Digitale camera kopen? Handige tips!


In dit artikel: tips bij het kopen van een digitale camera

Wil je een fotocamera kopen of een spiegelreflex kopen, maar kom je er maar niet uit wat de verschillen zijn en weet je niet goed waarop je moet letten? In dit artikel leg ik een aantal basiszaken uit die je helpen bij het maken van een keuze. Ik fotografeer inmiddels al meer dan 10 jaar en heb in die tijd flink wat kennis opgedaan. Ik heb zelfs enkele jaren camera’s ingekocht voor Coolblue. Ik hoop dan ook dat ik met mijn kennis jou kan helpen in het maken van de juiste keuze en bij de aankoop van een fototoestel. Aan het einde van dit artikel kan je een reactie, opmerking of vraag achtergelaten. Tenslotte kan ik je aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte camera’s te kijken.

banner_camera

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Welke digitale camera past bij mij?
2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?
3. Welke soorten camera’s zijn er?
    3a. De compactcamera
    3b. De systeemcamera
    3c. De spiegelreflexcamera
4. Merken
    4a. Canon camera’s
    4b. Nikon camera’s
    4c. Sony camera’s
    4d. Olympus camera’s
    4e. Panasonic camera’s
    4f. Pentax camera’s
    4g. Samsung camera’s
    4h. Fujifilm camera’s
5. Welke soorten camera lenzen zijn er?
6. Afsluiting

1. Welke digitale camera past bij mij?

Vaak krijg ik de vragen: ‘Welke digitale camera past bij mij?’ en ‘Wat is de beste camera?’ Deze vraag kan je niet beantwoorden omdat dit per persoon verschilt! De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de zoektocht naar een fotocamera is: ‘Wat wil ik er allemaal mee gaan doen?’. Wil je natuur fotograferen? Wil je portretten schieten? Of wil je gewoon op vakantie lekker foto’s maken? Komt er misschien een kleine en wil je die graag goed op de foto zetten? Wil je er ook mee filmen of gaat het je echt enkel om het maken van foto’s? En heb je al nagedacht over het formaat? Wil je een kleine camera? Of maakt dat je niet uit? En wat ga je met de foto’s doen? Ga je de foto’s enkel op facebook plaatsen (denk aan een wifi camera) of wil je foto’s ook groots afdrukken? Hoe makkelijk wil je dat de fotocamera is? Wil je niks instellen en gewoon mooie foto’s kunnen maken of wil je zelf controle over de fotocamera hebben (veel instellen)? Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Zet je wensen eens op een rijtje en kijk wat je echt belangrijk vindt. Hieronder leg ik uit waarop je kan letten om je vragen te beantwoorden en wat dit voor invloed heeft op de specificaties van jouw ideale fotocamera.

2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?

Er zijn behoorlijk wat zaken waarop je moet letten bij het kopen van een digitale camera. Hieronder leg ik de belangrijkste zaken uit. Ik refereer in een aantal gevallen naar de verschillende soorten fototoestellen (compact camera, systeem camera, spiegelreflexcamera), deze camera’s leg ik verder uit in paragraaf 3.

Megapixels

Megapixels. De ene camera heeft er 10 miljoen, de ander wel 30 miljoen! Maar wat is nou goed? Je moet het als volgt zien. Meer megapixels wil niet altijd zeggen dat het beter is. Wat ga jij namelijk met de foto doen? Zet jij hem alleen maar op je computer of deel je hem enkel via facebook? Dan heb je echt geen 20 miljoen pixels nodig. Ga je echter grote prints maken die je aan de muur gaat hangen? Of verkoop jij je foto’s? Dan zou ik wel een camera met wat meer pixels nemen. Bedenk je in ieder geval dat je met 10 megapixels een goede afdruk op A4 kan maken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat meer megapixels voor grotere bestanden zorgt. Oftewel, zorg ervoor dat je een grote geheugenkaart hebt.

megapixels

Camera sensoren

Bij een analoge fotocamera werd de foto vastgelegd op een negatief. Bij een digitale camera wordt de foto vastgelegd op een sensor. De sensor is namelijk het onderdeel van de camera dat het licht (het beeld dat je ziet) opvangt en vervolgens omzet in een digitaal signaal. Het beeld wordt door de sensor opgevangen door de pixels en hoe groter de sensor, des te hoger de kwaliteit en des te meer beeld de camera kan opvangen. Wil je dus foto’s van een hoge kwaliteit? Pak dan een fototoestel dat in jouw budget valt met een zo groot mogelijke sensor. Hieronder vind je de sensormaten per camerasoort.

Camerasoort:
Compactcamera’sOver het algemeen kleine sensoren
Systeemcamera’sBeschikken over kleine sensoren (Nikon CX), middelkleine sensoren (Micro-four-thirds), middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)
Spiegelreflexcamera’sBeschikken over middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)

In onderstaande afbeelding wordt het verschil per sensor nog eens visueel weergegeven.

Digicamshop

Twee veel gehoorde termen omtrent sensoren zijn de ‘crop sensor’ en de ‘full-frame’ sensor. De ‘full frame‘ sensor is de grootste sensor die op de markt te krijgen is (althans voor compactcamera’s, systeemcamera’s of spiegelreflexcamera’s) en is qua formaat vergelijkbaar met een 35mm negatief. Doordat deze sensor zo groot is krijg je het meeste beeld op een foto zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien (gele lijn).
De ‘crop sensor‘ is een kleinere (en daardoor goedkopere) versie van de ‘full-frame’ sensor. Je krijgt bij een ‘crop’ (Crop is het Engelse woord voor ‘uitsnede’) dan ook iets minder op beeld dan bij een ‘full-frame’. Ook dit is goed te zien in bovenstaande afbeelding. Vergelijk maar eens de rode / groene rand (crop) met de gele rand (full-frame).

Wat betekend dit voor jou? Eigenlijk is het heel simpel maar ook wel weer een beetje lastig. Ik ga nu namelijk in eens beginnen over lenzen. Waarom? Omdat het type sensor invloed heeft op het bereik van je lens. Alle millimeters die op je lens staan, zoals 18-55mm, zijn berekend op een fotocamera met een 35mm negatief / sensor. Heb je dus een full-frame camera (35mm sensor), dan is je lens inderdaad een 18-55mm lens. Maar heb je een fotocamera met een kleinere sensor? Dan heb je te maken met de zogenaamde cropfactor. Dit betekend dat je geen 18-55mm lens hebt maar een factor daarvan. Heb je bijvoorbeeld een Canon 750D (fotocamera met cropsensor), dan moet je het aantal millimeters van je lens maal 1.6 doen. Jouw 18-55mm is dus in weze geen 18-55mm, maar een 28,8mm-88mm lens. Wat je cropfactor is, is afhankelijk van je sensor. Hieronder heb ik de meest voorkomende cropfactoren op een rijtje gezet.

