 kapot is. Ik kan mij voorstellen dat je niet zo snel meer naar Sony wilt gaan.
   Als ik jou was zou ik kijken naar Canon en Panasonic als opvolger.

   Canon is een echt topmerk op het gebied van fotografie en heeft meerdere bridge camera’s. Nu weet ik niet hoeveel zoom je wilt hebben, maar als ik een vergelijking maak met de HX300 dan denk ik dat je erg blij wordt van de Canon SX60 HS. De camera beschikt over 65x zoom, een kantelbaar scherm, een zoeker en je kan in RAW fotograferen.

   Panasonic is ook echt een zeer goed cameramerk dat de laatste jaren alleen maar groeit. Een mooie bridge camera is de Panasonic FZ82. Je beschikt over 60x zoom, een zoeker en je kan fotograferen in RAW. De camera heeft meerdere awards gewonnen voor zijn prijs/kwaliteit verhouding. Qua prijs is deze camera iets gunstiger ten opzichte van de Canon. 🙂

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Groeten

   Thijs

 33. hallo thijs

  ik vind fotograferen erg leuk maar ik merk dat ik het niet leuk vindt om me te verdiepen in allerlei lenzen .
  toch kijk ik vaak om me heen en zie allerlei “fotomomenten”.., maar ik krijg ze niet zo mooi op de plaat als ik zou willen

  ik wil dus graag wat meer dan alleen vakantiekiekjes en dagelijkse momenten., ben gek op landschappen, dieren en mensen en kleurrijke plaatjes

  Ik wil graag foto’s die ik ook wat kan uitvergroten en vooral ook wat meer details.
  ook wil ik graag meer kunnen inzoomen, zodat ik van afstanden ook mooie foto,s kan maken.

  ik heb nu een panasonic dmc-tz5 en die voldoet niet meer.
  ik heb geen idee waar ik voor moet gaan, het hoeft geen kontzakmodel te zijn ..
  ik zkt denken aan een camera tot max 500 euro.
  heb jij een tip voor mij?

  1. Hey Charlotte,

   Bedankt voor je bericht!

   Zoals ik het lees ben je op zoek naar een camera met goede kwaliteiten, maar zit je niet echt te wachten op het wisselen van lenzen. Ik denk dat je om deze reden het beste voor een zogenaamde bridge / superzoom camera gaan. Dit is een camera met een vaste lens waarbij je flink kan zoomen. Daarnaast hebben deze camera’s goede kwaliteiten, al verschilt dit uiteraard per merk en model. Hieronder twee modellen waar ik goede ervaringen mee heb.

   Panasonic Lumix DMC-FZ300: dit is een betaalbare bridge camera met een flink bereik en goede beeldkwaliteit. De f-waarde begint op f/2.8 waardoor je ook foto’s kan maken met een mooie onscherpe achtergrond. Lees hier meer over de Panasonic Lumix DMC-FZ300.

   Sony Cybershot DSC-RX10: een topper onder de bridge camera’s. Dit is het eerste model (inmiddels is er een 3e versie in omloop maar deze is een stuk duurder) en heeft een zeer goede beeldkwaliteit en lichtsterkte. Je beschikt over een Zeiss lens en ik denk dat je geen spijt zult hebben van deze camera. Hij is alleen wel wat duurder dan de Panasonic, namelijk 800 euro. Lees hier meer over de Sony Cybershot DSC-RX10.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! 🙂

   Groet

   Thijs

 34. beste thijs bedankt voor uw reactie ik zou willen gaan voor de d 5300 maar als ik kijk op internet staan er verschilende body s op welke raad u mij aan van deze

 35. jozef says:
  23-02-2017 at 22:30
  beste ik ben van plan een nieuwe camera te kopen voor portret en landschap natuur ik werk nu met nikon ik heb deze tweedehands gekocht ene d 70
  er zijn twee lensen bij een nikon lens 18-70mm en ene sigma dl 75- 300 mm wat raad u mij aan van toestel ik ben nog maar in begin van avondopleiding
  groetjes Thijs

  1. Hey Thijs,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Ik was er nog niet aan toe gekomen om je te beantwoorden.

