Porta Simpleviewer


Wat is Porta Simpleviewer?

Porta Simpleviewer (vaak ook als simpelviewer gespeld) is een programma waarmee je eenvoudig je eigen foto’s in een flashachtige fotopresentatie kan tonen. Deze fotopresentatie kan je eenvoudig op een website plaatsen waardoor jij je foto's met de rest van de wereld kan delen. Mijn site heeft voorheen zeer veel gebruik gemaakt van de porta simpleviewer, welke geheel gratis en makkelijk op te zetten is. Klik op de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

Hoe werkt het?

Porta werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt om te beginnen het programma nodig wat eenvoudig is te downloaden. Als je hier klikt, kan je het bestand ‘portaSetup0_99.exe’ downloaden om dit vervolgens te installeren. Als je dit hebt gedaan en het programma start wordt je gevraagd een map te selecteren. Dit is de map waarin je alle foto’s hebt staan welke je wil weergeven als fotopresentatie. Als je een map hebt geselecteerd kom je in het hoofdmenu. Je kan nu een aantal mogelijkheden kiezen welke ik hieronder zal uitleggen.

Instelling Uitleg
Title Geef hier even een titel op hoe je de gehele fotopresentatie wil noemen.
Footer Zet hier je naam, site of wat je maar wilt. Je kan er ook voor kiezen om het leeg te houden. Wat je ook typt, dit komt rechtsonder in de fotopresentatie te staan.
Change Hier moet je even opletten. Dit wordt de map waarin alle ‘Porta’ bestanden komen te staan. Maak dus even een nieuwe map aan (bijvoorbeeld op je bureaublad) waar je al deze bestanden in wilt opslaan.
Album Als je hier op klikt krijg je een ander scherm. Hier kan je je foto’s zelf rangschikken door aan de linker kant je foto’s simpelweg te slepen. Door middel van ‘Major Caption’ kan je iedere foto ook van een eigen naam of tekst voorzien. Met ‘Introduction’ kan je, zoals het al zegt, een intro toevoegen aan het album. Klik op ‘close’ om terug te keren naar het hoofdmenu.
Options Dit is een belangrijk menu. Je moet hier namelijk even het vinkje ‘Use Simpleviewer as primary album viewer’ aanzetten. Als je dit niet doet krijg je geen Simpleviewer layout. Nu je de vink hebt aangeklikt, kan je ook voor ‘Options' kiezen, waar je de kleuren en layout van je fotopresentatie kan aanpassen. Klik vervolgens tweemaal op ‘OK’ om weer terug te gaan naar het hoofdmenu.
About / Help Hier vind je wat algemene informatie over Porta Simpleviewer.
Start Hiermee begin je de bewerking. Het programma zal nu alles netjes verwerken tot de fotopresentatie. Als hij klaar is geeft hij ‘Show Album’ aan. Klik hier op en je fotopresentatie zal in een internetscherm (IE, Firefox, etc) worden geopend. De bestanden welke je nodig hebt staan nu allemaal in de map welke je bij ‘Change’ hebt aangegeven. Als je deze foto presentatie op een site wilt weergeven, moet je de gehele map kopiëren naar je eigen site en vervolgens een tekst of foto refereren naar de ‘Index.html'. En viola, de simpleviewer werkt.

Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg aangaande de Porta Simpleviewer. Mocht je verder vragen of opmerkingen hebben, plaats dan even een berichtje hieronder. Ik zal deze dan zo snel mogelijk beantwoorden. Verder wens ik je veel plezier met het maken van je fotopresentaties!

Download Porta Simpleviewer

Download Porta

Update augustus 2016:

Inmiddels is de Porta Simpleviewer al een hele tijd op de markt. Bovenstaand artikel stamt uit 2011 en met de komst van smartphones en tablets is er flink wat veranderd in het gedrag van bezoekers. Porta Simpleviewer loopt dan ook een beetje achter de feiten aan omdat de viewer niet helemaal lekker werkt op mobiele telefoons en tablets. Zelf heb ik een alternatief gevonden in NextGen Gallery. Dit is een gratis programma waarmee je in een handomdraai portfolio's maakt. Wil je net wat meer? Pak dan de Pro. Qua prijs is het prima te doen. Als je mijn portfolio bekijkt kan je zien wat je er allemaal mee kan (mijn hele site draait nu op NextGen). Wil je meer info, kijk dan eens op: www.nextgen-gallery.com.