Sensor:Cropfactor:
Full-frame (35mm)1x
APS-C (Nikon spiegelreflexcamera en Sony spiegelreflexcamera)1,5x
APS-C (Canon spiegelreflexcamera)1,6x
Micro Four Thirds / 4/3 (Olympus systeemcamera en Panasonic systeemcamera)1,9x
Nikon CX (Nikon systeemcamera)2,7x

Om het nog makkelijker te maken heb ik een cropcalculator gemaakt. Hiermee kan je eenvoudig berekenen wat het effectieve bereik van je lens is.

Formaat

Het formaat van een camera is erg bepalend voor de bediening (ergonomie), als voor het gewicht dat je allemaal mee moet slepen. Wil je een camera die bijna niks weegt en zo in een zak kan? Pak dan een compactcamera. Wil je echter wat meer kunnen instellen of lenzen wisselen? Dan zit je toch gebonden aan een wat grotere fotocamera. Hiervoor kom je namelijk al snel uit op een spiegelreflexcamera. Wil je wel het gemak van een spiegelreflexcamera (wisselen van lenzen en zelf zaken in kunnen stellen), maar niet het gewicht / formaat? Pak dan een systeemcamera. Dit is namelijk de compacte versie van een spiegelreflexcamera. Wil je maten van verschillende camera’s eens naast elkaar zien? Neem dan eens een kijkje op www.camerasize.com.

camera_formaten_vergelijken

Zoom (in geval van een compact camera)

Bedenk je bij de aanschaf van een compactcamera goed wat je wilt fotograferen. Wil je namelijk graag dieren of sport vastleggen? Dan heb je in veel gevallen een compactcamera nodig met veel zoom. Instap compactcamera’s hebben een zoombereik van 3 tot 5 x. Dit is prima voor huis-tuin-en-keuken gebruik, maar heb je onderwerp ver weg (zoals een sporter of een wild dier), dan ga je het met 3 – 5 x zoom niet redden. Kijk dan eens naar camera’s met 20 tot 30 x zoom. Deze zijn wel iets dikker, maar passen in veel gevallen alsnog in de binnenzak van je jas.

compact camera met veel zoom

Lenzen (in geval van een systeemcamera of digitale spiegelreflexcamera)

Systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s hebben de eigenschap dat je lenzen kan wisselen. Dit is handig omdat voor iedere soort van fotografie lenzen beschikbaar zijn. Wil je landschappen fotograferen? Dan heb je een groothoek nodig. Wil je graag portretten schieten? Pak dan een lens met een klein diafragma zodat je mooie scherpte/diepte in een foto kan creëren (als je meer over diafragma en scherpte/diepte wilt lezen, neem dan zeker eens een kijkje naar mijn ‘Alles over lenzen‘ artikel). Wil je juist dieren, zoals vogels, op de foto zetten? Dan kan je overwegen om een telelens te kopen. Oftewel, het is van belang dat je nadenkt wat je met de camera wilt fotograferen en welke lens je dus als eerste bij je camera aanschaft. Wil je gewoon lekker starten met vakantie en familiefoto’s? Dan kan ik je een kitlens aanraden. Een kitlens is een lens die veel fabrikanten standaard bij een nieuwe systeemcamera / spiegelreflexcamera leveren en heeft een bereik tussen de 14mm en 55mm. Hiermee kan je prima landschappen en portretten fotograferen. Wil je echter natuur of sport fotograferen? Overweeg dan als extra een telelens. Je kan er ook voor kiezen om een set te kopen met een lens met een groot bereik. Een voorbeeld is een camera inclusief 18-200mm lens.

canon_camera_with_lens

Camera Instellingen

Op vrijwel iedere fotocamera zit een zogenaamde groene stand. Met deze stand staat de camera in de automatische stand en zorgt hij voor een scherpe en goed belichte foto. Wil je echter zelf de controle over het toestel nemen? Zoals onder- of overbelichten? Dan moet de camera dit wel ondersteunen. Spiegelreflexcamera’s kunnen dit over het algemeen wel, maar bij compactcamera’s en systeemcamera’s zijn soms de instelmogelijkheden beperkt. Wil je dus net wat meer kunnen doen met je fotocamera, neem dan goed een kijkje naar de instelmogelijkheden van het fototoestel.

camera_instellingen

Filmen met een digitale camera

Tegenwoordig kan je bijna met iedere digitale camera ook filmen. Het verschilt alleen wel per fototoestel wat de instelmogelijkheden zijn. Kan de camera bijvoorbeeld in Full-HD filmen (een hoge kwaliteit vergelijkbaar met HD TV) of is de kwaliteit toch lager? Bedenk voor jezelf of dit voor jou van toepassing is en neem het mee in je overwegingen. Let wel, filmen met een digitale camera op hoge kwaliteit kost flink wat geheugen. Het loopt zo op tot 4 GB per uur. Zorg in dit geval voor genoeg geheugenkaartjes. Wil je voornamelijk gaan filmen met je camera? Overweeg dan om een videocamera te kopen.

filmen_met_spiegelreflexcamera

Digitale camera met wifi

Deel je graag je foto’s op Facebook of Instagram? Koop dan een wifi camera. Dankzij de ingebouwde wifi kaart kan je eenvoudig en snel je foto’s via de smartphone delen op social media. Erg handig als je op vakantie bent en geen computer bij de hand hebt! Vooral compactcamera’s beschikken over wifi, al komen er ook steeds meer spiegelreflexcamera’s met wifi. Sommige merken hebben ook wifi adapters waardoor je je fotocamera zonder wifi kan uitbreiden.

wifi camera

Waterdichte (compact) camera’s

Er zijn diverse merken met waterdichte camera’s. Niet alleen leuk om foto’s onderwater te maken, maar ook ideaal voor als je kinderen ermee op pad gaan. Je hoeft je immers geen zorgen te maken dat hij in het zwembad valt.

onderwatercamera

2. Welke camera soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten digitale camera’s. Hieronder zal ik de drie meest voorkomende soorten, de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera, nader toelichten. In de praktijk zijn er ook nog andere soorten, zoals middenformaat camera’s, echter laat ik deze even buiten beschouwing omdat dit voor camera’s voor een specifieke doelgroep zijn (studiofotografen).