   Qua camera zou ik eens kijken naar een nieuwer model. Denk bijvoorbeeld aan de D3300, D3400 of de D5300. Ik heb hier een vergelijking van de drie modellen naast elkaar gezet.

   In a nutshell:

   D3330: een fijne instap Nikon spiegelreflexcamera met 14 megapixel. Ik denk dat je hier veel plezier van zult hebben.
   D3400: de opvolger van de D3300. De flitser is net wat beter en je krijgt bluetooth.
   D5300: een stapje hoger dan de D3300 en D3400. Bij deze camera heb je onder andere kantelbaar scherm en wifi.

   Qua lens zou ik als ik jou was eens kijken naar de Sigma 10-20mm. Hiermee kan je hele mooie landschapsfoto’s maken omdat hij een bereik vanaf 10mm heeft. Qua portretten kan je eens kijken naar de Nikon 35mm f/1.8. Dit is een must have portretlens voor Nikon gebruikers. Hij is niet zo heel duur, maar dankzij de lichtsterkte van f/1.8 maak je geweldige foto’s! 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 36. Hallo,

  Ik ben een meisje van 16 jaar en ik vind fotograferen erg leuk. Tot dusver maak ik alleen nog maar foto’s met mijn mobiel , maar ik zou het graag wat professioneler willen aanpakken. De scherpte van de foto’s van mijn mobiel vind ik zelf nog niet goed genoeg en ik zou ook wat meer mogelijkheden willen hebben. Ik denk dat ik later ook iets met fotografie wil doen daarom heb ik op school gekozen voor een kunstvak waar fotografie in zit zodat ik ook wat meer leer over alle functies zoals de sluitertijd en de regel van derden etc. Wat ik leuk vind om te fotograferen zijn mensen, landschappen en sporters. Zelf zat ik te denken aan een spiegelreflexcamera, alleen ik zou niet weten welke camera bij mij zou passen. Zou u mij daarbij kunnen helpen?

  Groetjes

  P.S.
  Uw tips die allemaal op de site staan vind ik erg goed en leer ik veel van dus daar mijn complimenten voor.

  1. Hey Loes,

   Bedankt voor je reactie en je complimenten omtrent mijn site. Leuk om te horen!
   Ook gaaf dat je voor een kunstvak met fotografie hebt gekozen. Hier ga je geen spijt van krijgen. 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je, zoals je zelf ook al aangeeft, het beste voor een spiegelreflexcamera kan gaan. Het geeft je namelijk veel mogelijkheden qua instellingen en er zijn veel lenzen beschikbaar voor iedere vorm van fotografie. Je kan er dus alle kanten mee op! Maarja, dan is de vraag welke camera bij je past. 🙂 De grootste merken zijn Canon en Nikon en om eerlijk te zijn zou ik voor een van deze merken gaan. Er zijn namelijk veel lenzen beschikbaar voor deze camera’s en ook in gebruik (en de kwaliteit) is erg goed.

   Hieronder heb ik even twee modellen voor je geselecteerd.

   Nikon D3300: Een fijn instap model van Nikon met een hele goede sensor. In deze kit zit een standaard groothoeklens waarmee je landschappen en portretten kan fotograferen. Sporters kan ook, maar sta je op een afstand dan heb je toch een extra telelens nodig. Denk bv aan deze Tamron 70-300.

   Canon EOS 700D: Dit is een fijn instapmodel van Canon. Hij is vergelijkbaar met de Nikon, echter is de Nikon net iets beter qua sensor. Hierdoor is de beeldkwaliteit van de Nikon net iets beter dan bij de Canon. De Canon heeft wel weer als voordeel dat hij een kantelbaar scherm heeft. Dit is handig bij hoge of lage standpunten. Qua lens heeft deze Canon kit een zelfde bereik als de Nikon. Ook hiervoor zou je een Tamron tele lens kunnen kopen om onderwerpen van ver weg dichterbij te halen.

