Porta Simpleviewer


Wat is Porta Simpleviewer?

Porta Simpleviewer (vaak ook als simpelviewer gespeld) is een programma waarmee je eenvoudig je eigen foto’s in een flashachtige fotopresentatie kan tonen. Deze fotopresentatie kan je eenvoudig op een website plaatsen waardoor jij je foto's met de rest van de wereld kan delen. Mijn site heeft voorheen zeer veel gebruik gemaakt van de porta simpleviewer, welke geheel gratis en makkelijk op te zetten is. Klik op de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

Hoe werkt het?

Porta werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt om te beginnen het programma nodig wat eenvoudig is te downloaden. Als je hier klikt, kan je het bestand ‘portaSetup0_99.exe’ downloaden om dit vervolgens te installeren. Als je dit hebt gedaan en het programma start wordt je gevraagd een map te selecteren. Dit is de map waarin je alle foto’s hebt staan welke je wil weergeven als fotopresentatie. Als je een map hebt geselecteerd kom je in het hoofdmenu. Je kan nu een aantal mogelijkheden kiezen welke ik hieronder zal uitleggen.

Instelling Uitleg
Title Geef hier even een titel op hoe je de gehele fotopresentatie wil noemen.
Footer Zet hier je naam, site of wat je maar wilt. Je kan er ook voor kiezen om het leeg te houden. Wat je ook typt, dit komt rechtsonder in de fotopresentatie te staan.
Change Hier moet je even opletten. Dit wordt de map waarin alle ‘Porta’ bestanden komen te staan. Maak dus even een nieuwe map aan (bijvoorbeeld op je bureaublad) waar je al deze bestanden in wilt opslaan.
Album Als je hier op klikt krijg je een ander scherm. Hier kan je je foto’s zelf rangschikken door aan de linker kant je foto’s simpelweg te slepen. Door middel van ‘Major Caption’ kan je iedere foto ook van een eigen naam of tekst voorzien. Met ‘Introduction’ kan je, zoals het al zegt, een intro toevoegen aan het album. Klik op ‘close’ om terug te keren naar het hoofdmenu.
Options Dit is een belangrijk menu. Je moet hier namelijk even het vinkje ‘Use Simpleviewer as primary album viewer’ aanzetten. Als je dit niet doet krijg je geen Simpleviewer layout. Nu je de vink hebt aangeklikt, kan je ook voor ‘Options' kiezen, waar je de kleuren en layout van je fotopresentatie kan aanpassen. Klik vervolgens tweemaal op ‘OK’ om weer terug te gaan naar het hoofdmenu.
About / Help Hier vind je wat algemene informatie over Porta Simpleviewer.
Start Hiermee begin je de bewerking. Het programma zal nu alles netjes verwerken tot de fotopresentatie. Als hij klaar is geeft hij ‘Show Album’ aan. Klik hier op en je fotopresentatie zal in een internetscherm (IE, Firefox, etc) worden geopend. De bestanden welke je nodig hebt staan nu allemaal in de map welke je bij ‘Change’ hebt aangegeven. Als je deze foto presentatie op een site wilt weergeven, moet je de gehele map kopiëren naar je eigen site en vervolgens een tekst of foto refereren naar de ‘Index.html'. En viola, de simpleviewer werkt.

Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg aangaande de Porta Simpleviewer. Mocht je verder vragen of opmerkingen hebben, plaats dan even een berichtje hieronder. Ik zal deze dan zo snel mogelijk beantwoorden. Verder wens ik je veel plezier met het maken van je fotopresentaties!

Download Porta Simpleviewer

Download Porta

Update augustus 2016:

Inmiddels is de Porta Simpleviewer al een hele tijd op de markt. Bovenstaand artikel stamt uit 2011 en met de komst van smartphones en tablets is er flink wat veranderd in het gedrag van bezoekers. Porta Simpleviewer loopt dan ook een beetje achter de feiten aan omdat de viewer niet helemaal lekker werkt op mobiele telefoons en tablets. Zelf heb ik een alternatief gevonden in NextGen Gallery. Dit is een gratis programma waarmee je in een handomdraai portfolio's maakt. Wil je net wat meer? Pak dan de Pro. Qua prijs is het prima te doen. Als je mijn portfolio bekijkt kan je zien wat je er allemaal mee kan (mijn hele site draait nu op NextGen). Wil je meer info, kijk dan eens op: www.nextgen-gallery.com.

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopen Ben je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stemmen
Aantal sterren
29 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Adam
4 Jaren geleden

Dag Thijs.
Na installeren van Win 10, Porta weer geïnstalleerd na al een tijd niet gebruikt te hebben. Maar nu problemen met: ‘Use Simplevieuwer as primary album vieuwer’, als ik dat aanvink kan ik het resultaat op de laptop niet bekijken. Ik krijg dan de mededeling: ‘Gallery not found’. Als ik hem op de website plaats, kan ik hem wel op de laptop bekijken. In de verkenner geeft de index.html file aan dat Adobe Flash ver 7 nodig is. Die is geïnstalleerd! Heb je een oplossing voor mijn probleem?
Bij voorbaat dank.
Een groet,
Adam

4 Jaren geleden

Beste Thijs
werkt nextgen gallery ook in een gewone html website? of moet je met wordpress een site bouwen om nextgen-gallery te kunnen gebruiken.
ik heb een template van internet gehaald en heb daar een simpele site mee gemaakt en gebruik porta om een webalbum mee te maken .als ik een fotoshoot doe dan kan men dit zien in http://www.gertschipper.nl/album/(mapnaam).
nu begint porta moeilijk te doen en maakt vreemde index.html pagina’s aan met als resultaat dat de gallery niet gevonden wordt en ik de index-html.html moet hernoemen naar index.html.
ik ben dus op zoek naar iets anders maar wil niet mijn website opnieuw maken met wordpress.(ben al reuze blij dat ik mijn huidige site aan de praat heb gekregen)
mijn excuses voor dit lange verhaal
groeten
Gert Schipper hobby fotograaf

Samasati Schat
6 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Dank je wel voor de heldere uiteenzetting over porta. Ik ben echter vervolgens op zoek naar reprosief slideshow programma. Jij hebt het over SlideShowPro. Maar die zijn er mee gestopt. Kun jij mij adviseren om dan te gebruiken?
Hartelijke groet Samasati