3a. De compact camera

De meest voorkomende camera is de compact camera. Dit is een, zoals de naam al aangeeft, kleine camera welke je eenvoudig mee kan nemen. De fotocamera beschikt over een vaste lens (deze kan je dus niet wisselen) en in vrijwel alle gevallen een ingebouwde flitser. Tegenwoordig vervangen veel mensen de compactcamera door de smartphone (zoals de iPhone). Qua kwaliteit komen de foto’s van een smartphone erg in de buurt als van een compact camera (verschilt uiteraard per telefoon en per camera), maar wil je toch echt net wat meer dan op je iPhone? Zoals inzoomen? Overweeg dan zeker eens een (goede) compactcamera. Compact camera’s zijn er in verschillende soorten en maten. Zo begint het al bij €50 voor een simpel model en loopt het op tot in de duizenden euro’s voor een goede compactcamera met een hoogwaardige sensor, lens en instelmogelijkheden.

Compact camera

Voor en nadelen van een compact camera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Sommige camera’s zijn zo compact dat ze zelfs in het zakje van een overhemd passen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere soort fotograaf is er wel een compactcamera te vinden.
Je kan geen lenzen verwisselen. Je moet het dus doen met de lens die in je camera zit.
Je kan (vaak) geen externe flitser aansluiten waardoor je het moet doen met de ingebouwde flitser.

3b. De systeemcamera

De systeemcamera is eigenlijk een mengelmoes van een compactcamera en een digitale spiegelreflexcamera. Van de digitale spiegelreflexcamera heeft hij de eigenschap overgenomen dat je lenzen kan wisselen en dat je een externe flitser kan aansluiten. Van de compactcamera heeft hij de compactheid overgenomen. Een systeemcamera is zo compact doordat er geen spiegelhuis (het stuk waardoor je heen kijkt naar wat je op de foto zet) in de camera zit. Je maakt de foto dus door op het schermpje te kijken, net zoals bij een compact camera.

Systeemcamera's

Voor en nadelen van een systeemcamera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen.
Je kan lenzen wisselen waardoor je je kan specialiseren voor jouw soort fotografie (portret, natuur, sport, landschap)
Snel! Doordat er geen spiegel in een systeemcamera zit kan hij heel snel foto’s achter elkaar schieten. Dit is ideaal voor sport- of natuurfotografie.
Ergonomie. Het is een compacte camera en ga je hem heel veel gebruiken, dan kan de compactheid tegen zich werken.
Het is een vrij nieuw segment op de markt waardoor er nog niet heel veel lenzen voor beschikbaar zijn.

3c. De spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera’s behoren tot een van de populairste camera’s op de markt. Het eerste beeld dat je vaak hebt is een flink fototoestel met bekende namen zoals Canon spiegelreflexcamera’s of Nikon Spiegelreflexcamera’s. Dit type fototoestel kenmerkt zichzelf door het gebruik van lenzen die je kan wisselen, het feit dat je door het oculair kijkt om een foto te maken (je kijkt door de lens) en de vele instelmogelijkheden die de camera biedt. Wil je een serieuze camera waarmee je een lange tijd mee vooruit kan? Koop een digitale spiegelreflexcamera! Ze hebben alleen wel 1 nadeel. Ze zijn over het algemeen wat groter waardoor je wat meer moet meeslepen.

Spiegelreflexcamera's

Voor en nadelen van een spiegelreflexcamera

Uitbreidbaar met lenzen van zowel camera-fabrikanten (bv Canon of Nikon) als fabrikanten van camera lenzen (bv Tamron of Sigma) die zich enkel richten op het produceren van lenzen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere fotograaf is er wel een spiegelreflex fototoestel te vinden.
Doordat je zelf de instellingen tot op detail kan instellen heb je de volledige controle over de camera.
Snel! Je kan met een spiegelreflexcamera beelden vast leggen die je niet zo eenvoudig met een compactcamera kan vastleggen. Ideaal voor sport- of natuurfotografen.
Groter en in bijna alle gevallen zwaarder dan compact en systeem camera’s. Een goede cameratas is dus wel aan te raden.

4. Fotocamera merken

Op het gebied van camera’s zijn er heel veel merken op de markt. Hieronder zal ik een aantal fotocamera merken kort toelichten.

4a. Canon camera’s

canon_camera_banner
Canon, opgericht in 1934 in Japan, is een van s’werelds grootste camera producenten. Tegenwoordig kennen we Canon ook van de printers, beamers en camcorders echter is het maken van digitale camera’s en lenzen Canon’s core business. De kwaliteit van de Canon camera’s en Canon lenzen is hoog en dit maakt Canon marktleider op vele gebieden. Zo zijn ze marktleider op het gebied van spiegelreflexcamera’s en maken veel professionals gebruik van Canon apparatuur. Zie je een foto in de krant? Dan is de kans groot dat hij met een Canon camera is gemaakt. Ook langs het voetbalveld of langs de baan van een F1 wedstrijd is de kans groot dat je een Canon camera (met een grote witte lens) spot!

Wil je de meer over Canon camera’s weten? Neem dan een kijkje bij mijn uitgebreide Canon camera uitleg of bekijk de best verkochte Canon camera’s.

4b. Nikon camera’s

Nikon_camera_banner
Nikon is in 1917 opgericht in Japan en concentreert zich volledig op de productie van digitale camera’s en lenzen. Ze staan vooral bekend om hun hoogwaardige spiegelreflexcamera’s, maar ook de Nikon 1 systeemcamera’s worden steeds bekender. Ze zijn een goede nr 2 op het gebied van spiegelreflexcamera’s en veel sport- en natuurfotografen maken gebruik van Nikon spiegelreflexcamera’s vanwege de hoge kwaliteit. Sterker nog, in veel testen wint Nikon van Canon op het gebied van beeldkwaliteit! De sensor van een Nikon camera is namelijk de laatste jaren net wat beter dan die van een Canon camera (volgens testbureau DXO). Tenslotte zijn Nikon fototoestellen erg geliefd bij natuurfotografen. Sla een National Geographic open en de kans is groot dat je een foto ziet die met een Nikon camera gemaakt is.

Wil je alles over Nikon camera’s weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Nikon camera uitleg of bekijk de best verkochte Nikon camera’s.

4c. Sony camera’s

sony_alpha_camera_banner
Sony, een Japans bedrijf, is een wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica. Al sinds 1947 zijn ze actief in het produceren van televisies, radio’s, camera’s en zelfs muziek en films. Op het gebied van fotografie was Sony echter geen grote speler totdat ze in 2006 Konica Minolta’s cameradivisie overnamen en daarmee in één klap een belangrijke positie pakte in de fotografie wereld. Sindsdien produceren ze hoogwaardige fotocamera’s, en met succes! Op het gebied van compactcamera’s zijn ze wereldwijd marktleider en ook in de systeemcamera-markt als spiegelreflexcamera-markt timmeren ze hard aan de weg.