   Hopelijk kom je hier iets mee verder. Mocht je nog vragen of twijfels hebben, let me know. 🙂

   Groet,

   Thijs

 37. Hoi Thijs!

  Ik wil je bedanken voor je tijd die je hebt genomen voor het beantwoorden van mijn vragen. Ben er mega blij om want als beginneling is het knap lastig om te weten waar je het beste kan beginnen. Ik ben sinds vandaag de gelukkige eigenaar van de nieuwe camera die jij mij adviseerde! En ga er nu lekker mee aan de slag! Thanks again!

  Fijn weekend,

  Liefs Sascha

  1. Hey Sascha!

   Super thanks voor je berichtje.
   Echt super leuk om te horen dat ik je verder heb kunnen helpen en dat je nu de trotse eigenaar bent van een nieuwe camera! 😀 Heel veel plezier ermee en als je nog tips nodig hebt dan hoor ik het graag. 🙂

   Greets en veel fotoplezier!

   Thijs

 38. Hallo Thijs,

  Ik ben sinds een tijdje op zoek naar een goede camera die bij mij past maar ben er achtergekomen dat ik dit toch wel iets lastiger vind dan ik dacht.

  Na het lezen van jou info(wat heel duidelijk en fijn was) weet ik wel dat ik voor een spiegelreflex camera wil gaan. Ik maak voornamelijk foto’s van interieur en vintage items die ik verkoop voor mijn online shop. Ook wil ik foto’s maken van vrouwen modellen in de toekomst. Als je wilt kan je een kijkje nemen op mijn instagram account “Opslag_verliefd” dan zie je wat voor foto’s ik maak (nu met telefoon) maar wat ik naar een beter niveau wil brengen.

  Ik hoop dat je mij wat meer wegwijs kunt maken wat voor soort spiegelreflex camera bij mij past!

  Ps mijn budget ligt tussen de 350-700 euro
  Liefst natuurlijk beste kwaliteit voor mij doeleinde voor zo min mogelijk euro’s 😉

  Ik hoor heel graag van je!

  Groetjes

  Sascha

  1. Hey Sascha!

   Thanks voor je berichtje en wat een gave foto’s maak je! Ik kan eigenlijk niet zien dat je dit met je telefoon doet. Ze zien er echt netjes uit! 🙂
   De overstap naar een spiegelreflex kan ik mij wel voorstellen. Vooral in situaties met minder goed licht ga je hier heel veel profijt van hebben. Daarnaast zullen de foto’s natuurlijk een stuk scherper zijn (de sensor van een telefooncamera is echt mini).

   Als ik zie wat je met de camera gaat doen dan kan ik je eigenlijk heel goed een ‘instap’ spiegelreflex aanraden. Instap camera’s hebben namelijk goede sensoren, zijn erg eenvoudig in gebruik en leveren mooie beelden. Wil je een stap hoger naar een ‘semi-pro’ camera, dan krijg je vaak dezelfde binnenkant, echter zijn deze camera’s sneller (voor bv sportfotografen of natuurfotografen) en hebben ze een betere behuizing (steviger voor als je bv in de regen gaat fotograferen). Maar als ik kijk wat jij ermee gaat doen is dit helemaal niet nodig! Ik denk dan ook echt dat je heel tevreden kan zijn met zo’n camera.

   Wat kan ik je aanbevelen? Onder fotografen gaat het altijd tussen Canon en Nikon. Zelf heb ik een Canon (ooit een keer gekocht toen ik begon), echter zou ik nu zelf voor een Nikon gaan. Waarom? Heel simpel. Nikon maakt op dit moment veel betere camera’s. Qua sensor zijn ze een stuk verder dan Canon waardoor je uiteindelijke beelden er beter uitzien. Als je alle tests erop zou nalezen zal je ook zien dat op dit moment Nikon de betere keuze is.