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

29 reacties “Porta Simpleviewer

 1. Dag Thijs.
  Na installeren van Win 10, Porta weer geïnstalleerd na al een tijd niet gebruikt te hebben. Maar nu problemen met: ‘Use Simplevieuwer as primary album vieuwer’, als ik dat aanvink kan ik het resultaat op de laptop niet bekijken. Ik krijg dan de mededeling: ‘Gallery not found’. Als ik hem op de website plaats, kan ik hem wel op de laptop bekijken. In de verkenner geeft de index.html file aan dat Adobe Flash ver 7 nodig is. Die is geïnstalleerd! Heb je een oplossing voor mijn probleem?
  Bij voorbaat dank.
  Een groet,
  Adam

  1. Hey Adam,

   Bedankt voor je reactie.

   Om eerlijk te zijn weet ik niet 100% zeker waar het in zit. Ik denk dat het toch in de flash player zit. Misschien zit hij wel in je browser maar heb je er geen op de computer zelf draaien? Verder moet ik bekennen dat flash steeds meer eruit gaat. Het werkt niet op mobiel en is daarnaast niet super veilig. Heb je al eens naar http://www.nextgen-gallery.com gekeken?

   Groet

   Thijs

 2. Beste Thijs
  werkt nextgen gallery ook in een gewone html website? of moet je met wordpress een site bouwen om nextgen-gallery te kunnen gebruiken.
  ik heb een template van internet gehaald en heb daar een simpele site mee gemaakt en gebruik porta om een webalbum mee te maken .als ik een fotoshoot doe dan kan men dit zien in http://www.gertschipper.nl/album/(mapnaam).
  nu begint porta moeilijk te doen en maakt vreemde index.html pagina’s aan met als resultaat dat de gallery niet gevonden wordt en ik de index-html.html moet hernoemen naar index.html.
  ik ben dus op zoek naar iets anders maar wil niet mijn website opnieuw maken met wordpress.(ben al reuze blij dat ik mijn huidige site aan de praat heb gekregen)
  mijn excuses voor dit lange verhaal
  groeten
  Gert Schipper hobby fotograaf

  1. Hey Gert,

   Bedankt voor je mailtje! 🙂

   Wbt Porta. Deze kan je ook in een html website hangen. Dit moet geen probleem geven. Kan je niet een overzichtpagina maken (/album) en vervolgens hier afbeeldingen / tegels op plaatsen die weer door linken naar de fotomap (bv album/addy)? Nu zie ik een lijst met mappen. Wat je dan doet is een html pagina maken met daarin allemaal afbeeldingen of tegels die weer doorlinken naar de juiste porta viewer. Zo had ik het vroeger ook draaien. 🙂

   Groet
   Thijs

 3. Hallo Thijs,
  Dank je wel voor de heldere uiteenzetting over porta. Ik ben echter vervolgens op zoek naar reprosief slideshow programma. Jij hebt het over SlideShowPro. Maar die zijn er mee gestopt. Kun jij mij adviseren om dan te gebruiken?
  Hartelijke groet Samasati

  1. Hey Samasati,

   Bedankt voor je berichtje! Het klopt dat porta simpleviewer niet responsive is. Dat was voor mij ook een reden om over te stappen naar een andere tool. Toevallig ben ik deze week begonnen met de overstap naar juicebox (http://www.juicebox.net)! Dit is van dezelfde makers als porta en is responsive. Echt top!

   Mijn homepage en een vogelpagina (http://www.thijsschouten.com/portfolio/natuur/vogels/aparte-verschijningen/) zijn al om. Kijk er maar er naar en oordeel zelf. 🙂

   Groeten en succes!