Wil je alles over Sony camera’s weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Sony camera uitleg of bekijk de best verkochte Sony camera’s.

4d. Olympus camera’s

olympus_camera_banner
Olympus is sinds 1919 actief. Ze zijn een wereldspeler op het gebied van foto- en audioapparatuur, maar produceren ook medische, wetenschappelijke en industriële apparaten. In de camerawereld zijn ze vooral bekend van hun Tough compactcamera-lijn en PEN systeemcamera-lijn.

Olympus heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Tough

De Olympus Tough lijn is een lijn met compactcamera’s die tegen een stootje en water kunnen. Met deze fotocamera’s kan je met gemak bergbeklimmen of een duik in zee nemen.

Stylus

De Olympus Stylus lijn is een lijn met compactcamera’s die ondanks hun compactheid, behoorlijk wat instelmogelijkheden hebben.

PEN

Olympus was een van de eerste merken met een systeemcamera. Inmiddels is de PEN lijn een geroemde systeemcamera-lijn wat zich richt op een strakke uitstraling met veel bedieningsgemak.

OM-D

De OM-D serie van Olympus is een systeemcamera serie waarbij beeldkwaliteit en uiterlijk een belangrijke rol spelen. Deze camera’s zien er retro uit, maar beschikken over hoogwaardige sensoren en digitale viewfinders (onderdeel waardoor je heen kijkt zoals bij een spiegelreflexcamera).

E-serie

De spiegelreflex serie van Olympus. Ze zijn hier echter al een tijdje mee gestopt en er komen geen nieuwe modellen meer op de markt. Ze focussen zich nu volledig op compact camera’s en systeemcamera’s.

Olympus camera kopen? Bekijk de best verkochte Olympus camera’s.

4e. Panasonic

panasonic_camera_banner
Panasonic staat bekend om zijn elektronische producten, maar is nog niet zo heel erg lang actief met camera’s (sinds 2001). Ze maken echter zeer goede camera’s en hebben een samenwerking met Leica (een vooraanstaande producent van camera’s en lenzen) om hoogwaardige producten te produceren. Vooral de compactcamera’s met veel zoom (TZ serie) is erg geroemd en heeft diverse prijzen in de wacht gesleept.

Panasonic heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Lumix

De Panasonic Lumix lijn is een lijn met compact camera’s. Deze lijn omvat diverse soorten met onder andere een instap serie (SZ-modellen), een compacte zoom serie (TZ-modellen), een super zoom serie (FZ-modellen), een serie die tegen een stootje en water kan (FT-modellen) en een high end serie (LX-modellen).

Lumix G

De Panasonic Lumix G lijn is de systeemcamera lijn van Panasonic. Omdat Panasonic op het gebied van systeemcamera’s veel samenwerkt met Olympus hebben ze de beschikking over goede sensoren en een breed assortiment aan lenzen. De lenzen van een Panasonic systeemcamera en een Olympus systeemcamera zijn namelijk uitwisselbaar omdat ze allebei op het micro-four-thirds systeem werken.

Panasonic camera kopen? Bekijk de best verkochte Panasonic camera’s.

4f. Pentax

pentax_camera_banner
Pentax is een cameramerk dat al sinds 1919 fototoestellen en verrekijkers maakt. Vooral in de jaren ’70 waren de Pentax camera’s erg populair, echter heeft het merk tegenwoordig een minder prominente positie. In 2013 werd de cameradivisie van Pentax overgenomen door Ricoh en sindsdien worden er weer wat nieuwe Pentax spiegelreflex modellen geïntroduceerd.

Pentax heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Optio

De Pentax Optio lijn is een lijn met compactcamera’s.

Q

De Pentax Q serie is de systeemcameralijn van Pentax. Deze camera’s behoren tot de kleinste systeemcamera’s met verwisselbare lenzen.

K

De Pentax K lijn is Pentax’s bekendste lijn en omvat alle spiegelreflexcamera’s. De K serie is erg populair vanwege de goede bouwkwaliteit van de fototoestellen en het feit dat de camera’s spatwaterdicht zijn.

Pentax camera kopen? Bekijk de best verkochte Pentax camera’s.

4g. Samsung

samsung_camera_banner
Samsung is vooral bekend van bruingoed (zoals televisies) en witgoed (zoals koelkasten). Ze maken alleen ook digitale camera’s. De camera’s vallen vooral op door het gebruik van slimme technieken, zoals SMART waarmee je draadloos je foto’s van je camera naar een smartphone kan sturen. Samsung was een van de eerste camera producenten met een wifi camera. Update eind 2015: Samsung heeft aangegeven te stoppen met de productie van fotocamera’s.

Samsung had de volgende cameralijnen:

Lijn:
WB

De WB lijn van Samsung zijn de compactcamera’s. Deze camera’s variëren van simpele instapmodellen tot hoogwaardige snelheidsmonsters.

NX

De NX lijn is de systeemcamera lijn van Samsung. Deze camera’s zijn geroemd om hun draadloze wifi verbindingen en daardoor erg populair bij het brede publiek. Je kan met deze wifi camera immers eenvoudig je foto’s doorzetten naar je smartphone.

4h. Fujifilm

fuji_camera_banner
De meeste mensen kennen Fujifilm van de filmrolletjes. Ze zijn echter al sinds 1934 actief op de fotocamera markt en hebben diverse cameralijnen. Vooral de Fujifilm systeemcamera’s zijn erg geliefd onder fanatieke fotografen vanwege de hoge beeldkwaliteit en klassieke uitstraling.

Fuji heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Finepix

De Finepix lijn is Fuji’s compactcamera-lijn met fototoestellen variërend van instapmodellen tot en met hoogwaardige modellen met lichtsterke lenzen.

X

De X lijn is Fujifilm’s systeemcameralijn. Deze lijn staat vooral bekend om zijn klassieke uitstraling (het zijn net camera’s uit de jaren 70) en hoogwaardige beeldkwaliteit.

Fuji camera kopen? Bekijk de best verkochte Fujifilm camera’s.