   Welke Nikon zou ik je dan aanraden? Zelf zou ik voor de Nikon D3300 + 18-55mm lens. Dit is een hele fijne en gebruiksvriendelijke camera met echt een hele goede sensor. De lens die erbij zit is het nieuwste model en deze is ook goed geschikt voor video. Qua bereik kan je heel goed interieurfoto’s maken. Portret kan er ook goed mee, maar wil je het helemaal goed doen dan zou ik er een speciale portretlens bij kopen. Ik kan je de Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX van harte aanbevelen. Dit is namelijk een zeer lichtsterke lens met een diafragma van f/1.8. Hierdoor maak je mooie foto’s met een onscherpe achtergrond. 🙂

   Qua budget zit je dan volgens mij ook best goed. De camera zit rond de 419 euro en de extra lens rond de 219. Let er alleen wel op dat je nog een geheugenkaartje bij je camera koopt. Standaard zit dit er niet bij. Er gaat SD is en het kan natuurlijk zijn dat je er nog wel eentje hebt liggen. 🙂

   Hopelijk heb ik je hiermee een beetje geholpen. Mocht je nog twijfels of vragen hebben, let me know. Ik denk graag met je mee. 🙂

   Greets!

   Thijs

 39. Hallo Thijs,

  Ten eerste complimenten voor jou prachtige foto’s en duidelijke uitleg over alles wat ik lees.
  Mijn vraag luidt; Is mijn huidige body ‘Canon 550D’ geschikt voor de Tamron 150-600mm. Ik las eerder ergens op een forum van jou dat de 450d het bereik enorm vergroot. Werkt dat ook met 550D?

  Ik ben net als jij een natuurfotograaf en vooral vogels, vossen, dassen etc vind ik prachtig om te fotograferen. Ik neem aan dat de 150-600m daar uitermate geschikt voor is?

  Heb jij trouwens nog een aanrader wat betreft een nieuwe body voor mij wat de kwaliteit omhoog doet gaan, maar wat niet een al te hoge upgrade is t.o.v de 550D? Helpt een full frame camera daarbij?

  Ik hoor graag van je en alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Maarten van Brenk

  1. Hey Maarten,

   Bedankt voor je mailtje en complimenten! Leuk om te horen. 🙂

   Wbt je vraag. De 150-600 is zeker geschikt voor de 550D van Canon (je moet uiteraard wel het model voor Canon aanschaffen). Het bereik wordt met jouw camera ook vergroot. Dit komt omdat je een cropcamera hebt (net zoals de 450D). Je sensor is namelijk kleiner dan een full frame camera / analoge 35mm camera. Hierdoor moet je rekening houden met een crop van 1.6x. Oftewel: de 150-600 wordt een 240-960mm lens!

   Qua natuurfotografie is de 150-600 uitermate geschikt. Vooral dankzij het flinke bereik van 600mm! Eventuele alternatieven zijn de de Sigma 150-600mm (heeft vergelijkbare kwaliteit en prijs als de Tamron) of de Canon 100-400mm (is een stuk duurder, heeft minder bereik, maar is wel weer scherper).
   Qua body kan je verschillende kanten opgaan. Een full frame (zoals de 6D of de 5D mark III  is zeker een stap omhoog qua kwaliteit. Het nadeel van deze camera’s is alleen de snelheid. Voor natuurfotografie wil je eigenlijk een snelle camera om dieren scherp op de foto te krijgen. Een 7D mark II zou dus ook een hele mooie keuze zijn (ook een crop camera). Wil je fullframe en snelheid? Dan kom je bij de topper uit, de 1Dx. Zelf heb ik de volgende stappen gemaakt.

   300D (vergelijkbaar qua serie als jouw 550D)
   40D (stapje hoger, spatwaterdicht, iets sneller. Nu zou dit de 70D zijn)
   7D (weer wat hoger en sneller)
   1D (weer sneller en hoger)

   Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet per se meteen naar een fullframe of top camera hoeft te gaan. Iedere stap (XXXD > XXD > XD) levert je alweer betere kwaliteit. Ik zou alleen eerst beginnen met een goede lens. Dit maakt namelijk eerder het verschil. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

   ps. Dit weekend heb je nog korting bij Mediamarkt. Misschien scheelt het in de prijs van de 150-600mm!