   Thijs

 4. Hoi,

  Ik heb Porta/Simpleviewer ontdekt en wil het graag gaan uitproberen. Een eenvoudig album maken lukt prima. Ik zag in één van de reacties een compilatie van zo’n 10 verschillende album. Eigenlijk een inhoudsopgave van een aantal albums. Mooi..!Aanklikken en het album gaat open.
  En deze toepassing lukt mij niet…! Ik heb nu zo’n 10 albums gemaakt en wil die in één overzicht opnemen. Hoe………????
  Alvast zeer bedank voor de aandacht. Met groet van,
  Wilza

  1. Hey Wilza,

   Porta kan geen overzichtspagina’s maken voor meerdere portfolio’s. Je ziet enkel de foto’s. Om meerdere portfolio’s te laten zien zou ik je adviseren om dit in je site te maken dmv html. Oftewel, meerdere afbeeldingen naast elkaar met een linkje erachter naar een porta pagina. 🙂

   Groeten

   Thijs

 5. Beste,
  Het lukt me niet om een Porta voorstelling in te voegen in Frontpage…Hoe doe je dat ?
  Dank voor je antwoordje. Amanda

  1. Hey Amanda,

   Ik heb zelf geen ervaring met Frontpage, dus ik kan je niet helemaal vertellen hoe je dit moet doen. Wat ik wel weet is dat frontpage als een HTML opgebouwd wordt. Je moet dus kijken hoe je deze hmtl pagina in jouw eigen frontpage website kan integreren. Of je moet ervoor kiezen om een externe link te plaatsen naar de frontpage pagina.

   Succes met je website!

   Groet,

   Thijs

 6. Dag Thijs,

  Af en toe maak ik een website met foto’s in opdracht. Ik zou hier graag een teller bij willen zetten, die zichtbaar is in porta.

  In welk bestand plak ik het script? Had verwacht dat dat in de index zou kunnen, maar dat werkt niet.

  Groet, Jetty

  1. Hallo Jetty,

   Bedankt voor je comment.

   Helaas is het niet mogelijk om een teller in het script te plaatsen. Dit staat de Simpleviewer niet toe. Wat je wel kan doen is de Simpleviewer in een aparte deel van je site te plaatsen en dat je een teller eronder plaatst. Daarnaast kan je altijd je statistieken (bezoekers, gemiddelde tijd van bezoek, etc) via Google Analytics ophalen al zie je dit niet op je website (live) staan.

   Groeten,

   Thijs

 7. Hallo Thijs,
  Heb al een aantal fotoalbum’s op m’n site en ik ben nu bezig om oude familie foto’s in een album te plaatsen. Op mijn comp. komen ze allemaal netjes te voorschijn ..ook het schermpje maar als ik het album upload dan ontbreken er een paar (x) ook het grote schermpje komt niet.. Heb de grote al gecontroleerd vd foto’s en ook de eigenschappen bekeken maar daar kan ik niet goed wijs uitworden.. Het is een heel oude foto van mijn bed-overgrootouders en die mag natuurlijk niet ontbreken.. Hopenlijk kun je me een tip geven waar het aan kan liggen..
  Hartelijke groet Els

  1. Hallo Els,

   Bedankt voor je berichtje.

   Het kan zijn dat de bestanden met het uploaden niet goed zijn overgekomen waardoor enkele foto’s beschadigd zijn. Heb je al geprobeerd om het album opnieuw op je site te plaatsen? Misschien dat hij dan wel goed werkt. 🙂

   Groeten,

   Thijs

   1. Dank je wel Thijs, Heb het album id opnieuw geplaatst ..zelfs helemaal overnieuw gemaakt.. De foto’s die de eerste keer niet te zien waren .. zijn nu wel te zien.. maar nu weer een paar nieuwe toegevoegde foto’s , weer het zelfde probleem.. Heb nu een porta album gedownload en daar zijn ze allemaal wel te zien.. Gelukkig.. Dus stap ik nu over op Porta via jouw site.. Hartelijk bedankt.. groet Els

 8. Hoi hoi,

  Ik werk al jaren met Porta maar ik vraag me telkens af of het ook mogelijk is een afbeelding toe te voegen nadat het album al is gemaakt.
  Het komt bij mij namelijk regelmatig voor dat een kennis waarvoor ik de website bijhoud een foto of meerdere foto’s wil toevoegen. Telkens maak ik het album helemaal opnieuw maar met meer dan 100 foto’s en tekst eronder is dat een heel karwei. Kan het ook makkelijker ?
  Graag je berichtje !