5. Welke soorten camera lenzen zijn er?

Als je een systeemcamera of spiegelreflexcamera wilt kopen is het ook van belang dat je een lens kiest die bij jouw behoefte past. Zoals eerder genoemd verschilt dit per soort fotografie (portret, landschap, etc, etc). Daarnaast heeft ieder merk zijn eigen lenzen (zoals aan Canon lenzen, Nikon lenzen en Sony lenzen), maar zijn er ook specifieke lens producenten die lenzen maken (zoals Tamron lenzen en Sigma lenzen). Let wel, niet iedere lens past op ieder merk camera. Lenzen worden specifiek gemaakt voor Canon spiegelreflexcamera’s, Nikon spiegelreflexcamera’s en Sony spiegelreflexcamera’s. Hieronder heb ik in het kort de verschillende soorten lenzen opgesomd. Wil je wat betreft lenzen echt de diepte ingaan? Lees dan eens mijn andere artikel ‘Alles over lenzen‘.

camera_lenzen

De verschillende camera lens soorten:

Soort:
Fish-eye (< 10mm)

Een fish-eye lens is bolvormig en kan daardoor tot een hoek van 180 graden in 1 x op de foto zetten. Dit geeft een speciaal effect aan een foto waardoor het net is alsof je door het oog van een vis kijkt. Vandaar ook de naam ‘fish-eye’.

Groothoeklens (< 28mm)

Een groothoeklens zorgt ervoor dat je meer op beeld krijgt dan je normaliter met het menselijke ook ziet. Zo kan je met een groothoeklens eenvoudig landschappen fotograferen en krijg je ook gebouwen in 1 x op de foto.

Standaardlens (28mm – 100mm)

De standaardlens is de meest gebruikte lens en heeft een bereik dat tussen de 28mm en 100mm ligt. Hierdoor is de lens voor allerlei doeleinden te gebruiken, zoals landschap-, portret en sportfotografie.

Telelens (> 100mm)

Een telelens heeft een bereik van 100mm of meer. Hierdoor kunnen objecten van ver weg dichterbij gehaald worden.

Macrolens

Met een Macrolens kan je heel dicht op je onderwerp, zoals een vlinder, kruipen. Bij een goede macrolens kan je een verhouding van 1 op 1, waardoor het beeld dat op de sensor valt even groot is als je in werkelijkheid ziet.

Tilt-shift

Een tilt-shift lens heeft de eigenschap dat de lenselementen verschoven kunnen worden. Hierdoor kan een fotograaf rechte lijnen zonder vervorming op de foto zetten. Het gebruik van een tilt-shift lens is niet eenvoudig en heeft zeker wat oefening nodig.

Zoomlens

Een zoomlens is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, een lens waarmee je kan inzoomen op een onderwerp zonder van je plek te komen. Het grote voordeel van een zoomlens is dat je eenvoudig je onderwerp kan kaderen (je kan zoomen) zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit iets lager is dan een primelens.

Primelens

Een primelens is een lens met een vast brandpunt. Wil je dus dichter op je onderwerp kruipen? Dan moet je jezelf daadwerkelijk verplaatsen. Het grote voordeel van primelenzen is de hoge beeldkwaliteit en scherpte doordat de lens geoptimaliseerd is voor 1 brandpuntafstand


6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande digitale camera’s. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je verder bent gekomen in je zoektocht. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! Je kan ook eens een kijkje nemen bij de keuzehulp van Coolblue of de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je veel fotoplezier!

Camera winkels:

Wil je een camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Top 10 beste compact camera’s:

Wil je een compact camera kopen? Hieronder vind je mijn top 10 beste compact camera’s.

panasonic tz70 kopen1. Panasonic Lumix DMC-TZ70: een ideale compact camera voor als je op reis gaat. Met 30x zoom haal je onderwerpen van ver eenvoudig dichtbij. En dankzij de Leica lens zijn je beelden van hoge kwaliteit. Meer informatie


sony hx90v kopen2. Sony Cybershot DSC-HX90V: een hoogwaardige compactcamera met grote sensor, Zeiss lens, wifi, GPS en 30x zoom. Meer informatie


nikon w100 kopen3. Nikon Coolpix W100: een leuke, goedkope en waterdichte compact camera. Ideaal voor gezinnen en vakantiegangers. Meer informatie


nikon s7000 kopen4. Nikon Coolpix S7000: een leuke, goedkope compact camera met wifi. Ideaal voor als je onderweg je foto’s en video’s wilt delen. Meer informatie


sony hx60 kopen5. Sony Cybershot DSC-HX60: een goede camera met 30x zoom, een hoogwaardige Sony G lens, een snelle beeldprocessor voor uitstekende beeldkwaliteit en wifi. Meer informatie


canon sx720 kopen6. Canon PowerShot SX720 HS: een compacte en slanke fotocamera met een flink bereik. Dankzij de ingebouwde wifi functionaliteit deel je eenvoudig je beelden en video’s. Meer informatie


sony cybershot w830 kopen7. Sony Cybershot DSC-W830: een compact en prijs-vriendelijk fototoestel. En dankzij 8x zoom haal onderwerpen van een eindje verderop eenvoudig dichtbij. Meer informatie


canon g9 kopen8. Canon PowerShot G9 X: een compact en krachtig fototoestel. Hij beschikt over een goede sensor en lens met 3x zoom, maar toch steek je hem eenvoudig in je binnenzak. Meer informatie


leica q kopen9. Leica Q: een compacte en stylish fotocamera met een flinke specs. Dankzij een full-frame sensor en het f/1.7 Leica objectief schiet je prachtige beelden. Meer informatie


sony camera kopen10. Sony Cybershot DSC-RX1R II: qua specs en kwaliteit toch wel een van de beste compact camera’s. Dankzij een full-frame sensor en het Zeiss objectief schiet je haarscherpe beelden. Meer informatie

Top 10 beste spiegelreflexcamera’s:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Hieronder vind je mijn top 10 beste spiegelreflexcamera’s. Omdat spiegelreflexcamera’s nogal verschillen in kwaliteit, mogelijkheden en daarmee ook prijs, begint mijn top 10 met instap spiegelreflexcamera’s en loopt het op tot professionele spiegelreflexcamera’s.