 40. Hoi Thijs,
  bedankt voor de nuttige info….
  Ik heb vandaag dan maar het besluit genomen om ermee te starten…
  Ik heb de Canon EOS 100D en de Tamronlens AF70-300 mm gekocht…..
  Ik kan dus starten (met fotograferen en met studeren…lol)

  Greets,
  Guy

  1. Hey Guy,

   Graag gedaan! Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen en gaaf dat je voor de 100D en Tamron bent gegaan. Goede keuze! Heel veel plezier ermee! 😀

   Greets,

   Thijs

   ps. Tipje. Neem altijd je handleiding mee als je gaat fotograferen. Is altijd handig om zaken even snel op te zoeken. 🙂

 41. Hoi….
  mooie en goede info op je siteç
  Ik ben van plan een camera te kopen (vnl om te spotten dus lenske van 70-300 lijkt me goed) op tweedehands.be.
  Ik ben starter dus ben niet van plan om een dure body enzo te kopen.
  Ik zie echter door het bos de bomen niet meer….
  Kan jij me een beetje op weg helpen? (bvb Nikon of Canon………enz.)

  Grtjes,
  Guy

  ps. Kan je even kijken naar volgende link en je oordeel vellen :
  http://www.2dehands.be/foto-camera/spiegelreflexcameras/canon/nieuwe-canon-1200d-body-75-300-256562370.html

  1. Hey Guy,

   Thanks voor je berichtje en voor de link naar het artikel dat je in gedachte had.

   Om eerlijk te zijn zou ik de 2e hans camera niet kopen. Althans, niet voor dat geld. De camera is overigens goed. De Canon 1200D is namelijk een prima instapper en is vergelijkbaar met de Nikon D3200. De Nikon is qua sensor weer ietsje beter, maar Canon heeft meer lenzen tot zijn beschikking. Het is dus net waar voor je kiest. Zelf ben ik een Canonman en heb hier goede ervaringen mee, kan het dus met harte aanbevelen. Heb ook vaak met Nikon geschoten en dat beviel mij ook goed. Canon vond ik alleen net iets makkelijker qua bediening.

   Qua camera zou ik als ik jou was kijken naar een van deze drie modellen. Overweeg eens een nieuwe te kopen. Zoals je ziet is het verschil met een 2e hands best klein.

   W3Schools

   – Canon 1200D. Goede instapper van Canon voor zo’n 339 euro (inclusief 18-55mm kitlens) . Je krijgt nu ook nog eens 25 euro terug van Canon!

   – Nikon 3200D. Goede instapper van Nikon. Qua sensor net iets beter dan de Canon. Let er alleen wel op dat er geen Autofocus in de body zit. Dit moet altijd in de lens zitten bij Nikons uit deze klasse. Bij Canon heb je hier geen last van. Prijs is ook iets hoger dan bij Canon: 379 euro (inclusief 18-55mm kitlens)

   – Canon 100D. Grotere qua specs, maar kleiner qua maat dan de 1200D. Is een goede camera, maar kost wel wat meer. Prijs: 449 euro (inclusief 18-55mm kitlens). Ik zou persoonlijk eerder het verschil qua prijs met de 1200D stoppen in een extra lens.

   Qua lens had je het over een 70-300. Neem eens een kijkje naar de Tamron 70-300mm. Prima lens om mee te beginnen en kost nog geen 130 euro. In totaal kom je hiermee (uitgaande van een 1200D) op 339+127,99-25 (cashback)= 441,95 Is toch weer iets minder dan die 2e hands. 🙂

   Let wel, bij een camera krijg je standaard geen geheugenkaartje of tas. Deze moet je los aanschaffen. Kaartjes zijn niet zo heel duur en voor een paar tientjes heb je een tas.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Greets

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)