  Marlie

  1. Hey Marlie,

   Bedankt voor je berichtje. Ik ben bang dat het toevoegen van foto’s aan een Porta Simpelviewer album niet zo makkelijk is als je graag zou willen. Je kan wel foto’s toevoegen aan een album door ze in het mapje te plaatsen, maar dan moet je zelf ook thumbnails maken. Dit is vaak een tijdrovend proces en ik weet niet zeker over het programma ze goed kan uitlezen. Zelf ben ik om deze reden overgestapt naar slideshowpro. Met dit programma kan je namelijk heel eenvoudig foto’s toevoegen zonder dat je de code hoeft aan te passen. Daarnaast is zijn de albums van slideshowpro ook erg goed te bekijken op mobiele apparaten. Het is enige nadeel is dat het een betaald programma is.

   Groeten en hopelijk heb je wat aan mijn tips. 🙂

   Thijs

   1. Sorry voor de late reactie. Op zich kan het wel, alleen op een wat omslachtige manier .
    Voeg foto’s toe in de juiste grootte en nieuw nummer in de mappen small en medium.
    Open de gallery, ik open het altijd in dreamweaver, hier zie je de alle foto’s op een rijtje staan, stukje van tot kopiëren, onder de laatste foto plakken, nummer foto en tekst aanpassen.
    Zo kan je met knippen en plakken ook je volgorde van de foto’s wijzigen.

    1. een stukje tekst mist, hij pakt bepaalde tekens niet….
     ik bedoel kopieer het stukje van begin image tot einde image

 9. Weet iemand waar het probleem zit dat de “zoom” tekst in de foto valt, in plaats van erbuiten. De fototekst staat wel gewoon goed. Alvast dank!

  1. Hai Pieter-Jan,

   Bedankt voor je berichtje. Zelf heb ik dit probleem niet eerder ondervonden. Geef anders even de website door waar het probleem zich voordoet, dan kijk ik er even naar. Ik denk overigens ook dat het probleem in de html code zit (marges).

   Groet,

   Thijs

   1. Hey Pieter-Jan,

    Bedankt voor de link via de mail. Ik heb er naar gekeken maar kan niet zo 123 het probleem vinden. Daarvoor zou ik echt moeten gaan spelen met de css van je porta bestand icm de html van de website. Wat ik wel zie is dat het probleem optreedt wanneer je een tekst toevoegt aan een foto. Ik denk dat je dit eenvoudig aan kan passen door in de CSS van porta te kruipen.
    Misschien kan je hem naar onder verplaatsen? Of misschien zelfs weghalen? Lees hier hoe je de zoom knop weg kan halen.

    http://www.stegmann.dk/mikkel/porta/forum/viewtopic.php?f=3&t=1744

    ———–update van Pieter-Jan—-

    Hey Thijs,

    De oplossing zit in de dubbelel
    in gallery.html. Weghalen en een spatie en zoom wordt weergegeven naast, ipv onder de beschrijvingstekst.
    Zo, dan weet jij dat ook weer!

    Groet,

    Pieter-Jan

    ———–update van Pieter-Jan—-

 10. Ik wil meerdere albums maken als in meerdere projecten moet ik dan iedere gallery apart maken en bij de html zetten waarover het gaat.

  1. Beste Teun,

   Wat je zegt klopt inderdaad. Als je meerdere projecten wilt vormgeven kan je het beste aparte pagina’s maken waarop je uitleg geeft over de foto’s en een aparte porta simpleviewer toevoegt. Een mooi voorbeeld heb ik gevonden op de website van Via Liset.

   Groeten en succes!

   Thijs

 11. Hoi,
  Ik gebruik Porta maar las dat er een nieuwe Simpleviewer is n.l. versie 2.3.
  Zelf heb ik nog versie 1.9 in Porta.Hoe kan ik Porta plus de nieuwste Simpleviewer
  downloaden,en zeker weten dat ik de nieuwste Simpleviewer heb.
  Groeten en bedankt.

  1. Beste F. de Git,

   De meest recente versie van Porta Simpleviewer is versie 1.9. Mogelijk ben je in de war met WP simpleviewer (plugin voor wordpress)? Hier hebben ze namelijk wel een nieuwe versie voor uitgebracht, te weten versie 2.3. Meer informatie over dit programma vind je via deze link.

   Groeten,

   Thijs

 12. Ik wil een webalbum maken met 300 foto’s. Het uploaden lukt niet. Zijn het er teveel mss?

  1. Beste Cilia,

   Mogelijk zijn de foto’s te groot waardoor het programma het niet aan kan. Heb je al geprobeerd om de foto’s kleiner te maken?

   Groet,

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)