nikon d3300 kopen1. Nikon D3300: dankzij een zeer goede sensor is dit toch wel de beste instap spiegelreflexcamera die je kan kopen voor onder de 400 euro. Meer informatie


canon 700d kopen2. Canon 700D: een goede spiegelreflexcamera met snelle autofocus en die tot 5 beelden per seconde schiet. Meer informatie


nikon d7200 kopen3. Nikon D7200: een serieuze spiegelreflexcamera met magnesiumlegering behuizing, wifi en krachtige beeldprocessor. Meer informatie


canon 70d kopen4. Canon 70D: een serieuze camera die tegen een spatje water kan. Daarnaast is hij met 7 beelden per seconde erg snel. Meer informatie


nikon d500 kopen
5. Nikon D500: Nikon’s snelheidsmonster met een zeer robuuste bouw. Met 10 beelden per seconde mis je geen moment. Meer informatie


canon 7d mark ii kopen
6. Canon 7D mk II: de ideale camera voor sport- en natuurfotografen. De camera schiet tot 10 beelden per seconden en is stof- en spatwaterbestendig. Meer informatie


nikon d810 kopen7. Nikon D810: de camera voor portret, bruiloft en rapportage fotografen. De fullframe 36.3 megapixel sensor heeft een breed dynamisch bereik en zorgt voor schitterende beelden. Meer informatie


canon 5d mark iii kopen8. Canon 5D mark III: dankzij de fullframe sensor en het 61-punts autofocus systeem is het een van de beste Canon camera’s die te koop is. Meer informatie


nikon d5 kopen
9. Nikon D5: het beste wat Nikon te bieden heeft. Een zeer snelle, robuuste en complete professionele spiegelreflexcamera met full frame sensor. Meer informatie


canon 1dx kopen10. Canon 1Dx mk II: het beste wat Canon te bieden heeft. Een super snelle en zeer robuuste spiegelreflexcamera met full frame sensor. Met de 1Dx mark II kan je iedere klus aan. Meer informatie


Dé site voor camera’s en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera’s

18 reacties “Digitale camera’s

 1. hallo thijs

  ik vind fotograferen erg leuk maar ik merk dat ik het niet leuk vindt om me te verdiepen in allerlei lenzen .
  toch kijk ik vaak om me heen en zie allerlei “fotomomenten”.., maar ik krijg ze niet zo mooi op de plaat als ik zou willen

  ik wil dus graag wat meer dan alleen vakantiekiekjes en dagelijkse momenten., ben gek op landschappen, dieren en mensen en kleurrijke plaatjes

  Ik wil graag foto’s die ik ook wat kan uitvergroten en vooral ook wat meer details.
  ook wil ik graag meer kunnen inzoomen, zodat ik van afstanden ook mooie foto,s kan maken.

  ik heb nu een panasonic dmc-tz5 en die voldoet niet meer.
  ik heb geen idee waar ik voor moet gaan, het hoeft geen kontzakmodel te zijn ..
  ik zkt denken aan een camera tot max 500 euro.
  heb jij een tip voor mij?

  1. Hey Charlotte,

   Bedankt voor je bericht!

   Zoals ik het lees ben je op zoek naar een camera met goede kwaliteiten, maar zit je niet echt te wachten op het wisselen van lenzen. Ik denk dat je om deze reden het beste voor een zogenaamde bridge / superzoom camera gaan. Dit is een camera met een vaste lens waarbij je flink kan zoomen. Daarnaast hebben deze camera’s goede kwaliteiten, al verschilt dit uiteraard per merk en model. Hieronder twee modellen waar ik goede ervaringen mee heb.

   Panasonic Lumix DMC-FZ300: dit is een betaalbare bridge camera met een flink bereik en goede beeldkwaliteit. De f-waarde begint op f/2.8 waardoor je ook foto’s kan maken met een mooie onscherpe achtergrond. Lees hier meer over de Panasonic Lumix DMC-FZ300.

   Sony Cybershot DSC-RX10: een topper onder de bridge camera’s. Dit is het eerste model (inmiddels is er een 3e versie in omloop maar deze is een stuk duurder) en heeft een zeer goede beeldkwaliteit en lichtsterkte. Je beschikt over een Zeiss lens en ik denk dat je geen spijt zult hebben van deze camera. Hij is alleen wel wat duurder dan de Panasonic, namelijk 800 euro. Lees hier meer over de Sony Cybershot DSC-RX10.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! 🙂

   Groet

   Thijs

 2. beste thijs bedankt voor uw reactie ik zou willen gaan voor de d 5300 maar als ik kijk op internet staan er verschilende body s op welke raad u mij aan van deze

 3. jozef says:
  23-02-2017 at 22:30
  beste ik ben van plan een nieuwe camera te kopen voor portret en landschap natuur ik werk nu met nikon ik heb deze tweedehands gekocht ene d 70
  er zijn twee lensen bij een nikon lens 18-70mm en ene sigma dl 75- 300 mm wat raad u mij aan van toestel ik ben nog maar in begin van avondopleiding
  groetjes Thijs

  1. Hey Thijs,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Ik was er nog niet aan toe gekomen om je te beantwoorden.

   Qua camera zou ik eens kijken naar een nieuwer model. Denk bijvoorbeeld aan de D3300, D3400 of de D5300. Ik heb hier een vergelijking van de drie modellen naast elkaar gezet.

   In a nutshell:

   D3330: een fijne instap Nikon spiegelreflexcamera met 14 megapixel. Ik denk dat je hier veel plezier van zult hebben.
   D3400: de opvolger van de D3300. De flitser is net wat beter en je krijgt bluetooth.
   D5300: een stapje hoger dan de D3300 en D3400. Bij deze camera heb je onder andere kantelbaar scherm en wifi.

   Qua lens zou ik als ik jou was eens kijken naar de Sigma 10-20mm. Hiermee kan je hele mooie landschapsfoto’s maken omdat hij een bereik vanaf 10mm heeft. Qua portretten kan je eens kijken naar de Nikon 35mm f/1.8. Dit is een must have portretlens voor Nikon gebruikers. Hij is niet zo heel duur, maar dankzij de lichtsterkte van f/1.8 maak je geweldige foto’s! 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 4. Hallo,

  Ik ben een meisje van 16 jaar en ik vind fotograferen erg leuk. Tot dusver maak ik alleen nog maar foto’s met mijn mobiel , maar ik zou het graag wat professioneler willen aanpakken. De scherpte van de foto’s van mijn mobiel vind ik zelf nog niet goed genoeg en ik zou ook wat meer mogelijkheden willen hebben. Ik denk dat ik later ook iets met fotografie wil doen daarom heb ik op school gekozen voor een kunstvak waar fotografie in zit zodat ik ook wat meer leer over alle functies zoals de sluitertijd en de regel van derden etc. Wat ik leuk vind om te fotograferen zijn mensen, landschappen en sporters. Zelf zat ik te denken aan een spiegelreflexcamera, alleen ik zou niet weten welke camera bij mij zou passen. Zou u mij daarbij kunnen helpen?

  Groetjes

  P.S.
  Uw tips die allemaal op de site staan vind ik erg goed en leer ik veel van dus daar mijn complimenten voor.

  1. Hey Loes,

   Bedankt voor je reactie en je complimenten omtrent mijn site. Leuk om te horen!
   Ook gaaf dat je voor een kunstvak met fotografie hebt gekozen. Hier ga je geen spijt van krijgen. 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je, zoals je zelf ook al aangeeft, het beste voor een spiegelreflexcamera kan gaan. Het geeft je namelijk veel mogelijkheden qua instellingen en er zijn veel lenzen beschikbaar voor iedere vorm van fotografie. Je kan er dus alle kanten mee op! Maarja, dan is de vraag welke camera bij je past. 🙂 De grootste merken zijn Canon en Nikon en om eerlijk te zijn zou ik voor een van deze merken gaan. Er zijn namelijk veel lenzen beschikbaar voor deze camera’s en ook in gebruik (en de kwaliteit) is erg goed.

   Hieronder heb ik even twee modellen voor je geselecteerd.

   Nikon D3300: Een fijn instap model van Nikon met een hele goede sensor. In deze kit zit een standaard groothoeklens waarmee je landschappen en portretten kan fotograferen. Sporters kan ook, maar sta je op een afstand dan heb je toch een extra telelens nodig. Denk bv aan deze Tamron 70-300.

   Canon EOS 700D: Dit is een fijn instapmodel van Canon. Hij is vergelijkbaar met de Nikon, echter is de Nikon net iets beter qua sensor. Hierdoor is de beeldkwaliteit van de Nikon net iets beter dan bij de Canon. De Canon heeft wel weer als voordeel dat hij een kantelbaar scherm heeft. Dit is handig bij hoge of lage standpunten. Qua lens heeft deze Canon kit een zelfde bereik als de Nikon. Ook hiervoor zou je een Tamron tele lens kunnen kopen om onderwerpen van ver weg dichterbij te halen.

   Hopelijk kom je hier iets mee verder. Mocht je nog vragen of twijfels hebben, let me know. 🙂

   Groet,

   Thijs

 5. Hoi Thijs!

  Ik wil je bedanken voor je tijd die je hebt genomen voor het beantwoorden van mijn vragen. Ben er mega blij om want als beginneling is het knap lastig om te weten waar je het beste kan beginnen. Ik ben sinds vandaag de gelukkige eigenaar van de nieuwe camera die jij mij adviseerde! En ga er nu lekker mee aan de slag! Thanks again!

  Fijn weekend,

  Liefs Sascha

  1. Hey Sascha!

   Super thanks voor je berichtje.
   Echt super leuk om te horen dat ik je verder heb kunnen helpen en dat je nu de trotse eigenaar bent van een nieuwe camera! 😀 Heel veel plezier ermee en als je nog tips nodig hebt dan hoor ik het graag. 🙂

   Greets en veel fotoplezier!

   Thijs

 6. Hallo Thijs,

  Ik ben sinds een tijdje op zoek naar een goede camera die bij mij past maar ben er achtergekomen dat ik dit toch wel iets lastiger vind dan ik dacht.

  Na het lezen van jou info(wat heel duidelijk en fijn was) weet ik wel dat ik voor een spiegelreflex camera wil gaan. Ik maak voornamelijk foto’s van interieur en vintage items die ik verkoop voor mijn online shop. Ook wil ik foto’s maken van vrouwen modellen in de toekomst. Als je wilt kan je een kijkje nemen op mijn instagram account “Opslag_verliefd” dan zie je wat voor foto’s ik maak (nu met telefoon) maar wat ik naar een beter niveau wil brengen.

  Ik hoop dat je mij wat meer wegwijs kunt maken wat voor soort spiegelreflex camera bij mij past!

  Ps mijn budget ligt tussen de 350-700 euro
  Liefst natuurlijk beste kwaliteit voor mij doeleinde voor zo min mogelijk euro’s 😉

  Ik hoor heel graag van je!

  Groetjes

  Sascha

  1. Hey Sascha!

   Thanks voor je berichtje en wat een gave foto’s maak je! Ik kan eigenlijk niet zien dat je dit met je telefoon doet. Ze zien er echt netjes uit! 🙂
   De overstap naar een spiegelreflex kan ik mij wel voorstellen. Vooral in situaties met minder goed licht ga je hier heel veel profijt van hebben. Daarnaast zullen de foto’s natuurlijk een stuk scherper zijn (de sensor van een telefooncamera is echt mini).

   Als ik zie wat je met de camera gaat doen dan kan ik je eigenlijk heel goed een ‘instap’ spiegelreflex aanraden. Instap camera’s hebben namelijk goede sensoren, zijn erg eenvoudig in gebruik en leveren mooie beelden. Wil je een stap hoger naar een ‘semi-pro’ camera, dan krijg je vaak dezelfde binnenkant, echter zijn deze camera’s sneller (voor bv sportfotografen of natuurfotografen) en hebben ze een betere behuizing (steviger voor als je bv in de regen gaat fotograferen). Maar als ik kijk wat jij ermee gaat doen is dit helemaal niet nodig! Ik denk dan ook echt dat je heel tevreden kan zijn met zo’n camera.

   Wat kan ik je aanbevelen? Onder fotografen gaat het altijd tussen Canon en Nikon. Zelf heb ik een Canon (ooit een keer gekocht toen ik begon), echter zou ik nu zelf voor een Nikon gaan. Waarom? Heel simpel. Nikon maakt op dit moment veel betere camera’s. Qua sensor zijn ze een stuk verder dan Canon waardoor je uiteindelijke beelden er beter uitzien. Als je alle tests erop zou nalezen zal je ook zien dat op dit moment Nikon de betere keuze is.

   Welke Nikon zou ik je dan aanraden? Zelf zou ik voor de Nikon D3300 + 18-55mm lens. Dit is een hele fijne en gebruiksvriendelijke camera met echt een hele goede sensor. De lens die erbij zit is het nieuwste model en deze is ook goed geschikt voor video. Qua bereik kan je heel goed interieurfoto’s maken. Portret kan er ook goed mee, maar wil je het helemaal goed doen dan zou ik er een speciale portretlens bij kopen. Ik kan je de Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX van harte aanbevelen. Dit is namelijk een zeer lichtsterke lens met een diafragma van f/1.8. Hierdoor maak je mooie foto’s met een onscherpe achtergrond. 🙂

   Qua budget zit je dan volgens mij ook best goed. De camera zit rond de 419 euro en de extra lens rond de 219. Let er alleen wel op dat je nog een geheugenkaartje bij je camera koopt. Standaard zit dit er niet bij. Er gaat SD is en het kan natuurlijk zijn dat je er nog wel eentje hebt liggen. 🙂

   Hopelijk heb ik je hiermee een beetje geholpen. Mocht je nog twijfels of vragen hebben, let me know. Ik denk graag met je mee. 🙂

   Greets!

   Thijs

 7. Hallo Thijs,

  Ten eerste complimenten voor jou prachtige foto’s en duidelijke uitleg over alles wat ik lees.
  Mijn vraag luidt; Is mijn huidige body ‘Canon 550D’ geschikt voor de Tamron 150-600mm. Ik las eerder ergens op een forum van jou dat de 450d het bereik enorm vergroot. Werkt dat ook met 550D?

  Ik ben net als jij een natuurfotograaf en vooral vogels, vossen, dassen etc vind ik prachtig om te fotograferen. Ik neem aan dat de 150-600m daar uitermate geschikt voor is?

  Heb jij trouwens nog een aanrader wat betreft een nieuwe body voor mij wat de kwaliteit omhoog doet gaan, maar wat niet een al te hoge upgrade is t.o.v de 550D? Helpt een full frame camera daarbij?

  Ik hoor graag van je en alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Maarten van Brenk

  1. Hey Maarten,

   Bedankt voor je mailtje en complimenten! Leuk om te horen. 🙂

   Wbt je vraag. De 150-600 is zeker geschikt voor de 550D van Canon (je moet uiteraard wel het model voor Canon aanschaffen). Het bereik wordt met jouw camera ook vergroot. Dit komt omdat je een cropcamera hebt (net zoals de 450D). Je sensor is namelijk kleiner dan een full frame camera / analoge 35mm camera. Hierdoor moet je rekening houden met een crop van 1.6x. Oftewel: de 150-600 wordt een 240-960mm lens!

   Qua natuurfotografie is de 150-600 uitermate geschikt. Vooral dankzij het flinke bereik van 600mm! Eventuele alternatieven zijn de de Sigma 150-600mm (heeft vergelijkbare kwaliteit en prijs als de Tamron) of de Canon 100-400mm (is een stuk duurder, heeft minder bereik, maar is wel weer scherper).
   Qua body kan je verschillende kanten opgaan. Een full frame (zoals de 6D of de 5D mark III  is zeker een stap omhoog qua kwaliteit. Het nadeel van deze camera’s is alleen de snelheid. Voor natuurfotografie wil je eigenlijk een snelle camera om dieren scherp op de foto te krijgen. Een 7D mark II zou dus ook een hele mooie keuze zijn (ook een crop camera). Wil je fullframe en snelheid? Dan kom je bij de topper uit, de 1Dx. Zelf heb ik de volgende stappen gemaakt.

   300D (vergelijkbaar qua serie als jouw 550D)
   40D (stapje hoger, spatwaterdicht, iets sneller. Nu zou dit de 70D zijn)
   7D (weer wat hoger en sneller)
   1D (weer sneller en hoger)

   Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet per se meteen naar een fullframe of top camera hoeft te gaan. Iedere stap (XXXD > XXD > XD) levert je alweer betere kwaliteit. Ik zou alleen eerst beginnen met een goede lens. Dit maakt namelijk eerder het verschil. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

   ps. Dit weekend heb je nog korting bij Mediamarkt. Misschien scheelt het in de prijs van de 150-600mm!

 8. Hoi Thijs,
  bedankt voor de nuttige info….
  Ik heb vandaag dan maar het besluit genomen om ermee te starten…
  Ik heb de Canon EOS 100D en de Tamronlens AF70-300 mm gekocht…..
  Ik kan dus starten (met fotograferen en met studeren…lol)

  Greets,
  Guy

  1. Hey Guy,

   Graag gedaan! Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen en gaaf dat je voor de 100D en Tamron bent gegaan. Goede keuze! Heel veel plezier ermee! 😀

   Greets,

   Thijs

   ps. Tipje. Neem altijd je handleiding mee als je gaat fotograferen. Is altijd handig om zaken even snel op te zoeken. 🙂

 9. Hoi….
  mooie en goede info op je siteç
  Ik ben van plan een camera te kopen (vnl om te spotten dus lenske van 70-300 lijkt me goed) op tweedehands.be.
  Ik ben starter dus ben niet van plan om een dure body enzo te kopen.
  Ik zie echter door het bos de bomen niet meer….
  Kan jij me een beetje op weg helpen? (bvb Nikon of Canon………enz.)

  Grtjes,
  Guy

  ps. Kan je even kijken naar volgende link en je oordeel vellen :
  http://www.2dehands.be/foto-camera/spiegelreflexcameras/canon/nieuwe-canon-1200d-body-75-300-256562370.html

  1. Hey Guy,

   Thanks voor je berichtje en voor de link naar het artikel dat je in gedachte had.

   Om eerlijk te zijn zou ik de 2e hans camera niet kopen. Althans, niet voor dat geld. De camera is overigens goed. De Canon 1200D is namelijk een prima instapper en is vergelijkbaar met de Nikon D3200. De Nikon is qua sensor weer ietsje beter, maar Canon heeft meer lenzen tot zijn beschikking. Het is dus net waar voor je kiest. Zelf ben ik een Canonman en heb hier goede ervaringen mee, kan het dus met harte aanbevelen. Heb ook vaak met Nikon geschoten en dat beviel mij ook goed. Canon vond ik alleen net iets makkelijker qua bediening.

   Qua camera zou ik als ik jou was kijken naar een van deze drie modellen. Overweeg eens een nieuwe te kopen. Zoals je ziet is het verschil met een 2e hands best klein.

   W3Schools

   – Canon 1200D. Goede instapper van Canon voor zo’n 339 euro (inclusief 18-55mm kitlens) . Je krijgt nu ook nog eens 25 euro terug van Canon!

   – Nikon 3200D. Goede instapper van Nikon. Qua sensor net iets beter dan de Canon. Let er alleen wel op dat er geen Autofocus in de body zit. Dit moet altijd in de lens zitten bij Nikons uit deze klasse. Bij Canon heb je hier geen last van. Prijs is ook iets hoger dan bij Canon: 379 euro (inclusief 18-55mm kitlens)

   – Canon 100D. Grotere qua specs, maar kleiner qua maat dan de 1200D. Is een goede camera, maar kost wel wat meer. Prijs: 449 euro (inclusief 18-55mm kitlens). Ik zou persoonlijk eerder het verschil qua prijs met de 1200D stoppen in een extra lens.

   Qua lens had je het over een 70-300. Neem eens een kijkje naar de Tamron 70-300mm. Prima lens om mee te beginnen en kost nog geen 130 euro. In totaal kom je hiermee (uitgaande van een 1200D) op 339+127,99-25 (cashback)= 441,95 Is toch weer iets minder dan die 2e hands. 🙂

   Let wel, bij een camera krijg je standaard geen geheugenkaartje of tas. Deze moet je los aanschaffen. Kaartjes zijn niet zo heel duur en voor een paar tientjes heb je een tas.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Greets

   Thijs

Laat een bericht achter: